Novosti iz regije

Uskok je priveo načelnika Aerodromske policije Zagreb Željka Bradića radi kaznenog (krivičnog) dijela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, te trgovanje utjecajem.

Uskok tereti Bradića da je osigurao gradonačelniku Ivanić Grada Javoru Bojanu Lešu, koji je također optužen za isto kazneno djelo, više puta besplatno parkiranje na prostoru Postaje aerodromske policije koji prostor je rezerviran za službene policijske automobile i djelatnike Postaje i nije namijenjen parkiranju civilnih automobila. Čak štoviše načelnik je tražio od sebi podčinjenih policijskih djelatnika da parkiraju automobil gradonačelnika Ivanić Grada i da mu ga po povratku iz inozemstva dostave pred terminalnu zgradu.

Načelnik je optužen i da je za sada neimenovanog 57-godišnjaka provodio bez policijske i carinske kontrole a ta osoba je u Hrvatsku unosila odjeću i obuću sa falsificiranim oznakama brendova što je samo po sebi kazneno djelo. Upravo je načelnik omogućavao nekontroliranim prolazom ovaj šverc. 57-godišnjak je također optužen za kazneno djelo.

Načelnik je za ova dva dijela priveden i optužen od strane Uskoka. U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina uhapšeno i osuđeno više stotina ministara, župana, gradonačelnika, pročelnika, direktora javnih poduzeća, generala, sudaca i drugih visokih dužnosnika, pa čak i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i premijer Hrvatske Ivo Sanader. Hrvatska se ozbiljno pohrvala sa korupcijom od ulaska u Europsku Uniju. No, do sada nije bilo slučajeva hapšenja radi parkiranja na parkiralištu Aerodromske policije. Ovo je prilično bizarno, ali i dokaz da je Hrvatska odlučila stati na put malverzacijama i na najnižem nivou. Pohvalno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Policijska Uprava Zagrebačka

Ovu subotu veliki intervju sa Davidom O’Brianom. Pročitajte što je rekao o:

 • rezultatima Ryanair u Zagrebu
 • raskidu sa Tuzlom
 • mogućim bazama u Beogradu, Skopju, Splitu
 • letovima za Split i Duborvnik
 • Croatiji Airlinesu
 • Wizz Airu

itd. itd.

Croatia Airlines otvara liniju Split-Atena od 2.6. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom, sa Airbusom A319. Nažalost ovime se ne povećava broj letova iz Splita jer Croatia istovremeno ukida liniju Split-Prag.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je maknuo liniju Nordwinda iz St.Petersburga za Sarajevo iz svog reda letenja koja je trebala krenuti sa operacijama 2.3. Nordwind ne prodaje karte za ovu liniju. Stoga je vrlo vjerojatno da se ovi letovi ni neće pokrenuti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Aerodrom Tuzla je poništio javnu nabavku za izgradnju trećeg gatea. Rok za prijave na natječaj je bio 10.12.2021. Na natječaj se javilo 7 kompanija sve ih BiH (4 iz Tuzle). Pritom je komisija konstatirala da su dvije ponude zadovoljile uvjete natječaja. No, obije ponude su bile za iznose od preko 720.000 BAM, dok je za natječaj bilo predviđeno 504.049 BAM.

Sada predstoji Aerodromu da raspiše novi natječaj sa višom cijenom radova, naravno ako Aerodrom ima osiguran veći iznos novaca. I tako se cijeli postupak prolongirao za bar dva mjeseca. A gate bi se trebao napraviti što prije, najkasnije do sredine VI. mjeseca. Bez ovog gatea Wizz Air neće bazirati 3. avion na Tuzli.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Trade Air je je kupio i 7. avion. Ovaj puta Airbus A320. Ovo je prvi puta da Trade Air radi sa lizing kućom Goshawk. Avion je uzet na operativni lizing sa mogućnošću otkupa i to na 1+4 godine. Najveća vrijednost ovog aviona su motori koji imaju tek 15.000 i 17.000 preostalih cilusa na LLP-ima (Life Limited Parts). Avion je proizveden 2005. godine i star je 16,4 godine. Avion je do nedavno operirao saudijski LCC Flynas (VP-CXN, sada TF-GOF).

Avion će biti isporučen u 1. polovici 2. mjeseca no nakon toga ide na MRO gdje će se popraviti jedan motor, rekonfigurirat će se kabina i uredi će se ostali problemi na avionu. Nažalost, avion ne može ići na popravak i preuređenje u Croatia Tehniku i Adria Tehniku jer obije firme imaju zauzete slotove do ljeta, pa će ići u neki drugi MRO što kompanija sada intenzivno traži. Trade Air planira da će avion ući u promet oko 1.4. Avion će nositi registraciju 9A-BTK.

Trade Air istime u floti ima 7 aviona, 4 Airbusa A320, 1 A319, 1 Fokker F100 i 1 Let 410 Turbolet kojim obavlja PSO linije i koji je u wet leasu. Trenutna starost flote Trade Aira nakon ove nove prinove je 21,4 godine.

Hvala Trade Airu na slikama novog aviona:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Zadar dobiva treći bazirani avion Ryaniar. Danas tijekom intervjua koji sam imao sa Davidom O’Brienom, CEO-om Lauda Aira i Malta Aira to mi je izjavio. Avion će doći tijekom proljeća. Više o ovome u intervjuu u subotu. Ryanair će ovog ljeta imati čak 45 linija iz Zadra, od čega je 12 linija novih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Eurocontrol je objavio da je broj letova u regiji u 2021. bio u usporedbi sa 2019:

 • 80% BiH
 • 68% Makedonija
 • 67% Srbija i Crna Gora
 • 65% Hrvatska
 • 53% Slovenija

Prema Eurocontrolu broj letova u regiji je bio:

 • 74000 Hrvatska
 • 64000 Srbija i Crna Gora
 • 17000 Slovenija
 • 15000 BiH
 • 14000 Makedonija

Zagrebački ACC je izgubio 35% prometa iz 2019. i imao je 436.000 letova, dok je Beogradski ACC izgubio 38% prometa iz 2019. i imao je 458.000 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Flydubai će povećati broj letova na liniji Dubai-Beograd sa 10 na 14 tjedno od 26.6. Prošlog ljeta kompanija je letjela 7 tjednih letova.

Kompanija će povećati i broj letova na liniji Dubai-Zagreb od 27.3. i to sa 4 na 7 tjednih letova. Kompanija je obnovila liniju u IX. mjesecu 2021, dok je tijekom ljeta 2019. na liniji svakodnevno prometovao Emirates sa Boeingom 777-300.

Flydubai će povećati letove na liniji Dubai-Ljubljana sa tri na pet tjedno 5.2. Tako će letjeti do 11.5. kada broj letova ponovo vraća na tri tjedno. Nakon toga ponovo 25.6. broj letova povećava sa tri na pet tjedno. Kompanija je pokrenula letove za Ljubljanu od IX. mjeseca 2021.

Kompanija će ove godine letjeti za Sarajevo dva dnevna leta u top sezoni koja ove godine kreće ranije, već 16.5. Od 12.9. broj letova se smanjuje na četiri tjedno. Ovo je ozbiljno smanjenje jer je kompanija prošle godine letjela 3 dnevna leta, a ponekad i 4 dnevna leta.

Kompanija 23.6. obnavlja i letove za Dubrovnik i to tri puta tjedno, a do 11.9. kada broj letova smanjuje na dva tjedna leta do 2.10. Iz Tivta obnavlja letove od 23.6. dva puta tjedno do 2.9. Liniju za Skopje kompanija neće obnoviti prije 31.10.

Iako je Croatia Airlines najavila pokretanje linije Zagreb-Barcelona od 27.3. sa dva leta tjedno, a od 19.4. i sa trećim letom, sada je liniju prolongirala na 2.6. kada će ju operirati tri puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja). I dok Air Serbia otvara 14 novih linija i obnavlja njih 5, Croatia obnavlja samo jednu novu liniju, a onda i nju prolongira. Koji luzeri u Buzinu. Koji luzeri!!!

Istovremeno konkurentski Vueling kreće istu liniju operirati 2.4. i to tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Linija će se tako operirati do 6.9. kada se ukida let četvrtkom, pa će se operirati dva put tjedno do kraja ljetnog reda letenja. Bravo Croatia. E baš znate kako se pohrvati sa konkurencijom. Koji luzeri!!!

autor: Alen Šćuric analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak smatra da država ne bi trebala kupiti 40-AOC Air Montenegru, nego Montenegru Airlines koji bi ga potom iznajmljivao Air Montenegru. Apsolutno nije jasno koju logiku u ovom poslu vidi Zejak i koja bi logika bila da država avion kupi Montenegro Airlinesu, a ne Air Montenegru. Ni sam Zejak nije objasnio ovu logiku, pa zapravo isto tek možemo pridodati mokrim snovima stečajnog upravitelja. Država će za ovaj avion dati najmanje 13,3 milijuna EUR, od čega je 5,3 milijuna EUR vrijednost aviona a 8 milijuna povrat u plovidbeno stanje.

Istovremeno Zejak traži od Vlade Crne Gore da financijski pomogne Montenegro Airlines jer ove godine kompanija može dobiti pomoć po pravilima Europske Unije, pošto je zadnju pomoć primila 2012. godine. Ni ovdje nije jasno zašto bi država pomogla kompaniju u stečaju koju želi otpisati, umjesto da pomogne novu kompaniju koju želi razviti. Zašto bi država bacala novac u rupu bez dna koja nema budućnosti.

Zajak je još jednom naglasio da se država svim silama trudi da smanji stečajnu masu Montenegro Airlinesa, te istim zapravo sama sebi oduzima vrijednost jer je najveći vjerovnik kompanije upravo država. Ali po istoj logici država bi mogla i trebala potencijale svoje vlastite kompanije (Montenegro Airlinesa) ustupiti drugoj vlastitoj kompaniji (Air Montenegru), kao što su uniforme, ime, hangar… Stoga nije jasno zašto onda Zejak tuži Air Montenegro, Aerodrome i državu za ovakve logične poteze svog najvećeg vjerovnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Danas u Air Serbiu dolazi prvi ATR 72-600. Avion je proizveden 2015. godine. Novi ATR 72-600 ima Gaven „Prestige“ sjedala, no ima i više sjedala nego stari ATR-ovi jer će imati 72 sjedala (stari ATR-ovi imaju 66 sjedala). Kompaniji do ljeta u flotu treba doći još 4 ova aviona. Nakon toga će se ATR 72-200 izbaciti iz flote i razrezati. Novi ATR 72-600 bi u promet trebao uči 27.3, no moguće je da krene i ranije sa operacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U ovom momentu u regiji letove postoje letovi između Beograda i Ljubljane, Zagreba, Niša, Banja Luke, Sarajeva, Skopja, te sezonski Splita, Dubrovnika, Pule i Rijeke (sve Air Serbia), te Tivta i Podgorice (Air Montenegro i Air Serbia). Iz Zagreba postoje letovi za Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar, Sarajevo i Skopje, te sezonski za Brač (sve Croatia), kao i Osijek (Trade Air) i Podgorica (Ryanair). Iz Podgorice postoje i letovi za Ljubljanu, te sezonski za Banja Luku (Air Montenegro). Trade Air leti između Osijeka, te Rijeke i Pule, te iz Splita za Rijeku, Pulu i Dubrovnik, a Croatia iz Osijeka za Split i Dubrovnik sezonski. Na koncu Air Serbia još leti Niš-Ljubljanu, te sezonski iz Kraljeva i Niša za Tivat.

No, jel to dovoljno? Ima li još mjesta za nove linije. Naravno. U pravom redu logična bi bila linija iz Zagreba za Prištinu, Tuzlu i Mostar, te iz Beograda za Zadar, Brač, Ohrid i Mostar, kada se smire politička prepucavanja i za Prištinu. Logične bi bile i linije iz Ljubljane za Sarajevo, Skopje i Prištinu. No, ako gledamo izvan kutije onda su svakako poželjne linije Niš-Split, Niš-Pula, Kraljevo-Split, Skopje-Dubrovnik, Skopje-Split, Priština-Pula (velik broj kosovara u Istri), Sarajevo-Pula, Rijeka-Dubrovnik, Pula-Dubrovnik, Ljubljana-Split, Ljubljana-Brač i Ljubljana-Dubrovnik. Sve ove linije su prvenstveno turističke i realno je da imaju dva leta tjedno sa turbopropima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Norwegian je smanjio broj tjednih letova sa dva na jedan let na liniji Beograd-Oslo (subota). Tako će biti sve do 28.3. kada uvodi tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, subota). Od 3.5. uvodi se i četvrti let utorkom. Od 17.6. let utorkom se prebacuje na petak. Linija je direktna konkurencija Air Serbiji i Wizz Airu.

Kompanija otvara i liniju Stockholm Arlanda-Beograd, dva puta tjedno od 5.5, utorkom i subotom, a od 15.6. srijedom i subotom. I ovdje kompanija ima konkurenciju Air Serbie i Wizz Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Air Serbia je objavila otvaranje još tri linije ovog ljeta. 1.6. kompanija otvara Amman (Jordan) koji će se operirati 4 puta tjedno (zimi 3). 2.6. Air Serbia pokreće Socchi (Rusija) koja će se operirati 2 puta tjedno. I Lyon (Francuska) kreće 2.6. i operirat će se 2 puta tjedno. Ovime kompanija otvara 14 novih linija i obnavlja 5 linija. Ogromno! Istinski respect!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro je smanjio broj letova iz Podgorice za Beograd sa 14 na 13 tjedno. Kompanija 8.2. vraća broj letova na 14.

I Air Serbia je smanjila broj letova za Podgoricu sa 18 na 15 tjedno. Kompanija će ovaj broj letova imati sve do kraja ljetnog reda letenja. Od 27.3. kompanija je objavila da liniju smanjuje za još jedan let, na 14 tjedno. Sutra je na ovoj liniji samo su dva leta (po jedan svaka kompanija). Ovime je linija Podgorica-Beograd izgubila 4 tjedna leta u idućih dva tjedan, te 3 leta do kraja zimskog reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako beogradski aerodrom svakog dana ima bitno više letova od zagrebačkog danas je broj letova bio isti. I Beograd i Zagreb imaju po 28 dnevnih letova. Ono što je evidentno kod oba aerodroma je da su maksimalno porezani Ryanair i Wizz Air. Tako Zagreb sa 3 bazirana aviona Ryanaira danas ima samo jedan let (Malta), a Wizz Air sa dva bazirana aviona u Beogradu ima tek tri leta (Hahn, Basel i Bauvais). Jednako tako easyJet koji je letio tri linije iz Beograda danas nema ni jedan jedini let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Crna Gora kupuje i treći Embraer E195 40-AOC za Air Montenegro. Prvi plan je bio da Air Montenegro kupi aviona od 30 milijuna EUR pomoći koje je kompanija dobila. No, Air Montenegro jer rekao da nema novaca za kupnju trećeg aviona. Zar je već sav novac potrošen? Istim je zamolio Vladu da mu kupi treći avion. Avion je trebao koštati 5 milijuna EUR, ali nakon skidanja dijelova sa njega potrebno je bar 8 milijuna EUR da se dovede u prvobitno stanje.

I sad se postavlja pitanje tko je skinuo dijelova sa aviona? Ako je to Air Montenegro, onda zapravo Vlada poklanja novac kompaniji za dijelove koje su skinuli. Iako nije Air Montenegro skidao dijelova i opet će Vlada pokloniti Air Montenegru dodatnih 13 milijuna EUR na već poklonjenih 30 milijuna i dva aviona. Malo li je? Pa to je istinski ogroman novac. Preko 60 milijuna EUR. Avion nema lijevi motora koji je navodno skinuo vlasnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

 

LOT u ovom momentu leti 7 tjednih letova zna liniji Zagreb-Varšava, no pod kraj III. mjeseca letjet će 6 tjednih letova. Ipak kompanija će od 27.3. povećati broj letova na liniji Zagreb-Varšava na 14 tjednih letova, svaki dan po dva leta.

LOT u ovom momentu ima 6 tjednih letova, no pod kraj zimskog reda letenja letjeti će samo 5 letova iz Beograda za Varšavu. Od 27.3. kompanija će liniju povećati na 11 tjednih letova. Kompanija će letjeti svakodnevno, a imat će dva dnevna leta u ponedjeljak, utorak, petak i nedjelju.

LOT će povećati i Ljubljanu sa 4 na 10 tjednih letova od 27.3. (svakodnevno, dva dnevna leta u ponedjeljak, petak i nedjelju).

Istovremeno će LOT povećati Podgoricu sa 3 tjedna leta na 6 tjedno od 28.3. (svaki dan osim srijede).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Swiss je još početkom XII. mjeseca imao 13 tjednih letova na liniji Zurich-Beograd. No, sada je broj tjednih letova smanjio na 10 tjedno (svaki dan jedan osim utorka, petak i nedjelja kada leti dva dnevna leta). Swiss će broj letova čak i smanjiti na 9 tjedno od 1.2. (svaki dan jedan, po dva petkom i nedjeljom). No, od 10.2. kompanija će povećati broj letova na 10, a od 14.2. na razinu od početka XII. mjeseca (13 tjedno). Od 28.2. će broj letova povećati na čak 15 tjedno (svaki dan dva leta, osim subote kada je jedan, ali u petak i nedjelju po tri dnevna leta).

Istovremeno Air Serbia je početkom XII. mjeseca imala također 13 tjednih letova na ovoj liniji. Sada je broj letova smanjila na 12 tjedno (svaki dan po dva osim utorka i srijede kada leti jedan let). Air Serbia dodano smanjuje broj letova na liniji na 11 tjedno od 3.2. (ukida drugi let četvrtkom), no isti let vreća već idućeg tjedna 10.2.

Ovo znači da će obije kompanije u idućih mjesec dana imati 2 do 6 letova manje tjedno nego početkom XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Ohrid je u VIII. mjesecu imao 25 tjednih letova, a početkom XII. mjeseca je imao 7 tjednih letova na 3 linije Wizz Aira i jednoj liniji Chaira. Ovo se čak i povećalo oko Nove godine. No, sada ima tek 3 tjedna leta. Wizz Air leti samo dva tjedna leta za Basel (srijedom i subotom), te Chair ima jedan tjedni let (subotom).

Wizz Air planira obnoviti letove za Memmingen i Malmo 26.2, Beč 4.3, Dortmund 11.3, London 27.3. i Friedrichshafen 29.3. Tijekom proljeća još 7 kompanija planira pokrenuti letove na 10 linija, dočim će Ohrid imati ukupno 18 linija 9 prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Stečajni upravitelj Adrie Airways je ponudio 21.277 predmeta kompanije na dražbu. Na dražbi su maske za kisik, pojasevi za spašavanje, kolica za posluživanje, stepenice, dijelovi aviona. Ukupna vrijednost predmeta je 396.863 EUR. Predmeti se mogu kupiti i pojedinačno. Ponude se primaju do 21.2.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je Montenegro Airlines tužio Air Montenegro radi imena, sada je kompanija podnijela još jednu tužbu. Naime, Montenegro Airlines tuži Air Montenegro radi uniformi koje nosi nova kompanija, a koje su stare uniforme Montenegro Airlinesa. Tužba je podnesena krajem prošle godine, a prvo ročište je 15.2.

Montenegro Airlines navodi da bivši zaposlenici nisu vratili uniforme koje su vlasništvo tvrtke i njena stečajna masa, nego ih koriste za letove u Air Montenegru. Samim time Air Montenegro koristi stečajnu masu stare kompanije, pa Montenegro Airlines traži naknadu za isto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

KLM od 28.3. povećava broj letova na liniji Amsterdam-Beograd sa 12 tjedno (svaki dan dva osim ponedjeljka i četvrtka) na 14 tjedno. Uz to KLM ozbiljno povećava kapacitete na ovoj liniji. Iako je do 28.3. kompanija letjela jedan let sa Embraerom E175 (88 sjedala) i drugi sa E190 (100 sjedala), sada jedan let leti sa E190, a drugi sa E195-E2 (132 sjedala). Ovo je povećanje od čak 484 sjedala tjedno. Istim će KLM nuditi 6983 sjedala u jednom smjeru mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Rossiya je imala vrlo lošu popunjenost na liniji St.Petersburg-Ljubljana. Na prvom letu je u Ljubljanu došlo samo 23 putnika, a iz Ljubljane je otišlo tek 11 putnika. Stoga je kompanija odlučila ove letove imati samo do sredine II. mjeseca, a ne do kraja III. mjeseca. Letovi će do tada biti samo jednom tjedno, subotom, što znači da će kompanija letjeti još samo 5 letova.

preneseno: ADRIA Grupa, Sierra 5; foto: Rossiya

U petak smo pisali zašto linija Air Serbie za Rijeku uz Pulu. A danas se postavlja pitanje zašto Dubrovnik uz Tivat i Split? I ovdje je odgovor vrlo jednostavan. Vožnja između Splita i Dubrovnika je 3:30 sati. Dakle, aerodromi su dovoljno udaljeni da trebaju zasebne letove. Čak štoviše od Splita do Tivta ima 5:15 sati vožnje, puno previše da ne bi bilo aerodroma između.

No, zašto Dubrovnik uz obližnji Tivat? Ova dva aerodroma udaljena su tek 1:30 sati vožnje. No, Tivat ima već 54 leta Air Serbie tjedno (skoro 8 dnevno), te još 18 letova Air Montenegra. I logično je da Air Serbia uz toliko frekvencija razvija obližnji aerodrom. Air Serbia, iskreno više nema kuda sa letovima u Tivtu, pa je odlučila dubrovačke putnika letjeti nonstop, a ne preko Tivat. Što je i logično. Konačno, Dubrovnik je ogromna turistička meka i logično je da je Beograd povezan sa Dubrovnikom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla planira gate 3, atrij i parkiralište dovršiti do ljeta ove godine. Isto bi omogućilo Wizz Airu stacioniranje i 3. aviona na Tuzli, što će se vrlo vjerojatno desiti tijekom ljeta 2022. Iako je rok za dovršetak Atrija VIII. mjesec, aerodrom se nada dovršiti ga do V. mjeseca, što su i dogovorili sa izvođačem radova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Lufthansa će još jednom prolongirati pokretanje linije Minhen-Zagreb. Linija je trebala krenuti 27.3. no sada će krenuti tek 2.5. Najava je svakodnevnih letova i to sa Airbusom A319. Istim će Croatia i Lufthansa u code-share imati čak tri dnevna leta na ovoj liniji, neusporedivo više nego 5 tjednih letova prošle godine. Croatia je nedavno povećala broj letova na ovoj liniji sa 5 na 9-13 o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zamaaero je na zahtjev čitatelja sa desne strane objavio sve linije koje se otvaraju u budućnosti. Ovaj spisak ćemo svakodnevno update.

Zamaaero je u prošlih 10 dana imao  8.041 komentar (u prosjeku preko 800 komentara dnevno). U zadnjih 7 dana imali smo 92.244 posjetitelja, u zadnjih 30 dana 353.280 posjetitelja, a u zadnjih godinu dana 3,6 milijuna posjetitelja.

U zadnjih 10 dana najviše komentara su imali članci:

 1. Đoković Emiratesom deportiran iz Australije 404
 2. Air Serbia uvodi četiri nove linije 264 (još je aktivan)
 3. Zagreb smanjio razliku spram Beograda 250 (još je aktivan)
 4. Air Serbia otvara još dvije linije 225 (još je aktivan)
 5. Zašto Brač nema svoju aviokompaniju 136 (još je aktivan)
 6. Sarajevo još građevinskih radova 132
 7. Ima li muzej vazduhoplovstva budućnost 121
 8. Austrian prekida Zagreb 116
 9. Fotografije sa dočeka Hrv.nogometne reprezentacije 110 (još je aktivan)
 10. Aegean smanjio broj letova iz Beograda 101

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Rumunjska leisure kompanija Animawings pokreće letove na liniji Bucharest-Dubrovnik. Linija će se operirati od 18.6. do 17.9. jednom tjedno, subotom. Na liniji će letjeti Airbus A320 sa 174 sjedala. Animawings je u vlasništvu grčkog Aegeana. Linija će konkurirati rumunjskoj nacionalnoj kompaniji TAROM-u i LCC Blueairu koji također lete na istoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Animawings

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.