Novosti iz regije

Wizz Air se predomislio i ipak neće letjeti iz Beograda za Rim FCO, nego za Rim Ciampino. Linija kreće 30.3. i operirati će se prvo dva puta tjedno (srijeda i petak), a od 11.4. dodaje se i let ponedjeljkom. Od 14.6. letovi se sele na utorak, četvrtak i subotu, te se Wizz Air seli na Fiumicino.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

To Montenegro je 6.4. dobio rješenje Ministarstva ekonomskog razvoja o registraciji žiga pod imenom „Air Montenegro“. No, stanoviti Orle Marković je 21 dan kasnije 27.4. osnovao kompaniju Air Montenegro d.o.o. 28.2. odvjetnik Air Orle Markovića je zatražio do Privrednog suda da zabrani korištenje brenda Air Montenegro do okončanja sudskog spora. Odvjetnik traži i zabranu korištenja aviona koji na trupi ima istaknut logo Air Montenegra. Air Montenegro naglašava da je žig registrirao puno prije registracije tvrtke Air Montenegro d.o.o, te da je isti objavljen u Službenom glasniku intelektualne svojine 20.4.2021. dakle 7 dana prije osnivanja spomenute firme. Spor vodi sudac Blažo Jovanić koji je i stečajni sudac u sporu Montenegro Airlinesa. Inače tvrtka Air Montenegro d.o.o. je osnovana sa kapitalom od 1 EUR.

U isto vrijeme i Aerodromi Crne Gore vode spor sa Montenegro Airlinesom radi hangara na Aerodromu Podgorica. I ovaj spor vodi sudac Blažo Jovanić. Ili je Crna Gora jako mala i ima jako malo sudaca ili je sudac Jovanić specijaliziran za crnogorsku avijaciju. Aerodromi smatraju da je sudac Jovanić pristran jer vodi stečajni postupak za Montenegro Airlines i traže njegovo izuzeće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zagreb je u I. mjesecu po prvi puta u svojoj povijesti ušao u top 100 aerodroma Europe, plasiravši se na 99. mjesto. Beograd je na 72. mjestu, a Priština na 88. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Europska Unija je prisilila Srbiju da smanji broj letova Air Serbie za Moskvu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pritisak bio ogroman, te da su se odlučili da će kompanija vratiti broj letova sa 15 na samo 8 tjedno.

Vučić je i opet u svom elementu izjavio da druge kompanije imaju i 30 puta veći broj letova. To jednostavno nije istina, takve kompanije ne postoje. Pritom je Vučić spomenuo kako Turkish ima bitno veći broj letova od Air Serbije te njega nitko ne napada, no istovremeno nije spomenuo da Turkish nije povećao broj letova spram onog prije rata i da leti samo duplo više letova od Air Serbie (4 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro od 1.5. obnavlja liniju Podgorica-Frankfurt. Linija će i ovaj puta letjeti dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, što je svakako premalo. Linija bi morala operirati bar tri puta tjedno, iako obzirom da se radi o Frankfurtu i bitno više, tj. svakodnevno. Linija je letjela do zimskog reda letanja, a onda tek par tjedana oko Nove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

British Airways će obnoviti liniju Ljubljana-London Heathrow tek 24.5. Linija će se operirati pet puta tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja) sa Airbusom A320 i A321. Za London već leti easyJet na liniji za London Gatwick, a od kraja III. mjeseca kreće i Wizz Air sa letovima za London Luton.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Pula je u II. mjesecu imala 974 putnika (219 u II/2021). Putnici su prevezeni na 228 operacija (166 u II/2021). Aerodrom nije imao carga. Od početka godine Pula je imala 2224 putnika. Iz Pule je u II. mjesecu letjela Croatia Airlines za Zagreb i Zadar, 6 puta tjedno, te Trade Air za Osijek i za Split, svaka linija po dva leta tjedno, što znači ukupno 10 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Zamaaero je u četvrtak imao 21.506 posjeta, a u petak 20.133 posjeta. U zadnjih tjedan dana imali smo 112.186 posjeta, u prošlih mjesec dana imali smo 411.562 posjeta, a u zadnjih godinu dana 4.022.401 posjet. Ovime je jasno vidljivo da trend broja posjeta i dalje raste. Prije mjesec dana broj godišnjih posjeta je bio 3.932.713.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Montenegro Airlines je 2019. U Podgorici imao čak 18.348 putnika u II. mjesecu i bio je debelo na 1. mjestu (duplo više putnika od Air Serbia i 80% više od Ryanaira), dok je Air Montenegro ovog drugog mjeseca imao tek 5760 putnika. Ovime je Air Montenegro tek na 4. mjestu daleko iza Turkisha (10.496), Air Serbie (9318) i Ryanaira (8612 putnika). Kako Podgorica ima 71,1% putnika iz 2019. za očekivati bi bilo da Air Montenegro ima bar 13.000 putnika obzirom na broj Montenegro Airlinesovih putnika iz 2019.

Air Serbia ima i više putnika u Podgorici nego u II. mjesecu 2019. Naime, Air Serbia je ovog II. mjeseca imala 9318 putnika, a u II. mjesecu 2019 je imala 9220 putnika. Ovo pokazuje koliko Air Montenegro radi loš posao i koliko zaostaje za srpskim nacionalnim prijevoznikom. Air Serbia na svojim letovima za Podgoricu ima zavidnih 71,5% load faktora, a Air Montenegro tragičnih 48,9%. Montenegro Airlines je 2019. imao load faktor od 56,0%. Bitno boji load faktor od Air Montenegra imaju apsolutno i baš sve kompanije koje lete za Crnu Goru i tu je Air Montenegro na posljednjem mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tuzla maksimalno koristi svoje resurse. Pa tako niz poslova koje bi inače trebali raditi preko natječaja (tendera) rade sa svojim vlastitim radnicima, posebno preko zime. Tako prođu bitno jeftinije, sve se obavi brže, pa i kvalitetnije. Na takvim radovima tada radi većina djelatnika aerodroma, pa i oni koji inače nisu vični fizičkim radovima.

Aerodrom koristi baš sve što ostane od građevinaraca. Pa kada na atriju ostane par kolica betona, oni ne daju da se isto baci, nego unaprijed pripreme poziciju koju bi bilo dobro betonirati i onda tamo stave taj beton. Potom čekaju par dana da ponovo ostane višak betona pa nastave betonirati. Direktor Aerodroma g. Halid Ahmebegović mi kaže da iskoriste i ako ostane samo jedna kolica betona, te ne dozvole da se isto prospe.

Tako je kalkulacija za novo parkiralište bila 1,2 milijuna BAM, no aerodrom ima svoj rovokopač i druge strojeve pa će sam raditi na parkiralištu, te nova kalkulacija iznosi 297,000 BAM. Radovi koji su koštali 110.000 BAM oni su sami uradili za 9.000 BAM sa svojim radnicima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Brussels će letjeti na liniji Zadar-Bruxelles od 7.5. Letovi će prometovati jednom tjedno, subotom sa Airbusom A319. Na liniji će konkurencija biti TUI koji kreće sa letovima 23.4, ali i Ryanair za Charleroi.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Brussels

Finnair kreće sa linijom Helsinki-Ljubljana tek 1.6. Linija će se operirati 3 puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Linija će se operirati sa Airbusom A319 i A320. Finnair kreće sa novom linijom za Zagreb mjesec dana ranije, od 1.5. također sa 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i nedjelja) sa A319 i A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Tivat je u II. mjesecu ostvario tek 9.758 putnika. Od toga je Air Serbia za Beograd ostvarila 5840 putnika (59,9%), Air Montenegro za Beograd je ostvario tek 2336 putnika, dok je za Istanbul ostvario 1226 putnika, ostali 111 putnika, a generalna avijacija 245 putnika. Tivat je imao 233 operacije u II. mjesecu. U prva dva mjeseca Tivat je imao 18.908 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ministarstvo obrane Srbije je naručilo dva vojna taktička transportera Airbus C295. Srbija je istim postala 36. globalni korisnik ovog aviona. Do sada je isporučen 281 ovaj avion. Isporuka se planira krajem 2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Croatia Airlines je pokrenula široku suradnju sa Ban Toursom. Prvi projekt koji promoviraju je 15% popusta putnicima Croatia Airlinesa na iznajmljivanje jahti. Ostvarenje popusta je vrlo jednostavno. Kod kupnje karte putnik će imati opciju „Fly & Sail“ koju ako pritisne otvara mu se promotivni kod za 15% popusta na iznajmljivanje jahti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Let JU652 Air Serbie iz Beograda za Moskvu sa Airbusom A330-200 se vratio u Beograd pola sata nakon što je poletio. Razlog povratka je prijetnja bombom koja je stigla e-mailom, a u istoj je naveden razlog protivljenje politike Srbije prema Rusiji. Na avionu je bilo 209 putnika koji su po slijetanju evakuirani. Avion je pregledala antireoristička policija i eksplozivna naprava nije pronađena. Let je nastavljen sa sedam sati zakašnjenja. Policija traži identitet pošiljatelja e-maila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

U Zagrebu je jučer, 10.3. oko 23 sata pala neidentificirana letjelica. Letjelica je pala na području gradskog naselja Jarun, nedaleko od studentskog naselja i tramvajske pruge. Pritom su oštećeni automobili i druga imovina. Da je letjelica pala samo malo dalje izazvala bi daleko veću štetu i vjerojatno ljudske žrtve. Letjelica je napravila krater od 3 metra.

Navodno se radi o ukrajinskom zastarjelom dronu Tu-141 Strizh. Prema pisanju stručnjaka Rusija više ne koristi ove dronove, ali koristi ih Ukrajina. Prije par dana još jedan Tu-141 je pao u Ukrajini. Letjelica je prilikom pada aktivirala dva padobrana. Na mjesto pada prvo su došli policija i vatrogasci, mjesto pada je okruženo i zabranjen je prolazak osoba, a vrlo brzo civilnu policiju i vatrogasce zamijenila je vojna policija i časnici Hrvatske vojske.

Letjelica je došla iz pravca Mađarske i letjela je na visini od 1300 metara. I sada se postavljaju dva pitanja. Kako je letjelica uspjela proći zračne prostore Mađarske i Hrvatske a da to nitko nije primijetio ili ako je primijetio zašto nije reagirao? Ako su hrvatske protuzračne snage srušile letjelicu zašto su to napravili iznad gusto naseljenog gradskog prostora? I drugo pitanje, što je Ukrajinske letjelica radila iznad prostora Hrvatske?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Operater na Aerodromu Beograd Sky Partner od 1.6. ove godine preuzima hendlanje Lufthansa Grupe. Ovo znači da će Sky Pertner hendlati sve letove Lufthanse, Swissa, Austriana i Eurowingsa, tj. nekih 75 letova tjedno. Velik gubitak za hendling Aerodroma Beograd i dobitak za Sky Partner.

Sky Partner u ovom momentu hendla Wizz Air, Nordwind, Tunis Air, Air Cairo, Flydubai, Flynas i DHL. Kada je kompanija došla u Beograd henlala je samo Wizz Air. Istime Sky Pertner planira zaplosliti dodatne ljude da uspije ishendlati letove Lufthansa Grupe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Aegean od 22.3. uvodi treći tjedni let na liniji Atena-Beograd. U ovom momentu Air Serbia i Aegean imaju 7 tjednih letova (svaki dan jedan, ponedjeljkom i petkom po dva, utokom i subotom nemaju letova). 3. let Aegeana uvodi se utorkom i povećava broj letova na 8 tjedno, a kompanije će letjeti svaki dan osim subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Ryanair otvara letove iz Zagreba za Brindisi od 27.3. Letovi su zamjena za otkazane letove prema Lavovu i operiraju istim danima, u srijedu i subotu. Ovo je četvrta linija Ryanaira u Italiju uz Rim FCO, Napulj i Bergamo.

Istovremeno kompanije je smanjila letove za Krf sa dva na jedan tjedno (sada će se operirati samo utorkom). I linija za Dublin se smanjuje sa četiri na tri tjedna leta od 1.4. No zato se od IV. mjeseca povećavaju letovi za Cherleroi sa četiri na pet, Weeze sa dva na tri, Malmo sa dva na tri, Malta sa dva na tri, Memmingen sa dva na tri, Bergamo sa četiri na pet, Paphos sa dva na tri i Rim FCO sa tri na četiri leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je Air Serbia najavila da će obnoviti letove za Bruxelles 1.3. isto će učiniti tek 15.3. Od toga dana linija se operira dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom.

Kompanija je trebala obnoviti letove za Krasnodar od 4.3. no isto se nije desilo. Air Serbia planira obnoviti letove za Krasnodar tek od 22.4. kada će letjeti dva puta tjedno (petkom i nedjeljom).

Ni Sofija nije krenula 3.3. kako se planiralo, nego kreće tek 14.3. i to sa dva leta tjedno (ponedjeljak i četvrtak). Broj letova se povećava na 5 tjedno od 21.3. dodavanjem letova u subotu i nedjelju, te drugog leta u ponedjeljak.

Linija za Solun se krenula operirati i cijeli III. mjesec prometuje ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. Ovime je Air Serbia početkom III. mjeseca obnovila 1 od 4 linije koje je planirala obnoviti, dvije će obnoviti sredinom III. mjeseca i jednu tek krajem IV.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas sam razgovarao sa Air Serbiom i dobio sam odgovor direktora korporativnih poslova kompanije, g. Arsena Rudana, da Airbus A321 ne dolazi u kompaniju i da je podatak objavljen greškom. Kompanija planira povećati flotu sa dodatnim Airbusevima, o čemu će blagovremeno obavijestiti javnost.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Podgorica je u II. mjesecu ostvarila 42.103 putnika (18.570 u II/2021, 59.203 u II/2019). Ovo je fascinantnih 71,1% putnika iz 2019. No, to je i više putnika nego u I. mjesecu (41.042) što je više nego fascinantno (početak I. mjeseca su Nova godina i Božić, a I. mjesec ima i 3 dana više). Aerodrom je ovo ostvario na 611 operacija (327 u II/2021). Podgorica je ostvarila i 65,0 tona carga (22,9 tona u II/2021.), što je gotovo isto kao i 2019. kada je ostvarila 65,4 tone. U prvih dva mjeseca 2022. Podgorica je imala 83.145 putnika.

Najviše putnika iz Podgorice ostvario je Turkish 10.496, druga je Air Serbia sa 9318, pa Ryanair sa 8612, Air Montenegro sa 5760 i peti je Austrian sa 4935 putnika. Wizz Air je radi enormnih rezanja u II. mjesecu ostvario tek 1991 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Nikako ne mogu shvatiti zašto Air Serbia za Moskvu leti sa Airbusom A319. Sa A320 će obaviti tek 3 leta u idućih 18 dana. A330-200 pak leti maksimalno koliko može, tj. sve dane dok ne leti za New York, a neke dane i dva puta dnevno. A330-200 će obaviti čak 11 letova u idućih 18 dana. Upravo stoga ne mogu dokučiti logiku da A320 ne leti svaki dan jedan, a koji puta i dva leta dnevno. Kako su sve karte rasprodane sve do kraja mjeseca ova logika mi nije nikako jasna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Direktor zamaaero i naš analitičar Alen Šćuric je u Beogradu gdje je sletio sa Air Serbiom danas u 22:50 sati. U petak ujutro ima doručak sa direktorom Aerodroma Crne Gore u hotelu Moskva, nakon toga ima sastanak sa Državnim tajnikom za zrakoplovstvo Crne Gore. U 9:30 odlazi sa visokom strukovnom delegacijom u posjet Pilotskoj akademiji u Vršac. U 15:00 ima sastanak sa g. Arsenom Rudanom, direktorom korporativnih poslova Air Serbie. U 17:30 ima sastanak sa našim dopisnikom Lukom Babićem, te u 18:00 ima sastanak sa našom predstavnicom za Srbiju Petrom Franović. Na koncu u 20:00 se vraća Air Serbiom za Zagreb.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Niš je u II. mjesecu ostvario 15.511 putnika. Slabo obzirom da je dobio 5 PSO linija sa 12 tjednih polazaka koje se vrlo izdašno financiraju od strane Srbije. U II. mjesecu Niš je još uvijek imao rezanja od strane Wizz Aira i Ryanaira. Ovo je više nego u I. mjesecu kada je ostvario 14.149 putnika, no još uvijek bitno manje od II. mjeseca 2019. kada je imao 23.651 putnika. Ovo je tek 65,5% putnika iz 2019, što je bitno ispod EU prosjeka. U II. mjesecu 2021. Niš je imao samo 1670 putnika.

Aerodrom je u II. mjesecu ostvario 222 operacije (64 u II/2021.). Niš je u II. mjesecu ostvario samo 5,8 tona carga (prošle godine nije imao carga u II. mjesecu). Niš je od početka godine imao 29.660 putnika na 440 operacija, te 6,5 tona carga (prošle godine 60,2 tone).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Air Serbia tijekom III. mjeseca povećava broj letova za 18 letova tjedno i to dodaje slijedeće letove:

 • Amsterdam subotom od 19.3.
 • Bucharest subotom od 26.3.
 • Larnaca četvrtkom od 24.3.
 • Moskva petkom od 18.3.
 • Paris četvrtkom od 17.3.
 • Podgorica petkom od 25.3.
 • Skopje utorkom i četvrtkom od 17.3.
 • Tirana četvrtkom od 24.3.
 • Zagreb subotom od 20.3.
 • Zurich subotom od 26.3.
 • Bruxelles kreće letjeti od 15.3. utorkom i četvrtkom
 • Sofija kreće letjeti od 14.3. ponedjeljkom i četvrtkom, a od 21.3. se dodaje subota i nedjelja, te drugi let ponedjeljkom

Kompanija gubi jedan let za London, ponedjeljkom od 21.3. To znači da će krajem mjeseca kompanija imati 17 letova više nego sada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je već 10.3, tj. samo je 17 dana do pokretanja ljetnog reda letenja, Air Montenegro još uvijek nema objavljenu obnovu letova na liniji Podgorica-Frankfurt. I to ne samo da se linija ne obnavlja krajem III. mjeseca, nego nije objavljena za cijelu godinu.

Znači li to da je Air Montenegro odustao od ove linije ili samo kompanija ne radi dobar posao pa još uvijek nije stavila u prodaju karte. A ako je drugi slučaj kompanija će se ponovo pitati zašto loši rezultati i katastrofalan load faktor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia je u II. mjesecu ostvarila 80.122 putnika. Ovo je 78% više putnika nago u istom mjesecu lani (44.963), te 11,1% manje nego u I. mjesecu ove godine (90.000). Prilično fascinantan rezultat poglavito u kontekstu činjenice da je kompanija porezala broj letova za čak 26%. Ovo samo znači da je kompanija uspjela povećati load faktor. Naravno na ovu brojku je i utjecao rat u Ukrajini koji je ozbiljno povećao broj putnika zadnjih 4 dana II. mjeseca, poglavito od kada je Aeroflot i Nordwind prekinuo letove za Beograd.

autor: Alen Šćurici, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.