Novosti iz regije

Zračna luka Dubrovnik je 10.3. na svojoj uzletno-sletnoj stazi održala četvrto izdanje utrke „Runway Run“ u organizaciji Du Motion-Runner’s Days Dubrovnika i same ZL Dubrovnik. Staza je bila duga 5 km, što znači da je na pisti napravljen krug, a vremensko ograničenje je bilo 60 minuta. Prijavilo se sto pedeset natjecatelja iz Hrvatske, Poljske, Slovačke, Crne Gore, BiH, Srbije, Švicarske i SAD-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Kada je 2014. pokrenuta linija Zagreb-Beograd, dobar dio hrvatske javnosti je zaurlao da nema nikakve šanse, da je puno prerano, da nitko iz Hrvatske neće putovati ovom linijom. I prevarili su se. Na liniji istinski nije bilo puno putnika, tek 25-30, ali ona se operira sa ATR 72, kojem je break-even vrlo nizak. Usprkos lošem load-faktoru Air Serbia je liniju zadržala i povećavala frekvenciju. Linija je zadržana i tijekom Covida-19 iako sa skromnim brojem polazaka.

No, nakon Covida-19 od 2022. linija se rapidno povećava, u IV. mjesecu 2022. linija je imala 5 tjednih polazaka, a već u VII. mjesecu broj polazaka je bio 7 tjedno. Ove zime broj polazaka se popeo na 11, da bi  u top sezoni 2023. linija bila povećana na 14 letova tjedno (dva dnevno). Ovime je Zagreb došao na razinu Ljubljane, a nakon Tivta i Podgorice ima najveći broj letova u regiji.

No, ono što posebno veseli je da je load faktor na ovoj liniji danas prilično velik. On je nemalo puta i preko 90%, a u prosjeku je preko 70%. Ogroman broj ovih putnika ima konekcije preko Beograda na ostala tržišta, poglavito prema Podgorici, Tivtu, Ohridu, Tirani, Ateni, Solunu, grčkim otocima, Ankari, Izmiru, Sofiji, Bukureštu, Larnaci, Malti, Moskvi, St.Petersburgu, Kazanu, Sochiu, Cairu, New Yorku, Chicagu, Tianjinu… Istim je linija postala financijski isplativa. Očito se dugoročna investicija u liniju isplatila. Bravo Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

KLM će početkom IV. mjeseca (3-9.4.) imati slijedeće letove iz Amsterdama:

 • Zagreb 12 tjednih letova
 • Beograd 10 tjednih letova
 • Split 7 tjednih letova
 • Dubrovnik 2 tjedna leta

Ovo znači da će KLM imati 31 tjedni leta na 4 linija. Prema zamaaeroData prošlogodišnjeg IV. mjeseca KLM je u regiji imao 23 leta na 4 linije, što znači da je imao isti broj linija, no 8 tjednih letova manje.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: KLM

Luxair je trebao obnoviti liniju za Split od 30.4. Linija se trebala operirati simboličnim jednim letom tjedno, nedjeljom do 8.10. sa Dash 8-400. No, sad je kompanija još jednom odustala od Splita i neće ove godine imati letove. Luxairu očito ne ide u Splitu i Braču. Pokušali su par puta i nisu uspjeli. Kompanija leti na 5 linija u regiji, za Dubrovnik, Zadar, Tivat, Podgoricu i Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

AirBaltic će ovog ljeta uzeti u lizing četiri Airbusa A320 od Avion Expressa. Dva ova aviona će biti bazirana u Rigi od 26.3. do 28.10, te po jedan u Tallinnu i Vilnijusu od 1.5. do 28.10. Kompanija je isto morala učiniti radi problema sa motorima i dijelovima za svoje A220-300, dočim će dio ove flote biti prizemljen. A320 Avion Expressa ima 180 sjedala, dok A220-300 airBaltica ima 145 do 148 sjedala, dočim će linije koje će operirati A320 imati veće kapacitete.

Ono što je nama interesantno je gdje će ti A320 letjeti u regiji. Kompanija je objavila da će sa A320 letjeti na linijama iz Splita za Rigu i Tallinn, te iz Dubrovnika za Tallinn i Vilnijus, dakle na četiri linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Aerodrom Beograd je u II. mjesecu ostvario 394.900 putnika (209.000 u II/2022). Ovo je više nego fascinantnih 125,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (315.717). Kako je ovo 10 postotnih bodova više od Zagreba evidentno Beograd povećava razliku spram Zagreba. U prva dva mjeseca 2022. Beograd je ostvario 840.740 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

U ovom momentu simulatore za Airbus A220 ima Lufthansa, dok svoje simulatore imaju airBaltic, Air France i Swiss, no oni ih imaju samo i isključivo za svoje potrebe i ne iznajmljuju ih drugim kompanijama. Stoga je Lufthansa jedina koja iznajmljuje simulator u Europi. Alternativa je da piloti odlaze na školovanje u Montreal ili SAD, a što je izuzetno skupo i nepraktično, te troši dodatne sate za putovanje.

Uz to simulator Lufthanse košta 670 EUR po satu, dok se za A320 može dobiti sat po 300 EUR jer ih ima vrlo mnogo. Znači još jedan izuzetno velik trošak Croatiji Airlines zbog prelaska na A220. Naglašavam da će kompanija tijekom 2024. morati poslati na školovanje na simulatore (type rating) velik broj svojih pilota, a do 2026. će morati odškolovati svih 120 svojih pilota.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air France će početkom IV. mjeseca (3-9.4.) letjeti iz Paris CDG za:

 • Ljubljanu 10 tjednih letova
 • Zagreb 7 tjednih letova, uz još toliko letova Croatie Airlines u code-share

Air France početkom IV. mjeseca nema letove za Dubrovnik (kreće 29.4.) i Split (kreće 30.4.). Kompanija je odustala od letova za Beograd ove godine, a imat će code-share na letove Air Serbie koja će letjeti dva leta dnevno. Ovo znači da će Air France imati 17 tjednih letova na 2 linije početkom IV. mjeseca u regiji, dok je prošle godine u IV. mjesecu prema zamaaeroData kompanija imala 14 letova na 2 linije, tj. 3 leta manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

KLM je trebao letjeti liniju Beograd-Amsterdam 14 puta tjedno (svaki dan dva leta), no odlučio ju je smanjiti. Od 26.3. kompanija će letjeti samo 10 tjednih letova. 17.5. broj letova povećava na 12, a tek 1.7. na 14 tjednih letova, kako će operirati do kraja ljetnog reda letenja. Svi letovi su sa Embraerom E190.

Za razliku od toga Zagreb će od početka ljetnog reda letenja imati 12-13 tjednih letova a od 22.5. ima 14 tjednih letova, dok će od 1.7. letjeti od 14 tjednih letova na njih 8 letjeti sa Boeingom 737-800, a na 6 sa Embraerom E175. To znači da će za Beograd KLM imati kapacitet od 1400 sjedala, a za Zagreb od 1936 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Air Montenegro će sa Airbusom A320 kojeg uzima u wet-lizing u top sezoni letjeti slijedeće linije:

 • Podgorica-Copenhagen, 2 puta tjedno od 17.6. do 14.9.
 • Podgorica-Istanbul, 1 tjedno od 1.10.
 • Podgorica-Lyon, 1 tjedno od 1.4.
 • Podgorica-Nantes, 1 tjedno od 6.5. do 7.10.
 • Podgorica-Paris CDG, 1 tjedno od 6.6, a 2 puta tjedno od 17.6.

Evidentno će biti još linija, poglavito chartera, sa A320, no isti za sada još nisu objavljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zračna luka Mostar je u II. mjesecu imala 30 putnika (35 u II/2022). Ovo je tek 9,9% putnika iz 2019. (303). Mostar je imao 9 operacija u 2023 (10 u II/2022). Aerodrom nije imao carga. Mostar je od početka godine imao 35 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Akbar Al Baker se očitovao na ponudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića emiru Katara Tamim bin hamad Al Thaniu da Qatar postane investitor i strateški partner Air Serbiji. Baker je izjavio da Qatar nije zainteresiran za nove akvizicije. Ovo ne treba čuditi, jer kako sam napisao u jučerašnjoj analizi Qatar u načelu investira u velike kompanije poput IAG-a, Cathay Pacifica, LATAM-a i China Southerna. Qatar je odbio i akviziciju u Cargolux.

Iskreno Vučić se ovaj puta nepotrebno izblamirao. Ovako nešto je trebalo prvo napraviti u tajnosti, iza zatvorenih vrata, pa da se ispita postoji li interes i uopće šansa za investiranjem, a tek ako ga ima, onda krenuti u lobirenje i javne objave. Ovako je samo napravljena šteta za Air Serbiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Sunclass već leti liniju Helsinki-Split, no sada će pokrenuti letove na liniji Stockholm Arlanda-Split od 5.5. do 22.9 jednom tjedno petkom. Linija će se operirati sa Airbusom A321. 11.9. linija će izvanredno operirati Oslo-Stockholm-Split sa širokotrupcem Airbusom A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

 

Air France je prvotno planirao letjeti liniju Beograda-Paris CDG od 9.7. do 27.8. četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Prošle godine kompanija je letjela od 30.5. do 28.10. No, sada je Air France potpuno odustao od Beograda i otkazao je sve letove te više neće letjeti za Beograd. Kompanija ima code-share na letove Air Serbie koja će letjeti 14 tjednih letova na ovoj liniji (2 dnevno).

Ovo je još jedan veliki udarac na Beograd obzirom da od velikih kompanija za srpski glavni grad leti još samo Lufthansa i Turkish. Beograd nema letove najvećih prijevoznika Europe: Britisha, Air Francea, Ryanaira, Iberie i Finnaira, a easyJet je ukinuo dvije linije i ostao na samo jednoj liniji. Beograd je ove godine izgubio i letove Vuelinga. Zagreb, za razliku od toga, ima letove svih ovih prijevoznika (osim easyJeta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Produljen je natječaj za dodjelu koncesije na Mariborsku zračnu luku. Ovo je već drugo produljenje. Ovaj puta se rok produžuje do 25.3.2023. Nažalost, Slovenije niti zna što bi sa tim aerodromom, niti je koncesiju pametno i kvalitetno pripremila, pa ne treba ni čuditi da se rokovi produžuju i da sama koncesija ima problema. Tako tipično za slovensku zrakoplovnu politiku.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Maribor

Aerodrom Morava je u II. mjesecu imao samo 486 putnika (740 u II/2022). Ovo znači da je Aerodrom sa gotovo istim brojem letova kao i prošle godine imao bitno manje putnika. Iskreno ne mogu dokučiti svrhu postojanja aerodroma koji mjesečno ima 486 putnika na samo 2 leta tjedno. Ovo je aerodrom obavio sa 32 operacije (34 u II/2022). U prva dva mjeseca ove godine Morava je imala tek 986 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Ministarstvo zdravstva je konačno objavilo postupak javne nabavke za HEMS (hitnu helikoptersku medicinsku službu). Nabava će koštati 63 milijuna EUR. HEMS će se konačno uvesti u Hrvatsku sa 20 godina zakašnjenja.

HEMS predviđa četiri baze, Zagreb, Rijeka, Split i Osijek. Baze će biti u ZL Rijeka (Krk), ZL Osijek (Klisa), na Zrakoplovnom-tehničkom centru u Velikoj Gorici i na ZL Brač. Iznenađuje opcija za Brač, obzirom da u Splitu Republika Hrvatska ima vlastitu helikoptersku bazu u Divuljama koja ne bi Hrvatsku koštala ništa, a dovoljno je velika jer ima tek par stacioniranih helikoptera Hrvatske vojske, dok će korištenje aerodroma Brač i te kako koštati pošto je isti u privatnom vlasništvu i do sada nije prakticirao helikoptersko slijetanje zbog naplate.

Nikako nije jasno zašto i Dubrovnik nema 5. bazu koja bi mogla operirati tijekom ljetne sezone, a zimi uskakati u druge baze dok su njihovi helikopteri na remontu. Ovako helikopteru do Dubrovnika treba sat vremena što je neprihvatljivo za reakciju tzv. zlatnog sata i spašavanje pacijenta. Vjerojatno će u Dubrovniku, kao i do sada, ove letove i dalje vršiti policija svojim helikopterom što je neadekvatno i neprihvatljivo.

Baze će imati godišnje 1500 sati leta zajedno, a ugovor se potpisuje na 7 godina, ili sveukupno 10.500 sati leta. Split će imati 600 sati leta, Rijeka 450, Zagreb 250 i Osijek 200. Razumljivo je da će baze na Jadranu imati više sati leta radi razvedenosti otoka i manjeg broja bolnica, dok će su na kontinentu i dalje većina prijevoza vršiti ambulantnim sanitetskim vozilima. Ministarstvo će osigurati prostor za bazu i gorivo. Prostor će se ustupiti operateru bez naplate. Baze će imati po 15 liječnika i 15 medicinskih sestara.

Natječaj je raspisan do 8.5, a punu operativnost operater mora ostvariti u roku od 6 mjeseci od potpisivanja ugovora. HEMS će operirati 365 dana godišnje. HEMS će za dnevne letove početi sa operacijama početkom 2024. godine, a noćne letove će započeti početkom turističke sezone. Noćne letove će HEMS imati iz Rijeke i Splita, a iz Zagreba i Osijeka samo dnevne letove. Čudno, nepotrebno i krajnje neprihvatljivo. Nikako mi nije jasno zašto u Zagrebu i Osijeku neće biti noćnih letova. Koja je to pretpostavka da noću neće biti potrebe za letovima poglavito što je onda i bitno manje dežurnih sanitetskih vozila. Po dojavi potrebe za helikopterom HEMS će morati helikopter dići u zrak u roku od 5 minuta, noću u roku od 15 minuta. Ni ovo za noćnu dužu reakciju nikako nije jasno i racionalno. Zašto, pobogu? Za svako kašnjenje HEMS će platiti 100 EUR po minuti kašnjenja, a do najviše 1000 EUR po intervenciji.

Trenutno ove operacije provodi Hrvatska vojska što je neadekvatno, a i vrlo skupo obzirom na skupe letove Mi-171Š, dok u Dubrovniku letove provodi policija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HEMS

Hainan će uvesti drugi tjedni let na liniji Beograda-Peking od 18.4. Oba leta će se operirati sa Airbusom A330-300. Ovo je i racionalna frekvencija za ovu liniju, no kompanija nije mogla imati više od jednog tjednog leta radi kineskih limita vezanih u Covid-19. Naime, Kina je dozvolila uvođenje po samo jednog tjedno leta za pojedine države i tek iznimno odobravala po drugi tjedni let za tek mali broj kompanija i destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

British će u regiji početkom IV. mjeseca (3-9.4.) letjeti iz Londona za:

 • Zagreb 5 tjednih letova iz Heathrowa
 • Dubrovnik 3 leta iz Gatwicka i Euroflyer 4 leta iz Gatwicka
 • Ljubljana 2 leta za Heathrow

Kompanija početkom IV. mjeseca još ne leti za Split i Pulu koje letove će krenuti sa operacijama kasnije tijekom ljeta. Istim će British početkom IV mjeseca letjeti 14 letova na 3 linije, dok je prošlog IV. mjeseca letio 10 tjednih letova na 3 linije, što znači da sada ima 4 leta više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

 

Air Serbia trenutno koristi jedan ATRT 72-600 Air Connecta u wet leasu. Osim pilota i kabinsko osoblje je iz Rumunjske i ne govori srpski. No, od ljeta Air Serbia će u floti imati dva ATR 72-600 ove rumunjske kompanije. Kompanija u floti ima dva ova aviona, no drugi im je trenutno prizemljen. Jedan ATR 72-600 je star 8,6, a drugi 8,3 godine.

Kako je Air Connect najavio letove iz Bukurešta (6 linija), Constante (4 linije) i Cluj Napoce (2 linija) početkom reda letanja im za linije treba jedan, a od 22.6. i drugi avion. No, za sada nema najava da će kompanija pribaviti još dva ova aviona. Stoga ostaje pitanje hoće li uopće ove godine pokretati letove iz Rumunjske ili će letjeti samo za Air Serbiu. Kompanija je najavila i charter letove iz Bukurešta za Dubrovnik od 11.6. do 24.9. jednom tjedno nedjeljom, o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Connect

 

Zračna luka Brač je u II. mjesecu imala 34 putnika (25 u II/2022). Ovo je 136,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (25). Aerodrom je imao 24 operacije u II. mjesecu (26 u II/2022). Aerodrom nema carga. Brač je u prvih dva mjeseca ove godine imao 35 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr.Nevenko Herceg i predstavnici grada Mostara su imali sastanak sa Jasminom Bajićem, direktorom Croatie Airlines na međunarodnom sajmu turizma ITB Berlin.

Croatia Airlines je pritom objavila da želi obnoviti liniju Zagreb-Mostar i da planira isto napraviti već u V. mjesecu ove godine. Linija bi trebala imati tri tjedna leta sa Dash 8-400. Ugovor između Grada Mostara i Croatie Airlines bi trebao biti potpisan u idućim tjednima. Ajde hvala bogu nešto pametno kod Croatie Airlines.

Prema našim izvorima Zračna luka Mostar ipak nije uspjela realizirati najavljeni ugovor sa Wizz Airom, te je dio novca predviđen za uspostavu letova ovog LCC preusmjerila na Croatiu Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

LOT će početkom IV. mjeseca (promatrani period 3-9.4.) letjeti na slijedećim linijama iz Varšave:

 • Zagreb 11 letova tjedno
 • Dubrovnik 3 leta tjedno
 • Beograd 11 letova tjedno
 • Ljubljana 9 letova tjedno
 • Skopje 7 letova tjedno
 • Sarajevo 4 leta tjedno
 • Podgorica 4 leta tjedno

Ovo znači da će kompanija imati 49 tjednih letova na 7 linija. Prošle godine u IV. mjesecu kompanija je imala 26 letova tjedno na 5 linija, što znači da ove godine ima čak 23 leta više na 2 linije više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Air Montenegro će otvoriti charter letove iz Podgorice za Rzeszow od 15.6. jednom tjedno četvrtkom sa Embraerom E195. Kompanija već leti od prošle godine chartere iz Podgorice za Katowice koji će se ove godine obnoviti 1.6.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Montenegro

Air Serbia je odlučila povećati broj letova na liniji Beograd-Bukurešt sa 4 do 5 letova koliko je imala planirano prije par dana na 8 letova u zadnjem tjednu III. mjeseca i 7 letova u prvom tjednu IV. mjesca. Ovo je još uvijek manje od 9 letova koliko kompanija leti u ovom momentu. Linija će se povećati na 9 tjednih letova od 13.4.

Jednako tako kompanija će povećati Sofiju na 9 tjednih letova (prošlog ljeta 6), Atenu na 14 letova (10), Split i Dubrovnik na po 6 letova (5), Tivat na 41 let (44), Nurenberg na 3 leta (2) i London Heathrow na 9 tjednih letova (prošlog ljeta 7 letova).

Istinski je čudno da je kompanija čekala 15 dana prije prvog leta sa ovim povećanjima. Čemu, pobogu? Iako dobar do putnika kupuje karter dva tjedan prije leta u posljednje vrijeme, ipak dobar dio putnika kupuje karte bitno prije tog vremena. Čemu gubiti takve putnike? Istinski mi nije jasna ta logika kompanije. I ovo nije prvi puta da Air Serbia čeka zadnji čas da definira frekvencije. Očito ovaj segment rada kompanija ne funkcionira dobro.

Jednako tako kompanija još uvijek nema izlistane code-share letove Turkisha za Istanbul, Anadolujeta za Izmir i Ankaru, te Air Francea za Paris CDG, iako se neki od tih letova operiraju za manje od 15 dana. Sjetimo se da je prošlih godina kompanija uvijek kasnila sa code-share letovima, pa je neke objavljivala par dana nakon što bi krenuo sezonski red letenja. Nepotrebno i nešto što istinski gubi novac kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tivat je u II. mjesecu imao 14.312 putnika (9.758 u II/2022). Ovo je 84,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (16.900). Aerodrom je imao 254 operacije u II. mjesecu (233 u II/2022 i 266 u II/2019). Ukupno je od početka godine Tivat imao 30.963 putnika. Tivat i Podgorica su u od početka godine ostvarili 190.364 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Aerodrom Sarajevo se zahvalio svojim vrijednim radnicima koji su tijekom zime uspjeli očistiti sve manevarske površine usprkos obilnim padalinama. Usprkos obilnog snijega, ali zbog vrhunske službe čišćenja nije bilo ni jednog otkazanog leta. Stoga je Aerodrom Sarajevo objavio izvanredan film o tome kako služba čisti snijeg. Uživajte:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Sarajevo

Zamaaero je još jednom oborila vlastite rekorde. U petak (10.3.) je bilo najviše posjeta u povijesti portala, njih 57.440 u samo jednom danu. Portal je imao preko 20.000 posjeta svaki dan u zadnjih 7 dana, uključujući i nedjelju. Jučerašnja subota je imala najveći broj posjeta subotom u povijesti portala, njih 36.543. U prošlih 7 dana portal je imao 222.465 posjeta, u zadnjih 30 dana njih 826.242, a u zadnjih godinu dana čak 6,4 milijuna posjeta. U zadnjih 7 dana smo imali 2220 komentara, što je ekvivalent godišnjem broju komentara od 115.440, daleko više nego ikada, za čak 11.000 komentara godišnje više nego prije nego smo imali autorizaciju komentara i botove na portalu.

Najviše komentara u prošlih 15 dana imali su članci:

 1. Razočaranje novosagrađenim prostorima na Aerodromu Beograd – 315 komentara
 2. Sarajevo dobiva baziranu kompaniju – 246 komentara
 3. Umetnuta pista Aerodroma Beograd – 237 komentara (još aktivan)
 4. Tragična pušiona na Beogradu 164 komentara (još aktivan)
 5. Hrvatska poklanja Ukrajini 14 Mi 8 – 152 komentara
 6. Zašto Croatia Airlines nema više letova za Sarajevo – 136 komentara
 7. Još jedna promotivna akcija Air Serbie – 132 komentara (još aktivan)
 8. Povećanje Air Serbie iz Beograda – 130 komentara
 9. Ryanair pokreće letove iz Osijeka – 124 komentara (još aktivan)
 10. Air Serbia početkom IV. mjeseca iz Morave i Niša – 109 komentara

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Serbia ima još jednu promotivnu akciju. Od 8. do 19.3. putnici će moći kupiti karte po promotivnim cijenama od 39 EUR po smjeru (Banja Luk, Tivat, Podgorica, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Skopje, Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Atena, Solun, Malta i Barcelona), 49 EUR (Rim, Venecija, Milano, Bari, Bologna, Catania, Stuttgart, Nuremberg, Hannover, Dusseldorf, Stockholm, Copenhagen, Oslo, Larnaca), 59 EUR (Beč, Salzburg, Berlin, Frankfurt, Paris, Lyon, Amsterdam, Zurich, Prag, Bruxelles, Madrid, Malaga, Valencija, Lisabon, Istanbul, Izmir, Ankara,  79 (London) i 99 EUR (Tel Aviv). Putovanja se moraju ostvariti od 15.3. do 15.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Umetnuta pista Aerodroma Beograd (12R, 30L) istinski izgleda impresivno. Pista ima 3500 metara, tj. 100 metara više nego stara pista. Pista ima nove izlaze među kojima i četiri brza izlaza (rapid exit) i rulnice. Nova pista će se koristiti kao rulnica, osim kada će stara pista biti izvan uporabi kada će preuzeti njenu funkciju. Vrlo brzo po otvaranju nove piste stara pista će ići u rekonstrukciju.

No, ono što ne mogu pojmiti je zašto je Beograd radio umetnutu pistu koju ne može koristiti u isto vrijeme sa starom pistom. Umjesto toga aerodrom je zapadno od terminala mogao otvoriti novu pistu. Većina zemljišta tog prostora je u vlasništvu aerodroma, a takva pista bi koštala samo 30-40 milijuna EUR više. OK, Beogradu još dugo vremena neće trebati druga pista, ali ako se ista već radili, pobogu, zašto se nije napravilo daleko bolje i logičnije rješenje za nebitno više novaca.

Sa Aerodroma Nikola Tesla smo dobili informaciju da nitko ne smatra dobrim rješenjem umetnutu pistu no da je isto isforsirao Zoran Ilić tadašnji šef odjela za avijaciju, te Zorana Mihajlović tadašnja resorna ministrica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.