Novosti iz regije

James Hogan je u Podgorici gdje pregovara sa vlasti oko pokretanja nova kompanija ToMontenegro. Hogan je osnivač, vlasnik i CEO Knighthood Capitala konzultantske tvrtke u zrakoplovstvu. Kompanija se javlja diljem svijeta kao konzultant, te kandidira za preuzimanje manjih posrnulih kompanija, za sada ne baš previše uspješno. Navodno je cijena sata konzultacija Hogana 1.200 EUR.

Hogan je bio CEO Etihada u kojem je proveo masovno kupovanje posrnulih kompanija. 2016. cijeli sustav se urušio pa su zbog toga bankrotirale Air Berlin, Darwin, Alitalia (sada ju država nastoji održati sa 5 milijardi EUR investicija), Jet Airways i Virgin Australia, dok su Air Seychelles i Air Serbia odlučili nastaviti samostalno, bez Etihada. Kao direktna posljedica ove nerazumne politike Hogana Etihad je akumulirala 5,6 milijardi USD gubitka. Istime je 2017. Hogan napustio kompaniju, te osnovao Knighthood Capital. Ne baš dobre reference za konzultanta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Slovenski državljanin (star 38 godina) koji nije nosio zaštitnu masku na Terminalu 1 Aerodroma Frankfurt u subotu 16.1. izazvao je reakciju policije. Nakon što ga je policija upozorila da ne nosi zaštitnu masku slovenac se počeo agresivno ponašati, te se čak i prijetio policiji vikavši „sve ću vas pobiti“. Potom je pokušao pobjeći, no policija ga je ulovila, svladala i privela, te optužila za opiranje policiji. Kako je Slovenac prilikom bijega ostavio prtljagu policija je izolirala prostor i antiterorističkim mjerama uklonila prtljagu.

Istovremeno je policiji dojavljeno da se u terminalu nalazi naoružan muškarac. Policija je povezala ova dva incidenta, naredila hitnu evakuaciju terminala, te zatvorila željezničku stanicu. Akcija je okončana oko 20 sati kada je utvrđeno da je dojava bila lažna.

U akciji je sudjelovalo preko 100 pripadnika savezne i državne policije. Sve ovo je na Aerodromu Frankfurt stvorilo ozbiljne poremećaje u prometu i kašnjenja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Frankfurt

Dosadašnji CEO Montenegro Airlinesa Vlastimir Ristić podnio je ostavku na svoju funkciju. Država sada mora postaviti vršioca dužnosti. Montenegro Airlines je sazvao izvanrednu skupštinu dioničara za ponedjeljak 8.2.2021. u Podgorici. Na skupštini će se razriješiti članovi Odbora direktora i postaviti novi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ohrid ponovo ima samo jedan let tjedno, i to subotom Chaira za Zurich. Wizz Air je prekinuo sve letove. Aerodrom je tijekom novogodišnjih praznika imao do 7 tjednih letova, a prije toga samo jedan tjedni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Skopje ima tek 46 tjednih letova, tj. tek 6,5 dnevno. Početkom XI. mjeseca Skopje je imalo 61 let, a tijekom novogodišnjih praznika 75 tjednih letova. Najmanje letova Skopje ima utorkom i srijedom, njih tek 3, a najviše u petak, njih 12. Najviše letova u ovom momentu iz Skopja ima Wizz Air njih 20.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Širokotrupac Air Serbie Aurbus A330-200 (YU-ARA) je otišao u Peking po cjepiva protiv Covida-19. Avion će dovesti milijun doza cjepiva Sinofarm. A330 će sletjeti u Beograd u subotu u 10:00.  Avion je zadnjih dana letio za Bahrain po medicinsku pomoć. Za razliku od Pfizerovog cjepiva kinesko ne mora imati niske temperature za transport.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas (u četvrtak 14.1.) je Podgorica imala tek dva dnevna leta. U 15:15 Air Serbia polazi za Beograd i u 20:20 Turkish za Istanbul. Dakle, putnici cijeli dan nemaju ni jedan let, sve do 15:15 sati kada je moguća prva konekcija. Već drugi dan za redom Air Serbia ima tek jedan dnevni let. Još jedan dokaz koliko je strane kompanije briga za konektiranost, te da im je važno tek da im letovi budu što isplativiji. Jer jedan puni let dnevno je isplativiji od dva praznija leta sa odličnom konektiranosti. Podgorica je sve bliža Ljubljani po broju letova. Tivat  danas ima tek jedan let za Beograd u 11:30.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Iako je Beograd imao manje od 50% letova Air Serbie, u ovom momentu Air Serbia ima veliku većinu letova. Ovome je posebno pridonijelo masovno smanjenje letova Wizz Aira koji leti tek jedan do tri dnevna leta.

U srijedu 13.1. Beograd je imao tek 12 letova od čega 7 letova stranih kompanija (2 leta Lufthanse i Turkisha, te po jedan let Wizz Aira, Qatara i Austriana). No, u četvrtak 14.1. Beograd je imao 24 leta od čega je tek 9 letova bilo stranaca (2 leta Lufthanse, te po jedan let Turkisha, Swissa, Aeroflota, Pegasusa, flydubaia, Belavie i Wizz Aira). U petak 15.1. aerodrom ima 37 letova od čega tek 14 letova stranih kompanija (3 leta Wizz Aira, po 2 leta Lufthanse, Turkisha i Austriana, te po jedan leta Belavie, Qatara, Pegasusa, flydubaia i Windrosea). U subotu 16.1. Beograd će imati 17 letova, od čega 9 stranih kompanija (2 leta Wizz Aira, te po jedan Air Caira, Belavie, Swissa, FlyDubaia, Aeroflota, Turkisha i Lufthanse).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Sindikalna organizacija linijskih pilota Montenegro Airlinesa ugasila je račun na kojem je bilo 11.500 EUR. Cjelokupan ovaj iznos uplaćen je na račun Fonda „Budi human“ koji je namijenjen liječenju djece. Očito je da su i piloti digli ruke od kompanije, te ukinuli svoju sindikalnu organizaciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Montenegro Airlines

Hrvatski aerodromi imaju istinski minimalan broj letova, njih tek 19 dnevno. Zagreb u prosjeku ima 16 dnevnih letova, Split malo manje od 4, Dubrovnik tek malo više od 2 dnevna leta. Osijek ima 10 tjednih letova, Pula 6, Rijeka njih 4, a Zadar tek 2 tjedna leta. Brač i Lošinj nemaju letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja (MZL Zagreb)

Ryanair je suspendirao letove između Podgorice i London Stansteda. Zbog novog lockdowna u Velikoj Britaniji Ryanair je otkazao stotine letova i smanjio broj linija na njih tek par. Nije poznato kada će se linija Podgorica-London obnoviti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Trade Air je ugostio studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji u projektu „Let’s go flying“, obilaze zrakoplovne institucije. Studenti su obišli Airbus A320 i susreli se sa kapetanom Luetićem, te su postavljali pitanja. Idući susret je 19.1.2021. u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Nacionalni prevoznik Srbije je obavio do sada 3 rotacije do Bahraina (11. i 12.1.2021.) kako bi dovezao medicinsku pomoć koju je donirala ova kraljevina Srbiji. U planu je da se obavi ukupno 5 rotacija. Na ruti leti jedini Air Serbijin širokotrupac Airbus A330-200 (YU-ARA).

foto: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Luka Babić

U srijedu 13.1. i 20.1. Split ima samo dva dnevna leta iz i 2 dnevna leta za Zagreb. U nedjelju 17.1 i 24.1. uz dva leta za Zagreb ima još samo let za Rim.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Tuzla je odobrila dodatne popuste za reklamne prostore aerodroma do 30.6.2021. i to 50% za svjetleće reklame, te 10 do 40% ovisno o dužini oglašavanja i visini iznosa za oglašavanja. Za iznose preko 2000 EUR i godinu dana potpisanog ugovora popust je 40%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Stjepan Bedić je objavio da ETF znači Easy to Fly. Vrlo smjelo. EasyJet je do sada tužio desetak kompanija koje su u svom imenu imale riječ Easy. I sve postupke dobio. Oni to rade brzo, efikasno i žestoko. Moram priznati da je kompanija hrabra da je tako što objavila.

Avion koji je kompanija pribavila je Boeing 737-800, a prema Bedićevim riječima sve je potpisano i uplaćeno za isti. Operacije bi trebale početi na proljeće.

U ovom projektu su Ratko Bajakić (prodao udio u Liburniji), Velimir Šonje (ekonomski analitičar), Zdenko Adrović (direktor Hrvatske udruge banaka), te piloti Dragan Stefanovski i Marko Banković.

Stjepan Bedić je već imao dva pokušaja osnivanja kompanija Best Aero i Best Wings.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kermas

Zračna luka Rijeka je u 2020. planirala za „udruženo oglašavanje“ u Srbiji potrošiti 1.200.000 kn (160.000 EUR), te još 1.012.500 kn za oglašavanje u Njemačkoj i Poljskoj putem promotivnih kanala zračnih prijevoznika.

Od većih izdataka je planirano održavanje kompjuterskog sustava (158,000 kn), odvjetničke usluge (398.000 kn), usluge vanjskog knjigovodstva (192.000 kn), za službena putovanja, kongrese i sajmove (230,000 kn), usluge hotela i prijevoza za poslovne partnere (125.000 kn). Za usluge je predviđeno 6,2, a realizirano 2,4 milijuna kuna.

Od velikih investicija u 2020. planirala se nabavka 6 rentgen uređaja za pregled prtljage vrijednosti 4,5 milijuna kuna (600.000 EUR), RTG uređaj za cargo vrijedan 1,5 milijuna kuna, teško vatrogasno vozilo vrijednosti 1,5 milijuna kuna, cargo loader vrijedan 1,5 milijuna kuna, planirala se rekonstrukcija SVS garaže i prostorija za 499.000 kn, a isto toliko vrijedi i rekonstrukcija parkirališta, te još jednom toliko za rekonstrukciju osvjetljenja parkirališta. Planirana je nabava i dva vrlo skupa vozila, prvo za ophodnju i nadzor vrijednog 300.000 kn, a drugo zapovjedno vatrogasno vozilo vrijedno čak 350.000 kn. Planirano je i proširenje stajanke vrijedno 5 milijuna kuna (715.000 EUR), te proširenje zaštitnog pregleda putnika iste vrijednosti. U tuđu imovinu (FlyCroatia) planiralo se investirati 1,1 milijun kuna. Ukupno su investicije trebale biti 60 milijuna kuna, no na koncu je ostvareno 10,8 milijuna kuna investicija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Hrvatska rukometna reprezentacija putuje na svjetsko prvenstvo u rukometu u Egiptu 2021. letom Egyptair-a. Polazak iz Zagreba za zračnu luku Borg El Arab, Alexandria (HBE) je na rasporedu 12.01. u 11 sati. Na letu MS 3911 planiran je Boeing 737.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Egyptair

Makedonska vlada je objavila da će investirati dodatnih 1,1 milijun EUR za subvencije avio kompanijama kako bi pokretale nove linije. Vlada je svjesna da makedonski putnici ne smiju putovati u Europsku Uniju, pa smatra da mora dodatno ulagati kako bi privukla prijevoznike. Kako je do sada sve makedonske subvencije dobivao Wizz Air dosta je realno da će dobiti i ovu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Skopje

Preduzeće Aerodromi Crne Gore poslovnu 2020. završiće sa gubitkom od najmanje 11 miliona EUR, kazao je podgoričkom dnevniku „Dan“ izvršni direktor te kompanije Danilo Orlandić.

„U 2020. godini zabilježen je pad u broju prevezenih putnika od 80%, a u broju rotacija pad je manji i iznosi 64%. Do 31.oktobra 2020. prihodovali sedam miliona EUR, a 2019. U istom razdoblju preko 34 miliona EUR, što je pad prihoda od 80%. U 2019. ostvarili smo dobit od 15 miliona EUR prije oporezivanja, a u 2020. godini će gubitak biti najmanje 11 miliona EUR, uz ostvarene uštede od blizu pet miliona EUR“ – rekao je Orlandić.

On je najavio da će u drugoj polovini I/2021 završiti analizu uticaja prestanka poslovanja Montenegro Airlinesa na to preduzeće, jer su Aerodromi Crne Gore u ranijim poslovnim projekcijama za 2021. računali na MA kao jednog od najznačajnih poslovnih partnera. Crnogorski nacionalni avioprevoznik  naime, prizemljen je od 26.12, nakon odluke Vlade Crne Gore da više ne može pomagati dalji rad te kompanije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Split će u od ponedjeljka 11.1 do nedjelje 17.1. imati samo jedan let Eurowingsa (Dusseldorf), sve ostale dane leti samo Croatia Airlines (za Zagreb, Minhen, Frankfurt i Rim), dok ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom leti još i Trade Air (za Dubrovnik, Pulu, Rijeku i Osijek). Ukupno u tom tjednu Split ima 28 letova, ili u prosjeku 4 leta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Adria Tehnika je nakon kolektivnih godišnjih odmora zaprimila na maintenance dva A319 od easyJeta, A320 od Edelweissa, A319 od Lufthanse i A319 od Brusselsa, te CRJ od Nordice. U ponedjeljak dolazi i A321neo od turskog Pegasusa.

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

Turkish Airlines će imati za Sarajevo 7 tjednih letova u I. i II. mjesecu (svakodnevno), dok Pegasus ima 5 tjednih letova u I. mjesecu, koje će povećati na 6 od 1.2. Ovo pak znači da će Pegasus i Turksih imati skoro isti broj polazaka iz Sarajeva prema Istanbulu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Od subote 9.1. Dubrovnik ima samo dva dnevna leta za Zagreb, te utorkom i četvrtkom let Trade Aira preko Splita za Rijeku i Osijek. Ovime ne samo da Dubrovnik više nema inozemnih letova nego je i broj domaćih letova sveden na istinski minimum.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Split 10.1. ima let Croatie Airlines za Helsinki sa polaskom u 13:00. Istog dana let Croatia za Zagreb 3 dnevna leta, Croatia za Rim i Eurowings posljednji let za Stuttgart.

Autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Niš je u 2020. ostvario 154.233 putnika, što je 37% putnika iz 2019. Aerodrom je imao 1011 operacija, što je 51% broja operacija iz 2019. Izuzetno dobar rezultat. Istovremeno aerodrom je ostvario 522,7 tona carga što je 44% cargo prometa 2019. Aerodrom je u 2020. imao 32 cargo aviona, što je pak 63,7% broja iz 2019. Nakon lockdowna do V. mjeseca aerodrom je najviše putnika imao u VIII. mjesec (11.782, a najmanje u XII. mjesecu 3.021). Polovicu svih putnika ove godine aerodrom je ostvario do lockdowna, tj. u I. i II. mjesecu (njih 78.772).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Niš)

Juče (7.1.2021.) počelo je rasparčavanje starih aviona nacionalnog prevoznika Srbije u Jat tehnici. Prvi na listi je 34,2 godine stari YU-ANJ, Boeing 737-300, koji je leteo na charter letovima pod Aviolet šemom. Prema nezvaničnim informacijama avion nije isečen u delove koji će se moći koristiti u budućnosti kao rezervni, već će se verovatno prodati u staro gvožđe. YU-ANJ, nažalost, nije smešten u Muzej vazduhoplovstva, iako je prizemljen pre dve godine.

Ne znamo koji avion je sledeći na spisku, ali se nadamo da će makar YU-AND (prvi isporučeni 737 u Evropi) naći utočište na nekom, javnosti vidljivijem, mestu.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Franjo Petrović (Zemun)

U XII/2020. Sarajevo je imalo 13.367 putnika, dok je Tuzla imala tek neznatno manje 12.473 putnika. Ukupno u 2020. Sarajevo je ostvarilo 249.642 putnika na 5896 operacija, dok je Tuzla ostvarila desetak posto manje 228.512 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Wizz Air će iz Beograda ovaj mjesec imati 41 let nakon novogodišnjih praznika (19 dana od 7. do 31.1). Što je tek 2 leta dnevno na 2 bazirana aviona. Najviše letova će ostvariti za Dortmund (8), pa za Malmo (7), Stockholm Skavstu (5), Eindhoven (5) London Luton (4), Memmingen (4), Paris Beauvais (3), Basel (2), te po jedan za Kalsruhe, Hannover i Gothenburg.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: