Novosti iz regije

Planirani prihod Aerodroma Banja Luka za 2022. je 6,1 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Od toga Vlada Republike Srpske subvencionira aerodrom sa 1,9 milijuna BAM (milijun EUR). Poduzeće planira imati rashode od 6 milijuna BAM, te simboličan profit od 15.000 BAM.

Trenutno u prihodima najveće učešće imaju prihodi od prodaje mlaznog goriva (34,7%), subvencije iz proračuna Republike Srpske (31,4%), te aerodromske takse (9,6%). Aerodromi planiraju najveći prihod imati od ugostiteljstva jer su uveli prodaju hrane, a do sezone planiraju i urediti kafić kod odlaznih gateova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Vueling će od 20.6. promijeniti dane operiranja iz Barcelone za Beograd sa utorak-nedjelja na ponedjeljak-četvrtak. Od 3.7. kompanija povećava broj letova na liniji sa dva na četiri leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, nedjelja). Kompanija će ovako operirati do 13.9. kada prelazi na letove utorak-nedjelja, a što će letjeti do 30.10. nakon čega više nema letova.

Ovo je direktan odgovor Vuelinga na povećanja Wizz Aira koji je povećao broj letova sa 2 na 3 tjedno od 4.5, te Air Serbiu koja je od 3.5. povećala broj letova sa 2 na 3 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

EasyJet i dalje smanjuje letove za Beograd. Nakon što je kompanija ove zime ukinula treću beogradsku liniju (Berlin), te dva mjeseca nije imala ni jedan jedini let za Beograd, sada je smanjila broj operacija i na ostale dvije linije. Genevu je EasyJet operirao i do šest puta tjedno, a sada leti tek tri tjedna leta, kako će letjeti i cijelo ljeto (prije je bio plan četiri tjedna leta u top sezoni). Basel je kompanija letjela i do četiri puta tjedno, a sada ga leti tek dva tjedna leta, kako će operirati cijelo ljeto.

Iako je easyJet prije imao i do 13 tjednih letova, sada će cijelo ljeto imati tek pet tjednih letova na dvije linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

 

Zračna luka Mostar planira produžiti radno vrijeme i time postati alternativna zračna luka prvenstveno za Sarajevo, ali i za Tuzlu. Ovo ima logike obzirom da je Sarajevo samo 129 km od Mostara za što treba oko dva sata vožnje, a što je jednako kao do Tuzle. Mostar je aerodrom sa vrlo umjerenom klimom koji zbog toga nema zatvorenosti vezane uz vremenske uvjete. Aerodrom na glavnoj stajanci ima tri parkirne pozicije, no na alternativnoj stajanci ima još četiri parkirne pozicije, a uz neznatna ulaganja mogle bi se postaviti još dvije parkirne pozicije, što bi bilo dostatno za sve potrebe sarajevske alternacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Wizz Air ima Dane otvorenih vrata i regrutaciju za pilote. Regrutacija će se održati 26.4. u Best Western hotelu Stella u Zagrebu, Maslenička 1 (samo 10 minuta od Zračne luke Zagreb). Kandidati moraju u hotel doći do 9:00 sati.

Malo je poznato da Wizz Air u BiH ima registriranu kompaniju pod nazivom Wizz Air Bosnia. Kompanija je u 100% vlasništvu Wizz Aira i jedna je od 10 Wizzovih kompanija. Kompanija se bavi zapošljavanjem posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia je prije desetak dana pokrenula svoju charter sezonu letovima za Hurghadu. Kompanije će imati preko 1000 charter letova ove sezone prema Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji i Tunisu. Ono što je interesantno je da ove godine Air Serbia prvi puta nakon tri godine kreće sa charter letovima za Tunis, Siciliju i Calabriu. Najveće charter tržište iz Srbije su Turska i Egipat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Zadar kupuje autobus na električni pogon vrijedan 4,3 milijuna kuna. Autobus će služiti za prijevoz putnika između terminala i aviona. Uz to aerodrom nabavlja električne samohodne stepenice za 687.500 kuna. Rok za ponude za prvu nabavku je 28.4, a za drugu 29.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Za Hamburg iz regije lete (stanje 4-10.4.):

 1. 3 Skopje (Wizz Air)
 2. 2 Beograd (Wizz Air)
 3. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 4. 2 Banja Luka (Wizz Air)
 5. 2 Split (Eurowings)
 6. 1 Priština (Eurowings)

Nevjerojatno je da za Zagreb ne leti ni jedna kompanija za Hamburg obzirom na količinu turista (Njemačka ima najviše turista u Zagrebu), poslovnjaka (Njemačka je najveći trgovački partner Hrvatske), dijaspore (najveća hrvatska dijaspora je u Njemačkoj) i političara (Hrvatska se politički veže uz Njemačku). Prije Covida-19 iz Zagreba je sezonski za Hamburg letio Eurowings koji je najavio obnovu linije, no ista se neće desiti ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio je Ukrajinu i još jednu zemlju Europske Unije da šalju prijetnje bombama prema Beogradu. Naime, do sada su se avioni Air Serbie 12 puta morali vraćati u Beograd radi lažnih dojava o bombi, tri puta bio je evakuiran Aerodrom Beograd, a dva puta je evakuirana i poslovnica Air Serbie. Vučić nije dao nikakve dokaze za tvrdnje da prijetnje dolaze iz Ukrajine i jedne EU zemlje.

Ukrajina je kategorički odbacila optužbe Aleksandra Vučića. Vlada Ukrajine je izjavila da su Vučićeve optužbe potpuno lažne i neosnovane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Prije tri dana smo pisali o smanjenju koji ima Ryanair u Zagrebu u VI. mjesecu. No, kompanija je u VI. mjesecu naknadno ukinula i letove za Sofiju koja se do kraja V. mjeseca operira dva puta tjedno, a tako će se dalje operirati i u VII. mjesecu. Ovo je već drugi puta da se Sofija ukida na mjeseca dana, obzirom da je isto Ryanair napravio i u XI. mjesecu.

Istim će kompanija imati 22 leta manje u VI. mjesecu nego u IV., jednako smanjenje kao i u V. mjesecu, odnosno na ovaj način je jedan zagrebački avion oslobodila. Istim će Ryanair operirati 54 leta iz Zagreba tijekom V. i VI. mjeseca. Za sada, ako neće biti otkazivanja, u VII. mjesecu kompanija bi trebala operirati 78 tjednih letova na 27 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Gospodin Frano Luetić, direktor ZL Dubrovnik nam je poslao svoj tekst koji vrvi interesantnim podacima, a koji ćemo objaviti u cijelosti:

Zračna luka Dubrovnik od 1962. godine posluje na lokaciji u Čilipima, te je prve godine poslovanja kroz nju prošlo 69.574 putnika i ostvarene su 2.464 operacije slijetanja i uzlijetanja zrakoplova, da bi svake sljedeće godine promet rapidno rastao te 1978. dosegao 1.064.395 putnika i 14.060 operacija slijetanja i uzlijetanja zrakoplova. Najveći promet, u razdoblju prije Domovinskog rata, je ostvaren 1987. godine kada je dosegnuto 1.460.354 putnika i 15.606 operacija slijetanja i uzlijetanja zrakoplova. Kroz cijelo to razdoblje Zračna luka Dubrovnik je konstantno radila na unaprjeđenju infrastrukture za poboljšanje aerodromskih usluga, kako pristanišne zgrade tako i operativnih površina. Još daleke 1972. zračna luka je bila sposobna prihvatiti i otpremiti tada najveći zrakoplov na svijetu B747 nizozemske kompanije KLM a njegovo slijetanje tada je promatralo s tarace Zračne luke Dubrovnik više tisuća posjetitelja. U to vrijeme zračna luka je imala gravitacijsko područje od Makarske pa do Crnogorskog primorja.

Izgradnja infrastrukture omogućila je Zračnoj luci Dubrovnik letove s vrlo dalekih destinacija, a posebno je bitno istaknuti emitivno američko tržište pa su tada slijetali američki prijevoznici Trans World Airlines – TWA, Pan American, Overseas National Airlines – ONA, JAT i mnoge druge, a prometovale su prema destinacijama: New York, Chicago, Cleveland, Detroit, Montreal, Toronto, itd. Tada je bilo trenutaka kada se na stajanci za zrakoplove zračne luke moglo vidjeti i četiri širokotrupna zrakoplova istovremeno.

Stalna izgradnja i ulaganja u razvoj su se vršila sve do agresije bivše JNA i srpsko-crnogorskih paravojnih formacija na šire područje Dubrovačko – neretvanske županije, pa je tako i Zračna luka Dubrovnik bila okupirana sve do druge polovice listopada 1992. godina a za vrijeme okupacije je pretrpjela devastirajuću štetu koja je procijenjena na 40 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, bez da se uzme u obzir prihod od izgubljenog prometa.

Odmah nakon oslobođenja započinje obnova zračne luke i uspostavlja se promet, unatoč konstantnim napadima i granatiranju koje je potrajalo sve do završetka vojno  redarstvene akcije Oluja.

Tek je 2005. godine Zračna luka Dubrovnik ostvaruje promet veći od milijun putnika i od tada se gotovo svake godine ostvaruje dvoznamenkasti postotni rast broja putnika, tako da se 2016. godine doseglo dva milijuna putnika a 2019. je ostvareno povijesno najveći promet od 2.896.227 putnika.

Projektom Razvoj Zračne luke Dubrovnik u periodu od 2014. do 2019., zahvaljujući članstvu Republike Hrvatske u EU, Zračna luka Dubrovnik je ishodila bespovratna sredstva u iznosu od 157 milijuna Eura te vlastita sredstva u iznosu od 68 milijuna Eura kako bi prema „Masterplanu“ omogućila promet od 5 milijuna putnika godišnje poštujući sve zahtjeve Europske agencije za sigurnost zračnog prometa vezane uz infrastrukturu aerodroma. Projekt je sadržavao: rekonstrukciju i dogradnju nove putničke zgrade neusporedivo većeg kapaciteta sa svim pratećim sadržajima, rekonstrukciju i dogradnju staza za vožnja što omogućava značajno veći kapacitet izvođenja operacija slijetanja i uzlijetanja, rekonstrukciju  uzletno-sletne staze, proširenje stajanke za zrakoplove, obnova javnih površina (zemaljske strane) zračne luke, izgradnju novog postrojenja za opskrbu zrakoplova gorivom, izgradnju terminala za opće i poslovno zrakoplovstvo, izgradnju nove upravne zgrade, ugradnju četiri aviomosta za komforni ukrcaj i iskrcaj putnika, izgradnju zgrade Spasilačko-vatrogasne službe, izradu suvremenih navigacijskih metoda prilaza za slijetanja zrakoplova te nabavu nove suvremene opreme za prihvat i otpremu zrakoplova.

Prema važećoj svjedodžbi aerodroma izdanoj od nadležnih tijela Zračna luka Dubrovnik je certificirana s referentnim kodom aerodroma 4E uz odobreni opseg operacija zrakoplova s kodom većim od referentnog koda aerodroma (B747-8 koji je kod 4F). Ističemo da je u zadnjih par godina u zračnoj luci prometovalo mnoštvo prijevoznika sa širokotrupnim zrakoplovima u redovnom ili charter prometu: japanski zr. prijevoznik ANA s Boeing B787-900 i B777 – 200, japanski zr. prijevoznik JAL s Boeing B747-400, B777-200 te B787–800, britanski prijevoznik TUI Airways s Boeing B787 – 800, B767 – 300, B787 – 900, katarski prijevoznik Qatar Airways B747-8 i Airbusom A330 – 200, kineski prijevoznik Air China s Boeing B747-8, kineski prijevoznik Hainan Airlines s Airbusom A330 – 200, indijski prijevoznik Air India s Boeing B747 – 400, te mnoštvo drugih.

Istina je da određena operativna ograničenja (npr. jaki bočni vjetar, leđni vjetar, grmljavinsko nevrijeme), kao što nije iznimka za mnoge zračne luke, uzrokuju da se u pojedinim situacijama nije moguće prihvatiti zrakoplov.

Nakon završetka pandemije Covid 19 Zračna luka Dubrovnik ponovno očekuje dvoznamenkasti godišnji postotni rast prometa, što znači da će se kroz par godina ponovno trebali postići rekordi u broj putnika i prometu.

Iz svega navedenoga, može se zaključiti da Zračna luka Dubrovnik nikada neće biti ograničavajući faktor za razvitak gospodarstva Dubrovačko – neretvanske županije, pa i šire.

 

autor: Frano Luetić, direktor ZL Dubrovnik; foto: ZL Dubrovnik

Wizz Air ima Dane otvorenih vrata i regrutaciju za pilote. Regrutacija će se održati 26.4. u Best Western hotelu Stella u Zagrebu, Maslenička 1 (samo 10 minuta od Zračne luke Zagreb). Kandidati moraju u hotel doći do 9:00 sati.

Bivši radnici Montenegro Airlinesa blokirali su prometnicu prema Aerodromu Podgorica 11.4. na pola sata, a  potom su i 18.4. protestirali ispred Ministarstva kapitalnih investicija i financija. Radnici su ovime željeli naglasiti da im se nije isplatilo sedam zaostalih plaća i da im nije upisan radni staž od četiri godine. Radnici su najavili dalju radikalizaciju protesta do ispunjenja njihovih zahtjeva. Iskreno, radnici su bili vrlo strpljivi skoro godinu i pola od kada im se duguju primanja.

Montenegro Airlines je prekinula sa operacijama 26.4, a kompanija je ušla u stečaj 27.4. Stečajni upravitelj kompanija Saša Zajak je objavio da ne planira separatne isplate vjerovnicima, pa ni radnicima, već će to obaviti kada se skupi sva stečajna masa. No, do sada nije uspio prodati motore, pet starih Fokkera F100, automobile i kompjutere kompanije, te nije uspio servisirati ni jedan jedini avion iako je pokrenuo maintenance u Beogradu i Podgorici. Stoga vrlo vjerojatno sama kompanija u stečaju nema novaca da isplati radnike.

Uz to ostaje pitanje i kompenzacija velikog broja putnika koji su ostali bez kupljenih karata za naprsno prekinute letove Air Montenegra, a što stečajni upravitelj ignorira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Croatia Airlines je operirala pet tjednih letova za Sarajevo zadnjih par tjedana. No, idući tjedan će ih operirati samo četiri (utorak, četvrtak, petak i nedjelja). Ipak od 1.5. kompanija se vraća na šest tjednih letova za Sarajevo (svaki dan osim subote). Od 1.6. Croatia planira operirati 13 tjednih letova za Sarajevo (svaki dan po dva, osim subotom kada će operirati jedan tjedni let).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ovo već postaje ozbiljno. Nakon što je otkazala letove za Amman i Sochi, Air Serbia otkazuje i letove za Nicu. Kompanija je trebala operirati dva leta tjedno. Na ovoj liniji pobjedu je odnio Wizz Air koji je pokrenuo tri tjedna leta za Nicu iz Beograda. Air Serbia ovime otkazuje čak 8 letova tjedno. Izgleda kao da se Ryanair u Zagrebu i Air Serbia u Beogradu natječu tko će otkazati više letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Bivši direktor Aerodroma Beograd Velimir Radosavljević je oslobođen krivice za iskorištavanje položaja i prekoračivanje granica ovlaštenja u slučaju Wizz Aira. Teretilo ga se da je Wizz Airu pribavio protupravnu imovinsku korist od 44.700 EUR. Apelacijski sud je istim preinačio drugačiju prvostupanjsku presudu.

Inače je istinski nevjerojatno da se optužuje direktor što je imao neki poslovni odnos sa kompanijom. Istina, moguće je da je direktor donio pogrešnu odluku, da je Wizz Air istinski imao povoljniji tretman nego Jat ili druge kompanije, ali ta praksa niti je neuobičajena u svijetu, niti može biti predmet gonjenja direktora. Vrlo čudan postupak koji je istinski bio presedan u zrakoplovstvu svijeta i postavlja opravdano pitanje kako to sa svojim bivšim direktorima postupa Srbija, te da li se u ovom slučaju radilo o revanšizmu. Jer sam postupak je bio istinski bizaran i krajnje neprimjeren. I to za tako malen i simboličan iznos novaca za kojeg ga se tereti. A čovjeka se povlačilo po sudovima godinama, i stvarao se ogroman i nepotreban stres te trošak njemu i njegovoj obitelji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Za Dusseldorf iz regije daleko najviše letova ima Priština (stanje 4-10.4.):

 1. 17 Priština (7 GP Aviation, 5 Eurowings, 4 MyWings, 1 ALK)
 2. 5 Zagreb (2 Eurowings, 3 Ryanair za Weeze)
 3. 4 Beograd (Air Serbia)
 4. 3 Split (2 Eurowings, 1 Condor)
 5. 1 Zadar (Ryanair za Weeze)
 6. 1 Dubrovnik (Freebird)
 7. 1 Tivat (Eurowings)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MyWings

Broj avio mostova po aerodromima:

 • 24 Beograd
 • 8 Zagreb
 • 6 Skopje
 • 4 Ljubljana (uskoro 5)
 • 4 Dubrovnik
 • 3 Priština
 • 2 Sarajevo (uskoro 3)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Air Montenegro pokreće letove na liniji Podgorica-Copenhagen. Linija će sa operacijama krenuti 20.6. i operirati će dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom. Linija će se operirati do 12.9.

autor: Alen Šćruic, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Nakon što je smanjio 22 leta u V. mjesecu za Zagreb Ryanair je sada odlučio smanjiti i letove za Zagreb i u VI. mjesecu:

 • Basel, nema letova (bila su tri leta)
 • Brindisi, nema letova (bila su dva leta)
 • Krf, nema letova (planirana su dva leta)
 • Bergamo, pet letova smanjena na četiri
 • Charleroi, pet letova je smanjeno na dva
 • Gothenburg, tri leta smanjena na dva
 • Hahn, tri leta smanjena na dva
 • Karslruhe, tri leta smanjena na dva
 • Malaga, dva leta smanjena na jedan
 • Malmo, tri leta smanjena na dva
 • Malta, tri leta smanjena na dva
 • Mammingen, tri leta smanjena na dva
 • Paphos, tri leta smanje na jedan
 • Oslo Torp, dva leta smanjena na jedan
 • Weeze, tri leta smanjena na dva

To znači da je Ryanaira smanjio broj letova u VI. mjesecu za 20, tj. na 56 tjedno. Ovo je sada više nego ozbiljno. Sa strepnjom treba iščekivati što će se desiti u VII. mjesecu. U svakom slučaju ovo su više nego loše vijesti za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Banja Luka je u III. mjesecu imala 16.797 putnika (346 u III/2021, 9962 u III/2019). Ovime je Banja Luka imala bitno više putnika u III. mjesecu ove godine spram III. mjeseca 2019. što je trend sve od VII. mjeseca prošle godine. Ovaj broj putnika je ostvarila na 288 operacija. Ovo je 5397 putnika manje od Tuzla i 4968 putnika manje od Niša.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka aerodrom

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak je odlučio da neće parcijalno isplaćivati vjerovnike prodajom opreme, nego sav novac koji je do sada uspio prikupiti stavlja na zaseban račun koji će služiti namirivanju vjerovnika. Nije jasno što je to Zejak do sada prodao ili uprihodio te koliko je novaca na tom računu. Osobno nisam primijetio neke velike transakcije do sada, a niti komercijalne aktivnosti koje je planirao (maintenance i ACMI sa Fokkerom F100) se nisu ostvarile. Od obnove Part 145 licence i najave servisiranja aviona u Podgorici i Beogradu, Zejak nije uspio servisirati ni jedan jedini avion. Vidi izenanđenja! A koliko novac je potrošeno na tu avanturu? Samo na Aerodromu Beograd Zejak nepotrebno plaća 9.600 EUR godišnje najam poslovnog prostora. Čak štoviše ostale aktivnosti koje je pokrenuo (prodaja karata, opsluživanje zrakoplova, cestovni prijevoz) nisu baš komercijalno isplative i gube umjesto da donose novac.

Zejak naglašava da mu niz državnih institucija i ministarstava otežavaju posao te ja najavio tužbe sudovima i protiv njih. Zejak izgleda ništa drugo i ne radi nego tuži na sve strane. Do sada je pokrenuo toliko tužbi da ih više ni zamaaero ne može pobrojati.

Zejak se nada da će prodati Montenegro Airlinesa kao cjelovitu kompaniju. On tvrdi kupac kupnjom Montenegro Airliensa dobiva infrastrukturu, materijalne i nematerijalne resurse, te ime, pa naglašava da kupac može odmah nastaviti djelatnost. Više nego optimistično. Naime, materijalni resursi Montenegro Airlinesa su sve slabiji, zapravo ih gotovo više i nema, uključujući i prastari F100 u kojeg treba uložiti ozbiljan novac da bi postao operativan (150-300.000 EUR). Radnici su se nakon godine i pola razbježali što u Air Montenegro, što u strane kompanije, što u druga zanimanja. A ovo što je preostalo i nije pretjerano vrijedno. Ime nakon svih nonsensa više ne vrijedi ništa, upravo suprotno, ono je loš image. Stoga nije jasno zašto bi netko kupio takvu kompaniju.

Iskreno jedini kupac za kompaniju mogla bi biti država, no, ona ima interes samo hangara za Air Montenegro. Ništa drugo od kompanije joj ne treba. A za to ne smije izdvojiti više od 5-6 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Croatia Airlines ovaj tjedan ima četiri leta za Skopje (utorak, četvrtak, subota i nedjelja). Potom iduća tri tjedna operira po tri tjedna leta jer je idući utorak, te nakon toga dvije subote otkazala letove. No, od 15.5. kompanija leti 6 tjednih letova (utorak, srijeda, četvrtak, petak i dva leta u nedjelju). Od 31.5. Croatia Airlines povećava broj letova na čak 10 tjedno (svakodnevno, te dva leta u ponedjeljak, srijedu i nedjelju).

Iako je tijekom Covida-19 Air Serbia imala više letova nego Croatia za Skopje, od kraja V. mjeseca Croatia će imati više letova, obzirom da će Air Serbia za Skopje operirati 9 tjednih letova (po jedan let utorkom, subotom i nedjeljom, te dva leta u ponedjeljak, četvrtak, petak).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je otkazala i drugu liniju u samo par dana. Prije par dana je otkazala letove iz Beograda za ruski Sochi iako je potražnja prema letovima za Rusiju velika. Linija za Sochi trebala se operirati od 2.6. frekvencijom od dva tjedna leta. Air Serbia trenutno leti 8 letova za Moskvu i dva leta za St.Petersburg tjedno, a zbog zatvorenosti aerodroma ne leti za Krasnodar i Rostov na Donu.

No, sada je kompanija otkazala i letove iz Beograda za Amman. Linija se trebala operirati čak četiri puta tjedno od 1.6, uz tri tjedna leta zimi. I sada se postavljaju dva vrlo opravdana pitanja. Prvo je kako to kompanija pokreće linije koje se potom nakon par mjeseci otkazuju, znači li to da kompanija nije dobro istražila tržište? A otkazuje se samo mjesec i pola prije prvog leta. To svakako neće putnike kojima su letovi otkazani učiniti zadovoljnima. Drugo pitanje je da li se Air Serbia malo zaletjela sa toliko mnogo najavljenih linija. Ova ekspanzija joj je trebala biti najveća u povijesti, no dvije otkazane linije svakako nisu dobar pokazatelj planova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U 2021. godini Zagreb je imao 57,3% manje putnika od Beograda

U I. mjesecu 2022. Zagreb je imao 41,8% manje putnika od Beograda

U II. mjesecu Zagreb je imao 28,8% manje putnika od Beograda

U III. mjesecu Zagreb je imao 33,2% manje putnika od Beograda

Razlika između Beograda i Zagreba se evidentno i rapidno smanjuje. Naravno, ona je i dalje ogromna i Zagreb se neće približiti Beogradu, ali stanje je ipak bitno drugačije nego zadnjih godinu i pola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.
 • Riga, airBaltic od 16.5.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.