Novosti iz regije

Zračna luka Split objavila je red letenja za 17. do 31.5. u kojem će operirati slijedeće kompanije:

 • Croatia za Zagreb 21 tjedni let (svaki dan tri leta, osim utorka, četvrtka i subote kada ima dva leta i nedjelje kada ima četiri leta), a u subotu 29.5. i treći let, tj. posljednji tjedan u 5. mjesecu 22 tjedna leta
 • Croatia za Rim 4 puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja)
 • Croatia za Zurich 1 puta tjedno (subota)
 • Croatia za Osijek 1 puta tjedno (nedjelja)
 • Croatia za Minhen 4 tjedna leta (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja)
 • Lufthansa za Minhen 2 tjedna leta (petak i subota), od 31.5. i ponedjeljak
 • Croatia za Frankfurt 5 tjednih letova (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedjelja)
 • Lufthansa za Frankfurt (subota), 24.5. i ponedjeljak i srijeda
 • Croatia za London Heathrow 1 puta tjedno (subotom) od 29.5.
 • airBaltic za Rigu 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak)
 • KLM za Amsterdam svakodnevno
 • Austrian za Beč 3 puta tjedno (srijeda, petak i subota), od 24.5. 4 puta (ponedjeljak, četvrtak, subota i nedjelja)
 • Trade Air za Osijek preko Pule 2 puta tjedno (ponedjeljak i petak)
 • Trade Air za Osijek preko Rijeke 2 puta tjedno (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Dubrovnik 2 puta tjedno (utorak i četvrtak)
 • Transavia za Paris Orly 2 puta tjedno (petak i nedjelja), od 24.5. ponedjeljak
 • Air France od 31.5. za Paris CDG
 • LOT za Varšavu 1 puta tjedno (nedjelja)
 • Eurowings za Stuttgart 1 puta tjedno (subota)
 • Eurowings za Dusseldorf 1 puta tjedno (subota), a od 25.5. i utorkom
 • Eurowings za Hamburg 1 puta tjedno (subota)
 • Eurowings za Dortmund 1 puta tjedno (subota)
 • Eurowings za Cologne 1 puta tjedno (subota)
 • easyJet za Basel 1 puta tjedno (subota)
 • easyJet za Berlin 1 puta tjedno (subota)
 • easyJet za Genevu 1 puta tjedno (subota)
 • easyJet za London Luton 1 puta tjedno (subota), a od 27.5. i četvrtkom
 • easyJet za London Gatwick 1 puta tjedno (subota) od 29.5.
 • Smartwings za Prag 1 puta tjedno (subota)
 • Air Serbia za Beograd 2 puta tjedno (ponedjeljak i subota) od 28.5.
 • Volotea za Nantes 1 puta tjedno (nedjelja) od 30.5.

Istim Split u tjednu 17-23.5. ima 72 tjedna leta (više od 10 dnevno), a u zadnjem tjednu V. mjeseca 83 tjedna leta (skoro 12 dnevnih letova). Split najviše letova ima u subotu kada ima 20 dnevnih letova 22.5., te 22 leta 29.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

MZL Zagreb danas (u srijedu) ima 26 letova, od čega Croatia operira 15 letova, a 11 letova operiraju druge kompanije i to po dva leta KLM (Amsterdam) i Trade Air (Osijek), te po jedan let Turkish (Istanbul), Windrose (Kijev), LOT (Varšava), Eurowings (Cologne), Lufthansa (Frankfurt), Austrian (Beč) i Qatar (Doha). Najviše letova ima na liniji Zagreb-Frankfurt na kojoj ima 4 dnevna polaska (Lufthansa i Croatia), dok po tri polaska ima Croatia za Split i za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Mario Vukoja (MZL Zagreb)

Od kada sam zadnji puta pisao o LOT-ovim najavama prije dva mjeseca (15.3.) desilo se niz promjena u redu letenja ovog prijevoznika. Tada sam napisao da postoji mogućnost niza letove prema sekundarnim destinacijama iz regije prema Poljskoj i to se desilo.

 

17 tjednih letova za Hrvatsku

LOT će operira prema Zagrebu od kraja III. mjeseca. Trenutno kompanija leti tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Kompanija planira ovu liniju povećavati, da bi u top sezoni operirala šest puta tjedno, tri leta prije podne i tri poslije podne. 2019. je LOT na ovoj liniji operirao dva puta dnevno, najviše u regiji.

Od kraja IV. mjeseca LOT operira i za Dubrovnik. U ovom momentu operira dva puta tjedno (srijeda, subota) iz Varšave. Kompanija planira liniju povećati na četiri tjedna leta. No, sada kompanija planira letjeti i za Poznan od 3.6. jednom tjedno (četvrtak), te za Krakow od 19.6. jednom tjedno (subota). Postoji mogućnost da kompanija objavi još i letove za Budimpeštu, Gdansk i Wroclaw.

LOT leti za Split od IV. mjeseca za Varšavu, dva puta tjedno (srijeda i nedjelja). Ovaj broj frekvencija kompanija će letjeti cijelo ljeto. Postoji mogućnost da kompanija pokrene letove i za Gdansk, Katowice, Lublin i Poznan.

Prema Zadru LOT će operirati od 19.6. za Varšavu, jednom tjedno (subotom). Od 19.6. krenuti će i sa letovima za Rzezsow, jednom tjedno (subotom). Postoji mogućnost da kompanija pokrene letove za Bydgoszcz, Gdansk, Krakow, Rzeszow i Szczecin.

Za Rijeku LOT kreće sa letovima od 19.6. jednom tjedno iz Varšave (subotom). Ovime LOT ima 17 tjednih letova za Hrvatsku u top sezoni na 7 linija.

 

Za ostatak regije 21 tjedni let

Za Beograd LOT leti od IV. mjeseca iz Varšave. Trenutno LOT operira dva tjedna lete za Beograd (petkom i nedjeljom). U top sezoni kompanija planira povećati broj letova na šest tjedno.

Za Ljubljanu LOT operira od 29.4. iz Varšave, no samo jednom tjedno (subotom). I na ovoj liniji LOT planira operirati šest puta tjedno.

Za Podgoricu LOT je planirao krenuti sa letovima za Varšavu od 2.6. i to četiri puta tjedno, no sada će letjeti samo dva puta tjedno (četvrtak i subota). U top sezoni će letjeti četiri puta tjedno (srijeda, četvrtak, petak i subota).

Za Skopje kompanija planira letove od 1.6. iz Varšave, no umjesto četiri tjedna leta koliko je bio prvotni plan kompanija će sada letjeti samo dva tjedna leta (utorak i subota). U top sezoni kompanija će letjeti i treći let (nedjeljom).

Za Ohrid iz Varšave je LOT planirao letjeti od 31.5. jednom tjedno ponedjeljkom. Linija je prolongirana za sedam dana na 7.6. kada će i dalje operirati samo ponedjeljkom, kako će biti i cijeli ostatak sezone.

Kompanija je konačno stavila u prodaju i letove za Tivat iz Varšave. Na liniji će letjeti od 19.6. subotama, kako će letjeti i ostatak ljeta. Za Krakow LOT još nema karte u prodaji.

Ovo znači da će u regiji LOT letjeti 38 tjednih letova na 14 linija, za 11 destinacija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (LOT)

British Airways je još jednom prolongirao letove za Hrvatsku i to za dva tjedna. Kompanija će za Dubrovnik krenuti sa letovima 28.5. umjesto 17.5. kako je posljednji puta bilo planirano. Kada krene letovi će biti tri puta tjedno (ponedjeljak, petak i nedjelja).

Za Split kompanija je trebala krenuti sa letovima 28.5. no sada su letovi prolongirani na 11.6. kada će operirati tek jedan tjedni let za London City (petkom). Tek od 21.6. kompanija kreće sa letovima tri puta za City (ponedjeljak, četvrtak i petak), te London Heathrow (utorak, srijeda, četvrtak petak, te po dva leta u subotu i nedjelju).

Zagreb kreće, sukladno prošlom planu od 21.6. no povećan je broj letova na dva leta dnevno, osim ponedjeljka, petka i nedjelje kada leti jedan dnevni let, što znači da će British za Zagreb letjeti čak 11 tjednih letova.

Za ostale gradove kompanija kreće sukladno prošlom planu: Pulu od 22.6. (utorak i subota), Ljubljanu 21.6. (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja) i Prištinu od 3.7. (subotom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Od bivšeg vrha zrakoplovstva Crne Gore sam dobio informaciju da je već dogovoren plan restrukturacije Montenegro Airlinesa u kojem je involvirana bila jedna od najvećih LCC u Europi (redakciji je poznato ime kompanije, no obećali smo da ga nećemo iznositi). Sa tim LCC je dogovoreno da, nakon restrukturiranja Montenegro Airlinesa i investicije od 155 milijuna EUR, će taj veliki LCC pružiti svu logističku i inu podršku Montenegro Airlinesu koji će ući u sustav tog LCC, preko njegove platforme vršiti prodaju karata, koristiti sustav tog LCC, njegovu podršku, know-how, operativne sustave i zapravo postati de facto dio tog sustava.

Akciju su koordinirano provodili Aerodromi Crne Gore i Montenegro Airlines. Huge! Nažalost isto je prekinuo prvo Covid-19, a potom i smjene u Montenegru Airlines i Aerodromima Crne Gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Wizz Air će tijekom ljeta iz Tuzle letjeti na 15 destinacija, te će letjeti Freebird za Antalyu. U IV. mjesecu bilo je 186 letova, u V. 286, u VI. 362, VII. 382, u VIII. 380, u IX. 362, i u X. 362, ukupno 2320 letova i 417.600 sjedala.

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; foto: Aerodrom Tuzla

Ljubljana i dalje ima katastrofalno malo letova. Danas, u utorak ima tek jedan dnevni let Lufthanse za Frankfurt. Sutra (srijeda) samo su dva leta Lufthanse za Frankfurt i Turkisha za Istanbul, dok u četvrtak ima tri leta Transavie za Amsterdam, Air Serbie za Beograd i Lufthanse za Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Aerodrom Beograd je objavio da će Turkish letjeti od 24.6. na liniji Ankara-Beograd. Letovi bi trebali biti četvrtkom i nedjeljom. Ono što čudi je da Turkish iz Ankare ne leti ni za jedan jedini grad osim za Istanbul. Iz Ankare nema letova ni za Budimpeštu, Prag ili Bukurešt. Stoga desili se ova linija biti će to ogroman iskorak za Beograd.

Na ovoj liniji će biti samo P2P putnici, obzirom da Ankara ima 10 letova za Istanbul, 4 za Izmir i 3 za Antalyu preko kojih aerodroma ima letove prema cijelom svijetu, pa i prema 8 aerodroma regije. Istim će Air Serbia moći konektirali letove iz Ankare samo prema Tivtu.

Turkish još uvijek nema u prodaji karte na ovom letu, pa tek treba vidjeti hoće li se oni i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Air Serbia ja u svom cirkularu koji je poslala medijima najavila povećanje letova na svoje tri linije. Paris će tako povećati na 11 tjednih letova i to u vrijeme dok Air France još jednom prolongira letove, te nakon toga planira samo jedan let tjedno. Ovime Air Serbia ozbljno preuzima tržište od svog code-share partnera, no zapravo ozbiljne konkurencije. Air Serbia je još jednom pokazala da se zna hrvati i sa najvećima, te da bitke često kada dobiva. Kada će Air France konačno i pokrenuti letove početkom VI. mjeseca omjer letova će biti 1:11, a nakon pola mjeseca 4:11. Ako Air Serbia do sredine VI. mjeseca još jednom ne poveća frekvencije.

Za Larnacu kompanija povećava broj letova na čak 5 tjedno. I ovdje se hrva, samo sa Wizz Airom. I već tri godine dobiva rat. Dok Air Serbia konstantno povećava broj letova za Larnacu, Wizz Air ih smanjuje.

Oslo je najveće iznenađenje. Ovu liniju Air Serbia je neplanirano i brzo uvela nakon što je Wizz Air najavio pokretanje linije. Još jedan dokaz kako kompanija promptno i kvalitetno reagira. A tu je, istinski, europski šampion. Potez je prolongirao Wizz Airove planove pokretanja linije već tri puta. I dok smo svi smatrali da je linija neisplativa, da stvara ogromne gubitke i da je Air Serbia jedva održava na životu sa dva tjedna leta, sada kompanija, netom prije konačnog pokretanja linije od strane Wizza Aira 17.6. istu povećava na tri tjedna leta (od 20.6.). Još jedno hrvanje sa najopasnijim protivnikom Wizz Airom. Air Serbia se višekratno pohrvala sa Wizz Airom. I često dobiva te bitke.

Air Serbia u VI. mjesecu obnavlja letove za St.Petersburg, Krasnodar i Milano, te pokreće liniju za Rostov na Donu. Svaka čast. Respect!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nordwind je od 19.5. otkazao letove na liniji Moskva-Pula koje je operirao samo 3 puta od 28.4. Postoji mogućnost da se kompanija na liniju vrati u top sezoni iako karte više nema u prodaji za ovu godinu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto Nordwind

U Zagreb je 11. svibnja sletio doista rijetki posjetilac, Boeing 737-800 Indijskog low cost prijevoznika SpiceJet. Taj posjet zasigurno neće ostati u dobrom sjenčanju njegovoj posadi. Zrakoplov registracije VT-SGX, na letu SG9035 iz Delhija sa međusljetanjem u Tbilisiju dosegao je Zagreb nakon 10 i pol sati provedena na putu u 23 sata po našem vremenu. Putnici su bili Indijska reprezentacija u streljaštvu koja je uz negativan PCR test upućena u desetodnevnu izolaciju.

Deveteročlana posada trebala se odmoriti u hotelu prije povratnog leta u Indiju. Nažalost, došlo je do pogrešnog tumačenja dozvole ulaska zrakoplovne posade u državu. Posadama obično nije potreban PCR test za ulaz u državu, ali je potreban onima koji dolaze iz visokorizičnih zemalja Tanzanije, Brazila, JAR i Indije. Posada nije imala PCR test, a sve da ga je i imala ili napravila na licu mjesta bila bi upućena u desetodnevnu izolaciju pri ulasku u državu. Dio noći su proveli kod aerodromske policije pri pokušaju ulaska u državu, a pošto to nisu uspjeli, a MZLZ nije imala nikakav smještaj za njih, vraćeni su na jedino mjesto gdje su mogli biti izolirani, na vlastiti zrakoplov. Nakon 19 sati na zemlji, “odmora” provedenog na sjedalima low cost konfiguracije, zrakoplov je konačno 12. svibnja u 20 sati poletio prema Delhiju gdje je sletio nakon 6 i pol sati leta. Time je završila 36 satna odiseja njegove posade.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: SpiceJet

Ministarstvo zdravlja Republike Srbija i Air Serbia su pokrenuli akciju „Vrijeme za predah“ u kojoj će 10.000 zdravstvenih radnika dobiti vauchere sa 50% popusta za letove na Air Serbiji. Hvale vrijedna akcija iako nije toliko pozitivna kao akcije Delte, Uniteda, Americana, Britisha, Qatara i niza drugih kompanija koji su dali potpuno besplatne karte zdravstvenim djelatnicima. Qatar to čini još uvijek i akcija vrijedi za cijeli svijet.

Istovremeno Air Serbia je otvorila novu akciju za letove prema Crnoj Gori, tj. Podgorici i Tivtu gdje nudi 50% popusta za kartu za djecu od 2 do 11 godina, te 25% popusta za mladež od 12 do 25 godina i putnike starije od 65 godina. Ova akcija je još jedan udarac na Air Montenegro, novu kompaniju koja kreće sa letovima od 1.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon što su mjesecima vođeni razgovori između Turkisha i ZL Dubrovnik oko toga hoće li kompanija ove godine letjeti na liniji Dubrovnik-Istanbul, sada je i potvrđeno. Turkish će letjeti 4 puta tjedno u top sezoni, ponedjeljkom, srijedom, subotom i nedjeljom od srijede 2.6. Dubrovnik je istim postao osma destinacija u Turkishevoj mreži u regiji, uz Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Podgoricu, Beograd, Prištinu i Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

U subotu 15.5. u Sarajevo je došao kontingent od 360 američkih vojnika koji će sudjelovati na zajedničkoj vojnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ od 17.5. do 2.6. Vojnici su došli sa civilnim avionom Atlas Aira Boeingom 747-400, kojih kompanija ima 7 u floti. Vrlo rijetka ptica na Sarajevu.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Ministarstvo Obrane BiH (Atlas Air)

Aerodromi Crne Gore su za četiri mjeseca ove godine imali 3,8 miliona eura minusa, dok su 2020. godinu završili sa 15,1 miliona gubitka prije oporezivanja, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora tog državnog preduzeća Ognjen Jovović.

Prihodi za četiri mjeseca su iznosili samo 1,9 miliona eura, što je 45%, odnosno 1,5 miliona manje nego lani, dok su rashodi iznosili 5,7 miliona, odnosno 955 hiljada manje nego lani. Troškovi zarada za četiri mjeseca iznosili su 4,4 miliona, što je 10 odsto, odnosno pola miliona eura manje nego lani.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Aerodromi Crne Gore uspjeli su skinuti novac iz državnog proračuna u visini 9,5 milijuna EUR i to prisilnim putem preko javnog izvršitelja. Naime, ovaj spor se vuče već godinama, a nadležni sudovi su višekratno potvrdili da kompanija mora isplatiti ovaj novac. No, do 31.12.2020. vrijedio je Zakon o Montenegro Airlinesu koji je branio bilo kakvu naplatu. Stoga su Aerodromi Crne Gore 14.1.2021. pokušali naplatiti taj dug od Vlade jer je Montenegro Airlines u međuvremenu otišao u stečaj. I pritom nisu uspjeli. Čak štoviše Vlada smjenjuje Danila Orlandića, CEO-a aerodroma samo 4,5 mjeseci prije isteka mandata. Potom na funkciju dolazi Ana Lončarević i ista traži naplatu tih 9,5 milijuna EUR. Kako je Vlada jasno izjavila da nema nikakve šanse da se ta isplata obavi, jer bi ista pokrenula lančanu reakciju i drugih dužnika, Lončarević daje ostavku nakon samo 19 dana.

U međuvremenu, u utorak sud donosi posljednji nalog Vladi da mora ispuniti ovu obvezu, te Aerodromi u samo dva dana, ekspresno, uspijevaju skinuti novac iz državnog proračuna prisilnim putem.

Ovaj novac je toliko važniji jer su Aerodromi Crne Gore pred financijskim kolapsom, a nemaju novaca ni za plaće, a kamoli za pripremu nove sezone. Naime, Aerodromi su u prošloj godini ostvarili gubitak od 15 milijuna EUR, a u prvih 4 mjeseca ove godine od 4,5 milijuna EUR, što znači da su u ovom momentu sredine V. mjeseca „kratki“ čak 20 milijuna EUR. Aerodromi su htjeli dići kredit od 5 milijuna EUR koji bi im bio dostatan da prežive do ljetne sezone za koju su uvjereni da će donijeti ozbiljan novac. Kako su sada dobili duplo više novaca, i sezona i plaće djelatnika su sigurne.

I sada je otvorena pandorina kutija. Sada će i ostali dužnici, poput SMATS-e, tražiti prisilnu naplatu. A govorimo o preko 100 milijuna EUR koliko je Montenegro Airlines dužan. Kada odbijemo novac koji je kompanija dužna državnom proračunu po osnova poreza još uvijek ostaje više desetaka milijuna EUR. A ako se dobar dio dužnika uspije naplatiti, što je država uspjela napraviti sa ukidanjem stare kompanije i osnivanjem nove? Apsolutno ništa, nego će samo još potrošiti više novaca nego da je restrukturirala staru kompaniju, a pritom je izgubila slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, putnike i kontinuitet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

United je povećao broj letova na liniji Newark-Dubrovnik na četiri tjedno. Uz letove ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, sada će letjeti i petkom. Ovime je United izjednačio broj letova Delte, koja leti 4 tjedna leta. Istim će Dubrovnik sada imati čak 8 tjednih letova prema New Yorku/Newarku. Ova informacija došla je iz Zračne luke Dubrovnik, iako United još nema petak u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Pri avion nove hrvatske charter i ACMI kompanija ETF, Boeing 737-800 sletjet će u Hrvatsku, točnije Pulu, u srijedu 19.5. gdje će biti mala svečanost dolaska aviona. Ovo je zapravo drugi avion u floti, koji je također u vlasništvu AerCapa. Avion ima 20,3 godine, operirao ga je ASL i bio je stacioniran u Beogradu. Avion ovog ljeta neće biti farban u boje ETF-a, već će letjeti u bijeloj boji sa stickerima ETF-a. Ovaj avion je iznajmljen na godišnjem najmu u inozemstvo od 1.6. (redakciji je poznata baza, ali smo obećali da za sada nećemo isto iznositi). Ime aviona će biti Voyager i imat će registraciju 9A-LAB.

Drugi avion ETF-a (prije ga je operirao S7) koji je već obojan u boje kompanije, je još uvijek na servisu i u flotu će doći 1.6. Ime ovog aviona biti će Enterprise i imat će registraciju 9A-ABC. I ovaj avion bi se trebao iznajmiti u inozemstvo, a ako se to desi kompanija će nabaviti i treći avion, koji bi se tada bazirao u Dubrovnik. Ukoliko se to desi treći avion će se zvati Discovery. Ukoliko se avion ne iznajmi u inozemstvo, Enterprise će biti stacioniran u Dubrovniku.

Kompanija je pri kraju posla sa AOC-em, a čeka se još samo dolazak prvog aviona. ETF će AOC dobiti do 1.6. ATC callsign za kompaniju je Enterprize (ma treki samo tako), pa će prvi let tako biti Enterprize 1701.

Zamaaero je danas imala dvosatni razgovor uz kavu u ETF-u i više o kompaniji i planovi u analizi idući tjedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Wizz Air otvara bazu u Rimu FCO, te otvara dvije linije prema Jadranu. Prva je prema Splitu koja će se operirati od 2.7. tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak). No, druga linija je još interesantnija jer je to prva linija ovog prijevoznika prema Dubrovniku. Linija će se operirati od 1.7. također tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Obije linije će se operirati sa Airbusom A321neo.

Wizz Air pokreće i letove za Prištinu iz Rima FCO. Linija će se početi operirati 18.7. i prometovati će dva puta tjedno (srijeda i nedjelja). Ova linija, za razliku od splitske i dubrovačke, će biti cjelogodišnja. I ovdje će operirati A321neo.

Wizz Air je u ovoj bazi bazirao čak četiri A321neo, te je pokrenuo 32 nove linije u 19 zemalja. Kada na ovu brojku dodamo 9 linija koje je kompanija već operirala isto znači čak 41 liniju iz Rima. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Što se to dešava sa Moskvom iz Zagreba? Prvo je Aeroflot obnovio letove na liniji Zagreb – Moskva SVO. Pa je povećao broj letova sa jednog na čak tri leta tjedno. Na nemalo frekvencija za Zagreb Aeroflot je u prošlim tjednima koristio svoje velike Airbuse A321, a linija se redovno operira sa A320.

No, potom je Nordwind krenuo sa letovima i odmah povećao liniju sa jednog na dva tjedna leta za Moskvu SVO. Jedan od ta dva leta leti sa Boeingom 737-800, a drugi sa Embraerom E190 svog partnera Pegasa. Ovime će Nordwind imati više letova za Zagreb nego čak i za Beograd.

Potom je letove najavio i Nordstar za Moskvu DMO. Kompanija je ovaj tjedan u ponedjeljak 10.5. obavila jedan let, ponedjeljkom, sa Airbusom A321. No, redovne letove je prolongirala na IX. mjesec.

No, sada je letove najavio i Azur Air, koji će operirati liniju za Moskvu Vnukovo, od 28.5. Linija će se operirati jednom tjedno, petkom. No, da stvar bude još bolja Azur će liniju operirati sa svojim širokotrupcem Boeingom 767-300ER. Avion leti u samo jednoj klasi, ekonomskoj, tj. nema ni business sjedala, ni premium ekonomskih, te ima nevjerojatnih 336 sjedala. Nakon što su Emirates, Air Canada, Korean i Air Transat otkazali letove za Zagreb za ovu godinu, a u 2019. su imali čak 17 tjednih letova, ovo će biti prvi širokotrupac koji će slijetati u Zagreb nakon 2 godine.

Ovime će Zagreb biti povezan sa Moskvom na čak 6 tjednih letova, 3 različita prijevoznika i to prema 2 moskovske zračne luke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azur Air

LOT je planirao sredinom V. mjeseca operirati čak 4 tjedna leta iz Varšave za Ljubljanu (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja). No, sada operira tek 1 tjedni let (subota).

I za Beograd je plan da sredinom V. mjeseca operira 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i nedjelja). No, sada operira tek 2 tjedna leta (petak i nedjelja).

Za Zagreb kompanija je planirala letjeti 4 tjedna leta (utorak, srijeda, petak i nedjelja), no sada operira 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i subota).

Za Dubrovnik i Split kompanija operira kako je i planirala, dva tjedna leta.

Za Skopje kompanija je planirala letjeti od 1.6. četiri tjedna leta, no sada će ih operirati samo dva (utorak i subota).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Trade Airov 5. avion Airbus A319 dolazi u flotu ove nedjelje ili najkasnije do sredine tjedna. Avion je u vlasništvu AirCapa, i do nedavno je letio za FlyBosniu pod registarskom oznakom E7-FBA. Avion je star 19 godina (proizveden 2002). FlyBosniu je napustio u VIII. mjesecu prošle godine sa intencijom da se razreže. No, Cvijin je ponudio AirCapu da operira avion još tri godine, koliko još ima resursa, pa da se onda razreže. Trade Air pregovara da se avion operira po načelu power by hour, uz garantirani limit od 300 sati godišnje, iako ga kompanija želi operirati i duže pošto za njega već ima dogovoren posao. Istim će Trade Air u floti imati 6 aviona, tri Airbusa A320, jedan A319, jedan Fokker F100 i jedan Let-410 Turbolet.

Avion će biti u bijeloj boji, i neće se farbati u brendirane boje Trade Aira u prvom redu radi toga što će u floti biti tek 3 godine, ali i zato što postoji šansa da se farba u boje naručioca dugoročnog lizinga. Naime, avion će letjeti u Prištini za  MyWings, kompaniju koju su osnovale tri kosovske turističke agencije u Njemačkoj, od kojih je najveća Reisburo Priština. Ova agencija već velik broj godina organizira letove za Prištinu sa tuđim AOC-em, pa je tako do sada za njih letjela Germania, Orange2Fly i Air Mediterranean. Po dolasku u Zagreb avion će proći C-check u hanarima Croatia Tehnike.

Trade Air u Prištini već od I. mjeseca leti sa jednim A320. A319 u Prištinu dolazi 15.6. te će tada Trade Air u Prištini imati čak dva od pet vlastitih aviona. Ostala tri aviona će ovog ljeta letjeti iz Pariza, Innsbrucka i Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Trade Air

Nogometni savez Crne Gore će 1.6. ove godine letjeti sa Air Montenegrom na prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom BiH u Sarajevo. To će biti prvi ili jedan od prvih letova kompanije. Kompanija se još uvijek nije odlučila hoće li imati redovne letove prije toga, a što je čudno obzirom da je danas samo 17 dana do tog prvog leta. Ugovor je već potpisan. Let će biti simboličan početak operacija Air Montenegra.

Od samog početka operacija Air Montenegro će letjeti za Beograd i to i iz Podgorice i iz Tivata. Letovi bi trebali početi za oko 17 dana, no karte još uvijek nisu stavljene u prodaju. Puno prečudno, a isto će rezultirati daljim gubicima kompanije jer su putnici već kupili karte na konkurentskim kompanijama. U normalnim okolnostima kompanije u prodaju stavljaju svoje letove 6 mjeseci prije prvih letova.

Cijene Air Montenegra će biti iste kao što su bile cijene Montenegro Airlinesa. Predrag Todorović, CEO kompanije, kaže da cijene nacionalne kompanije ne mogu biti kao LCC jer kompanije nisu strukturno jednake. A airBaltic? Todorović je jasno naglasio da Air Montenegro neće biti LCC, nego legacy carrier koji će imati određenu višu uslugu u avionima, ako će koristiti neke od principa LCC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Edelweiss pokreće letove na liniji Zurich-Tivat. Linija će se operirati od 1.7. do 23.9, jednom tjedno četvrtkom. Liniji će kokurirati Chair koji je pokrenuo letove za Podgoricu 13.5.

Nove linije za Tivat pokreću ovog ljeta easyJet (Berlin), Eurowings (Stuttgart), LOT (Varšava), Luxair (Luksemburg) i SAS (Copenhagen). Čak 6 novih linija. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

EasyJet je prolongirao liniju Manchester-Tivat, koja je trebala krenuti sa operacijama 6.6. na 16.6. Linija će se operirati srijedom i nedjeljom. Kompanija i dalje kreće sa operacijama za London Gatwick od 7.6. (2 puta tjedno, od 8.7. i treći let), za Berlin od 28.6. (2 puta tjedno) i Genevu od 3.7. (2 puta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Air Serbia je bitno spustila cijene na letovima iz Srbije prema Crnoj Gori. I dok je još prije sedam dana kompanija redovno imala cijene preko 200 EUR, a neke i po 249 EUR, a najjeftinije cijene su išle preko 170 EUR, sada su cijene bitno manje. Tako kompanija ima slijedeće cijene za ostatak V. mjeseca:

 • 168 EUR Beograd-Podgorica utorak-četvrtak 18/20.5.
 • 142 EUR Beograd-Podgorica utorak-četvrtak 25/27.5.
 • 141 EUR Beograd-Podgorica petak-nedjelja 28/30.5.
 • 121 EUR Beograd-Tivat utorak-četvrtak 18/20.5.
 • 126 EUR Beograd-Tivat utorak-četvrtak 25/27.5.
 • 136 EUR Beograd-Tivat petak-nedjelja 28/30.5.

Ove cijene su još uvijek 20-tak posto više nego prije za Podgoricu, dok su za Tivat 10-tak posto više. Primjerice prije sedam dana let Beograd-Podgorica 18/20.5. je bio 249 EUR, sada je 121 EUR, pola manje iako je tada bilo dva tjedna prije leta, sada je tjedan dana prije, dakle cijene bi trebale biti više. Sada su cijene prihvatljive. Radi li se ovdje o pritisku javnosti i medija teško je reći.

No, cijene su još više pale od 1.6. kada se na tržište vraća Air Montenegro koji će krenuti sa prvim letovima upravo za Beograd. Air Serbia je reagirala i više nego značajno spustila cijene radi konkurencije. Upravo ovo dokazuje koliko je bitno imati nacionalnog prijevoznika. Cijene početkom VI. mjeseca su:

 • 106 EUR Beograd-Podgorica utorak/četvrtak 8/10.6.
 • 131 EUR Beograd-Podgorica petak/nedjelja 11/13.6.
 • 111 EUR Beograd-Tivat utorak/četvrtak 8/10.6.
 • 126 EUR Beograd-Tivat petak/nedjelja 11/13.6.

Ovo su prihvatljive cijene i neusporedive sa onima koje je kompanija imala u V. mjesecu kada je još uvijek bila monopolist. Naravno, sve navedene cijene su najniže u tim danima, dok su kombinacije ostalih letova tih dana skuplje, pa i 50% više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro još uvijek, 20 dana prije prvih operacija, ne zna kako će održavati avione. Pristup hangarima, rezervnim dijelovima i radnicima maintenancea još uvijek nemaju. Kompanija mora pronaći način kako da koristi infrastrukturu maintenancea, ali to još uvijek nije iznašla. Air Montenegro još uvijek nije zaposlio mehaničare. Direktor kompanije Predrag Todorović kaže da je to jedan od razloga zašto ne mogu izaći sa točnim datumom početka operacija.

Todorović kaže da postoji rješenje da se aerodromi održavaju drugdje, kroz outsourcing, ali ako se to desi biti će to „sumrak države“ i krajnje neracionalna činjenica napuštenih hangara, rezervnih dijelova i mehaničara koji su sada bez posla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Croatia Airlines je imala odličnu priliku uletjeti na letovima Sundaira koji je ukinuo prvo Berlin, a potom Dusseldorf. Kompanija je te letove letjela za turoperatore, koji sada nemaju alternative nego putnike slati preko Splita. Croatia je mogla turoperatorima ponuditi letove sa pola manjim Dash 8-400 koje je daleko lakše napuniti. Naime Sundair je planirao letove obavljati sa Airbusom A319, koji u njihovoj konfiguraciji ima 150 sjedala, dok Croatijih Dash 8-400 ima samo 76 sjedala, pola manje. Jedan tjedni let u top sezoni (od 3.7 do 28.8.) sigurno ne bi bio upitan. No, radi se o Croatiji, bože me sačuvaj da bi ona iskoristila ovakvu priliku.

Croatia za Brač leti subotom u 8:05 ujutro (u Braču je u 8:55), a vraća se tek u 21:30 (u Zagrebu je u 22:20). Trenutno planira dva leta za Linz i Graz za koje joj treba 7 sati za obije rotacije, što znači ako krene letjeti u 9:25 iz Brača nakon obje rotacije je nazad u 15:55. Što će avion u Braču raditi još skoro 6 sati nakon toga. Vrlo vjerojatno kompanija planira obaviti još jednu ili možda i dvije charter rotacije. Jer u protivnom nema baš nikakvog smisla da nezaposleno čuči u Braču. No, ako je to tako tek treba vidjeti za koga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair je odlučio pomaknuti pokretanje svoje baze skoro mjesec i pol ranije, sa 1.9. na 23.7. Stoga će do sredine VII. mjeseca kompanija prometovati čak 5 linija. Kompanija pokreće prve letove za Bruxelles 2.6. No, sada je pomaknuo i pokretanje Milano Bergama sa 3.7. na 17.6. Sve ranije linije su:

 • Brussels Charleroi od 2.6. srijeda i nedjelja, od 1.9. dodaje se i petak
 • Milan Bergamo od 17.6. utorak, četvrtak, subota i nedjelja
 • London Stansted 23.7. ponedjeljak, petak, subota i nedjelja; od 1.9. svakodnevno
 • Rim Ciampino od od 23.7. ponedjeljak i petak, od 5.9. dodaje se i nedjelja
 • Gothenburg Landvetter od 23.7. ponedjeljak, petak i subota

Ovo znači da će kompanija letjeti šest tjednih letova od 17.6, te 15 tjednih letova od 23.7. Istim je Ryanair dao Croatiji Airlines još manje vremena da se snađe. Tri od tih pet linija (Bruxelles, London i Rim) su direktna konkurencija Croatiji na njenim postojećim linijama. A Croatia ništa pod milim bogom ne radi. Iako je mogla. Napisao sam što je mogla. Eto, sada je Ryanair otvorio Dusseldorf, liniju koju je po svoj logici trebala otvoriti Croatia, nakon što je Eurowings prekinuo sa letovima na istoj. Još jedna propala šansa Croatie. What’s new?

Uz to Ryanair je objavio pokretanje još dvije nove linije za Malmo u Švedskoj, dva puta tjedno, utorkom i subotom od 4.9, te za Dusseldorf Weeze u Njemačkoj također utorkom i subotom od 4.9. Ovime se broj letova povećava na 40 tjednih letova na 14 linija. Kao što sam rekao prije mjesec i pola kada sam pisao o Ryanairu, kompanija će sigurno pokrenuti još letova i linija. I to se obistinilo. No, kako dva aviona imaju kapacitet od 50 tjednih letova, za očekivati je još bar tri linije da dva tjedna polaska, pa čak i više od toga.

Ryanair je objavio i promotivne cijene letova, od samo 39 kuna (5,20 EUR) za putovanja do 31.10. koja se moraju bukirati do 13.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tuzla konačno dobiva i drugu kompaniju. Prema riječima direktora tuzlanskog aerodroma Esada Mujačića Ryanair će u početku saobraćati po dva put sedmično prema Baden-Badenu (utorak i subota) i Dusseldorf Weeze (četvrtak i nedjelja) u Njemačkoj. „Prve linije kreću 2.9., a ova suradnja s Ryanairom je od velikog strateškog značaja za Međunarodni aerodrom u Tuzli jer nam dolazi još jedna niskobudžetna kompanija“, rekao je Mujačić.

I konačno. Tuzla je godinama sva jaja imala u jednoj košari. Potpuno krivo. Isto se najbolje ogledalo u Covid-19 krizi kada je Wizz Air ekstremno porezao broj operacija iz Tuzle. Konačno, Wizz Air već tri godine stagnira u Tuzli. Sada će Tuzla imati ono što ima Niš i Banja Luka, ali i toliki aerodromi diljem Europe poput Budimpešte, Bukurešta, Sofije, Beča idr. gdje se Wizz Air i Ryanair istinski kolju. To je dobro i za putnike, i za aerodrom. Ovo će biti i još jedna odskočna daska za Tuzlu koja će još jednom odskočiti od Sarajeva. Naime, Sarajevo je dobilo bazu Wizz Aira, no Tuzla i dalje ima više letove Wizz Aira, a sada će imati i letove Ryanaira. Bravo Tuzla! Konačno pravi potez!

autori: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Ryanair)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: