Novosti iz regije

Stjuardesa Air Serbie je doslovce pukla. Uzela je mikrofon pa je krenula urlati: „Nema tog putovanja gde može da se ode, Kušadasi, all-inclusiv, Turska, 45 minuta Tivat… NEMA!“. Nakon toga je zastala, spustila glavu, smanjila ton i rekla „Moraš da naučiš da živiš sa tim“. Na kraju je izjavila: „I zato vas molim, dragi putnici, da pustimo sreću da prođe kroz naša tela“.

I kada su svi već mislili da je vrag odnio šalu, ispalo je da se radi o dijelu kazališne predstave koja je djelomično kružila u autobusu na putu do aerodroma, a na kraju je finale bilo u avionu Air Serbie. Predstava se zove “Putovanje izvan središta zemlje” i dio je progrmaa BELEF (Beogradski ljetni festival). A osoba koja je uzela mikrofon i nije bila stjuardesa nego glumica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

I Aerodrom Beograd je otvorio testni centar na Covid-19. Centar se nalazi na Terminalu 1. Rezultati za PCR testiranja se dobivaju u roku od 120 minuta, što je više nego brzo. Ovo testiranje košta 76 EUR, što je 20% skuplje nego drugdje u regiji. Rezultati za antigenska testiranja se dobivaju u roku od 60 minuta, što je nešto više nego je uobičajeno (oko 30 minuta), uz cijenu od 30 EUR, što je također skuplje za oko 40% nego u regiji. Rezultati se izdaju na srpskom i engleskom jeziku, mogu se dobiti u tiskanom obliku, te na mail testirane osobe. Testni centar radi 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Turkish Airlines povećava broj letova za Zagreb. U ovom momentu kompanija leti 5 tjednih letova. U tjednu od 5. do 11.7. imati će 8 tjednih letova za Zagreb (svaki dan osim utorka, no 2 leta u petak i nedjelju). Ogromna većina letova je sa Airbusom A321, jedan let je sa Boeingom 737-900 i jedan sa 737-800. Od 12.7. kompanija leti 7 tjednih letova (svakodnevno), 4 od tih letova su sa Airbusom A321, a 3 sa Boeingom 737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Air Serbia je dostavila priopćenje o obnovi linije Beograd-Pula. O ovoj liniji se priča već neko vrijeme, a sada ju je kompanija i potvrdila. Linija kreće sa letovima 11.7. i letjet će se do 12.9. četvrtkom i nedjeljom sa ATR 72. U četvrtak linija leti u 3. valu uz konekcije prema zapadu i sjeveru, no u nedjelju leti u međuvalu, tj. dolazi u Beograd u 13:30.

Air Serbia u Hrvatskoj leti još i za Zagreb, Split i Dubrovnik. Kompanija ove godine neće obnoviti letove za Rijeku i Zadar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je aerodrom Beograd najavio letove AnadoluJet iz Ankare za Beograd od 24.6. dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom), linija se nije ostvarila i AnadoluJet je nema u prodaji do daljnjega.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Aerodrom Tivat je imao slijedeće letove:

 • Air Serbia za Beograd 36 letova (svaki dan 6 letova, osim ponedjeljka i četvrtak 5 letova, te utorka i srijede 4 leta)
 • Air Serbia za Niš 2 leta (utorak i subota)
 • Air Montenegro za Beograd 12 letova (svaki dan 2 leta, osim četvrtka i subote 1 let)
 • Air Montenegro za Ljubljanu 1 let (nedjelja)
 • Air Montenegro za Banja Luku 1 let (nedjelja)
 • LOT za Varšavu 1 let (subota)
 • Luxair za Luksemburg 1 let (subota)
 • Sky Up za Lavov 5 letova(ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota, nedjelja)
 • Sky Up za Kijev 8 letova (svakodnevno, nedjeljom 2 leta)
 • Sky Up za Zaporizhzhia 4 leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota)
 • Sky Up za Odesu 4 leta (utorak, srijeda, subota, nedjelja)
 • Sky Up za Kharkiv 5 letova (srijeda, četvrtak, subota, nedjelja 2 leta)
 • Bees za Kijev 4 leta (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja)
 • Ukraine International za Kijev 5 letova (srijeda, četvrtak, subota, nedjelja 2 leta)
 • Ukraine International za Odesu 1 let (subota)
 • Ukraine International za Kharkiv 1 let (nedjelja)
 • Windrose za Kijev 1 let (srijeda)
 • Windrose za Dnipro 1 let (subota)
 • Flydubai za Dubai 1 let (petak)
 • Israir za Tel Aviv 4 leta (ponedjeljak, srijeda, petak 2 leta)

Tivat je u prošlom tjednu imao 98 tjednih letova. Od toga čak 39 letova je za Ukrajinu koja je najveće tržište iz Tivta. Ukupno 4 kompanije leti na 11 linija za Ukrajinu. Uz to Tivat je imao charter za Vilnijus (Avion Express) i Tallinn (SmartLynx).

Najviše letova je imala Air Serbia njih 38, pa SkyUp 26, a treći je Air Montenegro sa 14 tjednih letova. Najviše linija ima Sky Up njih 5, pa Air Montenegro i Ukraine International (3), te Air Serbia i Windrose (2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa smatra da treba pokušati prodati kompaniju zainteresiranoj pravnoj osobi. To će se desiti jako teško i nikako. Kompanija gotovo da nema vrijednosti, ona je u lošem stanju i puno prezadužena. Jedino što bi stečajni upravitelj mogao napraviti je da razdijeli kompaniju, te da proda one dijelove koji bi se mogli prodati kao što je hendling i Tehnika. Jednako tako stečajni upravitelj može proda preostalu opremu i 30 godina stari Fokker 100, za što baš i neće dobiti previše novca. Ipak, stečajni upravitelj smatra da ne treba prodavati Fokker 100 već da ga treba iznajmljivati na tržištu, pa se nada da će avion iznajmiti i Air Montenegru, iako ova kompanija ne pokazuje baš nikakvu volju da ovaj stari avion i unajmi.

Stečajni upravitelj je htio reorganizirati kompaniju, no to nije bilo moguće jer je država podnijela zahtjev za 107 milijuna EUR, što je veći dio dugovanja od ukupno 169 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Goldeck Flug leti iz business zračne luke Bečko Novo Mjesto (Wienner Neustadt) za Brač. Linija je za business putnike, te se obavlja dva puta tjedno četvrtkom i nedjeljom sa avionom Pilatus PC-12NG. Avion prima tek 6 putnika. Cijena je 750 EUR u jednom smjeru ili 1000 EUR povratna karta. Kompanija je u partnerstvu sa hotelom Lemongarden čiji smještaj promoviraju.

Kompanija najavljuje i letove za Tivat od VII. mjeseca također dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom), sa Pilatusom PC-12NG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Goldeck Flug

Flydubai planira od 12.7. letjeti tri dnevna leta iz Dubaia za Sarajevo, što je broj frekvencija od prije Covida-19. Ogromna i više nego fascinantna vijest. Svi letovi su sa Boeingom 737-800.

Flydubai trenutno u regiji leti samo 7 tjednih letova za Beograd, a uskoro pokreće i Tivat, te od IX. mjeseca Zagreb i Ljubljanu, o čemu smo pisali prije par dana. I dok Zagreb ovog ljeta nije uspio ostvariti ni 3 tjedna leta za Dubai, Sarajevo će imati 3 dnevna leta. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Austrian reže Zagreb. Do 17.7. kompanija će letjeti šest tjednih letova, svaki dan osim nedjelje. Od 18.7. do 1.8. letjet će 5 tjednih letova (svaki dan osim utoraka i nedjelje). Od 2.8. lete 5 tjednih letova no mijenjaju dane operiranja pa će letjeti svaki dan osim subote i nedjelje. Od 1.9. kreću letjeti svakodnevno.

I Croatia od 17.7. leti pet tjednih letova (svaki dan osim srijede i subote). To znači da će kompanije u code-share imati dva dnevna leta osim utorka, srijede, subote i nedjelje kada imaju jedan dnevni let.

Ova rezanja su istinski čudna posebno u kontekstu činjenice da Austrian povećava svoje ostale destinacije, a posebno Beograd, koji će sredinom VII. mjeseca operirati čak 16 puta tjedno (3 puta dnevno ponedjeljak, četvrtak i subota, jednom dnevno srijeda, ostale dane 2 puta dnevno), tri puta više od Zagreba. Osim za Zagreb Austrian u Hrvatskoj leti za Split (7 tjednih letova sredinom VII. mjeseca), Dubrovnik (7 letova tjedno) i  Zadar (5 letova tjedno). Bez obzira što za Hrvatsku kompanija leti 24 tjedna leta, što je daleko više nego za i jedno drugo tržište, ipak je vrlo zabrinjavajuće što reže jedino Zagreb, dok sve ostale luke povećava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Sutra (28.6.) 5 chartera za Copenhagen gdje Hrvatska igra sa Španjolskom u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Croatia Airlines ima 4 chartera i to OU81870 u 07:00 sa A319, OU8486 u 7:30, sa A319, OU9420 u 7:50 sa A320 i OU8484 u 12:15 sa A319. 9A-CTH obavlja dvije rotacije u 7:00 i uz 12:15. Jedan charter ima i ETF i to sa Boeingom 737-800 u 7:35. Svi letovi su rasprodani.

Uz to Croatia leti i redovnu liniju OU480 u 8:10 sa Dash 8-400. Iskreno ne mogu povjerovati da je Croatia i danas i sutra odlučila letjeti sa Dash 8-400 za Copenhagen, a ne sa A319 ili A320. Svi povratni letovi su nakon dovršetka utakmice osim drugog leta 9A-CTH. Putnici iz Splita, Dubrovnika i Pule putuju na redovnim linijama SAS-a i Norwegiana za Copenhagen. Predviđa se da će na tribinama u Copenhagenu biti između 4000 i 10.000 hrvatskih navijača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Aerodrom Podgorica je u prošlom tjednu (19-27.6.) imao slijedeće letove:

 • Air Serbia za Beograd 21 tjedni let (svaki dan po 3)
 • Air Montenegro za Beograd 7 letova (svakodnevno)
 • Turkish za Istanbul 10 letova (svakodnevno, te drugi dnevni let u srijedu, petak i nedjelju)
 • Austrian za Beč 10 letova (svakodnevno, te drugi dnevni let u srijedu, subotu i nedjelju)
 • Air Astana za Nur Sultan 3 leta (ponedjeljak, srijeda i subota)
 • Air Astana za Almaty 4 leta (utorak, četvrtak, petak i nedjelja)
 • Wizz Air za Budimpeštu 2 leta (ponedjeljak i petak)
 • Wizz Air za Dortmund 3 leta (ponedjeljak, srijeda i petak)
 • Wizz Air za Varšavu 1 let (subota)
 • Wizz Air za Katowice 1 let (subota)
 • Wizz Air za Beč 1 let (subota)
 • Windrose za Kijev 3 leta (utorak, subota i nedjelja)
 • LOT za Varšavu 3 leta (srijeda, petak i subota)
 • LOT za Katowice 1 let (četvrtak)
 • LOT za Poznan 1 let (četvrtak)
 • Chair za Zurich 2 leta (četvrtak i nedjelja)
 • Luxair za Luksembuerg 1 let (četvrtak)
 • uz to charter je imala Air Montenegro za Zurich

Ukupno u prošlom tjednu Podgorica je imala 74 leta (prosječno 10,5 dnevno) na 17 linija koje je obavilo 10 prijevoznika. Najviše letova imala je Air Serbia njih 21, pa Tukish (10), Austrian (10), Wizz Air (8), te Air Astana i Air Montenegro (po 7). Najviše linija imao je Wizz Air (5), pa LOT (3) i Air Astana (2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Dubrovnik je 4.6. otvorila Terminal općeg zrakoplovstva (GAT), koji je zapravo VIP terminal. Terminal omogućuje putnicima privatnih aviona najvišu razinu usluge. U ovom momentu radno vrijeme terminala je od 6 do 22 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Smartwings je imao prijetnju bombom na zrakoplovu Boeing 737-700 na liniji Prag-Split neposredno po ulasku u zračni prostor Republike Hrvatske, iznad Udbine u 13:30 sati. Istim je posada odaslala „emergency“. Zrakoplov je u 13:52 sletio u Split, a MUP i vatrogasci su proveli standardne procedure za prijetnju bombom. Avion je izdvojen na udaljenoj poziciji, putnici su napustili zrakoplov, a po pregledu je ustanovljeno da je dojava lažna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

U utorak, 22.06.2021. oko 19:20 sati u blizini sportskog letjelišta Urije kod Prijedora došlo je do udesa, u kojem je sudjelovala zrakoplovna jedrilica Blanik L-13, registarskih oznaka E7-5335, serijski broj 174914, vlasništvo Aero kluba “Prijedor” iz Prijedora. U jedrilici su se nalazili nastavnik letenja A.LJ. i putnik, kome je to trebao biti informativni let pri otpočinjanju osnovne obuke za pilota jedrilice.

Nakon polijetanja aero-zaprege, koja se sastojala od šleperskog aviona CITABRIA registarskih oznaka E7-PDH ii jedrilice L-13 BLANIK došlo je do skretanja šleperskog aviona sa pravca polijetanja u lijevu strane, te nakon par sekundi i do otkačinjanja odnosno otpuštanja šleperskog konopca od strane šleperskog aviona i napuštanja sigurnosti poletno-sletne staze. Nakon otkačinjanja pilot jedrilice je uspio da stabilizira jedrilicu u planiranje, ali je zbog male visine i blizine objekata morao na napravi oštriji zaokret kako ne bi udario u kuću koja je bila ispred njega. Vjerojatno zbog male brzine, male visine a oštrijeg zaokreta došlo je do sloma uzgona na jedrilici i ona je udarila prednjim krajem – nosom u zemlju, zatim lijevim krilom i zarotirala se te se zaustavila u bašti obližnje kuće, pored domaćina koji je obrađivao baštu. Nakon otpuštanja jedrilice šleperski avion je nastavio let i sigurno se vratio na letjelište i sletio.

U jedrilici je lakše povrijeđena jedna osoba, dok je druga osoba prošla bez ozljeda. Jedrilica je totalno uništena. Uzrok ove nesreće ispituje Komisija za ispitivanje zrakoplovnih nesreća, formirana od strane Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Kako smo nezvanično saznali od pilota jedrilice, mogući uzrok ove nesreće je gubitak snage motora u šleperskom avionu. Razlog gubitka snage motora bi mogla biti visoka temperatura zraka, gdje motor nije mogao normalno raditi.

autor: Dževad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Dževad Mešić

Navečer 23.6. u Zagreb je iz Moskve (DME) doletio Iljušin 76 ruske tvrtke Volga-Dnepr.

Zrakoplov registracije RA-76952 idučeg je dana odletio za Yerevan. Taj let koji je trajao gotovo 7 sati pokazuje koliko je trenutno restrikcija na snazi u Europi. Nakon poljetanja iz Zagreba zrakoplov je preletio Mađarsku, Slovačku i Poljsku. Kračim putem preko Bjelorusije i Ukrajine nije mogao zbog sankcija EU prema Bjelorusiji i tenzija između Ukrajine i Rusije. Iz Poljske je preko Litve i Latvije preletio u Rusiju te nastavio prema Kaspijskom jezeru gdje je ušao u zračne prostore Kazahstana, Turkmenistana te naposljetku Irana da bi ušao u Aremeniju i sletio u Yerevan. Zbog nedavne ratne epizode između Armenaca i Azera, očito je da Azerbajđan i Turska nisu dopustile prelet svojeg teritorija kome je destinacija u Armeniji, a po svemu sudeći ni Gruzija koja ima zategnute odnose s Rusima čiji je zrakoplov.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Volga Dnepr

Nakon što je Švicarska ukinula rigoroznije mjere za Srbiju Swiss je umnogome povećao broj letova na liniji Zurich-Beograd. Iako je još nedovno Swiss letio manje od 7 tjednih letova sada u idućem tjednu leti 17 tjednih letova (svaki dan po tri, osim ponedjeljka i utorka 2, te srijedom 1), tjedan nakon toga 19 tjednih letova (svaki dan po tri, srijedom i četvrtkom 2), te u tjednu od 12. do 18.7. 21 tjedni let, tj. svaki dan čak 3 dnevna leta. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Kada smo 1.3. pisali o najavama Vuelinga najave broja letova su bile bitno optimističnije nego što je realizacija danas.

Za Split je Vueling za Rim FCO od 20.6. trebao letjeti dva leta dnevno. No, leti samo 5 tjednih letova, dok od 12.7. povećava broj letova na 6, a od 19.7. na svakodnevne. Za Barcelonu iz Splita kompanija je trebala letjeti 9 puta tjedno, no sada leti 4 leta tjedno, od 19.7. kompanija bi trebala letjeti svakodnevno.

Za Dubrovnik iz Barcelone kompanija je trebala već letjeti 10 tjednih letova. No, leti ih 4. Od 12.7. letjet će 5 tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i subote). Za Rim FCO kompanija je u ovom trenutku trebala imati svakodnevne letove, a od 26.6. i dodatni let subotom. No, sada leti samo 2 tjedna leta, od 8.7. kompanija leti 3 tjedna leta, dok od 20.7. broj letova za Rim povećava na 5 tjedno.

Za Zagreb kompanija je već trebala letjeti dva tjedna leta iz Barcelone, no još uvijek ne leti. Prvi let kreće tek 3.7. i to jednom tjedno (subotom), dok se od 3.8. broj letova povećava na 3 tjedno.

Za Zadar iz Rima FCO Vueling je trebao letjeti od 26.6. no linija je prolongirana na 2.7 kada će se operirati jednom tjedno (subotom).

Za Beograd iz Barcelone je kompanija već trebala letjeti 3 tjedna leta, no leti 2. Ipak od 27.6. broj letova se povećava na 3 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

 

Hrvatska je u četvrtak 24.6. imala ukupno 101 let. Od toga je Zagreb imao 31 let, Split 27, Dubrovnik 23, Zadar 7, Pula 6, Rijeka 4 i Osijek 3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Flydubai će u tjednu 19. do 25.7. povećati broj letova na liniji Dubai-Beograd sa 7 na čak 11. Dodatni drugi let uvodi se u ponedjeljak, petak, subotu i nedjelju. Nažalost, isto je izuzetak, jer od ponedjeljka 26.7. broj letova se vraća na 7 tjedno. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Ruska kompanija Ural Airlines 25.6. kreće sa letovima iz Moskve Zhukovsky za Pulu. Linija će prometovati jednom tjedno, petkom do 29.10, a operirat će se sa Airbusom A321. U regiji kompanija je planirala još samo letove za Tivat i to iz Moskve Domodedova, no za sada još uvijek nema karata u prodaji, tako da je linija za Pulu jedina u regiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ural

Iberia je prvotno planirala od 1.7. letjeti dva leta dnevno za Dubrovnik iz Madrida. No, sada operira 10 tjednih letova, svaki dan po jedan, te petkom, subotom i nedjeljom dva. Od 30.7. kompanija će letjeti liniju dva puta dnevno svaki dan.

Za Split kompanija je planirala 4 tjedna leta, no sada operira 3, ponedjeljkom, utorkom i petkom. Tako će letjeti i u VII. mjesecu. Od 1.8. kompanija planira svakodnevne letove.

Linija za Zadar je trebala letjeti dva puta tjedno od 29.6. no ista je otkazana. Za sada postoji mogućnost da se linija pokrene no tek 27.7. dva puta tjedno.

Linija za Zagreb leti kako je bilo i planirano, tri puta tjedno, petkom, subotom i nedjeljom, te će prema planu krenuti i 4. let utorkom od 6.7. Od 30.7. kompanija planira povećati broj letova na svakodnevne.

Istim Iberia u ovom momentu leti 16 tjednih letova tjedno, a krajem VII. mjeseca planira letjeti 30 tjednih letova. Iberia ne leti za ostale aerodrome u regiji, pa čak ni za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Tivat ima istinski puno letova prema Ukrajini ove godine, no danas, u srijedu 23.6. broj ukrajinskih letova je istinski fascinantan. Sky Up je tako danas letio za Lavov, Kijev, Kharkiv, Odesu i Zaporizhzhiu, Ukraine International je letio za Kijev, te je i Windrose letio za Kijev. Od 14 letova koliko je Tivat danas imao čak 7 ili 50% su za Ukrajinu. Čak više nego za Beograd, kojih letova je danas bilo 6. Posljednji let je bio Israira za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo proveden je TSA (Transportation Security Administration) audit koji je nužan za uspostavljanje direktnih aviolinija između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Audit je imao cilj izvršenja procjena implementacije Standarda sigurnosti civilne avijacije i odgovarajućih preporučenih praksi sukladno Aneksu 14 i 17 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu. Audit je uspješno proveden.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zračna luka Dubrovnik je, kao što je i najavila, dobila centar za PCR i antigenska testiranja. Testno mjesto se nalazi u zoni odlazaka kod registracije putnika i prtljage. Cijena antigenskog testa je 200 kn, a cijena PCR testa je 800 kuna. Cijena PCR testova je istinski puno previsoka, skuplja stotinjak posto nego u Zagrebu ili Splitu.

Rezultati antigenskih testova su za samo 20 minuta, dok se za PCR testove čeka između 8 i 30 sati (ovisno u koje se vrijeme testira). Rezultati testova se mogu dobiti na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Nalazi se dostavljaju putem e-maila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Air Arabia Abu Dhabi, jointe venture Air Arabia i Etihada, će pokrenuti letova između Abu Dhabia i Sarajeva od 12.7. do 11.9. koji će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i subotom. Air Arabia već leti za Sharjah.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Svi svjetski mediji su se raspisali o Pragusi, pisali su čak i analize linija. Naš portal je bio jedini koji je rekao da je to vrlo vjerojatno scam i da se od toga neće desiti baš ništa. I to je energično i bezrezervno ustvrdio. I eto, nije se desilo baš ništa. CEO kompanije, Krešimir Budinski, osobe koja je sudjelovala u brojnim do sada „neuspješnim“ projektima, je izjavio da su svi oni koji smatraju da Pragusa neće poletjeti slučajevi za psihijatriju. Da, eto, baš .

Prvi leta Praguse je najavljen za New York 21.6. sa A330-300, a za Los Angeles 22.6. sa A340. Karte su stavljene u prodaju 24.5. iako nitko nije pronašao gdje bi ih mogao kupiti. Danas je 23.6. letova bilo nije. Niti postoji ikakva najava da bi se isti mogli desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Pragusa

Srbija, Crna Gora i Makedonija zajedno sa još 4 nonEU zemlje su se pridružili Europskoj Uniji u zabrani letova Belavie i drugih bjeloruskih kompanija. Dodatne sankcije uveli su i SAD, Velika Britanija i Kanada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Belavia

Skopje u tjednu od 21. do 27.6. ima slijedeće letove

 • Turkish za Istanbul svakodnevno
 • Turkish za Antalyu 7 puta (utorak, petak nedjelja, te dva leta u četvrtak i subotu)
 • Turkish za Bodrum 1 puta (četvrtak)
 • Austrian za Beč 12 puta (2 puta dnevno osim srijede i nedjelje)
 • LOT za Varšavu 4 puta (utorak, četvrtak, subota i nedjelja)
 • Aegean za Atenu 2 puta (utorak i četvrtak)
 • Air Serbia za Beograd 8 puta (svaki dan osim srijede, 2 leta u ponedjeljak i petak)ž
 • Croatia za Zagreb 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja)
 • Chair za Zurich svakodnevno
 • Windrose za Kijev 1 puta (četvrtak)
 • Nordwind za Moskvu 1 puta (nedjelja)
 • Pegasus za Sabihu svakodnevno
 • Wizz za Cologne 3 puta (ponedjeljak, srijeda i nedjelja)
 • Wizz za Gothenburg 3 puta (ponedjeljak, srijeda i petak)
 • Wizz za Hamburg 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Malmo 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Eindhoven 3 puta (ponedjeljak, utorak i petak)
 • Wizz za Baden Baden 2 put (utorak i subota)
 • Wizz za Turku 2 puta (utorak i subota)
 • Wizz za Basel svakodnevno
 • Wizz za London Luton 2 puta (utorak i subota)
 • Wizz za Hahn 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Charleroi 2 puta (ponedjeljak i petak)
 • Wizz za Memmingen 4 puta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja)
 • Wizz za Berlin 2 puta (utorak i petak)
 • Wizz za Copenhagen 2 puta (utorak i petak)
 • Wizz za Dortmund 5 puta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja)
 • Wizz za Nykoping 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Friedrichshafen 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Beauvais 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Nuremberg 1 puta (petak)
 • Wizz za Bremen 1 puta (subota)
 • Wizz za Sandefjoerd 1 puta (subota)
 • Wizz za Kronoberg 1 puta (nedjelja)
 • Wizz za Hannover 1 puta (nedjelja)
 • SunExpress za Antalyu 3 puta (srijeda, subota i nedjelja)
 • FlyEgipt za Hurghadu 1 puta (subota)

Ukupno Skopje u ovom tjednu ima 122 letova, manje od Beograda, Prištine, Zagreba i Splita. Od toga 57 letova ima Wizz Air, 15 Turkish i 12 Austrian. Aerodrom ima zavidan broj destinacija (njih 36) i prijevoznika (njih 13). Ima i zavidan broj charter letova (na 4 linije). No, Skopju ozbiljno nedostaje legacy prijevoznika. Ni jedan od velikih legacy prijevoznika ne leti za aerodrom, a lete tek Turkish, Austrian, LOT, Aegean, Croatia i Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Skopje

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.