Novosti iz regije

Wizz Air je još jednom otkazao letove na liniji Charleroi-Ljubljana. Linija će se obnoviti 4.9. kada će letjeti dva puta tjedno. I Brussels je smanjio broj letova na liniji Bruxelles-Ljubljana.

Kompanija je otkazala i letove na liniji Ohrid-Dortmund. Linija će se obnoviti 2.9. Wizz Air je okazao čak 8 linija iz regije ovog ljeta, a smanjio je i velik broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Hrvatski strukovni sindikat kontrole letenja je najavio štrajk koji će započeti u četvrtak 21.7. u 7 ujutro. Prva dva dana štrajk će utjecati na prelete. No ako dogovor ne bude postignut do 23.7. u Hrvatskoj će biti značajnih otkazivanja letova. Kontrolori planiraju kapacitete svih zračnih luka smanjiti za 50% (osim Osijeka).

Sindikati traže bolje uvjete rada, posebno u segmentu odmora, te, naravno, više plaće. Hrvatska kontrola zračne plovidbe pak ističe da je već prihvatila 33 zahtjeva sindikata, kojima je značajno povećala prava radnika. Među prihvaćenim zahtjevima su i povećanje godišnjih odmora i rekreacijskog odmora. Uprava je ponudila radnicima i povećanje plača za 5%, a kontrolorima za 7%, povećanje regresa, povećanje iznosa naknada za prijevoz, povećanje jubilarnih nagrada idr.

Ovo će imati posljedice na zračne luke, aviokompanije, putnike, no prvenstveno na turiste obzirom da smo u vrhuncu turističke sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HKZP

Aerodrom Beograd je u VI. mjesecu ostvario 542.000 putnika. Ovo je 89,9% putnika iz istog mjeseca 2019. godine. U prvih pola godine Beograd je ostvario 2.136.000 putnika (82% iz istog perioda 2019.) i 27.703 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Air Serbia nikako nije mogla parirati Turkishu. Pa je ukinula neisplative letove no ušla u deal sa AtlasGlobalom koji je letio i preko 7 tjednih letova. No, bankrotom AtlasGlobala Air Serbia je morala hitno pronaći rješenje. I pronašla ga je. Postigla je sporazum sa Turkishem. Turkish je sporazumom dobio domaćeg partnera i bitno više frekvencija nego što ih ima Air Serbia. Kompanija trenutno leti tri dnevna leta, od kojih će dva tjedna leta biti sa širokotrupcem. Uz to Turkishev LCC Anadolujet leti dva tjedna leta za Ankaru. To znači da Turkish u ovom momentu operira 23 tjedna leta iz Beograda.

Air Serbia je pak dobila jakog partnera u Istanbulu. Najvećeg mogućeg. Ona trenutno leti 10 tjednih letova za Istanbul, te po dva tjedna leta za Istanbul iz Niša i Kraljeva. To je 14 tjednih letova iz Srbije prema Istanbulu. No, Air Serbia ima i velik broj chartera za turska turistička središta tijekom ljeta, što Turkish nema.

Kako god Air Serbia na ovom dealu izgubila nije. Za Istanbul obije kompanije imaju u code-share 31 tjedni let iz Beograda, te 4 iz ostalih gradova. To je na razini deala koji je kompanija imala sa Aeroflotom. Ovo je i daleko najveći deal koji kompanija trenutno ima. Code-share sa ostalim komapnijama nije ni izblizu tolik i Air Serbia istim ima većinu svojih konekcija sada preko Istanbula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je povećala broj letova za Larnaku na čak 9 tjedno. Kompanija za Larnaku leti po jedan let dnevno srijedom i petkom, dva leta ima u ponedjeljak i četvrtak, te tri leta ima u nedjelju, dok letova nema utorkom i subotom. Od 4.8. broj letova se povećava na 10 tjedno, uvođenjem trećeg leta četvrtkom.

Za Larnaku leti i Wizz Air no sa tek dva leta tjedno (srijeda i nedjelja). Na ovoj liniji je Air Serbia potpuno dominantna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Hifa Oil je na Aerodromu Sarajevo otvorio suvremenu benzinsku postaju, te skladišni prostor za gorivo, usprkos protivljenja obližnjeg stanovništva. No, sam Aerodrom će krenuti u realizaciju projekta vlastitog skladišta goriva. Sve potrebne dokumente za isto već je pribavio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Maribor je u VI. mjesecu imao 326 putnika (412 u VI/2021). Aerodrom je ovaj broj putnika ostvario na 1516 operacija (1222 u VI/2021). U VI. mjesecu Maribor je ostvario 412,0 tona carga (20,3 tone u VI/2021). U prvih pola godine Maribor je ostvario 1639 putnika i 23,9 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Nakon što Sarajevo dogotavlja novi terminal i novu stajanku za 4 aviona, prioritet aerodroma je povećanje uzletno-sletne staze na 3050 metara, dočim bi mogao primati dobar dio širokotrupaca. Aerodrom sada ima stazu od 2600 metara. Aerodrom se uknjižio na zemlju u Istočnom Sarajevu koju ima još od Olimpijskih igara, ali je kupio i još zemlje. Aerodrom je potpisao sa Istočnim Sarajevom sporazum o produženju piste.

Aerodrom je već obnovio središnju os uzletno-sletne staze i ista može izdržati još pet godina operacija, no ići će u rekonstrukciju postojeće staze i to u tri faze.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Croatia Airlines leti redovne chartere za Tel Aviv iz Zagreba i to utorkom i petkom. Letovi se obavljaju sa Airbusom A320 i A319. Karte za ove letove nisu u redovnoj prodaji preko stranice kompanije. Kompanija još uvijek nije obnovila letove iz Dubrovnika za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Nakon što je smanjio broj letova na liniji Zagreb-London u VII. mjesecu British je smanjio i broj letova u VIII. mjesecu. Planirao je 11 tjednih letova, no sada će odraditi 6 tjednih letova. Na liniji leti i Croatia sa 3 tjedna leta, te Ryanair (za Stansted) sa 7 tjednih letova, tj. tri kompanije imaju 16 tjednih letova za London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Mogu li Croatia Airlines, Air Serbia i Air Montenegro preživjeti ovu situaciju? Naime, diljem planeta nedostaje pilota, kabinaca i mehaničara. Strane kompanije dižu plaće i time i te kako još više privlače pilote iz naših siromašnih država i kompanija koje imaju vrlo niske plaće. A što će se 2023. još više približavati kompanije će sve više dizati plaće jer su očajne za ovim radnicima. Bojim se da je egzodus neminovan.

Evo iz Croatie je nedavno otišao jedan legendarni instruktor koji je u kompaniji bio ogroman broj godina. Kako smo si bili izuzetno dobri isto me stvarno pogodilo. Ali jednostavno uvjeti koje je dobio vani bili su previše dobri da bi se odbili.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Hrvatska je u VI. mjesecu ostvarila 1.295.712 putnika:

 • Split 422.418
 • Dubrovnik 313.381
 • Zagreb 292.761
 • Zadar 172.941
 • Pula 62.220
 • Rijeka 26.603
 • Brač 2501
 • Osijek 1954
 • Lošinj 933

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Hainan je danas obavio prvi let iz Pekinga za Beograd. Linija se operira jednom tjedno, subotom sa Airbusom A330-300 koji prima 292 putnika (od četa 32 u business klasi). Avion u povratku slijeće u Dalanu prije nastavka puta za Peking, a sve zbog Covid-19 restrikcija. Prvi let je osobno dočekao predsjednik Vučić. Linija je istinski velika stvar za Beograd i Srbiju, a ista je jedina linija za Kinu iz regije. Veliki respect! Postoje planovi da se linija poveća na dva leta tjedno od IX. mjeseca. Za sada Hainan liniju nema u prodaji nakon 29.10. iako postoje najave da će linija operirati i zimi.

Nažalost, karte za ovu liniju se ne mogu kupiti na legu Beograd-Peking, a nisu ni u globalnim rezervacijskim sustavima za oba lega, dočim srpski putnici istu ne mogu kupiti. Stoga je linija prvenstveno namijenjena kineskim državljanima. Pretpostavlja se da je linija namijenjena kineskim radnicima u Srbiji. Linija se trenutno operira kao redovni charter.

Hainan je operirao iz Pekinga preko Praga za Beograd, dva put tjedno od IX. mjeseca 2017. no linija je ukinuta nakon malo više od godine dana operiranja u jesen 2018.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Ukrajinski Maridian Air Cargo Antonov An-12BK (UR-CIC) koji je operirao iz Niša do Ammana (Jordan) je pao u blizini grada Kavala (Grčka). Avion je pokušao sletjeti na Kavalu, ali nije uspio dohvatiti pistu aerodroma. Avion je prevozio oružje i nije imao putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maridian Air Cargo

Covid-test centara Aerodroma Sarajevo će po novome raditi svaki dan od 07:30 do 17:00 sati. Testiranje je dostupno putnicima ali i svim ostalim građanima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Split u posljednjim danima ima velik broj otkazivanja letova. Dnevno se otkazuje 6 do 14 letova. Gotov sve letove je otkazao SAS radi štrajka kojeg trenutno ima, no poneke letove otkazuju i druge kompanije (Eurowings, Transavia, Lufthansa…).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Aerodrom Sarajevo će 18.7. dobiti izuzeće od javnih nabavki. Ovo će staviti Aerodrom Sarajevo u daleko bolji položaj na tržištu jer više neće morati provoditi superkomplicirane i dugotrajne javne nabave, a neće imati ni problem sa silnim žalbama. Upravo radi formalne žalbe aerodrom ozbiljno kasni sa proširenjem stajanke za još 4 parkirne pozicije. Da nije bilo žalbe aerodrom je mogao imao stajanku do ljeta, što mu je i te kako bilo potrebno. Ovako će je imati tek do kraja godine. Istim će Aerodrom Sarajevo postati daleko konkurentniji i biti će u poziciji kao i koncesionar.

Identične molbe su podnijeli i aerodromi Banja Luka i Mostar, a u istom postupku im je pomogao upravo Aerodrom Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Croatia Airlines je povećala broj letova na liniji Zagreb-Bruxelles na 11 tjedno (svaki dan dva, osim subote kada ne leti i nedjelje kada leti jedan let). Ovaj broj letova je isti kao predpandemijske 2019. Croatia je povećala i liniju Zagreb-Frankfurt sa 19 na 20 tjedno. Već smo pisali da je kompanija povećala letove za Sarajevo, Skopje i Dubrovnik u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Wizz Air je otkazao letove na linijama iz Prištine za Rim i Dortmund. Za Dortmund letove planira obnoviti 2.9, a za Rim 2.10. Wizz Air je okazao čak 8 linija iz regije ovog ljeta, a smanjio je i velik broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Danas (14.7.) u 12:51 je na Aerodrom Beograda je stigao i treći ATR 72-600 Air Serbie, YU-ALX. Avion je bio na bojanju u Montpellieru. Avion će zamijeniti ATR 72-500 (YU-ALU). Kompanija će u flotu dobiti još dva ova aviona (jedan u X. i jedan u XII. mjesecu), dočim će ih u floti imati pet. Posljednja dva aviona zamijenit će 32 godina stare ATR 72-200.

YU-ALX je star 4,7 godina i bio je prizemljen. Prije je letio za Avianca Argentina, Myanmar i National Airlines. Avion ne leti od X. mjeseca 2021. Avion je u vlasništvu AerCapa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Analitičar zamaaero Alen Šćuric je bio u srijedu i četvrtak u Sarajevu na sastancima. U srijedu imao je sastanak sa delegacijom Balkan Transfera, a u četvrtak sa Alanom Bajićem, direktorom Aerodroma Sarajevo. Sastanci su bili vrlo uspješni. Dogovoreni su i neki vrlo konkretni poslovi.

autorica: Maja Mrkus, navinarka (Pula)

Aerodrom Amsterdam je zatražio od Air Serbia da reducira broj sjedala (za sada do kraja VII. mjeseca, no vjerojatno će se isto produžiti i na VIII. mjesec), kompanija je objavila u svom press materijalu. Amsterdam je naglasio da zbog manjka zaposlenih ne može opsluživati avione Air Serbie. Air Serbia je posebno ljuta na činjenicu da će KLM uspjeti ishendlati svoje letove prema Beogradu, iako smo u prošlih desetak dana vidjeli otkazivanja i KLM-ovih letova.

Air Serbia je najavila da će pokrenuti sudsku tužbu protiv Amsterdama, jer će ovim restrikcijama kompanija izgubiti značajan novac, te povjerenje putnika. Kompanija je posebno ljuta što će morati otkazivati putnicima koji su već kupili karte. I u pravu je. Air Serbia u ovom momentu leti 9 tjednih letova prema Amsterdamu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Zamaaero je kod najava prvih dviju linija Ryanaira u Tuzli jasno i više puta naglasio da kompanija neće ostati na samo dvije linije (Memmingen i Stockholm), već će ih otvoriti bar 4 ili 5. Stoga ne čudi da su danas objavili i treću liniju Tuzla-Beč. Linija će se operirati utorkom, četvrtkom i subotom od 1.11.

I sada je evidentno da Ryanair u Tuzli direktno udara na Wizz Air. Beč je i treća linija koju operira istovremeno i Wizz Air. Dakle Ryanair isključivo otvara linije koje već leti i Wizz Air. Wizz Air za Beč leti tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak).

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: Ryanair

Flydubai leti liniju Zagreb-Dubai pet puta tjedno (svaki dan osim srijede i petka). Od 4.9. kompanija letove smanjuje na 4 tjedno (ukida let nedjeljom). Linija će se ovako operirati i cijeli zimski red letenja, dočim će zimi imati jedan let više od Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: flydubai

 

Kada 1.1. Hrvatska uđe u Schengen i u potpunosti se otvore granice između Hrvatske i Slovenije isto će i još naštetiti Aerodromu Ljubljana. Naime, sada se na granici čekalo od 15 do 120 minuta (ovisno o sezoni), što je bitno produžavalo putovanje i demotiviralo putnike iz Slovenije na korištenje zagrebačkog aerodroma. No sada će putnici iz Ljubljane putovati manje od sat i pola do zagrebačkog aerodroma (155 km). Već sada zagrebački aerodrom guši ljubljanski, a otvaranjem Hrvatske prema Schengenu ovo će biti još izražajnije.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Niš je u VI. mjesecu imao 35.420 putnika (9955 u VI/2021). Ovo je tek 980 putnika više nego u V. mjesecu iako je u VI. mjesecu Air Serbia krenula sa dva tjedna leta za Tivat i Atenu, a krenule su i tri sezonske charter linije. Konačno ovo je za 427 putnika manje od Banja Luke, što je istinski neuobičajeno i nije se dešavalo od početka godine, tj. od kada je Air Serbia uvela PSO letove za Niš. Ovaj broj putnika je i 118,7% putnika iz VI. mjeseca 2019. godine kada je Niš imao 29.832 putnika.

Niš je ovu brojku putnika ostvario na 354 operacija (174 u VI/2021), što je 30 letova više nego prošli mjesec. Niš je imao i 41,2 tonu carga, duplo manje nego prošle godine (82,6 u VI/2021). Niš je u prvih pola godine ostvario 154.700 putnika i 59,6 tona carga (190,3 u prvih pola godine 2021). Niš je u prvih pola godine imao samo 9 cargo aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Niš aerodrom

Air Serbia je u 2021. imala gubitak od 21,3 milijuna EUR, usprkos ozbiljnoj svoti novaca koju je dobila od države. Ovo je bitno manje nego 2020. kada je kompanija imala čak 77 milijuna EUR gubitka i treći je najlošiji rezultat kompanije od 2013. Prihodi kompanije su bili 145,9 milijuna EUR. Kompanija je u 2021. uspjela vratiti dug prema Etihad Partnersu u visini 63 milijuna USD. Air Serbia je u 2021. prevezla 1,6 milijuna putnika. Load faktor kompanija je bio 64%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Austrian je povećao broj letova iz Beograda za Beč na 20 tjedno. Kompanija operira letove tri puta dnevno, osim petka kada operira dva dnevna leta. Kompanija će treći dnevni let petkom uvesti 19.8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Nakon što je Wizz Air otkazao dvije linije za Tuzlu i smanjio niz frekvencija, još jedan hladan tuš. Kompanija je otkazala i Vaxjo iz Tuzla od 29.8. i letove više neće operirati do daljnjega. Pitanje je hoće li liniju obnoviti i u IV. mjesecu. Kompanija trenutno leti dva tjedna leta na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.