Novosti iz regije

Qatar trenutno prometuje za Beograd tri tjedna leta, utorkom, petkom i nedjeljom. Od 6.7. kompanija uvodi i letove srijedom. Istime će u top sezoni kompanija letjeti četiri tjedna leta. Svi letovi su sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar Airways

Zračna luka Zagreb je nakon dogovora sa Ryanairom uspjela dogovoriti i dodatne letove sa Eurowingsom. Kompanija je prvotno planirala operirati šest tjednih letova za Cologne (svaki dan osim subote), te pet tjednih letova za Stuttgart (svaki dan osim utorka i subote). No, sada je Eurowings ipak odlučio pokrenuti letove za Hamburg, kojeg prvotno nije planirao operirati, i to od 2.6. do 15.9. svake srijede.

Nova linija koju Eurowings planira pokrenuti je za Dortmund, od 7.6. do kraja ljetnog reda letenja, a postoji šansa da će linija ostati i cjelogodišnja. Linija će se operirati ponedjeljkom, srijedom i petkom. Istim je Eurowings odlučio povećati broj tjednih letova za Zagreb sa 11 na 15 tjedno (više od dva dnevno) i to na 4 linije.

Informacije nam je potvrdila MZL Zagreb. Eurowings još uvijek nema ove karte u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Luxair u ovom momentu već operira letove za Podgoricu (od 1.4.), dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom. Prema mojim visokim izvorima iz Aerodroma Crne Gore na prvim letovima je bilo vrlo malo putnika, njih tek malo više od 10. Luxair će operirati i letove za Tivat od 15.5. jednom tjedno, subotom.

Kompanija planira letove za Split od 23.5. nedjeljom. Za Dubrovnik kompanija planira letjeti od 22.5. subotom. I za Zadar Luxair kreće sa letovima od 22.5. i letjet će subotom.

Luxair će od 3.6. operirati i liniju Luksemburg-Beograd dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. To znači da će od VI. mjeseca Luxair operirati 8 tjednih letova na 6 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Wizz Air je prolongirao liniju Beograd-Oslo Sandefjord sa 28.3. na 25.4. kada će je operirati dva puta tjedno.

U isto vrijeme kompanija je prolongirala liniju iz Charleroia za Ljubljanu na 26.4. kada će je operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Wizz Air je odlučio da neće obnoviti liniju Ljubljana-London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

ToMontenegro će dobiti još milijun EUR, pa su sada izdvajanja za kompaniju 20 milijuna EUR, na koje treba dodati i 21,8 milijun EUR za kupnju dva Embraera E195. Istim su izdvajanja prešla 41,8 milijun EUR. I to sigurno nije sve, biti će tu još puno milijuna na ovaj iznos. A pritom još nisu vraćeni dugovi Montenegro Airlinesa koji prelaze 100 milijuna EUR.

Kompanija je raspisala natječaj za 50 zaposlenika. Ova brojka zaposlenih nije dostatna ni za jedan, a kamoli dva aviona, što znači da će se raspisati još bar jedan natječaj do pokretanja kompanije. Na ovom natječaju traže se piloti, kabinsko osoblje, operativno osoblje, administracija, te voditelji ureda u Podgorici, Tivtu i Beogradu. Kompanija još ne zna koliko će imati aviona, zaposlenika, te na kojim linijama će letjeti. A do pokretanja kompanije ostalo je tek dva mjeseca. Karte su već odavno morale biti u prodaji.

I na kraju, vlast se ipak odlučila da će se brend zvati Air Montenegro. Ajde, hvala ti bože bar nešto pameti. ToMontenegro je zvučao kao LCC. Treba li Crnoj Gori takav image? Zadržavanjem kontinuiteta sa starim imenom potencijalni inozemni putnik, koji nema pojma da se stara kompanija ukinula, je mogao zadržati kontinuitet i nastaviti letjeti sa kompanijom. ToMontenegro to sigurno neće napraviti. A uz sve probleme profiliranja na tržištu, stanke od pola godine, kompaniji istinski još ne treba zbunjenost stranaca. Domaće stanovništvo će još i krenuti letjeti sa novom kompanijom, što inercijom, što iz nacionalnog ponosa, što iz praktičnih razloga, ali stranci će se pogubiti, stranci će misliti da se radi o novoj kompaniji, stranci će biti uvjereni da se radi o startupu koji je i te kako nešto što putnik izbjegava u strahu da mu ne propadne karte. Zašto pobogu još jedan minus kompaniji koja će se boriti sa tolikim problemima da se profilira? No, eto bar nešto oko ovog ludila zvanog ToMontenegro da je vlast napravila kako treba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Air Cairo planira obavljati pet tjednih letova između Hurghade i Beograda, svraki dan osim ponedjeljka i četvrtka. Od 22.4. uvodi i letove četvrtkom, a od 7.6. i ponedjeljkom, dočim će operirati svakodnevno. Air Serbijin Aviolet na ovoj liniji planira imati 15 tjednih letova u top sezoni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Cairo (Wikipedia)

Nordwind od Nove godine leti jednom tjedno za Beograd, i to utorkom. Kompanija želi povećati broj letova za Beograd, no isto trenutno nije moguće radi administrativnih zabrana Rusije, vezanih uz Covid-19.

Kompanija je objavila i letove za Zagreb od 19.3. no iste je prolongirala samo par dana prije letova na 30.4. Letovi će se operirati petkom.

Najnovije linije koje je kompanija objavila su ona za Dubrovnik koja će se operirati od od 6.6. četvrtkom. Kompanija planira krenuti i sa letovima za Pulu od 5.5. srijedama. Sve linije će se operirati sa Boeingom 737, osim zagrebačke koja će se operirati sa Embraerom E190 partnerskog Pegas Flya.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Tunisair se predomislio te neće ove godine letjeti leisure letove iz Monastira za Zagreb i Ljubljanu, te iz Djerbe za Ljubljanu. Sve linije su trebale imati frekvenciju od jednog leta tjedno od početka VI. do X. mjeseca. Tunisair i dalje planira letove za Beograd, do 27.4. koji će se operirati jednom tjedno, utorkom.

autor: Maja Mrkus, navinarka (Pula), foto: Tunisair

Croatia Airlines se u načelu ne hrva sa konkurencijom. Za razliku od Air Serbie koja se hrva na velikom broju svojih linija, pa čak i uspješno. Kompanija leti za Beč kao i Austrian, Frankfurt kao i Lufthansa, Bruxelles sa Brusselsom, Paris zajedno sa Air Franceom i Amsterdam sa KLM-om. No, u svim ovim linijama kompanija ima code-share, pa zapravo i nije konkurencija strancima.

Kompanija će se od IX. mjeseca hrva na čak 7 linija sa Ryanairom, dok će se već od 2.6. hrvati na Bruxellesu (Ryanair 2 puta tjedno, od 3.9. i 3 puta tjedno, Croatia 6 puta tjedno). Linija za Bruxelles će vrlo teško konkurirati sa samo duplo više letove i manjim kapacitetom od Ryanaira. Tu je Ryanair više nego konkurentan. Croatia je, da bi bila konkurentna, i te kako trebala na ovoj liniji letjeti bar 8 tjednih letova (svaki dan osim subote te dodatni let ponedjeljkom i petkom).

No, Croatia će se hrvati sa Britishem za London Heathrow. U ovom momentu Croatia leti ponedjeljkom i petkom. Od 21.6. na liniji kreće letjeti Bristish, koji planira letove dva puta dnevno, osim ponedjeljka, petka i nedjelje kada će letjeti jednom dnevno. Iskreno ovo je prevelik broj frekvencija u ovom momentu i teško da će se ostvariti. Croatia, nakon što je prodala slotove na Heathrowu, planira na ovoj liniji letjeti tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Nimalo konkurentno Britishu, pa taman da British i ostvari tek četvrtinu planiranih letova. Uz to od 1.9. Ryanair kreće sa svakodnevnim letovima za London Stansted. Croatia istinski više nema šanse na Londonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo će biti spojem sa 30 destinacija, u 15 zemalja Europe, Azije i Afrike. Za Sarajevo će letjeti Lufthansa (Frankfurt), Austrian (Beč), Swiss (Zurich), Air Serbia (Beograd), Croatia (Zagreb), Turkish (Istanbul), Norwegian (Copenhagen, Oslo i Stockholm), flydubai (Dubai), Eurowings (Cologne i Stuttgart), Pegasus (Istanbul Sabiha), Air Arabia (Sharjah), flynas (Riyadh i Jeddah), Anadolujet, (Istanbul Sabiha, Antalya i Bodrum), te FlyBosnia (Antalya i Bodrum). Najviše letova imat će Turkish Airlines Grupa (32 tjedno), pa Lufthansa Grupa (28 tjedno) i Wizz Air (21 tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Serbijin Aviolet će operirati letove za egipatski Sharm el Sheikh od 24.6. do 23.9. četvrtkom. Izvanredne letove kompanija će imati 16.6, 18.8. i 14.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

TAROM je u regiji letio jedino za Beograd do Covida-19, najviše 9 puta tjedno. Ove godine kompanija planira obnoviti letove za Beograd od 7.5. i operirati ih ponedjeljkom, srijedom i petkom popodne OTP 13:40 – 14:15 BEG 14:45 – OTP 17:05. Na ove letove treba dodati i četiri tjedna leta Air Serbie (dva leta u ponedjeljak, te po jedan u petak, subotu i nedjelju) koja je u code-share sa TAROM-om.

TAROM će letjeti i ljetne chartere iz Bukurešta i Cluj Napoce za Dubrovnik. Kompanija će od 4.6. do 10.6. letjeti za ova dva aerodroma iz Dubrovnika jednom tjedno, svakog petka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Iako je Brussels trebao krenuti sa letovima iz Bruxellesa za Zagreb od 28.3. i frekvencijom od 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i subote), kompanija je odustala od letove za Zagreb ove godine. Brussels ima code-share sa Croatiom, koja planira operirati 6 tjednih letova (svaki dan osim subote).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

foto: Aerodrom Beograd

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naša zemlja dobiće dva nova međunarodna aerodroma – jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada!

Naime, kako se navodi, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu predviđena je nova lokacija na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč. Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 ha, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 km jugoistočno od najvećeg grada na severu naše zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E. Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji.

Postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla u Surčinu dobiće nove saobraćajne i infrstrukturne objekte, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata. U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko definisanje povezivanja sa železničkim i drumskim saobraćajnicama i sistemom gradskog prevoza, formiranje kargo kompleksa i unapređenje postojećih i izgradnju novih aerodromskih sadržaja radi povećanja kapaciteta, u skladu sa očekivanim rastom broja putnika i obima robnog transporta.

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu planirane su aktivnosti unapređenja usluga izgradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture, kako bi aerodrom dobio status intermodalnog centra.

Kada je reč o aerodromu Morava u Кraljevu planirana je izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture, kako bi se izvršilo odgovarajuće pozicioniranje namena, sadržaja, objekata i način povezivanja aerodroma na planiranu mrežu autoputeva (Moravski koridor) i drugo.

Nacrt Prostornog plana Srbije do 2035. godine od ponedeljka je na javnom uvidu.

preneseno zahvaljujući ljubaznosti portala: e-kapija; foto: Aerodrom Beograd

https://www.ekapija.com/news/3228480/novi-beogradski-aerodrom-gradice-se-kod-dobanovaca-i-novi-sad-dobija-potpuno

U predlogu državnog proračuna za 2021.koji je upravo podnijela na razmatranje državnom parlamentu, Vlada Crne Gore nije uvrstila ranije očekivani prihod od 100 milijuna eura od davanja u koncesiju aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Ministar financija Milojko Spajić kazao je večeras, gostujući na Televiziji Vijesti, da je davanje aerodroma u koncesiju u aktuelnim okolnostima ekonomske krize izazvane pandemijom covida-19 “ludost” te da se nikako ne bi mogao ostvariti prihod od najmanje 100 milijuna eura koliko je od tzv.jednokratnog dijela koncesijske naknade, očekivala bivša crnogorska Vlada predvođena DPS-om koji je na izborima u ljeto prošle godine, nakon više od 30 godina izgubio vlast. Bivša Vlada lani je sprovela prvu fazu tenderskog postupka za davanje zračnih luka u Tivtu i Podgorici u 30-to godišnji zakup.

Pretkvalifikaciju su prošla četiri ponuđača: Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje koji upravlja najvećim aerodromom u Aziji koji ima godišnji promet od preko 65 milijuna putnika, kao i GMR iz Indije koji ima nekoliko aerodroma u toj državi i na Filipinima kao i Sabiha Gokcen u Istanbulu na kojem su od preuzimanja 2008. povećali broj putnika sa 4,3 na 35 milijuna. Tu su i konzorcijum francuskog ADP-a i turskog TAV-a koji na svojim aerodromima ima preko 120 milijuna putnika godišnje, a već imaju tri u susjedstvu – Zagreb, Skoplje i Ohrid, te Corporacion America Airports iz Luksemburga, čiji portfolio većinom čine aerodromi u Južnoj Americi, a u Evropi imaju Firencu, Pisu i Yerevan.

U međuvremenu ADP, koji je suvlasnik TAV-a sa kojim u konzorcijumu nastupa na crnogorskom tenderu za aerodrome, postao je i suvlasnik sa 49 odsto udjela u indijskom GMR Airportsu i pravom da postavi izvršni menadžment te kompanije, čime su dva od preostala četiri takmaca za dobijanje u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori, praktično postala jedan “igrač”. Bivša crnogorska Vlada premijera Duška Markovića (DPS) ranije je najavljivala da od novog koncesionara očekuje da dobije najmanje 100 milijuna EUR u formi avansne uplate zakupnine, najmanje 10% godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma i investicije koncesionara u aerodromsku infrastrukturu u iznosu od najmanje 200 milijuna EUR.

Aktuelni ministar financija Milojko Spajić međutim, svjestan je da su u aktuelnim uslovima krize, takva očekivanja posve nerealna zbog čega će, bar za sada, crnogorski aerodromi ostati u državnom vlasništvu. On je večeras rekao da će Vlada “razgovarati” sa kompanijama koje su prošle pretkvalifikacijsku fazu tendera, ali je i podvukao da se u aktuelnim ekonomskim uslovima koji vladaju u svijetu ne bi mogla dobiti adekvatna ponuda za takav kapitalni resurs kakvi su aerodromi u Tivtu i Podgorici.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Ljubljana ovog ljeta planira imati 13 redovnih linija 12 prijevoznika:

 • Aeroflota za Moskvu,
 • Air Francea za Paris,
 • Air Serbie za Beograd,
 • Britisha za London Heathrow,
 • Brusselsa za Bruxelles,
 • Finnaira za Helsinki,
 • LOT-a za Varšavu,
 • Lufthanse za Frankfurt,
 • Swissa za Zurich,
 • Transavia za Amsterdam,ž
 • Turkisha za Istanbul,
 • easyJeta za London Gatwick i London Luton,
 • Wizz Aira za Charleroi.

No, aerodrom planira i bitno više chartera i leisure linija nego prošle godine. Pa će tako na ovim linijama letjeti:

 • Aegean za Krf, Karpathos, Prevezu i Rodos
 • Trade Air za Dubrovnik, Heraklion, Karpathos, Kefloniu, Kos, Krf, Prevezu, Rodos, Samos, Santorini i Zakynthos
 • Arkia za Tel Aviv
 • LOT za Brač, Obliu i Podgoricu
 • Sun d’Or za Tel Aviv
 • SunExpress za Antalyu

 

autor: Aleš Breznar suradnik (Ljubljana), foto: Aerodrom Ljubljana

Slovenija je dovršila prvu fazu obnove zračne baze Crklje na Krki, u blizini Novog Mesta. Radovi su obuhvatili novi kontrolni toranj, produženje uzeltno-sletne staze, platformu za parkiranje aviona, helidrom, novu aerodromsku zgradu, hangare, skladišta, vatrogasnu postaju i pogon za skladištenje goriva. Uzletno-sletna staza je sada duga točno 3.000 x 45 metara. Aerodrom ima paralelnu rulnicu, te glavna stajanka osim pozicija za male avione ima i tri pozicije za veće avione, a veličine je 325×245 metara. Uz to postoji i 50 pozicija za parkiranje manjih aviona, 7 helikoptera i 2 uzlatišta za helikoptere. U investiciji od 72,5 milijuna EUR sudjelovao je NATO sa 41 milijunom, te Slovenija sa 31,5 milijuna.

Cerklje je glavna baza slovenskog zrakoplovstva. Tijekom obnove plan je bio da Cerklje osim vojne funkcije ima i civilnu funkciju. Iskreno aerodrom bi bio savršen za LCC (Low cost carriere) obzirom da je na samo 50 km od Zagreba i 80 km od Ljubljane, koji do nedavno nisu htjeli LCC na svoje aerodrome. No, nakon što je Ryanair objavio baziranje čak dva aviona u Zagrebu ovaj plan više nije realan. Obzirom na evidentne prednosti za LCC Cerklja ostat će nepoznanica jel upravo otvaranje ovog aerodroma bilo motivator MZL Zagreb da ubrza pregovore sa Ryanairom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Cerklje

Aerodrom Sarajevo je otvorio novu Covid-19 PCR i antigensku testnu postaju. Postaja će testirati putnike, ali i ostale građane koji će imati potrebu za testiranjima. Aerodromu je partner u projektu poliklinika Eurofarm. Rezultati antigenskih testiranja će biti u roku od 15 do 20 minuta, a PCR testova u roku od pola sata od uzimanja uzorka. Vrlo brzo, bitno brže nego to imaju drugi aerodromi.

Antigenska testiranja će se raditi u samoj aerodromskoj zgradi, dok će se PCR testiranja raditi u kontejneru postavljanom za tu nakanu koji je izvan terminala. Testiranje se može obaviti svaki dan od 5 do 22 sata. Trošak PCR testa je vrlo prihvatljivih 100 KM (51 EUR), a antigenskog testa još prihvatljivijih 45 KM (23 EUR). Sarajevo je jedan od prvih aerodroma koji nudi testiranja u regiji.

preneseno: ADRIA GRUPA, FlyingBosnian; foto: Aerodrom Sarajevo

Turkish planira povećati sadašnjih 10 tjednih letova za Beograd na 14 tjednih letova od 26.4. i na 21 tjedni let od 3.5. Air Serbi će na liniji i dalje imati 7 tjednih letova, dočim će obije kompanija letjeti 4 dnevna leta od 3.5. Kompanije će iz Beograda letjeti u 9:00, 12:15/12:40/13:10/13:15 (Air Serbia), 14:50 i 20:15. Uz to i Pegasus leti za Sabihu četiri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja).

Ostaje za vidjeti hoće li se stvarno ostvariti čak tri dneva leta Turkisha, nešto što do sada Srbija nije dozvoljavala. No, kako Air Serbia sada ima code-share na Turkishu, moguće je da će se isto sada i dozvoliti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Ruska kompanija S7 planira letove za Beograd iz Moskve Domodedovo od 29.5 koji će se obavljati jednom tjedno petkom. Ovo je već četvrtak kompanija koja prometuje na ovoj liniji, obzirom da letove već imaju Aeroflot, Air Serbia i Nordwind.

Za Izrael letove je objavio i El Al koji planira letjeti od 12.4. ponedjeljkom, petkom i nedjeljom (za sada samo do 30.4). Osim njega letove planira i Israir koji već leti četvrtkom, od 24.4. dodaje petak i nedjelju, od 15.6. utorak, a od 23.6. dodaje srijedu. Israir ima izvanredne letove oko Uskrsa, u nedjelju 28.3, utorak 30.3, petak 2.4, nedjelju 4.4. i srijedu 14.4. Arkia leti četvrtkm i nedjeljom, osim 11.4. Na ovoj liniji letjet će i Air Serbia od 3.5. ponedjeljkom i petkom. To znači da će Tel Aviv u top sezoni imati 9 do 12 tjednih letova (ovisi hoće li El Al produžiti letove nakon 30.4.).

Za Antalyu letove pokreće Turkish od 3.7. i to utorkom, srijedom, subotom i nedjeljom. Ovo će biti ozbiljna konkurencija Air Serbijinom Avioletu koji planira operirati 22 tjedna leta za Antalyu u top sezoni. Turkish planira letjeti i za Bodrum od 1.7. tri puta tjedno, srijedom, četvrtkom i nedjeljom. I ovo je konkurencija na Air Serbijin Aviolet koji leti 3 tjedna leta.

Aegean pak planira uz letove iz Atene od 24.4. (ponedjeljkom i petkom, 2.6. dodaje i srijedu), letjeti za Rodos od 31.5. ponedjeljkom i četvrtkom, te za Heraklion od istog datuma i istim frekvencijama. Linije su charteri za turističke organizacije, pa će biti konkurencija Air Serbijinom Avioletu. Linija za Heraklion će biti više nego popularna obzirom da na njoj leti još i Wizz Air dva puta tjedno, te Ellinari jednom tjedno, a očekuje se da će i Aviolet objaviti letove na ovoj liniji.

Ovom spisku treba dodati i 4 nove linije Wizz Aira, dvije nove linije Air Serbie, novu liniju Luxaira, KLM-a, Anadolujeta, SkyUpa, te Windrosea i Nordwinda (od XII/2020), pa dobivamo čak 18 novih linija iz Beograda ove godine. Više nego fascinantno! Ostaje za vidjeti koliko će se od ovih najava stvarno i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Wizz Air je u prodaju pustio još dvije linije iz Poljske prema Splitu. Za Lublin  će kompanija letjeti četvrtkom i nedjeljom od 13.6, dok će za Poznan letjeti ponedjeljkom i petkom od 11.6. Kao i na svim linijama iz Poljske planira prometovati samo tri mjeseca do sredine IX. mjeseca. Ovime je Wizz Air povećao broj linija prema Splitu na čak 10, od čega je 6 novih linija. Kao što smo već objavili Wizz bi trebao najaviti još i letove za Beč, Budimpeštu i London Gatwick.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Grčki nacionalni prijevoznik Aegean od 1.4. je zatvorio predstavništvo u Beogradu. Sve poslove za srpsko tržište preuzima atenska centrala. Predstavnik u Ateni je zadužen za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Rumunjsku, Bugarsku i Albaniju. Aegean se, za sada, u Beograd vrača 2.6. kada će letjeti dva tjedna leta (srijedom i petkom).

Prije par dana predstavništvo u Beogradu je zatvorila i Alitalia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aegean

Nizozemski LCC Transavia je još jednom prolongirala pokretanje linije Amsterdam-Ljubljana i to sa 22.4. na 20.5. Kada linija poleti prvo će se operirati tri puta jedno utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a od 28.5. linija dobiva i let petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

U prva tri kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu, Katar 2022., igrana krajem III. mjeseca, nogometaši s područja bivše države, tj. regije,  putovali su na gostovanja sa različitim avioprijevoznicima. Prva je krenula reprezentacija BiH na susret sa Finskom 21./25.3. na letovima C3321/C3325, Sarajevo-Helsinki-Sarajevo, zrakoplovom A320, 9A-BTH, hrvatskog Trade Aira.

Crna Gora je na susret sa Latvijom letjela 23./25.3., Podgorica-Riga-Podgorica, broj leta V33090/V33091, rumunjskim Carpatairom, zrakoplovom Fokker 100, YR-FKB.

Rumunjska je bila domaćin Makedoniji koja je 24./26.3. koristila A319 Croatia Airlinesa, 9A-CTI, na letovima Skopje-Bucharest (OTP)-Skopje, OU3467/OU3468. 30. ožujka Makedonci ponovo lete Croatia Airlinesom iz Skopja za Dusseldorf na susret sa Njemačkom. Let OU9361 odrađuje A319, 9A-CTI.

Slovenija je imala dva gostovanja za redom, sa Rusijom, te s Ciprom, tako da je zrakoplovom Trade Aira, A320, 9A-BTH, 25.3, prvo odletjela iz Ljubljane u Soči (C3400), zatim 27.3. iz Sočija u Larnacu (C3401), te naposljetku 30.3. iz Larnace u Ljubljanu (C3402).

Srbija je gostovala kod Azerbajđana, 28./30.3. Na letu Air Serbie, JU9070/JU9071, Beograd-Baku-Beograd, koristio se A319, YU-APD.

Reprezentacija Kosova odletjela je 29.3. na noge Španjolskoj. Utakmica se igra u Sevilli, a iz Prištine su doletjeli Embraerom 190, LZ-BUR, Bulgaria Aira (FB8585).

Hrvatska je igrala u Sloveniji, za što je koristila reprezentacijin autobus. Nastavak kvalifikacija je početkom IX. mjeseca.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

KRIK (poznat po obelodanjivanju mnogih afera u Srbiji i regiji) i OCCRP su u okviru projekta ,,Otvoreni Luxemburg“ objavili kontroverze i sukobe interesa vezane za biznismena Stanka Subotića, Jose Luis Arnaut (bivšeg portugalskog ministra i advokata) i kompaniju Vinci, a vezano uz Aerodrom Beograd.

Naime, Stanko Subotić je zaradio 47 miliona EUR od prodaje 11 hektara zemljišta Vinci-u za proširenje beogradskog aerodroma. U koncesionom ugovoru, po navodima KRIK-a, je to zemljište procenjeno na cenu od 100 EUR po m2, a Subotić ga je prodao je po ceni od 436 EUR po m2 četiri i pola puta skuplje. Vinci je ovu kupovinu opravdao vrlo povoljnim položajem Subotića zbog posedovanja neophodnog zemljišta, iako je Zurich Airports u koncesionoj prezentaciji ponudio proširivanje na zemljište koje nije Subotićevo. Cena ovog zemljišta biće uračunata u iznos od 732 miliona EUR za koju se Vinci obavezao da će uložiti u Aerodrom.

Takođe, po navodima KRIK-a, Jose Luis Arnaut vlasnik je advokatske kancelarije koja je savetovala Vinci prilikom kupovine firme ,,Aeroportos de Portugal“ (ANA, kontroliše 10 aerodroma) 2012. godine. Ista ta kancelarija je 2016. godine angažovana da savetuje Vladu Srbije oko koncesije Aerodroma, suprotnu stranu od Vinci-a koga je prethodno savetovala. Dan pre nego što je 2018. godine Vinci izabran za koncesionara, Arno je imenovan na mesto predsednika upravnog odbora ANA-e. 2019. godine, nakon prodaje zemljišta, Subotić je sa Arnoom ušao u posao prodaje nekretnina u firmi ,,Vanguardlevel“.

Subotić je takođe umešan u porodaju aviokompanije Air Posh Nikoli Petroviću. Kompanija je prodata za 100 hiljada EUR, a samo njen avion se procenjuje na cenu od pola miliona EUR.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Wizz Air pokreće sezonske linije iz Beograda za Heraklion, od 12.6. i za Santorini od 13.6. Linija za Herklion će se operirati utorkom i subotom, a Santorini srijedom i nedjeljom. Ovo je direktna posljedica sporazuma Grčke i Srbije kojim će se priznati cijepljenja iz Srbije u Grčkoj, a o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Air Serbia tijekom IV. mjeseca uvodi čak 10 dodatnih letova i jednu liniju obnavlja. 30.4. obnavlja se linija za Rim, koja će letjeti jednom tjedno. Dodatne letove koje kompanija uvodi su: Amsterdam 4. tjedni let od 29.4, Frankfurt 4. let od 12.4, Larnaca 3. let od 29.4, Ljubljana 4. let od 22.4, Paris CDG 8. i 9. tjedni let (2 dnevna) od 30.4, Podgorica 15. let (2. dnevna ponedjeljkom) od 12.4, Skopje 5. let od 29.4, Zagreb 4. let od 29.4, te Zurich 10. let (2. dnevna) od 29.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pegasus već sada leti sve linije koje planira operirati i ovog ljeta. Za Beograd kompanija leti ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom. a tako će letjeti i do kraja ljeta.

Za Sarajevo Pegasus leti ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. No, od 19.4. se gubi let ponedjeljkom, pa će operirati tri puta tjedno. 6.5. letovi postaju svakodnevni, a od 31.5. Pegasus će letjeti 10 tjednih letova, svakodnevno, a dva leta ponedjeljkom, subotom i nedjeljom.

Za Skopje Pegasus leti svaki dan osim utorka i četvrtka. Od 4.5. letovi postaju svakodnevni i tako će ih prometovati do kraja ljeta.

Za Prištinu kompanija u ovom momentu leti svakodnevno, a tako će letjeti cijelo ljeto. Kompanija više nema letova prema turističkim destinacijama koje je prije imala sa nekih aerodroma regije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Air Serbia je ovog ljeta iz Beograda otkazala čak 15 linija u usporedbi sa ljetom 2019. Kompanija neće letjeti za Pulu, Rijeku, Zadar, Barcelonu, Bairut, Cairo, Hamburg, Helsinki, Kijev, Krasnodar, Madrid, Maltu, Nicu, St.Petersburg i Veneciju.

Iz Niša, u usporedbi sa 2019. kompanija je otkazala 7 linija: za Budimpeštu (još 2019.), Ljubljanu, Bolognu, Rim, Gotenburg, Friedrichshafen, Baden-Baden, dok će operirati Hannover, Nuremberg, Salzburg, Hahn i Tivat. Kompanija neće operirati ni jedan jedini let iz Kraljeva. Ukupna razlika linija spram 2019. je zapravo 20 linija, obzirom da je kompanija uvela dvije nove linije: Oslo i Genevu.

Ogroman broj otkazanih linija. No, tek treba za vidjeti hoće li se i sve preostale linije oparirati, a zbog Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić (Air Serbia)

Croatia Airlines, po uzoru na Lufthansa grupu, od 30.3. zahtjeva korištenje kirurških maski, ili filtrirajuće polumaske (FFP2, N95 ili KN95). To znači da na avionima Croatie Airlines više neće biti dozvoljene priručne maske, viziri i platnene maske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!