Novosti iz regije

Još jedna kompanija prolongira letove prema svim destinacijama u regiji i to vrlo značajno, na nekim destinacijama i po tri mjeseca.

Za Zagreb British Airways je trebala letjeti iz Zagreba od 28.3, no prolongirala je letove tri mjeseca, do 21.6. Kako su tada najavljeni svakodnevni letovi vrlo je malo vjerojatno da će se ta frekvencija i ostvariti. Vrlo loša vijest za Zagreb, no dobra za Croatiju koja nastavlja operacije prema London LHR. U idućem tjednu letjet će u ponedjeljak i srijedu, a nakon toga samo ponedjeljkom. Nije jasno zašto Croatia ne poveća broj letova na bar dva tjedno do kraja IV. mjeseca i tri tjedno od V. mjeseca obzirom na otkazivanje Britisha.

Kompanija je prolonigirala i polaske za Dubrovnik koji je također trebao krenuti sa operacijama 28.3. British sa operacijama kreće 17.5., te je smanjio broj letova sa svakodnevnih na ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

I za Split British je prolongirao operacije sa 23.5. na 28.5. te je smanjio broj letova sa svakodnevnih na jedan tjedno, petkom, dok od 7.6. planira prometovati svaki dan osim subote. Za London City kompanija za sada planira krenuti operacije od 18.6. kako je bilo i planirano.

Za Pulu kompanija je prologirala operacije sa 25.5. na 22.6, a zadržala je frekvencije utorkom i subotom.

Za Ljubljanu British je prolongirao letove sa 23.5. na 21.6. kada će letjeti ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

I konačno za Prištinu kompanija kreće kako je bilo i planirano 3.7. i imat će letove samo subotama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Srbija je odlučila da od danas sve vlastite građane koje su cijepljene mogu ući u državu bez ikakvih restrikcija i testova. Ovo je i logična odluka a vrlo skoro će se takva odluka donjeti i za građane drugih država, a siguran sam, uskoro će i sve ostale države uvesti istu odluku. Srbija posebno puca na turističke putnike iz Izraela, nacije koja ima najveću pocijepljenost na planeti i već je pocijepljeno 51% stanovništva sa dvije doze cijepiva.

Tijekom Uskrsa u Beograd dolazi 6 charter letova iz Izraela, a tijekom IV. mjeseca će ih za sada biti 3-4 tjedno, iako je vrlo vjerojatno da će se ta brojka i povećati. Tijekom V. mjeseca moguće je da će se povećati i broj ruskih turista koji su također prilično pocijepljeni (za sada ih je cijepljeno 4 milijuna sa dvije doze).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Isarair

 

AnadoluJet će pokrenuti još četiri linije u regiji. Prava je za Skopje iz Antalyji koja će operirati četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom od 3.6. Kompanija otvara i letove iz Prištine za Bodrum od 19.6. koja će se operirati jednom tjedno.

AnadoluJet otvara i dvije linije iz Sarajeva za Antalyu (od 19.5.) i Bodrum (od 7.6.), prva će se operirati tri puta tjedno, pa kasnije svaki dan, a druga ponedjeljkom i petkom. Ova linija svakako će uništiti planove FlyBosnie za letove prema Antalyji i Bodrumu, koji su trebali biti okosnica letova ove godine.

AnadoluJet je već najavio letove iz Istanbula za Sarajevo od 1.4. (3 puta tjedno) i Prištinu od 10.5. (3 puta tjedno). Istime će ovaj Turkishev LCC, koji do sada nije imao letova u regiji, letjeti na čak 6 linija, sa čak 20 tjednih polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Lufthansa ipak neće pokrenuti letove iz Minhena za Ljubljanu, Sarajevo i Zagreb ovog ljeta. Letovi su se trebali pokrenuti 28.3. Lufthansa već leti iz Frankfurta za Beograd, Ljubljanu i Zagreb, a za Sarajevo kreće letjeti 3.5. Od 28.3. kompanija kreće sa letovima iz Beograda za Minhen. U Zagrebu kompanija ima code-share na Croatijinim svakodnevnim letovima Zagreb-Minhen. Ipak, ovo je istinski velik udarac za Zagreb, jedan od najvećih u povijesti regije.

Kompanija će letjeti i sezonski iz Frankfurta i Minhena za Pulu, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Split i Tivat. Lufthansa nema letova za Skopje i Prištinu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Lufhtansa)

Uskoro će uz Zračnu luku Dubrovnik niknuti poslovna zona „Konavli“ što je više nego dobro za aerodrom i on će od istoga imati mnogo benefita. Poslovna zona će se graditi uz sam aerodrom, istočno od njega na prostoru koji sada drži Ministarstvo obrane i koji je veličine 230.000 četvornih metara, između magistrale i uzletno-sletne staze Zračne luke Dubrovnik. Vlasništvo ovog prostora se prenosi na općinu Konavle temeljem darovnice Republike Hrvatske što je Vlada RH već donijela kao odluku. Općina Konavle već radi na izmjeni urbanističkog plana kako bi se projekt mogao ostvariti.

Nekoliko značajnih tvrtki već je pokazalo interes za investicije. Načelnik općine Konavle ovime želi smanjiti ovisnost o turizmu, te općini dati i alternativne prihode. Zona će udomiti različite profile poduzetnika, od servisa do proizvodnih pogona i trgovine, a interes je pokazala i jedna zdravstvena ustanova. ZL Dubrovnik je izjavila da maksimalno podržava projekt i da će u njemu aktivno sudjelovati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Croatia Airlines je 22. ožujka imala charter let iz Praga za Ljubljanu. Let OU9321 je odradio zrakoplov Dash 8-400, registracije 9A-CQF. Također, 24. ožujka iza ponoći u Ljubljani se očekuje dolazak zrakoplova iz Nice na liniji OU9332. I ovdje se radi o zrakoplovu Dash 8-400, registracije 9A-CQE, koji je u Nicu doletio 22. ožujka iz Podgorice pod brojem leta OU9331.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Croatia Airlines

Iako su bile najave američke kupovine, ipak je Eagles Hills Zagreb Real Estate kupio je 69,7% udjela u Sunce hotelima od obitelji Andabak. Eagles Hills je kompanija iz Abu Dhabia (Ujedinjeni Arapski Emirati) i poznat je po projektu Beograd na vodi, te niz projekata „gradova u gradovima“ diljem Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Eagles Hills je osnovao zagrebačku poslovnicu 2019. godine kada je sa pokojnim gradonačelnikom Bandićem dogovarao Zagrebački Manhattan.

Istim bi Eagles Hills trebao postati i suvlasnik Zračne luke Brač. Kako će se ovo odraziti na sam aerodrom tek treba vidjeti. Aerodrom ove godine ima tek tri linije (Zagreb, Dusseldorf i charter za Graz) dva prijevoznika (Croatia Airlines i Sundair) sa 4 tjedna polaska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Nordwind se u regiji pokazao kako vrlo neozbiljna kompanija. Prvo je imao problema u Beogradu gdje je pokrenuo letove, pa ih morao prekinuti radi administrativnih problema pošto je prijavio charter letove, a planirao operirati cjelogodišnje redovne letove. Stoga neko vrijeme nije imao letova iz Beograda. Sada je najavio pokretanje letova za Zagreb 19.3. koje je za njih trebao operirati njihov partner Pegas Fly sa Embraerom E190. I letovi se nisu desili. Bez puno objašnjenja i pompe, odustali su doslovce u zadnji čas i prebacili početak operacija na 30.4.

Ostaje pitanje financijskog gubitka radi kompenzacija putnicima koji nisu mali (250 EUR po putniku + rerutiranje na druge prijevoznike), a koje Nordwind ne može izbjeći, pošto je letove prolongirao u reku krećem od 15 dana, te leti za zračnu luku Europske Unije, pa se pravila odnose i na njih, neovisno što su iz Rusije.

Iskreno nije jasno tko će biti putnici ove kompanije, obzirom da i za Beograd i za Zagreb leti Aeroflot, te iz Beograda i Air Serbia. Možda kompanija želi uloviti pokojeg putnika dok Aeroflot i Air Serbia imaju ograničenja broja letova, no, iskreno, ne vidim da ova kompanija na ovom tržištu može opstati duže vremena, tj. nakon što se ukinu limiti za Aeroflot i Air Serbiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

EKSKLUZIVNO: Prvi avion nove hrvatske charter i leisure kompanije ETF je preletio iz Moskve DME na bojanje u Shannon. Kao što smo napisali još prije mjesec dana, 23.2. radi se o zrakoplovu koji je do sada operirao S7, a koji je u vlasništvu lezing kuće AerCap, VP-BDH. Zrakoplov je proizveden 2004. godine za mađarski MALEV, a od 2012. je u floti S7. Prema našim spoznajama drugi avion koji bi trebao doći u flotu ETF-a je VP-BDG koji je također u floti S7, što je izuzetno dobro za kompaniju da ima avione blizance u floti koje je operirao isti operater (zbog održavanja, administracije i procedura…).

autori: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

NAJAVE: Enter od otvaranja Prištine nakon Covida-19 obavlja letove na liniji za Basel. U ovom momentu letovi su 3 puta tjedno (srijedom, petkom i nedjeljom). Ovaj tjedan na liniju se dodaje i let subotom, a nakon toga linija operira ponovo tri puta tjedno (srijeda, petak, subota). U IV. mjesecu linija se operira tek dva puta tjedno (ponedjeljkom i nedjeljom), no od 25.4. linija kreće sa svakodnevnim operiranjem osim nedjelje.

Kompanija će imati i chartere iz Varšave za Rijeku, iz Katowica za Split, iz Katowica za Dubrovnik i iz Varšave za Ohrid.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Enter

PROLONGIRANJA: Aegean je prolongirao letove za Zagreb sa 3.4. na 29.5. kada će operirati dva tjedna leta, jedan sa Airbusom A320, a drugi sa A320neo.

Za Beograd Aegean je prvotno planirao operacije 2.3, pa isto prolongirao na 29.3. da bi sada krenuo tek 2.6. kada će operirati dva puta tjedno sa A320. Air Serbia nastavlja operirati na liniji Beograd-Atana četiti puta tjedno sa A319 (dva puta ponedjeljkom, petkom i nedjeljom).

Za Dubrovnik kompanija je trebala krenuti sa letovima 3.4. i to 2 puta tjedno, što je trebala povećati 20.5. na 3 tjedna leta i 3.6. na 5 tjednih letova. Sada će sa letovima krenuti tek 1.6. i to dva puta tjedno sa A320. Croatia će operirati liniju Zagreb-Dubrovnik-Atena 3 puta tjedno sa Dash 8.400 od 20.4.

Kompanija je otkazala letove za Split koje je trebala operirati četiri puta tjedno od 18.5. Croatia će operirati liniju Split-Atena jednom tjedno od 29.5. sa A319.

Za Skopje kompanija je krenula sa operacijama 15.2. dva puta tjedno sa ATR-42, no frekvenciju je smanjila na samo jedan tjedni let. Od 1.6. na liniji će letjeti Dash 8-400 i to dva puta tjedno.

Kompanija ove godine neće operirati letove za Skopje i Podgoricu. U prošlosti Aegean je kratko vrijeme operirao letove za Zadar i Ljubljanu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aegean

Ukupno najviše putnika Zračna luka Dubrovnik imala je 2019. godine 2,9 milijuna, dok je u bivšoj državi najviše putnika imala 1987. 1,4 milijuna. Prošle godine luka je imala samo 330.147 putnika što je na razini 1999, odnosno 1968. godine. Najmanje putnika ikada zabilježenih u povijesti ZL Dubrovnik imala je u ratnoj 1992. kada je kroz luku prošlo samo 1162 putnika (čak i kod otvaranja 1962. prošlo je 69.754 putnika). Najviše domaćih putnika ZL Dubrovnik imala je 1987. i to 586.742, a u novijoj povijesti 2017. kada je imala 266.941 domaćih putnika, a prošle godine imala ih je samo 84.975 (kao 1996. odnosno 1967.).

Najviše operacija u povijesti luke imali su 2019. 25.962. Tijekom SFRJ najviše operacija su imali 15.884 i to 1979. godine. Prošle godine imali su 8486 operacija, kao 2002. godine, odnosno 1969. Najviše carga ZL Dubrovnik je imala 1985 čak 2.490 tona, u novijoj povijesti 2008. kada je imala 997 tona, da bi 2019. imala 127 tona, a 2020. samo 28 tona carga. Manje carga luka nije imala nikada u povijesti pa čak ni kod otvaranja, osim ratne 1992. kada je imala tek 0,5 tona.

Zračna luka Dubrovnik je do sada imala najviše zaposlenih 1989. njih 540. U 2019. imali su 419 zaposlenih, najviše od osamostaljenja Hrvatske, da bi u Covid-19 godini imali 375 zaposlenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

Iako je Air Serbia prije par tjedna u redu letenja imala letove iz Kraljeva za Beč, dva puta tjedno u VII. i VIII. mjesecu, dok se letovi za Solun nisu planirali, sada su ti letovi nestali i kompanija neće letjeti za Kraljevo ove godine. Istim aerodrom u 2021. neće imati putnika. A više od 50 zaposlenika i dalje prima plaću. Sam aerodrom i Ministarstvo prometa Srbije i dalje, nakon skoro dva mjeseca upornog traženja ne žele nam reći koliki je broj putnika bio sa Kraljeva u 2019. i 2020. godini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

PROLONGIRANJA: Air France je još jednom prolongirao pokretanje letova između Pariza i Beograda. Letovi su trebali krenuti 28.3. svakodnevno, a krenut će 28.4. frekvencijom od 3 tjedna leta, koji će se tek 5.7. povećati na svakodnevne. Ovo je ozbiljan udarac na Beograd.

Od 28.3. Air France i Croatia povećavaju broj code-share letova na liniji Zagreb-Paris sa 5 na 6 tjedno, a od 19.4. na 8 tjedno. Ari France u ovom momentu leti i za Ljubljanu, jednom tjedno, subotom, a broj letova od 28.3. povećava na 3 tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, a od 18.4. dodaju i let nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air France

Zračna luka Dubrovnik je smanjila plaće radnicima 15%, maksimalno štede na svim poljima, te su, iako su bili u gubitku prošle godine, a biti će i ove, još uvijek su likvidni. Aerodrom će u ovoj godini vratiti 40 milijuna kuna kredita, a isplaćuju sve obveze. Aerodrom u ovom momentu ima 375 stalno zaposlenih. Zračna luka je prošle godine imala odličan posao sa malim privatnim avionima koji su „izvukli“ godinu. Dubrovnik je u prošloj godini imao samo 330.147 putnika što je pad od 88,6% spram 2019. (2,9 milijuna putnika).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Za Podgoricu je u prošlom tjednu bilo 28 tjednih letova, u prosjeku točno 4 dnevno. Najviše letova imala je Air Serbia za Beograd njih 14, svaki dan po dva, osim utorka kada je imala jedan dnevni let i petka kada je imala tri. Slijedi Turkish za Istanbul koji je imao 8 tjednih letova, po jedan svaki dan osim utorkom kada ima dva. Dva tjedna leta imaju Austrina za Beč i Windrose za Kijev, te po jedan tjedni let ima Wizz Air za Dortmund i Memmingen. Najviše letova Podgorica je imala u petak njih 6, a najmanje u ponedjeljak i četvrtak po 3.

Tivat je imao samo 7 tjednih letova, svakodnevni let za Beograd Air Serbie. Ukupno Aerodromi Crne Gore imaju 35 tjednih letova, tj. u prosjeku 5 dnevno. Najviše letova ima Air Serbia njih 21, u prosjeku 3 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Alitalia je zatvorila svoje predstavništvo u Beogradu, nakon 25 godina rada. Sve poslove kompanija je za Srbiju prebacila na predstavništvo u Sofiji. Alitalia je prošle godine prekinula sve letove za Beograd i Podgoricu koje je servisiralo ovo predstavništvo.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Alitalia

Ryanair je objavio pokretanje linije Niš-Beč od 3.7. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i subotom, sa Airbusom A320 Lauda Europe. Promotivne cijene karata na ovoj liniji su 24,99 EUR. Na liniji je konkurencija Wizz Aira koji leti dva puta tjedno od 28.4. Ryanair će uz ovu liniju prometovati i linije za Bergamo, Berlin i Maltu.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Transavia otvara liniju Paris Orly-Zadar. Linija kreće sa operacijama 3.7. dva puta tjedno, utorkom i subotom, a operirati će samo do 4.9. Na liniji leti Boeinga 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Transavia

Danas (subota 21.3.) je na Podgoricu sletio avion Air Serbie Airbus A319 iz Atene na charteru JU9011. Avion je sletio u 12:33. Avion je dan prije letio iz Beograda za Atenu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Turska kompanija AnadoluJet, u vlasništvu Turkisha, će od 10.5. pokrenuti tri tjedna leta između Istanbul Sabihe i Prištine. Letovi će biti ponedjeljkom, subotom i nedjeljom. Ovo je druga linija Turkishevog LCC iz Sabihe u regiju, pošto je kompanija već pokrenula letove za Sarajevo, također tri puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Air Serbia je objavila informaciju da od 30.4. do 26.5. uvodi dva dodatna leta za Paris, petkom i nedjeljom, dočim će operirati ovu liniju sa 9 tjednih polazaka. Ovu informaciju zamaaero je, kao prvi u regiji, objavio prije više od mjesec dana 12.2. u najavama Air Franceovih letova i za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines povećava broj letova za Dubrovnik od 29.3. sa 14 na 16. Uz jutarnji i popodnevni let, dodani let je u ponedjeljak koji dolazi u Dubrovnik u 13:35 i ide iz Dubrovnika u 20:00 iz Dubrovnika i u petak koji dolazi u Dubrovnik u 13:15 i ide iz Dubrovnika u 13:50.

Uz to letove od 10.4. kreće easyJet za Genevu (subotom), 28.3. Iberia za Madrid (petak i nedjelja), Lufthansa za Minehen od 28.3. (četvrtkom i subotom, uz dodatan let 28.3.), Croatia Airlines za Osijek od 29.3. ponedjeljkom, a nastavlja letjeti i Trade Air za Split-Rijeku-Osijek utorkom i četvrtkom. To znači da će početkom IV. mjeseca Dubrovnik imati 24 tjedna leta (u prosjeku 3,5 dnevno). Od V. mjeseca velik broj prijevoznika obnavlja linije i povećava frekvencije, a ima i najava novih linija, o čemu smo pisali prije par dana. Najteži dani su iza Dubrovnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Pred Specijalnim vijećem sudaca Crne Gore jučer je održano ročište u predmetu „Aerodromi“. Optuženi su Duško Knežević (predsjednik Odbora direktora Atlas grupe), Marko Nikolić (izvršni direktor Atlas banke) i Dijana Zečević (direktorica sektora platnog prometa u toj banci). Oni se terete za malverzacije kojima je državna kompanija JP Aerodromi Crne Gore oštećena za 3 milijuna EUR. Naime, Aerodromi Crne Gore su u Atlas banci imali oročenih 3 milijuna EUR i kad su nakon isteka oročenja tražili povrat novca, kompanija im nije htjela isti vratiti nego je na silu produžila, bez volje Aerodroma, oročenje. Atlas banka je u stečaju.

Knežević se nalazi u Londonu i optužnica mu još uvijek nije uspješno uručena. Postupak se vodi od 2019. godine. Protiv Kneževića se vodi i nekoliko postupaka za utaju poreza, korupciju i pranje novca. U VIII. mjesecu 2020. Interpol je povukao tri potjernice za Duškom Kneževićem. Knežević je jedan od najbogatijih Crnogoraca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

TUI će ovog ljeta ponovo letjeti za Pulu sa Boeingom 787-9. Avion će letjeti na liniji iz Manchestera subotama. Avion ima 345 sjedala od čega 63 u business klasi i 382 u ekonomskoj. TUI je ovaj avion koristio za Pulu u 2018. i 2019, ali nije u Covid-19 godini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

Austrijska virtualna kompanija SupremeFly koja planira operirati iz Bratislave, planira otvoriti letove za Zagreb od 10.6. i to frekvencijom od jednog leta tjedno, četvrtkom. Let bi prometovao: BTS 17:00 – 18:00 ZAG 18:45 – 19:45 BTS.

Koncept ovog startupa je vrlo čudan jer planira imati samo po jedan tjedni let i to za Berlin, Rim, Zurich, Amsterdam, London, Frankfurt, Barcelonu, Dubai, Istanbul, Marrakesh, Kairo, Jeddah i dva tjedna leta za Tunis. Iskreno takav koncept će teško proći. Kompanija prodaje i pakete karata za više uzastopnih letova. Kompanija nije objavila koje avione će imati u floti, ali iz svega gore vidljivog evidentno je da se radi o jednom avionu i to uskotrupcu, jer sa turbopropima ne bi mogli dobaciti do Jeddaha i Dubaia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik i dalje ima samo dva dnevna leta Croatie za Zagreb sa Dash 8-400, te dva tjedna leta za Split-Rijeku-Osijek Trade Aira. No, aerodrom u idućih 10 dana ima dva leta za Kijev, prvi u nedjelju 21.3. Ukraine Internationala. Avion iz Kijeva dolazi u 16:50, a odlazi iz Dubrovnika u 18:00. Drugi let je Windrosea u petak 26.3 koji dolazi u Dubrovnik u 19:45, a odlazi u 20:30.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

ZL Split početkom IV. mjeseca (od 28.3. do 11.4.) ima velik broj obnovljenih linija. Tako Croatia i dalje leti za Rim ponedjeljkom i petkom, za Zagreb leti 1 let više nego prije, tako što leti svaki dan dva leta, a ponedjeljkom, četvrtkom i petkom i treći dnevni let (ukupno 17), za Minhen ponedjeljkom i petkom, te povećava za Frankfurt četvrtkom i subotom. Croatia kreće i sa letovima za Osijek u nedjelju 4.4. Trade Air i dalje leti za Osijek preko pule ponedjeljkom i petkom, za Osijek preko Rijeke utorkom i četvrtkom, te za Dubrovnik utorkom i četvrtkom.

KLM će letjeti za Amsterdam uz uskršnje blagdane, u petak 2.4. i ponedjeljak 5.4. EasyJet kreće sa linijom za Basel od 1.4. i operirat će je ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, te za Genevu koju će operirati subotom od 3.4. Lufthansa će krenuti sa letovima za Frankfurt od 1.4. i to ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom. Let neće imati u petak 9.4, ali će zato imati u nedjelju 11.4. Lufthansa kreće i sa Minhenom od 2.4. i to petkom i subotom. Eurowings na letove iz Dusseldorfa koje operira subotom dodaje od 3.4. i Stuttgart također subotom. Wizz Air će obaviti jedan let za Dortmund u subotu 3.4. Edelweiss kreće sa letovima za Zurich od subote 10.4.

Istim Split dobiva čak 43 tjedna leta (u prosjeku 6 dnevno) na 15 linija 6 prijevoznika, uz 3 uskršnja izvanredna leta KLM-a i Wizz Aira. Od toga više od pola letova, njih 24, ima Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Split

Air Transat planira zagrebačke operacije od 29.5.2022. kada će operirati jednom tjedno nedjeljom. Od 12.6. kreće sa dvije operacije tjedno, četvrtkom i nedjeljom, kako će operirati sve do 11.9. nakon čeka ponovo kreće sa operacijama samo nedjeljom, a do 2.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Crnogorski ministar za kapitalne investicije pokrenuo je istragu subvencioniranja LCC prijevoznika (Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta) u Crnoj Gori, a koji se subvencioniraju od strane Turističke organizacije Crne Gore i Aerodroma Crne Gore. Subvencioniranje LCC svakako nije neuobičajna pojava u zrakoplovstvu Europe, te ostaje pitanje zašto je ministar to napravio.

Prekid subvencija bi značio ekstremno smanjenja broja letova iz Podgorice i Tivta. Smatra li ministar da će ovime pomoći svoje čedo, ToMontenegro? Nije u krivu, no zbog dva ili tri aviona koliko će kompanija imati u budućnosti srezati toliko brojne linije Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta svakako nije dobro po crnogorski turizam i aviopromet. Nisam siguran da je ovo još jedan dobar potez ministra i bojim se da i sa ovim potezom ministar brza i da ga je napravio ishitreno kao i ukidanje Montenegro Airlinesa 25.12.2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.