Novosti iz regije

EasyJet je prošlog ljeta letio na lniji Napulj-Pula dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. No, ove godine kompanija je odustala od ove linije i više je neće operirati. Kompanija će i dalje letjeti letove za Amsterdam, Basel, Berlin, Bristol, London Gatwick, London Luton i Paris CDG.

Istovremeno je prošle godine kompanija letjela za London Gatwick 9 tjednih letova, no ove godine će letjeti za Gatwick 4 leta, a za Luton 2 tjedna leta, dakle sveukupno 3 leta manje za London. Sve ostale linije letjet će kao i prošle godine. Ovime je Pula za sada izgubila 5 tjednih letova easyJeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Croatia Airlines je planirala dobiti prvi Airbus A220 u II. mjesecu 2024. No, isporuka se prolongira na VI. mjesec ove godine. U 2024. kompanija bi trebala dobiti dva ova aviona, šest aviona 2025. i četiri 2026. Nakon toga postoji mogućnost da uzmu još tri aviona u 2027. Vrlo vjerojatno kompanija će uspjeti produžiti lizing za postojeću flotu kako ne bi imala manjak aviona radi prolongiranja isporuka A220.

Croatia iduće godine planira unajmiti i dva A320, od čega će gotovo sigurno jedan doći od Trade Aira. No, ova dva aviona bi trebali povećati kapacitete kompanije, a nisu zamjena za prolongirane A220, tj. kompanija bi ljetnu sezonu trebala operirati sa 14+1 avionom (jedan avio je backup). Ako kompanija uspje u flotu dobiti dva A320 istim će imati bitno veće kapacitete nego je imala 2019. kada je iznajmila dva CRJ1000, obzirom da je razlika između ova dva aviona u 80 sjedala na svakom, tj. 160 sjedala ukupno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je napravila ono što je do sada napravilo niz kompanija, te je rasjekla svoj povijesni avion ATR 72 YU-ALT i od njega napravila 2500 privjesaka. YU-ALT je u floti letio od 1998. do 2022, a u Air Serbiu je došao 2013. Šteta što se ovo nije napravilo od nekog od aviona koji su u floti letjeti još od SFRJ npr. YU-ALN. Privjesci su numerirani (koji je od 2500 komada) i prodaju se po 29,95 do 47,95 EUR komad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Kontektirali smo CEO Air Montenegra g. Marka Anžura koji nam je rekao da za sada još ne znaju hoće li letjeti dvije destinacije iz Turzle (Maastricht i Istanbul) ili ne. Naime, kompanije u ovom momentu procjenjuje situaciju. Anžur kaže da u ovim relacijama baziranje aviona nema smisla, dok su ferry letovi skupi i uzimaju resurse. Anžur kaže da razmatraju W-letove, no isto će se jako teško uklopiti u njihov trenutni raspored letova. Anžur nam je rekao da je ovdje još i negativan element loša meteo situacija u Tuzli, koja bi potom ugrozila točnost prometa na drugim linijama. Ovo je i te kako bitan faktor. U Podgorici  i Tivtu vrijeme zimi je blago i stoga kompanija ima redovne operacije, no kao što znamo u Tuzli nije tako, a aerodrom još nije poradio na infrastrukturalnim investicijama koje najavljuje godinama, te se dodatno kompliciraju i otkazuju operacije. Stoga je ova bojazan Anžura i te kako opravdana.

Anžur nam je rekao da su Švedska, Danska, Njemačka i Austrija odbile dati dozvole za letove i da se isti do daljnjega neće ostvariti. Na naše pitanje postoji li opcija da Air Montenegro otvori poslovnicu u Sloveniji ili Hrvatskoj te da leti iz Europske Unije do Tuzle bez problema i ograničenja, Anžur nam je odgovorio da za sada još ne razmišljaju o tome.

Ovo pokazuje da letovi Air Montenegra nisu baš toliko sigurni kako to iznosi Aerodrom Tuzla. Još uvijek se razmišlja i procjenjuje situacija. Oni se možda i dese, ali to, za sada, nikako nije gotova stvar kako se pokušava prezentirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Uobičajena je praksa da kompanije prekidaju sezonske letove krajem ljetnog reda letenja, što je ove godine 28.10. No, ZL Dubrovnik ove godine ima velik broj letova koji že se operirati još prvi tjedan XI. mjeseca:

 • Aer Lingus za Dublin – 1 let 4.11.
 • Austrian za Beč – 2 leta do 4.11.
 • easyJet za Bristol – 1 let 29.10.
 • Je2 za Birmingham – 2 leta do 4.11.
 • Jet2 za Edinburgh – 1 let 29.10.
 • Jet2 za Leeds – 2 leta do 2.11.
 • Jet2 za London Stansted – 2 leta do 4.11.
 • Jet2 za Manchester – 3 leta do 4.11.
 • Jet2 za Newcastle – 1 let 29.10.
 • Jet2 za Nottingham – 1 leta 29.10.
 • Lufthansa za Minhen – 1 let 4.11.
 • TUI za Birmingham – 1 let 29.10.
 • TUI za London Gatwick – 1 let 29.10.
 • TUI za Manchester – 1 let do 29.10.
 • Transavia za Paris Orly – 2 leta do 4.11.
 • Volotea za Bordeaux – 2 leta do 4.11.
 • Volotea za Lyon – 2 leta do 4.11.
 • Volotea za Marseille – 2 leta do 4.11.
 • Volotea za Nantes – 2 leta do 4.11.

Uz to u X. mjesecu Croatia ima letove za Zagreb i Frankfurt, easyJet za London Gatwick, Turkish za Istanbul i Freebird niz charter letova. Nakon početka zimskog reda letanja Dubrovnik će imati 30 dodatnih letova. Ovo će povećati broj putnika u X, a još više u XI. mjesecu iz Dubrovnika spram prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Nakon što je ogromna većina kompanija otkazala letove za Tel Aviv, iste je konačno otkazala i Air Serbia. Kompanija je letjela četiri tjedna leta za Tel Aviv. Za sada su letovi otkazani do kraja XI. mjeseca, a postoji realna mogućnost da se otkazivanje prolongira i dalje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Predstavnici kompanije Dragonfly Venture Holding su razgovarali sa Slovenskim ministarstvom za infrastutkuru oko osnivanja kompanije Slovenia Air.

Slovenia Air planira operirati letove u Europi. OK, još i može proći. Ali kompanija planira otvoriti i letove iz Ljubljane za Hong Kong. Majko mila. Long-haul iz Slovenije je vrlo neracionalan, no Hong Kong nikako nije linija koja ima potencijala. Malo je velikih europskih aerodroma iz kojih se leti za Hong Kong, a brdo aerodroma koji imaju preko 10 milijuna putnika nemaju veze za Hong Kong, ali će zato minijaturna Ljubljana koja ima jedva milijun putnika to imati. Svašta. Kompanija planira otvoriti letove i iz Maribora u budućnosti.

Postoje dvije kompanije sa ovim imenom. Dragonfly Venture za sebe kaže: „mi smo mali obiteljski ured sa velikom vizijom. Kompanija se bavi emisijama otrovnih plinova, otpornosti na klimu, konzerviranjem svježe vode, zdravlje zemljišta i tla. Stranice kompanije ne daju neku informaciju o kompaniji i iznose samo općenite teze i floskule. To je obično upozorenje da se radi o prodavanju magle.

Druga kompanija se zove Dragonfly X koja koristi i ime Dragonfly Venture Holdings Limited. Kompanija je startup! Odmah crveni karton. Ako je matična kompanija startup kako će ona otvoriti Slovenia Air? Kompanija bi se htjela baviti amfibijskim letovima, VTOL zrakoplovima i dronovima, turističkim obilascima iz zraka, ekološkim rješenjima za zračni prijevoz, nekretninama i infrastrukturom. Dragonfly X ima sjedište u Hong Kongu i ovo objašnjava puno, to je poveznica, vjerojatno se zato sanja o krajnje neracionalnim letovima za Hong Kong. Kako god Dragonfly X ima enormne planove, do 2025. imati 800 zaposlenih i investirati 500 milijuna USD. No, već dvije godine pokušavaju pokrenuti startup i nisu napravili ništa. Znači dvije godine se nisu maknuli sa mrtve točke, a u idućih dvije godine će imati 800 zaposlenih i pola milijarde investicije. Jako racionalno! I oni imaju vrlo skromnu stranicu sa jako općenitim planovima i floskulama.

Još skromnije stranice su Slovenia Aira. Stranice se vežu na stranice Dragonfly X, pa je vrlo vjerojatno to projekt ovog startupa. Stranica ima tek par općenitih floskula i ništa drugo, tipa dođite u Sloveniju i mi ćemo imati suvremene avione. Nikakvih, pa ni najosnovnijih podataka na stranici nema. Čak ni podaci o samoj kompaniji (about us), budućoj floti, linijama, CEO-u i ključnim ljudima, nema čak ni podataka o  kontaktima.

Sve u svemu jako neozbiljno, sa potpuno nerealnim planovima i ovoj inicijativi ne treba pridavati ikakvu pozornost. Biti će to još jedan u moru projekata poput damatiana.hr, Air Srpske, Interair Linka, Libertas Aira, Master Airwaysa, Air Vardara, Aeromaka, Adria Wingsa, Libertas Aira, Adriatic Skywaysa, Air Albatrosa, Skopje Aira, Air Croatia, Sea Aira, Golden Aira, Express Airwaysa, Anić Airwaysa, Limitlessa, Avexa, Centavie, Kosova Airlinesa, Tafa-e, Ilyriana, Bosnia Airlines, Bosnia Wanda, FlyBosnie ili Praguse. Samo nerealne želje. Pitanje je samo zna li sve ovo slovenska vlast ili ćemo imati još jedno prodavanje magle poput SHS-a u Mariboru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Slovenia Air

Ljubljana je ostvarila 140.455 putnika u IX. mjesecu (114.892 u IX/2022). Ovo je 81,5% putnika iz istog mjeseca 2019. Jako loše. Aerodrom je u prvih devet mjeseci godine ostvario 972.439 putnika (67% brojke iz 2019). Aerodrom je 6.10. dočekao svog milijuntog putnika na letu iz Istanbula.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Ljubljana

Fox Aviation je dobio licencu za obavljanje komercijalnog prijevoza od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo Slovenije. Kompanija će se fokusirati na business i privatne charter letove. 51% vlasništva kompanije ima Srđan Petrović iz Beograda, dok ostalih 49% vlasništva ima Pilot Support LLP iz Londona.

Kompanija će imati sjedište u Ljubljani, dok će avioni imati slovenske registracije. Trenutno kompanija u floti ima Cessnu Citatiton 550, Cessnu Citation Bravo, dvije Cessne CJ i Piper PA-31 Cheyenne. Respektabilna flota 5 poslovnih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Fox Aviation

Air Serbia ima novu web stranicu. Stranica je bitno diskretnija nego stara, bez žarkih boja kakve je stara imala. Na prvoj stranici desno je ponuda prodaje karata. Postoji izbornik za gradove i zgodan detalj je da su uz svaki grad zastave države. Prvo se nude tri srpska grada (Beograd, Kraljevo i Niš), dok se prije nudio grad prema IP adresi (pa je meni iskakao Zagreb kada sam bio kod kuće ili grad gdje sam bio u inozemstvu). Potom su gradovi složeni po državama, što nije loše, no države nisu složene po abecedi, što je veliki propust. Naravno, ne morat tražilicu pretraživati na ovaj način već možete upisati sam grad ručno. Pritiskom opcije stranca se prebacuje na staru strancu, pa su ostali koraci kakvi su bili i prije.

U glavnom izborniku na vrhu su opcije: rezerviraj, moje rezervacije, otkri (sa letovima, ponudama i uslugama), info i pomoć (sa podrškom, propisima i smjernicama za putovanje), program lojalnosti, blog (sa tipovima za putovanja), te kontakti. Iznad glavnog izbornika nalaze se opcije: Za putnike, Za kompanije, O nama, izbor jezika (gdje možete birati jedan od 11 jezika) i izbor države.

Na glavnoj stranci su i pozivi za posjet Srbiji i Beogradu, te jedan grad koji se promovira (trenutno je to Porto). Ispod su dodatne ponude Air Serbie. Na samom dnu je lista linkova na stranicu. Svi linkovi još uvijek ne rade, pa se tako ne može otvoriti red letenja. Svi linkovi su sada vrlo pregledni, ukusno složeni, a stranice vrlo funkcionalne. Dominatna boja je svjetlo plava. Novost je link za pohvale i žalbe koje stara stranica nije imala, a što je vrlo pohvalno.

Sve u svemu jako dobro, odlično osvježenje, stranice su bitno bolje i preglednije. Bravo Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia web stranica

BHDCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH) izdala je dozvolu Air Montenegru za linije iz Tuzle za Maastricht i Istanbul. Letovi za Maastricht su iznenađenje. Daleko logičniji bi letovi bili za Amsterdam no tamo je nemoguće dobiti slotove, stoga čudi da nisu otvorili letove za daleko kvalitetniju opciju Eindhoven. Konačno i Wizz Air je letio za Eindhoven, što bi omogućilo nastavak navike putovanja postojećih putnika. Ovako će se morati stvoriti nove navike, a to košta. Istanbul je svakako odlična opcija i ta linija će imati gomilu putnika. Planiran početak letova je kraj XI. mjeseca.

Nažalost negativni odgovori su stigli iz Švedske, Danske, Austrije i Njemačke. Ne iznenađuje. Ove države vrlo rijetko odobravaju letove pete ili sedme slobode. Odgovor zrakoplovnih vlasti Luksemburga još se čeka.

Plan je bio da u Tuzli bude jedan bazni avion, te da leti 10 linija i 20 tjednih letova. To sada više nije opcija jer četiri tjedna leta mogu pokriti i sa W letovima, primjerice Podgorica-Istanbul-Tuzla-Maastricht-Tuzla-Istanbul-Podgorica. Posade mogu letjeti šest legova, no najviše 11 sati leta, a ovo je svakako više. Stoga bi ovako nešto mogle napraviti dvije posade, no ne bi bilo potrebe za ferry letovima. Moguće je da se napravi i ferry let, pa potom dva leta. To svakako može napraviti jedna posada.

Postavlja se pitanje može li Air Montenegro otvoriti kompaniju u EU (npr. u Ljubljani ili Zagrebu), odakle bi mogli letjeti za Europsku Uniju bez ikakvih problema i posebnih dozvola. Za tako što bi prvo morali imati garanciju dužeg financijskog aranžmana sa Tuzlom, tj. od par godina. Uz to postoji problem otvaranja kompanije. Naime, Air Montenegro može imati tek 49% vlasništva u takvoj kompaniji. Strane kompanije (npr. Corendon i Freebird iz Turske) to rješavaju tako da im 51% vlasništva imaju privatne osobe koje imaju neko EU državljanstvo (npr. vlasnik kompanije), ili kompanije koje su registrirane u EU, a de facto su u vlasništvu turskog kapitala. No, Air Montenegro nije privatna kompanija i ona i te kako ima problem naći opciju 51% EU vlasništva.

Vlada Tuzlanskog kantona je objavila da planira subvencionirati kompanije koje lete iz Tuzle sa 1,28 milijuna EUR. Pitanje je hoće li se ovim novcem financirati i Air Montenegro. No, ako se i puca na nekog drugog prijevoznika za taj novac može se dobiti najviše 20-25 cjelogodišnjih letova na nekih 10-12 linija, što je eventualno jedan bazni avion. Ostaje za vidjeti hoće li biti zainteresiranih kompanija, obzirom da su se i Wizz Air i Ryanair povukli iz Tuzle.

Evidentno se i aerodrom Tuzla i Kanton i te kako trude dobiti letove. I to je dobro. Za sada je uspjeh mršav, a Tuzla će ove zime imati tek 10 tjednih letova Wizz Aira (po tri za Basel i Dortmund, a 4 za Memmingen), te 4 Air Montenegra. Prošle zime Tuzla je imala 34 tjedna leta na 14 linija, a ovog ljeta 48 tjednih letova. Ovo znači 20 letova manje nego prošle zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

BRA Braathens već leti za Split značajan broj charter letova i to za Copenhagen, Gothenburg, Jonkoping, Kalmar, Norrkoping, Orebro, Oslo i Vaxjo. No, od 11.5. otvara još jednu charter liniju iz Splita, za Stockholm Arlandu. Na liniji ima konkurenciju SAS-a, Norwegiana, Croatie, TUI-a i Sunclassa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BRA

Prošlih dana smo pisali da za iduće ljeto letove za Rijeku više neće imati airBaltic za Rigu, easyJet za London i Condor za Frankfurt, no sada još jedna loša vijest. Liniju Rijeka-Berlin ukida i Eurowings. Eurowings je na ovoj liniji prošlog ljeta operirao dva tjedna leta. Eurowings će i dalje letjeti za Cologne, Dusseldorf, Hamburg i Stuttgart.

I dok svi ostali rastu i otvaraju nove linije, ovo je već četvrta linija koje se ukida iduće godine iz Rijeke. Kako je Rijeka prošle godine imala 22 linije ovo je skoro 20% otkazanih linija. Tragedija!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

 

Premijer Abazović je imao provala u svom mandatu vezanu uz zrakoplovstvo. No, svakako i daleko najgore je bilo pregovaranje sa Kastratijem (vlasnik koncesije aerodroma Tirana) oko koncesije na Aerodrome Crne Gore, što bi istinski bila smrt za Podgoricu i Tivat, obzirom da Tirana već sada ubija ove aerodrome.

Ipak sve to skupa je ništa spram provale koju je upravo izvalio u strategiji i prostornom planu Crne Gore do 2040. Plan predviđa, pazite sad, čak sedam aerodroma u Crnoj Gori. Majko mila! Sedam aerodroma? Za koga? Premijer bi uz aerodrome u Podgorici i Tivtu, htio veće aerodrome u Nikšiću i Beranama, te manje u Baru/Ulcinju, Pljevljima i Žabljaku. Isuse i majko božja. Veći aerodrom u Nikšiću, gradu koji je samo 58 km od aerodroma Podgorica, što je tek 55 minuta putovanja. Koje to ima logike. To je kao da netko radi aerodrom u Karlovcu zanemarivši zagrebački aerodrom. U Nikšiću aerodrom ima asfaltnu pistu od 1450 metara, relativno veliku stajanku (apron), te hangar sa manjim objektom. On ima svrhu za sportsko letenje, bez ikakvih investicija može se dodati funkcija letova business jetova i to je to. The end. Nema dalje. I to je previše za Nikšić.

Barane su pak bile aerodrom koji je imao putničke letove u vrijeme Jugoslavije. Postoji pista (1899 metara) i stajanka, te minijaturni terminal, no isto je propalo i nema uporabne vrijednosti. Berane su gradić od 11.000 stanovnika. Tu nema smisla ulagati čak ni u poslovno-sportsku zračnu luku. OK, udaljeni su preko 2 sata od Podgorice, jedini su na sjeveru i gravitacijska zona je 140.000 stanovnika, pa neka se i aerodrom preuredi u sportsko-poslovni. I to je kraj. Znači eventualno investicija od 3-4 milijuna EUR i Crna Gora bi imala dva međunarodna i dva sportsko-poslovna aerodroma. To znači da bi svi putnici Crne Gore na sat vremena putovanja imali opciju letenja iz sportsko-poslovne luke, ili dva sata iz međunarodnog aerodroma.

No, graditi manje zračne luke u Baru, Ulcinju, Pljevljima i Žabljaku je ludilo. Za koga u Pljevljima? 27.000 stanovnika. Pa ne grade se aerodromi za 27.000 stanovnika. Konačno Pljevalja je na 108 km od Berana i 130 od Nikšića. A tek Žabljak? 3000 stanovnika, minijaturno zimsko središte. Pa ne dolaze turisti na skijanje ili sanjkanje sa privatnim avionima. I raditi dva aerodroma za jedva 30.000 stanovnika na svega 59 km. Pa ovo graniči sa ludilom.

Za koga raditi aerodrome između Baru i Ulcinju. Bar ima 42.000 stanovnika, Ulcinj 20.000. Pa kojem genijalcu je to palo na pamet. Bar je udaljen sat vremena od aerodroma Tivat i 50 minuta od Podgorice. Ulcinj 30 minuta više. Majko mila! Koja glupost. Ovi gradovi su i više nego dovoljno pokriveni postojećim aerodromima. Pa ne grade se aerodromi na svakih sat vremena, premijeru. Nema tu ni turista, još manje lokalnih putnika koji bi opravdali ovu suludu investiciju.

Dakle, ovo je notorna glupost. Izjaviti tako nešto može samo netko tko nema ni malo elementarnog pojma o zrakoplovstvu i ima um prosječnog osmogodišnjaka. Ili netko tko želi uzalud potrošiti enorman novac, te napuniti džepove. Za ovako sulud projekt novih šest zračnih luka treba bar 200 milijuna EUR (piste, stajanke, rulnice, terminali, garaže, vatrogasni i gospodarski objekti, hangari, parkiralište, logistika). Istovremeno Crna Gora nema nasušno potrebnih 150 milijuna EUR da dovede Podgoricu i Tivat na minimum funkcioniranja, da ih može certificirati i da obavljaju funkciju međunarodnih aerodroma. Tivat nema klimatizacije, aerodromi prokišnjavaju, stajanke su u lošem stanju, treba novi terminal u Podgorici i bitno funkcionalniji u Tivtu, noćno slijetanje u Tivtu… To su ozbiljni i superhitni projekti. Stoga premijeru, ne lupajte gluposti, ne sanjajte o nerealnim projektima, nego sredite svoje svije zračne luke koje su vam ispod svakog nivoa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Nikšić

Nova cargo kompanija CAMEX Adria Airlines je navodno dobila prvi Boeing 737-800BCF 27.6. (trebao je nositi registraciju S5-ACS). Kompanija je trebala dobiti slovenski AOC do kraja VII. mjeseca i krenuti sa operacijama u IX. mjesecu ove godine. Plan je bio da baza kompanije bude Aerodrom Maribor iako bi većina operacija bila iz Liegea.

No, krajem X. mjeseca još uvijek nema novosti ni o slovenskom AOC, ni o baziranju aviona u Mariboru, ni o početku operacija. Pretraživanjem registara S5-ACS ima status „on order“. Jako čudno i nimalo optimistično.

autor: Malden Radić, dopisnik (Osijek), foto; CAMEX

MZL Zagreb je dobila novu, vrlo dobru uslugu. Naime, aerodrom je napravio stepenice iz 2. kata međunarodnih nonshengen odlazaka na 3. kat. Ovdje je prostor za koji nisam ni znao da postoji. Na tom prostoru je WC, što je odlična opcija jer se rasterećuje pretrpan prostor 2. kata o čemu sam napisao da se mora na istome poraditi. Stoga mi nije jasno zašto su onda napravili minijaturne WC-a kod gatea 26. Dovoljni su ovi WC-i na 3. katu samo putnike natpisnim pločama treba usmjeriti prema tamo. Na 2. katu se može ostaviti samo jedan WC za invalide kojima je nemoguće penjati se na 3. kat. Istim bi se mogli srušiti ostali muški i ženski WC-i i proširiti čekaonica koja je istinski puno premala za nonshengen gateove 25 do 28. Tu ima puno premalo mjesta i čekaonica se mora hitno proširiti. Nedavno sam na gateu čekao Turkishev let za Istanbul. Na letu je bilo 194 putnika i potpuno su zauzeli čekaonicu gatea 27 i 28, putnici nisu imali sjedalice za sjesti. A zamislite kada onda ima avion na gateu 25, 26 i 27, a na gatu 28 je širokotrupac koji je tamo kaos.

Nova usluga je sedam kreveta za spavanje koji se nalaze na prilično velikoj dvorani prije WC-a. Bravo Zagreb! Odlična stvar. Šteta samo što isti nema i na schengen prostoru. Kako je prostor istinski velik ovdje se moglo staviti i nešto stolica te time proširit čekaonica i rasteretiti pretrpan prostor 2. kata.

No, ogroman problem i ovih WC-a i prostora za spavanje je što nema baš nikakvih natpisa koji vas usmjeravaju na taj prostor. Iskreno, samo me znatiželja potjerala vidjeti što je gore, inače ne bih imao pojma. Pa kako je to moguće? Kako natpisne ploče ne usmjeravaju putnike na WC i krevete za spavanje na 3. katu? Stoga 99,9% putnika ni ne zna za ove prostore i oni zjape potpuno prazni. Evo kako se jedna odlična inicijativa može upropastiti!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Volotea otvara novu liniju iz Splita. Od 26.6. do 2.10. kompanija će letjeti na liniji Strasbourg-Split, jednom tjedno, srijedom. Linija će se operirati sa Airbusom A320. Volotea iz Splita već leti za Bordeaux, Lille, Lyon, Marseille, Nantes i Toulouse.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Volotea

PRVI OBJAVLJUJEMO-OTKAZIVANJA: Nakon što smo pisali kako će airBaltic (Riga) i easyJet (London) ukinuti letove za Rijeku, sada letove za iduće ljeto ukida i Condor na liniji iz Frankfurta. Condor je u ljeto 2023. letio jedan tjedni let (subotom). Condor je prije imao i letove iz Dusseldorfa za Rijeku, no sada se u potpunosti povlači iz Rijeke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Ovo je posljednji članak u serijalu o potrebnim linijama najvećih zračnih luka regije. Obradili smo Beograd, Zagreb, Skopje, Prištinu, Sarajevo, Podgoricu, Ljubljanu, Split, Dubrovnik i danas Zadar. Sve ostale zračne luke su puno premale i njima treba ogromna količina linija, pa stoga nema ni smisla o istome pisati.

Zadar svakako treba zimi imate 7 umjesto 6 letova za Zagreb, no kao stop prema Puli i to sa noćenjem u Puli, a ne usred dana. Linija za Minhen je za svaku pohvalu, no ona bi se morala operirati 2 puta tjedno cijelu zimu, a ne samo do početka I. mjeseca. Posebno je nonsens što se ona ne leti ponovo od 15.2. ili bar 1.3. Zadar bi trebao isforsirati i Ryanair da leti pokoji let zimi. Od tri bazirana aviona bar jedan bi morao letjeti zimi, pri čemu bi osim Zadra mogao opsluživati ne neku drugu zračnu luku (npr. Podgoricu, Niš, Banja Luku). Minimalan broj zimski linija sa po dva tjedna polaska bi bio za Hahn, London i Beč, a kasnije bi bilo logično da se zimi uvede i Beauvais, Dublin, te Eindhoven. Ostale logične linije koje nedostaju Zadru su (crveno su objavljene važnije):

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Rijeka je u IX. mjesecu ostvarila 28.230 putnika (26.310 u IX/2022). Ovo je 91,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (30.879). Pritom je imala 512 operacija (458 u IX/2022). Rijeka je u IX. mjesecu ostvarila i 86,8 tona carga. U prva tri kvartala godine Rijeka je ostvarila 147.920 putnika, 3.608 operacija i 99,0 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Na ovom portalu čitatelji često ističu kako velik broj putnika leti na liniji Zagreb-Beograd. I da se razumijemo ljudi lete, nije da ne lete. Ima nešto P2P putnika (moja malenkost često je koristila tu liniju), a još više konektiranih putnika. No, ipak Beograd ne spada u glavne aerodrome za putnike iz Zagreba. Niz je drugih prijevoznika koji prevoze daleko više putnika nego Air Serbia:

To znači da u Zagrebu ima čak 15 linija koje imaju veći kapacitet nego Air Serbia. Frankfurt ima 5 puta više kapaciteta, Istanbul 3 puta više, Amsterdam 2,5 puta više, a Minhen i Beč 2 puta više. Ukupno Lufthansa Grupa u code-share sa Croatiom ima 11 puta (1114,1%) više kapaciteta nego Air Serbia, a Air France-KLM u code-share sa Croatiom 4 puta (402,4%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pegasus će povećati broj letova na liniji Podgorica-Istanbul sa 4 na 7 tjednih letova od 4.11. Linija će se operirati svakodnevno. Na liniji Pegasus ima konkurenciju Turkisha i Air Montenegra.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

TUI Airways neće letjeti iz London Gatwicka za Ohrid iduće godine. Kompanija će povećati broj letova iz Manchestera za Ohrid sa jednog na dva leta tjedno.  Letove će kompanija nastaviti i na liniji Amsterdam-Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Kao i Split i Dubrovnik ima vrlo značajan broj linija, iako manji od Splita. Zimi bi Dubrovnik svakako trebao imati bitno više letova prema Europi, jel je jedino zagrebačka linija sa dovoljno frekvencija. Za Dubrovnik dva tjedna leta ima Turkish, a zimi brojne chartere ima i Freebird. Dubrovnik bi svakako trebao vratiti London (British, easyJet cijelu zimu ili Croatia), te uvesti Paris (Air France ili Croatia), dok bi Frankfurt (Croatia) koji leti tri tjedna leta do sredine I. mjeseca i od početka III. mjeseca u ostalo vrijeme trebao imati bar dva tjedna leta. Od ljetnih linija Dubrovnik bi trebao imati još i:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Morava je u IX. mjesecu imao samo 1470 putnika (1267 u IX/2022). Aerodrom je ovo ostvario na 68 operacija (54 u IX/2022). Od početka godine Morava je ostvarila 11.882 putnika i 514 operacije. Kako od idućeg mjeseca više neće biti četiri leta za Tivat i Solun, te će Morava i ponovo imati samo dva leta za Istanbul, brojke će i opet pasti ispod 1000 putnika mjesečno.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Morava Aerodrom

Aerodrom Beograd je ovog VIII. mjeseca imao 932.163 putnika, a u VII. mjesecu 905.071 putnika. Kako je u VIII. mjesecu imao čak 214.527 putnika više nego u istom mjesecu prošle godine, moglo bi se desiti da već iduće godine u VIII. mjesecu pređe milijun putnika u jednom mjesecu. Jasno sve će to ovisiti o tome koliku će ekspanziju iduće godine imati Air Serbia. No, ukoliko ona bude smanjenog obujma i bitno manja nego ove godine, Beograd će milijun putnika u jednom mjesecu preći u VIII. mjesecu 2024, ili najkasnije 2025. godine. Time će Beograd biti prvi i jedini aerodrom u regiji koji će ostvariti milijun putnika u jednom mjesecu. Splitu to nije realno prije 2029. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

 

Već smo pisali koje će letove oko Nove godine povećati Wizz Air iz Skopja i Beograda, no kompanija će povećati i letova za Prištinu iz:

 • Beča sa 4 na 5 tjednih letova od 13.12. i tako će letjeti cijelu zimu
 • Milana sa 3 na 4 tjedna leta od 16.12. i tako će letjeti cijelu zimu
 • Londona sa 5 na 7 tjednih letova od 8.12. do 15.1. kada se ponovo vraća na 5 letova tjedno

Wizz Air će na liniji Priština-Memmingen operirati 7 tjednih letova cijele zime, osim u zadnjem tjednu XI. i prvom tjednu XII. mjeseca kada će operirati 6 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

EasyJet idućeg ljeta neće operirati liniju Rijeka-London Gatwick. U ljeto 2023. kompanija je ovu liniju operirala dva puta tjedno, a još uvijek je operira jednom tjedno (do 24.10.). Kompanija će time ostati na samo jednoj liniji iz Rijeke, onoj iz Berlina, koju će operirati od 29.6. do 27.8. dva puta tjedno. Ovo je već druga linija koja se iduće godine neće operirati iz Rijeke obzirom da je od letova odustao i airBaltic na liniji Rijeka-Riga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Split ljeti ima istinski ogroman broj linija, pa je ostalo jako malo linija za koje bi se iz ovog aerodroma moglo letjeti. Zimi je vrlo zavidna frekvencija letova za Frankfurt, Minhen, Rim i Zagreb. No, Split bi trebao bar 2 leta tjedno za Amsterdam (umjesto sadašnjeg jednog leta), te po dva leta tjedno za London, Zurich i Paris Croatie Airlines cijele zime (a ne sam do sredine I. mjeseca). Uz to trebao bi imati bar po dva tjedna leta za Cologne i Stuttgart Eurowingsa cijele zime, a i više u XII. mjesecu, kao i dva tjedna leta Air Serbie za Beograd cijele zime.

Tijekom ljeta Split bi morao imati još i letove za (crveno su najvažnije linije):

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

 

Aerodrom Niš je u IX. mjesecu ostvario 42.339 putnika (38.775 u IX/2022). Ovo je manje putnika nego je imao istog mjeseca 2019. i to 95,4% kada je ostvario 44.376 putnika. Tek u IX. mjesecu 2019. Niš je stabilizirao operacije na tadašnjem PSO (uvedenom sredine VII. mjeseca) i činjenica je da sadašnji Niš ima 5% manje brojke nego u istom mjesecu 2019, što nikako nije dobro.

Aerodrom je imao 412 operacija (356 u IX/2022) i 2,0 tona carga (9,5 tona u IX/2022). Niš je do sada ostvario 355.518 putnika u 2023. (287.772 u 2022), 1548 operacija (1452 u 2022). Cargo je bitno manji nego prošle godine, obzirom da je do sada ostvareno 23,0 tona carga, a prošle godine je ostvareno 81,3 tone carga. Najviše carga Niš je imao 2017. kada je ostvario čak 2.537,7 tona carga, 100 puta više nego danas.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Niš

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.