Novosti iz regije

U regiji je za Genevu (promatrani tjedan 11-17.12.) bilo iz:

 • Prištine 14 tjednih letova (easyJet 12 i Swiss 2)
 • Beogada 4 leta (easyJet)
 • Skopja 3 tjedna leta (easyJet)

To znači da iz regije za Genevu ima 21 let tjedno (prosječno 3 dnevno) na 4 linije i 3 destinacije koje lete 2 kompanije. Najviše letova ima easyJet (19).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wikipedia

EKSKLUZIVNO: Podgorica je u I. mjesecu ostvarila 85.030 putnika (83.429 u I/2023). Ovo je 133,5% prometa iz istog mjeseca 2019. (63.703). Podgorica je u I. mjesecu imala 912 operacija (848 u I/2023, 911 u I/2019). Aerodrom je ostvario 38,4 tone carga (36,1 tonu u I/2023. i 64,5 tona u I/2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb, foto: Aerodrom Podgorica

Zamaaero je preselio na Martinik, na Karibima. Stoga će radi vremenske razlike postovi dolaziti 5 sati kasnije nego inače, tj. bilteni za pretplatnike će dolaziti između 7 i 9 sati umjesto između 2 i 4 ujutro kao do sada. Ovo će tako trajati do 18.2, tj. do povratka zamaaero u Zagreb.

Isto tako idućih par dana biti će problemi u moderiranju. Naime, iako su nam tvrdili u T-comu da ćemo na Martiniku potpuno normalno koristiti hrvatski broj kao da zovemo iz Hrvatske ili kao da imamo Internet u Hrvatskoj, to nije tako. Stoga će zamaaero nastojati što prije dobiti Martinikanski broj radi pristupa internetu.

Aerodrom Beograd će svoju staru uzletno-sletnu stazu, dugu 3400 metara (12L/30R) obnoviti do VI. mjeseca. Staza će imati novu LED rasvetu, novi sustav rulnica (taxiways), četiri brza izlaza. Umetnuta staza dužine 3500 metara će nakon otvaranja stare staza služiti kao nova rulnica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Na Aerodromu Sarajevo otvoren je redizajniran i osuvremenjen turistički informativni centar (TIC). TIC pruža turistima koji dolaze u Sarajevo preko Aerodroma sve informacije o gradu i okolici, smještajnim kapacitetima, aktualnim dešavanjima i turističkim atrakcijama. TIC radi svaki dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zamaaero će imati smanjeno moderiranje od nedjelje u 6:00 do ponedjeljka u 4:00 sata radi putovanja naša dva djelatnika na Martinik, Karibi. U vrijeme dok će djelatnici biti u avionu moderiranje neće biti moguće. Administrator i modorator će nastojati što više moderirati portal dok će biti na aerodromima.

Istim molim korisnike da u to vrijeme ne pišu komentare na ćirilici jer nećemo biti pri google translatoru pa ih nećemo moći pročitati. Stoga će svi komentari na ćirilici biti administrirani tek u ponedjeljak u 04:00 sata.

Air Serbia i Etihad su obnovili code-share ugovor koji su prekinuli prije dvije godine. Ugovor počinje vrijediti od 3.2.2024. Iskreno ova vijest jest iznenađenje iako je najavljivana još prije tri mjeseca.

Etihad će istim stavit svoje kodove na letove Air Serbie za Skopje, Tiranu, Atenu, Solun, Sofiju, Bukurešt, Budimpeštu, Milano, Rim, Beč i Zurich. Ni Etihad ni Air Serbia nemaju letove između Abu Dhabia i Beograda čime niz ovih konekcija mora ići preko trećih destinacija, konkretno preko Beča, Milana, Rima i Atene, tj. sa dva stopa, što je izuzetno nepraktično i demotivirajuće.

Za sada Air Serbia ima kodove na letovima Etihada iz Beograda za Abu Dhabi preko Rima, Milana i Beča. Air Serbia ima code-share za Abu Dhabi i sa Turkishem preko Istanbula. Za ovaj sporazum i te kako bi bilo bitno da se ponovo uspostave direktne veze između Abu Dhabia i Beograda Air Serbie ili Etihada. Tada bi se sporazum mogao i proširiti na više letova iz Beograda, ali i na letove iz Abu Dhabia. Za sada na ovoj liniji leti samo Wizz Aira i to 4 leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Etihad

Ministar prometa Crne Gore Filip Radulović smatra da radno vrijeme Aerodrom Podgorica treba produžiti tako da bi se mogao ostvariti veći broj letova i da bi veći broj turista mogao posjetiti Crnu Goru. Radulović smatra da bi Podgorica trebala raditi 20 sati na dan, a možda čak i 24 sata na dan. Podgorica sada radi 16 sati dnevno, od 6 do 22 sata.

Bravo ministre. Ovo se trebalo desiti već odavno. Naime, prva Air Serbia želi imati noćni let kako ima na masu drugi destinacija, pa bi tako slijetala u Podgoricu oko 1:20 u noći, a polijetala iz Podgorice oko 4:25 ujutro. To znači da bi Podgorica morala raditi bar 21 sat tijekom noći. Ovo bi odgovaralo i Austrianu koji bi sigurno dolazio kasnije da može, moguće čak i Turkishu koji bi tada mogao imati kasniji let, a svakako i Ryanairu i Wizz Airu koji znaju imati letove nakon 22 sata, a i često kada kasne sa letovima.

Ovo bi svakako odgovaralo i Air Montenegru koji je kao bazirana kompanija na aerodromu ovakvim radnim vremenom više nego limitiran. Bazirana kompanija mora moći imati operacije duže od 16 sati radi utilizacije aviona, niza linija koje se ne mogu uklopiti u 16 sati leta, ali i radi mogućih kašnjenja letova. Imati baziranu kompaniju znači da otvorenost svakako mora biti duža od 16 sati. Konačno, jedan aerodrom u državi mora imati otvorenost 24 sata. Ovime bi Podgorica mogla biti i alternacija Tirani, Kukešu, Prištini i Dubrovniku u slučaju poremećaja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Lufthansa ove godine povećava broj letova za Zagreba. Prošlog ljeta kompanija je letjela na liniji Zagreb-Frankfurt 12 tjednih letova, ove godine imat će ih 14. Isto tako prošle godine kompanija je letjela na liniji Zagreb-Minhen 8 tjednih letova dok će ih ove godine imati 13. To znači da će Lufthansa ove godine imati čak 7 tjednih letova za Zagreb više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

U regiji je za Oslo (promatrani tjedan 11-17.12.) bilo iz:

 • Beogada 5 tjednih letova (Air Serbia 3, Norwegian 2)
 • Skopja 2 leta (Wiz Air)
 • Zagreba 2 leta (Ryanair)
 • Prištine 1 let tjedno (Norwegian)

To znači da iz regije za Oslo ima 10 letova tjedno (prosječno 1,4 dnevno) na 5 linija i 4 destinacije koje lete 4 kompanije. Najviše letova imaju Air Serbia i Norwegian (po 3).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wikipedia

Zračna luka Brač je u I. mjesecu ostvarila 28 putnika (3 u I/2023). Aerodrom je imao ukupno 16 operacija od čega 4 komercijalnih aviona i 12 generalne avijacije (6 u I/2023). U I. mjesecu 2019. Brač nije imao putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

T’Way će letjeti iz Seoula za Zagreb na slijedeći način (utorak, četvrtak i subota):

 • Seoul ICN 11:00 – 15:30 Bishkek 16:20 – 19:25 Zagreb (7:30 + 6:55 sati leta), TW505
 • Zagreb 20:55 – 14:55+1 Seoul ICN (11 sati). TW506

Kompanija je prvo najavila letove za Zagreb od 18.6, no sada je odlučila krenuti ranije, pa će prvi let biti već 16.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: T’Way

Zračna luka Mostar će konačno ugovor sa Air Serbiom potpisati ovaj petak. Do petka bi i SkyAlps trebao znati kada će krenuti sa operacijama. SkyAlps trenutno pregovara sa turističkim agencijama koje žele zakupiti sve kapacitete, a ZL Mostar želi bar dio karata dati u slobodnu prodaju za svoje putnike.

Mostar ove godine neće pokrenuti letove LOT-a jer bi isto bilo prekasno i punjenje ne bi bilo zadovoljavajuće. No, u dogovoru sa LOT-om će isto napraviti dovoljno rano za sezonu 2025, kada bi Mostar trebao dobiti letove za Varšavu. Mostar vrlo ozbiljno pregovara sa SkyAlpsom da dobije bazu 2025. godine i bitno više linija. Bravo Đuzel!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Mostar

El Al-ova leisure kompanija Sun d’Or pokreće letove za Beograd od 1.4. Kompanija će letjeti dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, a od 7.5. dodaje se i let utorkom. Letovi će se letjeti sa Airbusom A320 i Boeingom 737-800. Sun d’Or već leti za Zagreb, Tivat i Ljubljanu. Iz Tel Aviva za Beograd let Arkia i Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun d’Or

Ato.comm, tursko-američka kompanija specijalizirana za organizaciju zrakoplovnih kongresa iste koje organizira diljem Europe, Azije i SAD-a je već organizirala kongrese u Beogradu i Ljubljani, a 29.5.2024. će organizirati kongres u Dubrovniku. Osnovna tema kongresa će biti regionalne specifičnosti i suradnja u regiji. Naš analitičar Alen Šćuric, je u najužem krugu organizatora kongresa.  Više o kongresu u idućim danima.

autorica: Suzana Proroković, djelatnica (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Turistička zajednica Kantona Tuzla objavila je danas (31.1.) javni poziv za subvencije aviolinija u 2024. godini. Javni poziv nije definirao iznos novaca nego kaže „Po okončanju Javnog poziva i utvrđivanju potrebnog iznosa, sredstva će biti obezbjeđena u budžetu Turističke zajednice Tuzlanskog kantona…“.

Na natječaj se mogu javiti kompanije koje imaju svoj AOC i online prodaju karata, a koje otvaraju nove linije ili razvijaju postojeće linije. Na poziv se ne mogu javiti kompanije koje imaju avione manje od 110 sjedala, što je istinski notorni nonsens. Razumio bih da je limit 70 sjedala, ali 110, čemu to? Jel to zato što Lumiwings ima avion od 149 sjedala (Boeing 737-700) i drugi od 112 sjedala (Embraer 195). Ovo isključuje mogućnost letova LOT-a, Lufthanse Cityline, Air France HOP!, KLM Cityhoppera, Aegeana idr. koji bi mogli imati interes letjeti sa manjim avionima. Turistička zajednica ima pravo izbora destinacija i frekvencija.

Ono što je dodatni nonsens je da natječaj traje samo 7 dana. To samo znači da već imaju dogovoren posao sa nekim prijevoznikom, vrlo vjerojatno Lumiwingsom, i sa tako kratkim rokom isključuju bilo koju drugu kompaniju koja ne može reagirati tako brzo. Nonsens!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

U regiji je za Milano (promatrani tjedan 11-17.12.) bilo iz:

 • Beograd 15 tjednih letova (Air Serbia 10, Wizz Air 5 za Bergamo)
 • Priština 4 leta (Wizz Air)
 • Zagreba 4 letova (Ryanair za Bergamo)
 • Podgorica 2 leta (Wizz Air)
 • Skopje 2 leta (Wizz Air)

To znači da za Milano i Bergamo imaju 27 leta tjedno (prosječno 3,9 dnevno) na 6 linija i 5 destinacija. Najviše letova ima Wizz Air (13).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Milano Malpensa

Aerodrom Banja Luka u ovom momentu ima 113 zaposlenih. Ovo je optimalna brojka uzmemo li u obzir da Aerodromi Crne Gore koji imaju samo pet puta više putnika imaju 8,5 puta više zaposlenih, dok Dubrovnik koji ima pet puta više putnika ima i pet puta više zaposlenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Ryanair od 31.3. povećava broj letova za Memmingen na 10 tjedno (svakodnevno, a dva leta srijeda, četvrtak i subota). Memmingen je prošle godine imao 7 tjednih letova. Kompanija je povećala i broj letova za Beč sa 3 na 4 tjedno (dva leta su četvrtkom).

Banja Luka više neće imati po dva tjedna leta za Berlin i za Nuremberg koliko je imao prošle godine. Imati će isti broj letova kao prošle godine za Charleroi (2), Gothenburg (2) i za Stockholm (2). No, Banja Luka dobiva dva tjedna leta za Karlsruhhe. To znači da će ove godine Banja Luka imati dva tjedni let više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Luxair je ukinuo liniju Podgorica-Luxemburg. Prošle top sezone kompanija je letjela dva tjedna leta. Luxair će nastaviti letjeti iz Tivta za Luxemburg. Luxair će i dalje letjeti za Ljubljanu, Beograd, Dubrovnik, Zadar, a otvara i liniju za Brač.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Croatia Airlines ima još jednu akciju. Akcija traje od 31.1. do 2.2. i nudi 35% popusta za povratne ili karte u jednom smjeru. Letovi za koje vrijedi popust su od 1.2. do 26.10. Pristojbe zračnih luka i ostale naknade plaćaju se u 100% iznosa. Putnik koji želi ostvariti ovaj  popust prilikom kupnje mora napisati kod 35GODINA.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U regiji je za Berlin (promatrani tjedan 11-17.12.) bilo iz:

 • Beograda 10 letova tjedno (Air Serbia 7 i Wizz Air 3)
 • Skopje 6 letova (Wizz Air)
 • Prištine 4 leta (easyJet 3, gpaviation 1)
 • Podgorice 2 leta tjedno (Ryanair)

To znači da za Berlin ima 22 leta tjedno (prosječno 3,1 dnevno) na 6 linija i 4 destinacija. Najviše letova ima Wizz Air (9).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Berlin

Dvije nove linije u II. mjesecu iz regije:

 • Podgorica-Izmir, Pegasus od 1.2.
 • Podgorica-Ankara, Pegasus od 5.2.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Air France će povećati broj letova na liniji Zagreb-Paris od 31.3, te će imati 9 letova umjesto 7 koliko je imao prošle godine. Kompanija će letjeti svakodnevno, a četvrtkom i nedjeljom će imati i 2. let. Ovime će Air France i Croatia Airlines imati 16 tjednih letova na liniji u code-share. Kompanija će na liniji letjeti sa Airbusom A319, Embraerom E170 i E190.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

El Al, zapravo njegov leisure prijevoznik Sun d’Or je planirao letove za Dubrovnik od 21.2. no ovi letovi se neće desiti i kompanija je od istih odustala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sun d’Or

U regiji je za Cologne (Keln) bilo iz (promatrani tjedan 11-17.12.)

 • Beograd 9 letova tjedno (Wizz Air 7 i Air Serbia 2)
 • Skopje 4 leta (Wizz Air)
 • Podgorica 2 leta (Wizz Air)
 • Zagreba 2 leta (Eurowings)
 • Niš 2 leta (Air Serbia)
 • Sarajevo 1 let (Eurowings)
 • Split 1 let tjedno (Eurowings)

To znači da za Cologne ima 21 let tjedno (prosječno 3 dnevno) na 8 linija i 7 destinacija. Najviše letova ima Wizz Air (13).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Cologne

Ljubljana je u XII. mjesecu ostvarila 87.378 putnika (60.518). Ovo je 102,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (85.513). U 2023. Ljubljana je ostvarila 1.270.382 putnika, što je 30,9% više putnika nego 2022, ali i samo 73,8% putnika iz 2019. Aerodrom je u 2023. imao 22.749 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

U četvrtak navečer me nazvao Mark Anžur, direktor Air Montenegra zbog nekih informacija koje je trebao. Pa sam ga usput pitao neka pitanja. Air Montenegro je u 2023. imao 480.000 putnika, što je 30% više od 2022, uz 2 milijuna EUR profita. Svaka čast! Kompanija je ovo napravila usprkos rata u Izraelu koji je poremetio liniju, te dolaska Pegasusa na liniju za Istanbul što je velik udarac na kompaniju, poglavito što na liniji leti i Turkish. Air Montenegor će se u 2024. boriti da makne Pegasus sa ove linije. Anžur smatra da je previše kapaciteta na toj liniji.

Plan za 2024. je da prevezu 650.000 putnika. Kompanija je 2023. letjela sa 4 aviona (tri Embraera E195 i jedan Airbus A320), a u ljeto 2024. će letjeti sa pet aviona, i to četiri Embraera E195, od kojih će dva biti u wet leasu, te jedan A320 od Trade Aira u wet leasu. 2024. kompanija ima u planu letjeti na 19 destinacija,  nove destinacije su za Minhen i Ostravu iz Podgorice, te Izmir i Baku iz Tivta, uz već ustanovljenu liniju za Rim iz Podgorice koja je krenula ove zime, a sa kojom je kompanija izuzetno zadovoljna. Respekt za kompaniju staru tek tri godine.

Kompanija intenzivno radi na code-share ugovorima, rekao mi je kojima, no obećao sam da isto još neću iznositi u javnost, no prioritet kompanije nije code-share ugovor sa Air Serbiom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Norwegian otvara liniju Ljubljana-Copenhagen od 29.4. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, a od 22.6. će letjeti utorkom i subotom, te od 19.8. ponovo ponedjeljkom i petkom. Linija će se operirati do kraja zimskog reda letenja, do 25.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.