Novosti iz regije

Wizz Air reže diljem regije (osim u Skopju i Beogradu). Najnovija rezanja su u Prištini gdje kompanija 2.9. prekida sa letovima za Basel i od 10.9. za Baden-Baden. Wizz Air je za ove dvije luke operirao 5 letova tjedno.

Wizz Air će stoga u IX. mjesecu operirati samo pet linija i to za Dortmund, London Luton, Memminten, Milano Malpensu i Beč. Wizz Air od 17.9. povećava Milano sa 3 na 4 leta tjedno. To znači da će aerodrom od IX. mjeseca imati 4 leta manje nego ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Temeljem zamaData flydubai u regiji (promatrani period 31.7. do 6.8.) ima letove iz Dubaia za:

 • Sarajevo 21 let tjedno
 • Beograd 14 letova
 • Zagreb 5 letova
 • Ljubljana 4 leta
 • Tivat 4 leta
 • Dubrovnik 3 leta tjedno

To znači da flydubai u regiji ima 51 tjedni let (prosječno 7,3 dnevno) na 6 linija.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: flydubai

Aerodrom Ljubljana je u VII. mjesecu ostvario 149.631 putnika (124.685 u VII/2022). Ovo je tek 72,2% putnika iz istog mjeseca 2019. Od početka godine Ljubljana je ostvarila 685.585 putnika (tek 64,3% putnika iz istog perioda 2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Komisija za promet Skupštine BiH usvojila je inicijativu da se taksa od 1,53 EUR po putniku koji putuju u BiH suspendira na rok od godine dana. Eto neke koristi od nedavnog sastanka sa ministrom prometa Fortom.

No, sada se postavlja pitanje zašto se sa time čekalo i zašto se takva odluka donijela kada je radi nje Ryanair otišao iz Tuzle, a vrlo vjerojatno je ista imala i te kako utjecaja na ukidanje baza Wizz Aira u Sarajevu i Tuzli. Ozbiljnih rezanja nema jedino u Banja Luci obzirom da se ona oglušila o obvezu slanja broja putnika po prijevoznicima, pa se istima ta taksa nije uspjela naplatiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

NAJEVE: Nakon što smo napisali članak o povećanjima broj letova Ryanaira iz Zagreba oko Nove godine, kompanija je dodatno povećala letove, pa sada ima povećanja:

 • Basel 4 tjedna leta do 5.11. i od 21.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta
 • Beauvais od 19.12. do 2.1. sa 2 na 3 leta
 • Bergamo od 19.12. do 2.1. sa 4 na 5 letova
 • Dublin 6 letova do 6.11. i od 20.12. do 3.1. sa 4 na 5 letova
 • Hahn od 20.12. do 4.1. sa 2 na 4 leta
 • London Stansted od 19.12. o 2.1. sa 7 na 8 letova
 • Paphos od 21.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta
 • Weeze 4 leta do 6.11.

Ryanair ovakvih povećanje nije imao prošlih zima. Kompanija će istim u tri tjedna Nove Godine imati 58 umjesto 50 letova koliko ima ostatak zime. Ovo je dva let više nego prošle godine. Uz to kompanija ima dodatne letove u prvom tjednu XI. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines će ipak ukinuti Dublin ove godine iz Zagreba, iako ga je najavila za letove tijekom zime. Još veća glupost kompanije je što će letove iz Dublina sa Splita na Zagreb prebaciti tek 17.10, što znači da će iz Zagreba obaviti samo 5 letova. Nedostatno da se linija postavi i stabilizira, te uhoda. Koja glupost i koje gubljenje novaca. Kompanija je ili trebala letove produžiti na zimu, ili ih operirati za Split do 26.10. (još tih 5 letova) ili prekinuti operacije 15.10. Ryanair će tijekom Nove godine povećati broj operacija za Dublin.

Kao što smo već napisali kompanija će smanjiti broj letova za London Heathrow iz Zagreba radi uvođenja linije Split-London Heathrow, sa 4 na 3 leta do 6.1. dok od 13.1. kompanija ponovo vraća ovu liniju na 4 tjedna leta. Croatia povećava jedan let za Frankfurt tjedno, te će zimi operirati tri tjedna leta iz Zagreba za Mostar što prošle godine nije operirala.

Nije istinit podatak koji je objavio EX-YU aviation news da je Croatia smanjila Bruxelles sa 14 letova koliko je operirala prošle zime na 11 letova ove zime. Croatia nikada u svojoj povijesti nije operirala više od 11 letova za Bruxelles iz Zagreba, a i prošle zime je imala 11 letova (dva svaki radni dan, jedan nedjeljom i nema letova subotom).

Ovime će Croatia ove zime imati 189 tjednih letova, jedan let više nego lani, a od 13.1. 190 tjedni let, dva više nego lani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Temeljem zamaData Air France u regiji (promatrani period 31.7. do 6.8.) ima letove iz Pariza CDG za:

 • Ljubljanu 11 letova tjedno
 • Dubrovnik 10 letova
 • Zagreb 7 letova
 • Split 6 letova tjedno

To znači da Air France ima 34 tjednih letova (prosječno 4,9 dnevno) na 4 linije u Sloveniji i Hrvatskoj.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air France

Rijeka je u VII. mjesecu imala 37.308 putnika, što je za 3.197 putnika manje nego u istom mjesecu lani (40.505). Obzirom da Rijeka već mjesecima ima manje putnika nego lani istinski treba postaviti pitanje odgovornosti i sankcija vlasnika, tj. Republike Hrvatske. Rijeka je jedina luka u Hrvatskoj i uz Moravu jedina u regiji koja je imala manje putnika nego lani. Ovo je 89,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (41.718). Rijeka je imala 846 operacija (664 u VII/2022), te je imala 1,9 tona carga (2,7 u VII/2022). Rijeka je od početka godine ostvarila tek 78.855 putnika, 1,9  tona carga i 2430 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Zamaaero se kompletno preselio u Grčku sa svim svojim djelatnicima gdje će biti ukupno devet dana. Baza nam je u Agriniu, iako ćemo proći još nekoliko grčkih gradova. Tako se sve vijesti, članci i analize pišu iz Grčke, pa je regionalni portal privremeno postao „grčka kompanija“.

autorica: Suzana Proroković, djelatnica (Nin)

Zamaaero u načelu ne objavljuje trip reporte i članke ove vrste, ali ovaj je više nego interesantno osobno iskustvo respektabilnog čitatelja portala pa smo odmah odlučili objaviti ga kao vrijedan doprinos portalu.

Potkraj VII. mjeseca me je iznenada zapalo da moram biti u Beogradu od 28-og (petak) do 30-og (nedjelja). No kako sam za ovo saznao 24-og, morao sam kupovati avio karte sa odlaskom i povratkom u toj istoj sedmici. Očekivao sam sve najgore jer je Turkish Airlines u VII. mjesecu držao najnižu cijenu na oko 300-400 eura za direktne letove IST-BEG. Air Serbia ne samo da je skuplja, već je dosta svojih letova rasprodala pa nudi samo karte za letove koje operira TK. Pegasus je nešto malo povoljniji ali njih držim za nebezbjednog prijevoznika te ne letim sa njima. Također je interesantno da je TK u VII. mjesecu za Beograd slao uglavnom B738 a ne A321 sa više sjedala. Doima se da je ljetna potražnja na ovoj liniji „pod kontrolom“.

No sa cijenama je posve druga priča. Jasno mi je da ne mogu očekivati ništa dobro kada u VII. mjesecu u ponedjeljak kupujem kartu za četvrtak. Jasno mi je i da puno putnika iz Rusije leti u Srbiju preko Turske što dodatno utječe na cijene. No cijena od 700 (sedam stotina) eura za povratni let me je ipak ostavila u šoku.

Put je hitan te novac nije toliko bitan. Mogu platiti 700 eura, no tu se počinjem prisjećati kako sam nekoć letio IST-BEG po standardnoj cijeni od 120-130 eura. Kada bi došao II. mjesec spuštali su na 90 eura, u ljetnim mjesecima dizali na 150-170. A tada je bilo možda deset tjednih letova. Sad kad ih imaju gotovo dvostruko više (plus JU i PC), moram platiti četiri puta više. Tu me krene raditi balkanski inat te odlučim da ću se ovaj put polomiti na konektiranim letovima i razdvojenim kartama ali im 700 eura neću dati radi principa.

Počnem ja tako gledati gradove koji su na oko jedan sat leta ATR-om do Beograda, a nisu popularne ljetne destinacije, da vidim koliko TK traži do tamo iz Istanbula a koliko JU do Beograda. Cijene koje TK traži za Skopje, Sarajevo i Zagreb tek su nešto manje luđačke od onih za Beograd. No kada pogledate primjerice Sofiju ili Bukurešt, to su najednom bitno manje brojke, premda i dalje skupe. Na kraju se pojavljuje dobitni tiket – Budimpešta. Otkud to? Pa otuda što Turkish za Budimpeštu leti sa IST ali također i sa SAW odakle let operira AnadoluJet i to je bitno povoljnije. Kupujem kartu SAW-BUD za 100 eura u jednom pravcu za 27.7.

Za povratak iz Beograda pronalazim još jednu AnadoluJet opciju, sa presjedanjem u Ankari. Dakle BEG-ESB-SAW sa layoverom od 4 sata što mi zapravo i odgovara jer za to vrijeme mogu završiti dosta posla u TK loži na ESB, za koju znam da je dobra i ugodna. Kupujem i ovu kartu za 150 eura.

Ostaje mi da riješim segment BUD-BEG u dolasku, gdje mi treba Air Serbia. Cijena je ista za oba dnevna leta (ujutro i poslije podne): oko 80 eura u „Light“ tarifi samo sa ručnom prtljagom. No, pojavljuje se problem: po redu letenja, AnadoluJet sa SAW treba sletjeti na BUD u 14 sati, a JU let za BEG polijeće u 15:15. Zračna luka u Budimpešti ima transfer zonu, no pitanje je kako ona funkcionira kada se dolazi izvan Schengena te nastavlja opet izvan Schengena. Dalja pretraga pokazuje da je u posljednjih 7 dana AnadoluJet svaki put kasnio u polijetanju sa SAW makar 30 minuta, a nerijetko i 60. JU let je, pak, u polijetanju sa BUD kasnio 15-ak minuta. Na koncu se još ispostavlja da BUD spada u onu grupu zračnih luka gdje se sa kartom kupljenom kod JU ne možete čekirati online i odštampati sebi boarding pass – mora se pronaći šalter u transfer zoni ili čak proći kroz kontrolu putovnica pa se vraćati natrag kroz odlaske. Sve ukazuje na to da je konekcija na BUD prevelik rizik, osobito sa odvojenim kartama.

Odlučujem da uzmem kartu BUD-BEG za sljedeće jutro u 8:00 i pronađem neki pansion u blizini zračne luke i tamo prenoćim. Ukupan trošak:

 • 100 eura za segment SAW-BUD
 • 80 eura za segment BUD-BEG
 • 150 eura za segment BEG-ESB-SAW
 • 60 eura za pansion i 20 za taksi

Sve skupa 410 eura, dakle 300 eura uštede. U prosjeku 100 eura po segmentu jer ih imam četiri – nije toliko loše. Stoji da treba stići do Sabihe, noćiti u Budimpešti, pa u povratku utrošiti dodatno vrijeme na let preko Ankare. No, većina tih sati se uz računalo lako pretvori u radne sate, a svakako volim letjeti i eksperimentirati pa nije problem.

Na dan puta, stižem na SAW koji inače ne volim koristiti iz mnogo razloga. Terminal je puno premali, gužve su puno prevelike, TK nema ložu za međunarodne letove a AnadoluJet gotovo uvijek kasni. Jedino je dobro to što sada postoji metro linija koja ide točno do terminala, te sam na SAW stigao mijenjajući tri metro linije i gradsku željeznicu koja prolazi ispod Bospora. Za to mi je trebalo oko 90 minuta, što je daleko bolje od autobusa ili taksija, i štedi vrijeme.

Odmah po dolasku na SAW vidim da moj let za Budimpeštu kasni 1 sat i 15 minuta. Jasno je da bi pokušaj hvatanja poslijepodnevnog JU leta u Budimpešti mogao uspjeti jedino ako sada JU zakasni iz Beograda barem dva sata. No JU je svoj red letenja dovela u red i vidim da im sve ide na vrijeme ili uz minimalna kašnjenja. AnadoluJet je na kraju poletio sa SAW sa dva sata zakašnjenja i sletio na BUD kada je JU let za Beograd već bio u zraku.

Pansion u Budimpešti blizu zračne luke bio je pun pogodak. Savršena čistoća, tišina i svi uvjeti za odmoriti se i završiti nešto posla. Ujutro dolazim na terminal, sve završavam za desetak minuta. JU let koji po redu letenja polijeće u 8:00, odlijepio se od uzletne staze u 8:06. U ATR-u 72-600 oko 40 putnika, gotovo svi stranci. Kabina čista i u vrlo dobrom stanju, buka motora daleko manja u usporedbi sa mojim posljednjim iskustvom na Jatovom ATR-u 72-200. Tad je buka bila nesnosna a kabina se raspadala. Ovo sada je nebo i zemlja po pitanju ugođaja, 80 eura je odlična cijena. Možda je usluga kod JU postala donekle „sterilna“ no rade sve profesionalno i dobijete točno ono što ste platili.

Na drugoj strani, BEG je i dalje koma. Europski koncesionar nije sposoban držati niti jedan toalet čistim i jedino im je bitno da gore na izlazu sve što mogu pretvore u prostor za parkiranje. Stari montažni parking u obliku kocke djeluje kao čudo arhitekture i prostornog planiranja u usporedbi sa novim parkingom koji je zauzeo čitav prostor između terminala i novog kontrolnog tornja. Ne mogu vjerovati da nisu bili u stanju napraviti nešto na više nivoa, a da zauzme manje mjesta u osnovi i bude pravilnoga oblika te da liči na nešto. Kontrola putovnica je u nešto manjoj banani nego prije, djeluje da napokon ima više policije. Nisam imao čekiranu prtljagu no dolje gdje se ista preuzima je također djelovalo da je manji kaos nego prošli puta. No ukupan mi je utisak bijedan i nimalo me ne raduje ova koncesija.

U povratku se AnadoluJet bolje pokazao. Poletjeli na vrijeme i sa BEG i sa ESB. Loža na ESB vrlo prijatna, layover se i ne osjeti. Interesantno mi je bilo kada sam i na ESB i na SAW primijetio B738 Max u AnadoluJet bojama. TK je prebacio 8 svojih Max-ova u AnadoluJet.

SAW je za kraj sačuvao jednu od svojih legendarnih fora: kada sletite na domaći terminal, a krenuli ste iz inozemstva pa presjedali, prtljaga će vam biti isporučena na međunarodnim dolascima unatoč tome što vi iz zrakoplova izlazite kroz zonu domaćih dolazaka. Ovo znači da morate proći kroz baggage hall i ignorirati traku sa vašim letom jer vam kofer nije tamo. Morate izići u dolazni terminal i proći nekih 200 metara do izlaza kroz koji prolaze putnici sa međunarodnih letova. Naravno vi ne smijete tuda ući u međunarodni baggage hall, tu se samo može izići i više nema vraćanja. Morate pronaći nekog od osoblja te mu objasniti da vam je kofer tamo, nakon čega vas oni sprovode pored carinika i vode do jedne trake na koju dolazi sva ta prtljaga kod koje su se miješali domaći i međunarodni letovi. Pronađete svoju, osoblje vas sprovede nazad, i slobodni ste.

Zanimljivo iskustvo, kada se sve zbroji. I ponovo bih uradio isto ako bih morao. Neću im dati 700 eura sve dok nije pitanje života i smrti.

autor: Ivan Hrustanović (nick:_iX) suradnik, foto: Anadolujet

Aegean je liniju iz Atene za Ljubljanu planirao letjeti do 29.9, no odlučio ju je produžiti do dva tjedna, do 13.10. Linija se operira dva puta tjedno. Kao što smo već pisali Aegean je odlučio zagrebačku liniju produžiti i na zimu, pa će ove zime letjeti za Beograd, Zagreb i Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Kako je Croatia prodala svoje slotove i ostala na samo 4 leta tjedno za London Heathrow, a ove zime je odlučila letjeti za Heathrow iz Splita jednom tjedno (subotom), morala je smanjiti broj letova za Zagreb sa dosadašnjih zimskih četiri na tri leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Tako će biti do 6.1. a od 13.1. kompanija vraća Zagreb na četiri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i subota). Ipak i sa ovim jednim letom manje Croatia ima više letova za Zagreb ove zime nego prošle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Temeljem zamaData KLM u regiji (promatrani period 31.7. do 6.8.) ima letove iz Amsterdama za:

 • Split 20 tjednih letova
 • Zagreb 14 letova
 • Beograd 14 letova
 • Dubrovnik 7 letova

To znači da KLM ima 55 tjednih letova (prosječno 7,9 letova dnevno) na 4 linije.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: KLM

Aerodrom Morava je u VII. mjesecu ostvario 2744 putnika (2747 u VII/2022). Što znači da je ove godine aerodrom imao 3 putnika manje nego prošle godine i time je jedini aerodrom u regiji koji ima manje putnika nego prošle godine. Ovo znači da Morava ima pola manje putnika od Osijeka i Brača, te tek malo više od Maribora i Mostara (samo 168 putnika viđe). Aerodrom je istovremeno imao 107 operacija. U prvih sedam mjeseci godine Morava je ostvarila 7473 putnika (prošle godine 7269), što je daleko manje od Osijeka i Brača. Aerodrom je u prvih sedam mjeseci ostvario 365 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Split i Zadar su dvije zračne luke na samo 116 km razdaljine, za što autom treba tek 1:15 sati. No, svejedno u VII. mjesecu su imale zajedno 1.031.103 putnika. Daleko više nego najveći Beograd, tri puta više nego Zagreb. Oba aerodroma su u VII. mjesecu imali rekorde po broju putnika, Split 744.720 putnika (103% iz 2019), Zadar 286.383 putnika (197% putnika iz 2019). Ogroman respect i čestitke!

Hrvatska je ovog VII. mjeseca imala skoro 2.010.000 putnika na svojih 9 aerodroma. Zagreb, Split i Zadar su imali preko 100% putnika u usporedbi sa istim mjesecom 2019, dok ostale zračne luke to nisu imale.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Ryanair će oko Nove godine povećati broj letova za Zagreb i to za:

 • Basel od 21.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta
 • Hahn od 20.12. do 4.1. sa 2 na 4 leta
 • Bergamo od 19.12. do 2.1. sa 4 na 5 letova
 • Paphos od 21.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta
 • Beauvais od 19.12. do 2.1. sa 2 na 3 leta
 • Dublin od 20.12. do 3.1. sa 4 na 5 letova

Ryanair ovakvih povećanje nije imao prošlih zima. Kompanija će istim u tri tjedna Nove Godine imati 57 umjesto 50 letova koliko ima ostatak zime. Ovo je jedan let više nego prošle godine. Naravno, Ryanair u cijelom svom sustavu nema letova za Božić.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

Wizz Air u IX. mjesecu smanjuje broj letova iz Ohrida za Basel sa 4 na 3 od 9.9. Kopanija vraća letove na 4 leta 7.10, no liniju ukida 28.10. Kompanija ukida i letove za Malmo 28.10. Kompanija je prošle zime letjela za Basel, dok za Malmo nije imala letova.

Prošle zime Wizz Air je imao 6 letova iz Ohrida, dok će ove zime imati 7 tjednih letova (Beč 3 leta, Dortmund 2 leta i Memmingen 2 leta). Prošle zime kompanija nije imala letove za Memmingen. Za razliku od Ohrida, Skopje ove zime ima vrlo velika povećanja Wizz Aira, čak 28 letova više nego ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Temeljem zamaData Iberia u regiji (promatrani period 31.7. do 6.8.) ima letove iz Madrida za:

 • Dubrovnik 14 letova tjedno
 • Split 8 letova
 • Zagreb 6 letova tjedno

To znači da Iberia ima 28 tjednih letova (prosječno 4 leta dnevno) na 3 linije.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Iberia

Zračna luka Brač je u VII. mjesecu ostvario 5259 putnika u VII. mjesecu (3505 u VII/2022). Ovo je 99,2% prometa iz istog mjeseca 2019. (5304 putnika). Ovo je tek neznatno manje od Osijeka, ali daleko više od Morave, Mostara, Lošinja i Maribora. U prvih sedam mjeseci Brač je ostvario 10.148 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Sarajevo u ovom momentu proširuje istočnu fasadu aerodroma. Projekt se zove „dogradnja i modernizacija Terminala B“. Aerodrom će ovime u prizemlju povećati prostor u zoni preuzimanja prtljage, dobiti novi prostor za carinu, imat će bolji izlaz za putnike, te će se proširiti zona dočeka putnika. Na prvom katu se proširuje zona KDZ pregleda i kontrole putovnica, osiguravaju se uvjeti za proširenje DFS-a. Instaliran je i sustav za upravljanje koridorima.

Aerodrom je dobio uz tri avionmosta i tri dodatne gatea za autobuse (ispod mostova). Dvije jezgre za aviomostove su puštene u promet, a treća su upravo dogotavlja. Trenutno se spaja jezgra sa zgradom i završavaju se fini radovi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

SkyAlps od 23.9. uvodi chartere na liniji Brač-Bern. Charter će se operirati u subotu 23.9, nedjelju 1.10. i nedjelju 8.10. Linija će se operirati sa Dash 8-400. SkyAlps već leti na redovnoj liniji za Bolzano, te charterima za Bratislavu i Košice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyAlps

Iako je flydubai najavio povećanje sa 4 na 7 tjednih letova na liniji Dubai-Ljubljana od 18.12. i takvo operiranje cijele zime, isto je ipak reducirao. Pa će tako kompanija nakon 9.1. letjeti pet letova tjedno (nema letova ponedjeljkom i utorkom). 7 tjednih letova leti ponovo od 5.2. Ljubljana tima ime ukupno 6 letova manje od prvotnog plana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Temeljem zamaData British u regiji (promatrani period 31.7. do 6.8.) ima letove iz Londona za:

 • Dubrovnik 14 letova tjedno
 • Split 12 letova
 • Zagreb 6 letova
 • Ljubljana 6 letova
 • Pula 1 let tjedno

To znači da British ima 39 tjednih letova (prosječno 5,6 dnevno) na 5 linija.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: British

Niš je u VII. mjesecu postigao istinski fascinantne brojke. 53.771 putnika (46.475 u VII/2022). Prvi puta nakon 6 mjeseci da je po broju putnika bio ispred Banja Luke. Ovo je čak 150,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (35.646). Respect!

Aerodrom je imao 444 operacije (420 u VII/2022) i nije imao carga (12,1 tonu u VII/2022). Niš je u prvih sedam mjeseci ostvario 261.301 putnika (201.175 prošle godine), 1127 operacija (1073 prošle godine) i 21,0 tona carga (71,7 tona prošle godine).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Niš će dovršiti građevinske radove na novom terminalu do kraja IX. mjesecu. No, terminal se tada neće otvoriti jer tada kreće uređenje unutrašnjosti i instaliranje opreme, te testiranje terminala. Stoga se terminal planira otvoriti tijekom ljetne sezone 2024. Konačno, sa dvije godine zakašnjenja od prvotnih obećanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je prošli tjedna organizirao sastanak sa predstavnicima aerodroma u BiH i direktorom BHDCA. Na sastanku su bili predstavnici sve četiri zračne luke. Tema sastanka je bila problemi sa kojima se susreću zračne luke u BiH.

Direktor BHDCA Čedomir Šušnjar je rekao da BIH u zračnom prometu vrlo zaostaje za Europskom unijom. Natalija Trivić, direktorica Aerodroma Banja Luka je naglasila da postoje ogromne administrativne barijere koje koče napredak i koje se moraju hitno maknuti.

Na sastanku je ministar Forto naglasio da je broj putnika jedino mjerilo toga da li jedan aerodrom dobro posluje ili ne, da da je cilj povećati broj putnika. Ova izjava jako čudi i istinski se ne očekuj od ministra da izjavio ovako nešto. Ne, nije jedino mjerilo za aerodrome broj putnika. Mjerilo su također i profitabilnost poglavito u kontekstu količina subvencija, količina linija i prijevoznika (pogledajte „sva jaja u jednu košaru Tuzle“ i posljedice toga), razvijenost infrastrukture, dovoljan broj kvalitetnih kadrova, projekti koji se realiziraju (i opet Tuzla koja godinama nije ispunila zahtjeve prijevoznika), operativna sposobnost i još masa drugih mjerila.

Forto je rekao i da niz okolnih aerodroma jača na račun BiH aerodroma. Stoji, ali tu okolni aerodromi samo koriste inerciju i nesposobnost BiH aerodroma. U prvom redu tu je greška i krivica BiH aerodroma što ne iskorištavaju svoje potencijale i dozvoljavaju da se promet preljeva na okolne aerodrome. Forto je rekao da je ovo tek prvi u nizu sastanka koji imaju za cilj poboljšanje avioprometa u BiH.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zamaaero istinski rapidno raste. Portal je prvi puta prešao 9 milijuna posjeta u godinu dana. Točnije u zadnjih godinu dana imamo ih 9.092.819. Vrlo je moguće da ćemo do kraja godine preći i 10 milijuna posjeta u godinu dana.

U prošlom tjednu imali smo čak dva dana preko 50.000 posjeta dnevno (u ponedjeljak 50.492 i u utorak 50.973). Prošlog vikenda su oba dana bila sa preko 40.000 posjeta. Svaki dan u zadnjih 7 dana smo imali preko 40.000 posjeta. U zadnjih tjedan dana imali smo 328.701 posjet, a u zadnjih mjesec dana 1.142.794 posjeta. Od početka postojanja portala imali smo 15,9 milijuna posjeta.

U zadnjih 7 dana imali smo jako puno komentara, njih 2693 komentara, što je ekvivalent na godišnjoj razini od 140.036 komentara.

U zadnjih 15 dana top članci po broju komentara su bili:

 1. Gdje Air Serbia najviše leti iz Beograda – 269 komentara
 2. Novi aerodrom koji nikome ne treba! – 268 komentara (još aktivan)
 3. Zašto Beograd ima više putnika od Zagreba – 245 komentara
 4. Avion Air Serbie divertiran na Moskvu – 217 komentara
 5. Kaos Beograda u subotu – 201 komentar
 6. Zagreb 369.493 putnika u VII. mjesecu – 192 komentara
 7. Zašto zagrebačke brojke padaju – 189 komentara
 8. Air Serbia dobila E195 – 167 komentara
 9. Beograd brdo novih linija ove godine – 162 komentara
 10. Tuzla pregovara sa Trade Airom – 152 komentara

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Jordan Aviation koji leti charter letove iz Amana za Sarajevo će ih nastaviti letjeti i ove zime. Na projektu su vrlo ozbiljno radili Aerodrom Sarajevo, USAID, Vanjskotrgovinska komora BiH, lokalni turoperatori, Udruženje turističkih agenata u Jordanu i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Upravo Jordan Aviation je trebala biti kompanija koja je trebala otvoriti bazu u Sarajevu, o čemu smo prvi pisali prije više mjeseci. Jordan Aviation je htio letjeti prema europskim destinacijama. No, isto se nije desilo radi administrativnih i tehničkih prepreka vezanih uz zračne slobode. U Aerodromu Sarajevo su mi rekli da su dali sve od sebe da se ova baza desi, no da isto više nije realno jer postoji puno previše nepremostivih problema. Iako je ugovor bio potpisan između Aerodrom Sarajevo i Jordan Aviation on je sada raskinut. No, Jordan Aviation ne odustaje od letove za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jordan Aviation

Dakle, 16.08.2023 smo leteli direktnim jutarnjim letom JU650 iz Beograda za Moskvu. Želja nam je da ovde predstavimo jutarnju situaciju na aerodromu Beograd i uopšte sve što je vezano sa operativnom otpremom leta JU650 iz Beograda (t.j. ono sto je vidljivo putniku). Cilj ovog dopisa nije kritika niti blaćenje Air Srbije ili Aerodroma Beograd već da predstavimo realno stanje onakvo kako ono jeste pa možda i to pomogne nekima da donesu neke zaključke i uvedu eventualne promene radi optimizacije procesa rada.

Letelica predviđena za nas let je bila A320 (YU-APH), avion je stigao prethodno veće u Beograd i noćio je na aerodromu tako da bi se moglo pretpostaviti da je glavni faktor za  polazak na vreme ispunjen. Predviđeni izlaz za ukrcavanje  je bio A1.

Na aerodrom smo došli u 04:00 kolima koja su nas ostavila u takozvanoj K&F zoni ispred terminala. Tu i dalje ima nekih dasaka i skela tako da je opšti izgled sa spoljašnje strane zgrade još dosta nesređen. Uputili smo se ka šalterima za registraciju gde je već bio formiran poprilični red. Kad smo stigli i zauzeli naše mesto u redu bilo je 04:05 i još nije bilo ni jednog zaposlenog radnika aerodroma Beograd na pozicijama za registraciju putnika. U 04:15 stiglo je prvih 5 službenika koji su započeli registraciju putnika i tek nakon 30 minuta je pristiglo još nekoliko službenika za registraciju. Sve se odvijalo jako sporo i prolazilo je 5 do 10 minuta da bi se registrovao jedan putnik. Konačno smo bili registrovali i predali prtljag za nas let u 05:19!!!

Fotografija je urađena u 04:21 i prikazuje  stanje reda u to vreme dana.

A sledeća fotografija je urađena u 04:51 da bi se videlo i ovekovečilo kojim tempom je napredovala registracija putnika

Na pasoškoj kontroli je takođe bio priličan red i radilo je 12 šaltera ali obzirom da smo imali Ethihad Guest na boarding kuponima propustili su nas u red za priority te smo te formalnosti uradili mnogo brže nego da smo čekali regularni red. NA KD kontroli nije bilo nekih zadržavanja i sve se odvijalo dosta dobro. Na izlazu A1 smo prošli dodatnu KD kontrolu koja se primenjuje za sve letove ka SAD i Rusiji. To je išlo dosta brzo i tako smo se našli u zoni za ukrcavanje u avion negde oko 05:40. Ukrcavanje u avion je počelo tek u 06:17 dakle 17 minuta kasnije od predviđenog vremena poletanja aviona i trajalo je sve do 06:35 da bi smo konačno oko 06:40 startovali sa push back-om. Poleteli smo u 06:53 a na moskovski aerodrom Šeremetjevo smo sleteli tačno u 10:36, odnosno avion je bio parkiran u 10:47 (37 min kašnjenja). Za one zainteresovane avion je bio pun do poslednjeg mesta, a o samom letu nema šta da se posebno napise obzirom da smo dobili uobičajenu uslugu koju Er Srbija nudi putnicima u evromediteranskom saobraćaju i koja je svima poznata. Vrlo malo putnika je kupilo nešto dopunsko za jelo i piće tokom samog leta, posada je proletela tim kolicima kroz kabinu i nekako je ostao utisak da su molili Boga da se niko ne javi da bi nešto kupio.

U povratku za Beograd isti avion je krenuo iz Seremetjeva sa stajanke 56 minuta kasnije u odnosu na predviđeno vreme i poleteo je iz Moskve sa 66 minuta kašnjenja; sleteo je u Beograd u 14:01 (umesto u 13:00).

Posmatrano sa strane, organizacija otpreme letova na aerodromu u Beogradu nije i dalje dobra i ima puno toga sto zahteva unapređenje. Po našem mišljenju, kašnjenje u startu dana od 50+ minuta na matičnom aerodromu pri lepom vremenu, ispravnoj letilici, bez nepredviđenih bezbedonosnih događaja (znate na šta mislim) i sa posadom u avionu nije dopustljivo. Proces rada otpreme je neorganizovan i u neku ruku preovladava radna nedisciplina i nonšalantnost a posledice toga su dalja kašnjenja vazduhoplova tokom celog dana, izgubljeni slotovi i pretpostavljamo velike svote novca koje se troše nepotrebno za kompenzaciju ili rerutiranje putnika u ovom ili onom obliku umesto da se isti reinvestira u kompaniju zarad daljeg razvoja i unapređenja.

autor: Dejan Radojević, dopisnik (Moskva), foto: Dejan Radojević

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.