Novosti iz regije

Vueling je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Split-Barcelona 3 leta i Split-Rim 5 letova tjedno = 8 letova
 • Dubrovnik-Barcelona 3 leta i Dubrovnik-Rim 4 leta tjedno = 7 letova

Isto znači da Vueling ovog proljeća iz regije ima 15 tjednih letova (u prosjeku 2,1 dnevno) na 4 linije. Isto znači 3,75 letova po liniji u prosjeku.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Vueling

Croatia Airlines evidentno ima problema sa avionima. U jednom momentu su joj ispala i tri aviona iz flote. Zbog toga kompanija svakih par dana ima neku otkazanu liniju, a bilo je i ozbiljnih kašnjenja. Istim je kompanija pribjegla najmu aviona u wet leasu. Već duže vrijeme za Croatiu leti Trade Air sa Airbusom A320. No kompanija je nabavlja i A319 od hrvatske ACMI kompanije Fly Air41. Croatia nabavlja i Boeing 737-800 od talijanskog Alba Stara. Za sada se oba aviona pojavljuju povremeno u redu letenja.

Vrlo je moguće da će kompanija imati problema sa kašnjenjima A220, dok će Dash 8-400 i A320obitelj otići iz kompanija sukladno planu. Istim će kompanija imati manjak aviona u floti koje može naknaditi samo wet leasom. U slučaju kašnjenja A220 troškove ovog wet leasa će platiti Airbus. No, nezadovoljstvo putnika korištenjem drugih aviona i drugačije usluge nitko ne može platiti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air France je 31.3. povećao broj letova na liniji Zagreb-Paris sa 7 na 9 tjedno, uvođenjem dodatnih letova u četvrtak i nedjelju, o čemu je zamaaero već pisao. No, sada kompanija dodatno povećava letove. Pa od 7.7. uvodi i letove ponedjeljkom, utorkom i subotom, no ukida letove nedjeljom, tj. tada će imati 11 letova tjedno (svaki dan dva osim srijede, petka i nedjelje). Svi letovi su sa Embraerom E190, osim jednog leta (subota ujutro) koji je sa E170. Air France ima i code-share na 7 tjednih letova Croatie Airlines, dočim kompanije zajedno imaju 18 letova tjedno.

Kompanija će ovako letjeti do 1.9. kada broj letova vraća na 9 tjedno, a kako će letjeti do kraja ljetnog reda letenja. Tada su svi letovi sa E190, osim nedjeljnog jutarnjeg leta koji je sa E170, ali je zato let u petak sa Airbusom A319. Tada Croatia i Air France u code-share imaju 16 letova tjedno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air France

Sindikati pilota, kabinaca i mehaničara objedinjeni u ORCA-u su prekinuli pregovore sa Croatiom Airlines oko kolektivnog ugovora. ORCA tvrdi da uprava Croatie Airlines nije pokazala ni minimum kooperativnosti u pregovorima i nisu prihvatili niti minimum zahtjeva ORCA-e. Iduća faza je mirenje Croatie Airlines i ORCA-e, a ako ono ne uspije onda ORCA može ići u štrajk.

analitičar: Alen Šćuric (Zagareb), foto: Croatia Airlnes

Austrian je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Beograd-Beč 21 let tjedno
 • Sarajevo-Beč 14 letova
 • Podgorica-Beč 14 letova
 • Zagreb-Beč 12 letova
 • Skopje-Beč 12 letova
 • Priština-Beč 9 letova
 • Split-Beč 7 letova
 • Dubrovnik-Beč 7 letova
 • Tivat-Beč 3 leta tjedno

Isto znači da Austiran ovog proljeća iz regije ima 99 tjednih letova (u prosjeku 14,1 dnevno) na 9 linija. Isto znači 11 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Austrian

Zračna luka Mostar je u III. mjesecu imala 934 putnika (4 u III/2023), od čega 481 inozemni dolazni i 7 domaćih dolaznih, te 445 inozemnih odlaznih i 1 domaći odlazni putnik. Mostar je imao 33 operacije i to 27 na redovnim letovima, 4 generalne avijacije i 2 vojna leta (4 leta u III/2023). Ukupno je Mostar u prvom kvartalu ostvario 2550 putnika, te 104 operacije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Mostar

Anadolujet je imao code-share se Air Serbiom i to na svim letovima iz Ankare (4 tjedno), Izmira (2 tjedno) i Istanbul Sabihe (4 tjedno) za Beograd, tj. na ukupno 10 tjednih letova. No, AJet koji je dobio vlastiti AOC više nema code-share sa Air Serbiom. To znači da Air Serbia sada više nema 7 nego 3 leta za Ankaru i nema 4 nego 2 leta za Izmir, te nema 38 nego 34 leta za Istanbul. Ovo nikako nije dobro. AJet i dalje ima code-share na Turkish.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: AJet

Corendon Europe pokreće liniju Cologne-Priština od 16.6 do 30.10. Linija će se operirati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, sa Boeingom 737-800. Kompanija nema konkurencije na liniji.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Corendon

Air Montenegro nikako da pribavi peti aviona. Od X. mjeseca prošle godine traže jedan E190 ili E195. No, sada su objavili novi natječaj gdje traže gotovo bilo koji avion, tj. ATR 72, Embraer E190, E195, CRJ900 Fokker F100, Airbus A319 ili A320. Avion se traži za period 1.6. do 30.9. Air Montenegro garantira nalet od 1000 blok sati. Kompanije se mogu javiti do 25.4.

Air Montenegro u ovom momentu operira svoja dva Embraera E195 koji su u vlasništvu, jedan E190 od ukrajinskog Windrosea i jedan A320 od hrvatskog Trade Aira.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Montenegro

Swiss je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letove u regiji:

 • Beograd-Zurich 21 let tjedno
 • Priština-Geneva 4 leta i Priština-Zurich 11 letova (Edelweiss) = 15 letova
 • Ljubljana-Zurich 11 letova
 • Sarajevo-Zurich 6 letova
 • Skopje-Zurich 4 leta (Edelweiss)
 • Split-Zurich 3 leta tjedno (Edelweiss)

Isto znači da Swiss ovog proljeća iz regije ima 60 tjednih letova (u prosjeku 8,6 dnevno) na 7 linija. Isto znači 8,57 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Swiss

Aerodrom Beograd je u III. mjesecu ostvario 558.183 putnika (472.594 u III/2023). Ovo je superfascinantnih 150,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (372.122). Broj operacija se popeo 9,9% u usporedbi sa prošlom godinom. U prvom kvartalu Beograd je ostvario 1.609.305 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Croatia otkazuje svakih par dana jedan let. Otkazivala je Brussels, Mostar, Minhen, Sarajevo, Pulu-Zadar i Brač. Zamaaero ne piše kada postoji malo otkazivanja, pa tako neki dan nije pisala kada je otkazano 4 dnevna leta iz Beograda, ali ovo sada traje već skoro mjesec dana u kojima je otkazano nekih 7-8 letova. Razlog nije poznat iako neki izvori tvrde da se radilo o dužem kvaru jednog Dash 8-400. No, kako zadnjih 7 dana nije bilo otkazivanja za nadati se da je ovaj problem sada otklonjen.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair je trebao operirati liniju Solun-Sarajevo do 28.8. No, kompanija će sada liniju operirati mjeseca dana duže, do 29.9. Linija se pokreće 3.7. i operirat će se srijedom i subotom, no od 5.8. ponedjeljkom i srijedom, da bi se 31.8. vratila na srijedu i subotu. Zbog toga će u zadnjem tjednu VIII. mjeseca linija imati čak tri tjedna polaska (ponedjeljak, srijeda i subota). Linija će ukupno imati 26 povratnih letova.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

EasyJet neće letjeti Dubrovnik ove zime. Operacije prestaju 3.11. i nakon toga nema zakazanih letova. Prošle zime kompanija je letjela do početka XII. mjeseca, te od kraja II. mjeseca. No, kada racionalno pogledamo ovo je i logično obzirom da Ryanair kreće sa letovima iz Dubrovnika za London. Dva prijevoznika na ovoj liniji svakako bi bila previše.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: easyJet

EasyJet je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Split-Amsterdam 5 letova, Split-Belfast 7 letova, Split-Berlin 7 letova, Split-Bristol 2 leta, Split-Geneva 2 leta, Split-London 17 letova, Split-Napulj 2 leta, Split-Paris 1 let = 44 letova tjedno
 • Priština-Basel 12 letova, Priština-Berlin 3 leta, Priština-Geneva 14 letova = 29 letova
 • Dubrovnik-Bristol 4 leta, Dubrovnik-Edinburg 2 leta, Dubrovnik-Geneva 2 leta, Dubrovnik-London 8 letova, Dubrovnik-Lyon 1 let, Dubrovnik-Manchester 2 leta =19 letova
 • Tivat-Berlin 2 leta, Tivat-London 5 letova, Tivat-Manchester 1 let = 8 letova
 • Ljubljana-London 6 letova
 • Beograd-Geneva 4 leta
 • Skopje-Geneva 2 leta
 • Pula-London 2 leta tjedno

Isto znači da easyJet ovog proljeća iz regije ima 113 tjednih letova (u prosjeku 16,1 dnevno) na 24 linije. Isto znači 4,71 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: easyJet

Aerodrom Morava je u III. mjesecu imao tek 488 putnika (703 u III/2023). Katastrofa, ovo je već šesti mjesec za redom u kojem Morava ima bitno manje putnika nego prošle godine. Aerodrom je i ovog mjeseca imao 38 operacija. Od početka godine Morava je ostvarila samo 1288 putnika. Jako loše.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

U Beogradu je prvi Embraer E190 od Bulgaria Aira. No, danas (15.4.) nije bilo letova sa E190, čak ni za Mostar, iako su bili planirani. Sutra je E190 planiran za Frankfurt i Podgoricu. Prema nekim najavama Air Serbia bi trebala u VI. mjesecu dobiti i drugi E190 od Bulgaria Aira. Oba aviona su u wet leasu. Uz to kompanija bi trebala dobiti i dva E195 u dry lesau. Nakon ljetnog reda letenja vratit će se avioni Bulgaria Aira, a Air Serbia bi do tada trebala dobiti još dva E195 u dry leasu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb); foto: Air Serbia

Aegean će operirati charter letove između Prištine i Herakliona. Linija će operirati od 1.6. do 21.9. jednom tjedno, subotom. Karte se prodaju samo preko turističkih agencija. Ovo je jedina linija Aegeana iz Prištine, a kompanija ne operira ni redovne letove za Atenu koje ima iz brojnih aerodroma regije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Hrvatska business kompanija Jung Sky je dobila Block Foreign Carrier Permit temeljem kojeg može letjeti letove između Europske Unije i Velike Britanije bez potrebe za prethodnim odobrenjima svakog individualnog leta. Jung Sky u floti ima tri aviona Cessna C525A Citation. Jung Sky ima velik broj korisnika koji lete za Veliku Britaniju dok je London jedna od najtraženijih destinacija kompanije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Jung Sky

Lufthansa je u promatranom tjednu (8-14.4.) letjela slijedeće letova u regiji:

 • Ljubljana-Frankfurt 21 let i Ljubljana-Minhen 7 letova = 28 letova tjedno
 • Beograd-Frankfurt 14 letova i Beograd-Minhan 14 letova = 28 letova
 • Zagreb-Frankfurt 14 letova i Zagreb-Minhen 13 letova = 27 letova
 • Skopje-Frankfurt 10 letova
 • Sarajevo-Frankfurt 9 letova
 • Dubrovnik-Minhen 8 letova
 • Split-Minhan 6 letova
 • Pula-Minhen 1 let tjedno

Isto znači da Lufthansa ovog proljeća iz regije ima 117 tjednih letova (u prosjeku 16,7 dnevno) na 11 linija.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Lufthansa

Zračna luka Osijek je u III. mjesecu ostvarila 1223 putnika (978 u III/2023). Ovo je tek 36,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (3355). U III. mjesecu Osijek je imao 178 operacija (141 u III/2023). Osijek nije imao carga (0,2 tone u III/2023). U prvom kvartalu ove godine Osijek je ostvario 3472 putnika, 484 operacija i nije imao carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Osijek

Temeljem zamaData promatrali smo broj letova od 8. do 14.4. i ustanovili smo da je Aerodrom Beograd u XII. mjesecu 2023. imao 680 letova, dok je u IV. mjesecu ove godine imao samo 644 letova, tj. na proljeće je imao 36 letova manje nego početkom XII. mjeseca prošle godine. Ovo je istinski neuobičajeno, pošto je Zagreb ovog proljeća imao 69 letova više nego prošle zime, Split 134 leta više nego prošle zime, Dubrovnik 175 letova više nego prošle zime, Zadar 103 leta više nego prošle zime, Ljubljana 22 leta više nego prošle zime, Sarajevo 44 leta više nego prošle zime, Priština 49 letova više nego prošle zime.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Turistička agencija Kompas će u 2024. letjeti charter letove za Kretu, Rodos, Karpatos, Samos, Zakintos, Lefkosu i Antalyu. Letovi će se operirati četvrtkom, petkom i subotom, a operator letova će biti portugalska kompanija White Airways. Kompanija će iduće godine povećati broj destinacija i frekvencija.

preneseno sa: ADRIA Grupa, Sierra 5, foto: White Airways

Od danas (ponedjeljaka 15.4.) na Aerodromu Sarajevo je dostupan Premium salon poslovne klase. Salon se nalazi na drugom katu Terminala B i prostire se na 400 kvadratnih metara površine. Salon ima 85 sjedećih mjesta. Salon ima četiri glavne zone. Uz to salon ima svoje toalete i prostorije za tuširanje. Salon ima i svoju prostoriju za molitve, salu za poslovne sastanke i konferencijski prostor, te studio apartman za sedam osoba koji ima svoju privatnu kupaonicu, te je idealan za privatne događaje, ali i kada VIP osoba mora duže boraviti na aerodromu radi kašnjenja leta.

Premium salon ima i svoju terasu koja ima pogled na stajanku, a odvojena je od stajanke staklenim zidovima. Na terasi je dozvoljeno i pušenje.

Korisnici salona imaju posebnu gastronomsku ponudu koja se sastoji od snackova, sendviča, salata, ali i toplih jela, te velikog izbora deserata. Salon ima velik izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i toplih napitaka.

Cijena korištenja premium salona u prva tri mjeseca biti će tek 30 EUR + PDV, što istinski nije puno. Inače puna cijena salona će biti 50 EUR, studio aparmana 250 EUR, koferencijske sale 200 EUR, na što treba platiti i PDV.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

U 2023. godini na letovima Trade Aira je bilo 610.925 putnika na 6494 letova. Kompanija je u 2023. operirala četiri Airbusa A320 (no jedan je došao tek krajem godine u X. mjesecu 2023), jedan A319 i jedan Saab 340 u wet leasu. Kompanija ima redovne letove iz Prištine za MyWings, te PSO letove iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Trade Air

Zračna luka Rijeka je u III. mjesecu ostvarila 641 putnika (288 u III/2023). Ovo je samo 28,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (2220). Rijeka je imala 342 operacije (290 u III/2023) i nije imala carga. Od početka godine Rijeka je ostvarila 1910 putnika, 676 operacija i nije imala carga.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: ZL Rijeka

Zračna luka Zadar je pokrenula projekt elektrifikacije i ozelenjivanja. Aerodrom ovime želi preći na ekološki prihvatljiviju opremu i pridonijeti smanjenju emisije štetnih plinova. Hvale vrijedno!

U prvom redu Zadar mijenja vozila na fosilna goriva sa vozilima na električni pogon. Stoga će Zadar nabaviti dva električna tuga (vozilo za izguravanje zrakoplova), 5 električnih vozila za vuču kolica za prtljagu, jedne samohodne stepenice na električni pogon i jedan električni autobus za prijevoz putnika. Ova vozila su daleko ekološki prihvatljivija, troše manje energije te manje novaca na održavanje što će biti ušteda Zračnoj luci, a imaju i daleko manju razinu buke. Zadar planira izgraditi i fotonaponsku elektranu snage 610 kW, kao i fiksne priključke za električno napajanje stacioniranih zrakoplova.

Ukupna vrijednost projekta je 16,2 milijuna EUR. Za isto je Zadar dobio 9,3 milijuna EUR bespovratnih sredstava Europske Unije. Bravo Zadar. Projekt se provodi do 31.10.2024.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zadar

Aerodromima Crne Gore je vraćen iznos od 509 tisuća EUR za nabavku stepenica za zrakoplove koji je skoro uplaćen na pogrešan račun, a radi sofisticirane prevare koja se pokušala provesti nad Aerodromima. Novac je bio blokiran na računu National Westminister banke u Londonu. No, još je ostalo 42.000 EUR koji se nisu vratili, te je Odbor direktora zatražio od banke informaciju što će biti sa tim novcem.

Odbor direktora je raspravljao i o problemu taksi prijevoza ispred terminalne zgrade Aerodroma Podgorica, o čemu je pisao zamaaero, te sukob sa općinom Zeta oko tog pitanja. Odbor direktora je uputio dopis Ministarstvu prometa i pomorstva, odnosno Vladi kao osnivaču Aerodroma.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Zagreb ima preko 2000 parkirališnih mjesta. Od toga 1100 mjesta ima na novom terminalu, od čega je 800 mjesta na parkiralištu za javnost. Uz to MZL Zagreb ima tri parkirališta uz stari terminal koje koriste korisnici starog terminala i rent’a’car poslovnice, ima bivšu kiss nad fly zonu koju koristi Pleso prijevoz i putnici terminala generalne avijacije (business putnici), ima dodatno parkiralište za rent’a’car poslovnice uz novi terminal, ima službeno parkiralište uz zgradu uprave, te nekoliko manjih parkirališta (uz zapadnu stranu novog terminala, uz cargo, catering, skladište goriva, policiju, školu i tehniku Croatie Airlines…).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zagreb

Danas, u petak 12.4. Zagreb je imala iznenađujuće puno letova nakon 19:30 sati. Ukupno ima 12 letova na 13 destinacija i to Ryanair za Gothenburg, Bauvais i Solun; Croatia za Split, Pulu-Zadar, Sarajevo, Dubrovnik (2 leta) Turkish za Istanbul, Iberia za Madrid, Trade Air za Osijek, Eurowings za Cologne. Ovo je i više od Beograda koji ima 11 letova od 19:30 do ponoći (naravno treba spomenuti da ima još 8 letova nakon 00:30 sati). Nešto na što stvarno nismo navikli.

analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: