Novosti iz regije

Ljubljana konačno dobiva prve letove za Bliski Istok. Flydubai će letjeti tri tjedna leta (srijedom, petkom i subotom) za Dubai od 24.9. Letovi su konačno stavljeni u prodaju. Kompanije će imati code-share na ovoj liniji sa Emiratesom.

Flydubai trenutno leti za Beograd i Sarajevo (oba leta svakodnevno), a od 1.9. kreću letovi i za Zagreb (4 puta tjedno: srijedom, petkom, subotom i nedjeljom). Evidentno je FlyDubai odlučio svoje slovenske putnike koji su letjeli preko Zagreba, sada letjeti letovima iz Ljubljane. Istim je Zagreb izgubio kvantitetu frekvencija za Dubai. Još jedan loš potez Zagreba koji se nikako ne snalazi sa motivacijama kompanija za povratak na linije. Od 25.6. obnovit će se i linija za Tivat (ponedjeljkom i petkom), a od 1.11. i za Skopje (ponedjeljkom i četvrtkom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

FlyBosnia je trebala od početka mjeseca (3.6.) letjeti za Kuwait (2 puta tjedno) i Riyadh (4 puta tjedno). No, isto se nije desilo. Vidi iznenađenja. Tako tipično za FlyBosniu. Pompozne najave, a onda nula od realizacije. U prošlom članku o kompaniji sam rekao da sumnjam da će kompanija održati najavljene letove. I eto, bio sam u pravu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo (FlyBosnia)

 

Croatia je povećala letve za Pulu i Zadar na 9 tjedno. Kompanija sada leti za Pulu svakodnevno Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb, a dva puta tjedno (srijeda i nedjelja) ima noćenje u Puli preko Zadra. Letovi se obavljaju sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Ohrid u tjednu od 14. do 20.6. ima slijedeće letove:

 • Wizz Air za Beč ponedjeljkom i petkom
 • Wizz Air za Basel ponedjeljkom i petkom
 • Wizz Air za Memmingen utorkom i subotom
 • Wizz Air za Dortmund četvrtkom
 • Chair za Zurich subotom

Ovo znači da Ohrid ima 8 tjednih letova na 5 linija 2 prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak osporio je državi 93,5 milijuna EUR potraživanja po osnovi date državne pomoći. Zejak osporava i 5,7 milijuna EUR potraživanja Aerodroma Crne Gore. Osporavaju se i zalog na vozilima, te zakup motora i aviona, među kojima i potraživanja GECAS-a. Zejak ne prihvaća ni zahtjev da se vrati motor obzirom da on nije u stečajnoj masi Montenegro Airlinesa. Upravnik je prihvatio potraživanja radnika od 17,2 milijuna EUR, no osporio je 3,8 milijuna EUR radničkih potraživanja.

Stečajni upravitelj je izjavio da je samo jedan Fokker F100 u plovidbenom stanju (do likvidacije plovidbena su bila 2 aviona), dok ostala četiri nije moguće popraviti. Zejak planira dovesti F100 u operativno stanje i iznajmljivati ga drugim kompanijama, pa čak i Air Montenegru, iako ova kompanija nije iskazala takav interes.

Zejak je izjavio da svi putnici koji nisu iskoristili karte na letovima Montenegro Airlinesa mogu podnijeti zahtjev za naplatu iz stečajne mase. Dakle, piši kući propalo je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Zbog velike potražnje KLM uvodi treći dnevni let za Split od 5.7. Ovaj avion dolazi u Split kasno navečer (u 21:40) i iz Splita odlazi rano ujutro (6:45), te će posade noćiti u Splitu. Na liniji KLM najavljuje dva dnevna leta sa Embraerom E190, te jedan let sa Boeingom 737-800.

 

KLM leti dva dnevna leta za Zagreb i svakodnevni let za Dubrovnik, čime je ukupan broj letova za Hrvatsku 42 (6 dnevno). Uz te letove KLM leti još samo za Beograd.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Aegean će povećati broj letova iz Atene za Beograd. Iako je prvotni plan prometovanja prema Beogradu bio 2 tjedna leta, kompanija je prvo povećala broj letova na 3 tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom), a potom od 1.7. uvodi i letove četvrtkom. Kako Air Serbia operira liniju svaki dan osim srijede, te ponedjeljkom dva leta. Kompanije imaju ponedjeljkom tri leta, a petkom dva, dok će od 1.7. imati dva leta i četvrtkom. Ukupno obije kompanije imati će 11 tjednih letova između Beograda i Atene u code-share. Fascinantno.

Zagreb u isto vrijeme nema ni jedan jedini let za Atenu, a tek od 1.7. tri tjedna leta će imati preko Dubrovnika (utorkom, četvrtkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aegean)

Portal Analitika doznaje da direktor Air Montenegra dobiva slijedeća primanja:

 • 4400 EUR mjesečne plaće
 • 1000 EUR dodatka za najam stana
 • 30000 EUR bonus kada poleti prvi avion
 • 10000 EUR ako broj putnika bude 20-50.000 godišnje
 • 20000 EUR ako broj putnika bude 50-100.000 godišnje
 • 30000 EUR ako broj putnika bude 100-150.000 godišnje
 • 40000 EUR ako broj putnika bude 150-300.000 godišnje
 • 50000 EUR ako broj putnika pređe 300.000 godišnje
 • otpremninu od 100.000 EUR

I sad se, naravno, crnogorska javnost snebiva nad ovim podacima. Plaća je 10 puta viša od one koju prosječni crnogorac dobiva. Iskreno u gornjim brojkama samo malo bode oči cijena stana koja je ipak za crnogorske pojmove pretjerana. No, ukupno brojke i nisu baš neke. 64.800 EUR godišnje je vrlo niska plaća. Najbolje plaćeni manageri u europskim zrakoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 milijuna EUR godišnje plaće. Oni u manjim kompanijama (do 30 aviona) 500.000 do milijun EUR. Manageri u najmanjim kompanijama, kakva je Air Montenegro, dobivaju od 200.000 do 500.000 EUR godišnje. I tu je plaća Predraga Todorovića istinski niska. Konačno, čovjek je bio dobro plaćen na prethodnom ranom mjestu u Francuskoj, zašto bi otišao na neko bezvezno ranom mjesto u Crnu Goru za manje novaca. Ni bonusi nisu upitni, oni su realni.

Ovaj problem crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar management ako će ga plaćati toliko malo. Prijašnji CEO Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je imao mjesečnu plaću oko 2000 EUR. Za taj novac nitko neće doći na to radno mjesto. Kandidat za to mjesto, Tonči Peović mi je rekao da nema šanse da on preuzme vođenje Aerodroma za tako malen novac, obzirom da je to bitno manje nego što on ima sada na Aerodromu Brač. U tom kontekstu ja sam iskreno iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više. Bitno više!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

ZL Zadar će od 14. do 20.6. imati slijedeće operacije:

 • Beč sa Austrianom srijedom, petkom, subotom i nedjeljom
 • Bukurešt sa Ryanairom subotom
 • Cherleroi sa Ryanairom utorkom, četvrtkom i subotom
 • Dublin sa Ryanairom srijedom i nedjeljom
 • Frankfurt sa Lufthansom subotom i srijedom
 • Gdansk sa Ryanariom subotom
 • Gothenborg sa Ryanairom petkom
 • Krakow sa Ryanairom nedjeljom
 • London Stansted sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Luksemburg sa Luxairom subotom
 • Manchester sa Ryanairom subotom
 • Marseille sa Ryanairom nedjeljom
 • Minhen sa Lufthansom subotom i nedjeljom
 • Poznan sa Ryanairom četvrtkom i nedjeljom
 • Prag sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Pula sa Croatiom svaki dan osim subote
 • Rim CIA sa Ryanairom četvrtkom
 • Rzeszow sa LOT-om subotom
 • Varšava sa LOT-om subotom
 • Wroclaw sa Ryanairom petkom
 • Weeze sa Ryanairom utorkom i subotom
 • Zagreb sa Croatiom svaki dan osim subote via Pula

Istim Zadar sredinom VI. mjeseca ima 44 tjedna leta (6,5 dnevno) na 22 linije sa 6 kompanija. Obzirom da je većinu zime Zadar imao tek 2 leta tjedno, ovo je sada već respektabilna brojka. Najviše letova za Zadar ima Ryanair njih 21, slijedi Croatia sa 12 letova, pa Lufthansa i Austrian sa po 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Wizz Air je odlučio zamijeniti oba A320 za A321 u Beogradu. A320 ima 186 sjedala, dok A321 ima 230 sjedala dočim će Wizz Air time povećati broj sjedala za 88 ove godine, tj. 1/3 jednog aviona.

Kako je load faktor Wizz Aira istinski loš (daleko ispod prosjeka LCC), ovaj aviona vjerojatno neće biti pun na većini letova. No, logika kompanija, koja dobiva velik broj novih A321, je da se avioni baziraju tamo gdje imaju neke šanse popuniti bar nešto letova sa više od 186 putnika. Neosporno je da će takvih letova iz Beograda biti. I to je logično. Avion je tu, pa ako će na nekim letovima ostvariti preko 186 putnika i treba ga tamo bazirati. Naravno, porastom broja putnika i ovaj avion će i te kako povećati broj putnika u Beogradu, a to će se sigurno desiti već idućeg ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Rijeka i dalje ima vrlo malo letova. U tjednu od 14. do 20.6. Rijeka će imati samo 8 tjednih letova i to Trade Aira utorkom i četvrtkom za Osijek, te Dubrovnik preko Splita, te subotom Eurowingsove letove za Dusseldorf i LOT-ove letove za Varšavu. Rijeka nema letova ponedjeljom, srijedom, petkom i nedjeljom. Vrlo loš rezultat u usporedbi primjerice sa Zadrom koji je zimus imao manje letova nego Rijeka, no sada ima čak 45 tjednih letova na 23 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Aerodrom Sarajevo je u V. mjesecu imao 31.925 putnika, što je za 12.000 više nego što je imala Tuzla, te tek pola manje od Zagreba, a na razini Splita. Ovo u prvom redu može zahvaliti pokretanju letova Wizz Aira. Aerodrom je imao 718 operacija i 170,1 tonu carga.

autor. Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Montenegro počeće od 17. jula letove ka Istanbulu, dva puta sedmično iz Tivta.  Iz nacionalne avio-kompanije je saopšteno da nakon uvođenja Beograda, Ljubljane, Banjaluke i Frankfurta, kao destinacija redovnog komercijalnog saobraćaja, šire mrežu letenja i na Istanbul. Cijena povratne karte za Istanbul iznosiće od 149 eura. Ovo je inače prvi put da se uspostavlja direktna avio linija između Tivta i Istanbula. Između najevećeg grada Turske i Podgorice već duže vrijeme redovno saobraća Turkish Airlines.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Juče (12.6.) ujutru došlo je do kašnjenja letova sa Aerodroma Beograd zbog kvara trake za prtljag. Check in i predaja prtljaga vrši se na alternativnim šalterima. Air Serbia se unapred izvinila svim svojim putnicima na neprijatnosti i navela da je dobila uverenja od Aerodroma Beograd da će kvar biti brzo otklonjen.

Tako je na primer let za Zurich umesto u 7.15 poleteo u 8.03, za Hurgadu umesto u 8.00 poleteo u 9.23, za Antaliju umesto u 12.00 poleteo u 13.12, za Podgoricu umesto u 13:45 poleteo u 14:42, za Hurgadu umesto u 16:50 poleteo u 18:47…

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Goran Jandreoski, kandidat iz Sjeverne Makedonije, imenovan je za novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, saopšteno je danas  iz kompanije.

„Komisija, koju su činili članovi Odbora direktora ACG i predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, izabrali su Jandreoskog nakon završenog Konkursa i intervjua, a na osnovu njegove bogate profesionalne biografije“ – objansili su iz Aerodroma Crne Gore. Jandreoski je, navode, bio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Sjevernoj Makedoniji, kao i na visokim rukovodećim pozicijama na aerodromu u Skoplju. Diplomirani je inženjer elektrotehnike; ima diplomu iz menadžmenta civilnog vazduhoplovstva iz Singapura, kao i diplomu iz vazduhoplovstva MBA Aviation graduate na Univerzitetu Dunav Krems.

„Tokom intervjua je kao prioritete svog angažmana naveo sertifikaciju aerodroma, optimizaciju troškova preduzeća i tehničko unaprjeđenje obje vazdušne luke.“- navode iz ACG. Podsjećaju da je konkurs za novog izvršnog direktora te državne kompanije raspisan 5. maja, a na njega se  prijavilo 14 kandidata iz Crne Gore i inostranstva.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Air Montenegro poslužuje vodu i catering koji poslužuje i Air Serbia. Naime, poslužuju se „Medela“ štrudle i voda „Iva“ koji se proizvode u Srbiji.

I to je istinski nonsens. Nacionalni prijevoznik dobiva ogromne subvencije, konkretno u slučaju Air Montenegra govorimo o enormnih 41 milijun EUR za tek dva aviona. I stoga nacionalni prijevoznik MORA promovirati i poticati domaće gospodarstvo. Podjela stranih proizvoda na letovima nacionalnog prijevoznika znači dvije stvari. Prva je da ne potiču domaće proizvode nego novac preljeva u stranu zemlju (u ovom slučaju Srbiju), a ima i te kako dovoljno crnogorskih proizvođača voda i slatkiš. A druga je da ne promoviraju crnogorski brend i proizvod, te daju krivu poruku putnicima da je Crna Gora „jadna“ država koja nema svoje proizvodnje. A to za crnogorski turizma nikako nije dobro. Tako što jednostavno druge nacionalne kompanije ne rade. Ovo je još jedna greška u koracima novog managementa. Više je teško pobrojati sve greške u koracima koje je novi management nove kompanije do sada napravio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

U subotu je iz Beograda bilo čak 8 letova za Hurgadu Air Serbia i 1 let Air Caira. Uz to Air Serbia je imala 2 leta za Bodrum, 5 letova za Antalyu, te 1 let za Chaniu, što je ukupno 17 charter i leisure letova. Na koncu i Wizz Air je letio za Heraklion redovnu leisure liniju.

autor: Alen Ščuric, analtičar (Zagreb), foto: Air Cairo

Montenegro Airlines tužio novu crnogorsku kompaniju Air Montenegro jer je neovlašteno iskoristila logo kompanije. Montenegro Airlines jasno navodi da je Air Montenegro time povrijedio registrirani žig kompanija. Montenegro Airlines traži da Air Montenegro odmah i bez odlaganja prestane koristiti logo Montenegro Airlinesa. Što jest činjenica, no postavlja se pitanje kako dvije državne kompanije imaju toliko razmimoilaženja, čak štoviše imaju otvorene sukobe i inaćenja od strane Montenegro Airlinesa.

Naime, Air Montenegrovi avioni se servisiraju u inozemstvu iako su Montenegro Airlinesovi mehaničari bez posla. Drugi Embraer E195 je kupljen, ali ne leti, prizemljen je, a Air Montenegro je prisiljen unajmiti avion od Germanie. Montenegro Airlinesov stečajni upravitelj ne zna gdje je jedan motor Embraera 195. Na koncu, eto, sada bivša kompanija tuži novu kompaniju radi tako banalne stvari kao što je logo. Montenegro Airlines više neće letjeti, zašto bi stečajnom upravitelju smetalo korištenje logoitipa na novoj kompaniji. Upravo suprotno, on bi to trebao i motivirati. Ovo više nije niti slučajno, niti nevino.

Nema baš nikakvog smisla da bivša kompanija radi destrukciju novoj kompaniji. I to ogromnu i nepotrebnu distrukciju koja guta kamaru para nove kompanije. To je neprihvatljivo, nepotrebno i krajnje nemoralno. Bivša kompanija, kao državna kompanija, bi morala na sve načine pomagati i olakšavati, a ne otežavati posao nove kompanije. A to nije slučaj. Zašto, pobogu?!?!? Iskreno, ovo destrukcija više nema ekonomskog smisla. Ona očito ima neku drugu pozadinu!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Wizz Air pokreće dvije nove linije za Hrvatsku. Prva je Beč-Split koja kreće sa operacijama 2.7. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a operirati će do 24.9. Ovu liniju smo najavili još 29.3. Druga je Beč-Dubrovnik koja je u prometu od 4.7. dva puta tjedno (srijedom i nedjeljom), koja će u prometu biti do 26.9.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

EasyJet ima ogromna prolongiranja na svim linijama iz Velike Britanije koje će po novom planu operirati tek od sredine VII. mjeseca. Obzirom da će i British svoje letove krenuti tek u VII. mjesecu, ovo je ogroman udarac na regiju, jer će time veći dio sezone ostati bez britanskih putnika koji su ogroman broj turista u regiji. Sve ovo vrijeme za Veliku Britaniju i dalje će operirati Croatia Airlines, Air Serbia, Wizz Air i TUI. TUI je svoje letove neznatno pomaknuo za par dana, na sredinu VI. mjeseca.

EasyJet je već operirao letove iz Splita za London Gatwick i Luton (4 tjedna leta), te iz Dubrovnika za Gatwick (1 tjedni let). No, sada je ukinuo ove letove, do sredine VII. mjeseca. Tako će iz Splita odletjeti za Gatwick samo 26.6, te nakon toga tek od 16.7. Za Luton operacije kreću od 22.7.

Za Dubrovnik letovi kreću prema Gatwicku tek 10.7. EasyJet je otkazao letove za Luton iz Dubrovnika za ovu godinu, a linija će ponovo krenuti tek u III. mjesecu 2022.

Za Pulu easyJet je planirao pokrenuti letove iz Gatwicka od 29.5. no sada će krenuti tek od 22.7. Iz Lutona je trebao operirati od 3.7, a sada će krenuti tek 24.7.

Za Zadar kompanija je trebala krenuti sa letovima 6.7, a sada će krenuti 24.7.

Za Tivat easyJet je trebao krenuti sa letovima za Gatwick od 7.6. a sad će krenuti 19.7. Za Manchester letovi su trebali krenuti 6.6, no krenuti će 25.7.

Za Ljubljanu kompanija je planirala krenuti sa letovima za Gatwick 30.6, no sada će krenuti 21.7. Za Luton je plan bio 22.7, a sada će krenuti tek 2.8.

autor: Alen Šćuric, analitirač (Zagreb), foto: easyJet

Direktor Agencije za turizam Severne Makedonije, Ljupčo Janevski, izjavio je da će, prilikom posete delegacije Severne Makedonije Srbiji, predložiti direktne letove između Beograda i Ohrida. Rekao je da bi ovime region dokazao da je počeo da se povezuje i sazreva, ali i da bi ovo dovelo do većeg broja investicija.

Linija Beograd-Ohrid bi u današnje vreme pandemije vrlo verovatno imala potencijala. Građani Srbije tokom leta na odmor mogu otići samo u Grčku, Hrvatsku, Crnu Goru i Bugarsku, od čega im samo za Crnu Goru i Severnu Makedoniju ne treba test. Iz ovih razloga neki građani bi se verovatno odlučili na odlazak na kratak odmor na Ohrid

Air Serbia može iskoristiti i da letove na Ohrid napuni transfer putnicima iz Rusije, te zapadne Evrope i New Yorka sa kojom je Ohrid slabo povezan.

U vreme bivše Jugoslavije za Ohrid se leteo impozantan broj letova iz Beograda. Npr. 1974. 4 puta nedeljno sa DC-9, 1986. 8 puta nedeljno sa DC-9 i 727, 1989. 8 puta nedeljno sa 727 i 737 (jedan nedeljno preko Skopja), zime 1990/91. 9 puta nedeljno sa DC-9, 727, 737 (jednom preko Skopja). Air Serbia je za Ohrid letela sezonski 2016. godine tri puta nedeljno sa ATR-om, te sledeće sezone povećala i na četiti nedeljna leta, ali je 2018. godine letove potpuno suspendovala.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Ohrid

I dok će Croatia Airlines ovog ljeta imati bar 2, a vjerojatno i 3 A319obitelji viška, koji će ostati prizemljeni, Air Serbia u floti od 18 aviona ima manjka kapaciteta. Stoga je kompanija odlučila uzeti u wet least jedan 737-700 od češkog Smartwingsa. Kompanije još uvijek o tome pregovaraju, no dogovor je blizu realizacije, te bi avion trebao doći u Beograd već idući tjedan. Avion bi letio chartere za Air Serbiu, ali i pokoji redovni let.

Air Serbia u ovom momentu leti flotu od 18 aviona, i to 11 Airbusa A319, 1 A320, 1 A330 i 5 ATR-72. Iskreno, ovo je više nego fascinantno u vrijeme Covida-19, a Air Serbia se još jednom pokazala kao racionalna kompanija koje uspjeva prilagoditi svoj sustav. Naime, kompanije je tijekom Covida-19 smanjila flotu sa 21 na 18 aviona, ne produžavanjem lizinga. Kompanija je i niz aviona vratila, a uzela nove avione u lizing po povoljnijim uvjetima. Ova akvizicija sa Smartwingsom u top ljetnim mjesecima izuzetno je racionalna, povečat će kapacitete u udarnim mjesecima, ali neće opteretiti kompaniju novim troškovima dodatnog aviona. Iskrene čestitke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Aerodromi Crne Gore su u V. mjesecu ostvarili 30.151 putnika, dok su u istom mjesecu prošle godine imali tek 1242 putnika. U V. mjesecu ove godine imali su 273 operacije, dok su prošle godine imali tek 63 operacije. Od toga je 113 operacija ostvarila generalna avijacija, a 160 operacija redovni i charter promet. Arerodromi su ostvarili 42 tone carga (prošle godine 36 tona).

Najviše oparacija u V. mjesecu imala je Air Serba, sa 68 letova, što je 24,9% svih letova iz Crne Gore. Slijedi Turkish sa 40 letova (14,7%), Austrian sa 18 letova (6,6%), Windrose sa 16 letova (5,9%) i Chair sa 6 letova (2,2%). Najviše putnika u V. mjesecu imala je Air Serbia (12.655, tj. 42%), pa Turkish (9582, tj. 32%), Austrian (3115, tj. 10%), Windrose (1631, tj. 5%) i Wizz Air (1388, tj. 5%). Najbolji load faktor u IV. mjesecu imala je Air Serbia (76,2%), pa Wizz Air (74,6%), Austrian (69,1%), Turkish (69,0%) i Windrose (66,7%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Air Serbia će od 21.6. uvesti šesti tjedni let za Ljubljanu, ponedjeljkom, a od 2.7. uvodi i let petkom, dočim će za Ljubljanu letjeti sedam tjednih letova.

Kompanija od 5.7. uvodi i dodatan, 12. let za Paris, time što ponedjeljkom uvodi 2. dnevni let. Air Serbia od 1.7. uvodi i dodatan 4. let za London Heathrow, četvrtkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Već smo objavili da TUI Fly Nordic pokreće letove na liniji Stockholm-Split (od 4.6. petkom). No sada je kompanija objavila i letove iz Stockholma ARN za Pulu o 25.6. koja će letjeti jednom tjedno, petkom. Kompanija pokreće i letove iz Gothenburga za Split od 25.6. jednom tjedno petkom, te iz Gothenburga za Pulu, od 3.7. također jednom tjedno, petkom. Linije prometuju do 1.10. Letove će operirati Boeing 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

British je još jednom prolongirao letove za regiju. Kako je regija na žutoj listi Velike Britanije (testiranje 72 sata prije puta i 10-dnevna samoizolacija kod kuće) putovanja su još uvijek restriktivna. Ipak obzirom da četiri kompanija (Croatia, Wizz Air, easyJet i TUI) u VI. mjesecu lete 21 tjednih let na 10 linija, vrlo je čudno da British i dalje prolongira.

Linija iz London Heatrowa prema Splitu trebala se pokrenuti 28.5, no sada će se pokrenuti tek 11.6. Linija će se do kraja VI. mjeseca operirati tek jednom tjedno (petkom). U VII. mjesecu planira se uvesti pet tjednih letova, te tri leta na liniji za London City. Ovo je daleko manje od prvotno planiranih 9 tjednih letova u VI. mjesecu. Iz Splita za London Heathrow već leti Croatia jednom tjedno (subotom), easyJet za Gatwick 2 tjedna leta (utorak i subota) i Luton 2 tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom), te TUI za Gatwick 1 tjedni let (ponedjeljkom). Dakle, drugi prijevoznici lete već 6 tjednih letova, a British još uvijek ne leti.

Linija prema Zagrebu trebala je početi prometovati 21.6. i to svakodnevno. Sada je ista prolongirana na 30.6. te će se operirati tek četiri puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). Croatia Airlines već sada leti na ovoj liniji tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom).

Linija za Dubrovnik trebala se prva krenuti operirati, prvotno 28.3. a potom je prolongirana na 17.5. No, sada će krenuti sa operacijama tek 1.7. Linija bi se tada trebala operirati svakodneveno. U ovom momentu easyJet leti jedan let tjedno za Gatwick (subotom), a od 10.6. kreće i TUI sa dva tjedna leta za Gatwick (četvrtak i nedjelja).

Za Pulu je British trebao krenuti 22.6. no sada će krenuti tek 10.7. Broj frekvencija ostao je isti, dva tjedna leta. Ryanair kreće letjeti za Pulu 10.6. četvrtkom i nedjeljom, a u VII. mjesecu dodaje i letove utorkom. TUI za Pulu kreće 22.6. sa 2 tjedna leta, utorkom i subotom.

Linija za Ljubljanu trebala se početi operirati 21.6. no sada će krenuti tek 5.7. Linija će se operirati pet puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja).

Jedino za Prištinu kompanija kreće dan ranije, te umjesto 3.7. kreće sa operacijama 2.7. No, ono što je vrlo pozitivno, British je odlučio letjeti tri umjesto jednog tjednog leta i to petkom, subotom i nedjeljom. Wizz Air već leti za London Luton tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak), a u VII. mjesecu dodaju se još i letovi četvrtkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Kupuje li Air Srbija SSJ-100? Rusija je prvi puta ovaj avion nudila Jat-u 2012. godine, a potom periodično nudi avion Air Serbiji. Više puta vođeni su pregovori na ovu temu, svakih godinu-dvije. Rusija bi u paketu prodala i predsjedniku Vučiću jedan SSJ-100 u VIP konfiguraciji kao državnički avion. Zadnji puta o tome se intenzivno pisalo 2019. godina prije dolaska ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beograd. Ovaj puta o kupnji su raspravljali srpski ministar Nenad Popović i ruski ministar industrije Denis Menturov, koji i je zadužen za rusku avioindustriju. Ruski mediji su prenijeli da je Srbija zainteresirana za SSJ-100, i to 8 komada, te za veće MC-21 koji se još uvijek ne isporučuju.

UAC ovaj avion ne uspijeva prodati nikako iako se izuzetno trudi, pa čak i nudi nevjerojatne uvjete. Avion su operirali CityJet, Brussels i Interjet, no sve tri kompanije su ga vratile bitno prije isteka lizinga vrlo nezadovoljne. Intejet je od svojih 22 aviona kaniblizirao veliku većinu i na koncu operirao njih samo 5, dok su ostalih 17 služili za rezervne dijelove. U ovom momentu proizvedeno je samo 167 SSJ-100, a ukupno ih je naručeno 295, no svi isključivo od ruskih kompanija. Od te skromne brojke više od pola, 150 primjeraka, naručio je Aeroflot.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SSJ-100

 

David O’Brien, CEO Lauda Europe (podružnice Ryanaira), je izjavio da Croatia Airlines ni na koji način nije bila faktor odluke Ryanaira da bazira avione u Zagrebu. O’Brien je rekao „Croatia Airlines je irelevantna za našu odluku. Ona nije faktor u našem odlučivanju“. Potpuno podcjenjivački. Sa pravom!

O’Brien je izjavio da bi Ryanair realno mogao bazirati deset Boeinga 737-800 u Zagrebu. Kompanija je već prije izjavila da planira već ove zime širiti kapacitete u Zagrebu, te da bi u pet godina mogla u Zagrebu imati 3 milijuna putnika (što je ekvivalent 7 baziranih aviona).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Tuzla je u V. mjesecu imao 19.725 prevezenih putnika, dok je u istom mjesecu prošle godine imao tek 100 putnika. Broj operacija sa Tuzle je ovog V. mjeseca bio 184, a prošle godine tek 2. Aerodrom ni ovog ni prošlog V. mjeseca nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.