Novosti iz regije

Croatia Airlines otkazuje većinu letova na liniji Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb. Linija bi trebala operirati 6 puta tjedno, svaki dan osim subote, no u ovom tjednu je otkazana ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom, tj. operirat će samo u četvrtak i nedjelju. Takvo stanje biti će do 13.12. nakon čega se, za sada, ponovo prodaje po šest tjednih letova. No, kako se letovi mogu otkazati bez posljedica 15 dana prije leta, pravo stanje tjedna od 14. do 20.12. znati ćemo tek 29.11.

Istim je Zadar pao na tek 2 tjedna leta (za Zagreb preko Pule), te nema letova ponedjeljkom, utorkom, srijedom, petkom i subotom, a Pula na 6 tjednih letova (ponedjeljkom i petkom za Osijek i za Split, četvrtkom i nedjeljom za Zagreb), te nama letova utorkom, srijedom i subotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je u prvom tjednu XII. mjeseca smanjila broj tjednih letova za Podgoricu za jedan tjedni let, pa će ih imati šest tjedno, a letova neće biti srijedom. Montenegro Airlines i dalje leti dva dnevna leta svaki dan. Air Serbia je u istom tjednu smanjila i letove za Tivat za jedan let, te sad leti četiri puta tjedno (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja). I ovdje Montenegro i dalje leti kako je i prvotno planirao sedam tjednih letova. Kompanije su u code-share. Istim se broj letova između Beograda i Crne Gore smanjio sa 33 na 31 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Sa Aerodroma Ohrid Wizz Air je suspendirao sve letove, te aerodrom cijeli XI. mjesec ima samo jedan tjedni leta, Chair subotom za Zurich. Isto znači da će ovaj mjesec Ohrid ostvariti tek 4 leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Zračna luka Dubrovnik od 20. do 2.11. nema ni jedan jedini međunarodni let. Aerodrom u to vrijeme ima 37 letova za Zagreb, te 3 leta za Split-Rijeku-Osijek, što znači da u prosjeku ima tek 3 domaća dnevna leta, no ima dana u tjednu kada ima samo dva leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Wizz Air je u Tuzli još smanjio broj letova. Iako je još prije 15 dana aerodrom imao u prosjeku 2 leta dnevno, sada ima tek 7 tjednih letova. No, ni jedan leta nema ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, srijedom ima 1 tjedni let, dok petkom, subotom i nedjeljom ima po dva dnevna leta. Wizz Air leti dva tjedna leta za Basel, te po jedan tjedni let za Dortmund, Endhoven, Malmo, Memmingen i Hahn.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Luxair je zbog loše epidemiološke situacije prolongirao pokretanja letova iz Luxembourga za Podgoricu sa 18.12.2020. na 8.2.2021. Kada se linija pokrene prometovati će dva puta tjedno, svakog ponedjeljka i petka sa turbopropnim Dash 8-400.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Luxair

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite” potpisan je od strane ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, te direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića. Projekt uključuje nabavu 3 višenamjenska opremljena helikoptera, iako je inicijalno bilo planirano 5 helikoptera, no zbog limitiranih financija broj se smanjio. Vrijednost ugovora je 190 milijuna kuna od čega je 85% bespovratnih EU sredstava. Helikopteri bi se trebali koristiti za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje, HGSS, prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite (npr. ekipe s potražnim psima), te hitni medicinski prijevoz. Neslužbeno, još se ne zna koji tip helikoptera će se nabaviti, no prema nekim izvorima riječ je o helikopteru Bell 412. Ne zna se niti unutar koje ustrojbene cjeline će djelovati.

U ovom momentu helikopteri HRZ-a imaju tri baze iz kojih vrše traganje i spašavanje, te hitan medicinski prijevoz: Split Divulje, Rijeka (Krk) i Zagreb (Lučko). No, i MUP istovremeno vrši ove letove sa svojim helikopterom baziranim u Dubrovniku. Pretpostavlja se da će ovi helikopteri zamijeniti one HRZ-a u Splitu i Rijeci, dok se ne zna hoće li MUP i dalje vršiti medicinske letove policijskim helikopterom iz Dubrovnika, pa će treći helikopter zamijeniti ovaj u Dubrovniku ili će biti baziran u Zagrebu. Da bi se ostvarilo pravilo „zlatnog sata“ Hrvatska bi trebala imati helikoptere na svakih 200 km koji bi imali radijus od 100 km, pa bi idealna konfiguracija baza bila: Rijeka (od Istre do Zadra i Ogulina), Split (od Zadra do Ploča), Dubrovnik (od Konavla do Pelješca), Zagreb (od Ogulina do Daruvara) i Osijek ili Slavonski Brod (od Vukovara do Daruvara), tj. za tako što bi trebalo bar 6 helikoptera (1 rezervni dok je pojedini helikopter na održavanju). Mi-8 su puno preskupi i preveliki helikopteri za takve operacije i Bell 412 ili sličan helikopter bi bio bitno jeftinija, praktičnija i operacijski jednostavnija opcija. Naravno, u slučaju većih katastrofa ili potreba dizali bi se i helikopteri HRZ-a i policije.

Helikopterska jedinica MUP-a u ovom momentu ima 9 helikoptera, 1 Agusta-Bell AB212, 2 Bell 206B Jetranger III, 2 AgustaWestland AW139, 2 Airbus Eurocopter H135 i 1 Robinson R22 Beta.

autor: Juraj Mehić, suradnik i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

U IX. mjesecu je u Hrvatskoj bilo 209.000 putnika (najviše Split 74.653), 6.645 operacija aviona, te je prevezeno 663 tone tereta. Najviše putnika je bilo iz Njemačke (51.128), pa iz Francuske (22.075), na trećem mjestu je bila Velika Britanija (21.595), pa Poljska (13.139), peta je Nizozemska (11.948), slijedi Ukrajina (6912), Švedska (5907),  Austrija (5757), Turska (5361) i 10. je Češka (sa 4948 putnika). I dok su sva ova tržišta pala (najviše Velika Britanija koja je imala samo 7,4% putnika iz istog mjeseca 2019), jedino tržište koje je naraslo i to za 158,8% je Ukrajina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Flydubai u regiji leti još samo za Beograd i to 4 puta tjedno (petak, subota, nedjelja, ponedjeljak), te Sarajevo isto toliko (srijeda, četvrtak, petak, subota). Kompanija je suspendirao letove za Zagreb i Skopje, dok su linije za Tivat i Dubrovnik bile sezonske, iako ih ove sezone nije prometovao. Liniju za Zagreb kompanija će obnoviti 27.12. od kada će prometovati tri puta tjedno (srijeda, petak, nedjelja). Od 22.12. Flydubai planira povećati i letove za Beograd na 5 puta tjedno (utorak četvrtak, petak, subota, nedjelja), no ista neće prometovati 31.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto:  Flydubai

Montenegro Airlines je prolongirao obnavljanje linije Podgorica-Ljubljana sa 27.11. na 18.12. Kompanija planira letjeti ovu liniju barem za novogodišnje praznika, a nastavak operacija nakon toga ovisi o epidemiološkoj situaciji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Montenegro Airlines

Austrian Airlines tijekom Božićnih i novogodišnjih praznika obavlja liniju za Zagreb. Kompanija će letjeti 20, 23, 28. i 30.12. te 2. i 3.1. Uz zagrebačku liniju Austrian će obnoviti i letove za Bolognu, Nicu, Jerevan i Chicago. Austrian će obnoviti i linije za Maldive i Capetown, no iste će nastaviti operirati i nakon praznika.

autor: Alen Foglar, suradnik (Beč), foto: Austrian Airlines

Na 244. sjednici Vlada Federacije BiH donijela je odluku o financijskoj pomoći aerodromima zbog Covida-19, a u visini 6 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Vlada smatra aerodrome ugroženim sektorima privrede Federacije BiH, pa je postupila po Uredbi o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima. Više od pola novaca dobio je Aerodrom Sarajevo, konkretno 1,8 milijuna EUR, od čega 102.000 EUR za oržavanje i poboljšanje likvidnosti, te izmirenje troškova poslovanja, a 1,7 milijuna EUR za dovršetak započetog projekta modernizacije i dogradnje terminala.

Tuzla je dobila 511.000 EUR, od čega 102.000 EUR za dovršetak projekta modernizacije i dogradnje terminala, vanjsko uređenje carinskog skladišta, te kupovinu zemljišta i šuma za eksproprijaciju. 409.000 EUR namjenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.

Mostaru je dodijeljen jednak iznos kao i Tuzli, no sav iznos od 511.000 EUR će se utrošiti za plaće, doprinose i poreze, troškove poslovanja, plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora operatera i odobravanje projekata od strane regulatora.

Fantomski i nepostojeći Aerodrom Bihać je pak dobio 256.000 EUR koji će se baciti, tj. oni će se utrošiti na izgradnju budućeg aerodroma, nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu, pazite sad, Grada Bihaća!?!?

Evidentno je da su Tuzli data velika sredstva za poslovanje, što samo dokazuje da pola milijuna putnika Wizz Aira ne može osigurati egzistenciju aerodroma, te da su prihodi od Wizz Aira skromni ili nikakvi, poglavito u Covidu-19. Jednako tako ogroman novac dat je Mostaru koji ove godine gotovo da i nije imao prometa. Samim time radnici će dobivati plaću više od godinu dana da ne rade ništa. No, najveći nonsens je i dalje bacanje novaca u nepostojeći aerodrom Bihać, koji se ovim tempom neće sagraditi još desecima godina. Stoga ostaje pitanje je li ova mega-kriza vrijeme za takvo bacanje novaca, ili se tih pola milijuna BAM-a moglo pametnije utrošiti na ostale aerodrome.

I dok svi ostali pomažu svoje nacionalne kompanije, a ne aerodrome, koji su ipak imali neke prihode (osim Mostara i nepostojećeg Bihača), BiH je odlučila postupiti drugačije. Svojem baziranom prijevozniku FlyBosniji, koji istinski nije imao mogućnost letova radi zabrana i ograničenja, posebno prema svom primarnom tržištu Saudijske Arabije i Bliskog Istoka, pa je ostvario tek par letova prema Antalyji, nisu dodijelili baš nikakvu pomoć. Iskreno kompanija radi ekstremno loš posao, no ni federalna vlast nije pokazala ni malo kooperativnosti i volje za pomoć. Što je vrlo neuobičajeno i nadasve neprihvatljivo, a kompanija ima svo pravo javno se buniti, poglavito što će sve ostale kompanije u regiji pomoć dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Croatia Airlines će od 23. do 29.11. smanjiti broj polazaka za Sarajevo sa preskromnih 2 na samo 1 let tjedno, a potom će od 30.11. do 16.12. suspendirati ovu liniju. Od 17.12. do 10.1. ponovo uvodi dva tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom), uz izuzetak u četvrtak 31.12. kada neće prometovati. U to vrijeme konkurentska Air Serbia će operirati četiri tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja), koje od 4.1. povećava za 5. let srijedom. Croatijina linija za Skopje ostaje nepromijenjena sve to vrijeme (ponedjeljkom i petkom), a neće operirati samo na Božić, u petak 25.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Air France je produžio suspenziju letova za Ljubljanu. Prvotni plan je bio da se letovi obnove 16.12, no sada je suspenzija produžena do 5.1. Dakle Ljubljana neće imati letove za Paris čak ni u vrijeme novogodišnjih praznika kada sve ostale zračne luke imaju najavu povećanja letova. Iskreno, 5.1. i nije previše realna opcija, ako kompanija nije iskoristila novogodišnje praznike, teško će do početka ljetnog reda letanje (samog kraja III/2021) krenuti sa letovima. Air France u ovom momentu leti samo za Zagreb, a letove za Paris imaju Air Serbia iz Beograda, Croatia Airlines iz Zagreba i Montenegro Airlines iz Podgorice, dok za Beauvais leti Wizz Air iz Beograda.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Air Serbia i Aeroflot su iznašli način da „zaobiđu“ ograničenja i zabrane te na taj način povećaju broj letova između Beograda i Moskve. U ovom momentu Air Serbia leti 2 tjedna leta iz Beograda za Moskvu (ponedjeljak i petak), a isto toliko leti i Aeroflot (četvrtak i subota), tj. zajedno imaju tek 4 tjedna leta. No, od ponedjeljka 23.11. Aeroflot stavlja code-share na Air Serbijin svakodnevni let za Istanbul, a Air Serbia na Aeroflotove letove iz Istanbula za Moskvu. Time su kompanija omogućile svakodnevnu konekciju između ova dva glavna grada, što direktnim letovima, što preko Istanbula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U Zagrebačku zračnu luku je jučer 17.11. iz Zaporožja (OZH) sletio Antonov An-140, registarske oznake UR-14005, ukrajinskog Motor Sicha. Zrakoplovom su doletjeli rukometaši RK HC motor na utakmicu sa RK PPD Zagreb. Riječ je o vrlo rijetkom turboprop zrakoplovu, kapaciteta 52 putnička sjedala. Prema stranici russianplanes.net, ovo je uz jedan zrakoplov Iranske policije jedini civilni primjerak koji još leti. Nekoliko primjeraka operiraju i oružane snage Ruske Federacije. Sveukupno je proizvedeno 35 primjeraka.

autor: Juraj Mehić, suradnik; foto: Juraj Mehić

Zračna luka Dubrovnik je u 2019. imala najviše putnika za slijedeće države:

 1. Velika Britanija (733.032 putnika), što je 25,3% ukupnog broja putnika
 2. Njemačka (291.232), 10,1%
 3. Francuska (265.599), 9,2%
 4. Hrvatska (200.044), 6,9%
 5. Španjolska (168.493), 5,8%
 6. Italija (131.732), 4,6%
 7. Irska (96.632), 3,3%
 8. SAD (96.373), 3,3%
 9. Finska (81.387), 2,8%
 10. Norveška (80.631), 2,8%

 

Najviše putnika po gradovima:

 1. London (371.780), 12,8%
 2. Zagreb (181.540), 6,3%
 3. Paris (146.832), 5,1%
 4. Manchester (113.647), 3,9%
 5. Dublin (84.031), 2,9%
 6. Helsinki (77.552), 2,7%
 7. Madrid (76.887), 2,7%
 8. Frankfurt (69.456), 2,4%
 9. Barcelona (66.282), 2,3%
 10. Rim (63.797), 2,2%

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sarajevski aerodrom je 17.11.2020. raskinuo ugovor o pružanju usluga prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i prtljaga sa aviokompanijom FlyBosnia, nakon što ova kompanija nije u ranije dogovorenom roku izmirila svoja ranija dugovanja prema aerodromu. Aerodrom Sarajevo je danas 18.11. u cilju zaštite vlastitih interesa preduzeo i ostale pravne radnje, koje uključuju podnošenje zahtjeva za aktiviranje bankarske garancije.

Aerodrom Sarajevo je već imao ozbiljan sukob i prijetnje sa FlyBosniom u jesen 2019. koji se povlačio i po medijima, a što nikako nije dobro ni za FlyBosniu, ni sam Aerodrom. Kompanija je tada bila dužna preko pola milijuna EUR Aerodromu Sarajevo, vratila je jedan od dva aviona lezoru, kasnila sa isplatama plaća, otpustila nekoliko desetaka radnika, a imala je i dugove prema nabavljačima. FlyBosnia je izjavila da, ukoliko ne postigne sporazum sa Aerodromom Sarajevo bazu će prebaciti u Tuzlu ili Mostar. Struka je bila frapirana koliko je FlyBosnia lutala i donosila odluke koje je potom vrlo brzo mijenjala. Politika koja ne može donijeti ništa dobro i koja rapidno vodi u bankrot. Na koncu je kompanija uzela avion u wet leasu, te otpustila većinu svojih radnika, a iznajmljeni avion su operirali stranci. FlyBosnia je upravo jučer objavila da je u takvom aranžmanu uzela 26 godina star A320 kojeg je operirao United, te da planira ponovo pokrenuti operacije.

Tijekom ljeta FlyBosnia je imala tek simbolične leisure letove za Antalyu. Iskreno nije ni mogla bitno više obzirom na zatvorenost svog bazičnog tržišta Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih država, te Londona, Pariza i Rima gdje je planirala letjeti. Obzirom na novi program subvencija koji je pokrenuo Aerodrom Sarajevo, a kojim želi financijski pomoći baziranje dva aviona, veliki dužnik koji ima toliko loše operacije samo bi smetao u provedbi ovog plana, pa ovaj potez i ne čudi.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Svi aerodromi u regiji ovaj tjedan imaju bitno manje letova, te velik broj otkazivanja. No, Aerodrom Priština ima najveći broj otkazanih letova. Danas, u srijedu 18.11, od 17 planiranih letova, otkazano ih je čak 7 (Austrian za Beč, Edelweiss za Zurich, Swiss za Genevu, te te svi Eurowingsovi letovi: za Stuttgart, Dusseldorf, Frankfurt i Minhen).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

LOT operira tek 8 letova tjedno iz regije i to na samo 2 linije, po četiri iz Zagreba i iz Beograda (obije linije ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom). Početkom  VIII. mjeseca LOT je letio u regiju 42 tjedna leta i to za Zagreb 7 tjednih letova, za Split 9 tjednih letova (5 linija), za Dubrovnik 11 tjednih letova (7 linija), za Rijeku 1 tjedni let, za Zadar 7 tjednih letova (6 linija), za Ljubljanu 5 tjednih letova (1 linija), za Podgoricu 2 tjedna leta (1 linija). Osim za Varšavu, LOT je iz jadranskih aerodroma imao i niz leisure linija prema Poljskoj. U VIII. mjesecu LOT nije imao letova za Beograd i Skopje koje je imao prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Švicarska leisure kompanija Chair (prije Germania Flug) u suvlasništvu kosovske putničke agencije Albex Aviation, koja je vlasnik i Air Prishtine, tiho ali sigurno osvaja regiju i postaje jedan od njenih najvažnijih prijevoznika. U ovom momentu Chair ima 15 tjednih letova u regiji i po broju letova je 12. najveći prijevoznik regije. Po broju letova je ispred LOT-a, Qatara, Flydubaia, easyJeta, Ryanaira, Britisha, Air Francea, KLM-a, TUI-a, pa čak i glavnog prijevoznika Prištine Air Mediterraneana. Kompanija u regiji leti 4 linije: iz Prištine za Basel (2) i Zurich (8 tjednih letova), iz Skopja za Zurich (4) i iz Ohrida za Zurich (1 tjedni let).

Chair je izjavio da će se specijalizirati za Kosovo i Makedoniju. No, najavio je i 2 leta tjedno od 15.4. do 4.10. iz Splita za Zurich, što znači da se odlučio proširiti i regijom. Kompanije još nije definirala ljetni red letenja, pa bi se vrlo lako moglo desiti da Chair otvori još pokoju liniju u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Nogometna reprezentacija Portugala u Split je doletjela Air X Charterom, let AXY1601, u nedjelju 15.11. u 19:07 sati. Let je trajao 2:55 minuta, a krenuli su iz Lisabona u 15:12. Avion je Boeing 737-500, (9H-YES), 29 godina star, koji ima samo 54 business sjedala u konfiguraciji 2+2. Air X Charter je charter kompanija registrirana na Malti, u floti ima 14 aviona, te 4 prizemljena: 2 Boeinga B737-400, 3 B737-500, 1 cargo B737-400F, 3 Linage 1000, 7 Chalenger 850, 2 Legacy 600, 2 Citation X, te 1 širokotrupca Airbus A340). Svi avioni su ili u all business ili VIP konfiguraciji, a samo jedan B737-500 ima 126 sjedala. Airbus A340 (9H-BIG) ima samo 100 sjedala. Avioni im imaju maltešku registraciju, no dio aviona nosi i njemačke registracije. Utakmica Lige nacija Hrvatska-Portugal igra se sutra 17.11. nakon čega Portugalci odlaze iz Hrvatske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air X Charter

Croatia Airlines kasni sa isplatom plaće za X. mjesec koja se trebala isplatiti do 15.11. Predsjednik Uprave, Jasmin Bajić je obavijestio djelatnike da će plaća biti isplaćena tek kada Vlada uplati novac koji je odobrila na sjednici 13.11.2020. Ovo pak znači da je Croatia nelikvidna i da nema novca za plaću (i tko zna što još) bez državne pomoći. Podsjetimo da je država već višekratno multimilijunskim iznosima spasila kompaniju od nelikvidnosti i neminovnog bankrota, zadnji puta u IX/2019 kada je odobrila 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Ryanair je pokazao koliko gleda samo svoje interese i kako može bez ikakvih problema prekršiti ugovore koje ima sa aerodromima. Iako je ove zime trebao imati 15 linija, leti ih tek 3, iz Banja Luke leti samo za Gothenburg sa 2 tjedna leta, te iz Podgorice leti za Charleroi 2 tjedna leta i London 1 tjedni let, ukupno tek 5 tjednih letova. Kompanija je suspendirala sve preostale linije za Banja Luku (od III/2021 obnavlja Berlin, Charleroi, Hahn, Memmingen, Beč) i Podgoricu (u III/2021 obnavlja Berlin, Bolognu, Dublin, Krakow, Poznan i Wroclaw), te ne leti ni jedan jedini let za Niš (od III/2021 obnavlja Bergamo, Maltu i Berlin, a neće obnoviti Bratislavu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Tivat ima tek 12 tjednih letova za Beograd, i to 7 Montenegro Airlinesa i 5 Air Serbie. Prošle zime kompanija je imala bitno više letova za Beograd, te letove za Moskvu čak tri kompanije (Aeroflota, S7 i Montenegra).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Čak 9 kompanija se kandidiralo sa subvenciju Slovenije za period od 30.3. do 30.9.2020. Kandidirali su se Lufthansa, Air France, Turkish, LOT, easyJet, Wizz Air, Air Serbia i Montenegro, dok Swiss koji se kandidirao ne ispunjava uvjete. Na natječaj se nije javila Tranasavia iako je imala uvjete. Kompanije će sukladno postiglim bodovima podijeliti 1,5 milijun EUR. Za period od 1.10. do 31.3. i od 1.6. do 31.12. kompanijama će se podijeliti još 3,5 milijuna EUR. Totalno je nelogična podjele nakon ostvarenih letova, jer isto nikako nije motivirajuće za kompanije da povećaju frekvencije ili obnove linije, jer se zapravo plaća za letove koje su već odradili.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines je u petak (13.11.) letjela 14 letova iz Zagreba i to sve (uključujući i tri leta za Frankfurt) sa Dash 8-400, a samo jedan, večernji (OU664) za Dubrovnik sa A319. Popunjenost zrakoplova je više nego loša. Najviše putnika je bilo na letu za Amsterdam, najmanje putnika bilo je za jutarnji Split. U subotu (14.11.) za Amsterdam letjet će A319, obzirom da će na letu biti preko 120 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Croatia Airlines je za 14.12. najavila Glavnu skupštinu na kojoj će se raspravljati o dokapitalizaciji države od 350 milijuna kuna (46,7 milijuna EUR). Povećanje temeljnog kapitala bi, po najavi, trebalo biti zapravo vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije koronakrize, tj. 31.12.2019. Država objašnjava da je ovo „jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljan na dokumentima Europske komisije koja definira Privremeni okvir državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covida-19“. Izdat će se 35 milijuna redovnih dionica nominalnog iznosa od 10 kuna (u prošloj dokapitalizaciji je nominalna vrijednost bila 200 kn). Dionice se izdaju u nematerijaliziranom obliku. Ovime će se temeljni kapital društva povećati sa 277,9 na 627,9 milijuna kuna.

Iskreno, nisam siguran da će ovo biti prihvatljivo za Europsku komisiju iz dva razloga. Prvo Komisija traži da države daju pozajmice kompanijama (sa povratom od do 5 godina) i tako su postupile gotovo sve države i kompanije. Ima slučajeva dokapitalizacije (TAP, airBaltic) no u tom slučaju radilo se o kompanijama koje imaju privatne suvlasnike, a država je povećala svoj udio u kompanijama na uštrp tih privatnih suvlasnika. Drugi razlog je što je Komisija jasno naglasila da je pomoć moguća samo kompanijama koje nisu imale dugova i negativno poslovanje prije 31.12.2019, a to kod Croatie nije slučaj. Ona je akumulirala 22 milijuna EUR duga u posljednje dvije godine. Zbog ovog pravila je Italija morala osnovati novu kompaniju (ITA), jer joj Europska Komisija nije dala da „dokapitalizira“ postojećeg gubitaša. I sad se postavlja pitanje zar je moguće da država ne zna za ova pravila? Podsjetio bih javnost da je država kod posljednje pomoći od 33,4 milijuna EUR i te kako lutala, davala pogrešne informacije (odluke) i na koncu nakon dva mjeseca „financijsku pomoć“ i „dokapitalizaciju“ bila prisiljena pretvoriti u „pozajmicu“ (upravo jedini model koji sam napisao da je moguć kada sam analizirao davanje pomoći odmah po prvoj nelegalnoj odluci).

Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR), a prošle godine je kompaniji odlučila „posuditi“ 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR) za likvidnost koja je bila ozbiljno narušena.

Glavna Skupština će i birati novog predsjednika, a za tu funkciju se predlaže Tomislav Mihotić, državni tajnik. Za članove Nadzornog odbora (sa mandatom od 4 godine) predlažu se Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Air Serbia će smanjiti broj zaposlenih za 20%, te će preostalim radnicima smanjiti plaće za 20%. Još se ne zna po kojim kriterijima će se vršiti otpuštanja, te kolike će biti otpremnine, kao i koliko će od otpuštenih biti pilota i kabinskog osoblja, a koliko administracije. Air Serbia već ozbiljno kasni u provedbi ovih mjera uštede, većina europskih kompanija već je to učinila. Croatia Airlines je u IV. mjesecu radnicima linearno smanjila plaće, a otpustila je tek par sezonskih i ugovornih radnika, te nije posegnula za masovnim otpuštanjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Austrian je početkom XI. mjeseca operirao 27 tjednih letova na 5 linija u regiji: Beograd (8 puta tjedno), Skopje (6), Priština (6), Sarajevo (5) i Podgorica (2) tjedno. No, kompanija je prvo suspendirala Zagreb gdje leti samo Croatia Airlines, da bi sada suspendirala i Podgoricu. Letovi će se obnoviti 17.12. frekvencijom od 2 tjedna leta. U međuvremenu na liniji će i dalje letjeti Montenegro Airlines sa 2 leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: