Novosti iz regije

Air Serbia je prošlih godina skoro ukinula liniju za Larnacu, a broj letova se smanjio na minimum. No, ove godine obrat. Kompanija je tijekom ljeta letjela čak 10 tjednih letova za Larnacu, a ove zime letjeti će nevjerojatnih 6 tjednih letova. Istovremeno Wizz Air liniju leti tek dva puta tjedno. Ovo je istinski pobjeda na liniji.

Air Serbia ozbiljno profitira na ovoj liniji u činjenici da radi konekcije iz Moskve, St.Petersburga, Sochia i Kazana za Larnacu. Ove konekcije se ne mogu raditi preko Istanbula obzirom da Turkish ne leti za Larnacu zbog problema Sjevernog Cipra, pa dobar dio putnika putuje preko Beograda (nešto leti preko bliskoistočnih kompanija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je imala gubitak od 21,8 milijuna EUR u prvoj polovici godine (11% više nego 2021). Prihodi kompanije su manji za 23% u usporedbi sa 2019. i iznose 84 milijuna EUR. Ukupni troškovi kompanije su 106,9 milijuna EUR. Kapital i rezerve su smanjene tri puta u usporedbi sa prošlom godinom. Tek u VI. mjesecu kompanija je ostvarila pozitivan rezultat, prvi od izbijanja pandemije. Ovo je to čudnije što je dobar dio kompanija svijeta financijski pozitivna u prvih pola godine, o čemu smo pisali na portalu, a gotovo sve su pozitivne u drugom kvartalu.

Kompanija je u prvih pola godine imala 558.146 putnika, što je 58,1% manje nego 2019. 146.428 putnika je bilo na domaćim linijama i 400.887 na međunarodnim. Kompanija je ostvarila 10.540 letova što je 3145 manje nego 2019. Charter putnika je bilo samo 10.831. Kompanija je prevezla samo 686 tona carga. Load faktor je tragičnih 56,2% čak 15,6 postotnih bodova manji nego 2019.

Kompanija ima 937 zaposlenika. Flota kompanije sastoji se od 12 aviona (6 Dash 8-400, 5 A319 i 1 A320), a ista ima 1350 sjedala. Pet aviona je u vlasništvu. Prosječna starost flote je 17,05 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Hoće li Zagreb dostići 3 milijuna putnika ove godine? Gotovo sigurno hoće. Naime, Zagreb je u prvih osam mjeseci godine ostvario 1.976.818 putnika. Pritom je u VIII. mjesecu imao 92,7% putnika iz 2019, a u VII. 89,9%. Kako u IX. i X. mjesecu nema otkazivanja Ryanaira za očekivati je da će i tih mjeseci biti preko 90% broja putnika iz 2019. U prva dva mjeseca zimskog reda letenja kompanija smanjuje broj letova Ryanaira na 55 tjedno, ali Aegean nastavlja letove sve do I. mjeseca, Lufthansa opera Minhen što nije operirala zadnjih dvije i pol godine, broj letova je u usporedbi sa prošlom godinom povećao Air France, LOT, British, KLM, Croatia, KLM, Croatia i Turkish. Dakle, neosporno je da će i ta dva mjeseca broj putnika biti 90% iz 2019. ili čak i više.

Ukoliko će preostala 4 mjeseca godine broj putnika biti samo 90% iz 2019, što je svakako realno to znači:

 • mjesec 315.124 putnika
 • mjesec 297.124
 • mjesec 222.549
 • mjesec 208.030

A to pak znači 3.019.646 putnika. Ako bi postotak bio kao u VIII. mjesecu Zagreb bi ostvario 3.050.931 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aegean od 6.7. povećava broj letova na liniji Atena-Beograd sa 4 na 5 letova tjedno (svaki dan osim ponedjeljka i subote). Svi letovi su sa Airbusom A320. Kompanija povećava i kapacitete za Skopje uvođenjem ATR 72 umjesto ATR 42 od 1.6. Letovi su i dalje utorkom i četvrtkom.

Od 6.6. Aegean pokreće i letove Atena-Ljubljana. Letovi će se operirati dva puta tjedno utorkom i petkom sa A320. Kompanija je letjela liniju 2016. no odustala nakon samo jedne sezone. Aegean će pokrenuti i letove za Split od 7.6. I ova linija će se operirati dva puta tjedno (srijeda i subota) sa A320. Aegean na liniji ima konkurenciju Croatie Airlines. U Hrvatskoj Aegean će idućeg ljeta letjeti za Dubrovnik, Zagreb i Split.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Zamaaero je prvi objavio rezanja Wizz Aira u regiji. No, kompanija reže i dalje. Iz Beograda kompanija ukida Vaxjo, Sandefjord i Billund, no sada ukida i Hahn od 29.9.

U Sarajevu ove zime neće letjeti Charleroi, Bauvais, Sandefjord, Gothenburg , Skavstu, Malmo i Treviso, a sada od 1.10. ukida i Saarbruecken.

Iz Skopja kompanija ukida Turin, Billund i Turku, a sada od 29.10. neće operirati ni Maltu. Uz to kompanija u svim bazama reže ogroman broj frekvencija po linijama koje operira o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia će u flotu dobiti posljednja dva ATR 72-600 i to YU-ALZ i YU-ASA. Prvi avion je star 9,5 godina, a letio je za Aer Arann i Air Lingus Regional i Stobar Air. Drugi avion je star 8,9 godina i iz istog je lagera, tj. letio je za iste kompanije kao i prvi. Oba aviona prizemljena su od VII. mjeseca 2021. dakle već 14 mjeseci. Avioni bi u flotu trebali stići u X. i XI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Banja Luka u 2023. planira ostvariti 500.000 putnika. Ove godine aerodrom će imati preko 300.000 putnika pa je jako optimistično planirati povećanje od 67% u samo godinu dana. Direktor aerodroma Milan Račić naglašava da je pola milijuna putnika tek prva faza plana koji si je postavila uprava Aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ryanair od zime iz Zagreba kreće sa tzv. „vikend-bazom“ u kojoj će od petka do ponedjeljka letjeti bazirani Airbusi A320 Laude, ali će od utorka do srijede letjeti avioni drugih baza. Ryanair ovime štedi kapacitete svojih A320 koji su prilično stari, a trebaju izdržati sve do 2028.

Stoga će kompanija od petka do ponedjeljka imati više dnevnih letova nego od utorka do četvrtka. Kompanija ima najviše letova ponedjeljkom (12), pa petkom (11), potom nedjeljom (9) i subotom (8). Kroz tjedan najviše letova ima utorkom (7), pa četvrtkom (5), a najmanje srijedom (3), što znači da će biti 15 tjednih letova aviona iz drugih baza (prosječno 5 dnavno) i 40 tjednih letova avionima iz vlastite baze (prosječno 10 dnevno). Od ponedjeljka do petka kompanija ima maksimalan broj frekvencija vlastitih aviona, dok samo subotom ima jedan let manje od maksimuma.

Ryanair će broj letova smanjiti sa 77 na 55 tjedno. No, ovako smanjuje broj frekvencija ove zime na velikoj većini svojih baza, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aegean je odlučio produžiti liniju Atena-Zagreb i na zimu iako je prvotno bila planirana kao sezonska. Zimski letovi će biti srijedom i subotom sa Airbusom A320. Letovi se operiraju do 7.1. Kompanija ponovo pokreće letove od 12.6. uz povećanje frekvencija na tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i subota). Svi letovi su sa A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia je najavila da će operirati liniju Beograda-New York JFK tri puta tjedno, a oko Nove godine četiri puta tjedno. No, ipak neće biti tako. Kompanija tri tjedna leta leti samo do 8.11. nakon čega prelazi na dva tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom). Kompanija treći let ponovo uvodi tek 6.12, a četvrti let 16.12. Samo u tjednu od 19.12. kompanija će imati i pet tjednih letova (svaki dan osim srijede i nedjelje). Nakon toga ponovo leti četiri tjedna leta, pa od 2.1. ponovo leti tri tjedna leta (utorak, četvrtak, nedjelja). Kompanija ovako planira operirati do kraja III. mjeseca.

Kako kompanija planira operirati letove za Tianjin jednom tjedno, sve operacije mogla bi obaviti sa samo jednim A330 i još imati ekstra kapaciteta 1 do 2 leta tjedno. Dakle ni prvi A330 neće biti ni izbliza maksimalno zaposlen, a drugi A330 će biti potpuno nezaposlen cijele zime. On će i te kako imati posla na proljeće kada se uvodi Chicago, a broj letova za New York se poveća na više od 3 tjedno (tada će sa Chicagom biti preko 6 tjednih letova). Ovo je posebno bitno u VII. i VIII. mjesecu kada će kompanija imati, prema najavama 7 letova tjedno za New York, a moguće je i povećanje Chicaga na 3 tjedna leta, što bi značili 11 tjednih letova i skoro pun kapacitet oba aviona. No, ostaje pitanje je li isplativo imati vrlo skup širokotrupac koji punih 7 mjeseci godine stoji nezaposlen i prizemljen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Još jedna oluja poharala je Beograd. Ovaj puta grom je oko 15 sati udario u uzletno-sletnu stazu Aerodroma. Zbog toga je promet na aerodromu bio potpuno zatvoren. Na teren su izašle sve službe aerodroma i JAT Tehnike. Nakon dva sata šteta je sanirana i promet se normalizirao oko 17 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Banja Luka godišnje dobiva 1,9 milijuna BAM (971.000 EUR) od države. Cilj aerodroma je da bude samoodrživ. Aerodrom za to treba dogradnju terminala od 1500 četvornih metara gdje će ostvariti dodatne usluge i prihode. Aerodrom će iduće godine napraviti solarnu elektranu koja će smanjiti troškove aerodroma. Uz povećanje troškova sa novim terminalom i povećanim brojem putnika, te smanjenjem troškova aerodrom je uvjeren da će postati samoodrživ.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Freebird će letjeti chartere za Dubrovnik od 26.9. do 4.12. i od 12.2. do 5.6, za putničku agenciju WTouristic. U prvom charter setu (do XII. mjeseca) letjet će se letovi do Londona, Manchestera, Berlina, Dusseldorfa, Frankfurta, Minhena, Hamburga, Hannovera, Leipziga i Stuttgarta. Ukupno će se ponuditi 50.000 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Freebird

Direktor Aerodroma Banja Luka Milan Račić je objavio da će aerodrom sigurno imati tri nove linije iduće godine. Banja Luka se ozbiljno trudi dobiti letove za Grčku, pri čemu Račić radi na otvaranju dvije linije, jednu za Atenu i drugu za neki grčki otok. Račić smatra da Republika Srpska ima velik broj potencijalnih turista za Grčku i da će linije biti pune.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Air Cairo je ipak odustao od letova za Ljubljanu. Letovi su trebali početi 1.10. i letjeti sa stopom u Skopju. Prema novom planu Air Cairo će letjeti od 7.10. letove Hurghada-Skopje-Sarajevo-Hurghada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Cairo

Aerodrom Morava je u VIII. mjesecu imala 2825 putnika. Aerodrom je u VIII. mjesecu imao letove za Istanbul, Solun i Tivat. U prvih osam mjeseci ove godine aerodrom je imao 10.094 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Zamaaero je u prošlih 5 dana imao otežano funkcioniranje. Naime, naš moderator Alen Šćuric ja bio glavni organizator Europskog prvenstva mažoretkinja na kojem je bilo preko 3000 učesnika i gdje je koordinirao rad 52 osobe. Kako je pritom radio i preko 22 sata dnevno i spavao tek 1,5 do 2 sata nije imao vremena moderirati portal. Čak štoviše i broj vijesti je u petak bio manji od uobičajenog za 4 inozemne vijesti. Zamaaero se pritom ispričava čitateljima.

No, od danas se stanje vratilo u normalu, moderiranje portala se nastavilo, broj vijesti je na uobičajenom nivou. Jedino će još velika tjedna analiza koja ide utorcima biti objavljena tijekom dana, a ne rano ujutro.

Usprkos toga u prošlih 7 dana na portalu je bilo 98.009 posjetitelja, u prošlih mjesec dana 420.866 posjetitelja, a u posljednjih godinu dana 5.042.841 posjetitelj.

Air Serbia će dobiti i drugi Airbus A320. Avion je do sada operirala indijska Vistara (VT-TTF). Avion je star svega 7,8 godina. Avion je opskrbljen sharkletsima. Iskreno kompaniji je i te kako trebao A320, avion koji joj je nasušno potreban za letove prema Tivtu, Parisu, Zurichu, Istanbulu i Moskvi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Turkish će od 1.2.2023. uvesti dodatna dva leta za Ljubljanu, dočim će se broj letova na liniji Istanbul-Ljubljana povećati na 12 tjedno. Kompanija će na liniji letjeti A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Austrian je tijekom ljeta letio 10 tjednih letova za Zagreb, no sada ih smanjuje na 7, tj. letjet će svakodnevno. Istovremeno Croatia Airlines povećava letove sa 6 na 14 tjedno, tj. letjet će iz Beča za Zagreb svakog dana dva dnevna leta. Ovo znači da će kompanija zajedno imati tri dnevna leta, tj 21 tjedno, čak 5 više nego ovog ljeta, usprkos Austrianovom smanjenju.

autor: Alen Šćuric analitičar (Zagreb), foto: Austrian

ASA Banka i Aerodrom Sarajevo su uveli vrlo zanimljivu suradnju. Svaki putnik koji kupi avionsku kartu preko web portala Aerodroma Sarajevo (https://sia.ba/), a da pritom koristi ASA bankinu Mastercard karticu dobit će povrat od 100 BAM (51 EUR). Ova akcija trajat će do 31.12. ili do isteka sredstava namijenjenih za ovu svrhu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aegean je u promatranom tjednu (od 8-14.8.) leti u regiju:

 • Beograd 7 tjednih letova na 3 linije
 • Dubrovnik 6 letova na 1 liniji
 • Ljubljana 5 letova na 4 linije
 • Zagreb 2 leta na 1 liniji
 • Podgorica 2 leta na 1 liniji
 • Skopje 2 leta na 1 liniji

To znači da Aegean ima 24 tjedna leta na 11 linija prema 6 destinacija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Jučer (23.9) Air Serbia je leti iz Beča (9:45) za Beograd preusmjerila na Budimpeštu, zbog tehničkih problema na avionu, te iz sigurnosnih razloga. Avion je sigurno sletio u Budimpeštu, a kompanija naglašava da sigurnost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku. Interesantno da je tehnički problem imao novi ATR 72-600. Kompanija je odlučila organizirati poseban avion da vrati putnike u Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je prevezla svog 20-milijunitog putnika od 26.10.2013. od kada posluje pod današnjim imenom. Nagrađena je Simonida Bugarčić koja je bila na letu JU500 za New York. Putnica je dobila besplatnu kartu za dvije osobe na bilo koju destinaciju Air Serbie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo je reagirao na naš članak o prekidu letove flynasa ove zime i izjavio da iako nema izlistanih letova kod kompanije, da će ipak letjeti ove zime iz Sarajeva. To je dobra vijest. Još samo da puste karte u prodaju 35 dana prije prvog leta!

NAJAVE: Lufthansa će letjeti 12 letva na liniji Frankfurt-Zagreb (svaki dan dva osim srijede i subote). Ovo je isti broj letova kao i ovog ljeta, no jedna više let nego prošle godine. Croatia i dalje leti 21 tjedni let u codes-sjare sa Lufthansom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

LOT neće operirati Podgoricu iz Varšave do kraja ljetnog reda letenja, tj. do kraja X. mjeseca, već letove prekida dva tjedna ranije, 17.10. Linija se obnavlja krajem III. mjeseca. I Wizz Air će letjeti liniju za Vašavu samo kao sezonsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Air Serbia je reagirala na pisanja nekih portala i medija o visokim cijenama karata za Moskvu. Izjavu ćemo prenijeti u cijelosti: „Zbog izuzetno velike tražnje od marta ove godine, karte za letove Er Srbije između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji mogu se kupiti samo više dana, pa i nedelja, unapred. Već duže vreme karte za sve letove u septembru su rasprodate. Kada je reč o oktobru, ima još vrlo malo raspoloživih karata u prvoj polovini meseca.

U ovom trenutku, najniža dostupna cena za avio-kartu u jednom smeru u ekonomskoj klasi između Moskve i Beograda je počev od 397 evra. Najskuplja dostupna karta u jednom smeru u ekonomskoj klasi između Moskve i Beograda košta 567 evra. Kada je reč o povratnim kartama iz Moskve do Beograda u ekonomskoj klasi, najniža dostupna cena je počev od 816 evra, a najviša moguća je 1156 evra. Sve cene su prikazane u totalu, odnosno sa uračunatim svim pripadajućim taksama. I to nisu visoke cijene? OMG!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: