Novosti iz regije

U Air Serbiu je došao i deveti ATR 72-600. Avion nosi registraciju YU-ASE. Avion je star 8,4 godine te je prije letio za Azul, White i TAP Express. Avion je od I. mjeseca 2024. prizemljen. Avion ima 70 sjedala. Ovime Air Serbia ima 7 ATR 72-600 sa 72 i dva sa 70 sjedala. Air Serbia bi do ljeta trebala dobiti i 10. ATR 72-600.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Dubrovnik provodi projekt CROSSCONNECT, te je ista vodeći partner u projektu. Cilj projekta je razviti multimodularni koordinirani pristup more-kopno koji se temelji na održivim i tehnološkim naprednim rješenjima. Ovim rješenjima povezat će se hrvatske i talijanske luke, urbana područja i zračne luke. Krajnji cilj je poboljšanje mobilnosti putnika. U projektu sudjeluju po četiri talijanska i hrvatska partnera, te četiri metropolitanska područja: Dubrovnik, Pula, Venecija i Bari-Brindisi. Projekt traje 26 mjeseci.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Beograd je u pet godina povećao stopu recikliranja otpada sa 5 na čak 70%. Istinski bravo Beograd. Aerodrom poziva sve putnike da odlažu otpad u predviđene spremnike koji odvajaju otpad, te da im pomognu u recikliranju.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Za Genevu su u IV. mjesecu (promatrani tjedan 8-14.4.) letjeli iz:

 • Prištine easyJet 14 letova i Swiss 4 leta = 18 letova tjedno
 • Beograda easyJet 4 leta
 • Dubrovnika easyJet 2 leta
 • Splita easyJet 2 leta
 • Skopja easyJet 2 leta tjedno

Ovo znači da Geneva ima 28 letova iz regije tjedno (u prosjeku 4,0 dnevno) koje leti 2 kompanije. Najviše letova ima easyJet, njih 24 (u prosjeku 3,4 dnevno).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Aerodrom Geneva

Iako je opće prihvaćen stav da je Slovenija zapadno orijentirana i da je ona izvan balkanskih mentalnih sklopova ipak nas svako toliko iznenadi i uvjeri da je ona pravo balkansko društvo. Najnoviji primjer se dešava kod kandidata za direktora Kontrole zračnog prometa Slovenije.

Naime, tri su kandidata za tu funkciju. Prvi je Franc Župančić koji je bio direktor Kontrole zračnog prometa Slovenije, umjerena i staložena osoba sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju Kontrole. Drugi je Andrej Ivanc koji nema puno šanse jer nije iz struke, nema iskustva u kontroli zračnog prometa, pošto vodi Environmental Engineering u Riko d.o.o.

Posljednji kandidat je Srečko Janša koji je do prije par dana bio generalni direktor za zrakoplovstvo i pomorstvo u Ministarstvu za infrastrukturu gdje je dao otkaz. Prema tvrdnjama strukovne javnosti Janša je siguran da će dobiti mjesto direktora Kontrole zračnog prometa Slovenije, pa je zato i dao ostavku na direktorsko mjesto u Ministarstvu. Navodno ima jaku političku podršku, ali i podršku sadašnjeg ravnatelja Roka Marolta koji sa funkcije odlazi radi političke karijere, pošto je postao glavni tajnik najveće vladajuće stranke Gibanje Svoboda.

E sad gdje je problem? Janša je 2008. godine morao dati ostavku na mjesto direktora Kontrole zračnog prometa Slovenije zbog skandala „Čista lopata“. Afera je izbila jer se pogodovalo jednoj građevinskoj firmi prilikom kandidature za izgradnju kontrolnog tornja na Aerodromu Ljubljana i za to se dalo mito Tomažu Žibertu, koji je bio član komisije iza izbor izvođača radova. U sudskom postupku svi akteri su dobili zatvorske kazne, dakle proglašeni su krivima. Tada je Janša dao ostavku na mjesto direktora Kontrole zračnog prometa.

I sad se postavlja pitanje kako je moguće da netko tko ode iz Kontrole zbog skandala, sada 16 godina kasnije kandidira za isto mjesto? Znači li to da u Sloveniji skandali imaju rok trajanja ili sa danas situacija promijenila u Sloveniji, pa skandali više nisu bitni, pa moralna i ina odgovornost više nema nikakvog smisla? Znači ako je nešto bilo razlog za ostavku to nije nestalo, čak štoviše u međuvremenu su ljudi za to djelo osuđeni. Dakle skandal je i pravno procesuiran i on ima svoju moralnu odgovornost. Kako je ona sada abolirana? Pobogu! Bude li Janša uistinu odabran biti će to skandal bez premca u regiji, a ovdje je konkurencija i te kako značajna.

Zamaaero je poslao upit na sve relevantne institucije koje odlučuju o izboru za Kontrolu zračnog prometa Slovenije oko afere „Čista lopata“ no do zaključenja članka nije dobio odgovor.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Kontrola zračne plovidbe Slovenije

KLM ovog proljeća leti 2 leta tjedno za Dubrovnik. No kompanija više nego značajno povećava broj letova za Dubrovnik ovog ljeta. Iako je prošle godine u top sezoni letio sedam letova tjedno, a za ovo ljeto je najavljeno 14 letova, sada leti čak 16 letova, svaki dan dva, a petkom i subotom i treći let koji noći u Dubrovniku. Kompanija će ovako letjeti od 1.7. do 25.8. kada se broj letova smanjuje na 2 dnevno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: KLM

Za Istanbul su u IV. mjesecu (promatrani tjedan 8-14.4.) letjeli iz:

 • Beograda Turkish 21 leta, Air Serbia 13 letova, Pegasus 4 leta i AJet 4 leta = 42 leta tjedno
 • Sarajevo Turkish 20 letova, Pegasus 11 i AJet 3 leta = 35 letova
 • Podgoricu Turkish 17 letova, Pegasus 7, Air Montenegro 2 leta i Tailwind 2 leta = 28 letova
 • Prištinu Turkish 12, Pegasus 9 i AJet 3 leta = 24 leta
 • Skopje Turkish 14 i Pegasus 8 letova = 22 leta
 • Zagreba Turkish 17 letova i Pegasus 2 leta = 19 letova
 • Tivat Turkish 9, Air Montenegro 7 letova = 16 letova
 • Ljubljanu Turkish 14 letova
 • Dubrovnik Turkish 7 letova
 • Niš Air Serbia 2 leta
 • Moravu Air Serbia 2 leta tjedno

Ovo znači da Istanbul ima 211 letova iz regije tjedno (u prosjeku 30,1 dnevno) koje leti 6 kompanija. Istim je Istanbul grad sa daleko najviše letova u regiji. Najviše letova ima Turkish, njih 131 (u prosjeku 18,7 dnevno).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Istanbul Aerodrom

Aerodrom Morava je u VI. mjesecu imao samo 723 putnika. I ovo je manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je aerodrom imao 740 putnika. Ovo je već sedmi mjesec za redom da Morava ima manje putnika nego prošle godine. Aerodrom je ostvario 48 operacija (40 u IV/2023). Aerodrom je u prva četiri mjeseca ostvario tek 2011 putnika i 162 operacije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

I ljudima je konačno prekipjelo. Radnici Aerodroma Beograd će sutra 17.5. od 12 do 13 organiziraju jednosatni štrajk upozorenja. Radnici ističu da su im plaće ispodprosječne. Radnici traže da im se zarade vrate na prošlogodišnji nivo. Kako u vrijeme štrajka kreće 2. val Aerodroma Beograd isto će imati ozbiljne posljedice. U to vrijeme sa Beograda polijeće 12 aviona, a isto toliko i slijeće biti će vrlo ozbiljan poremećaj. Radnici se nadaju da će na današnjem sastanku sa upravom postići kompromisno rješenje, te da štrajka upozorenja biti neće.

UPDATE: Najavljeni štrajk otkazan je poslije razgovora predstavnika Sindikata i ministra za rad. Ministarstvo kaže da je postignut zajednički dogovor i kompromisno rješenje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

T’Way će na svojim letovima za Zagreb prodavati cargo. Naime, kompanije je zbog letova za Zagreb potpisala ugovor sa GSSA TamEx-om koji će hendlati cargo na letovima T’Waya za Zagreb. TamEx je izjavio da je Hrvatska odlično strateški pozicionirana između Središnje i Jugoistočne Europe što će značajno povećati potencijale carga na letovima T’Waya. TamEx će vjerojatno hendlati i cargo na budućim letovima T’Waya za Paris, Rim, Bercelonu i Frankfurt sa Airbusevima A330-200.

T’Way će letjeti na liniji Seoul-Zagreb tri puta tjedno od 16.5. sa Airbusom A330-300. Linija je nastavak linije koju je imao Korean do 2019. godine.

GSSA TamEx je nastao joint ventureom Extrans Globala i GSSA TAM Grupe, obije iz Hong Konga. Kompanije su se spojile u IV. mjesecu. Extrans Global ima 15 ureda u 7 država, a TAM Grupa 27 ureda u 10 država diljem planete. Grupacija će se prvenstveno baviti cargom, no bavi se i putničkim hendlingom, te kruzerima. Kompanija radi GSA servis za Air Indiju, Saudiu, LATAM Cargo i Air China Cargo. TamEx ima sjedište u Južnoj Koreji od 1.4.2024.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: T’Way

Sarajevo je ove godine istinski dobilo ogroman broj novih linija i dodatnih frekvencija. No, od početka ljetnog reda letenja vrlo često čitamo o povećanju frekvencija na postojećim linijama, te produžavanja linija.

Najnovija linija na kojima ima povećanja je SAS-ova linija Copenhagen-Sarajevo koja se trebala operirati od 3.7. do 21.8. No, sada je SAS dodao i tri leta u VI. mjesecu, pa će letjeti u srijedu 19.6, petak 21.6. i utorak 25.6. Sarajevo će ove godine stvarno imati značajno povećanje broja putnika spram prošlih godina.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SAS

Trade Air je dobio još jedan aviona, peti Airbus A320, koji nosi registraciju 9A-BTL. Avion je star 16,5 godina, te je prije letio za East Star Airlines i za Air Chinu. Avion je u vlasništvu ICBC Leasinga a uzet je kroz financijski leasing.

Kompanija uz pet A320 ima jedan A319, a koji iz flote izlazi u VIII. mjesecu kada se prekida ugovor sa MyWingsom, te Saab 340 koji je u wet leasu od Sprint Aira. Ovime Trade Air u floti ima sedam aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Trade Air

 

 

Tivat je u IV. mjesecu imao 59.719 putnika, što je bitno više nego u istom mjesecu prošle godine (39.217). No, ono što posebno veseli je da je Tivat po prvi puta od Covida-19, tj. u zadnjih više od 4 godine ostvario više putnika nego u istom mjesecu 2019, tj. imao je 107,5% putnika (55.542). Aerodrom je ostvario i bitno više operacija, njih 789 (546 u IV/2023 i 669 u IV/2019). Tivat je imao 1,6 tona carga (1,5 tona u IV/2023, 6,2 u IV/2019).

Od početka godine Tivat je ostvario 110.504 putnika, 1676 operacija i 4,0 tona carga. Podgorica i Tivat zajedno su od početka godine imali 522.614 putnika (464.060 u 2023), a što je 129,1% putnika iz istog perioda 2019.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

 

Za London su u IV. mjesecu (promatrani tjedan 8-14.4.) letjeli iz:

 • Dubrovnika easyJet 8 letova, British 7 letova, Ryanair 7 letova, Jet2 3 leta i Freebird 1 let = 26 letova tjedno
 • Beograda Air Serbia 9 letova, Wizz Air 8 letova i British 3 leta = 20 letova
 • Zagreba Ryanair 9 letova, British 7 letova i Croatia 3 leta = 19 letova
 • Splita easyJet 17 letova i Croatia 1 let = 18 letova
 • Ljubljane easyJet 6 letova i British 4 leta = 10 letova
 • Podgorice Wizz Air 4 leta i Ryanair 3 leta = 7 letova
 • Tivta easyJet 5 letova i Jet2 2 leta = 7 letova
 • Zadra Ryanair 6 letova
 • Sarajeva Ryanair 3 leta, Wizz Air 2 leta = 5 letova
 • Pule Ryanair 3 leta i easyJet 2 leta = 5 letova
 • Prištine Wizz Air 4 leta
 • Skopja Wizz Air 3 leta
 • Osijeka Ryanair 2 leta tjedno

Ovo znači da London imaju 132 leta iz regije tjedno (u prosjeku 18,9 dnevno) koje leti 8 kompanija. Najviše letova ima easyJet, njih 38 (u prosjeku 5,4 dnevno).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: London LHR

Air Serbia je jučer i prekjučer imala ogromnih problema sa stranicom. Neki letovi su pokazivali da cijelog ljeta nemaju ni jednog leta. U jednom momentu svi letovi kompanije su pokazivali „nema letova“. Ujutro su se letovi ponovo prikazivali, no od podneva pa do večeri ponovo nije bilo letova. U ovom momentu Air Serbia je stranicu vratila na staro izdanje stranice, te više nema novog dizajna i sada letova ponovo ima. Prema nekim informacijama ovo se nije dešavalo za korisnike iz Srbije, nego za ne iz ostalih europskih zemalja.

Danas oko podneva kompanija je vratila stranicu na novu verziju, no ponovo nema letova i karte se ne mogu kupiti. Tek danas navečer je stranica u potpunosti proradila. Nakon tri dana.

Kako god jako neprofesionalno od strane kompanije i tko zna koliko je putnika time izgubila. Dva dana problema na stranici je istinski previše i kompanija mora brže reagirati na ovakve probleme. Puno brže.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Ryanair je prošle godine u IV. mjesecu imao 85 tjednih letova iz Zagreba, no ove godine je broj letova povećao na 97 tjedno. U VIII. mjesecu 2023. Ryanair je iz Zagreba letio 84 tjedna leta. No, ove godine kompanija povećava broj letova od VI. mjeseca, pa će u top sezoni, u VII. mjesecu kompanija imati za:

 • London Stansted 9 tjednih letova
 • Charleroi 7 letova
 • Maltu 7 letova
 • Basel 6 letova
 • Bergamo 5 letova
 • Dublin 5 letova
 • Rim FCO 5 letova
 • Beauvais 4 leta
 • Malagu 4 leta
 • Malmo 4 leta
 • Weeze 4 leta
 • Gothenburg 3 leta
 • Karlsruhe 3 leta
 • Oslo 3 leta
 • Paphos 3 leta
 • Podgoricu 3 leta
 • Solun 2 leta
 • Alicante 2 leta
 • Barcelona Girona 2 leta
 • Eindhoven 2 leta
 • Hahn 2 leta
 • Kos 2 leta
 • Krf 2 leta
 • Manchester 2 leta
 • Marseille 2 leta
 • Napulj 2 leta
 • Palma de Mallorcu 2 leta
 • Pisu 2 leta
 • Sofiju 2 leta
 • Lanzarote 1 let tjedno

Ovo znači da će Ryanair ove godine imati iz Zagreba 102 leta (18 više nego prošlog ljeta i 6 više nego ovog proljeća) na 30 linija (3 više nego prošle godine).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

U ZL Zagreb se prošle subote od 12:00 do 18:00 sati na zapadnoj stajanci (kod starog terminala) održavao AirVG 2024. Priredba se održavala pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji Grada Velike Gorice, te suorganizaciji MZL Zagreb i Ministarstva obrane RH. Izloženi su bili:

 • C3R-EC/DC Rafale,
 • tri Mig-21 (Mig 21 R „Rudijev mig“, Mig 21 UMD „kockica“ i Mig 21 bis D),
 • Pilatus PC-9M,
 • Zlin 242L,
 • OH-58D Kiowa Warrior
 • UH-60M Black Hawk
 • Bell 206B Jet Ranger
 • Mi 171Sh
 • AS532 Cougar (Slovenija)
 • Besposadni sustav ORBITER 3

U letačkom dijelu programa letjela je akro skupina Krila Oluje, avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B koji su imali demonstracijske letove. Helikopteri UH-60M, Mi-171Sh i OH58D su prikazali demonstraciju spašavanja pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilote Rescue“. Avioni Mig 21 i Rafale su imali prelete.

Posjetitelji su na info pultovima mogli komunicirati sa vojnim pilotima, kadetima, zrakoplovnim inženjerima, tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova. Najmlađi su mogli koristiti i VR (virtual reality) naočale.

Zbog limitiranosti prostora odobreno je samo 12.000 ulaznica, a na događaju je bilo 20.000 osoba (djeca u pratnji nisu trebala karte), no obzirom na ogromnu zainteresiranost medija. Broj zainteresiranih posjetitelja koji nisu mogli doći na AirVG je bio daleko veći. Događaj je pratilo 700 novinara iz 25 zemalja.

dopisnik: Mario Vukoja (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Dakle nevjerojatno. Dva dana intenzivno pratim stranicu Air Serbie i dva dana stranica pokazuje da cijelo ljeto nema letova iz Beograda za Ohrid. Provjerio sam više puta. Zadnji puta neposredno prije nego sam stavio članak na zamaaero, dakle oko 02:00 sata u noći. Logično je bilo za zaključiti da je Air Serbia ukinula letove za Ohrid.

No, po objavi našeg članka Air Serbia je očito popravila bug koji je imala i vratila letove u prodaju. Te sada prodaje letove ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. No, ipak letovi se ne prodaju od prvotno planiranog 3.6, već tek od 3.7. Letovi su u prodaji do 26.10. No, u 13:00 sati je ponovo bug na stranici i ponovo nema letova u prodaji. Ovako nešto nikako nije dobro za prodaju jer ljudi odustaju i snalaze se na drugačiji način. Vrlo neprofesionalno od Air Serbie.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Banja Luka je u IV. mjesecu ostvarila 36.393 putnika (46.997 u IV/2023). Ovo znači da je Banja Luka izgubila 61.869 putnika u posljednjih 6 mjeseci. Nije dobro. Aerodrom je u IV. mjesecu imao 380 operacija (396 u IV/2023). Od početka godine Banja Luka je ostvarila 96.661 putnika na 1030 letova. Ipak ovo je 285,2% putnika iz istog mjeseca 2019. kada je Banja Luka imala tek 12.763 putnika, po čemu se Banja Luka razlikuje od Niša koji je imao isti broj putnika kao i 2019. U IV. mjesecu Banja Luka je imala bitvno više putnika nego Niš.

Od toga je Ryanair ostvario 29.121 putnika i 188 operacija, što je i više nego u IV/2023 kada je imao 26.354 putnika i 162 operacije. Ryanair je najviše putnika imao za Memmingen 12.195, pa za Beč 4306. Na Memmingenu je bilo u prosjeku 148,7 putnika, na Beču 126,6, na Stockholmu 183,0, na Gothenburgu 182,7, na Karlsruhe 173,3, a na Charleroi 162,1 putnika. No Wizz Air je ostvario tek 6165 putnika i 36 operacija dok je prošle godine imao 19.357 putnika i 100 operacija. Wizz Air je na Dortmundu ostvario 3082 putnika i prosječno 171,2 putnika po letu, a na Baselu 3083 i 171,3 putnika po letu. Air Serbia je ostvarila 873 putnika i 18 operacija, dok je prošle godine imala više, tj. 912 putnika na 16 operacija. Ovo znači da je load faktor kompanija pao sa 79,2% na 67,4%. Ove godine u IV. mjesecu Banja Luka nije imala chartera, dok je prošle godine imala 218 putnika na 6 letova. Ostali letovi su imali 234 putnika na 138 letova, dok je prošle godine bilo 156 putnika na 112 letova.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Za Minhen su u IV. mjesecu (promatrani tjedan 8-14.4.) letjeli:

 • iz Zagreba Croatia 14 letova i Lufthansa 13 letova = 27 tjednih letova
 • iz Prištine gp aviation 5 letova, Condor 5 letova, Eurowings 4 leta, te Wizz Air 5 letova (Memmingen) i gp aviation 4 leta (Memmingen) = 23 leta
 • iz Beograda Lufthansa 14 letova i Wizz Air 9 letova (Memmingen) = 23 leta
 • iz Splita Croatia 7 letova i Lufthansa 6 letova = 13 letova
 • iz Banja Luke Ryanair 10 letova (Memmingen)
 • iz Dubrovnika Lufthansa 8 letova i Ryanair 2 leta (Memmingen) = 10 letova
 • iz Skopja Wizz Air 7 letova (Memmingen)
 • iz Ljubljane Lufthansa 7 letova
 • iz Zadra Ryanair 5 letova (Memmingen)
 • iz Tuzle Wizz Air 3 leta (Memmingen)
 • iz Niša Wizz Air 2 leta (Memmingen)
 • iz Podgorice Wizz Air 2 leta (Memmingen)
 • iz Ohrida Wizz Air 2 leta (Memmingen)
 • iz Sarajeva Ryanair 2 leta (Memmingen)
 • iz Osijeka Croatia 2 leta
 • iz Pule Lufthansa 1 let tjedno

Ovo znači da Minhen i Memingen imaju 139 letova iz regije tjedno (u prosjeku 19,9 dnevno) koje leti 7 kompanija. Najviše letova ima Lufthansa, njih 49 (u prosjeku 7,0 dnevno).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Aerodrom Minhen

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore je jednoglasno odabrao Roka Tolića za direktora Aerodroma Crne Gore. Zamaaero je u petak napisao da je Tolić favorit za ovu poziciju. Tolić je imao 8 protukandidata iz Crne Gore i Makedonije, među kojima i bivšeg direktora Vladana Draškovića.

Roko Tolić je bio direktor Zračne luke Dubrovnik od 2009. do 2018. kada je dobio ogroman novac Europske Unije za izgradnju infrastrukture aerodroma koji je istu povećao da je dostatna za idućih 20 godina. Roko je u 9 godina mandata povećao broj putnika za preko 100%, te na aerodrom  doveo vrlo velik broj novih linija i prijevoznika. Iskreno, Roko je najbolji direktor u povijesti hrvatskih aerodroma. Roko je bio i dogradonačelnik Dubrovnika.

Zamaaero je ponosan što je pridonio ovom izboru jer je cijelo vrijeme analitički brifirao Roka Tolića na njegov zahtjev, te ga feedao podacima, kao što je dao i precizne naputke na koji način se Roko treba usmjeravati za strateški važna pitanja Aerodroma u razgovorima sa premijerom Crne Gore i Odborom direktora.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Air Arabia je povećala broj letova iz Sharjaha za Sarajevo od početnog plana. Plan je bio da kompanija leti sedam letova tjedno od 10.6. do 8.9, no sada će letjeti više letova i nešto duže. Kompanija sa letovima počinje 10.6. i letjet će 9 tjednih letova (svakodnevno i dva dnevna leta petkom i nedjeljom). Od 18.6. kompanija povećava broj letova na 10 tjedno uvođenjem drugog tjednog leta i utorkom. Kompanija će tako letjeti do 10.9. iako će posljednjeg dana imati jedan umjesto dva dnevna leta. Kompanija će letjeti sa Airbusom A320. U 2023. kompanija nije imala letova za Sarajevo.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Arabia

Pula je u ljeto 2022. imala 2 tjedna leta za Kopenhagen, 1 za Gothenburg, 1 za Oslo i 2 za Stockholm ARN. Ukupno 6 letova na 4 linije. Prošle 2023. Pula je imala 8 letova za Kopenhagen, 3 leta za Oslo i 2 za Stockholm. Ukupno 13 tjednih letova, tj. 7 više nego 2022, no jednu liniju manje.

No, ove godine SAS će imati 3 leta manje, jer će kao i prošle godine letjeti za Kopenhagen 8 letova tjedno, no za Oslo će letjeti samo 1 let tjedno, a isto toliko će imati letova i za Stockholm ARN. To znači da će ove godine SAS imati samo 10 letova tjedno za Pulu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SAS

Aerodrom Niš i dalje ozbiljno pada. Iako je prošlog IV. mjeseca imao 37.909 putnika, ove godine ostvario je samo 29.589 putnika, čak 8.320 putnika manje ili smanjenje od čak 22,0%. Niš ima manje putnika nego prošle godine već sedam mjeseci za redom, u kojih sedam mjeseci je uspio izgubiti čak 30.904 putnika. Ogromna brojka. Nastavi li Niš ovako iduće godine neće imati niti 400.000 putnika i imat će bitno manje putnika nego 2019. Ovo je jednaka brojka kao i 2019. kada je Niš imao 29.480 putnika, tj. samo 109 putnika manje nego ove godine, iako te godine Niš nije imao PSO letova Air Serbie koje sada ima. Pitam se što radi management i jel ih uopće briga ovako loše stanje. Niš ove godine ima rezanja linija, a nema ni jedne najave novih linija.

Niš je u IV. mjesecu ostvario 266 operacija (302 u IV/2023). Aerodrom je u IV. mjesecu imao 0,3 tone carga (u IV/2023 nije imao carga). Od početka godine Niš je ostvario 104.472 putnika,  508 operacija i 42,5 tona carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Za Frankfurt su u IV. mjesecu (promatrani tjedan 8-14.4.) letjeli:

 • iz Zagreba Croatia 21 tjedni let, Lufthansa 14 letova i Ryanair 2 leta (Hahn) = 37 tjednih letova
 • iz Beograda Luftansa 14 letova, Air Serbia 9 letova = 23 leta
 • iz Ljubljane Lufthansa 21 let
 • iz Skopja Lufthansa 10 letova i Wizz Air 3 leta (Hahn) = 13 letova
 • iz Splita Croatia 7 letova i Discover 4 leta = 11 letova
 • iz Sarajeva Lufthansa 9 letova
 • iz Dubrovnika Discover 6 letova, Croatia 2 leta i Freebird 1 let = 9 letova
 • iz Zadra Discover 1 leta i Ryanair 2 leta (Hahn) = 3 leta
 • iz Prištine Eurowings 2 leta i MyWings 1 let (Hahn) = 3 leta
 • iz Niša Air Serbia 2 leta (Hahn)
 • iz Podgorice Air Montenegro 2 leta tjedno

Ovo znači da Frankfurt ima 133 letova iz regije tjedno (u prosjeku 19,0 dnevno) koje leti 10 kompanija. Najviše letova ima Lufthansa, njih 68 (u prosjeku 9,7 dnevno).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Frankfurt aerodrom

Ministar prometa Srbije Goran Vesić je izjavio da je od Beča do Istanbula najveća kompanija Air Serbia. OK hade da kažemo da ministar pritom nije mislio na Beč i Istanbul gdje su daleko veći Austrian, Turkish i Pegasus. Hajde da i zanemarimo Wizz Air i Ryanair koji su daleko veći i imaju bitno više putnika od Air Serbie na tom prostoru.

No, ono što jako brine je da je ministar pritom zaboravio na Aegean. Aegean ima 76 aviona što je 162,5% više aviona od Air Serbie. Prošle godine Aegean je imao 15,7 milijuna putnika što je 275% više nego ima Air Serbia. Pobogu ministre.

Uz to od Air Serbie je veći i grčki SkyExpress koji je u 2023. imao 4,3 milijuna putnika, preko 100.000 više od Air Serbie. Nažalost u Srbiji smo navikli da političari, pa i oni najviši, provale glupost, no nakon toga nikome ništa, kao da se glupost nije provalila.

analitičar: Alen Šćuric  (Zagreb), foto: Air Serbia

Od početka zimskog reda letenja Wizz Air povećava liniju Sarajevo-London Luton sa dva na čak četiri tjedna leta. Letovi će se sada operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom sa Airbusom A321. Kompanija na liniji ima konkurenciju Ryanaira i TUI-a.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Monetenegro ipak ove godine neće letjeti liniju Podgorica-Minhan. Linija se trebala operirati dva puta tjedno. Istinska i velika šteta. Linija je bila i logična i potrebna Crnoj Gori. Kompanija će i dalje letjeti na liniji Podgorica-Frankfurt tri puta tjedno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Montenegro

Cargo promet u Zagrebu padao punih 12 mjeseci. No, u zadnjih 5 mjeseci cargo promet značajno raste. Tako je u XII. mjesecu u Zagrebu bilo 42 tone više, u I. mjesecu 165 tona carga više, u II. mjesecu 73 tone više, u III. mjesecu 258 tona više i u IV. mjesecu 88 tona više. To znači 626 tona carga više u pet mjeseci. Zagreb je u 2023. imao preko 1000 tona samo u VI. mjesecu kada je imao 1011 tona, no preko 1000 tona je sada imao u XII. mjesecu (1011 tona), III. mjesecu (1209 tona) i IV. mjesecu (1004 tone).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

AJet je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letove u regiji:

 • Beograd-Ankara 4 leta, Beograd-Istanbul 4 leta i Beogad-Izmir 2 leta = 10 letova tjedno
 • Sarajevo-Istanbul 3 leta
 • Priština-Istanbul 3 leta

Isto znači da AJet ovog proljeća iz regije ima 16 tjednih letova (u prosjeku 2,3 dnevno) na 5 linija. Isto znači 3,20 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: AJet

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Copenhagen, SAS od 21.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida: