Novosti iz regije

Wizz Air pokreće liniju Skopje-Ljubljana tri puta tjedno. Ovo će Zagrebu uzeti veći dio slovenskih putnika koji su do sada putovali za Skopje preko Zagreba. Uz to Croatia Airlines pokreće Split-Skopje. To znači da splitski putnici i turisti više neće putovati preko Zagreba nego će ići preko Skopja. I Air Serbia povećava broj frekvencija za Skopje. Letove za Skopje pokrenuli su Lufthansa i Norwegian, Aegan povećava broj letova za Skopje.

Sve to skupa svakako nisu dobre vijesti za liniju Zagreb-Skopje i ostaje pitanje kako će se to reflektirati na liniju Zagreb-Skopje. Još da ovdje leti neka normalna kompanija, no inercija Croatie Airlines koja neće odgovoriti smanjenjem cijene na Wizz Air u Ljubljani, koja konstantno smanjuje broj konekcija preko Zagreba i koja će i dalje govoriti „prerano je“ ne daje nam pravo da budemo optimisti. A to znači da će linija raditi sa gubitkom i neminovno će se u budućnosti smanjiti broj tjednih letova. A to pak znači još slabiju konektiranost, još manje potencijalnih putnika. A da, Croatia Airlines! To je dovoljno reći.

Očekuje se da će Wizz Airovi letovi na liniji Skopje-Ljubljana naštetiti i Air Serbiji jer više neće biti putnika Ljubljana-Beograd-Skopje, kojih putnik je bilo prilično mnogo.

Wizz Air će uz Ljubljanu pokrenuti još i letove iz Skopja za Luxembourg, Stuttgart i Salzburg. Ovi letovi se pokreću sukladno novim poticajima Makedonije. Wizz Air će na liniji Ljubljana-Skopje uzimati dvije subvencije, onu slovensku i onu makedonsku. Subvenciju će dobiti i Lufthansa za 10 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Piloti Croatia Airlines će se preškolovati (Type rating) o trošku Airbusa i to 5 posada po avionu, tj. ukupno 120 pilota. To znači da će svi piloti Croatie Airlines imati plaćeno i osigurano školovanje, vrlo vjerojatno u Toulouseu. U prošlom članku smo postavili pitanje gdje će piloti obavljati redovne treninge na simulatoru obzirom da istih u Europi ima jako malo i da su prilično skupi.

No, sada se postavlja pitanje kako i gdje će se školovati tehničari. Njihov type traning traje 8 tjedana. Naravno tehničara ima manje, ali ipak ova brojka jest značajna. Konačno oni tehničari koji imaju dozvolu za full power engine run moraju se školovati i na simulatorima. Nije jasno hoće li i ovo platiti Airbus ili ne.

Uz to Croatia sada mora nabaviti ogromnu količinu novih alata, dizalica, hidrauličnih agregata, rezervnih dijelova… za održavanje novog tipa aviona. I naravno ovdje se postavljaju tri pitanja. Koliko će sve to koštati, gdje će se i kako nabaviti rezervni dijelovi kojih jednostavno nema i radi čega je brdo A220 diljem svijeta prizemljeno, te kako će se sve to obaviti obzirom na manjak tehničara i upitnost može li si Croatia dozvoliti dugoročno školovanje i izuzeće tehničara iz hangara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Croatia Airlines pokreće liniju za Mostar 3.5. No, karte je počela prodavati tek 19 dana prije prvog leta. Zašto pobogu? Zašto sve nije bilo spremno pa bi karte mogle u prodaju prvi dan nakon što je natječaj završen. Čak štoviše karte su se mogle staviti u prodaju i prije dogotavljanja natječaja. Pa to radi i Ryanair, a onda ako se izjalovi posao jednostavno ukinu linije i vrate novac. Sjetimo se prvog pokušaja letova za Tuzlu kada su prodavali karte, a onda sve otkazali jer nisu uspjeli postići sporazum sa Tuzlom.

No, tako nešto očekivati od Croatie? Bolje je ovako. Prodavati karte samo 19 dana prije prvog leta. Ma nema veze što to znači vrlo malo putnika u prvih 15-20 dana operacija. Koga to briga. Jel to bitno?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Morava je u III. mjesecu ostvario 703 putnika (829 u III/2022). Ovo je već drugi mjesec za redom u kojem je Morava ostvarila bitno manje putnika nego u istim mjesecima prošle godine. Aerodrom je imao 38 operacija (42 u III/2022). U prava tri mjeseca Morava je ostvarila 1689 putnika (1822 u prva tri mjeseca 2022) i 106 operacija.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Morava

United od 1.8. uvodi Premium Plus kabinu na neke od Boeinga 767-300ER i 767-400ER. Među nizom linija na kojima će letjeti avioni sa ovom klasom, od 2.8. ova kabina će biti i na liniji Newark-Dubrovnik. United na ovoj liniji leti četiri puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Nove linije ove godine nemaju jedino Tuzla, Maribor, Portorož i Morava. Svi ostali aerodromi regije ih imaju, neki i više od 10. Rekorder je Beograd sa čak 30 novih linija.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Aedrodrom Morava

Hrvatska kontrola zračne plovidbe je imenovala novog direktora Marija Kunovca Vargu. Varga je funkciju preuzeo od Vlade Bagarića, bivšeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Varga je bio rukovoditelj Ureda za strategiju, razvoj i međunarodne odnose Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZP

Zračna luka Dubrovnik je uzela u najam prostor na Pilama, u sklopu restorana Dubravka, veličine 50 kvadratnih metara. Prostor je na izuzetno frekventnoj lokaciji i sigurno će biti vrlo posječen. Za prostor će se plaćati najam 10.000 EUR mjesečno. U ovom prostoru ZL Dubrovnik će prodavati Dubrovnik Pass. Grad Dubrovnik osigurava svakom prodavaču Dubrovnik Passa 10% od cijene. ZL Dubrovnik će u ovom prostoru prodavati i dio asortimana iz svoje Duty Free trgovine.

Dubrovnik Pass se u 2022. prodao u iznosu od preko 6 milijuna EUR, što je više nego se prodavao 2019. godine. Dubrovnik Pass se prodaje za 35 EUR kao dnevnu, 45 EUR kao trodnevnu i 55 EUR kao sedmodnevnu kartu. Dubrovnik Pass je zajednička digitalna ulaznica za sve kulturne i spomeničke atrakcije u Dubrovniku, za muzeje i ostale sadržaje.

ZL Dubrovnik sav prihod od prodaje Dubrovnik Passa planira utrošiti na aviopovezanost Dubrovnika tijekom zimskih mjeseci. Jako dobra inicijativa i dodatan prihod ZL Dubrovnik. Svaka čast!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Beograd je u III. mjesecu ostvario fascinantnih 472.594 putnika. Ovo je 127,0% putnika iz 2019. godine. Ogroman respect. U prvom kvartalu Beograd je ostvario 1.314.525 putnika. Aerodrom je imao 16% više operacija nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

U posljednjih par mjeseci Ljubljana je počela otimati putnike Zagrebu. Naime, u posljednjih par godina Zagreb je bio potpuno dominantan i gušio je Ljubljanu. No, u posljednje vrijeme Ljubljana je napravila par poteza koji su istinski hvale vrijedni. Tako je Finnair obnovio letove, ali će ih uz to imati duplo više od Zagreba (4 tjedno). Prošle godine Finnair je pokrenuo letove za Zagreb, no netom prije početka operiranja linija ukinuo je letove iz Ljubljane. Ove godine kompanija je očito odlučila prednost dati Ljubljani.

Ljubljana je pokrenula i letove Flydubaia u IX. mjesecu 2021. iako je ova kompanija letjela prije Covida-19 samo iz Zagreba, ne i iz Ljubljane. Od tada Ljubljana ima više letova Flydubaia nego Zagreb.

Jednako tako za Ljubljanu lete Wizz Air, Brussels, Swiss, easyJet i Transavia koji ne lete za Zagreb. I Air Serbia konstantno ima više letova za Ljubljanu nego za Zagreb. Cjelogodišnje letove za Ljubljanu ima i Air Montenegro (iz Podgorice, u top sezoni iz Tivta) koji ne leti za Zagreb, već na liniji za Podgoricu prometuje Ryanair. Ljubljana ima i daleko više chartera nego ih ima Zagreb.

Jasno je da Zagreb i dalje ima neusporedivo više linija i frekvencija, da Croatia Airlines pokriva niz destinacija koje lete druge kompanija iz Ljubljane (Wizz, Brussels, Swiss, easyJet, Transavia) od kada je bankrotirala Adria, da Zagreb ima 3,5 puta više putnika i da i dalje guši Ljubljanu. Ovo je posebno izraženo od 1.1.2023. od kada je Hrvatska ušla u Schengen. No, da se Ljubljana počela truditi i odgovarati, to svakako jest.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Charter i leisure prijevoznik Enter Air će 25.5. otvoriti letove iz Podgorice za Katowice, a od 1.6. za Poznan. Kompanija u regiji leti letove za Prištinu i Skopje. Kompanija u floti ima 26 aviona (Boeing 737-800 i 737-8), te 6 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Enter Air

Na natječaj za direktora Air Montenegra javili su se Goran Jandreoski (prijašnji direktor CAA Makedonije i direktor Aerodroma Crne Gore), Mark Anžur (direktor Adrie 2012-2016 i direktor Stobart Aira), Wayne Pearce (aviomanagement stručnjak i manager u Thai Airwaysu, Oman Airu, Etihadu i Qantasu), Vuk Stojanović (član Air Montenegro Boarda direktora i bivši CCO Montenegro Airlinesa), Igor Pavićević (asistent direktora Montenegro Airlinesa), Dražen Ćorović (pravnik) i Danilo Lukić (radio u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore). Ozbiljna konkurencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

ETF Airways ponovo obara rekorde u duljini svojih letova. Ovog puta je njihov zrakoplov  B737-800, registracije 9A-KOR obavio let između indijskog Mumbaia i Atene u trajanju od 7 sati i 20 minuta. Treba reći da je tome letu prethodilo pozicioniranje zrakoplova iz Hurghade u Mumbai od preko 5 sati leta, te povratak iz Atene u Hurghadu u trajnju od gotovo 2 sata.

Spomenuti zrakoplov uglavnom vikendima leti iz Hurghade prema brojnim destinacijama u Njemačkoj, što su letovi od preko 4 sata po legu. I preostala dva ETF-ova zrakoplova uglavnom lete legove po 4 i više sati. Jedan za NEOS iz Bergama prema Egiptu, a drugi za TUI iz Manchestera prema Kanarskim otocima, Cipru i Grčkoj.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: ETF

Zračna luka Brač je u III. mjesecu imala 47 putnika (25 u III/2022). Ovo je tek 27,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (171). Brač je imao 43 operacije (19 u III/2022). Aerodrom nema carga. Brač je od početka godine ima 82 putnika.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Brač

Croatijin avion Dash 8-400 9A-CQB je ostao u kvaru u Osijeku 10.4. Zbog toga nije odradio let iz Osijeka za Minhen, te iz Minehan za Split 10.4. Letovi su istim otkazani. Naime, u Osijeku je avion već bio napunjen putnicima za Minhen kada je puklo prednje staklo kopilota. Bez ikakvog povoda. Bolje na zemlji nego u zraku. Mehaničari Croatia su danas (12.4.) došli u Osijek u popodnevnim satima i nadaju se popraviti kvar tijekom dana jer se sutra najavljuje kiša u Osijeku. Istim je avion krenuo za Zagreb 13.4. u 12:55. Nije jasno zašto je Croatiji trebalo tri dana da otkloni kvar.

Inače let Osijek-Minhen je otkazan 17.2, 20. i 27.3. te 10.4, dok je 27.2. prebačen na Zagreb. To nikako nije ni dobro ni prihvatljivo.

Croatia ima prizemljen i 9A-CTI koji je zadnji puta letio 3.3. i nakon toga je konzerviran, a o čemu je zamaaero pisao. Ne leti ni 9A-CTG od 28.3., dakle već punih 16 dana. Nije jasno zašto. Održavanje ili? Istim backup 9A-CTO (Airbus A320) leti prilično letova. Pa je na dan kvara 9A-CQB letio čak 5 letova, a nakon toga je 11. i 12.4. odletio 6 letova. Ovo znači da kompanija trenutno operira 10 od 13 aviona. Hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aegean povećava broj letova između Atene i Skopja. Od 1.6. kompanija će umjesto 2 letjeti 3 tjedna leta. Od 29.9. broj letova će se povećati na čak 6 tjedno. Letovi će se i dalje obavljati sa ATR 72 Olympic Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Olympic

Danas (četvrtak 13.4.) u Sarajevo dolazi visoka državna delegacija Azerbajdžana, predvođena predsjednikom države. Delegacija će navodno doći sa više aviona, a glavni avion flote će biti Airbus A340-600ACJ koji ima 80 sjedala (Baku-8, callsign AHY6731) i u kojem će gotovo sigurno biti predsjednik. Azerbajdžan koristi još i Airbus A319ACJ (Baku, AHY6735, 55 sjedala), Boeing 767-300ER (Baku-1, AHY6734), te A320 Prestige (callsign AHY6737, 57 sjedala). No, ne zna se koji će još od ovih aviona doći u Sarajevo. Država u floti ima još i tri Gulfstreama, a prizemljila je stari Tupolev Tu-154 koji se više ne koristi. Azerbajdžan je naručio Boeing 777-200 (4K-AI001) za svoj budući državnički avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Baku-8

U Beograd je danas došao novi avion Air Serbie Airbus A320 (YU-APS). Ovo je treći A320 u floti Air Serbie. Prisjetimo se da je CEO Air Serbie Jiri Marek rekao kako će kompanija mijenjati svoje A319 za veće A320. Evidentno je taj proces započeo.

Avion je star 11,9 godina (serijski broj 4716), i opremljen je sa 180 sjedala u jednoj ekonomskoj klasi, što je bitno više nego imaju ostala dva A320 Air Serbie. Do sada je letio za Wizz Air kao HA-LWK. Iz upotrebe je povučen 4.12.2022. Air Serbia je ovime povećala flotu na 20 aviona. Do kraja godine se očekuje dolazak još dva aviona u flotu, a kompanija će na kratkoročni wet-lease u top sezoni uzeti 5-6 aviona, čime bi sezonu trebala odraditi sa 26-27 aviona.

Kompanija je u kratkoročni najam uzela i Airbus A330-300 od Wamos Aira koji će odletjeti letove za New York 13. i 15.4. umjesto u New York oštećenom A330-200 YU-ARB.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo je u III. mjesecu ostvario 76.193 putnika (70.292 u III/2022). Dakle, Sarajevo i dalje ima više putnika nego u mjesecu dok je Wizz Air imao bazirana dva aviona. Vrlo respektabilno. Ovo je 112,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (67.893). Aerodrom je ostvario 941 operaciju (993 u III/2022). Cargo je u III. mjesecu bio 260,4 tone (197,7 tona u III/2022).

Sarajevo je u prva tri mjeseca godine imalo ukupno 194.240 putnika, te 591,1 tonu carga. Više nego dobar rezultat obzirom da je izgubio velik broj letova Wizz Aira koji je letio sa velikim i vrlo punim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Vlada Crne Gore je prihvatila MoU sa Elite Private Jet Service i Općinom Berane oko pokretanja Aero Parka Berane. Berane su već 48 godina izvan funkcije, a uzletno-sletna staza i ostali objekti rapidno propadaju.

Elite Private Jet Service operira na 400 aerodroma. Kompanija se bavi business letovima, henlingom, hotelima, limuzinama, osiguranjem. Kompanija ima i frequent flyer program za one koji koriste avion jedan do dva puta mjesečno. Kompanija ima program „10 minuta na aerodromu“ kojim garantira da putnik od kada dođe na aerodrom u roku od 10 minuta mora biti u privatnom avionu. Kompanija je na tržištu 15 godina. Kompanija koristi avione drugih kompanija gdje je posrednik. Iskreno kada gledam promotivne stranice kompanije vidim jako puno teksta, jako malo informacija i još manje onoga što kompanija ima sama u vlasništvu. Stoga vidjet ćemo jel to realan projekt ili samo pusta bajka.

Za nadati se da Berane ožive, no nikako nije jasno zašto bi neka privatna posrednička kompanija investirala u aerodrom koji je usred ničega, oko kojeg je jako malo siromašnog stanovništva, koji je 2 sata od Podgorice i Novog Pazara, 3 sata od Budve, Zlatibora i Prištine, 3,5 sati od Tivta. Koji će to poslovni putnici letjeti sa ovog aerodroma?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Berane

Saudijin LCC Flyadeal će operirati prve dvije linije u regiji. Prva je Riyadh-Sarajevo koja će se operirati od 21.6. i to tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Linija će se operirati do 8.9. sa Airbusom A320.

Kompanija pokreće i liniju Riyadh-Tivat od 24.6. do 7.9. Ova linija će se operirati dva puta tjedno, četvrtkom i subotom, također sa A320. Na obije linije državni LCC će imati konkurenciju privatnog saudijskog LCC Flynasa. Flynas će letjeti iz Riyadha za Sarajevo četiri puta tjedno u top sezoni, dok će za Tivat letjeti tri puta tjedno.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Flyadeal

Danas u Beogradu promet nije tekao dobro. Već treći puta od početka ljetnog reda letenja. Prvo je otkazan let Air Serbie iz New Yorka zato što je avion oštećen od strane hendlera u New Yorku. Avion je tamo djelomično popravljen, a onda je krenuo prema Beogradu prazan. Istim je let za Tianjin kasnio u odlasku 7:20 sati. To je rizik operacija sa jednim avionom i nategnutog reda letenja. Naime, YU-ARC je na dugom servisu i nije operativan. Stoga kompanija leti sa samo jednim avionom (YU-ARB) i to tri leta za New York i jedan let za Tianjin uz ostanak aviona u Kini skoro dva dana. Nategnuto. Nije jasno kako su riješeni putnici iz New Yorka.

U odlascima su dva aviona Air Serbie kasnila više od 3 sata, tri leta su imala 2 do 3 sata kašnjenja, 7 letova 1 do 2 sata i 24 leta su kasnila 16 do 59 minuta. Tolika kašnjenja a tek je 11.4. Što će biti kada krenu ljetne gužve i kaosi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je ove godine predvidjela 2.040.000 EUR za udruženo oglašavanje, što je zapravo legalan način subvencija aviokompanija i drugih institucija. Prošlih godina HTZ je financirala Ryanair, easyJet, Eurowings, Croatiu Airlines, LOT, Jet2, Voloteu, Transaviu… sa niza aerodroma u Hrvatskoj.

HTZ funkcionira na način da osigura 50% sredstava za udruženo oglašavanje, a ostalih 50% moraju osigurati lokalne županijske, gradske i općinske turističke zajednice, hotelijeri, turističke organizacije, turoperatori i ostali turistički faktori. To znači da će zapravo osigurati 4,1 milijun EUR za ovu godinu. Vrlo značajan novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Kao što ja zamaaero i procijenio, MZL Zagreb je u III. mjesecu ostvario 264.740 putnika (napisali smo da će imati preko 260.000 putnika). Ovo je daleko više nego u istom mjesecu 2022. kada je imao 196.280 putnika. Ovo je 113,6% putnika spram istog mjeseca 2019. (232.978). Aerodrom je imao 3528 operacija (3230 u III/2022, 3356 u III/2019). MTOW je bio 84.559 (76.766 u III/2022). Zagreb je imao 878 tona carga (1.105 tona u III/2022, 957 u III/2019).

U prvih tri mjeseca godine Zagreb je ostvario 694.956 putnika, što je 44.246 putnika više od Prištine (650.710). Zagreb je od početka godine ostvario 2.340 tona carga. Obzirom na trend povećanja, ali i bitno više letova Ryanaira i drugih prijevoznika za očekivati je da će Zagreb u IV. mjesecu imati preko 300.000 putnika, po prvi puta u povijesti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Večernji list je objavio jako zanimljiv članak. Najviše privatnih letova u Hrvatskoj je imala Zračna luka Zagreb, sa 1392 business leta. Najviše se iz Zagreba leti za Beč, čak 191 let. Drugo mjesto po broju letova je na liniji Zadar-Bratislava, a treće na liniji Zagreb-Verona. Ukupno je u Hrvatskoj bilo 5642 privatna leta.

Najkraća linija na kojoj se letjelo je bila Dubrovnik-Tivat, čak 23 polaska u godinu dana iako je između ova dva aerodroma samo 42 km. 25 puta se letjelo između Pule i Portoroža (86 km), a 51 puta se letjelo između Splita i Zadra (98 km).

Najviše poslovnih letova je bilo u Velikoj Britaniji (90.000), pa Francuskoj (85.000). U Europskoj Uniji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Norveškoj lani je bilo čak 573.000 privatnih letova. U Sloveniji je bilo oko 1200 letova. Od Ljubljane se letjelo 14 puta za Trst (71 km), a od Maribora do Graza 47 puta (59 km).

Air Serbia je odlučila povećati broj letova za Tel Aviv i prije prvog planiranog leta. Stoga će kompanija već od 8.5. letjeti 4 umjesto 3 planirana leta sa Airbusom A319. Dva leta (ponedjeljak i nedjelja) su iza ponoći (00:30), a dva su popodne (utorak i četvrtak) u 2. valu (polazak u 13:30).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Neki „dobro obaviješteni“ izvori koji „rade na Aerodromu Banja Luka“ su eto znali da će u petak, a potom i u ponedjeljak Natalija Trivić preuzeti Aerodrom Banja Luku i smijeniti Milana Račića. No, to se nije desilo. Račić nam kaže da za sada nema najava da će se to desiti i da ga nitko o tako čemu nije obavijestio.

Račić je u četvrtak sudjelovao u radu Vlade Republike Srpske. Tamo ni jedan ministar ničime nije pokazao da bi ga se moglo smijeniti, upravo suprotno. Ipak isto je i dalje na stolu i moguće. No, to se nije desilo ni u petak, ni danas. Toliko o „sigurnim izvorima iz aerodroma“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Serbia će letjeti sa Airbusom A330-200 za Zurich 16, 18, 23, 24. i 30.4. Kompanija će letjeti i za Istanbul sa A330-200 23.4. Za Moskvu će A330-200 letjeti 19, 21, 24, 25. i 29.4. Sve ovo je moguće jer se YU-ARC vrača sa dugačkog servisa 15.4. Istovremeno kompanija leti za New York tri puta tjedno, te za Tianjin jednom tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Tivat je u III. mjesecu ostvario 19.006 putnika (13.355 u III/2022). Ovo je tek 70,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (26.863). Aerodrom je imao 322 operacije (335 u III/2022, 372 u III/2019). Aerodrom je u III. mjesecu imao 0,2 tone carga (nije imao carga u III/2022 i 3,3 tone u III/2019). Tivat je u prve tri mjeseca godine ostvario 49.969 putnika. Oba crnogorska aerodroma do početka godine ostvarili su 305.027 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: