Novosti iz regije

U petak smo pisali zašto linija Air Serbie za Rijeku uz Pulu. A danas se postavlja pitanje zašto Dubrovnik uz Tivat i Split? I ovdje je odgovor vrlo jednostavan. Vožnja između Splita i Dubrovnika je 3:30 sati. Dakle, aerodromi su dovoljno udaljeni da trebaju zasebne letove. Čak štoviše od Splita do Tivta ima 5:15 sati vožnje, puno previše da ne bi bilo aerodroma između.

No, zašto Dubrovnik uz obližnji Tivat? Ova dva aerodroma udaljena su tek 1:30 sati vožnje. No, Tivat ima već 54 leta Air Serbie tjedno (skoro 8 dnevno), te još 18 letova Air Montenegra. I logično je da Air Serbia uz toliko frekvencija razvija obližnji aerodrom. Air Serbia, iskreno više nema kuda sa letovima u Tivtu, pa je odlučila dubrovačke putnika letjeti nonstop, a ne preko Tivat. Što je i logično. Konačno, Dubrovnik je ogromna turistička meka i logično je da je Beograd povezan sa Dubrovnikom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla planira gate 3, atrij i parkiralište dovršiti do ljeta ove godine. Isto bi omogućilo Wizz Airu stacioniranje i 3. aviona na Tuzli, što će se vrlo vjerojatno desiti tijekom ljeta 2022. Iako je rok za dovršetak Atrija VIII. mjesec, aerodrom se nada dovršiti ga do V. mjeseca, što su i dogovorili sa izvođačem radova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Lufthansa će još jednom prolongirati pokretanje linije Minhen-Zagreb. Linija je trebala krenuti 27.3. no sada će krenuti tek 2.5. Najava je svakodnevnih letova i to sa Airbusom A319. Istim će Croatia i Lufthansa u code-share imati čak tri dnevna leta na ovoj liniji, neusporedivo više nego 5 tjednih letova prošle godine. Croatia je nedavno povećala broj letova na ovoj liniji sa 5 na 9-13 o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zamaaero je na zahtjev čitatelja sa desne strane objavio sve linije koje se otvaraju u budućnosti. Ovaj spisak ćemo svakodnevno update.

Zamaaero je u prošlih 10 dana imao  8.041 komentar (u prosjeku preko 800 komentara dnevno). U zadnjih 7 dana imali smo 92.244 posjetitelja, u zadnjih 30 dana 353.280 posjetitelja, a u zadnjih godinu dana 3,6 milijuna posjetitelja.

U zadnjih 10 dana najviše komentara su imali članci:

 1. Đoković Emiratesom deportiran iz Australije 404
 2. Air Serbia uvodi četiri nove linije 264 (još je aktivan)
 3. Zagreb smanjio razliku spram Beograda 250 (još je aktivan)
 4. Air Serbia otvara još dvije linije 225 (još je aktivan)
 5. Zašto Brač nema svoju aviokompaniju 136 (još je aktivan)
 6. Sarajevo još građevinskih radova 132
 7. Ima li muzej vazduhoplovstva budućnost 121
 8. Austrian prekida Zagreb 116
 9. Fotografije sa dočeka Hrv.nogometne reprezentacije 110 (još je aktivan)
 10. Aegean smanjio broj letova iz Beograda 101

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Rumunjska leisure kompanija Animawings pokreće letove na liniji Bucharest-Dubrovnik. Linija će se operirati od 18.6. do 17.9. jednom tjedno, subotom. Na liniji će letjeti Airbus A320 sa 174 sjedala. Animawings je u vlasništvu grčkog Aegeana. Linija će konkurirati rumunjskoj nacionalnoj kompaniji TAROM-u i LCC Blueairu koji također lete na istoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Animawings

Nakon ovonedeljnih najava da se otvaraju direktni letovi iz Beograda do Valensije, Barija, Mallorce i Rijeke, Air Serbia je otvorila za prodaju karte i dva italijanska grada: Trst i Bolognu. Linija do Trsta počinje sa letovima 2.6., dok za Bolognu 6.6. ove godine. Uz ove dve destinacije, a uzimajući u obzir i Rim, Milano, Veneciju (za koju će biti obnovljeni letovi), te novi Bari, Air Serbia leti ka čak 6 destinacija u Italiji.

Očekujemo da u narednim nedeljama Air Serbia najavi i obnavljanje nekih od starih linija poput Kaira, Tel Aviva, Helsinkija, Kijeva i Zadra.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Razlika beogradskog i zagrebačkog aerodroma je u prvih tri kvartala godine bila enormno u korist Beograda. U prvom kvartalu Beograd je imao 284.000 putnika, a Zagreb njih tek 113.328, takle razlika je bila u čak 61,1%. U drugom kvartalu Beograd je imao 638.000 putnika, a Zagreb 224.044 putnika, stoga je razlika bila u i veća čak 64,9%. U 3. kvartalu Zagreb je imao tek 540.408 putnika, a Beograd čak 1.514.000 putnika, što znači da je razlika bila 64,3%. U prosjeku je Beograd imao tada 504.666 putnika mjesečno, a Zagreb tek 180.136 prosječnih mjesečnih putnika, tj. razlika je bila u 324.530 putnika u korist Beograda mjesečno.

No, u XII. mjesecu razlika je upola manja u postocima i tri i pol puta manja u realnim brojevima. Zagreb ozbiljno smanjuje razliku spram Beograda! Naime, Aerodrom Beograd je u XII. mjesecu imao 274.000 putnika, dok je MZL Zagreb imala 179.582 putnika, dakle razlika je u 94.418 putnika ili 34,4%. Ili ako hoćemo okrenuti brojke Beograd je u 3. kvartalu imao 180,1% više putnika od Zagreba, a sada ima samo 53,6% više.

Zagreb ovo može zahvaliti u prvom redu velikoj ekspanziji Ryanaira, no i nizu novih linija koje je aerodrom dobio tijekom jeseni i zime (Flydubai, Nordwind, Azur, MyWings), kao i ozbiljnom povećanju frekvencija na pojedinim linijama (Aeroflot, Croatia Airlines, Air Serbia, LOT, British Airways).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

TUI fly Belgium otvara dvije nove linije za Ohrid. Kompanije će od 10.5. do 20.9. letjet za Eindhoven, utorkom i petkom. Od 13.5. TUI leti iz Bruxellesa za Ohrid ponedjeljkom i petkom do 23.9, te još u petak 30.9.

Kompanija otvara i novu liniju iz Bruxellesa za Zadar od 23.4. do 1.10, koja će prometovati srijedom i subotom.

TUI će ove godine prometovati i iz Pule za Bruxelles srijedom i subotom od 23.4. do 1.10, za Dubrovnik iz Bruxellesa srijedom i subotom od 9.4. do 1.10, te za Tivat iz Bruxellesa od 29.4. petkom, a od 16.5. dodaje se i ponedjeljak, te će letovi prometovati do 23.9. uz još jedan let 30.9. Kompanija će letjeti iz Eindhovena za Tivat od 10.5. do 20.9. utorkom i petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

British Airways je operirao letove za Zagreb u XII. i I. mjesecu no liniju je ponovo suspendirao sve do 28.2. kada ponovo počinje sa operacijama četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: British

Trade Air trenutno u floti ima 6 aviona, tri Airbusa A320, jedan A319 i jedan Fokker F100, te jedan Let-410 Turbolet u wet leasu. Turbolet leti PSO linije i iste će letjeti do V. mjeseca, a kompanija se nada dobiti i novi ugovor za linije za idućih četiri godine. Jedan A320 i A319 su u Prištini gdje lete za kosovski MyWings i to će letjeti i iduće sezone.

No, ostala dva A320 i F100 nemaju angažmana za iduće ljeto u prvom redu radi straha naručioca koliko će Omikron trajati. Stoga se Trade Air ne brine da će dobiti ugovore za iduću sezonu u roku od idućih mjesec dana i da će im 100% kapaciteta biti u zraku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Zašto Air Serbia otvara Rijeku, a ne povećava Pulu. Da u Rijeci dobiva subvencije, kao što je dobivala 2019, odgovor bi bio vrlo jednostavan, ali ne dobiva. Gdje je onda tu logika. Odgovor je vrlo jednostavan. Air Serbia je dostigla broj letova za Pulu na tri tjedno. To je dostatan broj frekvencija za sve kategorije putnika (turiste, konektirane putnike, posjet rodbini i prijateljima, pa čak i poslovnjake). Stoga je logično pokrenuti novu liniju u Rijeci koja će akumulirati više putnika nego da se stave dodatne frekvencije u Puli.

Konačno, za očekivati je da će Air Serbia i uz Rijeku povećati broj frekvencija Pule sa 3 na bar 5 ove godine, poglavito što je prošlogodišnje punjenje linije bilo izvanredno. Stoga se u budućnosti očekuje srazmjerno povećanje i Rijeke na 3 leta i Pule na 6 letova tjedno. Ne bi me iznenadilo da Pulu Air Serbia ostavi i kao zimsku liniju iduće zime sa bar dva tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Hrvatska ACMI i charter kompanija ETF je dobila Cat III dozvole. Naime, za dozvole mogu aplicirati tek 6 mjeseci po prvom letu. No, oni su svi papirologiju predali u Agenciju bitno prije, odradili sve simulatore i školovanje, pribavili opremu, tako da je sve bilo spremno već 1. dan nakon proteka roka od 6 mjeseci. Kompanija je stoga dozvole dobila ekspresno brzo samo par dana nakon proteka roka. Čim su dobili dozvolu za Cat III, već idući dan su morali odletjeti let sa smanjenom vidljivošću.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Air Serbia nam je poslala press-materijal o novim linijama koje otvara u ljetnoj sezoni 2022. Nova linija iz Beograda za Valenciju pokreće se 21.4. dva puta tjedno srijedom i subotom, dok će od početka VI. mjeseca linija dobiti i letove četvrtkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A319.

Kompanija 5.6. kreće sa letovima za Bari, tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom sa ATR 72. Linija će se operirati do 27.10.

Do Palma de Mallorce kompanija će letjeti od 11.6. do 29.10. dva puta tjedno, utorkom i subotom. Linija će prometovati sa A319. Kompanija je do sada obavljala samo charter letove do ove destinacije.

Na koncu kompanija ponovo obnavlja letove do Rijeke i to od 15.6. do 17.9. dva puta tjedno, srijedom i subotom sa ATR 72. Linija se operirala od VI. do X. mjeseca 2019, a nije se obnavljala tijekom Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako smo o rezanjima Eurowingsa u Zagrebu pisali tijekom prošlog mjeseca misleći kako će to biti sve za zimski red letenja, njemački avioprijevoznik nas je nažalost dematirao.

Linija Stuttgart – Zagreb je trebala krenuti prometovati 4 puta tjedno već od 7.2., ali nakon zadnjih izmjena taj broj rotacija će se realizirati tek mjesec dana kasnije od 7.3. U prvom tjednu operacija počevši od 7.2. će biti 3 tjedne frekvencije, zatim će tijekom sljedeća dva tjedna broj rotacija pasti na dvije tjedno, petkom i subotom da bi se u tjednu od 28.3. opet vratio na tri tjedno.

Povećanje na liniji Cologne – Zagreb na 4 rotacije tjedno će se dogoditi u tjednu od 28.2. umjesto 4.2. kako je bilo planirano.

Letovi na liniji Dusseldorf – Zagreb će umjesto 8.2. krenuti 28.2. i to s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Eurowings

Aerodromi Crne Gore su imali sastanak sa Sašom Zejakom, stečajnim upraviteljem Montenegro Airlinesa. Konstatirano je da Montenegro Airlines koristi hangar za održavanje aviona, nadstrešnicu servisne jedinice, parking prostor na kojima drži stare avione, tj. ukupno 5000 četvornih metara aerodromskog prostora. Dogovoreno je da će Montenegro Airlines plaćati rentu za te prostore od V. mjeseca 2021. Aerodromi Crne Gore pozdravljaju odluku Montenegro Airlinesa da pokrenu posao da održavanjem aviona što će biti odličan dodatak uslugama Aerodroma Crne Gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ryanair otvara i treću novu liniju za Zagreb. Od 27.3. otvara letove za Lavov u Ukrajini. Linija će se operirati dva puta tjedno srijedom i nedjeljom. Ryanair je ovog proljeća najavio nove letove za Bratislavu i Krf.

Ovime će kompanija ovog proljeća operirati čak 27 novih linija. Kako Ryanair povećava broj frekvencija na nekim od linija ukupno će imati 77 tjednih polazaka (u prosjeku 11 dnevno). Isto znači da kompanija ima 2,85 polaska prosječno po liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Hrvatska ACMI i charter kompanija ETF uzima u lizing i 3. avion, Boeing 737-800. U ovom momentu su 4 opcije na stolu, a na proljeće će avion biti u floti.

Kompanija će i dalje ostati u Prištini i to sa ovim avionom koji je dobio boje MyWingsa, no više neće imati u Prištini dva nego samo jedan aviona. ETF će potpisati ugovor na još 2 godine sa MyWingsom.

Stjepan Bedić, vlasnik i direktor ETF je demantirao da imaju problema sa posadama što se širilo kuloarima. Ostao je bez jednog pilota i kabinaca, što je uobičajen broj, no zapošljava nove pilote i kabince, čak i njih bitno više radi dolaska 3. aviona. Upravo su u postupku intervjui sa kandidatima. Kompanija ima više nego dovoljno posada za sve operacije koje leti.

Kompanija još uvijek nema potpisane ugovore za ostala dva aviona, no isto pripisuje strahu naručioca od Omikrona, tj. nepoznanici koliko će on trajati. ETF se ne brine da će potpisati ugovore za oba aviona čim će se vidjeti koliko će Omikron još trajati. U ovom momentu imaju dostatno upita i za 10 aviona, pa nemaju dvojbi da će tri aviona popuniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Air Cairo otvara liniju Hurghada-Sarajevo, koja će se operirati već od 27.3. pa sve do 28.10.2022. dakle apsolutno cijele sezone. Linija će se operirati utorkom i petkom sa Airbusom A320 koji ima 174 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

Iako je Aegean prošlog ljeta imao čak 5 tjednih letova iz Atene za Beograd, uz Air Serbijinih 7 tjednih letova, te je početkom XII. mjeseca imao 4 tjedna leta uz Air Serbijinih 5 letova, sada je broj tjednih letova smanjio na tek 2 tjedno (ponedjeljak i petak). Kako Air Serbia leti na ovoj liniji 5 letova kompanija zajedno imaju tek 7 tjednih letova, 5 manje nego u VIII. mjesecu i 2 manje nego u XII. mjesecu. Kompanije nemaju ni jedan let utorkom i subotom.

Aegean 1.3. uvodi treći let utorkom kako će operirati do kraja ljetnog reda letenja. No, i od 27.3. operira tek 3 tjedna leta samo drugim danima, utorkom, petkom i nedjeljom.

Aerodrom Banja Luka se zatvorio za promet danas (18.1.) u ponoć kako bi pristupio sanaciji uzletno-sletne piste i rulnih spojnica. Aerodrom planira 15 dana intenzivno raditi na samoj sanaciji, no zbog lošeg održavanja odvodnje oko piste i mogućih problema vezanih uz odvodnju moguće je da će se radovi produžiti. Stoga je krajnji rok za otvaranja aerodroma 28.2. iako se aerodrom nada da će se otvoriti i prije, realno već 15.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Zadar razvaljuje. U 2022. za sada Zadar će imati 16 novih linija. Koliko je to mnogo najbolje pokazuje činjenica da ostale Jadranske luke imaju neusporedivo manje linija i to Dubrovnik (7 novih linija), Pula (5), Tivat (4), Split (3), Rijeka (2), Brač (1). Čak i Zagreb i Beograd imaju samo 6 novih linija. Uz 12 novih linija Ryanaira, aerodrom ima i nove linije Vuelinga, Lubecka, TUI-a i Flyra.

Ovo sve dešava se nakon ogromnog povećanja koje je Zadar imao prošle godine. Stoga će ove godine Zadar sigurno preći broj putnika koje je imao 2019, tj. imat će oko 850.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Kojeg smisla ima Air Montenegro? Za što je država izdvojila ogromnih 30 milijuna EUR i sada će kroz subvencije izdvajati još više milijuna EUR svake godine? Kompanija leti samo Podgorica-Beograd i to vrlo slabo, tu ju je Air Serbia potukla do nogu i ima duplo više letova.

Kompanija je ovog ljeta letjela tek dvije linije iz Tivta (Banja Luka i Istanbul), te dvije iz Podgorice (Frankfurt i Ljubljana), osam tjednih letova. Ove zime imala je tek dva tjedna leta, po jedan iz Tivta za Istanbul i jedan iz Podgorice za Ljubljanu. Ovi letovi su povećani na dva tjedno oko Nove godine, uz uvođenje Frankfurta sa dva tjedna leta koji se sad ponovo ukinuo. dakle dva do šest tjednih letova! Simbolično i prestrašno.

Zar je stvarno moguće da Air Montenegro ne leti cjelogodišnje letove za Frankfurt, Paris, Rim, Amsterdam? Zar je moguće da tijekom ljeta nema bar svakodnevne letove iz Podgorice za Frankfurt, 4 tjedna leta za Minhen i Rim, da ne leti za Paris, Amsterdam, Copenhagen, Bruxelles, te iz Tivata sezonski za Milano, Stockholm, Helsinki, Oslo, Gothenburg, Hamburg, Stuttgart, Minhen, Frankfurt, Dublin, Prag?

I da, ostali prijevoznici su uzeli sve što je bilo najbolje. Austrian ima velik broj letova za Beč, Turkish za Istanbul, Chair za Zurich, Air Serbia za Beograd, LOT za Varšavu, ukrajinske kompanije su poharale linije prema Ukrajini, Ryanair, Wizz Air i easyJet imaju brdo letova. No, to ne staje. Ove godine Transavia će ukrasti potencijalnu liniju za Paris, Wizz Air za London i Rim, Eurowings za Stuttgart. Ostalo je jako malo toga što bi Air Montenegro mogao letjeti.

I čemu onda služi ta kompanija? Za 30-tak letova ljeti i 20-tak zimi na tek 6 linija ljeti i 4 zimi? Za to Crna Gora izdvaja tolike desetke milijuna EUR? Koja je to logika i pamet? Sa tim novcem Crna Gora je mogla dobiti više desetaka linija Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta i Eurowingsa dugi niz godina. A to bi bilo daleko bolje i pametnije po Crnu Goru, to bi akumuliralo bitno više putnika i turista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

Flynas će povećati liniju Riyadh-Sarajevo na svakodnevne polaske od 1.6.2022. kako će je operirati tijekom ljetne sezone (do kraja VIII. mjeseca). Flynas neće operirati ovu liniju tijekom ramazana u IV. mjesecu, u V. mjesecu će ju operirati 3 puta tjedno, a toliko će je operirati i u IX. mjesecu.

Kompanija će operirati i liniju za Jeddah tri puta tjedno od V. mjeseca do kraja ljetnog reda letenja, uz izuzetak VII. i VIII. mjeseca kada će liniju operirati četiri puta tjedno. Svi letovi će se operirati sa Airbusom A320neo koji ima 174 sjedala, od čega 8 u business klasi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

Ryanair će početkom II. mjeseca nastaviti sa operacijama na 7 linija (obnavlja Basel, Charleroi, Baden-Baden, Malmo, Manchester, Memmingen, Podgorica), a na dobrom broju linija povećava frekvencije

 • Dublin sa 2 na 4 tjedna leta
 • Gothenburg sa 2 na 3
 • London sa 4 na 7
 • Milano sa 2 na 4
 • Paphos sa 1 na 2

Na samo 5 linija je prolongirao početak operacija do III. mjeseca i to:

 • Weeze do 2.3.
 • Sofija do 2.3.
 • Oslo Torp do 2.3.
 • Napulj do 4.3.
 • Hahn do 4.3.

Iskreno ovo je još i dobro kakva su rezanja drugih kompanija, posebno Wizz Aira. Ryanair će ipak od početka II. mjeseca letjeti na 19 linija iz Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Dubrovnik je izgubio sve međunarodne linije obzirom da su letove suspendirali Vueling i Turkish. Turkish će ponovo krenuti sa letovima 22.1. dva puta tjedno (srijedom i subotom), no Vueling neće obnoviti svoje letove za Barcelonu sve do 3.3. kada će letjeti dva puta tjedni (četvrtkom i nedjeljom).

Istim je Dubrovnik ostao samo na letovima Croatie Airlines za Zagreb (tri puta dnevno), te za Split-Rijeku-Osijek sa Trade Airom (dva puta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Maribor je u XII. mjesecu imao 258 putnika (u XII/2020. 481) koje je ostvario na 654 operacije (u XII/2020. 322). Ovog XII. mjeseca Maribor nije imao carga, dok je u XII. mjesecu prošle godine imao 11,2 tone carga.

U 2021. Maribor je imao 4962 putnika (u 2020. 3069) na 11.154 operacije (u 2020. 10.418). Maribor je u 2021. imao 26,1 tonu tereta (u 2020. 157,3 tone).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Pula), foto: Aerodrom Maribor

Novak Đoković je jučer (u nedjelju) deportiran iz Australije i to letom Emiratesa za Dubai, nakon čega će nastaviti let za Beograd sa Flydubai-em. Kako je srpski tenisač imao validnu vizu za Australiju sve troškove leta snosi Australija, a ne Emirates. Naravno, Australija će platiti ekonomsku klasu leta, dočim će update za Đokovića na business ili prvu klasu ipak platiti tenisač sam, naravno pod uvjetom da mu Emirates neće prihvatiti promjenu datuma leta.

Đokoviću je Australija po dolasku otkazala vizu, no isti se žalio sudu u Melbourneu koji je odluku australijskih graničnih vlasti promijenio. Potom je tenisaču dozvoljen ulazak u Australiju, da bi mu nakon par dana vizu ukinuo ministar za migracije Alex Hawkea. Potom su se odvjetnici Novaka Đokovića još jednom žalili na odluku suda, no ovaj puta je Federalni sud poništio prethodnu odluku suda i jednoglasnom odlukom tri suca nakon petosatne rasprave odlučio deportirati Đokovića.

Đoković je u svojoj pravnoj bitci prezentirao sudu da je 16.12. prebolio Covid-19. Sa rezultatima testa upoznat je istog dana u 20:19 sati. Ono što istinski zabrinjava je što je Đoković još istog dana posjetio poštansko-telegrafski muzej u Beogradu gdje je promovirao predstavljanje poštanske marke sa svojim portretom. Navečer je sudjelovao u panelu „putem šampiona“. U subotu 18.12. Đoković je dao intervju i fotosession za L’Equipe. Đoković je sudjelovao i na događaju sa djecom. Sad se postavlja pitanje kako je moguće da je srpski tenisač bio u doticaju sa stotinama ljudi iako je znao da je zaražen Covidom-19. Takva kronična nebriga i ugrožavanje zdravlja ljudi je krajnje nemoralna i neprihvatljiva. U Srbiji je izlazak i samoizolacije kazneno (krivično) djelo, a Srbija je gonila prekršioce. Po srpskim zakonima ako zbog nepridržavanja samoizolacije počinitelj izazove smrt neke osobe kazna zatvora može biti 3 do 12 godina. Postavlja se pitanje hoće li danas (u ponedjeljak) po dolasku Novaka Đokovića Srbija postupiti na jednak način i privesti poznatog tenisača.

Novinar New York Timesa Ben Rothenberg je pak ustanovio da kod PCR testa pokazuje oprečne informacije o statusu Covida-19 Novak Đokovića te je u očitanjima pokazivao da je tenisač pozitivan i da je negativan. Ovu vijest su prenijeli i eminentni mediji među kojima i jedan od najrespektabilnijih sportskih listova Marca (tiraža do 2,5 milijuna primjeraka). Kako je to moguće? To može samo značiti da je netko mijenjao rezultate testa u Srbiji. Ako je to činjenica onda se Srbija ozbiljno izblamirala, a to bi objasnilo Đokovićevo pojavljivanje u javnosti. Iskreno, bez obzira na Đokovićeva antivakserske stavove, ne mogu vjerovati da bi u pitanje doveo zdravlje, pa čak i život ljudi iz svoje okoline odlascima na javne skupove. Mislim da toliko nemoralan nitko nije. Nije tu pitanje samo zaražavanje ljudi oko sebe, pa čak i male djece, nego i mogućnost da se zarazi netko star i bolestan, a što u slučaju Covida-19 često završava smrću pacijenta.

Kako god, postoje samo dva scenarija, ili je test falsificiran ili je Đoković namjerno kršio samoizolaciju. U prvom slučaju Srbija se nepopravljivo kompromitirala, u drugom Đoković mora biti priveden.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

Norwegian se vraća u Zagreb. Od 25.6. kompanija ponovo otvara liniju Zagreb-Copenhagen-Zagreb, dva puta tjedno, srijedom i subotom. Linija će prometovati samo do 13.8. Kompanija će na liniji imati konkurenciju Croatie Airlines i Ryanaira. Norwegian liniju operira sa Boeingom 737-800. Norwegian na ovoj liniji ima konekcije za Oslo, Stockholm i druge skandinavske aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

SMANJENJA: Lufthansa je smanjila letove na liniji Beograd-Frankfurt na samo 6 tjednih letova (leti svaki dan osim četvrtka). U posljednjem tjednu I. mjeseca biti će samo 5 tjednih letova (letova neće biti ni nedjeljom). Od 9.2. broj letova se povećava na 9 tjedno (svakodnevno, po dva leta srijedom i petkom), a od 15.2. na 11 tjedno (svakodnevno, po dva leta utorkom, srijedom, subotom i nedjeljom), no već idući tjedan pada na 10 letova tjedno (svakodnevno, dva leta srijeda, četvrtak i nedjelja). Od 1.3. broj letova se povećava na 12 tjedno (svaki dan dva osim ponedjeljka i petka).

I linije Beograd-Minhen se smanjuje na 10 letova tjedno (svakodnevno, uz dva dnevna leta ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom). No, od 24.1. linija pada na samo 7 tjednih letova (svakodnevno). Od 4.2. linija se ponovo povećava na 12 tjednih letova (svi dan dva leta osim srijede i nedjelje). No, od 14.2. linija ponovo pada na 9 tjednih letova (svakodnevno, uz 2. let utorkom i petkom). Od 2.3. linija ima 14 tjednih letova (svaki dan dva tjedna leta).

Letovi su smanjeni i na liniji Zagreb-Frankfurt u idućih četiri tjedna kada će operirati 7-8 letova tjedno (jedan tjedan samo 6 letova tjedno). Istim je kompanija smanjila sa 32 tjedna leta na samo 27-29 tjednih letova uključujući i 21 let tjedno Croatie Airlines. Od 14.2. Lufthnasa povećava broj letova na 9 tjedno (zajedno sa Croatiom 30 tjednih letova) pri čemu leti svakodnevni let, te dva leta petkom i nedjeljom. Od 2.3. povećava broj letva na 11 tjedno (svakodnevni, te dva leta srijedom, petkom, subotom i nedjeljom), tj. zajedno sa Croatiom broj letova će biti 32 tjedno.

Letovi na liniji Sarajevo-Frankfurt smanjuju se na samo 3 tjedno (utorak, petak i nedjelja). Samo u tjednu od 2.2. imat će 4 tjedna leta (srijeda, petak, subota i nedjelja). Neke tjedne ima operacije neke druge dane u tjednu, no samo po tri tjedna leta. Od 22.2. let 4 tjedna leta (utorak, srijeda,  subota i nedjelja). Od 4.3. broj letova se povećava na 5 tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja).

O smanjenju za Ljubljanu na 10 do 14 letova tjedno smo pisali prije tri dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

 

Aerodrom Tuzla si je zacrtala kao prioritetni projekt povećanje kategorije na Cat III. Istim bi aerodrom povećao sigurnost svojih operacija, no bio bi i jedini aerodrom u BiH koji bi imao tu kategoriju. Nije jasno gdje će Tuzla pronaći ogroman novac za uvođenje Cat III i da li je to samo „mokri“ san nove uprave.

Aerodrom po uvođenu ove kategorije planira biti alternativni aerodrom za većinu kompanija koje lete na druge aerodrome u BiH. To već sada znači da će biti alternacija za Sarajevo. U ovom momentu u zimskim mjesecima Tuzla ima oko 30 alternacija mjesečno, što je i više nego dobar prihod u mršavom dijelu godine. Tuzla ima tu prednost da može primiti 8 aviona na svoje manevarske površine, a mogla bi iznimno primiti i još dva aviona na istočnom dijelu rulnice kod proširenja iste (jedan u smjeru zapada), drugi na samom proširenje okrenut prema jugu. Ovime bi se moglo opslužiti vlastitih tri aviona, te još 7 rerutiranih aviona iz Sarajeva i drugih aerodroma u bilo kojem momentu.

Tuzla očekuje da će potpisati ugovore sa većinom kompanija koje lete za Sarajevo kako bi se rerutirale na njihov aerodrom, ali i sa kompanijama koje lete za Banja Luku i Mostar, a u budućnosti možda i za Osijek i Beograd. Stoga aerodrom očekuje da bi mogao dostići i 60 alternacija mjesečno tijekom mršavih zimskih mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.