Novosti iz regije

Slovenska Amelia i Universal Hydrogen su potpisali letter of intent (LOI) za tri ATR 72-600 konvertirana na vodik. Universal Hydrogen će osigurati konverzijski kit i dovoljno goriva na bazi vodika. Amelia ja pokrenula projekt „Amelia Green“ kojim nastoji smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

U XI. mjesecu Universal Hydrogen je pokrenuo prvi europski centar u Toulouseu, Francuska, sa ciljem da se razvije i podržavaju konverzacijski kitovi i gorivo na bazi vodika, o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Air Serbia je pokrenula novu verziju mobilne aplikacije za kupnju avio-karta. Postojeći korisnici samo trebaju ažurirati prethodnu verziju. Nova aplikacija uvelike olakšava proces kupovine avio-karata i drugih usluga kompanije.

Prethodna verzija aplikacije imala je 50.000 preuzimanja. Prethodna aplikacija lansirana je u VII. mjesecu 2020. Čitatelji nam javljaju da postoje neki problemi sa novom aplikacijom i da ne mogu dovršiti proces kupnje karata. Nadamo se da će kompanija isto vrlo brzo otkloniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Skopje istinski stagnira posljednjih dvije godine, a stagnirat će i 2022. Od I. do III. mjeseca broj Wizz Airovih letova je istinski desetkovan, čak 14 linija je izrezano u Skopju, daleko više nego na i jednom drugom aerodromu u regiji. Na proljeće Wizz Air je otkazao čak dvije linije a uvodi samo jednu novu liniju (Torino od 27.3). Uz to aerodrom uvodi samo dvije nove linije, Israirovu liniju za Tel Aviv od 20.5. i SunExpress za Izmir (od 19.6.). Vrlo skromno, poglavito što obije ove linije imaju stvarno kratko vrijeme sezonskih letova i mali broj tjednih frekvencija.

Stoga će rezultati Skopja u 2022. biti vrlo skromni, ekspanzija ne baš prevelika, a aerodrom će bitno zaostajati za Prištinom, Zagrebom i Splitom. Za očekivati je da će ga i Dubrovnik (8 novih linija) preskočiti iduće godine te spustiti Skopje sa prošlogodišnjeg 4. i ovogodišnjeg 5. na 6. mjesto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Qatar trenutno prometuje liniju za Zagreb tri puta tjedno (srijeda, subota i nedjelja). No, od 28.3. kompanija kreće letjeti pet letova tjedno (svaki dan osim srijede i četvrtka). Od 1.6. kompanija uvodi i letove srijedom i četvrtkom pa će liniju Doha-Zagreb operirati svakodnevno.

Za Beograd Qatar trenutno leti pet tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i subote). No, od 28.3. kompanija smanjuju broj letova na četiri tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja), tj. Zagreb će imati jedan let tjedno više. Od 2.6. uvodi se let četvrtkom, pa će Beograd imati 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i subote), tj. dva leta manje nego Zagreb. Podsjetimo da je prije Covida-19 Qatar imao duplo više letova za Zagreb (14 tjedno) nego za Beograd. Na svim letovima u regiji Qatar će letjeti sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Air France će smanjiti broj letova na liniji Ljubljana – Pariz počevši od 7.2. kada će u tom tjednu umjesto 8 predviđenih letova odraditi 7. U tjednu od 14.02. će imati 6 letova umjesto planiranih 9 letova dok će u tjednu od 21.02. odraditi samo 5 letova, a prema prijašnjem rasporedu ih je trebalo čak 11. Broj tjednih frekvencija u trećem mjesecu bi trebao iznosti 11 tjedno, no s obzirom na navedena smanjenja izvjesno je da i tu moglo biti rezanja.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Air France

Ovog I. mjeseca, Aerodrom Sarajevo je opslužio 56.521 putnika, što je za 3.000 više u odnosu na isti period 2019. Aerodrom je imao 837 operacija i 176,5 tona carga. No, Sarajevo je imalo 1.900 manje putnika ovog siječnja nego 2020. (mjesec prije pandemije). Ovog II. mjeseca, sigurno se neće vratiti na nivo iz 2019., s obzirom na to da ima tek 7-9 dnevnih letova. No, ovo će se značajno popraviti od IV. mjeseca:

 • kada se očekuje nastavljanje svih WizzAirovih avio linija iz Sarajeva, te uvođenje dvije nove linije za Veneciju i London
 • povratak Swissa za Cirih
 • Lufthansinog povećavan letove na relaciji SJJ-FRA na 2 dnevno
 • Air Cairo koji kreće za Hurghadu od 27.3.
 • Eurowings povećava Köln-Sarajevo na 3 sedmična leta
 • Air Arabia kreće za Sharjah

Ova godina će sigurno biti rekordna za Sarajevo.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Beograd je otvorio novo postrojenje za proizvodnju toplotne, rashladne i električne energije. Novo postrojenje će raditi na prirodni plin što će i tek kako pojeftiniti troškove energenata, ali i ozbiljno utjecati na smanjenje onečišćenja okoliša (3000 tona manje ugljičnog dioksida godišnje). Novo postrojenje ima 44MW toplinskog kapaciteta. Postrojenje je povećalo kapacitete za 25% što će omogućiti Beogradu dalje širenje u budućnosti.

Podsjetimo da je Beograd izgradio i solarnu elektranu jačine 1MW koja će ozbiljno smanjiti troškove, ali i štetnu emisiju plinova. Aerodrom dovršava i izgradnju dva postrojenja za preradu otpada i otpadnih voda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

CEO Air Montenegra Predrag Todorović je odgovorio na moje pitanje zašto A319 ili 737 umjesto unificiranja Embraera E195. Todorović se složio sa mnom da je unificiranje flote važno i da je Air Montenegro premalen da ima dva tipa aviona.

No, Todorović naglašava da je vrlo bitno da Air Montenegro leti chartere i leisure letove. Todorović pritom ističe da turoperatori ne žele angažirati E195 koji im je premalen i neisplativ, već žele A319 ili veći avion. Todorović naglašava da je E195 dobar avion za kraće letove i to iz Crne Gore do Frankfurta, Zuricha ili Istanbula, no smatra da taj avion nije isplativ za duže letove.

Todorović smatra da su A319 i 737 trenutno jako jeftini, pa su čak i Trade Air i ETF nabavili po dodatni avion jer su jeftini. Todorović naglašava da postoji odlična podrška za A319 u regiji, mislivši pritom na Adria Tehniku, Croatia Tehniku i JAT Tehniku.

Todorović se nada da bi mogao dobiti i Dual type rate, pa da piloti mogu istovrmeno letjeti na A320 obitelji i E195. To bi bitno smanjilo troškove. Naravno ovo ovisi o Agenciji koja može i ne mora izdati takvo odobrenje. Takav Dual type rate ima Trade Air na Fokkeru 100 i A320. Ali, razlika između Embraera E195 i A320 je bitno veća nego Fokker 100 i A320 koji je nastao od Fokkera 100 i od njega preuzao dobar dio rješenje. Tako da će to ići prilično teško.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Portorož nakon puno godina dobiva redovne letove. Aerodrom dobiva prvu redovnu charter liniju iz Berna. Linija će se operirati od 23.8. do 27.9. jednom tjedno, utorkom. Prodaja se vrši preko Belpmoos Reisena, a prodaju se kompletni aranžmani letova i hotela.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Ruski S7 je otkazao letove iz Moskve za Zagreb i prije prvog leta 23.1.2022. Ipak je 7 tjednih letova Aeroflota sa Airbusom A321 i 2 leta Nordwinda previše da bi se na liniji dobio i 3. prijevoznik. Da je S7 postavio bar dva ili više tjednih letova možda bi i bio konkurentan ali sa jednim tjednim letom to svakako nije. Kako god, šteta, S7 je odlična kompanija i bila bi izvrsna konkurencija u prvom redu Aeroflotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

U ovom momentu na stajanci Croatia Tehnike parkirana su dva Airbusa Elinaira, dva Airbusa Croatie Airlines, te su na zemlji uz betonsku stajanku parkirana dva Dash 8-400 Austriana (jedan u bojama Star Alliance). Croatia je proširila ovu stajanku, a tijekom Covida-19 su na istoj bili parkirani razni avioni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

ZL Split je objavila broj putnika za I. mjesec. Aerodrom je zabilježio 20.400 putnika, što je bitno više nego 2021. kada je bilo samo 7753 putnika. Aerodrom je godinama u I. mjesecu imao preko 30.000 putnika, a 2020. je imao 36.741 putnika.

Brojke je objavio i Dubrovnik. U I. mjesecu je imao 9320 putnika. Prošlog I. mjeseca imao je samo 3729, a 2020. 19.338 putnika. Rekordan I. mjesec bio je 2019. kada je ostvario 26.323 putnika. Aerodrom je ostvario 258 operacija (u I/2020 njih 182). Aerodrom je ostvario i 0,6 tona carga (prošlog I. mjeseca gotovo da nije imao carga).

Brojke je objavio i Zadar koji je imao 719 putnika (u I/2021 138). Aerodrom je ostvario 102 operacije (u I/2021 52). Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Tuzla i Sarajevo bili jako blizu, neke mjesece je Tuzla imala i više putnika od Sarajeva. U VI. mjesecu 2020. Tuzla je imala 19.456, a Sarajevo samo 3698 putnika. Idući mjesec Tuzla je imala 32.008, a Sarajevo 13.345 putnika. U VIII/2020 Tuzla je imala 28.613, a Sarajevo 22.014. Idućih mjeseci broj putnika oba aerodroma je bio vrlo sličan.

Ipak, od 2018. Tuzla stagnira, dok je Sarajevo od VI. mjeseca 2021. otišlo u nebesa. Od tada Sarajevo ima tri puta više putnika nego Tuzla, neke mjesece čak i više. Najveća razlika je bila u VIII. mjesecu kada je Tuzla imala 48.630 putnika, a Sarajevo 151.309 putnika. Skoro 103.000 putnika više.

To pokazuje kako se stvari u samo par mjeseci mogu promijeniti ako se uprava pozabavi svojim aerodromom i napravi niz pametnih poteza. Sarajevo je napravilo poticajne mjere, smanjilo izdatke (zadržavanje takse i profita), krenulo u pametno pregovaranje, baziralo Wizz Air, iskoristilo svoju nichu za letove prema Bliskom Istoku i rezultati su vidljivi. Sada je ovaj zamašnjak iskoristilo, širi terminal, stajanku, rent’a’car, uvodi prometnicu, solarne panele… I osigurava budućnost i dalju ekspanziju. Istovremeno Tuzla kilavi sa 3. gateom. I zaostaje za Sarajevom sve više i više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

ZL Rijeka nam je poslala press-materijal u kojem naglašava da se easyJet vraća u Rijeku nakon 15 godina. Kompanija će od 3.5. do 29.10 operirati liniju prema London Gatwicku, dva puta tjedno (utorkom i subotom). Liniju su omogućili Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka, Opatija, Krk, Crikvenica i općina Omišalj, hotelske kuće Jadran Crikvenica i Hilton Rijeka, te turističke zajednice sa tog područja.

Rijeka ove godine ima povratak i Ryanaira, Air Serbie i Condora, a na Rijeku će slijetati 13 kompanija koje će imati 26 linija. Najviše linija ima Eurowings, njih 5. Stoga Rijeka očekuje rekordnu godinu, i rezultate čak i bolje nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto, ZL Rijeka

Wizz Air koji je već suspendirao letove na liniji Charleroi-Ljubljana o čemu smo pisali prije mjesec dana, sada će suspendirati i letove iz Ljubljane za London Luton i to od 4.2. do 29.3. Linija za Charleroi će se obnoviti 11.3. Ovo znači da Wizz Air više od mjesec dana neće imati ni jedan let za Ljubljanu.

EasJet će nastaviti letove za London Gatwick no uz smanjen broj letova na tek simboličan jedan tjedni let, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zamaaero je danas imao višesatne sastanke sa direktorom Air Montenegra g. Predragom Todorovićem, te direktorom Aerodroma Crne Gore g. Goranom Jandreoskim u Podgorici. Na sastancima su dogovoreni vrlo konkretni poslovi.

Između ostalog g. Predrag Todorović nam je demantirao dvije informacije koje su se povlačile i po našem portalu. Prva je da Air Montenegro neće davati ni jedan avion u zakup Air Serbiji ove godine. A druga da Air Montenegro nema nikakvih spoznaja da bi mogla dobivati ikakve subvencije ili financijsku pomoć Crne Gore u 2022. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Split u 2022. ima najavljenih tek 5 novih linija (jedna od njih je Atena umjesto Praga Croatie Airlines) i to sve kreću tek od VI. mjeseca ili kasnije. Zagreb u 2022. ima 6 novih linija, Dubrovnik 8, Pula 5, Zadar 16. Dakle, veći hrvatski aerodromi imaju više novih linija nego Split. Istinski čudno, poglavito ako uzmemo vrtoglavu ekspanziju koju je Split imao u 2021.

Ako se nešto bitno ne desi sa Splitom u idućih par dana, Zagreb će ove godine ponovo preskočiti Split i zasjesti na 1. mjesto u Hrvatskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Split

Aerodrom Banja Luka je iskoristio zatvorenost uzletno-sletne staze kako bi napravio i niz drugih nužnih radnji na aerodromu. Tako će aerodrom urediti kafić u odlaznom holu, kafić i duty free trgovinu kod odlaznih gateova, na prostor cijelog aerodroma ugradit će video nadzor, u terminalnu zgradu će ugraditi novi razglas, aerodrom otklanja nedostatke u grijanju i klimatizaciju. Aerodrom će iskoristiti zatvorenost i za uklanjanje svih ostalih nedostataka, generalno čišćenje i uređenje aerodroma.

Aerodrom također intenzivno radi na idejnom projektu nove terminalne zgrade sjeverno od postojeće koja bi se nadovezivala na postojeću i gdje bi se dobio bitno veći dolazni gate, ali i povećanje svih ostalih prostora od odlaznih gatova preko dolaznog hola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Montenegro uvodi letove za Paris CDG iz Podgorice od 9.4. tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom, no od 6.5. uvodi se i četvrti let petkom. Na ovoj liniji će se kompanija boriti sa Transaviom koja otvara letove iz Podgorice za Paris Orly, od 23.4. jednom tjedno subotom. Tu Transavia sa samo jednim letom nikako nije konkurentna. Ovo je i prvi puta da se Air Montenegro potukao sa nekom kompanijom na liniji, osim naravno sa Air Serbiom na Beogadu gdje je potpuno inferiorna sa bitno manje letova.

Kompanija će letjeti i sezonsku liniju za Lion, od 9.4. do 29.10. svake subote, te za Nantes od 7.5. do 29.10. također svake subote. Obije linije lete iz Podgorice.

Air Montenegro trenutno operira letove iz Tivta za Istanbul dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja), no od 22.2. linija dobiva i 3. let utorkom (ne leti 1. i 8.3.). Od 30.3. dodaje se i let srijedom i nedjeljom, a od 29.4. i petkom. Od 6.6. dodat će se i let ponedjeljkom, pa će kompanija letjeti svakodnevno. Ovo je preliminarni udarac na Turkish Airlines koji je najavio otvaranje svakodnevnih letova za Istanbul iz Tivata. Desili se to, Air Montenegro neće imati baš nikakve šanse uz turskog nacionalnog prijevoznika.

Kompanija ove godine obnavlja letove za Banja Luku iz Tivta od 3.6. i povećava ju na tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Iskreno, ovo je nonsens. Obzirom da je linija bila toliko uspješna prošle godine kompanija je trebala letjeti od kraja III. mjeseca jednom tjedno, a od 1.5. dva puta tjedno, te u VI. mjesecu planiranih tri leta tjedno.

Air Montenegro će povećati i letove za Ljubljanu iz Podgorice sa sadašnja dva leta na tri leta tjedno od 1.3. (utorak, petak, nedjelja). Od 30.3. utorak se prebacuje na srijedu. Linija će se operirati do 19.6. nakon čega se prebacuje sa Podgorice na Tivat i povećava na četiri leta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Iz Tivta će se operirati do 14.9. nakon čega se ponovo vraća na Podgoricu.

Kompanija smanjuje letove na liniji Beograd-Podgorica na 13 tjedno (svaki dan dva, nedjeljom jedan). Air Montenegro povećava broj letova za Tivat od 15.2. sa 6 tjedno (ne leti utorkom), na svakodnevno. Od 27.3. kompanija uvodi drugi let tjedno nedjeljom. Od 29.4. uvodi se i drugi let petkom. Od 4.6. kompanija uvodi i dva leta tjedno ponedjeljkom i subotom, kada će imati 11 tjednih letova. No, od 17.6. ukidaju se letovi petkom, a i subotom će biti samo jedan let tjedno, no nedjelja dobiva treći dnevni let. Od 23.6. četvrtak dobiva drugi tjedni let i tada će Tivat imati 10 tjednih letova (svakodnevno, no nema letova petkom, ali ima dva ponedjeljkom i četvrtkom, te tri nedjeljom), te će tako letjeti cijele sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

EasyJet je prvo otkazao letove na liniji Geneva-Skopje do 7.2, a nakon toga će liniju operirati do 25.3. tri puta tjedno. Potom liniju ponovo suspendira do 3.6. Nakon toga će liniju operirati dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od 29.6. kada će ju operirati četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

Direktor Aerodroma Tuzla g. Halid Ahmetbegović nam je potvrdio da je kompanija pregovarala za letove prema Istanbulu i da ima istinsku želju da se ovi letovi dese. No, isto se neće desiti ove godine i Tuzla neće imati letove Turkisha ili Pegasusa za Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Serbia ima ogromnu ekspanziju ove godine. Kompanija u flotu dobiva bar 5 ATR 72-600 za koje već školuje posade, te nekoliko A319. Uz to kompanija pokreće 17 novih linija i obnavlja njih 5. Kompanija ozbiljno ratuje sa Wizz Airom, easyJetom,  Air Franceom, Austrianom, Swissom, Eurowingsom, Norwegianom, Pegasusom, Vuelingom i Air Montenegrom gdje je zagrizla i ne pušta.

Samo jedan od ovih zadataka je ogroman zalogaj. Sva tri su istinski enormno veliki. Može li to Air Serbia? Pa do sada je pokazala da je izuzetno uspješna i agilna kompanija. Sve što su si do sada postavili su i obavili. Kompanija se ne libi otvoriti linije prema destinacijama koje su daleko od osnovnih, što je ogroman iskorak, kompanija se ne libi boriti sa najvećim igračima i pritom najčešće dobiva bitke. Istinski i ogroman respect!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla je u XII. mjesecu raspisala natječaj za 3. gate. No, svi ponuđači su zatražili bitno više novaca nego što je natječaj predvidio. Stoga je Aerodrom bio prisiljen otkazati sam natječaj. I nakon što smo svi mislili da će aerodrom ponoviti natječaj sa višom cijenom, direktor Aerodroma Tuzla Halid Ahmetbegović je za zamaaero izjavio da se to neće desiti, već da će aerodrom pristupiti hitnoj izgradnji privremenog i provizornog 3. gatea.

Gospodin Ahemetbegović naglašava da je 3. gate hitan i da ga moraju napraviti u vrlo kratkom roku, pa je to razlog izgradnje provizornog gatea. Bez 3. gatea Aerodrom Tuzla neće dobiti 3. avion Wizz Aira jer je isto uvjet kompanije. Izgradnjom 3. gatea gotovo je sigurno da će 3. avion Wizz Air doći u Tuzlu do ljeta ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Montenegro je objavio da će povećati broj frekvencija na linijama iz Tivta i Podgorice za Beograd i to na više letova dnevno. Najveće povećanje je let za Istanbul iz Tivata koji bi se ove godine trebao obavljati svakodnevno, za razliku od prošlogodišnja dva leta tjedno. Ovo je direktna posljedica Turkisheve najave da leti svakodnevne letove na ovoj liniji. Ukoliko Turkish i stvarno pokrene ove letove, Air Montenegro nema nikakve šanse, a 7 tjednih letova na ovoj liniji će donositi enormne gubitke kompaniji. Kompanija će povećati i broj letova iz Podgorice za Ljubljanu sa 3 na 4, te iz Tivta za Banja Luku sa 2 na 3 leta tjedno.

Kompanija je najavila da će uskoro objaviti i nove linije koje će operirati. Obzirom da kompanija ima dva aviona, sa kojima može operirati 60 tjednih letova, a da uskoro dobiva i treći avion svakako bi morala imati bitno više letova i frekvencija nego prošle godine. No, tržište je već pokriveno sa velikim prijevoznicima (Turkish, Austrian, Lufthansa, Ryanair, Wizz Air, easyJet, Chair, Transavia, LOT, Air Serbia, Eurowings, Brussels, flydubai, Ukraine International, SkyUp….) pa je upitno što je više uopće ostalo za Air Montenegro i ima li kompanija uopće više linija na kojima bi mogla letjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Iako se jesenas naveliko najavljivalo da će Air Serbia letjeti za Kinu od I. mjeseca, isto se nije desilo. Najviše je o tome pisala Pošta Srbije. Kompanija je ove zime ostvarila par cargo letova za Kinu, ali redovnih cargo ili putničkih letova još uvijek nema, a nema ni naznaka da bi se mogli desiti. Za sada nema ni naznaka da bi u flotu mogao doći i drugi Airbus A330-200 koji je trebao letjeti za Chicago, Toronto, te Peking ili Shanghai.

Bombastične najave od kojih se nije desilo ništa. No, budimo pošteni te najave su dolazile od političara, Pošte i ljudi izvan kompanije, ne i iz same kompanije. Ipak šteta što se isto nije realiziralo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Trade Air se javio na PSO Republike Hrvatske i to za linije Osijek-Pula, Osijek-Rijeka, Osijek-Zadar, Osijek-Zagreb, Pula-Split, Rijeka-Split, Rijeka-Zadar, Split-Dubrovnik i Zagreb-Brač. Kako je novi PSO predvidio da se linije ovaj puta obavljaju sa duplo većim avionom, od 30 sjedala (prošli je predviđao 15 sjedala), Trade Air je ugovorio sa BAS-Budapest Aircraft Service da operiraju jedan od tri njihova Embraera ERJ120 Brasilia. Ove Brasilie su stare 32 do 34 godine no imaju jako malo naleta. Interesantno je da je Trade Air sa ovim avionima radio PSO od 2012. do 2016. godine.

Kompanija se kandidirala i za liniju Zagreb-Brač, za koju se također traži avion od 30 mjesta, a ne kao u prošlom PSO-u bar 75 mjesta. Prema neslužbenim informacijama Croatia Airlines ne želi operirati ovu liniju, pa je zato i smanjen avion na istoj. Trade Air ne zna je li se i Croatia Airlines javila na natječaju za ovu liniju. Ovo nažalost nije dobra vijest za ZL Brač jer znači da će imati duplo manje kapaciteta na liniji, još jedno smanjenje na Braču.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BAS

U kuloarima se naveliko priča da bi Air Montenegro trebao ustupiti Air Serbiji 3. Embraer E195 u wet leasu u top sezoni ovog ljeta. Desi li se to isto će biti dokaz sve bolje suradnje dvije kompanije. I to bi bilo više nego odlično za Air Serbiu, ona treba upravo takav avion za ljetnu sezonu.

No, ako se isto desi onda će se postaviti pitanje koja je logika da je Crna Gora platila 32 milijuna EUR za tri aviona Air Montenegra a da onda kompanija flotu ne koristi za primarnu djelatnost, tj. povezivanje Crne Gore sa inozemstvom nego avion iznajmljuje trećoj strani. Zar je logično da je Crna Gora platila skoro 11 milijuna EUR za svaki avion u prosjeku, da bi onda Air Montenegro te avione iznajmljivao? Desi li se to isto bi bilo krajnje neprimjereno, neprihvatljivo i nemoralno, a porezni obveznici Crne Gore, koji su izdvojili ogroman novac za Air Montenegrove avione, bi imali svako pravo požaliti se na ovakvo ponašanje kompanije i tražiti odgovornost managementa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Volotea je zakazala niz novih linija za Hrvatsku, no sada planirane letove otkazuje. Tako je otkazala letove iz Barija i Atene za Split, te iz Mykonsa za Dubrovnik. Kompanija će i dalje letjeti 7 linija za Split i isto toliko letova za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Air Serbia je objavila i posljednje tri linije u svojoj ovogodišnjoj ekspanziji. Za Hanover kompanija će započeti letove 3.6. i letjet će tri leta tjedno, dok će se zimi linija smanjiti na dva leta tjedno. Za Nuremberg će letjeti tri puta tjedno od 6.6. Za Salzburg će letjeti tri puta tjedno od 7.6. dok će se linija smanjiti na dva tjedna polaska zimi. Dvije linije će se operirati sa Airbusom A319, a Salzburg sa ATR 72. Evidentno su ove tri linije preliminarni udar na potencijalno širenje Wizz Aira koji je ove linije već letio u prošlosti.

Ovime je Air Serbia završila ovoljetnu ekspanziju sa čak 17 novih linija i 5 obnovljenih linija. Više nego fascinantno i istinski respektabilno. Zamaaero će svoju analizu za idući tjedan (u utorak) posvetiti ovoj ekspanziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.