zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ZL Dubrovnik nije zadovoljna suradnjom

Prošli tjedan sam razgovarao sa jednim od direktora Zračne luke Dubrovnik. I rekao mi je da ne vidi da će stanje ići na bolje. Prvi problem je što nema suradnje sa turističkim zajednicama županije, Dubrovnika, te ostalih gradova i općina županije, koja je prije postajala i bila izuzetno intenzivna, a zbog čega je bilo i više linija i frekvencija.

Jednako tako aerodrom ne može biti zadovoljan odnosom Croatie Airlines. Dok je prije Dubrovnik uz Split i Zagreb bio prioritet, Croatia sada podržava samo Split dok u Dubrovniku, kao i u Zagrebu, nije obnovila niz linija, te se odnosi prema Dubrovniku kao da je tercijalna zračna luka Hrvatske. Tako ljeti Croatia Airlines ima iz Splita ima 33 linije, iz Dubrovnika samo 9 linija. Zimi Croatia leti 25 tjednih inozemnih letova na 6 linija iz Dubrovnika samo tri leta na jednoj liniji.

To se najbolje ogleda u letovima za Frankfurt. I dok je do Covida-19 linija imala letove ujutro oko 8 sati i time lovila val, poglavito letove prema SAD-u, sada su letovi u 16:30 i povratak u 19:25, te gotovo da nema konekcija. Time je Dubrovnik postao „ostatak“, Croatia je uzela novac za letove, a dala Dubrovniku ono što je preostalo, tj. dala let kada joj je avion bio nezaposlen. Konačno linija leti samo do sredine I. mjeseca. Zašto ne cijele zime, bar sa dva tjedna leta? To nije pošteno ni prema novcu Dubrovnika, a na kraju će biti izgovor jer će Croatia reći „eto dali smo vam letove i niste ih uspjeli napuniti, dakle što više želite od nas“.

Jedako tako Dubrovnik nije zadovoljan PSO letovima. Dubrovnik ima samo jednu PSO liniju sa dva leta tjedno Trade Aira i to za Split koji je vrlo blizu i gdje putnici putuju automobilima. Istovremeno Split ima 6 tjednih letova na 3 linije, Rijeka njih 5 ljeti na 3 linije i 4 zimi na 2 linije, Pula njih 4 na dvije linije, Zagreb 6 na 1 liniji, a Osijek 11 letova ljeti na 4 linije i 10 zimi na 3 linije. Dubrovnik se pita zašto nema nonstop PSO letova za Rijeku i Zadar cijele godine, te za Osijek zimi? Dubrovnik smatra da bi umjesto PSO letova za Split, Dubrovnik morao imati 3 leta za Rijeku i Zadar (a najmanje 2 tjedno). Jednako tako Dubrovnik nije zadovoljan sa samo jednim PSO letom za Osijek ljeti, te smatra da bi trebalo biti bar 3 leta ljeti i 2 zimi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

53 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Iskoristi Dubrovnik ljeti…a zimi zatvori njihove stanovnike kao u misju rupu…nema autoceste do Dubrovnika nema letova…

Očigledno PSO nije postavljen kako treba. S obzirom na ogromnu sezonalnost, PSO bi trebalo da podstiče zimske letove. Jadran nije baš topla destinacija zimi i tu treba mnogo učiniti da u kišovitom i vetrovitom januaru neko poželi da dodje u Dubrovnik. Sa jeftinijim zimskim kartama bi verovatno bilo vikend turista.

Super je ovo da su nezadovoljni s PSO, gdje su bili kad se radio natjecaj za PSO? Da su razgovarali s nekim u ministarstvu o tome mozda bi i bilo logicnije. Ovo je 8. godina skoro neizmijenjenog PSO.
Cudi me da nisu mogli utjecati na OU oko letova za FRA, zar je to iskljucivo jednostrana odluka?
A i taj gradonacelnik i zupan, zar nisu preko HDZ-a mogli utjecati na OU. Eto OU im je fokusirana na Puljkov SPU. Puna su im usta hvaljenja Premijera pa neka onda krenu u lobiranje.
Ja bih rekao da SPU odlicno radi, a DBV nalazi izgovore.
Druga opcija bi bila da je jednostavno DBV zimska rupa koja ce takva i ostati, da uopce nema potencijala za zimski turizam.

Odnos OU prema DBV je kriminalan već godinama. Kako bi bilo lijepo kada bi FR uletio na liniji DBV-ZAG i oduzeo im zlatnu koku koju muzu bez ikakvih zasluga. To se naravno nikad neće dogoditi u ovom HDZ protektoratu.

DBV ima sreće što Croatia nije TAP, Iberia, ITA ili Air France jer bi u protivnom imao 0 letova prema inozemstvu.

A baš vi svašta pričate.
Koje veze imaju Iberia i Vueling? To su dvije odvojene avionompanije.

Da, TAP ima letove iz Porta i Lisabona. Da je Dubrovnik treći aerodrom u Portugalu imao bi 0 letova.

Tko je spomenuo Aegean? I osim toga ono što radi Aegean se može svrstati pod vašu definiciju diskriminacije.

Je li Iberijina? Nije. Što to znači? To znači da odluka gdje će Vueling letjeti nema veze sa Iberijom.

TAP iz Fara ima 0 linija. Znači, da je Dubrovnik treći aerodrom u Portugalu (što je zapravo Faro) bi imao 0 međunarodnih linija nacionalih avioprijevoznika.

“Aegean ima brdo linija iz sekundarnih aerodroma po Grčkoj. Kakva božja diskriminacija Aegeana?”

Croatia, ako ćemo gledati koliko ima aerodroma u državi i koliko Croatia ima linija iz svog huba, diskriminira daleko manje nego Aegean.

“A što je sa Air France koji brdo letova iz drugih aerodroma? Što je sa LOT-om? AirBalticom? Aer Lingusom? SAS-om? LOT-om?”

I? Ima to i Croatia. O kojoj vi onda diskriminaciji pričate.

Ono što sam rekao još uvijek stoji. Da je Dubrovnik u Portugalu, Italiji, Španjolskoj ili Francuskoj imao bi ravno 0 međunarodnih linija. Ajde eto nisam u pravu za Francusku jer da je u Francuskoj imao bi možda liniju za Amsterdam i nešto PSO ili ostalih domaćih linija.

Aha, znači ako hipotetski Lufthansa Grupa otkupi Croatiju, Swiss će postati Croatijina kompanija? A koja logika…

Točno to Alene. TAP iz Fara, trećeg najvećeg aerodroma u Portugalu, ne leti ni jedan jedini let prema inozemstvu. I sada zamislite da je Dubrovnik u Porugalu. Koliko bi TAPovih letova imao?

Istina je. Croatija je jedna vrlo traljava i loše vođena kompanija, no kada pričamo o apsektu “diskriminacije” aerdroma ona je najmanji diskriminator.

Ne bi. A zašto ne bi? Zato što Croatia iz Zagreba ima 15 međunarodnih redovnih linija, a iz Dubrovnika 7. A aerodrom koji ima 47% broja Aegeanovih linija iz Atene u Grčkoj ne postoji. Isto tako ne postoji aerodrom koji ima 47% broja LOTovih linija iz Varšave u Poljskoj ne postoji.

Majko mila to su vaše riječi, a ne moje. Vi ste taj koji to tvrdi, a ne ja.

Govorim o avioprijevozu Alene. Vi shvaćate da je Faro treći aerodrom u Portugalu, a nema ni jedan TAPov međunarodni let. Sad ću vas ponovno pitati isto pitanje; da je ZL Dubrovnik u Portugalu koliko bi imala TAPovih letova?

Riječ je o 21% međunarodnih redovnih letova i 47% meuđnarodnih redovnih linija Dubrovnik naprema Zagreb (glavni hub). Ako je to diskriminacija, što je uopće pravda? I gdje je ta pravda uopće?

A što je u Baltičkim Republikama, Poljskoj i Grčkoj? Koji je to broj meuđunarodnih letova?

A zašto mi ne dozvoljavate komentare?

I da to sam pitao. Koliko vi želite da Duvrovnik ima letova? Koji aerodrom u inozemstvu ima sličan omjer letova?

Da li imate neke informacije Alene o tome da ce JU povecati broj letova ka Dubrovniku?

“Tako ljeti Croatia Airlines ima iz Splita ima 33 linije”

33 linije?

Zagreb
Osijek
Dubrovnik

Frankfurt
Munchen
Berlin
Dusseldorf
Beč
Zurich
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Amsterdam
Pariz
Lyon
London Heathrow
London Gatwick
Dublin
Milano
Rim
Skopje
Atena
Bukurešt
Prag

Znači; 3 PSO + 21 redovne međunarodne linije

Odakle vama 33 linije?

Redovni čarteri se operiraju za potrebu touroperatora te je broj letova i kapacitet njihova odluka.

Zašto taj touroperator ne zatraži linije iz Dubrovnika. Sram bilo skandinavske diskriminatore.

A zašto taj touropetater ne zatraži da im Croatia leti letove za Dubrovnik?

Gradonačelnik je prije 10-ak dana u lokalnim medijima rekao da ide povećanje letova ljeti općenito,a zimi prema skandinavskim zemljama tako da vjerujem da će nabolje. A što se PSO tiče mislim da bi jedino imala smisla Pula ljeti radi atrkativnosti Istre odnosno Dubrovnika stranima gostima

Očito na Ruđeru još ne kuže da je DU potrošena destinacija…

nije još ali mislim da se ide prema tome. Najave smanjenje privatnog smještaja plus povećanje poreznog opterćenja preostalog dovest će do povećanja cijene boravka u destinaciji koja osim sunca mora i zidina ne nudi ništa ostalo. I naravno kupac će otići negdje drugo gdje dobiva isto za manje novce

Dubrovnik će uvijek imati svoje klijente i goste. I treba da se smanji i poskupi. Dubrovnik je uvijek bio i treba da ostane mondensko mjesto, Monte Karlo na Jadranu. Kome se ne sviđa hvala Bogu ima drugih mijesta. I šta je problem? To je strategija razvoja i cilj lokalne politike. Kao sto rekoh, kome se ne sviđa ili nema novce ne mora da ide. Nije pod moranje, dugačka je obala ima i drugih pristupačnijih mijesta.

Uspoređivat dubrovnik s monte carlom ili bilo kojom drugom sličnom destinacijom je smiješno iz više razloga. Dovoljno je prošetati ulicama Monte Carla i Dubrovnika i sve će biti jasno.

Potrošena nije sigurno, ali da se malo smanjio interes u to nema sumnje. Evidentno je splasnuo faktor Game of Thrones, što nas domaće prilično veseli, barem nećemo više slušati na svakom koraku kako naš grad nazivaju King’s landing. Puno je ljepše kada ti u grad dolaze ljudi koji su zainteresirani za njegovu stvarnu ljepotu i povijest, a ne za onu izmišljenu. Dubrovnik nikad neće biti potrošena destinacija.

Točno tako. Kome je Dubrovnik potrošen i nezanimljiv neka slobodno ide gdje god mu srce želi

Nazalost svima je samo split prioritet,ostali dobivaju samo mrvice

Split se dikskriminirao 10 godina dok su se letovi iz Zagreba i Dubrovnika povećavali. Sada je vrijeme za promjenu.

Vi ne govorite istinu.

Od restrukturiranja do pandemije iz Splita nije uvedeno ništa osim 1pw Kopenhagen i 1pw Atena, a uz to su ukinute linije za njemačke gradove. U to vrijeme je Zagreb dobio letove za Lisabon, Dublin, Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Milano i Mostar. Dubrovnik je čak dobio neke više frekventne linije poput linije za MUC sa 5 tjednih letova sa A319.

Kad kazem svima mislim na croatiu,turisticke zajednice,osobe zaduzene da davanje novaca za udruzeno oglasavanje….
Zalosno je da se toliko novaca trosi na split,koji bi i bez tih davanja imao isti broj letova,
Taj novac se trebao potrositi na druge zracne luke u rh..kao sto i luke za koje je prvenstveno namijenje pso i kojima je novac od pso jako bitan,one imaju najmanje linija,dok split i tu uzima vise,mnogo vise nego sto bi trebao…

Zar je potrebno ljeti davati novac da se leti za split???

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!