Novosti iz regije

Banja Luka u ovom momentu ima 18 tjednih letova i to 5 letova u ponedjeljak (4 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u utorak (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), 6 u petak (5 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u subotu (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), te 1 u nedjelju (Ryanair). Aerodrom nema letova u utorak i srijedu. Wizz Air je opako porezao letove iz Banja Luke te ima samo dva tjedna leta. Isto toliko ima i Air Serbia, dok Ryanair ima čak 14 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Trade Air je u prošlih dvije godine

 • ostvario 6512 letova
 • letio na 213 destinacija
 • prevezao 371.116 putnika
 • ostvario 10.625 sati leta

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Nakon našeg članka Air Serbia je stavila code-share na letovima TAROM-a za Beograd. Jučer ih nije bilo, danas ih ima. Iako je Air Serbia istinski agilna i ekstremno brza u reakcijama na tržištu, kod code-share ugovora istinski nisu agilni. Sjetimo se primjera početkom zimskog reda letenja kada je code-share Aeroflota stavljen par dana po pokretanju zimskog reda letenja.

Dakle ovaj code-share se stavio samo 6 dana prije prvog leta. Krajnji nonsens. Na ovaj način se nepotrebno gube putnici. A staviti code-share koji postoji je istinski pet minuta posla. Netko očito dobro ne radi ovaj posao i kompanija bi to morala popraviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Sveti li se Croatia Airlines zračnoj luci Zagreb radi Ryanaira? Mijenja li strategiju i prebacuje li letove sa Zagreba na Split?

Naime, Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Dublin od sredine VI. mjeseca, a istovremeno ukida letove za Zagreba za Dublin. Vrlo čudan potez. Daleko je više potencijalnih putnika iz Zagreba za Dublin, poglavito radi velike dijaspore i poslovnjaka. Turisti jednako putuju za Zagreb i Split. No iz Splita kao i iz Zagreba za Dublin leti Ryanair, ali iz Splita leti i Aer Lingus kojeg u Zagrebu nema. Dakle, konkurencija iz Splita je bitno veća. Koje onda logike ima prebacivati letove iz Zagreba na Split osim ako je pozadina takvog poteza neka druga.

Croatia Airlines nije obnovila letove koje je imala prije Covida-19 iz Zagreba i zato su joj stranci preoteli čak 6 linija (Ryanaira, Finnair, TAP, Rossiya, Israir). Preostale linije koje se trebaju obnoviti, one za Prag, Stockholm i Bukurešt se ne obnavljaju iz Zagreba. Ali ih zato Croatia po prvi puta u svojoj povijesti pokreće iz Splita (osim Praga koji je pokrenut prošle godine). K tome kompanija pokreće i letove za Milano, još jednu liniju koju nije obnovila iz Zagreba.

Puno previše toga da bi bilo slučajno. Očito ovime Croatia šalje jasnu poruku Zračnoj luci Zagreb. Iako, realno poruka je kao male mačkice koja sikće na odraslu osobu u nadi da će je uplašiti. Bravo Croatia, samo tako dalje u korist svoje štete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia i Aegean značajno povećavaju broj letova za Atenu. Od početka ljetnog reda letenja Air Serbia će liniju operirati pet puta tjedno, a Aegean 2 puta tjedno, što je 7 tjednih letova. No, od 6.4. Aegean povećava broj letova na 3, od 12.4. Air Serbia na 7, a od 19.4. Aegean na 4 tjedna leta. Istim će od sredine IV. mjeseca kompanije imati 11 tjednih letova. Air Serbia će operirati svakodnevno, a Aegean utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia i TAROM više nemaju izlistane letove u code-share. Kako je TAROM imao 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak) kompanije su zajedno imale 8 tjednih letova, no sada Air Serbia početkom ljetnog reda letenja ima 4 tjedna leta, a od 9.4. njih pet (svaki dan osim utorka i srijede).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Beograd je u II. mjesecu imao 209.000 putnika. To je bitno manje nego u I. mjesecu kada je imao 240.981 putnika. Zagreba, Podgorica, Zadar i Ljubljana imali su više putnika u II. mjesecu nego u I. mjesecu. Ovo beogradska brojka je tek 66% putnika iz 2019. godine. Zagreb je imao čak 82,2% putnika iz 2019. godine, što je ogromnih 16,2 postotnih bodova razlike.

Ovime je u II. mjesecu razlika između Beograda i Zagreba došla na samo 60.170 putnika. Ovako mala razlika između Zagreba i Beograda nije bila u zadnjih 8 godina (ako zanemarimo vrijeme početka Covida-19). Beograd je u prva dva mjeseca ostvario 449.981 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Slovensko-francuska Amelia od 9.4. pokreće dvije nove linije iz Strasburga za Amsterdam i za Minhen. Kompanija će na liniji za Amsterdam letjeti dva put dnevno (u 6:40 i 18:25) od ponedjeljka do petka. Amelia će pak za Minhen letjeti jednom dnevno od ponedjeljka do petka. Obije linije operiraju se sa Embraerom ERJ145 koji ima 49 sjedala. Svi putnici će imati besplatno piće i snack.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Direktor FlyBosnie Enes Mjezinović nam je izjavio da kompanija u doglednoj budućnosti nema baš nikakvog interesa letjeti za Europu, već isključivo za Bliski Istok. Kompanija jednako tako nema nakanu letjeti iz Tuzle, Mostara ili Banja Luke, već samo i isključivo iz Sarajeva. Kompanija ove godine planira imati dva aviona u floti.

Pream informacijama koje ima zamaaero kompanija bi sa letovima trebala krenuti od 1.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Iako je Air Serbia prije Covida-19 letjela na Maltu (u ljeto 2019. čak tri tjedna leta) i bila ozbiljna konkurencija Wizz Airu sada to više nije slučaj. Kompanija više ne leti za Maltu i tržište je potpuno prepustila konkurenciji. Wizz Air od 29.3. za Maltu leti dva puta tjedno, utorkom i subotom, od 5.5. leti četvrtkom i nedjeljom, a od 14.6. uvodi i treći let utorkom.

Na Malti radi velik broj srpskih državljana, a i Srbi u priličnom broju odlaze na ljetovanje na Maltu. Iskreno čudno da je Air Serbia tako olako prepustila ovo vrlo potencijalno tržište, poglavito što se kompanija i te kako ne libi pohrvati sa Wizz Airom na masu linija i pritom je prilično uspješna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa ne radi baš ništa da se pokrene maintenance koji su najavili da će se otvoriti u Podgorici i Beogradu, ne radi ništa da Fokker F100 počne letjeti, te ne radi ništa da od stečajne mase namiri što više vjerovnika. Ali zato ima opsesiju tuženja na sve strane. Kompanija je tako pokrenula još jednu, tko za koju već, tužbu. Ovaj puta tuže Air Montenegro, te direktore u toj kompaniji Nikolu Vukelića i Ivana Petrovića, zbog sumnje da su počinili kazneno (krivično) djelo stvaranje kriminalne organizacije, te nesavjestan rad u službi i zlouporabu ovlaštenja u poslovanju. Kaznana prijava se odnosi i na nepoznatu osobu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Montenegro Airlines ih tereti da su na štetu Montenegro Airlinesa pribavili višemilijunsku korist za Air Montenegro. Naime, Vukelić je bio posljednji v.d. direktor Montenegro Airlinesa, a sada je direktor prometa Air Montenegra, dok je Petrović bio direktor održavanja aviona. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirani oduzeli imovinu Montenegro Airlinesa. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirane osobe raspolagali imovinom Montenegro Airlinesa protivno namjeni, grubo kršili ovlaštenja, te su time pribavljali korist za Air Montenegro. Pritom su, smatra Montenegro Airlines, prenosili kapital na Air Montenegro. Montenegro Airlines smatra da je Vukelić 17.2.2021. raskinuo ugovore za Embraere E195 40-AOA i 40-AOB. na štetu Montenegro Airlinesa. Oba aviona su nakon toga prešla u vlasništvo Air Montenegra.

Montenegro Airlines zahtjeva da se sasluša i Predrag Todorović. Montenegro Airlines za inkriminirane traži kaznu zatvora od četiri godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Eurowings planira uvesti nove letove između Prištine i Nuremberga. Linija će se operirati od 10.4. dva puta tjedno (utorkom i subotom). Kompanija 29.3. kreće i sa linijom iz Prištine za Bruxelles. Eurowings će ovime imati 10 linija iz Prištine i druga je najveća kompanija u Prištini (nakon MyWingsa). Slijedi Wizz Air sa 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Već smo objavili 14 linija koje je Ryanair iz Zadra odlučio pokrenuti operirati početkom VI. mjeseca umjesto krajem III:

 • Aarhus kreće 03.06. umjesto 01.04. s dvije tjedne rotacije ponedjeljkom i petkom.
 • Bari kreće 02.06. umjesto 31.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bologna kreće 02.06. umjesto 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bournemouth starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.
 • Gdansk starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne frekvencije, utorkom i subotom.
 • Liverpool počinje 02.06., a ne 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom u nedjeljom.
 • Maastricht kreće 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Manchester starta 04.06. umjesto 29.03. s dva tjedna leta, utorkom i subotom.
 • Milan Bergamo počinje 02.06., a ne 31.03. s dvije tjedne rotacije četvrtkom i nedjeljom.
 • Napulj kreće 03.06. umjesto 01.04. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Nürnberg počinje 02.06. umjesto 29.03. s tri tjedne frekvencije, utorkom, četvrtkom i subotom.
 • Pisa kreće 04.05. umjesto 30.03. s dva tjedna leta, srijedom i subotom.
 • Torino starta 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Växjö kreće 01.06., a ne 27.03. s dvije tjedne rotacije, srijedom i nedjeljom.

 

No, sada je kompanija odlučila još dodatnih 8 linija krenuti sa operacijama početkom V. umjesto krajem III. mjeseca (5 tjedna kasnije) i to:

 • Sofija od 1.5.
 • Varšava od 1.5.
 • Hamburg od 2.5.
 • Wroclaw od 2.5.
 • Gothenburg od 3.5.
 • Prag od 3.5.
 • Birmingham od 4.5.
 • Bukurešt od 4.5.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Kako sam prošli četvrtak i petak bio u Beogradu prolazio sam aerodrom sukladno novoj regulaciji. Prvi dojam klaustrofobično, improvizirano i jako neuredno. Prostori za prolaz putnika su izuzetno mali i uski poglavito na izlasku iz Terminala 2. Svi ti prostori su vrlo neuređeni, stihijski postavljeni i neuredni. Ofrlje betonirane staze  vrlo nekvalitetnim nabacanim betonom, ograde koje padaju (na mjestima su potpuno pale i otvorile se prema gradilištu), sve skupa prilično neuredno i prljavo. Nepotrebno. Aerodromi prilikom konstrukcija više se potrude urediti nove prostore prolaza i odvajanja zona.

Ulaz u terminal je sada samo i isključivo preko terminala 1. Prostor na odlaznom katu terminala 2 je istinski ekstremno malen i jedva da se kroz njega može proći. Čak i sada kada je promet toliko skroman na ovom prostoru kao i na izlasku iz terminala 2 je stanje kaotično, puno previše putnika na vrlo malom prostoru i prolaz je spor i vrlo neudoban. Parkirališni prostor i prostor za taxije je istinski kaotičan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ljubljana je u II. mjesecu imala samo 38.127 putnika. Ipak to je više nego u II/2021. kada je imala tek 5000 putnika. Brojka je tek 36,2% broja putnika iz 2019. godine. Ipak aerodrom je imao više putnika nego u I. mjesecu kada ih je imao 37.604. Ovo ohrabruje jer II. mjesec ima 3 dana manje, a I. mjesec ima i daleko više putnika u prvih 10 dana zbog novogodišnjih praznika. U prva dva mjeseca Ljubljana je ostvarila 75.731 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Već smo objavili da će Croatia Airlines iz Splita letjeti liniju za Atanu od 2.6. No sada je kompanija objavila 5 novih linija iz Splita:

 • Amsterdam od 14.6. utorkom
 • Bukurešt od 10.6. srijedom i petkom
 • Dublin od 12.6. utorkom, četvrtkom i nedjeljom
 • Milano MXP od 12.6. četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm ARN od 10.6. petkom i nedjeljom

Kompanija je objavila i da će nastaviti sezonske operacije za Prag od 11.6. subotom iako je bilo indicija da se ova linija neće obnoviti. To znači da će Croatia ovog ljeta imati 6 novih linija iz Splita.

Nove linije su logične, poglavito ova za Dublin koja je namijenjena turistima i dijaspori i ima zavidan broj frekvencija. No, linija za Amsterdam sa samo jednim tjednim polaskom je nonsens. To je trebalo biti bar dva tjedna polaska, iako bi logičnije bilo i tri. Evidentno je i da je Croatia postavila ove linije kroz tjedan, a ne samo subotom kakva je bila praksa kompanije sa velikom većinom ostalih linija iz Splita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ove godine će svakako biti manje putnika iz Srbije za Crnu Goru. Naime, radi rata sa Ukrajinom bitno manje Rusa će putovati preko Beograda za Crnu Goru, kako radi limitiranosti putovanja i problema sa konverzijama deviza, tako i radi osiromašenosti stanovništva.

Drugo, Srbi će ove godine bitno više turistički putovati u Tursku, Grčku, Egipat, Tunis, Maltu i Španjolsku, što prošle godine nisu činili radi restrikcija, pa su se odlučivali za Crnu Goru gdje tih restrikcija bilo nije. Stoga možemo očekivati manje putnika iz Srbije nego 2021.

Crna Gora će imati i vrlo mnogo problema radi turista iz Rusije pošto Rusija ima sankcije prema Crnoj Gori i zabranjeno je aviokompanijama letjeti između ove dvije zemlje. Rusija je bila nacija sa najviše putnika prema Crnoj Gori. Ovo je Crna Gora kompenzirala putnicima iz Ukrajine, no sada i ovih putnika neće biti. Prošle godine Crna Gora je imala 51 tjedni let za Ukrajinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Kao što smo već prognozirali u jednom od naših članaka (BiH- tržište u usponu, 4.2.2022.), LOT je konačno odlučio pokrenuti direktnu avioliniju Varšava Chopin-Sarajevo. Linija će se operirati zrakoplovom Embraer E175 i letjet će čak 5 puta sedmično (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom). Prvi let na ovoj liniji će poletjeti 30.5.2022. (ponedjeljak) i poletjet će u 14:40. Cijena povratne karte u prosjeku košta oko 147€ (287 KM), što je i više nego prihvatljivo.

Ovime će LOT moći akumulirati hiljade novih transfernih putnika iz Varšave, koja je jedna od glavnih Euro hubova. Također, Sarajevo je ovime potezom dobilo vrlo važnog legacy carriera i konačno se povezalo s Poljskom.

LOT je šesta kompanija Star Alliance koja leti na aerodrom, obzirom da na Sarajevo već leti Austrian, Lufthansa, Croatia, Swiss i Turkish. LOT iz Varšave leti za Zagreb (ovog ljeta 11 letova tjedno), Beograd (9), Ljubljanu (6), Skopje (6) i Podgoricu (6 letova tjedno), a sezonski i za Split (3 leta tjedno), Dubrovnik (6), Zadar (1), Rijeku i Tivat. Stoga su ostali još samo Sarajevo, Priština i Pula od većih aerodroma na kojima nije letio.

autori: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Tuzla više nema letove Wizz Aira za Eindhoven. Kako kompanija planira uvesti letove iz Milana MXP od 27.3. broj linija iz Tuzle će biti 14 cjelogodišnjih i 2 sezonske. Jednak kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Prema informaciji iz kuće Nadzorni odbor Croatie Airlines je odabrao Jasmina Baića za glavnog direktora kompanija na rok od pet godina. Ma bravo! Bit će da su to učinili radi odličnih rezultata koje je kompanija postigla. Vijest još nije potvrđena.

Kompanija se spržila enorman novac, preko 170 milijuna EUR u dvije godine, ne raste i ne razvija se, tržišni udio joj i dalje pada, nije obnovila linija iz 2019. već su joj strane kompanija preuzela 6 linija koje je prije operirala, kompanija nije ni na koji način odgovorila na ekspanziju Ryanaira (nije napravila apsolutno ništa), kompanija je imala skoro isti broj putnika 2021. (787.860) i 2020. (618.128) što nije slučaj ni kod jedne druge kompanije u Europi. I definitivno je najlošija kompanija u Europi. Za ne povjerovati je kako je vlast odabrala osobu koja ima ovako tragično loše rezultate.

Konačno Jasmin Bajić je konačno dobio trajan ugovor nakon što je 9 mandata bio vršitelj dužnosti. No, Jasmin Bajić ima 63 godine i za 2-4 godine bi trebao ići u mirovinu. Za ne povjerovati je da je kompanija odabrala osobu pred mirovinom da ju vodi narednih pet godina.

autor: Marko Cvek, suradnik (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Naš analitičar Alen Šćuric je već drugi puta u pola mjeseca gostovao na N1. Ovaj puta je govorio o padu letjelice na Zagreb:

https://hr.n1info.com/vijesti/strucnjak-odgovorno-tvrdim-da-se-vec-sve-zna-o-letjelici-koja-je-pala-u-zagreb/

 

Prošli puta, 1.3. je govorio o zrakoplovnoj situaciji u Rusiji:

https://hr.n1info.com/video/novi-dan/aviostrucnjak-situacija-za-rusiju-je-katastrofalna-odluke-eu-a-ce-ih-ubiti-2/

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: N1

Aerodrom Sarajevo pozitivno gleda na FlyBosniu, kompanija nema dugova prema aerodromu i više je nego dobrodošla ako obnovi operacije. No, Aerodrom ih više neće tretirati kao prioritet, rekao nam je to Alan Bajić, direktor Aerodroma Sarajevo. Aerodrom će ih tretirati kao i svaku drugu kompaniju. Bajić je rekao da ako FlyBosnia zatraži slotove koje već imaju druge kompanija koje redovno plaćaju i odlično posluju sa Sarajeva, te istom donose velik broj putnika i prihode, naravno da im iste neće odobriti, te odbijati te kompanije. To je i logično. Nažalost FlyBosnia više nije kompanija koju aerodrom doživljava kao sebi bitnu i prioritetnu, kakav status je imala 2019. godine.

Direktor FlyBosnie g. Enes Mujezinović, nam je rekao da razumije da se politika Aerodroma Sarajevo promijenila prema njima i da je to razumno. No, da kompanija za sada ima odličnu suradnju sa Aerodromom Sarajevo, da su dobili sve što su tražili i da su im zahvalni na tome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Volotea pokreće liniju Lille-Split od 8.5. do 9.9. Linija će prometovati jednom tjedno, nedjeljom. Ovo je 8. linija Voloteje iz Splita, obzirom da kompanija leti i za Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Nicu, Toluluse i Veneciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Wizz Air se predomislio i ipak neće letjeti iz Beograda za Rim FCO, nego za Rim Ciampino. Linija kreće 30.3. i operirati će se prvo dva puta tjedno (srijeda i petak), a od 11.4. dodaje se i let ponedjeljkom. Od 14.6. letovi se sele na utorak, četvrtak i subotu, te se Wizz Air seli na Fiumicino.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

To Montenegro je 6.4. dobio rješenje Ministarstva ekonomskog razvoja o registraciji žiga pod imenom „Air Montenegro“. No, stanoviti Orle Marković je 21 dan kasnije 27.4. osnovao kompaniju Air Montenegro d.o.o. 28.2. odvjetnik Air Orle Markovića je zatražio do Privrednog suda da zabrani korištenje brenda Air Montenegro do okončanja sudskog spora. Odvjetnik traži i zabranu korištenja aviona koji na trupi ima istaknut logo Air Montenegra. Air Montenegro naglašava da je žig registrirao puno prije registracije tvrtke Air Montenegro d.o.o, te da je isti objavljen u Službenom glasniku intelektualne svojine 20.4.2021. dakle 7 dana prije osnivanja spomenute firme. Spor vodi sudac Blažo Jovanić koji je i stečajni sudac u sporu Montenegro Airlinesa. Inače tvrtka Air Montenegro d.o.o. je osnovana sa kapitalom od 1 EUR.

U isto vrijeme i Aerodromi Crne Gore vode spor sa Montenegro Airlinesom radi hangara na Aerodromu Podgorica. I ovaj spor vodi sudac Blažo Jovanić. Ili je Crna Gora jako mala i ima jako malo sudaca ili je sudac Jovanić specijaliziran za crnogorsku avijaciju. Aerodromi smatraju da je sudac Jovanić pristran jer vodi stečajni postupak za Montenegro Airlines i traže njegovo izuzeće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zagreb je u I. mjesecu po prvi puta u svojoj povijesti ušao u top 100 aerodroma Europe, plasiravši se na 99. mjesto. Beograd je na 72. mjestu, a Priština na 88. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Europska Unija je prisilila Srbiju da smanji broj letova Air Serbie za Moskvu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pritisak bio ogroman, te da su se odlučili da će kompanija vratiti broj letova sa 15 na samo 8 tjedno.

Vučić je i opet u svom elementu izjavio da druge kompanije imaju i 30 puta veći broj letova. To jednostavno nije istina, takve kompanije ne postoje. Pritom je Vučić spomenuo kako Turkish ima bitno veći broj letova od Air Serbije te njega nitko ne napada, no istovremeno nije spomenuo da Turkish nije povećao broj letova spram onog prije rata i da leti samo duplo više letova od Air Serbie (4 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro od 1.5. obnavlja liniju Podgorica-Frankfurt. Linija će i ovaj puta letjeti dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, što je svakako premalo. Linija bi morala operirati bar tri puta tjedno, iako obzirom da se radi o Frankfurtu i bitno više, tj. svakodnevno. Linija je letjela do zimskog reda letanja, a onda tek par tjedana oko Nove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

British Airways će obnoviti liniju Ljubljana-London Heathrow tek 24.5. Linija će se operirati pet puta tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja) sa Airbusom A320 i A321. Za London već leti easyJet na liniji za London Gatwick, a od kraja III. mjeseca kreće i Wizz Air sa letovima za London Luton.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: