Novosti iz regije

Kazahstanka nacionalna kompanija Air Astana danas, 9.6. krenula je sa letovima prema Podgorici. Linija će se operirati dva puta tjedno iz Nur Sultana (srijedom i subotom), a kompanije će letjeti i za Almaty (četvrtkom i nedjeljom). Avion je sletio 20 minuta prije plana (u 10:35).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

LOT pokreće letove na liniji Rzeszow-Split od 27.6. do 12.9. jednom tjedno, nedjeljom sa Dash 8-400. LOT već leti liniju Varšava-Split dva puta tjedno.

U isto vrijeme kompanija kreće i sa letovima i Szczecina i Olsztyna za Rijeku. Obije linije kreću sa letovima od 3.7. i letjet će se do 4.9, jednom tjedno, subotom sa Dash 8-400. Linija se leti u W-obliku Szczecin-Rijeka-Olsztyn-Rijeka-Szczecin. LOT od 19.6. leti iz Rijeke i za Varšavu, jednom tjedno (subotom).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (LOT)

Finnair je prologirao letove između Ljubljane i Helsinkija na 1.9. Ovo je već četvrto prolongiranje, obzirom da su letovi trebali krenuti 31.3, pa 4.6, pa 1.7. Obzirom da su sada najavljeni letovi za IX. mjesec, te bi trebali operirati manje od dva mjeseca u lošijem dijelu sezone isti se vjerojatno neće ni ostvariti. Finnair nije prometovao letove za Ljubljanu od 2019. godine, tj. nije imao operacija tijekom Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Finnair

 

CEO Air Montenegra Predrag Todorović je zatražio od stečajne uprave Montenegro Airlinesa da odredi tehničku osobu koja će koordinirati isporuku motora lizing kompaniji GECAS. No, stečajni upravitelj Monenegro Airlinesa isto nije prihvatio. Stečajni upravitelj je rekao Todoroviću da ne preuzima ulogu arbitra dok se ne utvrde činjenice, te da ne tumači ugovora u koji ne bi smio imati uvid. Stečajni upravitelj tvrdi da je obavio popis imovine Montenegro Airlinesa i da nije pronašao sporni motor.

Ovo je već drugo poznato razmimoilaženje stečajnog upravitelja Montenegro Airlinesa i Air Montenegra. U prvom je Air Montenegro nudio 10.000 EUR za hangare i održavanje avione, no stečajni upravitelj je isto odbio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

U VI. mjesecu su u najavi brojne nove linije iz Prištine za koje karte prodaju kosovske agencije preko MyWingsa. Trade Air, ETF Airways i Air Mediterranean će uz postojeće linije letjeti i za Lyon, Helsinki, Friedrichshafen, Memmingen, Bremen, Copenhagen, Oslo (TRF), Stockholm (NYO), Dortmund, Paderborn i Turku. Konkurentska agencija za koju leti bugarski GP Aviation uvodi letove za švedski Växyö.

Ovime MyWings ozbiljno širi svoje poslovanje, te je sada jasno zašto treba oba hrvatska privatna prijevoznika sa 3 aviona (Trade Air A319 i A320, te ETF 737-800), a u top sezoni će imati ukupno 5 aviona koji će letjeti za njih (što je do 125 tjednih letova). Dobio sam i informaciju od Trade Aira da su letovi, pa i na novootvorenim linijama dupkom puni, te lete sa 100% popunjenosti.

autori: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Hrvatske zračne luke su u V. mjesecu ostvarile više od 127.000 putnika. Najviše putnika i dalje ima Zagreb:

 • Zagreb je ostvario 69.016 putnika (u V/2020 13.881), sa 2092 operacije (prošle godine 572). Cargo je u V. mjesecu bio 869 tona (u V/2020 661 tonu).
 • Split je ostvario 33.088 putnika (u V. mjesecu prošle godine tek 2777)
 • Dubrovnik je ostvario 17.105 putnika (prošle godine 3997). Cargo je 1,1 tonu (prošle godine samo 46 kg).
 • Pula je ostvarila 3374 putnika (prošle godine 50), na 464 operacije (prošle godine 82). Carga ni ove ni prošle godine nisu imali.
 • Zadar je ostvario 3356 putnika (prošle godine 47), na 232 operacije (prošle godine 36). Nisu imali carga ni ove ni prošle godine.
 • Osijek je ostvario 711 putnika (prošle godine 0), na 153 operacije (prošle godine 10). Carga ni prošle ni ove godine nisu imali.
 • Rijeka je u imala 480 putnika (prošle godine 185) na 208 operacija (prošle godine 80). Carga nisu imali ni ove ni prošle godine

Brač i Lošinj nam nisu, kao i uvijek, poslali podatke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi A319 Trade Aira poletio je iz SAD-a (jučer 7.6. u 21:00 po lokalnom vremenu) prema Zagrebu, sa registarskom oznakom N1808A. Avion je bio stacioniran u Pinal Airparku. Nakon što su preletjeli cijeli SAD, sa Zapadne na Istočnu obalu, prvi fuel stop ima u Portsmouthu (8.6. u 01:30). Drugi fuel stop ima danas u 8:15 u Kefleviku (Island) gdje je do 9:15 ujutro. Planira se da avion dođe u Zagreb danas, 8.6. u 17:15 sati.

Kada dođe u Hrvatsku avion će dobiti registraciju 9A-BTJ, te ide na C-check u Tehniku Croatie Airlines. Po C-checku avion ide odmah u Prištinu gdje će uz A320 letjeti za MyWings. Avion već sada kasni jedan dan u Prištinu, a kasnit će ukupno desetak dana. Naime, avion je trebao doči prije dva tjedna, no zakomplicirali su se administrativni problemi vezano uz prelet aviona koji nema C-check. Marko Cvijin, CEO Trade Aira je rekao da će „se nekako snaći“ oko operacija u Prištini. Evidentno je da ETF leti neke od letova koje je trebao letjeti Trade Air, pa se za sada kompanije pomažu i krpaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Air Monetengro će pokrenuti i 5. liniju, Podgorica-Frankfurt. Linija kreće sa operacijama 15.7. i imat će frekvenciju od dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Linija će se operirati sa Embraerom E195. Karte su već puštene u prodaju.

Sada Air Montenegro ima popunjene kapacitete za jedan avion. Ostaje pitanje što će sa drugim avionom, te hoće li biti još najava linija i frekvencija. Iskreno, linija ozbiljno kasni. 15.7. znači da će kompanija izgubiti mjeseca dana kada je mogla letjeti uspješno i donositi ozbiljan novac. Ovako avion nije utiliziran, a izgubljeno je mjeseca dana „žetve“.

Air Montenegro dobila je dobio od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) novu  oznaku (ICAO code) i pozivni znak (call sign). Air Montengro će se stoga u vazduhoplovnim operacijama prepoznavati po svojoj ICAO oznaci “MNE” dok je radijski pozivni znak preko kojeg će posade njegovih aviona komuniciratri sa kontroloom leta i ostalim učesnicima u vazdušnom saobraćaju “MOUNT EAGLE” (planinski orao). Air Montenegro je i pred IATA-om (Međunarodnim udruženjem avio kompanija) pokrenula  process dobijanja IATA oznake, ali kako kažu, “to je proces koji zahtjeva vrijeme i nadamo se da ćemo do kraja ljeta imati i svoju IATA oznaku.”

Nordwind će od 9.6. operirati na liniji St.Petersburg-Beograd, i to jednom tjedno (srijedom) sa Boeingom 737-800. Karte su već u prodaji. Kompanija od I. mjeseca ove godine leti na liniji Moskva-Beograd.

I Aeroflot pokreće letove na istoj liniiji, od 22.6. Linije će se operirati jednom tjedno, utorkom, sa Airbusom A320. Karte su već u prodaji. Ovime Air Serbia, koja operira dva tjedna leta, dobiva konkurenciju na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Wizz Air je prvo prolongirao letove iz London Lutona za Sarajevo na 14.6, no potom je liniju planirao operirati samo mjesec dana, do 12.7. nakon čega je mijenja sa linijom za Stockholm Skavstu. Ipak od 1.11. Wizz Air će ponovo pokrenuti letove za Luton.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Kompanija Air Montenegro sklopila je dva ugovora o održavanju vazduhoplova sa kompanijama Consolidated Aerospace Industries i Austrian Airlines Technik-Bratislava, potvrđeno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Menadžment državne avio-kompanije, međutim, i dalje pregovara o poslovno-tehničkoj saradnji sa stečajnom upravom bivšeg crnogorskog nacionalnog avioprevoznika  Montenegro Airlinesa, koja bi osim zakupa hangara na aerodromu Podgorica i alata podrazumijevala i servisiranje aviona. Izvršni direktor Air Montenegra Predrag Todorović je u utorak, 1. juna, ponudio stečajnoj upravi Montenegro Airlinesa 25.000 eura mjesečno za usluge održavanja vazduhoplova i 15.000 eura za zakup hangara, alata i druge imovine. Ponuda je poslata istog dana kada je Air Montenegro ozvaničio početak letjenja i njom je Todorović povećao cijenu zakupa imovine Montenegro Airlinesa u stečaju sa prvobitnih 9.700 na 15.000 eura. Air Montenegro je stečajnoj upravi Montenegro Airlinesa ponudio dvije opcije zakupa hangara i opreme – na mjesec i na pet mjeseci od 1. juna do 1. novembra 2021, uz plaćanje unaprijed. Predloženo je da Montenegro Airlines pruža usluge održavanja aviona Air Montenegru na neodređeno vrijeme, počevši od 3. juna, uz otkazni rok od 60 dana. To pod uslovom da Montenegro Airlines dobije licencu Agencije za civilno vazduhoplovstvo za održavanje aviona do početka ugovora. U suprotnom, važio bi samo zakup hangara i alata.

Menadžment Air Montenegra i stečajna uprava Montengro Airlinesa više puta su razgovarali o poslovno-tehničkoj saradnji, a Air Montenegro je pripremao i nacrte ugovora koji nijesu potpisani. U državnoj avio-kompaniji smatraju da je interes Montenegro Airlinesa u stečaju da im ponudi u zakup opremu i hangar jer nema drugog pravnog lica kojem bi to iznajmilo. Sa druge strane, stečajna uprava nastoji da sačuva stečajnu masu. Prethodno je stečajna uprava Montenegro Airlinesa odbila ponudu Air Montenegra da im za 9.700 eura daju u zakup hangar, alat i drugu imovinu potrebnu za održavanje vazduhoplova.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Air Montenegro

Litvanska aviokompanija Avion Express uspostavila je sezonsku avioliniju Vilnius-Tivat. Između glavnog grada Litvanije i Tivta, Avion Express saobraćaće jednom nedjeljno, svakog četvrtka, do kraja avgusta. Na ovoj relaciji litvanski prevoznik letjeće avionima tipa Airbus A320 kapaciteta 180 putnika.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Avio Express

Wizz Air je otkazao liniju Oslo-Split. Wizz Air se masovno povlači iz Norveške, srezao je niz domaćih i inozemnih linija, te jednu bazu, a rezanje letova za Split je produkt tog rezanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Najnovije komplikacije u odnosima Evropske Unije i Bjelorusije izazvale su veike probleme za tivatski aerodrom, ali i potencijalnu veliku štetu za crnogorski turizam uopšte. Naime, zbog zatvaranja vazdušnog prostora država EU za njene letove, bjeruska nacionalna aviokompanija Belavia, prinuđena je da uvede i značajne promjene, a potencijalno možda i uskoro obustavi svoj saobraćaj sa Crnom Gorom. Tako su prošle sedmice otkazana dva redovna leta na relaciji Minsk-Tivat, ali je oko 17.30 sati na tivatski aerodrom ipak sletio jedan Belavijin boeing B737-800 na liniji iz Minska. Taj avion je umjesto tradicionalnom i najkraćom rutom, direktno na jugoistok, za Crnu Goru letio zaobilaznim putem, prvo istočno preko Rusije i Crnog Mora gdje je postepeno okretao na jug, ali je na kraju ipak ušao u vazdušni prostor EU,  kada je okrenuo zapadno da preleti teritoriju Bugarske.

Iako Belavia formalno još nije odustala od slotova za ovo ljeto koji je uzela od ACG na aerodromu Tivat, gotovo je sigurno da  ovog ljeta neće biti ništa od relaizacije ambiciozno zamišljenih planova te kompanije kada je saobraćaj sa Crnom Goriom u pitanju. To je ogromna šteta kako za Aerodrome Crne Gore koji su, prema ranijim najavama Belavie, ove sezone trebali da imaju ukupno preko 300 rotacija njenih aviona u tivatskoj vazdušnoj luci, kao i za crnogorsku turističku industriju koja će ovako, ostati bez značajnog broja gostiju iz te istočnoevropske države.

Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia je iz Minska za Tivat ove sezone počela da saobraća početkom maja i  namjeravala je da sa dva nedjeljan leta, postepeno tokom ljeta na toj liniji povećava broj sedmičnih letova dok ih ne bude jedan svakog dana u sedmici. Osim ovih, Belavia je tražila slotove i za dva sedmična leta za Tivat iz Bresta, te po jednu rotaciju nedjeljno iz Gomela, Grodna i Vitebska. Sve to međutim, palo je u vodu prošle nedjelje nakon što je Europsks unijs (EU) odlučio da zatvori vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Bjelorusije i da sankcioniše režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

autor: Siniša Luković. novinar (Tivat), foto: Belavia

Od IX. mjeseca Zračna luka Zagreb imat će čak 11 linija za Njemačku, četiri prijevoznika. Ukupno ove četiri kompanija će imati 64 tjedna leta (više od 9 dnevno). Kompanije će tako letjeti:

 • Croatia Airlines za Minhen 5 puta tjedno (svaki dan osim srijede i subote)
 • Croatia Airlines za Frankfurt po tri dnevna leta svaki dan
 • Lufthansa za Frankfurt po dva dnevna leta svaki dan osim ponedjeljka kada leti jedan, zajedno kompanije će imati 34 tjedna leta
 • Eurowings za Cologne svaki dan osim subote
 • Eurowings za Stuttgart osim utorka i subote
 • Eurowings za Dusseldorf utorkom i subotom
 • Ryanair za Dortmund ponedjeljkom i petkom
 • Ryanair za Weeze utorkom i subotom
 • Ryanair za Hahn ponedjeljkom, petkom i nedjeljom
 • Ryanair za Baden-Baden, utorkom, četvrtkom i subotom
 • Ryanair za Memmingen ponedjeljkom i petkom

 

Od III/2022. Eurowings uvodi i liniju za Berlin sa dva tjedna polaska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Serbia je u V. mjesecu prevezla najveći broj putnika u redovnom prometu od II. mjeseca 2020, tj. od prije pandemije Covida-19. Kada se uračunaju putnici na charer linijama, prevezeno je preko 100.000 putnika. Popunjenost kabine je bila fascinantnih 62%.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

ETF je jučer obavio prvi komercijalni let Priština-Helsinki-Priština za MyWings. Broj leta je bio MV2030. ETF je prebacio avion 9A-LAB, te posade u Prištinu, odakle će avion do daljnjega dugoročno obavljati operacije za MyWing. Drugi avion 9A-ABC uskoro dolazi u Hrvatsku i biti će baziran u Dubrovniku. Već je ugovorn i prvi let i to feery za Paris, pa Paris-Dubrovnik-Paris.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Na međunarodnom aerodromu Banja Luka svečano je docekan prvi let Wizz Air-a na liniji Dortmund – Banja Luka. Linija Dortmund – Banja Luka jedna je od pet linija koju će Wizz Air letiti sa banjalučkog aerodroma. Nove rute ove aviokompanije povezat će Banju Luku sa Dortmundom, Eindhovenom, Baselom/Mulhouseom/Freiburgom, Malmeom i Stockholmom.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

Kao što sam jučer objavio da se očekuje obnavljanje linije za Berlin, eto isto se i desilo. Eurowings ponovo otvara liniju Berlin-Zagreb, od 28.3.2022. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Avion iz Belina ide rano ujutro u 6:00 i dolazi u Zagreb u 7:45. Iz Zagreba ide u 8:45 i dolazi u Berlin u 10:30.

Ovime Eurowings obnavlja obije linije koje je ukinuo u III. mjesecu 2020. nevezano uz Covid-19. Dusseldorf se obnavlja 31.8. također sa dva tjedna leta, a Berlin 28.3.2022. Ovime će Eurowings operirati najmanje 4 linije iz Zagreba u 2022. sa najmanje 15 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Kao što sam i više puta najavio Ryanair će otvoriti još nekoliko linija iz Zagreba, te će ih najavljivati svakih par dana. Nakon što je objavio 12 inicijalnih linija, te neke od njih pomaknuo mjesec i pola ranije, te najavila još dvije linija (za Dusseldorf Weeze i Malmo), kompanija je sada najavila i 15. liniju za Zagreb, onu sa Sofiju. Linija će se operirti dva puta tjedno od 3.8, utorkom i subotom. Karte su danas stavljene u prodaju. Ovime Ryaniar iz Zagreba ima 15 linija sa 42 tjedna leta. Za očekivati je pokretanje još bar dvije linije.

Croatia Airlines je planirala pokrenuti letove za Sofiju 2020. godine. No, zbog Covida-19 je od toga odustala. Sofija je jedna od onih linija koje sam višekratno napisao da bi je Croatia bez puno rizika mogla pokrenuti kako bi prevenirala dolazak Ryanaira. Naime, da je Croatia pokrenula ovu liniju Ryanair ne bi mogao dobiti poticaje za istu jer ne bi zadovoljavao princip da ju nitko ne operira u periodu zadnjih dvije godine. Još jedna Croatijina prilika izgubljena u nepovrat. A kompanija čeka li ga čeka. I ne pokreće linije već ih prepušta Ryanairu. Croatia je ekspresno trebala pokrenuti letove za Berlin, Manchester, Edinburgh, Maseille i Palermo sa bar šest letova od 1.7. do 15.8. dakle u top sezoni. U top sezoni letovi bi bili puni, to nije sporno, a istim bi se prevenirao Ryanair. Iskreno Ryanair baš i nema težak posao u Zagrebu zbog inercije Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryaniar

Ukrajinski LCC SkyUp ukida liniju Kijev-Beograd. Zadnji polazak je 11.6. Ovo ne treba čuditi obzirom da SkyUp česti kada ni ne pokreće najavljene linije, a još češće iste otkazuje. Sjetimo se koliko puta je početak Beograda prolongiran.

Sada će na liniji ostati samo Windrose, koji je povećao Beograd na tri tjedna leta. Kompanija sada može odahnuti jer je jedina na liniji, obzirom da ni Air Serbija nije obnovila letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

Tvrtka GO2Digitel instalirala je 10 najsuvremenijih digitalnih panoa za vanjsko oglašavanje u Zračnoj luci Dubrovnik. 3 od tih ekrana su obostrani. Ekrani imaju i kamere koji prate osobe u okruženju reklame, te se isti podaci sofverski obrađuju u centru kako bi se pružaocu usluga mogli dati marketinški rezultati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Ljubljana u ovom momentu ima letove Aeroflota za Moskvu dva puta tjedno, Air Francea za Paris dva puta tjedno, Air Serbie za Beograd četiri puta tjedno, easyJeta za London Gatwick dva puta tjedno, Lufthanse za Frankfurt svakodnevno, LOT-a za Varšavu jednom tjedno, Transavie za Amsterdam dva puta tjedno, te Turkisha za Istanbul tri puta tjedno. Od 14.6. kreću letovi Brusselsa za Bruxelles, 18.6. SunExpress za Antalyu, 21.6. British za London Heathrow, 28.6. Wizz Air za Charleroi, 1.7. Swiss za Zurich, 2.7. easyJet za London Luton, i konačno 2.8. Iberia za Madrid. Ovime će 15 kompanija letjeti na 16 destinacija iz Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zamaaero je prešla milijun posjeta, točnije 1.001.024. Za to nam je trebalo 7 mjeseci i jedan dan. Kako se broj čitatelja bitno povećao u zadnje vrijeme (u zadnjih mjesec dana 205.450) opravdano je za očekivati da ćemo na prvi rođendan preči i 2 milijuna čitatelja.

Zamaaero je povećala i broj svojih dopisnika, te suradnika. U ovom momentu za zamaaero piše 9 dopisnika i novinara:

 • Alen Šćuric, glavni urednik, analitičar i kolumnista
 • Goran Montana (Split), dopisnik za Hrvatsku
 • Dren Milinović (Sarajevo), dopisnik za BiH i Sloveniju
 • Branko Kochevski (Skopje), dopisnik za Makedoniju
 • Siniša Luković, novinar (Tivat), dopisnik za Crnu Goru i Kosovo
 • Luka Babić (Beograd), dopisnik za Srbiju
 • Juraj Mehić (Velika Gorica), dopisnik za MZL Zagreb i zrakoplove
 • Alen Foglar (Beč), dopisnik za Njemačku, Austriju, Švicarsku i Italiju
 • Maja Mrkus, novinarka (Pula), komparativne novosti

 

te 4 suradnika

 • Franjo Petrović (Zemun), suradnik za Aerodrom Beograd
 • Aleš Breznar (Ljubljana), suradnik za Aerodrom Ljubljanu
 • Zoran Cvetković (Toronto), suradnik za SAD i Kanadu
 • Ivan Janjić (Zagreb), suradnik

 

Tehnička podrška zamaaero ima 5 osoba od kojih su četiri stalno zaposlene u zamaaero, a jedna je stalni ugovorni suradnik:

 • Fran Markulin, web i kompjuterska podrška
 • Martina Šćuric, prijevodi sa engleskog
 • Viktorija Čeh, marketing
 • Larisa Pintar, tajništvo
 • Ivan Derdić, tehnika

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Eurowings ponovo uvodi liniju Dusseldorf-Zagreb od 31.8. Eurowings će na liniji letjeti dva puta tjedno, utokom i subotom avionom Airbus A319. Linija će biti cjelogodišnja. Linija je ukinuta u III. mjesecu 2020. godine, no ne radi Covida-19 jer se najava ukidanja linije desila bitno prije pandemije. U isto vrijeme Eurowings je ukinuo i letove za Berlin.

Letovi za Dusseldorf imaju i te kakvog smisla. Njemačka je Hrvatskoj najveća zemlja trgovinske razmjene. Iz Njemačke je najviše turista u Hrvatskoj, te je sa 73.174 turista u 2019. bila 3. najveća turistička zemlja u Zagrebu (iza Koreje i SAD-a), dok je u 2020. bila broj 1. Okolina Dusseldorfa ima i veliku hrvatsku dijasporu. Samim time pokretanje ove linije je vrlo logično. No, linija je pokrenuta netom prije nego će je pokrenuti Ryanair koji leti za obližnji Weeze (79 km) od 4.9. istim danima kada i Eurowings, te za Dortmund (70 km) 2 puta tjedno od 3.9.

Kako će početkom IX. mjeseca Eurowings letjeti za Cologne 6 puta tjedno (svaki dan osim subote), te za Stuttgart 5 puta tjedno (svaki dan osim utorka i subote) istim će kompanija imati 13 tjednih letova za Zagreb. Eurowings je nedavno otvorio i bazu u Berlinu, pa je za očekivati obnova i ove linije u doglednoj budućnosti.

Uz to Eurowings od 28.6. pokreće i letove iz Malma za Prištinu. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Qatar neće letjeti na linijama za Skopje i Sarajevo ovog zimskog reda letenja, čime se prolongiranje linije produžuje na preko dvije godine. Qatar trenutno leti letove za Zagreb i Beograd. Za Zagreb kompanija će u top sezoni letjeti tri tjedna leta (ponedjeljkom, srijedom i subotom), a isti broj frekvencija Qatar će imati i zimi. Prije Covida-19 Qatar je letio za Zagreb dva puta dnevno.

Za Beograd kompanija u ovom momentu leti pet puta tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja), a tako će letjeti i ove zime. Naravno promjene su moguće ovisno o Covid-19 situaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Danas (u srijedu 2.6.) u Zagreb su sletjela dva nova prijevoznika. Prvi je bio Ryanair iz Charleroia koji je u Zagreb došao čak 32 minuta prije planiranog dolaska (u 9:43 umjesto u 10:15). Let je bio sa Boeingom 737-800. Ryanair je na dolaznom letu imao 67 putnika (35,5% load faktora), a na odlaznom letu 52 putnika (27,5%). Ove brojke su tragične za sam Ryanair koji u ovom momentu ima prosječan load faktor od 79%, a na prvi letovima ima preko 60% popunjenosti.

TAP Portugala je došao u Zagreb osam minuta kasnije od plana (u 12:48). Kompanija je doletjela sa Embraerom E190LR TAP Expressa. Na letu je bilo je u dolasku 70 putnika (66,0% load faktor), a u odlasku 72 putnika (67,9%), što je izuzetno dobar rezultat i za afirmiranu liniju legacy carriera u ovom momentu, a poglavito za prvi let. Linija je obnovljena nakon pet godina stanke.

Moja malenkost je bila u organizaciji dočeka oba leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb i Alen Šćuric

Kandidati za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) su Vukadin Stojanović, Boris Mihailović, Biljana Jovanović, Ljube Stamenkovski, Radoje Karadžić, Nikola Jončić, Milenko Bijelić, Dejan Marković, Radovan Marić, Mihailo Matković, Vladan Drašković, Tonči Peović, Predrag Popović i Goran Jandreoski. Konkurs za izvršnog direktora koji je objavljen 5. maja formalno je zaključen prošlog utorka do kada su mogle da se dostavljaju prijave poštom.

Komisija za izbor izvršnog direktora ACG u ponedjeljak je trebalo da obavi intervjue sa kandidatima koji su ušli u uži izbor i nakon toga da se donese odluka o toj funkciji. „Odluka će biti donijeta u najskorije vrijeme, o čemu će javnost biti pravovremeno informisana”, saopštili su iz ACG.

Nezvanično, uz Tončija Peovića kao favorit za izbor figurira i Goran Jandreoski koji je bio tehnički koordinator TAV aerodroma u Skoplju i direktor Uprave civilnog vazduhoplovstva Sjeverne Makedonije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

EU Digital COVID Certifikat je saživio u prvih 7 europskih država među kojima je i Hrvatska. Ostale su Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka i Poljska. Certifikat će sadržavati informacije o cijepljenjima i testiranjima protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EU Digital Covid Certifikat

U petak 28.5. u Zračnoj luci Dubrovnik održana je utrka „Runway Run“ u organizaciji Du Motiona-Runners’s Daysa Dubrovnik i Zračne luke Dubrovnik. Ovo je drugo izdanje ove utrke. Trčalo se na uzletno-sletnoj stazi, ukupne dužine od pet kilometara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.