Novosti iz regije

Pored priprema za nadolazeću i nikad neizvjesniju zrakoplovnu godinu, u dvjema najjužnijim hrvatskim zračnim lukama održana je tradicionalna berba maslina.  U krugu ZL Split postoji više od 1000 stabala maslina. Postupkom prerade hladnim prešanjem istog dana po berbi stvaraju se uvjeti za proizvodnju izuzetno kvalitetnog ekstra djevičanskog ulja pomalo gorkastog i pikantnog okusa.  Potvrde toga dolaze u obliku mnogih nagrada na međunarodnim manifestacijama maslinara i uljara.

Djelatnici ZL Split ove su godine ubrali 5162 kg maslina od kojih je dobiveno 781 litara ulja (prinos od 15,13%).  Nakon što odleži u hermetičkim posudama ulje će se puniti u staklene boce pod imenom “Sveti Bare”, nebeskog zaštitnika zračne luke.  Zanimljivo je isto da istoimena crkvica je jedini takav sakralni objekt na svijetu koji je u okviru prostora zračne luke.  Ulje će kao i svake godine biti podijeljeno zaposlenicima ali i kao jedinstveni poklon poslovnim partnerima.

I u dubrovačkoj zračnoj luci  zasađeno je oko 100  stabala maslina. Ove godine obrano je oko 200 kg maslina od kojih je dobiveno oko 30 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kao i u slučaju iz Splita, kvaliteta se dokazuje brojnim priznanjima na susretima maslinara i uljara. Možda ga je ove godine manje nego ostalih godina, ali kako kaže gospar Frano Luetić CEO ZL Dubrovnik vazda je visoko kvalitetno s vrlo niskom količinom slobodnih masnih kiselina. Savršen i originalan poklon za poslovne partnere.

Ova dva primjera pokazuju kako se uz malo kreativnosti mogu dodatno zaposliti zaposlenici izvan top sezone, tj. u vrijeme kada radnici nemaju posla na brojnim zrakoplovima, raditi na ekologiji zračne luke (drva masline pročišćuju zrak od ugljičnog dioksida), te kako se može stvoriti izvrstan brend kao poklon za poslovne partnere. Dobitna kombinacija po više osnova.

autor: Goran Montana, dopisnik (Split), foto: ZL Split

Air France je još jednom produžio suspenziju svoje linije Paris CDG-Ljubljana. sa 5.1. na 4.2. Air France ovime već u pravilu produžuje suspenziju ljubljanskih letova za mjesec dana. Malo je vjerojatno da će se letovi pokrenuti i 4.2, jer ako kompanija nije iznašla potencijala za novogodišnje letove teško će ih pronaći u najlošijem mjesecu godine. Air France u ovom momentu leti samo za Zagreb, a letove za Paris imaju Air Serbia iz Beograda, Croatia Airlines iz Zagreba i Montenegro Airlines iz Podgorice, dok za Beauvais leti Wizz Air iz Beograda.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Korean je otkazao prodaju na liniji Seoul-Zagreb za 2021. godinu. Kompanija je planirala obnoviti liniju 30.3.2021. sa frekvencijom od 3 tjedna leta sa Boeingom 787-9, no isto se neće desiti. Korean je chartere za Zagreb krenuo letjeti 2012. godine, a redovnu liniju je pokrenuo još 1.9.2018. Linija je 2019. postala sezonska, potom je zbog Covida-19 nekoliko puta prolongiran početak, da bi na koncu kompanija odustala od letova u 2020.

Južnokorejski LCC T’way Air je dobio dozvolu za letove između Južne Koreje i Hrvatske, pa postoji mogućnost da kompanija uskoći umjesto Koreana. Kompanija u floti nema širokotrupce nego samo 28 Boeinga 737-800, no objavila je da razmatra nabavu širokotrupaca u wetleasu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

 

 

 

Flydubai će od 22.12. povećati broj letova za Beograd sa 4 na 5. No, kompanija je odlučila još jednom prolongirati početak zagrebačkih letova, ovaj puta sa 27.12. na 3.2, iako i ovaj datum nije previše realan. Sarajevo će se i dalje operirati 4 puta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Flydubai

 

U Hrvatskoj je od danas (subota, 28.11.) uveden soft lockdown, iako vlada naglašava da se ne radi o lockdownu. Zabranjene su gotovo sve aktivnosti osim rada škola i poduzeća, no zatvoreni su restorani, kafići, kockarnice i prostorije za klađenje, teretane, fitness klubovi, rekreacijski centri, amaterski klubovi, igraonice, plesne škole, zabranjene su svadbe, sajmovi, privatna okupljanja više od 10 ljudi, mise i druga okupljanja više od 25 osoba idr.

Iako putovanja nisu obustavljena sve ove mjere će utjecati na dodatno smanjenje broja putnika, posebno dolaznih u Hrvatsku. Poseban nonsens je što mjere traju do 21.12. dakle netom prije Božića. I dok su sve druge države mjere provele od početka 11. do početka 12. mjeseca, kada je najmanje šteta, a što je dovoljno prije Božića za kakav-takav božićni promet, Hrvatska i opet kasni mjesec dana. Stoga je promet smanjen u prošlih tri tjedna radi lockdowna drugih država, a sada će još tri tjedna promet biti smanjen radi hrvatskog lockwowna. Nema nikakvog razumnog objašnjenja da Hrvatska mjere nije napravila kada i svi ostali, što bi rezultiralo bitno manjim sveukupnim posljedicama.

Dio javnosti negoduje nad činjenicom da je prije samo 8 dana na mimohodu sjećanja u Vukovaru dozvoljeno više od 10.000 ljudi, a sada se provode najoštrije mjere, te se pitaju koliko je ta epidemiološka bomba utjecala na sadašnji rekordan broj zaraženih od preko 4000 osoba dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

SAS Scandinavian Airlines će 19.12.2020. i 2.1.2021. letjeti na liniji Copenhagen i Priština kako bi se pokrili novogodišnji praznici. Letovi će se obaviti sa Airbusom A320. SAS inače iz Prištine prometuje linije za Copenhagen, Stockholm, Oslo i Gothenburg, u prvom redu namijenjene dijaspori.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: SAS

Slovenija je objavila koliko će kompanija dobiti pomoći za operacije od III. do IX. mjeseca 2020. Najviše dobiva Lufthansa (371.000 EUR), pa Air France (176.160), treći je Turkish (148.530), četvrta Air Serbia (98.130), pa je Wizz Air (80.340), šesti je Montenegro (45.450) pa LOT (43.620) i najmanje je dobio Swiss (22.050 EUR). Odbijen je easyJet. Nije jasno kako je Swiss dobio pomoć iako nije zadovoljavao kriterije natječaja.

Iako je bilo planirano razdijeliti 1,5 milijun, podijeljeno je samo 1,2 milijuna EUR. Slovenija je uvela i novo pravilo po kojem će kompanije koje dobe pomoć morati obaviti minimalno 2 leta tjedno u bar 2 mjeseca od 28.3. do 30.10.2021.

Slovenija će provesti još dva natječaja, jedan za period 1.10.2020. do 31.5.2021. i drugi za period od 1.6. do 30.10.2021. Na ova dva natječaja planira se razdijeliti 3,5 milijuna EUR.

Ono što je notorni nonsens je da će država platiti novac kompanijama koje su letjele za Sloveniju od 30.3. do 30.9. To nikako nije mjera za poticanje povratka kompanija ili povećanje frekvencija i isto nema apsolutno nikakvog smisla. Ne mogu dokučiti niti jedan razuman razlog zašto bi Vlada financirala kompanije koje su i ovako i onako odlučile letjeti i obavile letove za Ljubljanu. Nije li logičnije da se 5 milijuna EUR raspodjeli kompanijama koje bi to motiviralo da u budućnosti povećaju broj linija i frekvencija iz Ljubljane. Na ovaj način novac za tu nakanu će biti bitno manji jer će ga dio pojesti novac za letove iz prošlosti koji su već obavljeni. I sami kriteriji za dodjelu sredstava su istinski čudni i vrlo loše napravljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

FlyBosnia planira od 28.12. krenuti sa letovima iz Sarajeva za Riyadh prvo samo nedjeljom, a od 4.1. čak tri puta tjedno (srijeda, četvrtak, nedjelja), kao i za Jeddah jednom tjedno od 28.12. (petkom). Svi letovi bi trebali operirati do kraja zimskog reda letenja sa unajmljenim A320. Obzirom na probleme kompanije, pa i sa Aerodromom Sarajevo tek treba vidjeti hoće li se ovaj plan i realizirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Airbus A320 u vlasništvu njemačkog Condora, registarske oznake D-AICH preletio je jučer iz Zagreba u Dusseldorf nakon obavljenog održavanja u pogonima Croatia Airlines tehnike. Prema neslužbenim informacijama Croatia Airlines tehnika ima posla na svojima i avionima drugih firmi do svibnja 2021. godine. Avion je za Condor proizveden 1999. godine, a obojan je u “retro livery” tvrtke. Condor je zrakoplovna tvrtka koja se bavi leisure letovima, a u floti ima 52 zrakoplova, Airbusa A320 i A321, te Boeinga 757 i 767.

autor: Juraj Mehić, suradnik, foto: Condor

Piper PA-44 Seminole, registarske oznake 9A-DZG u vlasništvu Fakulteta Prometnih Znanosti je u utorak 24.11. doživio udes na letjelištu Lučko. Zrakoplov je sletio na trbuh, te ima vidljiva oštećenja propelera. Uz pomoć krana zrakoplov je podignut na stajni trap. Učenik i instruktor nisu zadobili ozljede. Riječ je o dvomotornom klipnom zrakoplovu koji služi za školovanje pilota.

autor: Juraj Mehić, suradnik, foto: Larisa Pintar

Zemaljske usluge MZL Zagreb su certificirane prema IATA ISAGO (Safety Audit for Ground Operation) programu za kvalitetu i sigurnost pružanja zemaljskih usluga. Zemaljske usluge MZLZ pružaju usluge prihvata i otpreme aviona, putnika, tereta i prtljage. Ovaj certifikat je priznanje najvišeg nivoa kvalitete i sigurnosti prema strogim kriterijima IATA-e.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Croatia Airlines će u prvom tjednu XII. mjeseca operirati samo 15 tjednih letova iz Zagreba za Frankfurt, 2 manje od prvotnog plana zimskog reda letenja. Po tri dnevna leta imat će u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju, po dva u utorak i četvrtak, te samo jedan dnevni let u subotu. Svi letovi su sa Dash 8-400, osim podnevnog leta (OU408/411) koji je sa Airbusom A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

LOT će 27.11. prekinuti letove na liniji Varšava-Beograd koju je prometovao 4 puta tjedno od 1.10. Za sada je suspenzija do 14.12. Istim LOT u regiji leti još samo za Zagreb, 4 puta tjedno (dva put ujutro i dva puta popodne), dok je sve ostale linije suspendirao.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines otkazuje većinu letova na liniji Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb. Linija bi trebala operirati 6 puta tjedno, svaki dan osim subote, no u ovom tjednu je otkazana ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom, tj. operirat će samo u četvrtak i nedjelju. Takvo stanje biti će do 13.12. nakon čega se, za sada, ponovo prodaje po šest tjednih letova. No, kako se letovi mogu otkazati bez posljedica 15 dana prije leta, pravo stanje tjedna od 14. do 20.12. znati ćemo tek 29.11.

Istim je Zadar pao na tek 2 tjedna leta (za Zagreb preko Pule), te nema letova ponedjeljkom, utorkom, srijedom, petkom i subotom, a Pula na 6 tjednih letova (ponedjeljkom i petkom za Osijek i za Split, četvrtkom i nedjeljom za Zagreb), te nama letova utorkom, srijedom i subotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je u prvom tjednu XII. mjeseca smanjila broj tjednih letova za Podgoricu za jedan tjedni let, pa će ih imati šest tjedno, a letova neće biti srijedom. Montenegro Airlines i dalje leti dva dnevna leta svaki dan. Air Serbia je u istom tjednu smanjila i letove za Tivat za jedan let, te sad leti četiri puta tjedno (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja). I ovdje Montenegro i dalje leti kako je i prvotno planirao sedam tjednih letova. Kompanije su u code-share. Istim se broj letova između Beograda i Crne Gore smanjio sa 33 na 31 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Sa Aerodroma Ohrid Wizz Air je suspendirao sve letove, te aerodrom cijeli XI. mjesec ima samo jedan tjedni leta, Chair subotom za Zurich. Isto znači da će ovaj mjesec Ohrid ostvariti tek 4 leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Zračna luka Dubrovnik od 20. do 2.11. nema ni jedan jedini međunarodni let. Aerodrom u to vrijeme ima 37 letova za Zagreb, te 3 leta za Split-Rijeku-Osijek, što znači da u prosjeku ima tek 3 domaća dnevna leta, no ima dana u tjednu kada ima samo dva leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Wizz Air je u Tuzli još smanjio broj letova. Iako je još prije 15 dana aerodrom imao u prosjeku 2 leta dnevno, sada ima tek 7 tjednih letova. No, ni jedan leta nema ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, srijedom ima 1 tjedni let, dok petkom, subotom i nedjeljom ima po dva dnevna leta. Wizz Air leti dva tjedna leta za Basel, te po jedan tjedni let za Dortmund, Endhoven, Malmo, Memmingen i Hahn.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Luxair je zbog loše epidemiološke situacije prolongirao pokretanja letova iz Luxembourga za Podgoricu sa 18.12.2020. na 8.2.2021. Kada se linija pokrene prometovati će dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i petka sa turbopropnim Dash 8-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Luxair

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite” potpisan je od strane ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, te direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Projekt uključuje nabavu 3 višenamjenska opremljena helikoptera, iako je inicijalno bilo planirano 5 helikoptera, no zbog limitiranih financija broj se smanjio. Vrijednost ugovora je 190 milijuna kuna od čega je 85% bespovratnih EU sredstava. Helikopteri bi se trebali koristiti za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje, HGSS, prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite (npr. ekipe s potražnim psima), te hitni medicinski prijevoz. Neslužbeno, još se ne zna koji tip helikoptera će se nabaviti, no prema nekim izvorima riječ je o helikopteru Bell 412. Ne zna se niti unutar koje ustrojbene cjeline će djelovati.

U ovom momentu helikopteri HRZ-a imaju tri baze iz kojih vrše traganje i spašavanje, te hitan medicinski prijevoz: Split Divulje, Rijeka (Krk) i Zagreb (Lučko). No, i MUP istovremeno vrši ove letove sa svojim helikopterom baziranim u Dubrovniku. Pretpostavlja se da će ovi helikopteri zamijeniti one HRZ-a u Splitu i Rijeci, dok se ne zna hoće li MUP i dalje vršiti medicinske letove policijskim helikopterom iz Dubrovnika, pa će treći helikopter zamijeniti ovaj u Dubrovniku ili će biti baziran u Zagrebu. Da bi se ostvarilo pravilo „zlatnog sata“ Hrvatska bi trebala imati helikoptere na svakih 200 km koji bi imali radijus od 100 km, pa bi idealna konfiguracija baza bila: Rijeka (od Istre do Zadra i Ogulina), Split (od Zadra do Ploča), Dubrovnik (od Konavla do Pelješca), Zagreb (od Ogulina do Daruvara) i Osijek ili Slavonski Brod (od Vukovara do Daruvara), tj. za tako što bi trebalo bar 6 helikoptera (1 rezervni dok je pojedini helikopter na održavanju). Mi-8 su puno preskupi i preveliki helikopteri za takve operacije i Bell 412 ili sličan helikopter bi bio bitno jeftinija, praktičnija i operacijski jednostavnija opcija. Naravno, u slučaju većih katastrofa ili potreba dizali bi se i helikopteri HRZ-a i policije.

Helikopterska jedinica MUP-a u ovom momentu ima 9 helikoptera, 1 Agusta-Bell AB212, 2 Bell 206B Jetranger III, 2 AgustaWestland AW139, 2 Airbus Eurocopter H135 i 1 Robinson R22 Beta.

autor: Juraj Mehić, suradnik i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

U IX. mjesecu je u Hrvatskoj bilo 209.000 putnika (najviše Split 74.653), 6.645 operacija aviona, te je prevezeno 663 tone tereta. Najviše putnika je bilo iz Njemačke (51.128), pa iz Francuske (22.075), na trećem mjestu je bila Velika Britanija (21.595), pa Poljska (13.139), peta je Nizozemska (11.948), slijedi Ukrajina (6912), Švedska (5907),  Austrija (5757), Turska (5361) i 10. je Češka (sa 4948 putnika). I dok su sva ova tržišta pala (najviše Velika Britanija koja je imala samo 7,4% putnika iz istog mjeseca 2019), jedino tržište koje je naraslo i to za 158,8% je Ukrajina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Flydubai u regiji leti još samo za Beograd i to 4 puta tjedno (petak, subota, nedjelja, ponedjeljak), te Sarajevo isto toliko (srijeda, četvrtak, petak, subota). Kompanija je suspendirao letove za Zagreb i Skopje, dok su linije za Tivat i Dubrovnik bile sezonske, iako ih ove sezone nije prometovao. Liniju za Zagreb kompanija će obnoviti 27.12. od kada će prometovati tri puta tjedno (srijeda, petak, nedjelja). Od 22.12. Flydubai planira povećati i letove za Beograd na 5 puta tjedno (utorak četvrtak, petak, subota, nedjelja), no ista neće prometovati 31.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto:  Flydubai

Montenegro Airlines je prolongirao obnavljanje linije Podgorica-Ljubljana sa 27.11. na 18.12. Kompanija planira letjeti ovu liniju barem za novogodišnje praznika, a nastavak operacija nakon toga ovisi o epidemiološkoj situaciji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Montenegro Airlines

Austrian Airlines tijekom Božićnih i novogodišnjih praznika obavlja liniju za Zagreb. Kompanija će letjeti 20, 23, 28. i 30.12. te 2. i 3.1. Uz zagrebačku liniju Austrian će obnoviti i letove za Bolognu, Nicu, Jerevan i Chicago. Austrian će obnoviti i linije za Maldive i Capetown, no iste će nastaviti operirati i nakon praznika.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Austrian Airlines

Na 244. sjednici Vlada Federacije BiH donijela je odluku o financijskoj pomoći aerodromima zbog Covida-19, a u visini 6 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Vlada smatra aerodrome ugroženim sektorima privrede Federacije BiH, pa je postupila po Uredbi o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima. Više od pola novaca dobio je Aerodrom Sarajevo, konkretno 1,8 milijuna EUR, od čega 102.000 EUR za oržavanje i poboljšanje likvidnosti, te izmirenje troškova poslovanja, a 1,7 milijuna EUR za dovršetak započetog projekta modernizacije i dogradnje terminala.

Tuzla je dobila 511.000 EUR, od čega 102.000 EUR za dovršetak projekta modernizacije i dogradnje terminala, vanjsko uređenje carinskog skladišta, te kupovinu zemljišta i šuma za eksproprijaciju. 409.000 EUR namjenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.

Mostaru je dodijeljen jednak iznos kao i Tuzli, no sav iznos od 511.000 EUR će se utrošiti za plaće, doprinose i poreze, troškove poslovanja, plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora operatera i odobravanje projekata od strane regulatora.

Fantomski i nepostojeći Aerodrom Bihać je pak dobio 256.000 EUR koji će se baciti, tj. oni će se utrošiti na izgradnju budućeg aerodroma, nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu, pazite sad, Grada Bihaća!?!?

Evidentno je da su Tuzli data velika sredstva za poslovanje, što samo dokazuje da pola milijuna putnika Wizz Aira ne može osigurati egzistenciju aerodroma, te da su prihodi od Wizz Aira skromni ili nikakvi, poglavito u Covidu-19. Jednako tako ogroman novac dat je Mostaru koji ove godine gotovo da i nije imao prometa. Samim time radnici će dobivati plaću više od godinu dana da ne rade ništa. No, najveći nonsens je i dalje bacanje novaca u nepostojeći aerodrom Bihać, koji se ovim tempom neće sagraditi još desecima godina. Stoga ostaje pitanje je li ova mega-kriza vrijeme za takvo bacanje novaca, ili se tih pola milijuna BAM-a moglo pametnije utrošiti na ostale aerodrome.

I dok svi ostali pomažu svoje nacionalne kompanije, a ne aerodrome, koji su ipak imali neke prihode (osim Mostara i nepostojećeg Bihača), BiH je odlučila postupiti drugačije. Svojem baziranom prijevozniku FlyBosniji, koji istinski nije imao mogućnost letova radi zabrana i ograničenja, posebno prema svom primarnom tržištu Saudijske Arabije i Bliskog Istoka, pa je ostvario tek par letova prema Antalyji, nisu dodijelili baš nikakvu pomoć. Iskreno kompanija radi ekstremno loš posao, no ni federalna vlast nije pokazala ni malo kooperativnosti i volje za pomoć. Što je vrlo neuobičajeno i nadasve neprihvatljivo, a kompanija ima svo pravo javno se buniti, poglavito što će sve ostale kompanije u regiji pomoć dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Croatia Airlines će od 23. do 29.11. smanjiti broj polazaka za Sarajevo sa preskromnih 2 na samo 1 let tjedno, a potom će od 30.11. do 16.12. suspendirati ovu liniju. Od 17.12. do 10.1. ponovo uvodi dva tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom), uz izuzetak u četvrtak 31.12. kada neće prometovati. U to vrijeme konkurentska Air Serbia će operirati četiri tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja), koje od 4.1. povećava za 5. let srijedom. Croatijina linija za Skopje ostaje nepromijenjena sve to vrijeme (ponedjeljkom i petkom), a neće operirati samo na Božić, u petak 25.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Air France je produžio suspenziju letova za Ljubljanu. Prvotni plan je bio da se letovi obnove 16.12, no sada je suspenzija produžena do 5.1. Dakle Ljubljana neće imati letove za Paris čak ni u vrijeme novogodišnjih praznika kada sve ostale zračne luke imaju najavu povećanja letova. Iskreno, 5.1. i nije previše realna opcija, ako kompanija nije iskoristila novogodišnje praznike, teško će do početka ljetnog reda letanje (samog kraja III/2021) krenuti sa letovima. Air France u ovom momentu leti samo za Zagreb, a letove za Paris imaju Air Serbia iz Beograda, Croatia Airlines iz Zagreba i Montenegro Airlines iz Podgorice, dok za Beauvais leti Wizz Air iz Beograda.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Air Serbia i Aeroflot su iznašli način da „zaobiđu“ ograničenja i zabrane te na taj način povećaju broj letova između Beograda i Moskve. U ovom momentu Air Serbia leti 2 tjedna leta iz Beograda za Moskvu (ponedjeljak i petak), a isto toliko leti i Aeroflot (četvrtak i subota), tj. zajedno imaju tek 4 tjedna leta. No, od ponedjeljka 23.11. Aeroflot stavlja code-share na Air Serbijin svakodnevni let za Istanbul, a Air Serbia na Aeroflotove letove iz Istanbula za Moskvu. Time su kompanija omogućile svakodnevnu konekciju između ova dva glavna grada, što direktnim letovima, što preko Istanbula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U Zagrebačku zračnu luku je jučer 17.11. iz Zaporožja (OZH) sletio Antonov An-140, registarske oznake UR-14005, ukrajinskog Motor Sicha. Zrakoplovom su doletjeli rukometaši RK HC motor na utakmicu sa RK PPD Zagreb. Riječ je o vrlo rijetkom turboprop zrakoplovu, kapaciteta 52 putnička sjedala. Prema stranici russianplanes.net, ovo je uz jedan zrakoplov Iranske policije jedini civilni primjerak koji još leti. Nekoliko primjeraka operiraju i oružane snage Ruske Federacije. Sveukupno je proizvedeno 35 primjeraka.

autor: Juraj Mehić, suradnik; foto: Juraj Mehić

Zračna luka Dubrovnik je u 2019. imala najviše putnika za slijedeće države:

 1. Velika Britanija (733.032 putnika), što je 25,3% ukupnog broja putnika
 2. Njemačka (291.232), 10,1%
 3. Francuska (265.599), 9,2%
 4. Hrvatska (200.044), 6,9%
 5. Španjolska (168.493), 5,8%
 6. Italija (131.732), 4,6%
 7. Irska (96.632), 3,3%
 8. SAD (96.373), 3,3%
 9. Finska (81.387), 2,8%
 10. Norveška (80.631), 2,8%

 

Najviše putnika po gradovima:

 1. London (371.780), 12,8%
 2. Zagreb (181.540), 6,3%
 3. Paris (146.832), 5,1%
 4. Manchester (113.647), 3,9%
 5. Dublin (84.031), 2,9%
 6. Helsinki (77.552), 2,7%
 7. Madrid (76.887), 2,7%
 8. Frankfurt (69.456), 2,4%
 9. Barcelona (66.282), 2,3%
 10. Rim (63.797), 2,2%

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!