Novosti iz regije

British stalno mijenja svoje najave za Zagreb. U jednom momentu kompanija je najavila i 13 letova na liniji London LHR-Zagreb. Za sada je British najavio do kraja VI. mjeseca letjeti 10  do 11 letova tjedno. No, od 4. do 25.7. smanjiti će letova na samo 4 tjedno (letjet će od četvrtak do nedjelje). Od 26.7. će povećati letova na 6 tjedno (svaki dan osim ponedjeljka). Jasno British se može još nekoliko puta predomisliti do VII. mjeseca, kao što je to činio i do sada, pa je moguće da će broj letova povećati, ali i da će ih smanjiti.

British je zbog problema sa nedostatkom radne snage otkazao ili smanjio broj letova na 50 europskih linija, tako da Zagreb nije jedini koji ima rezanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: British

Banja Luka je u IV. mjesecu imala 31.263 putnika (385 u IV/2021). Kako je aerodrom imao tek 12.763 putnika u istom mjesecu 2019. ovo je povećanje od 245,0%. Ono wooow! Banja Luka od VII. mjeseca 2021. konstantno ima više putnika nego 2019. (uz izuzetak II. mjeseca kada je bila zatvorena radi rekonstrukcije uzletno-sletne staze). Aerodrom je ovo napravio na 356 operacija (94 u IV/2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Skopje će produžiti radove na uzletno-sletnoj stazi. Prvotni plan je bio da se radovi dogotove 16.5, no sada će biti gotovi 12 dana kasnije, 28.5. Ovo nikako nije dobra vijest za Skopje obzirom da je niz kompanija trebao operirati svoje letove između 9:00 i 17:00 sati. Svi oni će morati otkazivati letove za dodatnih 12 dana, prebacivati putnike koji su već kupili karte i imati velikih operativnih problema, a Wizz Air će pritom imati lošu utilizaciju svojih baziranih aviona u Skopju.

Istinski je čudno da je aerodrom zatvorio uzletno-sletnu stazu usred dana. Obično aerodromi čine suprotno i zatvaraju uzeletno-sletne staze noću kada se nesmetano rade radovi. Nije jasno zašto Skopje nije radije aerodrom zatvorilo od 19 do 07 sati. Na ovaj način imali bi više vremena za rad u kontinuitetu, te bi radove prije dogotovili, većina kompanija imala bi logično vrijeme za slijetanja (većina slijeće u to vrijeme), a Wizz Air bi mogao ostvariti dvije rotacije po svakom baziranom avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Jet2 je najavio dvije linije iz Tivta od 29.4. iduće godine. Prva je za London Stansted, a druga za Manchester. Kompanija ima običaj linije najavljivati godinu dana unaprijed, ali i otkazivati par mjeseci prije prvih letova, stoga tek treba vidjeti hoće li se ove linije istinski i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Eurowings je kao i prošle godine zakazao letove za Mostar, a onda od njih odustatao. I tako je Mostar ostao bez jedine redovne linije ove godine. Eurowings je trebao letjeti iz Dusseldorfa za Mostar od 30.6. frekvencijom od dva leta tjedno. Kako se ni letovi FlyJordana za Amman nisu ostvarili Mostar je ostao na tek na tri charter linije od kojih će se dvije operirati od kraja VI, a dvije od kraja VII. mjeseca. 2021. Mostar je imao tek 1942 putnika cijele godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Tivat je u IV. mjesecu ostvario samo 30.030 putnika (6894 u IV/2021). Ovo je tek 1/3 broja putnika kojeg je ostvarila Podgorica. Iako je Podgorica imala više putnika nego 2019, Tivat je ostvario tek 54,1% putnika iz 2019. kada je imao 55.542 putnika, što je vrlo loš rezultat i daleko ispod rezultata regije.

Aerodrom je isto ostvario na 520 operacija (228 u IV/2021, 668 u IV/2019). Tivat je ostvario 62.293 putnika od početka godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Za Dohu u regiji po pet tjednih letova ima Qatar za Zagreb i za Beograd. Kompanija kreće od početka VI. mjeseca i sa letovima za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Danas je uhapšen predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Uz njega je uhapšeno i desetak osoba među kojima i stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak. Uhapšeni se terete da su kriminalnea organizacija koja je prethodnih godina zloupotrebom službenog položaja i drugim kaznenim (krivičnim) djelima oštetila državu za više desetina milijuna EUR. Navodi se da u Crnoj Gori postoji tzv. stečajna mafija, koju čini mreža korumpiranih sudaca i stečajnih upravitelja. Prema tužiocu ti stečajni upravitelji su preuzimali milijunske imovine i pritom su stjecali enormno osobno bogatstvo na štetu Crne Gore.

Zejak je kao stečajni upravitelj pokrenuo velik broj sudskih tužbi no u više od godine dana od početka stečaja nije uspio prodati ništa od imovine Montenegro Airlinesa, a kompanija nije servisirala ni jedan jedini avion iako je pokrenula maintenance organizacije u Podgorici i Beogradu. Kompanija nije uprihodila ništa novaca, nego je samo trošila stečajnu masu. Istovremeno Montenegro Airlines u stečaju je na sve načine bacao kajle pod noge Air Montenegru.

Razgovarao sam danas sa g. Zoranom Radunoviće, državnim tajnikom za promet Crne Gore, koji se trenutno nalazi u inozemstvu i koji mi je potvrdio da je Zejak uhapšen, no da radi putovanja u inozemstvo nema više informacija. Radunović mi je rekao da će sada morati pronaći novog stečajnog upravitelja, no isto neće biti lak posao jer je broj mogućih stečajnih upravitelja u Crnoj Gori vrlo malen, a sada ih ima i još manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Tuniški leisure carrier Novelair će od 21.6. do 13.9. operirati letove između Monastira i Skopja. Linija će se operirati jednom tjedno,  utorkom, Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nuvelair

Bugarski Gullivair koji je tek krenuo sa letovima za Skopje prije mjesec dana je otkazao liniju Sofija-Skopje. Linija se operirala dva puta tjedno sa ATR 72-600. Linija će se prekinuti operirati od 21.5. Linija je pokrenuta nakon jake diplomatske aktivnosti Makedonije i Bugarske da se ista desi.

Ovo nije prvi puta da se pokrenula ova linija i svaki puta je ista doživjela fijasko, evidentno putnika nama za ove dvije destinacije udaljene samo 246 km za što treba tek 3,5 sati automobilom. Obzirom na blizinu Skopja i Sofije bilo je iluzorno očekivati putnike, poglavito što Gullivair nema mogućnost konekcija preko Sofije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gullivair

Aerodrom Podgorica je u IV. mjesecu imao 91.254 putnika (23106 u IV/2021). Kako je aerodrom u IV. mjesecu 2019. imao 90.894 putnika, ovo znači da je ovog IV. mjesec imao više putnika nego 2019, te ušao u vrlo rijedak krug aerodroma regije koji su to uspjeli (Priština, Niš i Sarajevo). Aerodrom je imao 100,4% broja putnika iz istog mjeseca 2019. Istinski respect.

Aerodrom je ovo postigao na 953 operacije (474 u IV/2021) što je manje nego u istom mjesecu 2019. kada je imao 1187 operacija. Podgorica je u prvih četiri mjeseca ostvarila 230.314 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Za Rigu iz regije letove trenutno ima airBaltic samo za Split (stanje 9-15.5.). Kasnije od početka VI. mjeseca letove će za Rigu imati Dubrovnik i Rijeka, također sa airBlaticom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: airBaltic

Croatia Airlines je u 1. kvartalu imala gubitak od enormnih 15,3 milijuna EUR. No, da stvar bude gora ovaj gubitak je ostvarila na tek 144.720 putnika, jer na 56.280 domaćih putnika ne može ostvariti gubitak pošto su linije PSO i država pokriva sve gubitke. To znači da je kompanija po svakom putniku ostvarila abnormalnih 105,72 EUR gubitka. Zarađuje li uopće kompanija išta? Zar je moguće da na kartama koje prelaze 200 EUR i više su nego kod konkurencije kompanija izgubi još 106 EUR, tj. da joj je realna cijena karte u prosjeku 350 EUR? Tragično. I kako, pobogu?

Kompanija ima ekstremno loš load faktor od samo 51,4%. I ovo je svakako utjecalo na loš financijski rezultat. No, sada se treba postaviti pitanja zašto joj je load faktor tako loš i zašto je on lošiji petnaestak postotnih bodova spram ostalih legacy carriera Europe zimi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Luxair će ponovo povezati Luxembrug i Podgoricu od 2.7. do 24.9. Letovi će se operirati dva puta tjedno, srijedom i subotom sa Dash DH4. Kompanija već leti za Tivat dva puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Eurowings je najavio letove za Beograd iz Dusseldofa od 15.5. i to četiri puta tjedno. No, kompanija je odlučila smanjiti broj letova u početku, te će do 25.5. letjeti samo dva tjedna leta (petak i nedjelja). Od 25.5. liniju će letjeti četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota). Iznimno letova neće biti u nedjelju 26.6. Cijena karata cijele sezone je za Eurowings izuzetno niskih 39,99 EUR u jednom smjeru. Tek par dana cijele sezone cijena prelazi preko ove cijene.

Iz Beograda Za Stuttgart kompanija cijelo ljeto leti tri tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak i subota).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Branko Vuković, član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore je izjavio da linije Podgorica-Skopje i Podgorica-Sarajevo nisu saživjele i da usprkos truda sve tri strane (Crna Gora, Makedonija i BiH) ovi letovi nisu racionalni, komercijalno isplativi i neće se desiti. Zamaaero je već objavila da ove linije nemaju komercijalne osnove kada su prvi puta bile objavljene kao inicijativa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Podgorica

Za Varšavu najviše letova ima Zagreb (stanje 9-15.5.):

 1. 10 Zagreb (LOT)
 2. 7 Beograd (LOT)
 3. 6 Podgorica (LOT)
 4. 5 Dubrovnik (LOT)
 5. 3 Ljubljana (LOT)
 6. 1 Zadar (LOT)

Iako će za Split prema Varšavi letjeti LOT, Wizz Air i Smartwings sredinom V. mjeseca za Varšavu ne leti još ni jedna kompanija. Istinski čudno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Zračna luka Mostar, koja dvije godine i 3 mjeseca nije imala letova ove godine kreće sa ekspanzijom. Eurowings je trebao obnoviti sezonsku liniju za Dusseldorf od 30.6, no od istoga je odustao. Chartere pokreću Croatia Airlines (za Palermo od 31.7), Electra (za Cataniu od 22.6.), FlyJordan (za Ammen), te LOT za Katowice (od 21.6.). Ukupno 4 nove linije. Nažalost sve linije će se vrlo kratko operirati, većina i manje od dva mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Dubrovnik i Split svake godine preskoče Zagreb od VI. do IX. mjeseca (Dubrovnik ove godine tek od VII. mjeseca), dok su tijekom zime te brojke u Zagrebu daleko veće. Ovo je dokaz enormne sezonalnosti na jadranskim aerodromima. Zadar se prošle godine tijekom ljeta približio Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Air Serbia promptno kao i uvijek reagira na situaciju na tržištu. Tako će radi košarkaškog Final Foura koji se održava u Beogradu, a na kojem igraju Rael Madrid, Barcelona, Olympiacos i Efes, povećati kapacitete na letovima prema tim gradovima. Istim će kompanija letjeti A330-200 prema Barceloni 19.i 22. 5. umjesto A319. Za Madrid kompanija će 19.5. letjeti sa A320 umjesto A319. Jednako tako Air Serbia je dodala dva leta za Atenu i to 19. i 23.5. i to sa A320. Za Istanbul kompanije će letjeti 18.5. sa A330, te 20. i 21.5. sa A320 umjesto A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Niš je u IV. mjesecu imao 33.415 putnika (2145 u IV/2021). Isto je 113,4% putnika iz 2019. kada je Niš imao 29.480 putnika. Više nego fascinantno i iskrene čestitke! Ovaj broj putnika Niš može zahvaliti novim PSO linijama Air Serbie.

Aerodrom je imao 268 operacija (92 u IV/2021). Niš je u IV. mjesecu nije imao carga (6,3 tone u IV/2021). Aerodrom je u prvih četiri mjeseca ostvario 84.840 putnika i 7,9 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Iz regije za Luxemburg lete (stanje 9-15.9.2022):

 1. 2 Beograd (Luxair)
 2. 2 Tivat (Luxair)
 3. 1 Dubrovnik (Luxair)
 4. 1 Zadar (Luxair)

Ovo znači 6 letova na 4 linije u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Air Transat danas 7.5. kreće sa prvim letovima iz Toronta za Zagreb. Linija će se operirati jednom tjedno (subotom), a od 14.6. uvodi se i drugi tjedni let utorkom. Linija će se sa dva tjedna leta operirati sve do 29.10. Air Transat će liniju operirati sa Airbusom A330-200 koji ima sardina-konfiguraciju sa čak 345 sjedala. Kompanija će na liniji obaviti 46 rotacija i ponuditi 31.740 sjedala u oba smjera.

Ovo je prvi širokotrupni prijevoznik koji se vratio u Zagreb. Postoji mogućnost da ove godine ponovo poleti i Korean, dok će se iduće godine na tržište vratiti i Air Canada. Za Emirates još uvijek nema najava.

Air Transat je letove za Zagreb pokrenuo 2016. godine, da bi 2019. letio tri puta tjedno uz četiri tjedna leta Air Canada Rougea, tj. obije kompanija su zajedno imale čak 7 tjednih letova. Letovi za Kanadu su prekinuti u Covid-19 2020. i 2021. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Za Nicu iz regije leti samo Wizz Air za Beograd. Iskreno čudno da nema letova čak ni za Split i Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zračna luka Zadar 7.5. otvara čak tri linije. Dvije linije otvara Ryanair i to za Birmingam i Pisu, a jednu Brussels (za Bruxelles). Nije tako česta pojava da u regiji neka zračna luka u jednom danu otvara toliko novih linija. Tijekom V. mjeseca Zadar će otvoriti još dvije nove linije, dakle ukupno njih pet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Dva nova turbopropa ATR 72-600 (YU-ALW i YU-ALX) stižu u Air Serbiu u V. i VI. mjesecu. Kompanija planira još dva ova aviona u flotu uključiti do kraja godine. Avioni su proizvedeni 2017. godine i najnoviji su avioni u floti Air Serbie. Avion je konfiguriran sa 70 sjedala „Prestige“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Maribor je u IV. mjesecu imao 305 putnika (428 u IV/2021). Broj operacija je bio 506 (249 u IV/2021). Maribor je u IV. mjesecu imao 3,5 tona carga (1,8 u IV/2021). Ukupno je u prva četiri mjeseca aerodrom ostvario 1106 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Aegean je trebao letjeti liniju Atena-Dubrovnik do 29.10. i to tri leta tjedno do 6.6. (utorak, četvrtak i subota), nakon čega uvodi i četvrti let ponedjeljkom. No, sada se kompanija odlučila produžiti letove na ovoj liniji sve do 6.1. Od 3.10. gubi se let ponedjeljkom, a od 20.10. i četvrtkom kada će se operirati dva put tjedno (utorak i subota). Od početka XI. mjeseca pa do početka I. mjeseca dani operiranja se mijenjaju na utorak i petak.

Aegean će 1.7. pokrenuti i liniju Dubrovnik-Solun koja će se operirati tri puta tjedno (srijeda, petak i nedjelja). Istim će Aegean za Dubrovnik letjeti svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Saudijski LCC Flynas je otkazao letove između Riyadha i Beograda, koji su se trebali operirati od 1.6. i to frekvencijom od 3 leta tjedno. Beograd je u zadnjih dva tjedna imao izuzetno mnogo otkazivanja linija i smanjenja frekvencija pojedinih linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: