Novosti iz regije

Na 244. sjednici Vlada Federacije BiH donijela je odluku o financijskoj pomoći aerodromima zbog Covida-19, a u visini 6 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Vlada smatra aerodrome ugroženim sektorima privrede Federacije BiH, pa je postupila po Uredbi o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima. Više od pola novaca dobio je Aerodrom Sarajevo, konkretno 1,8 milijuna EUR, od čega 102.000 EUR za oržavanje i poboljšanje likvidnosti, te izmirenje troškova poslovanja, a 1,7 milijuna EUR za dovršetak započetog projekta modernizacije i dogradnje terminala.

Tuzla je dobila 511.000 EUR, od čega 102.000 EUR za dovršetak projekta modernizacije i dogradnje terminala, vanjsko uređenje carinskog skladišta, te kupovinu zemljišta i šuma za eksproprijaciju. 409.000 EUR namjenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.

Mostaru je dodijeljen jednak iznos kao i Tuzli, no sav iznos od 511.000 EUR će se utrošiti za plaće, doprinose i poreze, troškove poslovanja, plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora operatera i odobravanje projekata od strane regulatora.

Fantomski i nepostojeći Aerodrom Bihać je pak dobio 256.000 EUR koji će se baciti, tj. oni će se utrošiti na izgradnju budućeg aerodroma, nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu, pazite sad, Grada Bihaća!?!?

Evidentno je da su Tuzli data velika sredstva za poslovanje, što samo dokazuje da pola milijuna putnika Wizz Aira ne može osigurati egzistenciju aerodroma, te da su prihodi od Wizz Aira skromni ili nikakvi, poglavito u Covidu-19. Jednako tako ogroman novac dat je Mostaru koji ove godine gotovo da i nije imao prometa. Samim time radnici će dobivati plaću više od godinu dana da ne rade ništa. No, najveći nonsens je i dalje bacanje novaca u nepostojeći aerodrom Bihać, koji se ovim tempom neće sagraditi još desecima godina. Stoga ostaje pitanje je li ova mega-kriza vrijeme za takvo bacanje novaca, ili se tih pola milijuna BAM-a moglo pametnije utrošiti na ostale aerodrome.

I dok svi ostali pomažu svoje nacionalne kompanije, a ne aerodrome, koji su ipak imali neke prihode (osim Mostara i nepostojećeg Bihača), BiH je odlučila postupiti drugačije. Svojem baziranom prijevozniku FlyBosniji, koji istinski nije imao mogućnost letova radi zabrana i ograničenja, posebno prema svom primarnom tržištu Saudijske Arabije i Bliskog Istoka, pa je ostvario tek par letova prema Antalyji, nisu dodijelili baš nikakvu pomoć. Iskreno kompanija radi ekstremno loš posao, no ni federalna vlast nije pokazala ni malo kooperativnosti i volje za pomoć. Što je vrlo neuobičajeno i nadasve neprihvatljivo, a kompanija ima svo pravo javno se buniti, poglavito što će sve ostale kompanije u regiji pomoć dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Croatia Airlines će od 23. do 29.11. smanjiti broj polazaka za Sarajevo sa preskromnih 2 na samo 1 let tjedno, a potom će od 30.11. do 16.12. suspendirati ovu liniju. Od 17.12. do 10.1. ponovo uvodi dva tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom), uz izuzetak u četvrtak 31.12. kada neće prometovati. U to vrijeme konkurentska Air Serbia će operirati četiri tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja), koje od 4.1. povećava za 5. let srijedom. Croatijina linija za Skopje ostaje nepromijenjena sve to vrijeme (ponedjeljkom i petkom), a neće operirati samo na Božić, u petak 25.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Air France je produžio suspenziju letova za Ljubljanu. Prvotni plan je bio da se letovi obnove 16.12, no sada je suspenzija produžena do 5.1. Dakle Ljubljana neće imati letove za Paris čak ni u vrijeme novogodišnjih praznika kada sve ostale zračne luke imaju najavu povećanja letova. Iskreno, 5.1. i nije previše realna opcija, ako kompanija nije iskoristila novogodišnje praznike, teško će do početka ljetnog reda letanje (samog kraja III/2021) krenuti sa letovima. Air France u ovom momentu leti samo za Zagreb, a letove za Paris imaju Air Serbia iz Beograda, Croatia Airlines iz Zagreba i Montenegro Airlines iz Podgorice, dok za Beauvais leti Wizz Air iz Beograda.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Air Serbia i Aeroflot su iznašli način da „zaobiđu“ ograničenja i zabrane te na taj način povećaju broj letova između Beograda i Moskve. U ovom momentu Air Serbia leti 2 tjedna leta iz Beograda za Moskvu (ponedjeljak i petak), a isto toliko leti i Aeroflot (četvrtak i subota), tj. zajedno imaju tek 4 tjedna leta. No, od ponedjeljka 23.11. Aeroflot stavlja code-share na Air Serbijin svakodnevni let za Istanbul, a Air Serbia na Aeroflotove letove iz Istanbula za Moskvu. Time su kompanija omogućile svakodnevnu konekciju između ova dva glavna grada, što direktnim letovima, što preko Istanbula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U Zagrebačku zračnu luku je jučer 17.11. iz Zaporožja (OZH) sletio Antonov An-140, registarske oznake UR-14005, ukrajinskog Motor Sicha. Zrakoplovom su doletjeli rukometaši RK HC motor na utakmicu sa RK PPD Zagreb. Riječ je o vrlo rijetkom turboprop zrakoplovu, kapaciteta 52 putnička sjedala. Prema stranici russianplanes.net, ovo je uz jedan zrakoplov Iranske policije jedini civilni primjerak koji još leti. Nekoliko primjeraka operiraju i oružane snage Ruske Federacije. Sveukupno je proizvedeno 35 primjeraka.

autor: Juraj Mehić, suradnik; foto: Juraj Mehić

Zračna luka Dubrovnik je u 2019. imala najviše putnika za slijedeće države:

 1. Velika Britanija (733.032 putnika), što je 25,3% ukupnog broja putnika
 2. Njemačka (291.232), 10,1%
 3. Francuska (265.599), 9,2%
 4. Hrvatska (200.044), 6,9%
 5. Španjolska (168.493), 5,8%
 6. Italija (131.732), 4,6%
 7. Irska (96.632), 3,3%
 8. SAD (96.373), 3,3%
 9. Finska (81.387), 2,8%
 10. Norveška (80.631), 2,8%

 

Najviše putnika po gradovima:

 1. London (371.780), 12,8%
 2. Zagreb (181.540), 6,3%
 3. Paris (146.832), 5,1%
 4. Manchester (113.647), 3,9%
 5. Dublin (84.031), 2,9%
 6. Helsinki (77.552), 2,7%
 7. Madrid (76.887), 2,7%
 8. Frankfurt (69.456), 2,4%
 9. Barcelona (66.282), 2,3%
 10. Rim (63.797), 2,2%

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sarajevski aerodrom je 17.11.2020. raskinuo ugovor o pružanju usluga prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i prtljaga sa aviokompanijom FlyBosnia, nakon što ova kompanija nije u ranije dogovorenom roku izmirila svoja ranija dugovanja prema aerodromu. Aerodrom Sarajevo je danas 18.11. u cilju zaštite vlastitih interesa preduzeo i ostale pravne radnje, koje uključuju podnošenje zahtjeva za aktiviranje bankarske garancije.

Aerodrom Sarajevo je već imao ozbiljan sukob i prijetnje sa FlyBosniom u jesen 2019. koji se povlačio i po medijima, a što nikako nije dobro ni za FlyBosniu, ni sam Aerodrom. Kompanija je tada bila dužna preko pola milijuna EUR Aerodromu Sarajevo, vratila je jedan od dva aviona lezoru, kasnila sa isplatama plaća, otpustila nekoliko desetaka radnika, a imala je i dugove prema nabavljačima. FlyBosnia je izjavila da, ukoliko ne postigne sporazum sa Aerodromom Sarajevo bazu će prebaciti u Tuzlu ili Mostar. Struka je bila frapirana koliko je FlyBosnia lutala i donosila odluke koje je potom vrlo brzo mijenjala. Politika koja ne može donijeti ništa dobro i koja rapidno vodi u bankrot. Na koncu je kompanija uzela avion u wet leasu, te otpustila većinu svojih radnika, a iznajmljeni avion su operirali stranci. FlyBosnia je upravo jučer objavila da je u takvom aranžmanu uzela 26 godina star A320 kojeg je operirao United, te da planira ponovo pokrenuti operacije.

Tijekom ljeta FlyBosnia je imala tek simbolične leisure letove za Antalyu. Iskreno nije ni mogla bitno više obzirom na zatvorenost svog bazičnog tržišta Saudijske Arabije i drugih bliskoistočnih država, te Londona, Pariza i Rima gdje je planirala letjeti. Obzirom na novi program subvencija koji je pokrenuo Aerodrom Sarajevo, a kojim želi financijski pomoći baziranje dva aviona, veliki dužnik koji ima toliko loše operacije samo bi smetao u provedbi ovog plana, pa ovaj potez i ne čudi.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Svi aerodromi u regiji ovaj tjedan imaju bitno manje letova, te velik broj otkazivanja. No, Aerodrom Priština ima najveći broj otkazanih letova. Danas, u srijedu 18.11, od 17 planiranih letova, otkazano ih je čak 7 (Austrian za Beč, Edelweiss za Zurich, Swiss za Genevu, te te svi Eurowingsovi letovi: za Stuttgart, Dusseldorf, Frankfurt i Minhen).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

LOT operira tek 8 letova tjedno iz regije i to na samo 2 linije, po četiri iz Zagreba i iz Beograda (obije linije ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom). Početkom  VIII. mjeseca LOT je letio u regiju 42 tjedna leta i to za Zagreb 7 tjednih letova, za Split 9 tjednih letova (5 linija), za Dubrovnik 11 tjednih letova (7 linija), za Rijeku 1 tjedni let, za Zadar 7 tjednih letova (6 linija), za Ljubljanu 5 tjednih letova (1 linija), za Podgoricu 2 tjedna leta (1 linija). Osim za Varšavu, LOT je iz jadranskih aerodroma imao i niz leisure linija prema Poljskoj. U VIII. mjesecu LOT nije imao letova za Beograd i Skopje koje je imao prije Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Švicarska leisure kompanija Chair (prije Germania Flug) u suvlasništvu kosovske putničke agencije Albex Aviation, koja je vlasnik i Air Prishtine, tiho ali sigurno osvaja regiju i postaje jedan od njenih najvažnijih prijevoznika. U ovom momentu Chair ima 15 tjednih letova u regiji i po broju letova je 12. najveći prijevoznik regije. Po broju letova je ispred LOT-a, Qatara, Flydubaia, easyJeta, Ryanaira, Britisha, Air Francea, KLM-a, TUI-a, pa čak i glavnog prijevoznika Prištine Air Mediterraneana. Kompanija u regiji leti 4 linije: iz Prištine za Basel (2) i Zurich (8 tjednih letova), iz Skopja za Zurich (4) i iz Ohrida za Zurich (1 tjedni let).

Chair je izjavio da će se specijalizirati za Kosovo i Makedoniju. No, najavio je i 2 leta tjedno od 15.4. do 4.10. iz Splita za Zurich, što znači da se odlučio proširiti i regijom. Kompanije još nije definirala ljetni red letenja, pa bi se vrlo lako moglo desiti da Chair otvori još pokoju liniju u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Nogometna reprezentacija Portugala u Split je doletjela Air X Charterom, let AXY1601, u nedjelju 15.11. u 19:07 sati. Let je trajao 2:55 minuta, a krenuli su iz Lisabona u 15:12. Avion je Boeing 737-500, (9H-YES), 29 godina star, koji ima samo 54 business sjedala u konfiguraciji 2+2. Air X Charter je charter kompanija registrirana na Malti, u floti ima 14 aviona, te 4 prizemljena: 2 Boeinga B737-400, 3 B737-500, 1 cargo B737-400F, 3 Linage 1000, 7 Chalenger 850, 2 Legacy 600, 2 Citation X, te 1 širokotrupca Airbus A340). Svi avioni su ili u all business ili VIP konfiguraciji, a samo jedan B737-500 ima 126 sjedala. Airbus A340 (9H-BIG) ima samo 100 sjedala. Avioni im imaju maltešku registraciju, no dio aviona nosi i njemačke registracije. Utakmica Lige nacija Hrvatska-Portugal igra se sutra 17.11. nakon čega Portugalci odlaze iz Hrvatske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air X Charter

Croatia Airlines kasni sa isplatom plaće za X. mjesec koja se trebala isplatiti do 15.11. Predsjednik Uprave, Jasmin Bajić je obavijestio djelatnike da će plaća biti isplaćena tek kada Vlada uplati novac koji je odobrila na sjednici 13.11.2020. Ovo pak znači da je Croatia nelikvidna i da nema novca za plaću (i tko zna što još) bez državne pomoći. Podsjetimo da je država već višekratno multimilijunskim iznosima spasila kompaniju od nelikvidnosti i neminovnog bankrota, zadnji puta u IX/2019 kada je odobrila 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Ryanair je pokazao koliko gleda samo svoje interese i kako može bez ikakvih problema prekršiti ugovore koje ima sa aerodromima. Iako je ove zime trebao imati 15 linija, leti ih tek 3, iz Banja Luke leti samo za Gothenburg sa 2 tjedna leta, te iz Podgorice leti za Charleroi 2 tjedna leta i London 1 tjedni let, ukupno tek 5 tjednih letova. Kompanija je suspendirala sve preostale linije za Banja Luku (od III/2021 obnavlja Berlin, Charleroi, Hahn, Memmingen, Beč) i Podgoricu (u III/2021 obnavlja Berlin, Bolognu, Dublin, Krakow, Poznan i Wroclaw), te ne leti ni jedan jedini let za Niš (od III/2021 obnavlja Bergamo, Maltu i Berlin, a neće obnoviti Bratislavu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Tivat ima tek 12 tjednih letova za Beograd, i to 7 Montenegro Airlinesa i 5 Air Serbie. Prošle zime kompanija je imala bitno više letova za Beograd, te letove za Moskvu čak tri kompanije (Aeroflota, S7 i Montenegra).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Čak 9 kompanija se kandidiralo sa subvenciju Slovenije za period od 30.3. do 30.9.2020. Kandidirali su se Lufthansa, Air France, Turkish, LOT, easyJet, Wizz Air, Air Serbia i Montenegro, dok Swiss koji se kandidirao ne ispunjava uvjete. Na natječaj se nije javila Tranasavia iako je imala uvjete. Kompanije će sukladno postiglim bodovima podijeliti 1,5 milijun EUR. Za period od 1.10. do 31.3. i od 1.6. do 31.12. kompanijama će se podijeliti još 3,5 milijuna EUR. Totalno je nelogična podjele nakon ostvarenih letova, jer isto nikako nije motivirajuće za kompanije da povećaju frekvencije ili obnove linije, jer se zapravo plaća za letove koje su već odradili.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines je u petak (13.11.) letjela 14 letova iz Zagreba i to sve (uključujući i tri leta za Frankfurt) sa Dash 8-400, a samo jedan, večernji (OU664) za Dubrovnik sa A319. Popunjenost zrakoplova je više nego loša. Najviše putnika je bilo na letu za Amsterdam, najmanje putnika bilo je za jutarnji Split. U subotu (14.11.) za Amsterdam letjet će A319, obzirom da će na letu biti preko 120 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Croatia Airlines je za 14.12. najavila Glavnu skupštinu na kojoj će se raspravljati o dokapitalizaciji države od 350 milijuna kuna (46,7 milijuna EUR). Povećanje temeljnog kapitala bi, po najavi, trebalo biti zapravo vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije koronakrize, tj. 31.12.2019. Država objašnjava da je ovo „jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljan na dokumentima Europske komisije koja definira Privremeni okvir državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covida-19“. Izdat će se 35 milijuna redovnih dionica nominalnog iznosa od 10 kuna (u prošloj dokapitalizaciji je nominalna vrijednost bila 200 kn). Dionice se izdaju u nematerijaliziranom obliku. Ovime će se temeljni kapital društva povećati sa 277,9 na 627,9 milijuna kuna.

Iskreno, nisam siguran da će ovo biti prihvatljivo za Europsku komisiju iz dva razloga. Prvo Komisija traži da države daju pozajmice kompanijama (sa povratom od do 5 godina) i tako su postupile gotovo sve države i kompanije. Ima slučajeva dokapitalizacije (TAP, airBaltic) no u tom slučaju radilo se o kompanijama koje imaju privatne suvlasnike, a država je povećala svoj udio u kompanijama na uštrp tih privatnih suvlasnika. Drugi razlog je što je Komisija jasno naglasila da je pomoć moguća samo kompanijama koje nisu imale dugova i negativno poslovanje prije 31.12.2019, a to kod Croatie nije slučaj. Ona je akumulirala 22 milijuna EUR duga u posljednje dvije godine. Zbog ovog pravila je Italija morala osnovati novu kompaniju (ITA), jer joj Europska Komisija nije dala da „dokapitalizira“ postojećeg gubitaša. I sad se postavlja pitanje zar je moguće da država ne zna za ova pravila? Podsjetio bih javnost da je država kod posljednje pomoći od 33,4 milijuna EUR i te kako lutala, davala pogrešne informacije (odluke) i na koncu nakon dva mjeseca „financijsku pomoć“ i „dokapitalizaciju“ bila prisiljena pretvoriti u „pozajmicu“ (upravo jedini model koji sam napisao da je moguć kada sam analizirao davanje pomoći odmah po prvoj nelegalnoj odluci).

Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR), a prošle godine je kompaniji odlučila „posuditi“ 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR) za likvidnost koja je bila ozbiljno narušena.

Glavna Skupština će i birati novog predsjednika, a za tu funkciju se predlaže Tomislav Mihotić, državni tajnik. Za članove Nadzornog odbora (sa mandatom od 4 godine) predlažu se Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Air Serbia će smanjiti broj zaposlenih za 20%, te će preostalim radnicima smanjiti plaće za 20%. Još se ne zna po kojim kriterijima će se vršiti otpuštanja, te kolike će biti otpremnine, kao i koliko će od otpuštenih biti pilota i kabinskog osoblja, a koliko administracije. Air Serbia već ozbiljno kasni u provedbi ovih mjera uštede, većina europskih kompanija već je to učinila. Croatia Airlines je u IV. mjesecu radnicima linearno smanjila plaće, a otpustila je tek par sezonskih i ugovornih radnika, te nije posegnula za masovnim otpuštanjima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Austrian je početkom XI. mjeseca operirao 27 tjednih letova na 5 linija u regiji: Beograd (8 puta tjedno), Skopje (6), Priština (6), Sarajevo (5) i Podgorica (2) tjedno. No, kompanija je prvo suspendirala Zagreb gdje leti samo Croatia Airlines, da bi sada suspendirala i Podgoricu. Letovi će se obnoviti 17.12. frekvencijom od 2 tjedna leta. U međuvremenu na liniji će i dalje letjeti Montenegro Airlines sa 2 leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian Airlines

Etihad će produžiti suspenziju linije Abu Dhabi-Beograd na 2.1.2021. od kada će je operirati dva puta tjedno. Linija se trebala obnoviti 25.11. Qatar za Beograd ima 3 tjedna leta, a Flydubai čak 4 dočim Etihad istinski gubi utrku sa ostala dva MEB3 prijevoznika.

autor: Maja Mrksu, novinarka (Pula), foto: Etihad

Air France je planirao 5 tjednih polazaka na liniji Paris CDG-Zagreb, no u XI. mjesecu operacije je reducirao na samo 3 tjedna leta (ponedjeljkom, srijedom i subotom). Croatia Airlines leti na istoj liniji 2 puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom). Od 14.12. Air France će se vratiti na prvotno planirane frekvencije od 5 tjednih polazaka (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i subota), što znači da će obije tvrtke imati 7 tjednih polazaka za Paris. Air France u ovom momentu leti u regiji jedino za Zagreb, a od 17.12. se planira vratiti sa letovima za Ljubljanu sa 4 tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak, petak i subota). Naravno, realizacija u XII. mjesecu će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Air France je do proljeća otkazao sve letove za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Eurowings je dodatno reducirao svoj red letenja u regiji. U ovom momentu Eurowings u regiji ima samo 18 tjednih letova na 9 linija iz samo tri grada regije. Najviše letova ima za Prištinu, njih 9 (po 2 za Dusseldorf, Frankfurt, Minhen i Stuttgart, te 1 za Hamburg). Drugi po broju letova je Zagreb sa 6 tjednih letova na 2 linije (po 3 tjedna leta za Cologne i za Stuttgart). Najviše rezanja Eurowings je imao u Splitu, gdje leti tek 2 tjedna leta za Stuttgart i 1 za Dussledorf. Sve ostale linije su suspendirane tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

Zbog uvođenja mjere ograničenog kretanja u BIH 11.11.2020. koja je na snazi od 23:00 do 05:00 sati, putnici koji koriste usluge Aerodroma Sarajevo u ranim jutarnjim, kao i kasnim večernjim satima obavezni su posjedovati dokumente o potvrdi putovanja (odštampanu rezervaciju avionske karte, boarding pass sa leta). Ista potvrda kao za putnika je potrebna i pratiocu koji mu se nalazi u pratnji.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

Proteklih dana u ZL Zagreb je nekoliko puta tranzitirao zanimljiv zrakoplov, BAe 146 “Jumbolino”, registarske oznake G-OFOM u vlasništvu Formule 1. Zrakoplov obično dolazi iz London Biggin Hilla (BQH) te odlazi u Istanbul Sabihu (SAW), a u povratku istom rutom nazad. Zrakoplov je proizveden 1990. godine za Indonezijski National Air Charter, a od 2000. godine je u vlasništvu Formule 1.

autor: Juraj Mehić, suradnik, foto: Wikimedia Commons (na slici G-OFOA)

Zračna luka Zagreb danas ima dan sa najviše letova od početka XI mjeseca. Ukupno 25 letova 8 kompanija. 15 redovnih letova ostvarit će Croatia Airlines (po jedan let za Amsterdam, Beč, Copenhagen, Zurich, Zadar, Pula, te tri dnevna leta za Split, za Dubrovnik i za Frankfurt), 2 redovna leta Trade Air (2x Osijek), te po jedan redovni let Turkish (Istanbul), LOT (Varšava), Air France (Paris), Windrose (Kijev), Lufthansa (Minhen) i KLM (Amsterdam), kao i charteri Trade Aira (Braunschweig Wolfsburg, Njemačka) i Croatie (Edinburgh, Škotska).

Zagreb danas ima i bitno više letova nego Beograd (koji ima tek 21 let), Prištine (15), Skopja (6), Podgorice (6), Splita (3), Dubrovnika (3) i Sarajeva (3 dnevna leta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Aerodrom Priština je u prvom tjednu XI mjeseca imala čak 101 let, tek 40% manje od Zagreba. Sredinom IX mjeseca Priština je imala pola manje letova, njih tek 53. I dok svi ekstremno režu, Priština raste i to za duplo. Najveći broj letova, skoro pola tjednog broja, njih 48, ima za Švicarsku. Najveći prijevoznik je Wizz Air sa 16 tjednih letova, odmah za njima je Air Mediterranean (14 tjednih letova), Swiss/Edelweiss (11), Chair (10) dok je bazirani Eurowings na samo 9 tjednih letova (malo više od 1 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Aerodrom Ljubljana od 10. do 12.11. ima samo po jedan tjedni let. 10. i 12.11. Lufthansa za Frankfurt, 11.11. Turkish za Istanbul. Ni jedna linija iz Ljubljane nema svakodnevnu frekvenciju, a konektiranost aerodroma doslovce više ne postoji. Povezanost aerodroma je daleko ispod Tuzle, Podgorice, Sarajeva, te je na nivou Niša i Tivta. Istinska tragedija slovenskog zrakoplovstva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Croatia Airlines u srijedu 11.11. leti charter za Nogometni savez Makedonije. Airbus A320 leti iz Zagreba u 8:05 ferry do Skopja, gdje u 10:00 odlazi za Tbilisi. Nogometna reprezentacija Makedonije 12.11. u 18:00 sati igra kvalifikacijsku utakmicu za Europsko nogometno prvenstvo protiv Gruzije. Avion se vraća u Skopje u petak 13.11. u 00:05 iz Tbilisija, te nakon toga nastavlja ferry za Zagreb. Uz letove za sportske organizacije u Hrvatskoj, Croatia Airlines je iznenađujuće aktivna na polju chartera u regiji. Letjela je tako prije par dana za Rapid iz Beča, kao i prošli tjedan za Makedonsku rukometnu reprezentaciju u Zurich. Još jednom iskrene čestitke charter odjelu za korištenje kapaciteta u ova teška vremena vrlo slabog letenja i ogromne konkurencije. Ovo je to uspješnije što Wizz Air ima baziranih 5 aviona u Skopju od kojih za operacije koristi tek jedan do dva aviona dnevno.

Ovaj tjedan Croatia ima i charter za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u Istanbul koja igra sutra, 11.11. prijateljsku utakmicu sa Turskom. U ovom slučaju avion nije ostao u Istanbulu, nego u četvrtak u 6:55 ujutro ima ferry do Istanbula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Austrian leti 8 tjednih letova za Beograd, 5 tjednih letova za Sarajevo, 6 za Prištinu, 2 za Podgoricu uz 2 leta Montenegra u code-share (ukupno 4), te 6 za Skopje, no ni jedan jedini za Zagreb. U Zagrebu Croatia Airlines ima tek 1 simboličan tjedni let za Beč. Više nego čudno. Obzirom da i niz drugih kompanija leti daleko više letova za druge gradove u regiji (koji su bitno manji) od Zagreba poput Turkisha, Flydubaia, Swissa, Air Serbie, Lufthanse, ostaje pitanje zašto su karte za Zagreb toliko skuplje nego za ostale gradove, te zašto je Zagreb „diskriminiran“. Bojim se da problem nije u kompanijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Republika Hrvatska u svojoj strategiji razvoja prometa definirala je pet glavnih ciljeva u zrakoplovstvu do 2030:

 1. Podržati razvoj Zračne luke Zagreb sa očuvanjem dostupnosti glavnog grada Hrvatske iz inozemstva
 2. Unaprijediti poslovanje i pouzdanost rada Zračne luke Dubrovnik radi očuvanja dostupnosti Južne Dalmacije
 3. Poboljšati dostupnost zračnih luka, osobito javnim prijevozom
 4. Poboljšati standard sigurnosti u zračnim lukama i zračnom prometu
 5. Uskladiti sa zahtjevima za ulazak u šengenski prostor gdje je primjenjiv

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!