Novosti iz regije

Aerodrom Podgorica je reagirao na enormne gužve koje se vikendom dešavaju na aerodromu pa poziva sve putnike da na let dođu bar dva sata prije. Istinski čudna logika aerodroma obzirom da putnici koriste aerodrom da putuju kraće i nije im nakana dolaziti bitno prije, stajati u redovima i onda u beskraj ispijati kave na aerodromu. Konačno ove gužve začuđuju uzmemo li u obzir da Aerodromi Crne Gore imaju bitno više zaposlenih od MZL Zagreb te 1,5 puta više od Dubrovnika iako ova dva aerodroma imaju bitno više putnika nego Aerodromi Crne Gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),  foto: Aerodrom Podgorica

Na aerodromu Sarajevo otvorena je nova specijalizirana prodavaonica brenda U.S. Polo. Prodavaonica prodaje odjevne predmete, remene, torbice, novčanike i kape.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

TAV Makedonija je uložio 300.000 EUR u Želino centar za mlade. TAV ovime želi pomoći mladima Želina u profesionalnom razvoju, te sudjelovanju u projektima lokalne zajednice. TAV je sudjelovao i u izgradnji Ljubljanskog mosta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Aerodromi Crne Gore su prošle godine dali 2,7 puta veće popuste nego 2021. Prošle godine dato je ogromnih 7.404.604 EUR popusta, a 2021. je to bilo 2.050.424 EUR. Najviše je dato Air Montenegru, čak 2.943.676 EUR. Slijedi Ryanair sa 1.184.010 EUR. Bez obzira na to Ryanair i Wizz Air koji su ozbiljni korisnici popusta otkazuju 4 linije sa 10 tjednih polaska, što znači 82.000 putnika manje ove zime iz Podgorice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Eurowings Discover ima code-share na svoju matičnu kompaniju Lufthansu za letove prema Dubrovniku ove godine, te uz Dubrovnik prema Zadru i Splitu iduće godine. No, nema code-share na Croatiu Airlines. Kompanija će iduće godine letjeti 17 tjednih letova prema Hrvatskoj.

To svakako nije dobro za Croatiu Airlines koja je izgubila jako bitan code-share koji je imala na Lufthansi dok je letjela ove linije. Croatia i dalje ima code-share na Lufthansinim letovima za Minhen iz Splita, Dubrovnika i Zadra. No, Frankfurt je daleko važniji hub, sa bitno većim potencijalima.

Da stvar bude gora tu ne gubi Lufthansa jer ona ima code-share i na Croatijinim letovima i na Eurowings Discoveriovim letovima za Frankfut. I sada tu Croatia više nije konkurentna, jer Lufthansa ima bitno više letova u ponudi. Stoga se postavlja pitanje zašto Lufthansa to radi Croatiji? Ima logike da Eurowings Discove leti za leisure tržišta na kojima Lufthansa nema code-share poput Španjolske, Bugarske, Rumunjske, Malte, Albanije, Crne Gore… ali to nikako nema logike u Hrvatskoj.

Naravno, ovdje se postavlja i pitanje zašto Croatia Airlines nema code-share na Eurowings Discover? Discover ima code-share ugovore, zadnji je potpisala sa Unitedom. No, Croatia nema ni code-share na Eurowings koji je i te kako važan sa Hrvatsku obzirom na čak 22 linije (6 zimi) iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule i Rijeke. Eurowings ima brojne code-share ugovore sa Air Canadom, ANA-om, Singaporeom, Unitedom, Austrianom, Brusselsom, Lufthansom, Swissom, TUI-em i Voloteom. Ali ne i sa Croatiom Airlines. A ako nema code-share na Eurowings, kako onda očekivati da će imati code-share na Eurowings Discover. Žalosno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings Discover

Croatia Airlines planira i ove zime obnoviti linije iz Zuricha za Pulu i Split. Linija za Pulu će se operirati do 13.1. dva puta tjedno, srijedom i subotom sa Dash 8-400. I linija za Split operira istim danima i avionom, te je u prometu je do 13.1. Linija se operira kao Split-Zurich-Pula-Zurich-Split. Linija operira na identičan način kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Air Serbia je 14 kompanija na svijetu po broju ACMI angažiranih aviona, javlja ch-aviation. Najviše AMCI letova ima SAS (7343), dok Air Serbia ima njih 911. U ovom momentu kompanija ima u wet leasu 9 avion. Avioni su se u posljednjih dva mjeseca često mijenjali, neki su ostajali mjesec-dva, neki tek par tjedana, a neki tek par dana. Ovo nije baš informacija koja je pozitivna po kompaniju.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Dan Air

Aerodrom Morava je u VI. mjesecu ostvario 1609 putnika. Ovo je duplo manje nego je ostvario Brač, te više od tri puta manje od Osijeka. Aerodrom je u VI. mjesecu imao 70 operacija. U VI. mjesecu za Moravu lete letovi iz Istanbula, Tivata i Soluna sa ukupno 6 tjednih letova, dok izvan sezone leti samo linija za Istanbul sa dva tjedna leta. Od početka godine Morava je ostvarila 4729 putnika, manje nego Osijek samo u VI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Banja Luka je prije par godina izgradila veliki i novi cargo centar koji, nažalost, sada stoji neiskorišten. Stoga nova direktorica aerodroma Natalija Trivić želi intenzivirati pregovore oko cargo potencijala te povećati cargo promet na aerodromu.

Gospođa Trivić najveće nade polaže na farmaceutsku industriju, obzirom da Banja Luka ima hladnjače u kojima može čuvati farmaceutske pripravke. Stoga je intenzivno krenula pregovarati sa farmaceutskom industrijom BiH i okolnih država koje bi svoje proizvode mogli transportirati preko Banja Luke.

Gospođa Trivić je svjesna činjenice da za cargo letove treba napuniti jedan avion koji ima priličnu tonažu i da je to vrlo izazovan cilj, no smatra da je on dostižan. ATR 72F ima cargo od 8,5 tona i 75 m3 prostora, a A320 ima cargo od 23-27 tona. Gospođa Trivić želi povećati i cargo na redovnim linijama Air Montenegra i Air Serbie, a u slučaju dolaska Turkisha na liniji za Istanbul, cargo bi bio značajna stavka na ovim letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

EasyJet će ove godine letjeti iz Splita za Lyon i Paris Orly do 3.9, za Milano Malpensu do 29.9, za Paris CDG do 10.10, za Napulj do 26.10, za Amsterdam do 27.10, te za Basel, Berlin, Bristol i London Luton do 28.10. No, kompanija ove godine produžuje operacije i u zimski red letenja i to Genevu do 5.11 što je 3 dodatna leta, za Glasgow do 29.10. što je 1 dodatni let, za London Gatwick do 4.11. što je 4 dodatna leta, za Manchester do 4.11. što je 2 dodatna leta. Ovo znači dodanih 10 letova početkom zimskog reda letenja.

Eurowings početkom zimskog reda letenja ima i bitno više letove nego kasnije tijekom zime i to Cologne 4 tjedna leta (kasnije 0-3), Dusseldorf 4 (kasnije 0-3), Stuttgart 6 (kasnije 0-4). Eurowigns leti za Berlin i Dortmund do 28.10. No, Eurowings je odlučio letjeti za Hamburg ove godine i u zimskom redu letenja i to u prvom tjednu XI. mjeseca kada će imati dva dodatna tjedna leta (utorak i četvrtak). Za Hamburg kompanija će imati i letove tijekom Nove godine od 23.12. do 6.1. dva puta tjedno (utorkom i subotom) što je dodatnih pet letova. Kompanija ovu liniju obnavlja od 16.3. sa dva tjedna leta četvrtkom i subotom.

Letove se Split će u XI. mjesecu imati Croatia Airlines na linijama za Frankfurt, Minhen, Rim, Zurich i Zagreb, KLM za Amsterdam, te Trade Air na letovima za Pulu, Rijeku, Dubrovnik i sa 1stop za Osijek.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Oki Air je krenuo sa poslom prije 30 godina, 1993. u Podgorici pod imenom Oki Airways. Kompanija danas ima 5 podružnica:

 • Oki Air Montenegro (Podgorica i Tivat) koja je zastupnik redovnih avio kompanija, zastupa charter kompanije u Tivtu, radi brokerske poslove u zrakoplovstvu;
 • Oki Air Travel d.o.o (Podgorica) koji prodaje avio karte, organizira poslovna i turistička putovanja, turoperator je i članica je IATA-e, vodeća crnogorska kompanija za prodaju karata;
 • Oki Air International d.o.o. (Beograd), prodaje avio karte i generalni je zastupnik, pruža zemaljske usluge na Aerodromu Beograd, radi brokerske poslove u zrakoplovstvu, zastupa redovne i charter kompanije u Beogradu i Nišu;
 • Oki Air d.o.o. (Ljubljana), zastupanje na aerodromu avio kompanija;
 • Oki Air Broadcasting d.o.o (Podgorica), medijska kompanija sa tri radio stanice (Elmag, Mag i El radio), a uskoro pokreće i TV stanicu.

Kompanija osim Air Monenegra zastupa Aegean, Croatiu Airlines i LOT, a prije je zastupala Adriu i Alitaliu. Oki Air je godinama zastupala Montenegro Airlines.

I sad kreću problemi. Naime, vlasnik i osnivač kompanije Orhan Hodžić je ušao u Odbor direktora Air Montenegra. Pravila kažu da bi time bio u sukobu interesa. Prvi nonsens. Crna Gora je minijaturna država, ona nema masu kadra koji može raditi u kompanijama, vrlo su limitirani sa stručnim kadrom. Ekstremno limitirani. Jel dobro da je Hodžić ušao u Odbor? Svakako je. On je stručnjak u zrakoplovstvu, stručnjak je za prodaju karata, komercijale, marketinga i zemaljske operative, takvih Crna Gora ima jako malo. Mogu se izbrojati na prste jedne ruke.

No, pravilo je takvo, blentavo ali postoji. I stoga je Orhan Hodžić zadovoljio proceduru, dao otkaz u svojim kompanijama, prebacio poslovanje na druge osobe i više se ne bavi Oki Airom. Nonsen, ali tako je kako je. I što je onda problem?

Niti Oki Air radi tek od osnivanja Air Montenegra, niti je Air Montenegro jedini klijent Oki Aira, niti je Hodžić više funkcioner u Oki Airu. Air Monenegro može biti sretan što ima kompaniju koja se želi baviti prodajom karata i zastupanjem. To danas više nije profitabilan posao u kontekstu masovne kupnje karata preko interneta, takve kompanije su doslovce čarobnjaci u poslovanju i moraju maksimalno raditi da budu jedva financijski pozitivne.

Oki Airu se na nos stavljaju dugovi koje ima prema Air Montenegru. Visoki izvor iz kompanije nam je rekao da je sa 31.12.2022. izmirio sve obveze prema Air Montenegru, da je stanje bilo 0 EUR dugova, a da je nakon toga poslovanje redovno, da ima nekih zaostataka što je normalna praksa u ovom businessu. Ako Oki Air nešto makinira, onda su tu organi gonjenja koji ga trebaju pritisnuti, te eventualno sankcionirati. Konačno, ako su ti dugovi ogromni Air Montenegro će prekinuti rad sa Oki Airom. No, za sada to tako ne izgleda.

Koji su onda razlozi napada na Oki Air i Hodžića? Osobne prirode, želja za pozicijama, vlastiti interesi? Ili jednostavno karakteristični crnogorski jal? Da sam ja Hodžić sve bi lijepo poslao k vragu, digao bi ruke i rekao „eto vam pa se vi bakčite dalje“. Hoće li on to napraviti? Ne dvojim ako mu prikipi. Što to ikome treba? A hoće li onda Air Montenegro i Crna Gora dobiti ili izgubiti?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Ukinuto je ograničenje o broju kompanija koje pružaju zemaljske usluge na Aerodromu Beograd (hendleri). Do sada se ovim poslom bavio sam Aerodrom Beograd (Vinci), Sky Partner i Air Serbia koja više ne radi taj posao i prepustila je radnike Aerodromu Beograd.

Za sada u Srbiji tri kompanije imaju cefrifikate za hendlanje: britanski Menzies Aviation, Grčki Goldair Handling i srpski Air Pink. No, uz ove tri kompanije moguće je da će i još neke kompanije zatražiti certifikate i započeti ovaj posao. Za sada je izvjesno da će Menzies krenuti sa hendlingom.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Beograd

Aerodrom Tivat je u VI. mjesecu ostvario 123.776 putnika (84.018 u VI/2022). Ovo je 57,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (215.119). Aerodrom je imao 1606 operacija (1260 u VI/2022, 2239 u VI/2019). Tivat je prevezao 2,1 tonu carga (0,2 tone u VI/2022 i 3,0 tone u VI/2019).

Tivat je u prvih pola godine prevezao 281.675 putnika. Oba crnogorska aerodroma su u prvih pola godine prevezli 972.473 putnika (680.934 u 2022), što je 99,7% putnika iz istog perioda 2019. (975.718 putnika).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Danas su izašla dva jako čudna dokumenta. Prvo je u jednom od dokumenata Vinci priznao da nema dovoljno radnika, te je od postojeće radnike molio da daju sve od sebe da pomognu kompaniji da prebrodi sezonu. No, ono što je u tom dopisu čudno su dvije stvari. Kompanija je priznala da je Air Serbia dala svoje radnike koji pomažu Vinciju u utovaru i istovaru prtljage, te se na tome zahvalila Air Serbiji. Pa zar je stvarno do tuda došlo? Odakle Air Serbiji ovi radnici? Kako ih onda nije uspio zaposliti Vinci ako ih je uspjela zaposliti Air Serbia? Koliko će to koštati Air Serbiu i hoće li, te koliko to Air Serbia naplatiti Vinciu. Ovo nikako nije dobro i pokazuje da je situacija istinski tragična i da je prešla sve granice. Potez Air Serbia je potez očajnika. Svaka im čast na tome, ali to niti je normalno, niti se očekuje od kompanija da pomaže na ovaj način hendleru koji je za to plaćen.

Druga stvar koju je kompanija napisala u ovom pismu je okrivljivanje medija. Odlično. Ispada da Vinci nije kriv za ovo kaotično stanje, nego su krivi mediji koji su to prenijeli. Majko mila. Francuski koncesionar sa manirima sjevernokoreanskog režima. Iskrene čestitke Vinci. Gospodo, pospite se pepelom, ispričavajte se svaki dan putnicima, kompanijama i javnosti, platite radnike, novaca i te kako imate, zaposlite nove ljude. Ako ih dobro platite doći će. Ako ih kanite tretirati kao robove i ne platite ih pošteno neće doći. Vrlo jednostavno. I pritom ne krivite medije koji vam to ukazuju.

Drugi dopis je bio onaj ministra Vesića koji se ispričava radnicima Aerodroma Beograd jer ništa ne može napraviti. Vesić je pokrenuo inicijativu da se sastanu radnici i Aerodrom, ali je Vinci to odbio pozvavši se na ugovor. Vesić je rekao da više ne može ništa napraviti i pozvao radnike da pokušaju direktno razgovarati sa Vinciem bez njega kao posrednika. I tu moramo postaviti dva pitanja. Prvo je kakav je to, do vraga, ugovor potpisala Srbija. Majko mila. Zašto pobogu?

Drugo pitanje je kako to da Vesić ne može ništa. Sada dolazimo do one moje teze od prije par tjedana kako je Vinci zaštićen ugovorom kao lički medvjed, da ih nimalo ne boli glava za Vesića i da Vesić može urlati u medijima ali da zapravo nema nikakve snage ni mogućnosti išta promijeniti. Mala mačkica koja sikće. Vinci je ogroman, Vinci je moćan, on je bogat. Daleko bogatiji od Srbije. I tako se ponaša.

Danas smo dobili i fotografiju od gospodina Saše Skorića sa današnjeg dolaska Aerodroma Beograd gdje je gužba bila abnormalna. Vrijeme fotografije je 12:40.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Saša Skorić

Eurowings povećava broj letova iz Stuttgarta za Zagreb ove zime u usporedbi sa prošlom zimom. Kompanija će letjeti četiri tjedna leta do 5.11. nakon čega leti 3 tjedna leta do 26.11. Od tada leti 2 tjedna leta do 17.12. kada broj letova povećava na 3. Od 25.12. broj letova povećava na 4 kako će letjeti do 8.1 . Nakon toga će letjeti 3 leta do 14.1. od kad leti 2 leta do 31.1. Tada povećava broj letova na 3, a od 4.3. povećava na 4 tjedna leta.

Za Split iz Stuttgarta kompanija će letjeti 6 tjednih letova od 5.11, nakon čega će letjeti 3 leta. Od 16.11. leti dva leta, a od 19.11. jedan tjedni let sve do 17.12. Od 19. 12. leti četiri tjedna leta do 7.1. nakon čega prekida sa letovima. Operacije ponovo pokreće 18.2. sa jednim tjednim letom, od 29.2. leti dva puta tjedno, a od 9.3. tri puta tjedno.

Za Sarajevo kompanija će iz Stuttgarta letjeti dva tjedna leta do 10.11. nakon čega smanjuje na jedan tjedni let do 20.11. kada prekida operacije. Operacije ponovo pokreće 22.12. sa dva tjedna leta do 8.1. kada ponovo prekida letove. Operacije po drugi puta pokreće 9.2. sa dva tjedna leta kako će letjeti do kraja zimskog reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Za Beograd Eurowings će letjeti na liniji za Stuttgart do 28.10. To znači da Eurowings za Beograd neće imati letova tijekom ove zime, obzirom da neće operirati ni Dusseldorf. Ono što brine je da kompanija nema izlistane letove za Stuttgart iz Beograda za iduću godinu dok će za Dusseldorf krenuti sa letovima od 26.4.

Kompanija u redu letenja nema izlistane ni letove za Prištinu iz Stuttgarta ove zime, što je vrlo čudno obzirom da ovog ljeta lete čak 5 letova tjedno. ZamaaeroData pokazuje da je prošle zime Eurowings letio za Prištinu 5 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Eurowings

Za period od I. do V. mjeseca Beograd se pozicionirao kao 70. aerodrom u Europi po broju putnika, iza Malte i Eindhovena. Zagreb je uspio ući u top 100, pozicioniravši se na 98. mjestu, iza Cagliaria, Stavangera i Hanovera. Priština, kao 3. aerodrom u regiji po broju putnika nije uspjela ući u top 100 aerodroma, pozicioniravši se na 105. mjesto.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Beograd

Priština je u VI. mjesecu ostvarila 289.919 putnika (261.013 u VI/2022). Ovo je čak 138,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (209.150). Aerodrom je imao 2026 operacija (1978 u VI/2022). Od početka godine Priština je ostvarila 1.526.786 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Air Serbia je imala prošle godine profit od 21,5 milijun EUR. Ove godine tvrde da su imali veći profit od toga u prvih pola godine, što znači da će nakon top ljetne sezone imati bitno veći profit. I sad se postavlja pitanje što sa tim novcem? Od kada je kompanija iz flote izbacila posljednje ATR 72-200 i Boeinge 737-300 više nema vlastitih aviona. Svi avioni kompanije do zadnjega su na lizing. To nije uobičajena praksa kompanija u Europi. Kompanije u načelu imaju većinu ili bar polovicu svojih aviona u vlasništvu, a tek dio kompanija ima većinu aviona na lizing, ali bar nešto aviona ima u vlasništvu.

Zašto avioni u vlasništvu? Oni stvaraju dodatan profit kompaniji jer nemaju nikakvog opterećenja. Oni su i sigurnost u operacijama. I stoga bi Air Serbia i te kako morala razmisliti da od profita kupi avione. Kako kompanija nabavlja aviona stare 5 do 10 godina, sa 21,5 milijuna EUR mogla bi kupiti bar jedan rabljeni A320 ili dva do tri ATR 72-600.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je državni tajnik Admir Šehmanović tvrdio da će Pegasus kranuti sa letovima za Podgoricu 22.6. isto se nije desilo nego će kompanija sa ovim letovima krenuti mjeseca dana kasnije, 19.7. Linija će se operirati četiri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Ovako će se operirati od kraja ljetnog reda letenja, tj. do 27.10. Za sada Pegasus nema ovih letova u prodaji za zimu, iako je plan da se linija operira i zimi.

Na ovoj liniji Pegasus ima konkurenciju Turkisha i Air Montenegra. Šehmanović tvrdi da Pegasus plaća Air Montenegru 10 EUR po putniku kompenzacije za ove letove.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Pegasus

Aerodrom Banja Luka se ozbiljno trudi pokrenuti letove za Istanbul, te intenzivno pregovara sa Turkishem i Pegasusom. Istovremeno Wizz Air je izrazio želju pokrenuti letove za Abu Dhabi i Rim. Prvo je i te kako logično, a i druga linija će sigurno biti uspješna, ako se realiziraju. Aerodrom se nada i još jednoj liniji Ryanaira. Aerodrom radi na povećanju leisure i charter linija koje su se ove godine značajno povećale i pokazale su vrlo dobar rezultat. Air Cairo planira svoju liniju produžiti na cjelogodišnju, tj. imati operacije i zimi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sud u Norčepingu dodelio je 20-torici putnika Wizz Aira novčane naknade za kašnjenja ili otkazivanje letova . Većina naknada je za letove između aerodroma Skavsta i Beograda. Wizz Air je odbijao da plati i navodio je da su kašnjenja i otkazivanja nastali zbog nepredvidivih događaja i da je nekim putnicima već isplaćena neka naknada. Sud je doneo odluku da Wizz Air nije dokazao svoje tvrdnje i da putnicima mora da se isplati naknada u iznosu od po 400 EUR, a aviokompanija će morati da pokrije i sudske troškove!

autor: Goran Janković, suradnik (Halmstad), foto: Wizz Air

 

MZL Zagreb je u VI. mjesecu ostvarila samo 347.019 putnika (292.761 u VI/2022). Ovo je tek 17.521 putnika više nego u V. mjesecu kada je bilo preko 100 otkazanih letova Ryanaira. Ovo je tek 103,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (336.618). Istinski vrlo razočaravajuć i loš rezultat za Zagreb. Zagreb je u prvih pola godine ostvario 1.693.512 putnika.

MTOW aviona je bio 107.325 (93.246 u VI/2022). Zagreb je imao 4017 operacija (3.763 u VI/2022). Aerodrom je ostvario 986 tona carga (1044 tone u VI/2022).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zračna luka Split je u VI. mjesecu ostvarila 487.631 putnika (422.419 u VI/2022). To je 94,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (513.706). U prvih pola godine Split je prešao milijun putnika, točnije ima 1.074.183 putnika. Za sada Split je još uvijek bitno iza Zagreba po broju putnika (preko 600.000 putnika), no isti će vrlo vjerojatno preskočiti u VIII. ali sigurno u IX. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: ZL Split

Aerodrom Banja Luka ima tužbu od strane BHDCA jel nije dostavio podatke o broju putnika zbog čega BHDCA nije mogao naplatiti 1,50 EUR takse prema prijevoznicima. Banja Luka smatra da nije u redu da BHDCA prebacuje ovu obvezu na aerodrome, pošto je to njihova taksa i mogli su je naplaćivati direktno od aviokompanija. Čak štoviše BHDCA ima modalitete da ospori aviokompanijama pravo slijetanja u BiH ako ne plate ovu taksu dočim ih može i ucijeniti, što aerodromi nemaju.

Banja Luka je trenutno u sudskom sporu koji će BHDCA vrlo vjerojatno dobiti i nisu sigurni tko će platiti ovaj značajan iznos novaca. Banja Luka tih novaca nema. Stoga je aerodrom obavijestio prijevoznike da je vrlo realno da će morati platiti ovaj iznos. A to može samo značiti reakciju LCC, smanjenje linija ili čak odlazak prijevoznika iz BiH. To nikako ne može biti dobro.

Gđa. Natalia Trivić direktorica aerodroma Banja Luka je pokrenula inicijativu da ova takse od 1,50 ostavi za legacy prijevoznike, no da se za LCC smanji na 0,50 EUR, što smatra da bi LCC prihvatili. Kako god vidimo da je Ryanair otišao iz Tuzle upravo radi tih 1,50 EUR, a da je radi istog iznosa Ryanair i Wizz Air ozbiljno smanjio broj letova iz Podgorice. Stoga je inicijativa Banja Luke i te kako realna i BHDCA bi ju trebala prihvatiti. Valjda ni njima nije u interesu da se LCC povuku, pa da ne naplate ni jednog centa ove takse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aegean planira do sada sezonsku liniju Atena-Zagerb produžiti tijekom zime. Kompanija će liniju letjeti dva puta tjedno, srijedom i subotom do 6.1. i od 6.3. sa Airbusom A320. Ovo znači da će Aegean tijekom zime odraditi 28 rotacija, dok neće odraditi njih 16 (36,3% zimskih letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

U Beogradu Eurowings će dodatno porezati liniju Beograd-Dusseldorf jel ju je prošle godine operirao tijekom novogodišnjih praznika. No, ove godine zadnji let će biti 27.10. i prvi tek 26.4. i neće biti letova oko Nove Godine.

Eurowings će liniju Zagreb-Dusseldorf ove zime letjeti kao i prošle godine. Letova neće biti nakon 4.11. do 16.12. i nakon 9.1. do 10.2. U ostalo vrijeme linija će se operirati dva puta tjedno. Ipak ovo znači 4 leta više nego prošle godine jel je tada prekinuta 28.12.

Za Split će kompanija letjeti iz Dusseldorfa 3 puta tjedno do 11.11, nakon čega leti jedan tjedni let do 20.12. kada povećava na 3 tjedna leta do 6.1, dok nakon toga leti 2 leta do 13.1. nakon čega prekida operacije 10.2. kada će ponovo letjeti 2 leta. Od 19.2. leti 3 tjedna leta, a od 21.3. i 4 tjedna leta. Na ovaj način je kompanija letjela i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Goran Đurović, ministar ekonomskog razvitka i turizma Crne Gora je napisao: „nadamo se da će naša nacionalna kompanija nadomjestiti letove koje su ukinuli Ryanair i Wizz Air“. Ovo je jedan od najblentavijih izjava u povijesti regije. Iskrene čestitke ministru na istoj.

Pobogu, pa Air Montenegro tijekom zime ne leti čak ni za Frankfurt, Paris, Zurich, Copenhagen. Ona leti samo za Beograd, Istanbul i Ljubljanu. Manje od 4 leta dnevno. Kako onda očekivati da će ona letjeti za Manchester, Zagreb, Barcelonu (Ryanair ukidanja), te Beč i Rim (Wizz Air ukidanja). Jel to ministar smatra da Air Montenegro nema potencijala za letove prame Frankfurtu i Parizu, ali ima za Manchester, Zagreb, Barcelonu, Rim i Beč. Majko mila! Fascinantno je koliko ministar nema pojma o svom zrakoplovstvu i nacionalnoj kompaniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tuzla je u VI. mjesecu ostvario 64.795 putnika (38.230 u VI/2022). Ovo je 111.7% putnika iz istog mjeseca 2019. (58.025). Aerodrom je imao 458 operacija (294 u VI/2022) i nije imao carga. U prvih pola godine Tuzla je ostvarila 359.752 putnika i 1,2 tone carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Tuzla

Glavni direktor EUROCONTROL-a Raulom Medina Caballerom sa suradnicima sastao se sa Mirjanom Čizmarov, direktorica Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbija, te direktorima civilnih zrakoplovnih vlasti Turske, Crne Gore, Makedonije i Albanije, 3.7. u Beogradu. Sastanak je imao za cilj jačanje suradnje zemalja u široj regiji sa EUROCONTROL-om.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: DCVRS

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.