Novosti iz regije

MZL Zagreb je prema informacijama koje imam poslala svim avio kompanijama listu linija koje želi da se pokrenu iz Zagreba, a na kojoj su ovim redom napisane linije:

 • Prag
 • Tallinn
 • Berlin
 • Budimpešta
 • Riga
 • Vilnijus
 • Luxembourg
 • Bukurešt
 • Stockholm (ARN ili NYO)
 • Tirana
 • Priština
 • Reykjavik
 • Tbilisi
 • Kijev nakon prekida rata
 • Kišinev (Chisinau)
 • Yerevan

Neke od ovih linija nisu previše realne (Vilnijus, Tallinn, Budimpešta, Reykjavik, Tbilisi, Kišinev i Yerevan), neke su i te kako dobrodošle pošto se operiraju u regiji (Luxembourg, Riga, Kijev nakon rata), no neke su krucijalne po Zračnu luku Zagreb: Stockholm, Bukurešt, Berlin, Tirana, Priština, Prag.

Nažalost iz materijala koje sam dobio nije jasno hoće li MZL Zagreb dodatno stimulirati otvaranje ovih linija uz postojeći program stimulacija. Nije ni jasno zašto je MZL Zagreb čekala kraj I. mjeseca sa ovim programom. Tako nešto se radi u IX. i X. mjesecu, a ne 3-4 mjeseca kasnije, kada su kompanije već definirale svoje ljetne redove letenja.

Kako god Zagreb, za razliku od drugih zračnih luka nema ni jedne jedine nove linije ove godine, dok ih Beograd za sada ima 27 (sa zimskim linijama 30), a imat će ih još bar 3 nove, Split ima 16 novih linija, Dubrovnik 7… Zagreb spada među vrlo rijetke zračna luke regije koje nemaju novih linija: Maribor, Portorož, Lošinja, Sarajevo, Tuzla, Niš i Morava. Žalosno da čak i male lučice poput Mostara, Banja Luke, Rijeke, Brača, Pule, Ohrida, Tivta imaju nove linije, a Zagreb nema ni jedne. Jel ova lista pokušaj Zagreba da učini nešto ne pet do 12 nego u 12 i pet.

Poslali smo upit MZL Zagreb, pa ćemo objaviti njihovo priopćenje o ovom dokumentu čim dobijemo izjavu. Za sada ova informacija je neslužbena iako sam je dobio od vrlo pouzdanog izvora, no pričekajmo što će na naš upit odgovoriti MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Ove godine konačno imamo i pet novih linija među arodromima regije: Beograd-Ohrid (Air Serbia), Split-Skopje (Croatia), Osijek-Zadar i Rijeka-Zadar (obije Trade Air u PSO), te pokusne letove na liniji Ljubljana-Priština (Trade Air). Prve dvije linije su se operirale prije puno godina. Osijek-Zadar ima svog smisla ovog svijeta ali je nonsens da ima tek jedan let tjedno i da je sezonska. Rijeka-Zadar je najgluplja i potpuno nepotrebna linija. Priština-Ljubljana je operirala Adrija do IX. mjeseca 2019. Zadnje linije koja su uvedene u regiji su bile Zagreb-Podgorica (Ryanair 2021.), Tivat-Banja Luka (2021.) i Morava-Tivat (2022.).

Naravno svi prijevoznici su obnovili linije koje su imali prije Covida-19. MyWings je pokušao pokrenuti liniju Zagreb-Priština no ista je brzo i neslavno propala, u prvom redu zato što je otvorena tijekom zime. Ljeti bi ona sigurno bila uspješna.

Ono što još svakako nedostaje u regiji je povezivanje Zagreba sa Mostarom, Tuzlom i Prištinom, Beograda sa Bračem, Mostarom, Portorožom i Mariborom, te Ljubljane sa Skopjem, Sarajevom i Prištinom (tek treba vidjeti hoće li ova linija saživjeti). Jednako tako logične linije bile bi Pula-Priština, Pula-Sarajevo, Zadar-Niš, Split-Ljubljana, Dubrovnik-Ljubljana, Dubrovnik-Skopje, Sarajevo-Podgorica, Sarajevo-Skopje, Podgorica-Skopje, Podgorica-Morava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Croatia Airlines pokreće letove iz Splita za Oslo od 14.5. do 15.10. Letovi će se operirati jednom tjedno, nedjeljom, sa Airbusom A320. Croatia će na liniji imati konkurenciju SAS-a koji je prošle godine operirao 12 letova tjedno i Norwegiana koji je prošle godine letio 10 letova tjedno. Još jedna linija na kojoj kompanija nije konkurentna i gdje će je konkurencija istinski pomesti.

Ovo je već druga linija ove godine koja se najavljuje iz Splita, obzirom da su najavljeni letovi iz Splita za Skopje. Kao i za Skopje linija još nije stavljena u prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Već smo pisali o povećanjima Eurowingsa u Zagrebu. U prištinskoj bazi Eurowingsa kompanija je prošlogodišnjeg IV. mjeseca letjela za Bruxelles jednom tjedno, no ovih letova više nema ove godine. Kompanija je prošle godine imala 3 tjedna leta za Genevu, ali ni ovih letova više nema ove godine. Ni za Nuremberg kompanija neće letjeti ovog IV. mjeseca iako je prošle godine imala 1 tjedni let. Za Dusseldorf je Eurowings letio 5 tjednih letova, a toliko će letjeti i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Za Frankfurt kompanija je prošlog IV. mjeseca letjela 2 leta, sada će letjeti 3 (srijeda, petak, nedjelja). Za Hamburg Eurowings je prošlog IV. mjeseca letio 1 tjedni let, a toliko ih ima i ove godine (subotom). Za Hanover je prošle godine kompanija imala 1 tjedni let, a toliko leti i ove godine (subotom). Za Minhen je prošlog IV. mjeseca Eurowings letio 4 tjedna leta, a ove godine ih ima isto toliko (ponedjeljak, srijeda, petak i subota). Za Stuttgart je Eurowings ima 5 tjednih letova, a toliko ima i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Konačno za Zurich je kompanija prošlog IV. mjeseca imala 2 tjedna leta, a sada je broj letova smanjila na 1 (nedjeljom). To znači da je prošle godine u IV. mjesecu Priština imala 25 letova Eurowingsa, a ove godine je opako porezao i ima ih tek 20, tj. čak 5 letova manje nego prošle godine.

Kompanija će povećati broj letova iz Beograda. Prošlog IV. mjeseca kompanija je letjela samo jedan 1 let za Beograd iz Stuttgarta i nije imala letova iz Dusseldorfa. Ovog IV. mjeseca Eurowings planira operirati 3 tjedna leta za Stuttgart (ponedjeljak, četvrtak, subota) i isto toliko za Dusseldorf (ponedjeljak, petak, nedjelja). To je 5 letova više nego prošlog IV. mjeseca

Za Sarajevo Eurowings je prošlogodišnjeg IV. mjeseca imao 3 tjedna leta, a toliko će imati i ove godine (ponedjeljak, srijeda i subota). Za Stuttgart je kompanija prošle godine letjela 2 leta tjedno, a ove godine planira isto toliko (ponedjeljak i petak). Istim Sarajevo nema povećanja što je jako čudno uzmemo li u obzir činjenicu da je prošle godine prema Njemačkoj operirao i Wizz Air, te da odlaskom Wizz Aira Eurowings nije ništa napravio da preuzme dio tržišta.

Ovo znači da će na kontinentalne aerodrome regije Eurowings ove godine imati tek 3 leta više nego prošle godine. U idućim danima objavit ćemo povećanja i na Jadranu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Danas (25.1.) je Air Montenegro otkazao letove za Beograd i Ljubljanu iz Podgorice. U 10:16 je 4O-AOB otišao za Tivat kako bi odradio letove od tamo. Letovi iz Tivta za Beograd i Istanbul su odrađeni.

Letovi iz Podgorice su otkazani jer je na avionu 4O-AOA pronađen kvar prilikom line maintenacea. Kompanija je putnike za Beograd rerutirala (vrlo vjerojatno na Air Serbiu), no za Ljubljanu je let prolongiran na petak, tj. putnike će prebaciti na prvi idući let. Moj bože, znači putnici umjesto da putuju sat i pet minuta putovat će preko 48 sati. Vrlo neprimjereno. Kompanija je mogla putnika rerutirani na let Podgorica-Beograd-Ljubljana, ili avion po popravku poslati za Ljubljanu, ili drugi avion AOB nakon odrađenih letova poslati za Ljubljanu. I eto problema. Na samo pet letova jednog dana, totalni kaos kada samo jedan avion ispadne iz prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Ljubljana je u XII. mjesecu imala 60.518 putnika (45.262 u XII/2021). Ovo je tek 70,8% broja putnika iz istog mjeseca 2019. (85.513). Vrlo loš rezultat.

Ukupno u 2022. Ljubljana nije uspjela ostvariti niti milijun putnika, što je istinski tragično. Aerodrom je ostvario 970.152 putnika. Ovo je tek 56,4% putnika iz 2019. godine (1.721.355), što je dobrih 40 postotnih bodova ispod prosjeka regije. Ljubljana je po postotku prometa iz 2019. na samom dnu Europe. Aerodrom je u 2022. ostvario 21.571 operaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Za uspješnu analizu uspjeha aerodroma potrebno je konstantno pratiti povećanje broja putnika. Pritom je vrlo važan podatak koliko su aerodromi narasli u desetogodišnjem vremenskom periodu. Stoga pogledajmo 10 najvećih aerodroma regije za period 2009-2019:

 1. Zadar 310,6%
 2. Skopje 291,9%
 3. Podgorica 188,1%
 4. Split 181,9%
 5. Beograd 158,3%
 6. Dubrovnik 146,0%
 7. Sarajevo 115,6%
 8. Priština 99,1%
 9. Zagreb 57,6%
 10. Ljubljana 20,1%

Više nego fascinantni rezultati su Skopja i Zadra. Ogroman respect! Vrlo dobri su rezultati i Podgorice, Splita, Beograda, Dubrovnika i Sarajeva. No, Zagreb je totalno podbacio pa nije ni čudo da mu se Beograd toliko odmakao, a da su mu se Split, Dubrovnik i Priština toliko primakli. Ipak daleko najgore rezultate ima Ljubljana, koja je u 10 godina uspjela povećati broj putnika za tek 20,1%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

SkyAlps će letjeti charter liniju Košice-Brač od 17.6. do 17.9, jednom tjedno subotom sa Dash 8-400. Linija polijeće sa Brača u 14:05, dolazi u Košice u 15:40, vrača se u 16:20 i slijeće u Brač u 18:05. Kompanija će ovog ljeta letjeti i letove za Bolzano, te chartere za Bratislavu iz Brača. Kako subotom i nedjeljom još ima slobodnog vremena u Braču očekuje se još bar jedna ili čak više linija koja bi se trebala operirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair je prošle godine letio iz Zadra za Bari 1 let tjedno, za Bolognu 2 leta tjedno i za Napulj 2 leta tjedno. Ove godine te linije više nisu u prodaji. Znači da je Ryanair uveo tri nove linije Rzezsow od 2.6, Munster od 3.6. i Milano Malpensa od 4.6. ali je i tri ukinuo pa je broj linija isti kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Montenegro ima promotivnu akciju. Akcija traje do 31.1. Karte iz Tivta i Podgorice za Beograd se prodaju za 49 EUR, za Ljubljanu od 59 EUR, za Istanbul od 109 EUR. Niže cijene su i za ostale linije iako se ne navodi koliko. Karte se mogu koristiti od 16.2. do 30.9. U cijeni su sve takse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Pula je u XII. mjesecu imala 2229 putnika (1079 u XII/2021). Ovo je 184,5% više putnika nego u istom mjesecu 2019. (1208), što Pula u prvom redu može zahvaliti novoj liniji Croatie Airlines za Zurich. Aedrorom je imao 216 operacija (276 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga.

U 2022. Pula je ukupno imala 395.119 putnika (270.035 u 2021.). Ovo je tek 50,8% broja putnika iz 2019. što je istinski vrlo loš rezultat. Jedan od najlošijih u regiji, ali i u Europi. U 2022. Pula je imala 0,1 tonu carga, a u 2019. imala je 4,9 tona carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Pula

MZL Zagreb od 1.4. povećava naknadu za putnički servis i to za 12,4%. Ovaj servis se plaća za svakog odlaznog putnika. Do sada su kompanija plaćale po međunarodnom putniku 17,50 EUR, po domaćem putniku (u Hrvatskoj) 7,50 EUR i po transfernom putniku 4,00 EUR. No, sada će plaćati po međunarodnom putniku 19,67 EUR, po domaćem putniku 8,43 EUR i po transfernom putniku 4,50 EUR. Tek treba vidjeti hoće li se i Ryanairu povećati putnički servis ili je njegov ugovor striktan na svih 5 godina pod istim ugovorenim uvjetima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aegean će od 30.6. do 28.8. krenuti sa letovima na liniji Banja Luka-Atena. Linija će se operirati jednom tjedno petkom sa Airbusom A320. Preko Atene Aegean će imati velik broj konekcija za niz grčkih i drugih zračnih luka, poglavito prema Cipru, Bliskom Istoku i Africi.

Beogradska agencija Filiptravel je najavila letove iz Banja Luke za Monastir od 21.6. do 6.9. jednom tjedno, svake srijede sa Nouvelairom. Letovi bi se trebali operirati sa A320. Jednako tako Filiptravel je najavio letova iz Banja Luke za Antalyu sa Tailwindom, svake srijede od 7.6. do 21.9. Letovi bi se trebali operirati sa Boeingom 737-400. Iako nam je Filiptravel potvrdio ove linije iste za sada još nisu potvrđene u Aerodromu Banja Luci, te aerodrom još nije dobio nikakve informacije o njima, niti su aviokompanije ili Filiptravel zatražili ikakve usluge od aerodroma, čak nisu imali ni preliminarni kontakt. Stoga su ove dvije linije tek planovi i tek treba vidjeti hoće li se ostvariti.

Za sada aerodrom ima potvrđene charter Freebirda za Antalyu (od 3.6. utorkom i subotom sa A320), te redovne leisure linije Air Caira za Hurghadu (od 28.4. petkom, od 7.6. utorkom i petkom sa Embraerom E190) i Air Montenegra za Tivat (ponedjeljkom i petkom od 9.6 sa E195). Aerodrom i dalje ima 7 linija Ryanaira, 5 linija Wizz Aira i 1 liniju Air Serbie ovog ljeta. Biti će to dobro ljeto za Banja Luku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Iako je Ryanair najavio da će operirati liniju Niš-Bergamo do 25.2. Ipak će je prekinuti i prije. Posljednji let na ovom liniji će biti u subotu 28.1. Ryanair je ovu liniju operirao od 2016. godine. Linija se operirala dva put tjedno. Ukidanje ove linije je izazvalo ogroman protest u Nišu čiji stanovnici nisu zadovoljni činjenicom da je aerodrom izgubio 2 od 19 linija koje je imao. Ryanair je za starog managementa letio 5 cjelogodišnjih linija, a sada leti 3 cjelogodišnje i 1 sezonsku. Ryanair je prije ukidanje linije imao sastanak sa Aerodromima Srbije i nakon toga liniju ekspresno ukinuo.

Ryanair će i za Banja Luku ukinuti letove za Bergamo već 30.1. iako je prvotno planirao liniju operirati do 27.2. Ryanaira je ukinuo 5 linija iz Bergama, no otvara 8 novih, među kojima i onu za Rijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines od 25.1. do 27.1. provodi promotivnu akciju i nudi 30% popusta na sve međunarodne letove iz Hrvatske. Popusti su za jednosmjerne i povratne karte uz prodaju isključivo preko interneta. Let mora biti isključivo sa Croatiom Airlines i nije moguć popust ako je u let involvirana druga kompanija. Karte se moraju iskoristiti do 4.6. ove godine, no nisu dozvoljene za vrijeme Uskrsa od 6. do 16.4. Pristojbe zračnim lukama i ostale naknade plaćaju se u punom iznosu. Kupci moraju upisati promotivni kod

EUROPA30.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Croatia Airlines

Zračna luka Rijeka je u XII. mjesecu imala 1429 putnika (268 u XII/2021). Ovo je 190,0% putnika iz XII. mjeseca 2019. (752). Rijeka je u XII. mjesecu imala 152 operacije (87 u XII/2021. 134 u XII/2019). Ovo Rijeka može zahvaliti novim letovima Croatie Airlines za Minhen. U XII. mjesecu aerodrom nije imao carga.

Ukupno je u 2022. Rijeka imala 164.086 putnika (56.388 u 2021). Ovo je 81,7% putnika iz 2019. godine (200.841). Aerodrom je u 2022. ostvario 4392 operacije (4286 u 2021, 4942 u 2019.), te je imao 41,1 tonu carga (0,1 tonu u 2021, 1025,9 tona u 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Air Serbia od danas, 23.1. do 5.2. provodi promotivnu akciju u kojima se karte nude po istinski povoljnim cijenama. Period putovanja je 1.2. do 1.4.2023. Kompanija prodaje po 39 EUR u jednom smjeru karte iz Beograda do Banje Luke, Tivta, Podgorice, Zagreba, Skopja, Sarajeva, Ljubljane, Soluna, Atene, Bukurešta, Sofije, Tirane, Barcelone, Malte i Budimpešte.

Iz Beograda do Rima, Stuttgarta, Osla, Copenhagena, Stockholma, Bologne, Nuremberga, Hannovera, Dusseldorfa, Venecije, Milana, Larnace i Barija, moći će se putovati za 49 EUR po smjeru. Za letove do Salzburga, Lyona, Zuricha, Bruxellesa, Beča, Praga, Madrida, Valencije, Istanbula, Ankare, Berlina, Malage, Frankfurta, Pariza i Amsterdama moći će se putovati za 59 EUR. Dok će se do Londona moći putovati za 79 EUR po smjeru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Jiri Marek, CEO Air Serbie, je u intervjuu za Blic rekao nekoliko novih informacija o planovima kompanije. Marek je naveo da će iduće godine preći tri milijuna putnika, što je vrlo logično obzirom da su ove godine imali 2,76 milijuna. Također mu je plan da u iduće dvije do tri godine pređu povijesni rezultat JAT-a. Ako je Marek mislio na broj putnika onda govorimo o 4,53 milijuna putnika koje je imao JAT 1987, onda to znači da bi kompanija morala imati oko 25% povećanja broja putnika svake godine. Ako je govorio o nekim drugim parametrima nažalost nije rekao na koje parametre misli. Na veličinu flote, broj linija, broj širokotrupaca?

Kompanija u ovom momentu ima 25% tranzitnih putnika, a cilj im je da tranzitnih putnika bude 30%. Marek je najavio još tri linije koje će se otvoriti, a posebno je najavio Cairo koji će se otvoriti oko Uskrsa. To je bilo za očekivati. Marek je još jednom najavio treći A330, te nove destinacije u Sjevernoj Americi i Kini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

EasyJet uvodi liniju Napulj-Pula. Linija će se operirati od 26.6. do 1.9. dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom) sa Airbusom A320. EasyJet iz Pule leti još za Amsterdam, Basel, Berlin, Bristol, Genevu, Glasgow, London Gatwick, London Luton i Paris CDG.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: easyJet

Eurowings će povećati letove iz Zagreba za Cologne (prošlo ljeto tri tjedna leta, ovo četiri). Linija će se operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Kompanija liniju operira dva puta tjedno ove zime, a povećavaju na četiri leta tjedno od 27.3.

Na liniji Zagreb-Stuttgart Eurowings povećava broj letova sa tri na četiri tjedno, i to ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Kompanija broj letova povećava sa dva (kako je operirala ove zime) na četiri već 1.3.

Kompanija povećava i letove na liniji Zagreb-Dusseldorf sa dva na tri tjedna leta. Ove zime Eurowings nije letio na ovoj liniji, a sa letovima kreće 11.3. i to sa dva tjedna leta, koje povećava na tri od 30.3. kada će operirati utorkom, četvrtkom i subotom. Ovo znači da će kompanija ove godine imati tri leta više nego prošlog ljeta, tj. da će operirati 11 tjednih letova na tri linije.

Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Nakon što je FlyBosniji oduzet AOC kompanija upravo odlazi u likvidaciju. Time u povijest odlazi još jedna kompanija u BiH. Do sada su u BiH bankrotirala Air Bosna, B&H Airlines, Bosnia Wand Airlines, Air Commerce, Air Srpska, Armoro, Bio Air, Bosnia Airlines i Sky Bosnia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Niš je u XII. mjesecu imao 32.791 putnika (15.382 u XII/2021). Ovo je vrlo loših 77,9% broja putnika iz XII. mjeseca 2019. (42.118). Aerodrom je ostvario 312 operacija (178 u XII/2021). Niš je u XII. mjesecu ostvario 10,5 tona carga (1,2 tone u XII/2021).

Ukupno je 2022. Niš ostvario 389.022 putnika (146.296 u 2021). Ovo je 92,1% putnika iz 2019. Aerodrom je ostvario 3856 operacija (2080 u XII/2021). No, aerodromu cargo pada već godinama. Pa je u 2022. imao samo 91,8 tona carga, dok je 2021. imao 310,8 tona. Rekordan cargo mu je bio 2017. kada je imao 2.537 tona carga, na razini Sarajeva i Skopja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

Dritan Abazović, premijer Crne Gore i ministar financija Aleksandar Damjanović su bili u posjetu Aerodromima Crne Gore. I pritom je dao vrlo važnu izjavu da Vlada Crne Gore neće povući nikakav potez koji bi državne monopole dao u ruke nekom drugome. Premijer je istakao da su Aerodromi Crne Gore najznačajnija infrastruktura koju Crna Gora posjeduje. Premjer je naglasio da Crna Gora nema drugih aerodroma, te država u ovom slučaju ne smije pogriješiti.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković je ocijenio da je koncesija legalan model upravljanja, ali da u slučaju Crne Gore ona nosi određene rizike. Drašković kaže da nije siguran da koncesija donosi bolju avio dostupnost, te isto treba ozbiljno preispitati. Drašković ističe da postoje primjeri gdje državno upravljanje ima dodatne mehanizme koji bolje kontroliraju avio dostupnost.

Premijer je rekao da su se okolnosti za koncesiju promijenile, da 100 milijuna EUR danas više ne vrijedi kao 2019, i da ta tema opterećuje vladu. Čudan neki zaključak. Vlada jest tu da ju opterećuju škakljive i krucijalne teme za nju. Pa to i je njena svrha postojanja. No glavno pitanje u svim ovim izjavama je znači li to da je Vlada, bar za neko vrijeme, odustala od koncesije, posebno od davanja koncesije albanskom tajkunu Kastratiju, koji je vrlo povezan sa premijerom Abazovićem.

Premijer je istakao da je zatražio od Aerodroma Crne Gore a u iduća tri tjedna dostavi mišljenje o tome kako se trebaju razvijati u idućih pet i deset godina. Nakon ovog dokumenta tražit će se konkretna rješenja, a do tada Aerodromi Crne Gore će imati maksimalnu podršku Vlade.

Crna Gora razmišlja i o trećem aerodromu. O moj bože, evo još jedne vlasti uz Srpsku i BiH koja kreće sa ovim nonsensima. Na kraju je konstatirano da su Aerodromi Crne Gore likvidna i solventna kompanija koje uredno servisira svoje obveze, te da je suradnja Aerodroma Crne Gore i Air Montenegra odlična i na visokom nivou.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Na Aerodromu Tuzla završena je procedura izbora nadzora i potpisan je ugovor sa izvođačem radova za novo parkiralište. Sadašnje parkiralište je konfuzno, neoznačeno i većim dijelom bez asfalta. Novo parkiralište će imati 312 parkirnih mjesta, biti će asfaltirano kako šodrani dio, no asfaltirani dio će se presvući novim asfaltom. Parkiralište će imati dva ulaza i tri izlaza što će osjetno ubrzati protok automobila. Plaćane parkiranja će biti automatizirano i imat će dva automata. Projekt vrijedi 500.000 EUR, a financira se djelomično iz vlastitih sredstava, a djelomično iz sredstava Vlade Federacije BiH.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Vrlo utjecajan portal „Južne vesti“ koji je poznat po čestom pisanju protiv aktualne vlasti predsjednika Vučića napisao je „Jedan od razloga za ukidanje linije Bergamo-Niš, koji nije službeno potvrđen, jest pritisak iz Beograda da uskrate kompaniji Ryanair suradnju u vezi ove linije, budući da odvlači previše putnika a beogradskog aerodroma odakle redovne letove za Milano ima Air Serbia“. Teška izjava. Ako je ovo istina isto je skandalozno i krajnje nelegalno.

No nije jasno kako bi Srbija mogla „uskratiti suradnju“ obzirom da između Srbije i Europske Unije postoji Open skies. No, Južne vesti ovdje podsjećaju kako je Srbija zabranila Ryanairu pokretanje linije Niš-Frankfurt Hahn 2019. godine. Prisjetimo se Srbija je tada tvrdila da samo Air Serbia može letjeti na ovoj liniji iako PSO nije unaprijed predvidio ekskluzivnost na ovoj liniji. Južne vesti naglašavaju da Aerodromi Srbije nisu htjeli odgovarati na postavljana pitanja vezano uz ukidanje ove linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Niš

Croatia Airlines je u Covidu-19 smanjila svojim radnicima plaće za 15%. No, nedavno im je plaća vraćena na nivo iz 2019. Nakon velike inflacije ove godine, kompanija je ponudila radnicima povećanje plaće 5% od 1.3.2023, te daljih 5% od 1.6.2023. Prema mojim informacijama sindikati će odbiti ovaj prijedlog.

Kompanija traži od Sindikata da produže Kolektivni ugovor na dvije godine po isteku postojećeg iz 2019. i to do 31.1.2026. kako bi se „premostio period transformacije kompanije i zamjene flote“. Kompanija tvrdi da će promjena tipa zrakoplova, reda letenja i poslovnih procesa (kojih?) u narednom razdoblju dovesti od promjena okolnosti koje će utjecati i na radne uvjete. Iskreno ne razumijem o kojoj transformaciji kompanija priča, a još manje je jasno kakve veze ima zamjena flote sa plaćama djelatnika. Baš kajgot!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

ETF u wet leasu leti za talijansku leisure kompaniju Neos tijekom ove zime. No, suradnja kompanija će se nastaviti i iduće ljeto te će jedan avion ETF-a letjeti za Neos do kraja ljetnog reda letenja. Letovi su iz zračne luke Bergamo i operiraju se sa Boeingom 737-800. ETF i Neos su već surađivali prošlog ljeta.

Neos u floti ima 14 aviona i to 4 B737-800, 4 737MAX8 i 6 B787-9. Kompanija leti leisure letove iz 5 talijanskih baza: Rim FCO, Milano MXP, Bergamo, Bolonja i Verona. Kompanija leti na 53 destinacije diljem svijeta. Neos ima code-share sa easyJetom, ITA-om i Albawingsom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Finnair nakon tri godine obnavlja liniju iz Helsinkija za Ljubljanu od 1.4. Linija će se operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Od 25.4. uvodi se i četvrti let utorkom. Letovi će se operirati do 28.10. Finnair je planirao obnoviti liniju za Ljubljanu prošlog ljeta, no od istog je odustao prije prvog leta.

Od prošlog ljeta Finnair leti za Zagreb. Linija se ove godine trebala operirati od kraja VI. mjeseca, no Finnair ju je pomaknuo ranije, te će se operirati od 9.4. Linija će krenuti sa jednim letom tjedno nedjeljom, da bi se let četvrtkom dodao 27.4. Od 20.6. uvodi se i treći tjedni let, utorkom. Od 10.8. linija će operirati dva tjedna leta (četvrtak i nedjelja). Iako se linija trebala prekinuti sa operiranjem krajem VIII. mjeseca sada će se operirati do kraja ljetnog reda letenja, tj. do 26.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Crotaia Airlines pokreće liniju Split-Skopje. Linija će se operirati od 12.5. do 14.10. sa Dash 8-400. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i petkom kasno navečer iz Splita (polazak u 21:35 i 22:00), uz povratak idući dan (dolazak u Split u 7:15). Croatia leti i liniju Zagreb-Skopje koja će se na ljeto operirati 9 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Lošinj je u XII. mjesecu imao 18 putnika (38 u XII/2021, 64 u XII/2019). Istovremeno je imao 20 operacija (23 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga. Ukupno je u 2022. Lošinj ostvario 5384 putnika, što je 84,7% putnika iz 2019. (6.354). Obzirom da Lošinj nema redovnih linija i ima uzletno-sletnu stazu od samo 900 metara, te opslužuju samo poslovne i sportske avione ovo nije loš rezultat.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Lošinj

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.