Novosti iz regije

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je otvorila turistički informativni centar na Aerodromu Sarajevo. Turistički informativni centar će putnicima pružati informacije o događajima u Sarajevu, turističkim atrakcijama, izletima, hotelima, restoranima, rent’a’carovima i ostalim detaljima bitnim za turiste. TIC će raditi svaki dan. Iskrene čestitke Sarajevu, ovime Sarajevo ulazi u krug malog broja aerodroma regije koji imaju TIC. Tako što je moguće obzirom na velik porast broja putnika, poglavito od otvaranje baze Wizz Aira i velikog broja linije prema Bliskom istoku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Mala slovenska zrakoplovna tvrtka Flycom Aviaton koja operira sa Lesca, kod Bleda, sa dva helikoptera Airbus AS350 (5 putnika) i EC120 (4 putnika) sada je nabavila i prvi avion Cessnu C208B Grand Caravan Ex koja uz jednog pilota prima 9 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flycom

Poslali smo vrlo precizan upit MZL Zagreb:

U informacijama koje smo dobili od Vas rekli ste nam da je 14 putnika na letu Zagreb-Cherleroi Ryanaira pogrešno ispunili obrazac i da su zato zamoljeni da izađu iz aviona, te da policija nije intervenirala jer putnici nisu pružali nikakav otpor. Obzirom na pisanje nekih medija, ali i na neke nelogičnosti u cijelom slučaju molimo slijedeće odgovore:

 1. Je li istina da su se putnici prijetili osoblju MZL Zagreb na gateu?
 2. Je li istina da su putnici fizički nasrnuli na osoblje MZL Zagreb na gateu?
 3. Je li istina da su putnici nasilno i bez dozvole osoblja MZL Zagreb ušli u avion?
 4. Je li istina da putnici nisu uopće ispunili potreban obrazac?
 5. Radi li se o hrvatskim državljanima ili državljanima belgije?
 6. Je li istina da je policija pokrenula postupak protiv putnika?

 

Na ova pitanja dobili smo slijedeći odgovor:

Policija se očitovala o događanjima na zračnoj luci u petak, 26. studenoga 2021. Međunarodna zračna luka o ovom slučaju može komentirati samo da su djelatnici zračne luke u procesu kontrole potrebnih putnih dokumenata na letu za Brussel postupali sukladno procedurama zrakoplovne kompanije. Svaki putnik je osobno odgovoran za posjedovanje svih potrebnih putnih dokumenata, a prema zahtjevu zrakoplovne kompanije.

 

Da se radilo o napadu na osoblje MZL Zagreb ili nasilni ulazak u avion ista bi vrlo vjerojatno reagirala drugačije i osudila bi napad, kao što bi i policija drugačije reagirala, te bi imala bitno drugačije priopćenje.

 

UPDATE: Nakon još nekoliko telefonskih razgovora koje sam obavio možemo rezimirati slijedeće:

1. 14 putnika došlo je na gate bez potrebnih dokumenata

2. Zaposlenici MZL Zagreb su ih obavijestili da bez tih dokumenata ne mogu u avion

3. Putnici su ovo ignorirali i ušli u avion.

4. Nisu bili bezobrazni ni nasilni, samo su ignorirali.

5. Djelatnici su zbog toga pozvali policiju i kada je policija stigla zatražili su sve putnike da napuste avion (preko posade aviona)

6. Istime je izdvojeno 14 putnika koje je policija otpratila sa gatea. Putnici nisu pružali baš nikakav otpor pa policija nije trebala reagirati.

7. Ostali putnici vratili su se u avion.

8. Protiv putnika se ne vodi posupak.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Kako se pisalo sve i svašta o 14 putnika koji su maknuti sa leta Ryanaira na liniji Zagreb-Charleroi, nazvao sam MZL Zagreb i Policijsku upravu Zagrebačku te sam dobio slijedeće informacije. Putnici nisu pravilno ispunili obrazac koji moraju ispuniti prije puta i koji se predaje kompaniji. Kompanija je isto ustanovila nakon što je provjeravala obrasce a koji su joj predani prilikom ulaska u avion. Ne mogu to učiniti na check-inu jer Ryanair nema check-in nego putnici to rade online. Istim je kompanija zatražila od putnika da napuste avion zbog pogrešno ispunjenog obrasca. Da bi avion što prije nastavio put nije se čekalo da putnici ponovo ispune obrazac.

Kako se radi o nogometnim navijačima Genka kompanija je zatražila asistenciju policije u strahu da bi mogli raditi izgrede. No, putnici nisu pružali nikakav otpor i policija nije imala baš nikakve intervencije nego se povukla čim su putnici izašli iz aviona. Protiv putnika se ne vodi nikakva kaznena (krivična) istraga. Ovo nije prvi slučaj da je od putnika zatraženo da napuste avion radi krivo ispunjenih ili neispunjenih obrazaca.

Neki mediji pišu da su putnici ušli u avion nasilno i nisu htjeli predati obrasce uopće, te da su nasrnuli na djelatnike MZL Zagreb, mi od službene osobe MZL Zagreb nismo dobili takvu informaciju iako smo ih to jasno pitali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Umro je Rifet Karasalihović, direktor Aerodroma Tuzla od 2016. do 2019. Gospodin Karasalihović je umro u 59 godini života od srčanog udara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Serbia i nova talijanska ITA su potpisali code-share sporazum. Bilo je za očekivati da će Air Serbia potpisati sporazum sa ITA-om obzirom da je imala isti takav sporazum sa Alitaliom. Ipak nije se očekivalo da će se ovaj sporazum potpisati tako brzo, svakako ne prije kasnog proljeća, obzirom da ITA pokreće letove za Beograd tek u VIII. mjesecu. Evidentno je ovo jedan od razloga zašto Air Serbia povećava Rim (već u XII. mjesecu), te ekstremno pojačava broj letova za Rim i Milano ovog proljeća.

ITA je vrlo agilna u potpisivanju code-share sporazuma. U tek mjesec i pola od pokretanja nove kompanije ista je već potpisala niz code-share sporazuma sa raznim kompanijama diljem planete: Delta, Air Malta, TAP, Air Europa, Bulgaria Air, TAROM, a uskoro će sporazum potpisati i sa Air France i KLM.

Ipak ovako brzo potpisivanje sporazuma sa Air Serbiom pokazuje još jednom koliko je Air Serbia agilna i da ekstremno brzo rješava pitanja bitna za kompaniju. Iskrene čestitke još jednom. Air Serbia je svoje kodove stavila na letove za Atenu, Tiranu, Bari, Brindisi, Genovu, Cataniu, Lamezia Terme, Palermo, Torino, Trst i Veneciju. ITA je pak stavila svoje kodove na letovima iz Rima i Milana za Beograd, te preko Beograda za Atenu, Solun, Bukurešt, Sofiju, Tiranu, Banja Luku, Ljubljanu, Podgoricu, Tivat, Sarajevo i Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas je sa leta Ryanaira Zagreb- Charleroi izbačeno 14 putnika zbog čega je avion kasnio sat i pola u polijetanju. Avion je bio na izlazu 28 koji je u 16:30 započeo sa ukrcajem. No, po smještaju putnika u kabinu zamoljeno je 14 putnika da uzmu svoje stvari i napuste avion, nakon čega su u policijskoj pratnji isti udaljeni od gatea. Putnicima je rečeno da su u avionu ilegalno. Potom je kapetan zatražio od svih putnika da napuste avion, da bi se putnici ponovo ukrcali oko 18:00 sati. Avion je konačno poletio u 18:15.

U avionu je bilo 156 putnika što čini izvrstan load faktor od čak 86,7%, što je i više od trenutnog prosjeka Ryanaira. Policija je u zrakoplovu bila preventivno, no kako putnici nisu pružali nikakav otpor niti se ponašali protupravno nije bilo potrebe za intervencijom policije.

I ovdje moramo postaviti pitanje kako je moguće da nakon svih sigurnosni provjera, policijske kontrole na granici, te procedure boardinga 14 putnika može uči u avion „ilegalno“. Konačno, koja služba je to naknadno i kako utvrdila? Zbog nečijeg propusta avion Ryaniara je kasnio sat i pola, a svi znamo da ako se radi o propustu službi zračne luke da Ryanair naplaćuje vrlo visoke penale i gubitak koji je kompanija ostvarila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa grupa i dalje ima daleko više letova za Beograd od Air Serbie prema Lufthansinim hubovima. U ovom momentu Lufthansa grupe za Frankfurt leti 11 tjednih letova za Beograd i 14 tjednih letova za Minhen. Air Serbia pak leti samo 5 letova za Frankfurt.

Austrian leti 10 tjednih letova za Beograd, no i Air Serbia je smanjila broj letova za Beč na tek 7 tjedno.

Swiss pak leti 12 tjednih letova za Beograd. Air Serbia na ovoj liniji ima više polazaka iako je Swiss cijelo ljeto imao bitno više letova, pa sada leti 14 tjednih polazaka. Air Serbia leti i 1 tjedni let za Brussels.

To znači da Lufthansa grupa za Beograd leti 47 tjednih letova, a Air Serbia prema hubovima Lufthansa grupe tek 27 tjednih letova, dočim je Lufthansa grupa i dalje dominantna u Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair je objavio 10 novih linija iz Zadra ove godine:

 • Liverpool od 27.3. četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm Arlanda od 27.3. srijedom i nedjeljom
 • Bordeaux od 28.3. ponedjeljkom i petkom
 • Torino od 28.3. ponedjeljkom i petkom
 • Bornmouth od 29.3. utorkom i subotom
 • Nuremberg od 29.3. utorkom i subotom
 • Birmingham od 30.3. srijedom i subotom
 • Newcastle od 30.3. srijedom i nedjeljom
 • Pisa od 30.3. srijedom i subotom
 • te Rim Fiumicino umjesto Ciampina od 27.3. četvrtkom i nedjeljom

Obzirom da će ogromna većina linija ove godine krenuti od kraja III. mjeseca, a ne od VII. mjeseca kao 2021, uz ove nove linije za očekivati je da će Zadar imati više putnika 2022. nego je imao 2019.

autori: Marko Bilić, suradnik (Split) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Veliko razočaranje u Sarajevu. Iako su pompozno najavljivane nove linije Wizz Aira koje kreću od sredine XII. mjeseca iste će operirati tek tri tjedna, do prvog tjedna u I. mjesecu, a potom se otkazuju sve do III. mjeseca. Neke linije su potpuno otkazane do proljeća i neće se operirati ni u XII. mjesecu:

 • Hahn se operira do 8.1. i potom tek od 26.2.
 • Hamburg se operira do 7.1. i potom tek od 3.3.
 • Malmo se operira do 8.1. i potom teko od 5.3.
 • Cologne se operira do 8.1. i potom tek od 28.3.
 • Bilund se operira od 7.1. i potom tek od 28.3.
 • Trevizo se neće operirati u XII. mjesecu nego tek od 29.3.
 • Sandefjord se neće operirati u XII. mjesecu nego tek od 2.4.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zbog najžešćeg europskog lockdowna u Austriji oba prijevoznika na liniji Beč-Beograd su bitno smanjila broj tjednih polazaka. Iako je Austrian početkom 11. mjeseca letio čak 15 tjednih letova za Beograd (svaki dan dva, petkom tri) sada je broj letova smanjio na 10 tjedno (svaki dan po jedan, osim ponedjeljka, utorka i petka kada leti dva leta). U tjednu od 6.12. Austrian će imati 11 letova (dva leta u ponedjeljak, četvrtak, subotu i nedjelju), u tjednu od 13.12. isto toliko (svaki dan po dva leta, osim nedjelja kada ima jedan let, te utorka kada nema letova), no od 20.12. kompanija će imati 14 tjednih letova (svaki dan dva).

No i Air Serbia je smanjila broj letova za Beč. Umjesto planiranih 9 tjednih letova (po dva ponedjeljkom i petkom) kompanija je smanjila broj letova na 7 tjedno. Kompanija od 17.12. povećava broj letova na 10 tjedno (svakodnevno te drugi dnevni let u ponedjeljak, petak i nedjelju).

Ovime su oba prijevoznika smanjila broj letova sa 24 na samo 17 tjedno. Broj letova će se vratiti na 24 tjedno tek od 20.12. Naravno, ako Austrija ne produži lockdown i nakon 12.12. kako je za sada najavljeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Croatia Airlines je prije par mjeseci platila velik iznos novaca Boston Consulting Grupi za tzv. postcovid strategiju i za to nije dobila skoro ništa. Mjere koje je kompanija iznijela iskreno im je mogao reći i bilo koji najslabiji zrakoplovni entuzijasta u regiji. Zbog provođenja ovih mjera kompanija je odlučila postaviti grupe za provođenje mjera.

No, ono što bode u oči je da će voditelji tih grupa biti postojeći manageri kompanije. Tako će nadzor projekta voditi Jasnim Bajić (CEO kompanije) i Zoran Barac (član NO). Voditelji projekta će biti Slaven Žabo, Branka Sremac, Davor Mišić i Ana Marija Jurković. Voditelji projektnih timova su: Tomislav Imprić (tehnika i održavanje), Alenka Klemen (flota), Krešimir Mlinar (mreća i upravljanje prihodima), Slaven Žabo (prodaja i nabava), Branka Sremac (organizacijska učinkovitost) i Davor Mišić (operacija i učinkovitost posada).

Kompanija ističe glavne ciljeve postcovid strategije: optimizacija poslovnih procesa i same kompanije; otvaranje novog potencijala kroz optimizaciju mreže letova; postepenu zamjenu i obnovu flote; dodatne mogućnosti rasta uz veću operativnu, tržišnu i financijsku učinkovitost.

I na kraju spala knjiga na dva slova. Nismo vidjeli ništa konkretno, nema najava novih linija, nema najava konkretnih mjera. Sva postcovid strategija je tek nabacivanje floskula, a očekuje se da će racionalizaciju i profitabilnost kompanije provesti ljudi koji već 20 godina nisu u stanju firmu dovesti u zeleno. Čudna neka logika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako ovaj portal ne piše o vijestima iz ratnog zrakoplovstva, ipak ne možemo se ne osvrnuti da su danas iznad Zagreba letjeli francuski Dassault Rafali koji su obilježili potpisivanje ugovora između Hrvatske i Francuske za 12 ovih rabljenih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dassault

Ryanair od 20.12. do 5.1. povećava liniju Zagreb-Dublin sa tri na četiri tjedna leta (utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom). Kako je ova linija trenutno najskuplja linija u zagrebačkoj mreži gdje se osnovna karta naplaćuje čak 125 EUR (167 sa manjim koferom u kabini), jasno je da je interes putnika više nego velik.

Linija Zagreb-Eindhoven povećava se sa dva na tri leta samo 21.12. (ponedjeljak, utorak, četvrtak), no u tjednu od 3. do 7.1. linija će operirati 4 puta tjedno (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom).

U trećem tjednu (20-26.12.) na liniji Zageb-Gothenburg Ryaniar će povećati broj operacija sa tri na četiri tjedno (ponedjeljak, utorak, petak i nedjelja). No, od 3. do 9.1. linija će imati čak 6 tjednih letova (svaki dan osim subote).

Linija Zagreb-Malaga od 21.12. do 4.1. će operirati tri umjesto dva tjedna leta (utorak, srijeda, subota).

Linija Zagreb-Malmo će u tjedno od 28.12. imati tri umjesto dva leta (utorak, srijeda, subota), te u idućem tjednu čak četiri leta (utorak, srijeda, četvrtak i subota).

Linija Zagreb-Oslo će od 29.12. do 1.1. letjeti tri puta umjesto dva leta tjedno (srijeda, četvrtak, subota). Ovo znači da će Ryanair oko Nove godine za Zagreb imati 7 do 10 dodatnih letova tjedno, tj. ukupno njih 68-71 (10 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nizozemski avioprijevoznik KLM će u razdoblju od 10.1. do 30.1. sljedeće godine imati 10 tjednih letova na liniji Amsterdam – Zagreb umjesto trenutnih 14. Počevši od 10.1. dva dnevna leta prema Zagrebu će imati srijedom, petkom i nedjeljom dok će dva leta u pravcu Amsterdama imati ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Sve ostale dane navedeni gradovi će biti povezani jednim dnevnim letom KLM-a. Već od 31.1. broj letova će se ponovno vratiti na dva dnevno.

autor: Marko Bilić, suradnik (Split), foto: KLM

EasyJet je do 2019. bio druga kompanija po broju sjedala, odmah iza Croatie Airlines. No, ove godine je pao na treće mjesto, obzirom da ga je preskočio Ryanair koji je otvorio dvije baze sa pet aviona (u Zagrebu i Zadru).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Banja Luka je u X. mjesecu ostvarila 17.964 putnika (u X/2020 1073) na 260 operacija (u X/2020 102). Aerodrom ni ovog ni prošlog X. mjeseca nije imao carga. U prvih 10 mjeseci Banja Luka je ostvarila 104.736 putnika (pršle godine 43.775) na 2007 operacije (prošle godine 1437). U prvih 10 mjeseci prošle godine Banja Luka je imala 115,4 tone carga, ove godine tek 1,2 tone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Pošle godinu i par meseci haosa zbog nemanja taksi šaltera (radi rekonstrukcije i/ili pandemije) i posle mnogobrojnog pisanja raznih medija o ovom problemu, vraćen je taksi šalter na Aerodrom Beograd. Putnici će opet moći da kažu svoju destinaciju na šalteru i da dobiju fiksnu cenu po kojoj će ih voziti, a ne da ih divlji taksisti vuku za rukav i uzimaju im nenormalne pare. Dolazni putnici više ne moraju da se penju do odlazaka kako bi uopšte uzeli taksi, već će to uraditi odmah na izlasku na dolascima.

Cene su podeljene u 6 zona, pa tako: Zona 1 (Novi Beograd, Zemun) košta 1400Din, Zona 2 (Batajnica, Vračar, Dorćol) 1800Din, Zona 3 (Ovča, Karaburbma, Žarkovo) 2200Din, Zona 4 (Resnik, Vinča) 3000Din, Zona 5 (Obrenovac, Grocka) 4500Din, a Zona 6 (Lazarevac, Mladenovac) 6000Din.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Za nove PSO linije iz Kraljeva i Niša Srbija će izdvojiti enormnih 23,7 milijuna EUR. Linije će se operirati od 1.1.2022. do 31.12.2023. što znači da će za 10 linija, od kojih su 4 sezonske (iz Niša za Atenu i Tivat, te iz Kraljeva za Solun i Tivat) i 6 cjelogodišnjih država izdvajati 11,9 milijuna EUR godišnje. Sve linije imaju frekvenciju od 2 tjedna leta osim Beograda koji ima 4 tjedna leta.

To znači da će za 984 leta Srbija plaćati 11,9 milijuna EUR godišnje. Hrvatska za 3496 Croatijinih letova plaća 10,3 milijuna EUR. To znači da Hrvatska Croatiji po letu plaća 2.946 EUR, dok Srbija po letu plaća 12.093 EUR ili 4,1 puta više. Trade Air za 832 leta dobiva 2,3 milijuna EUR ili 2.764 EUR po letu. Samo na liniji Beograd-Niš prijevoznik će dobivati 70,42 EUR po sjedalu za povratni let, što je više nego što je trošak ove linije, pa i da avion ide potpuno prazan. Do ove godine Srbija je izdvajala manje od pola iznosa (5 milijuna EUR) za više linija tj. 12 linija (11 cjelogodišnjih) iz Niša.

Uz to Air Serbia nije ispoštovala prethodni ugovor u kojem je trebala operirati 12 linija do 2023. a umjesto toga je tijekom 2019. operirala tek 11 linija, u 2020. tek jednu liniju za Hahn, a u 2021. cjelogodišnju liniju za Hahn i sezonsku liniju za Tivat.

PSO će se provoditi u četiri različite grupe letova. U prvoj grupi su letovi iz Niša za Hahn, Cologne, Ljubljanu i Atenu, te iz Kraljeva za Solun. U drugoj grupi su letovi iz Niša i Kraljeva za Istanbul, u trećoj grupi iz Niša i Kraljeva za Tivat, a u četvrtoj grupi iz Niša za Beograd. Sve linija će se operirati sa avionom od 140 mjesta, osim letova iz Kraljeva, te letovi iz Niša za Atenu i dva leta za Beograd koji će biti sa avionom od najmanje 65 mjesta.

Prema uvjetima tendera evidentno je da jedino Air Serbia može ispoštovati uvjete u tako kratkom roku. Dakle, evidentno ja da se radi o ogromnom novcu koji se ničime ne može opravdati, te da se ovdje zapravo radi o flagrantnoj indirektnoj financijskoj pomoći Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Kraljevo

Croatia Airlines od 7.12. povećava broj tjednih letova za Copenhagen sa 5 tjedno (svaki dan osim utorka i subote) na svakodnevne.

Od 6.12. kompanija je povećala i letove za Zurich sa 11 na 14 tjedno, tj. na dva leta dnevno. I Zurich i Copenhagen su time dobili broj frekvencija koje su imali prije Covida-19. Obije linije će ovako prometovati cijelu zimu.

O povećanju linije za Bruxelles sa 6 na 11 letova smo pisali jučer. Ukupno od 6.12. Croatia povećava broj letova za 10 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

EasyJet će povećati broj letova na liniji Basel-Beograd oko nove godine. Linija se trenutno operira 2 puta tjedno (petak i nedjelja), od 6.12. kreće treći let (ponedjeljkom), a od 15.12. i četvrti (srijedom). Linija će se tako operirati do 10.1. kada se ponovo vraća na dva tjedna leta. Od 7.2. easyJet će ponovo uvesti četiri tjedna leta kako će se operirati do kraja zimskog reda letenja. Ovo je posebno pohvalno radi konkurencije koju easyJet ima u Wizz Airu na istoj liniji.

Kompanija će tijekom Nove godine povećati i letove za Genevu. Linija se trenutno operira dva puta tjedno (petak i nedjelja), a od 16.12. će se operirati šest puta tjedno (svaki dan osim subote). Linije će se tako operirati do 10.1. kada se ponovo vraća na dva tjedna leta. Od 7.2. linija se planira operirati 4 puta tjedno, a od 22.2. će se operirati 6 puta tjedno.

EasyJet tijekom Nove godine obnavlja i liniju Berlin-Beograd koju će operirati četiri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja) od 17.12. do 10.1. Linija će se ponovno obnoviti tek 27.3.

Na liniji Priština-Geneva easyJet leti 7 tjednih letova, no od 1.12. uvodi 10 tjednih letova (2. let ponedjeljkom, srijedom i petkom) do 17.1. Linija će od 7.2. imati 9 tjednih letova, a od 16.2. 10 tjednih letova.

Na liniji Priština-Berlin easyJet će letjeti dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od 15.12. će istu povećati na 4 tjedno (dodaje srijedu i nedjelju), a kako će letjeti do 10.1. Linija će se povećati na 4 tjedno od 31.1.

Na liniji Priština-Basel easyJet leti svakodnevno. Od 4.12. letjet će 9 tjednih letova (dodatni let utorkom i subotom). Od 16.12. uvodi se i 12 letova uz dodatne letove ponedjeljkom, četvrtkom i petkom. Kompanija će tako operirati do 17.1. kada smanjuje na 10 letova (dodatni let ponedjeljkom, petkom i subotom). od 8.2. ponovo će imati 12 letova (svaki dan dva, osim srijede i nedjelje kada ima jedan let).

Trenutno za Gatwick iz Ljubljane easyJet leti dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a ovaj broj letova povećat će na četiri puta tjedno (dodaju se letovi četvrtkom i nedjeljom) od 16.12. do 9.1. Kompanija će od 13.2. povećati broj letova na 4 tjedno, a od 29.3. na 6 tjedno.

Za Skopje easyJet leti dva tjedna leta (ponedjeljak i petak). Od 16.12. uvodi i 3. let četvrtkom, kako će operirati do 6.1. Isti taj let ponovo uvodi 10.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Austrian za Zagreb neće letjeti u ponedjeljak 6.12. i nedjelju 19.12, a Croatia Airlines neće letjeti u četvrtak 9.12. Croatia tradicionalno ne leti i na Božić 25.12. Istim u XII. mjesecu za Zagreb neće biti 3 od 30 letova. Croatia neće letjeti ni u subotu 1.1.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Eurowings je tijekom ljeta imao 34 leta na 10 linija iz Prištine. No, ove zime leti 8 linija sa 21 tjednim letom (u prosjeku 3 dnevno) i to za: Dusseldorf (svaki dan osim utorka i četvrtka), Stuttgart (svaki dan osim utorka i četvrtka), Minhen (ponedjeljak, srijeda, petak i subota), Frankfurt (utorak, četvrtak i subota), Zurich (nedjelja), Hamburg (subota), Hanover (subota) i Geneva (nedjelja od 19.12.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Zračna luka Zadar je u ovoj sezoni imala izuzetne rezultate, najbolje u Hrvatskoj i regiji. U VII. mjesecu Zadar je imao 118.067 putnika, dok je u 2019. imao 145.406 putnika. No, u VIII. mjesecu Zadar je imao i više putnika nego 2019. jer je ostvario čak 166.100, dok je 2019. imao 153.675 putnika. I u IX. mjesecu Zadar je imao više putnika jer je ostvario 116.591 dok je 2019. imao 116.494. U X. mjesecu Zadar je imao nešto manje putnika 79.949. jer je 2019. imao 83.590 putnika. Ovo pokazuje da je Zadar u zadnjih tri mjeseca bio iznad razine 2019. godine što je više nego dobar trend.

Zadar je u prvih 10 mjeseci ostvario 510.760 putnika, što znači da će do kraja godine imati oko 513.000 putnika. U 2020. Zadar je imao samo 120.747 putnika pa je povećanje od čak 424,9% više putnika u godinu dana. 2019. Zadar je imao 801.347 putnika, dakle ove godine Zadar ima 63,7% putnika iz 2019. 2019. Zadar je imao 11.046 operacija aviona, a do sada ove godine imao je 9700 operacija, dočim će do kraja godine imati bar 9800 operacija.

Brojku iz 2019. Zadar će vrlo vjerojatno dostići 2023. godine, poglavito što iduće godine letovi Ryanaira kreću već krajem III. mjeseca, a ne od VII. mjeseca kao ove godine. Stoga bi se moglo desiti da brojke iz 2019. dostigne već i iduće godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Croatia Airlines povećava broj letova za Bruxelles. Od 6.12. Croatia će imati dva leta dnevno svaki radni dan (u 6:30 i 17:30 sati), te jedan let u nedjelju popodne. Istim će kompanija letjeti 11 letova tjedno, isti broj kao i prije Covida-19. Croatia ne leti subotom.

Vrlo vjerojatno je ovo odgovor na Ryanairove letove za Charleroi. Ryaniar leti za Charleroi četiri puta tjedno, a od 2.4. planira liniju povećati na pet puta tjedno, i to je bila prva linija koju je pokrenuo. Ryanair na ovoj liniji leti za 75 EUR sa koferčićem 55x40x20, dok Croatia Bruxelles ima među najjeftinijim letovima i leti za 153 EUR. Spusti li Croatia još malo cijenu (na oko 130 EUR), uz ovu količinu frekvencija iskreno mogla bi biti konkurentna na liniji. Ryanair na liniji ima kapacitet od 720 sjedala tjedno, a od IV. mjeseca će imati 900 sjedala, dok će Croatia od XII. mjeseca ima 836 sjedala tjedno.

Kako je do 6.12. ostalo samo 13 dana vrlo vjerojatno Croatia neće smanjivati ove letove jer bi morala plaćati kompenzacije, no već je u prošlosti kompanija imala najavljene letove sa bitno više frekvencija koje je potom smanjivala netom prije prvih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Eurowings neće operirati liniju Dusseldorf-Zagreb od 1.1. (zadnji let 28.12.) do 8.1. tj. neće odletjeti 3 planirana leta. No, kompanija će ponovo od 11.1. redovno operirati dva puta tjedno (utorkom i subotom).

Eurowings smanjuje i letove na liniji Dusseldorf-Split sa dva tjedno na samo jedan tjedno (subotom). Letovi utorkom se prekidaju 5.1. a ponovo se uspostavljaju 16.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ETF je do sada prevezao 135.000 putnika na oko 1500 letova. Kompanija u ovom momentu ima dva Boeinga 737-800 u floti, a ozbiljno istražuje mogućnosti najma trećeg, a možda čak i četvrtog Boeinga 737-800 tijekom 2022. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Gullivair je trebao sa dva Aibrusa A330-200 dovesti IT sručnjake iz Bombaja u Dubrovnik 25.11. uz povratne letove 29.11, što nam je potrvrdila i Zračna luka Dubrovnik. No, letovi su ipak otkazani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gullivair

Vinci je u koncesiji Aerodroma Beograd od 22.12.2018. Prema N1 (svi podaci u ovom tekstu su sa N1) u posljednje dvije godine poduzeće Aerodrom “Nikola Tesla” koje kontrolira koncesiju je u ozbiljnim gubicima. U prvih 9 mjeseci ove godine poduzeće je u gubitku od 1,2 milijuna EUR. Ovo je smanjenje od 75,5% spram istog perioda prošle godine. U prvih 9 mjeseci poduzeće je imalo 3,7 milijuna EUR prihoda, što je 69,2% više nego u istom periodu 2020. Od VII. do IX. mjeseca poduzeće je ostvarilo gubitak od 0,9 milijuna EUR, dok je u istom periodu lani gubitak bio 1,7 milijuna EUR. Likvidnost poduzeća je na kraju IX. mjeseca bila 5,5 milijuna EUR, što je smanjenje od 23,3% spram 2020.

Vinci je u 2019. uplatio samo 4,5 milijuna EUR koncesijske naknade iako je bilo navedeno da će plaćati od 5 do 16 miljuna EUR. U 2020. Vinci nije uplatio bar dvije kvartalne rate koncesijske naknade. Vinci se pozvao na ugovor koji javnosti nije dostupan, te se ne može znati što u njemu piše vezano uz velike poremečaje u tržištu poput pandemije. U prvih devet mjeseci ove godine po koncesijskoj naknadi uplaćeno je 3,6 milijuna EUR.

Vinci je na Aerodromu Beograd u prošloj godini imao gubitak od 51,1 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Condor je u prodaju stavio tri nove linije. Od 21.5. Condor će letjeti na liniji Dusseldorf-Rijeka, dva puta tjedno (srijeda i subota). Od istog datuma letjet će i iz Frankfurta za Rijeku i to jednom tjedno (subotom).

Kompanija od 21.5. leti i na liniji Frankfurt-Dubrovnik, jednom tjedno (subotom). Condor je najavio i letove Dusseldorf-Dubrovnik no linija još uvijek nije stavljena u prodaju. Condor sezonski leti iz Splita za Dusseldorf, Frankfurt i Minhen. Prošlog ljeta letio je po dva tjedna leta za svaku od ovih destinacija, a za Minehn jednom tjedno.  Ove godine kompanija planira letjeti iz Splita za Dusseldorf  od 10.4. jednom tjedno, te od 20.5. čak četiri puta tjedno (utorkom, četvrtkom, petkom i subotom). Iz Splita za Frankfurt kompanija planira letjeti od 8.4. dva puta tjedno, a do 26.5. tri puta tjedno (četvrtak, petak, nedjelja). I za Minhen kompanija planira više letova, te od 22.5. planira dva tjedna leta (petak i nedjelja). Kompanija za sada ne planira letove iz Pule, Zadra i Tivta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.