Novosti iz regije

Dopisnik zamaaero za Makedoniju i Kosovo, g. Branko Kochevski, koji već 32 godine vrlo aktivno radi projekte diljem svijeta (Egipat, Moldavija, Crna Gora, Zambija, Turska, Malavi…), preuzeo je ogroman projekt u Lusaki, Zambija. U Zambiji uvodi međunarodne avio standarde, razvija strategiju zračnog prometa, radi master plan razvoja zrakoplovstva, uvodi standarde za trening djelatnika u zrakoplovstvu (kontrola leta, management zračnih luka, ground hendleri, sigurnost zračnih luka, opasan teret…), sistemski pomaže Royal Zambian airlinesu i aerodromima u Zambiji, te uvodi standarde u nabavu zrakoplovne opreme idr. Status g. Kochevskog u projektu je team lider.

Gospodin Kochevski je od 2009. do 2010. bio predsjednik Borda direktora Aerodroma Skopje i Ohrid a do privatizacije, preko 20 godina je radio za makedonsku Agenciju za civilno zrakoplovstvo, CARDS projekte je radio u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori. G. Kochevski je radio za Eurocontrol Working Aviation Study Group. U 2019. i 2020. sa zamaaero g.Kochevski je postavio projekt PSO u Crnoj Gori od analize PSO-a do postavljanja samog projekta natječaja za PSO.

Gospodin Kochevski se doslovce preselio u Lusaku i u Makedoniju dolazi samo povremeno. Dogovoreno je da će zamaaero ove godine posjetiti g. Kochevskog u Lusaki i napraviti veliku reportažu o njegovom radu u ovoj afričkoj zemlji. G. Kochevski je jedan od rijetkih dokaza kako stručnjaci regije mogu uspjeti u zrakoplovnim vodama svijeta, te svoje znanje vrlo uspješno „izvoziti“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Royal Zambian Airlines

Juče (24.4.) oko 11 sati, sleteo je YU-ARB, novi širokotrupni A330-200 Air Serbie koji će zameniti godinu dana starijeg YU-ARA. Pre sletanja na Aerodrom Beograd, A330 je nad Bačkom imao air-to-air fotografisanje iz aviona Air Pinka. Isto posle podne, u 17 sati, imao je prvi probni let.

Novi širokotrupac doleteo je iz Holandije gde je bio opreman iznutra, a pre Holandije bio je na Shannonu gde ga je farbao IAC (International aerospace coatings) u specijalni Nikola Tesla livery. Zanimljivo je da je ovo treći avion u istoriji naših prostora da je imenovan po čuvenom naučniku. Ime Nikole Tesle nose YU-ARA i ARB, ali i stari Jat-ov DC-10 YU-AMA.

Novi član flote ima tri sedišta više od starog. Air Serbia je i promenila motora aviona, obzirom da YU-ARB ima Rolls Royce motore. Na desetak dana, Air Serbia će u svojoj bazi imati dva širokotrupca.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd); foto: Luka Filipović (Air Serbia)

Vikend je u Ljubljani donio značajno povećanje leisure letova što je očiti indikator poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji. U petak je Croatia Airlines letjela za Palma de Mallorcu (OU9202). U subotu su dva aviona letjela za Hurghadu, jedan Trade Aira (C3175), a drugi Croatia Airlinesa (OU9204). Trade Air je u nedjelju letio za Madeiru (C3125), a u ponedjeljak ide let za Teneriffe (C3177). Na svim letovima su najavljeni zrakoplovi Airbus A320. Uz letove hrvatskih tvrtki u subotu ima i dolazak FlyEgypta iz Hurghade, te u nedjelju polazak slovačkog AirExplore za Teneriffe.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Danas je iz Beograda bilo čak 7 letova za Hurghadu, Egipat. 6 od tih letova je odletjela Air Serbia, a jedan Air Cairo. Letovi Air Serbie su išli u parovima, dva u 5:35 i 6:00, dva u 8:00 i 9:05, te dva u 18:30 i 19:35 sati. Ovi letovi su vezani uz pravoslavni Uskrs i prvosvibanjske praznike. Srpski putnici ne mogu putovati u Grčku, a Turska ima velik broj zaraženih. Stoga je povećan broj letova prema Hurghadi logičan odabir za putnike željne putovanja. Ovolik broj leisure letova, čak ni ukupno prema svim leisure destinacijama nije se desio ni 2019. u istom periodu.
Air Cairo je imao u prošlom tjednu pet tjednih letova za Hurghadu. Air Cairo je letove imao i u petak, u subotu i u nedjelju. U subotu je Beograd imao 27 letova. Zagreb je u subotu imao 16, Priština 14 letova, Split 10, a Skopje 9 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

ZL Dubrovnik je od 11 EUR koliko naplaćuje po putniku vračao po 7 EUR, tj. dao je 64% popusta ove zime. No, ipak nije uspio privući međunarodne putnike. Za iduću zimu ostat će ista shema, no ukinut će se i naknade za slijetanje i uzlijetanje, tj. popust će biti 100%, kao i dati niz drugih privilegija. Istim se ZL Dubrovnik nada bitno većem broju putnika i kompanija iduće zime 2021/22.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Bivša Adrijina upravna zgrada je dana u prodaju po cijeni od 4,1 milijun EUR. Zgrada ima 4.400 kvadratnih metara, a sagrađena je 2009. godine. Zgrada se nalazi u kompleksu Aerodroma Ljubljana. Natječaj je otvoren do 30.6. Ovo je i najveća prodaja od strane stečajnog upravitelja Adrie Airways. Do sada je stečajni upravitelj prodao AOC Adria (45.000 EUR), ime kompanije (33.000 EUR), avioškolu (7.500 EUR) i nešto od suvenira i opreme kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria Airways

Prvi ovogodišnji avion izrealske aviokompanije Israir sletio je  jutros na aerodrom Tivat. Riječ je o čarter letu na relaciji Tel Aviv – Tivat, a Airbus A320 (4X-ABG)  izraelskog prevoznika dovezao je 66 putnika u Crnu Goru.

Israir bi prema ranijim najavama, od 5.5. trebao da počne redovan ljetnji saobraćaj na relaciji Tel Aviv –Tivat, a ta je kompanija od menadžmenta preduzeća Aerodromi Crne Gore prethodno tražila slotove za letove na toj liniji i do četiri puta nedjeljno tokom predstojeće ljetnje turističke sezone. Ipak, za sada je nezvjesno što će se i koliko od ovih planova i realizovati jer to sve zavisi od situacije sa Covidom, i interesovanja izraelskih turista za ljetovanje u Crnoj Gori.

Rukovodstvu Aerodroma Tivat juče je potvrđeno i slijetanje aviona kompanije Ural Airlines na relaciji Moskva-Tivat u ponedjeljak 26.5, a što bi, ako se zaista i realizuje, bio ujedno i prvi let jedne ruske aviokompanije za Crnu Goru nakon pauze duže od godinu dana. Aviosaobraćaj između dvije države prekinut je sredinom marta prošle godine kada je Crna Gora zatvorila svoje granice zbog pandemije koronavirusa i do danas nije obnovljen. Ruske vlasti zvanično, imaju rezerve prema epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, ali zapravo ne davanjem dozvola svojim kompanijama da obnove ljeti vrlo frekventne letove između dviju država, Moskva reaguje na sve širi spektar ekonomskih sankcija koje Crna Gora uvodi Rusiji, zvanično ih pravdajući time da naša država tako samo slijedeći spoljnu politiku EU. Ural Airlines je inače, ranije od menadžmenta ACG tražio slotove  za svakodnevne letove Moskva-Tivat počev od 1.6, odnosno letove iz Ekaterinburga za Tivat jednom sedmično počev od 29.5, ali za sada postoji tek manja i još zvanično nepotvrđena mogućnost da ta kompanija obavi samo po jedan sedmični let iz Moskve za tivatski aerodrom, u narednih mjesec dana.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Israir

Vlada je postavila Ivana Kosa na mjesto v.d. direktora Zračne luke Osijek i to na rok od šest mjeseci u kojem roku bi se trebao provesti natječaj za novog direktora. Ivan Kos je bio predsjednik uporave osječke Opeke, te predsjednik NK Hajduka. Nadamo se da g. Kos neće biti u beskraj postavljan na mjesto direktora sa mandatima od po šest mjeseci kao što je to slučaj sa dva posljednja direktora Croatie Airlines koji su zajedno postavljeni na šestomjesečne mandate deset puta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Osijek

Lufthansa trenutno operira 5 tjednih letova za Minhen iz Beograda (svaki dan osim utorka i subote). Od 3.5. kompanija će operirati svakodnevno (u 13:10), od 31.5. dodaje i 6 tjednih letova u 17:15 svaki dan osim subote, a od 13.9. uvodi i subotu, dočim će imati 14 tjednih letova na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

People’s će letjeti od 5.6. do 9.10. na liniji St.Gallen-Pula, jednom tjedno i to subotom. Letovi će se operirati sa Embraerom E170. People’s ima brojne leisure linije prema Italiji, Španjolskoj i Grčkoj. People’s je nekada letio i po tri dnevna leta za Beč, a sada leti po jedan let od ponedjeljka do četvrtka, a letova nema u petak i za vikend.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: People’s

Još loših vijesti za Ljubljanu koja je već godinu i pola na samom dnu regije. Swiss još jednom prolongira letove između Ljubljane i Zuricha. Linija se trebala obnoviti 1.5. no sada će se obnoviti tek 3.6. I broj polijetanja je smanjen sa svakodnevnih na samo četiri tjedno. Swiss za Ljubljanu ne leti od III. mjeseca 2020.

Ljubljana u ovom momentu ima prosječno tek 2 leta dnevno, čime je pala debelo ispod Skopja, Prištine, Splita, Dubrovnika, Sarajeva, Podgorice i Tuzle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Jedan hrvatski portal je objavio da Croatia tehnika radi na Brusselsovom avionu, no isto nije točno. Croatia tehnika je dogotovila radove na bivšem zrakoplovu Brusselsa.

Naime, Airbus A319 registracije 2-SSIA, više nije Brusselsov, nego je nakon izvršenih radova na zrakoplovu, isti odletio u engleski East Midlands na bojanje za novog korisnika, tvrtku iz Mongolije. Radi se o bivšem zrakoplovu Brusseles Airlinesa, OO-SSI, koji je prije više od godinu dana izbačen iz uporabe i uskladišten u Bruxellesu, da bi ga u ožujku 2021. preuzeli zrakoplovni konzultanti World Star Aviation (prema nekim izvorima Sprite Aviation), te doveli u Zagreb, u Croatia Airlines tehniku na radove prije preuzimanja od strane novog operatera.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Brussels

MZL Zagreb će u VII. mjesecu imati 6 LCC linija sa 21 tjednim polaskom. No, u IX. mjesecu broj linija će se povećati na 18, sa 57 tjednih polazaka. LCC letove iz Zagreba će imati Ryanair, Vueling, Eurowings i Flydubai.

Postoji velika šansa da se otvore i dodatne linije i frekvencije do IX. mjeseca obzirom da će Ryanair najaviti dodatne letove, a MZL Zagreb pregovara i sa drugim prijevoznicima koji bi mogli doći u Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi Airbus A330-200 Air Serbie dolazi u flotu u subotu 24.4. Ovaj širokotrupac će letjeti za New York i nosit će naziv „Nikola Tesla“, a na repu ima stiliziranu sliku ovog velikog pronalazača. Avion će zamijeniti stari A330-200 Etihada, za kojeg je kompanija plaćala puno previše novaca. Leasing novog aviona će biti duplo niži, dočim će kompanija uštedjeti oko 3 milijuna EUR godišnje. Avion je godinu dana mlađi od prijašnjeg aviona (bivši je imao 13,4, a ovaj ima 12,4 godine). Avion je do nedavno koristio Aeroflot.

Air Serbia je poslala i vrlo dobar video bojanja novog aviona:

https://youtu.be/jtV7-i3GxD0

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Već smo najavili da će Smartwings letjeti letove iz Praga za Split i Dubrovnik, te iz Varšave za Split. No, sada je kompanija objavila i letove iz Varšave za Dubrovnik od 6.5. četvrtkom, te iz Katowica za Split od 3.6. četvrtkom i Dubrovnik od 27.5. četvrtkom.

Istim će kompanija imati 18 tjednih letova na 6 linija. Kompanija u regiji leti samo za Hrvatsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Druga najveća ruska kompanija S7 objavila je letove na dvije linije u regiji, na kojima će imati dva tjedna leta. Prva linija je za Beograd, koja, kako smo objavili još 3.4. prvi u regiji (17 dana prije ostalih portala). Linija će se operirati jednom tjedno, petkom.

Uz to S7 će letjeti i za Pulu, od 6.6. i to nedjeljom. Kompanija je imala nakanu letjeti za Tivat, no za sada karte još uvijek nisu u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Air France je još jednom prolongirao letove za Beograd, te je odlučio krenuti sa letovima za Beograd u nedjelju 16.5. umjesto 28.4. Kada se letovi pokrenu operirat će se tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom.

Air France cijelu zimu leti za Zagreb, a u ovom momentu leti 4 tjedna leta za Zagreb, a letove sustavno povećava te će vrlo skoro letjeti 7 dnevno letova. Kompanija leti i letove za Ljubljanu od 1.3. koje je prvo prometovala jednom tjedno, a sada leti dva tjedna leta. Od 31.5. Air France će krenuti sa letovima i za Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Za Zagreb je danas bio 21 let. Croatia je imala 12 letova (4 za Frankfurt, po dva za Split i Dubrovnik, te za Brussels, Amsterdam, Copenhagen, Zurich), dok su 9 letova imali KLM, Lufthansa, Turkish, Windrose, Trade Air (2 leta), LOT, Austrian i Eurowings.

Beograd je danas imao 17 letova, od čega je 7 letova imala Air Serbia (2 leta za Podgoricu, te letovi za Tivat, Moskvu, Istanbul, Zurich i Paris), dok su letove imali još i Turkish i Lufthansa po 2 leta, te po jedan let Air Cairo, Qatar, LOT, flydubai, Austrian i Wizz. Obzirom da Wizz Air ima bazirana 2 aviona, koja bi trebala obaviti bar 7 rotacija dnevno, samo jedan jedini let je istinski vrlo loša opcija.

Priština kao 3. aerodrom u regiji danas je imala 13 letova i to Eurowings i TUI po 3 leta, Austrian 2 leta, Chair 2 leta, te po jedan let Pegasus, Turkish i easyJet. Wizz Air danas nije imao letova iz Prištine.

Ukupno je Wizz Air sa 9 baziranih aviona u regiji danas imao tek 4 leta (dva za Tuzlu te po jedan za Beograd i Skopje). To je manje od pola leta po baziranom avionu. Vrlo loše!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Croatia Airlines je na letovima za Dubrovnik u zadnjih 7 dana na baš svim letovima OU662 operirala A319 umjesto Dash 8-400. A319 je letio i 15. i 17.4. na OU664, što znači da je više od pola letova prošlog tjedna za Dubrovnik letio A319.

A319 je u prošlom tjednu letio i na oba leta za London Heathrow, u srijedu 21.4. letio iz Zagreba za Frankfurt (OU416), a na ovoj liniji je A319 letio i 16.4. A319 je 15. i 18.4. je letio za Paris CDG (OU470), a isti avion za Paris ide i sutra. A320 će sutra letjeti za Amsterdam (OU450). Na liniji za Bruxelles (OU4456) 18.4. letio je A320. To pak znači da je u zadnjih 7 dana od 103 tjedna leta Croatie letjelo 16 letova sa A319 i A320. Evidentno se broj putnika na Croatijinim letovima povećava dočim kompanija povećava i avione na linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

SAS će ovog ljeta letjeti samo za Hrvatsku u regiji. Za Split kompanija kreće letjeti za Copenhagen od 2.6. srijedom i subotom. Od 27.6. leti nedjeljom, a od 28.6. svakodnevno, te dva dnevna leta u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju. Za Gothenburg kompanija će letjeti od 27.6. svaki dan osim utorka i četvrtka. Za Oslo će letjeti od 19.6. subotom, a od 27.6. svaki dan, te nedjeljom dva leta. Za Stockholm ARN će letjeti od 5.6. subotom, od 16.6. dodaje letove srijedom, od 25.6. petkom, a od 28.6. svaki dan, te ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom dva leta. Za sada kompanija neće letjeti za Aaahus, Alesund, Bergen, Billund, Helsinki, Kristiansand i Stavanger koji su najavljeni kao mogućnost. Istim će SAS za Split letjeti čak 35 tjednih letova na 4 linije.

Za Pulu SAS će letjeti od 27.6. iz Copenhagena ponedjeljkom, utorkom, petkom, subotom i nedjeljom. Za Oslo leti od 28.6. ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Za Stockholm ARN će letjeti od 26.6. srijedom i subotom, a u petak 25.6. ima izvanredni let. Za sada neće letjeti za Bergen, Gothenburg i Stavanger što je najavljeno ko mogućnost. Time SAS leti na 3 linije sa ukupno 10 tjednih letova.

Za Dubrovnik SAS će letjeti od 27.6. za Copenhagen ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom. Od istog dana leti i za Stockholm ARN četvrtkom i nedjeljom. Za sada kompanije neće letjeti za Bergen i Oslo koji su najavljeni kao mogućnost. Za Dubrovnik će SAS letjeti 6 tjednih letova na 2 linije.

Za sada kompanija u prodaji nema ni najavljene moguće letove iz Zadra za Copenhagen. SAS ima i code-share letove na Croatiji Airlines koje će letjeti svakodnevno na liniji Zagreb-Copenhagen.

SAS ove godine neće letjeti za Sarajevo i Prištinu za koje je letjela prošlih godina. Ukupno SAS će u top sezoni letjeti na tri hrvatske destinacije i to na 9 linija sa 51 tjednim letom. Tek treba vidjeti što će se od ovog optimističnog reda letenja i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Turkish je još 4.4. u najavio imao 14 tjednih letova na liniji Istanbul-Beograd od 26.4, te čak 21 tjedni let od 3.5. Tada sam napisao „ostaje za vidjeti hoće li se stvarno ostvariti čak tri dnevna leta Turkisha, nešto što do sada Srbija nije dozvoljavala“.

I kompanija se „predomislila“. Od 26.4. povećati će broj letova sa 9 na 10 tjedno, a ne na 14 (dva leta ima srijedom, petkom i nedjeljom), a tek 12.7. će povećati broj letova na 12 tjedno, po dva leta dnevno, osim utorka i subote kada će imati jedan dnevni let. Naravno, sve ovo se još može korjenito promijeniti u idućih dva mjeseca, obzirom na već treću promjenu u samo mjesec dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

U prostoru ZL Zadar radi kompanija Aero standard d.o.o. koja je članica Diamond Maintenance GmbH. Kompanija ima tehničare sa Part 66 dozvolama za redovno i izvanredno održavanje zrakoplova Cessna, Piper, Hawker Beechcraft, Robinson, Mooney, Diamond, Socata, Extra, Tecnam i Zlin. Kompanija vrši usluge linijskog i baznog održavanja poslovnih mlaznih aviona Cessna 525, 525A, 500/501, 550/551 i Bravo. Kompanija ima pokretnu radionicu, te koristi hangar u Zadru. Aero standard ima i skladište rezervnih dijelova, za niz dijelova su ovlašteni zastupnik za regiju, a mogu u vrlo kratkom roku nabaviti bilo koji dio preko svojih partnera. Kompanija vrši i uslugu bojanja zrakoplova u Zadru i Zagrebu. Kompanija se bavi i uslugom unutarnjeg i vanjskog pranja aviona, poliranja, čišćenje podvozja, te generalna čišćenja.

Kompanija radi i održavanja na A320 obitelji, Boeingu 737, Fokkeru 70/100 i ATR42. Kompanija radi line mantenance za Ryanair. Kompanija pruža usluge 24 sata na dan 7 dana u tjednu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aero standard

MZL Zagreb, Croatia Airlines i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jučer su razgovarali o mjerama poticaja MZL Zagreb. Ministar Oleg Butković je rekao da mu je važno osigurati opstojnost poslovanja Croatie Airlines, no i da želi podržati razvoj MZL Zagreb. Sve tri strane su izjavile da će intenzivirati sastanke i pokazale su spremnost za rješavanje problema.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik je pokrenula natječaj za antigenska testiranja. Do sada su preliminarni interes pokazale tri zainteresirane tvrtke. ZL Dubrovnik procjenjuje da od početka VI. mjeseca neće biti potrebna PCR testiranja da bi se izbjegla karantena, već da će antigenska testiranja biti dostatna i upravo zato pokreće ovu uslugu, da bi putnici mogli lako i jednostavno moći obaviti potrebna testiranja za povratak u svoje zemlje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aeroflot će letjeti na liniji Moskva SVO-Dubrovnik koji će se operirati od 1.6. do 30.9. svakodnevno sa Boeingom 737-800. Informaciju smo dobili od managementa ZL Dubrovnik.

Aeroflot već operira letove za Beograd, Zagreb i Ljubljanu, a 1.6. planira uvesti i letove za Split. Linija za Dubrovnik je to veće iznenađenje što je kompanija odustala od letova za obližnji Tivat u kojem je prije Covida-19 imala ogroman broj tjednih polazaka, a koja linija je bila druga po broju putnika iz Tivta. Ostaje za vidjeti je li otvaranje Dubrovnika i ukidanje Tivata uzročno-posljedično povezano.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Aeroflot je prolongirao letove između Moskve i Tivta. Kao što smo najavili 5.3. letovi su trebali krenuti 1.5. i to svakodnevno, a od 1.6. je kompanija trebala imati i drugi dnevni let.

Management Aerodroma Crne Gore nas je izvijestio da su dobili od Aeroflota informaciju da ove godine neće letjeti za Tivat. Ovo je to čudnije obzirom da je linija za Moskvu bila druga po broju putnika iz Tivata. Bilo je za očekivati da će ruske kompanije, u tom svjetlu, ipak ostvariti nešto letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto Aerodrom Tivat

ACI, najveći hrvatski operater marina, vrlo uspješna i inovativna kompanija, odlučio je nastaviti projekt povezivanja otoka i kopna sa hidroavionima. ACI je bio suvlasnik ECA (European Coastal Airlines), koji je bankrotirao u VIII/2016 radi nepropisnog održavanja aviona. No, ACI je nakon toga u tišini nastavila raditi na projektu. 2019. ACI je kupio dio imovine bankrotiralog ECA, među kojima su pontoni u Splitu i Lošinju, te nekoliko kioska koji su služili za prodaju karata. Projekt je sada usporen radi Covida-19, no za dva-tri mjeseca bi se moglo više znati kada će se projekt nastaviti.

Radni naziv projekta je FlyACI i projekt bi trebao povezati 20 marina na otocima sa obalom, kako hidroavionima, tako i helikopterima. Naime, ACI želi marine povećati na 5*****, dočim je nužno vlasnicima plovila dužine 15 metara i više osigurati brz i kvalitetan prijevoz do marina na otocima. Elaborat predviđa letove hidroavionima, dok bi helikoptere ostavili za drugu fazu projekta.

Autori projekta smatraju da bi projekt koštao 12 milijuna EUR, od čega bi 10 milijuna otpalo na nabavu zrakoplova. ACI planira ukupno imati 30 uzletišta na vodi, a zaposlio bi 56 osoba. Planirani promet je 65.000 putnika, a investicija bi se vratila za 11 godina. No, ACI ovo ni ne gleda kao investiciju kojoj je prioritet profitabilnost, već kao nužni alat za postizanje kvalitete svojih marina. Osim putnika u marinama letove bi koristili i drugi turisti na otocima. Autori su objavili i prve luke prema kojima bi se letjelo: Ancona, Pescara, Venecija, Beč, Graz, Mostar…

Jedini problem projekta je činjenica da su hidroavioni izuzetno skupi za korištenje zbog utjecaja morske vode na zrakoplove, te zbog istog potrebe dodatnog održavanja. Upravo radi toga niz kompanija koje su operirale hidroavione su propale, a u svijetu imat tek par kompanija koje preživljavaju i to sa vrlo skromnim flotama. I ovo je vrlo ozbiljan problem. Drugi problem je manjak aviona koji se za ovu svrhu mogu koristiti, te činjenica da su svi manji od 20 sjedala, što bitno poskupljuje, ali i komplicira operacije (veće grupe ne mogu se transportirati). Treći problem je što se radi o vrlo kratkim letovima, što s jedne strane omogućuje velik broj dnevnih rotacija, no sa druge bitno poskupljuje same operacije (polijetanja i slijetanja koja troše velike resurse). Stoga je projekt u startu rizičan i vrlo upitan. Daleko jeftinije i jednostavnije bi bilo kupiti dva helikoptera sa po 7 mjesta i bazirati ih na aerodromima u Rijeci i Splitu, a kasnije ako se razvije business i treći u Zadru, te napraviti helidrome u marinama na otocima. Ovi helikopteri bi mogli operirati samo po narudžbi, tj. putnik koji je dubljeg džepa koristio bi let kada bi njemu odgovaralo, tj. letovi bi bili ad hoc, a ne redovni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Branko Vedriš (ECA)

Ryanair otvara letove za Poznan od 3.7.2021. koji će operirati Buzz. Linija će prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom i to do 27.9. Kompanija operira letove za Charleroi, Hahn, London Stansted, te od 2.6. uvodi Beč. Istim će Ryanair u Puli imati čak 5 linija sa 11 tjednih polazaka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Kojeg smisla ima 5 tjednih letova iz Zagreba za Frankfurt Croatie Airlines i Lufthanse u code-share ako letovi ujutro idu u 7:10, 7:20 i 8:45, dakle tri leta u samo sat i pola, a potom nema leta do 15:05 sati, dakle više od 6 sati? Posljednji let je u 17:35. Još manje smisla ima da Croatia i Lufthansa lete u razmaku od samo 10 minuta, u 7:10 i 7:20. U neke dane u tjednu i popodne Croatia ide u 14:40, a Lufthansa u 15:05, tj. nakon samo 25 minuta. Jednako tako navečer Croatia dolazi u Zagreb u 22:15, a Lufthansa u 23:10, razmaku manjem od sat vremena.

Ovo je jasno duplanje linija Lufthanse koje nema baš nikakvog smisla kada se radi o code-share suradnicima i partnerima u alijansi. No, to je Lufthansa radila i Austrianu, Swissairu, Sabeni i drugim kompanijama koje je kasnije kupila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufhansa

Maroko je objavio zabranu letova za 12 europskih država, a među zabranjenima su Slovenija i Srbija. Ostale države za koje vrijedi zabrana su Albanija, Bugarska, Cipar, Mađarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Rumunjska i Slovakija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Royal Air Maroc

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: