zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto se u regiji toliko reže?

Svjedoci smo da se zračni promet na planeti, a posebno u Europi rapidno budi. Od III. mjeseca povećanje zračnog prometa u Europi je oko 5 postotnih bodova mjesečno. Iako je prvotan plan bio da će zračni promet ovog ljeta biti oko 80% prometa iz 2019 (legacy oko 70%, LCC oko 90%), sada je jasno da će biti i bitno veći, vrlo vjerojatno 90% a nije nevjerojatno da bude i 100% prometa iz 2019. Wizz Air i Ryanair već mjesecima imaju najavljeno preko 110% prometa iz 2019. tijekom ljetnih mjeseci.

U tom kontekstu i te kako moramo biti zabrinuti nad rezanjima koja su evidentna u regiji. Zašto se reže u regiji, ako to nije tako u Europu, već upravo suprotno.

Jadran u načelu povećava

Iako je trend rezanja više nego vidljiv, tako ipak nije na svim aerodromima, poglavito na Jadranu. Zračna luka Split ima gomilu novih linija i povećanja frekvencija. Niz novih linija i povećanja frekvencija već se desio, a do ljeta nove linije uspostavit će: Croatia (Atena, Bukurešt, Stockholm, Dublin, Milano, Amsterdam), Wizz Air (Vilnijus), Vueling (Paris), Blue Air (Bukurešt); Transavia (Montpelier i Nantes), ITA (Rim) i TUI (Gothenburg). Ispred Splita je istinski zanimljiv period u kojem će imati slatke muke kako ishendlati preko pola milijuna putnika u top ljetnom periodu mjesečno. Ne bi čudilo da Split dođe blizu brojci od tri milijuna putnika ove godine.

I Dubrovnik je već otvorio novih linija i povećao frekvencije, no do ljeta dobit će još nove linije Condora za Dusseldorf, Voloteje za Palermo, Flyra za Oslo, Blue Aira za Bukurešt, Aegeana za Solun, Wizz Aira za London, Rim i Wroclaw, te ITA-e za Rim. 8 novih linija. Dubrovnik se konačno budi nakon što je imao prilično loš period u posljednjih dvije godine, najlošiji od svih zračnih luka regije. Jasno je da će Dubrovnik ove godine imati debelo preko milijuna putnika za razliku od prošle dvije godine, čak štoviše rezultat će biti blizu i dva milijuna.

I Pula ima niz novih linija ovog ljeta. Nove linije pokreće Ryanair (Beč), easyJet (Glasgow), te TUI (Gothenburg i Stockholm). Ipak Pula neće imati rast kakav će imati ostale jadranske zračne luke, poglavito Zadar, Split i Dubrovnik.

Rijeka je već dobila niz novih linija, u prvom redu se vratio Ryanair sa letovima prema Charleroiu, Londonu i Stockholmu. No, nove linije će pokrenuti i Condor za Dusseldorf, te easyJet za Berlin. Air Serbia obnavlja i letove za Beograd.

Čak je i minijaturni Brač dobio nove letove SkyAlpsa za Bolzano i Bergamo na postojeće letove Croatie Airlines.

Hrvatski dio Jadrana neće previše osjetiti nedostatak ruskih i ukrajinskih kompanija obzirom da su iste imale tek 0,9% letova i putnika prema Jadranu. Broj linija i frekvencija nije pretjerano velik i hrvatski turizam će isto naknaditi drugim tržištima. Ljetna sezona je već odavno rasprodana 100%, a pred i postsezona se izuzetno dobro prodaju, bitno bolje nego prošle godine. Tako da se nedostatak ruskih i ukrajinskih putnika neće ni osjetiti, a zračne luke će imati bitno bolje rezultate nego prije.

Nove linije dobili su i dva slovenska aerodroma koji nisu imali redovnih letova zadnjih par godina i to Portorož Belpmoose Reisena za Bern, te Maribor SkyAlpsa za Bolzano, Napulj i Pizu.

Zračne luke koje zadovoljavaju, iako…

Niz je zračnih luka za koje ne možemo reći da su u lošoj poziciji iako se od njih očekivalo više. u Banja Luci ništa posebno novo. Neka povećanja imali su i Wizz Air i Ryanair iako je Ryanaira izgubio letove za Frankfurt Hahn. Dodatne frekvencije tijekom leta imat će i Wizz Air i Ryanaira. Novina je let Air Caira za Hurgadu koji se uvodi za 3 dana. Banja Luka bilježi izuzetne brojke, već devet mjeseci ima više putnika nego 2019. godine, u IV. mjesecu imala je nevjerojatnih 245% više putnika nego u istom mjesecu 2019. Stoga će ova godina za Banja Luku biti rekordna, a aerodrom će sigurno preći 300.000 putnika.

Sarajevo je svakako svjetla točka regije. Aerodrom već mjesecima postiže izuzetne brojke, u prvom redu zahvaljujući bazi Wizz Aira. Zadnja dva mjeseca aerodrom je imao i više putnika nego 2019. Ovog proljeća aerodrom je već imao niz povećanja kako linija, tako i frekvencija, a niz linija se krenuo operirati ranije nego prošle godine. Do ljeta Sarajevo će imati nove letove LOT-a (Varšava), Freebirda za Antalyu i Bodrum, Pegasusa za Antalyu, te Royal Jordaniana za Amman. Wizz Aira uvodi liniju za Saarbrucken, no ista se uvodi kao kompenzaciju za ukinutu liniju prema Hahnu. Qatar pak obnavlja letove za Dohu. Ipak FlyBosnia i ponovo ne pokreće najavljene letove iz Sarajeva, što nas uopće ne čudi. Kako god za očekivati je da će Sarajevo ove godine imati više putnika nego 2019. vrlo vjerojatno preko 1,3 milijuna putnika. Ostaje samo pitanje kako će Sarajevo ovo ishendlati sa postojećom infrastrukturom obzirom da će se nova terminalna zgrada otvoriti tek na proljeće 2023, a povećanje stajanke za četiri pozicije neće se desiti ovog ljeta.

Priština istinski razvaljuje. Već mjesecima ona ima više putnika nego 2019. i čvrsto drži 2. poziciju u regiji, a što ni ove godine Zagreb neće ugroziti. Priština je prošlog mjeseca imala čak 136,1% putnika iz 2019, te je ponovo preskočila Zagreb. Respect! Aerodrom bi mogao imati blizu 3 milijuna putnika ove godine. No, aerodrom nema novih linija. Ove godine ukupno će imati tek 5 novih linija od kojih će do ljeta dobiti još samo letove LOT-a za Varšavu. Uz to MyWings ima bitno manje najave ove godine nego je imao prošle.

Skopje evidentno stagnira, Wizz Air koji drži ogroman udio u prometu nije baš nešto pretjerano pokazao posljednjih dvije godine, a neće imati nekih bitnih povećanja ni ove godine. Aerodrom je izgubio ozbiljan broj putnika tijekom zatvorenosti prometa radi obnove uzletno-sletne staze (svaki dan od 9:00 do 17:30 sati) i u ovom momentu ima čak i manje letova od Sarajeva. Kako je aerodrom krajnje neprofesionalno radove produžio do 28.5. ovo istinski nije dobro, poglavito što će aerodrom biti zatvoren čak 62 dana, preko dva mjeseca. Ipak Air Cairo je upravo krenuo sa letovima za Hurghadu, Israir će vrlo brzo krenuti za Tel Aviv, a do ljeta nove linije pokrenut će Wizz Air (Torino), Pegasus (Izmir i Antalya), te SunExpress (Izmir). Stoga je ipak za očekivati da će aerodrom imati bolje rezultate i svakako ne treba biti na strani negativnih aerodroma regije. Nažalost mali je broj novih letova koji nisu leisure, a što nikako nije dobro za budućnost aerodroma.

Ni u Ohridu stanje nije bajkovito. Wizz je obnovio linije, nove linije je pokrenuo TUI (Eindhove i Bruxelles), a letove je krenula i Arkia za Tel Aviv. No, sve to skupa je jako skromno.

U ovu grupu svakako spada i Beograd u prvom redu radi ogromne ekspanzije Air Serbie koja je već pokrenula i obnovila niz linija, a prava ekspanzija tek kreće. Tako će srpski nacionalni prijevoznik pokrenuti letove za Lyona, Trst, Hanover, Bari, Bolognu, Nuremberg, Salzburg, Palma de Mallorcu i Sochi. No, druge kompanije imaju tek skromne najave. Aegean pokreće leisure linije za Heraklion i Rodos, Nouvelair za Djerbu, a Eurowings je prije dva dana krenuo sa letovima za Dusseldorf. Iskreno da nema ogromne ekspanzije Air Serbie Beograd bi bio na negativnoj listi regije. No, i Air Serbia se malo zaletjela pa je odustala od letova za Nicu i Amman i Od najavljenih letova odustao je Flynas i Tunisair. Niz kompanija je povećao letove za Beograd (Air Serbia, Lufthansa, Vueling, Aegean, flyDubai, LOT, Turkish…), no neki su ih i smanjili (easyJet i Air France).

Zadar svakako ne možemo staviti na crnu listu, obzirom da će ove godine imati više putnika nego 2019, negdje oko 850.000. Ryaniar u konačnici ozbiljno povećava broj linija i frekvencija, te će kompanija ove godine imati čak 46 linija sa 118 tjednih polazaka, čak 30 letova više nego prošle godine, što je fascinantnih 16,9 dnevnih letova u prosjeku. No, Ryanair je ozbiljno prolongirao svoje letova. Iako je većinu svojih linija najavio od kraja III. ili tijekom IV. mjeseca na kraju ih je prolongirao za dva, neke ček i za tri mjeseca. Čak 22 linije su tako prolongirane, što je skoro pola svih linija kompanije. Nove letove ove godine pokreće i Flyr (Oslo i Bergen), TUI (Bruxellses), Lubeck (Lubeck) i Brussels (Bruxelles), a Air Serbia obnavlja liniju za Beograd.

Što je sa Mostarom i Tuzlom

Iskreno što god došlo u Mostar treba nas oduševiti jer aerodrom već više od dvije godine nema ni jednog jedinog leta. Ipak, ne možemo biti zadovoljni sa Mostarom i on mora biti na crnoj listi regije. Naime, Mostar je najavio letova za Dusseldorf Eurowingsa. Iako je linija trebala operirati samo dva mjeseca ipak nas je isto učinilo sretnim jer je Mostar konačno trebao dobiti prve redovne letove nakon dugo vremena. Ipak Eurowings je od linije i ponovo odustao. Najavljena je i charter linija za Amman, ali se ista nije pokrenula sukladno najavi i ostaje tek za vidjeti jel samo prolongirana (i na kada) ili se uopće neće letjeti. Ipak ovog ljeta ćemo konačno imati letove za Mostar i to chartere Croatie Airlines za Palermo, Electre za Cataniu i LOT-a za Katowice. Nažalost svi ovi letovi će se operirati sa vrlo malo frekvencija i vrlo kratko tek u top ljetnim mjesecima sezone. Stoga će Mostar i opet imati jako mršavu sezonu i tek par tisuća putnika, manje od 10.000.

Tuzla i dalje stagnira. Aerodrom stagnira od 2018. godine. Ove godine Wizz Air nema značajnih povećanja, a pokrenuo je samo jednu novu liniju. Wizz Air je najavio stacioniranje 3. aviona, prema najavi bivšeg direktora od kraja III. mjeseca, no isto se nije dogodilo, a kako stvari stoje ni neće tako skoro. Tuzla će ove godine imati više putnika spram prošle godine, ali neće stići ni blizu rezultatima iz 2019.

Ukrajinski i ruski problem Crne Gore

Crna Gora je ozbiljno ovisila o turistima iz Rusije. Ruski prijevoznici su imali daleko najviše letova za Tivat te više putnika čak i od linije za Beograd koja je na 2. mjestu. Niz prijevoznika je letio iz Moskve i St.Petersburga za Tivat, a bilo je i letova za Podgoricu. No, uvođenjem kontrasankcija Crnoj Gori ruski prijevoznici su se povukli sa crnogorskog tržišta, a zabranili su i letove Montenegro Airlinesu, te Air Montenegru.

Ipak Crna Gora je već 2020. uspjela naknaditi ovo tržište brojnim letovima iz Ukrajine. Prošle godine čak 6 prijevoznika letjelo je 51 tjedni let na 12 linija i 6 destinacija, a sa tri jedna leta letjelo se iz Kijeva i za Pogoricu. Kako ove godine radi rusko-ukrajinskog rata nema letova za Ukrajinu, Crna Gora će jako teško nadoknaditi tih 54 tjedna leta. Management Aerodroma Crne Gore se jako trudi, no sve skupa desilo se vrlo kasno (kraj II. mjeseca), prilično naglo i zbog svega toga jako će se teško naknaditi ova praznina.

Air Montenegro su povećali broj letova na većini svojih dosadašnjih linija, a pokrenuli su i nove linije iz Tivta za Prag, te iz Podgorice za Paris, Copenhagen, Zurich, Nantes i Lyon. Kompanija je otvorila i niz chartera.

Nove linije će još pokrenuti za Tivat flynas (Ryad), Eurowings (Stuttgart), Turkish (Istanbul), Kraljevo (Air Serbia), te SAS (Stockholm i Oslo). Usprkos svega toga ispred Crne Gore nije optimistično ljeto, a gap nedostatka letova za Rusiju i Ukrajinu se neće moći naknaditi.

Ljubljana i dalje pesimistična

Ljubljana je od IX. mjeseca 2019. (bankrot Adrije) na dnu europske ljestvice, a to je posebno bila u Covidu-19. Aerodrom je znao imati po samo 7 tjednih letova, a po tri dana nije bilo ni jednog jedinog leta. Brojke su od Covida-19 naovamo stalno na samom dnu Europe, debelo na dnu.

Nažalost ni ovog ljeta situacije nije bajna. Neke kompanije su povećale broj frekvencija (Lufthansa, Air France, Air Montenegro, Air Serbia, flydubai, LOT, Turkish), a Transavia je uvela i liniju za Paris Orly, kao i Corendon za Antalyu, dok je Lufthansa obnovila letove za Minhen. Ipak od letova je odustala Iberia i Finnair, Rossiya je odustala od letova i bitno prije rusko-ukrajinskog rata, te je easyJet odustao od jedne linije, što je sve velik gubitak za Ljubljanu.

Jednostavno Ljubljana ne može na zelenu granu. Otkazivanja su i dalje veće od novih linija, poticaji Slovenije nisu urodili plodom ni nakon četiri kruga financijskih poticaja (potpuno su krivo koncipirani), država nema nacionalnog prijevoznika koji bi akumulirao promet, a nema ni naznaka da bi se isti mogao osnovati, Zagreb ozbiljno guši Ljubljanu, pa stoga možemo jasno ustvrditi da Ljubljana ne gleda optimistično u budućnost.

Koji je vrag i opet sa Zagrebom

Iako su najave za Zagreb tijekom zime bile istinski bajkovite, na koncu sve i nije ispalo bilo baš tako bajno. Ryaniar je najavio 24 nova tjedna leta (njih ukupno 78) sa 3 nove linije, Finnair je pokrenuo letove za Helsinki, Freebird za Anatalyu a linije obnavljaju Norwegian (Copenhagen), Aegean (Atena), Air Transat (Toronto), Croatia (Barcelona), Tunisair (Monastir) i Lufthansa (Minhen). Broj letova je povećala Croatia, Lufthansa, Air France, Iberia, British, LOT, Qatar, Turkish i Vueling. Obnovu letova je najavio i Korean, te novu liniju T’Way, oba za Seoul.

No, potom hladan tuš. Ryanair je u V. i VI. mjesecu porezao 28% svojih letova, tj. smanjio broj letova sa 76 na 54, tj. ukinuo jedan cijeli avion u Zagrebu. Neke linije su potpuno prekinule operiranje, a  na dobrom dijelu linija smanjen je broj letova. Za sada kompanija planira letjeti 78 letova u VII. mjesecu, no nitko od nas ne može znati hoće li se to stvarno desiti ili će Ryanair rezati i dalje. Poglavito od jeseni. OK, budimo realni, kompanija će i dalje imati 54 leta više nego u V. mjesecu prošle godine, što će i te kako povećati broj putnika Zagreba, no ipak ovaj hladan tuš nikako nije dobar za ukupnu zagrebačku sliku. Ovime u vodu padaju najave jednog portala regije kako će Zagreb do ljeta dobiti i 4. avion Ryanaira.

Potom je British najavio smanjenje svojih letova sa 11 na samo 4 tjedno u VII. mjesecu, što će na kraju VII. mjeseca povećati na 6. British ovo čini zbog problema sa brojem zaposlenika i porezao je u cijeloj svojoj mreži, preko 10% ukupnog broja letova. No, Zagreb je tu bitno više porezan nego ostale zračne luke mreže, dok u ostalim zračnim lukama regije British nije imao rezanja.

Iako je T’way najavio zagrebačke letove isti se evidentno neće desiti ove godine, a najavu koju je imao Korean za ovu godinu još uvijek ne realizira i pitanje je hoće li. Naime, kompanije zagrebačke letove ima u sustavu, no uz sve letove piše „sold out“, tj. za sada ih u prodaji nema. Kako bi se letovi trebali realizirati za mjesec i pola, istinski se šanse za ove letove rapidno smanjuju i oni se vrlo vjerojatno neće desiti ove godine. Mislim da je Korean ovdje liniju imao spremnu kao odgovor na možebitno pokretanje letova T’waya no kako se isti neće desiti ni Korean ove godine neće krenuti u nepotrebnu i riskantnu ekspanziju.

Od letova je, nažalost, početkom godine odustala i Air Canada, a na liniji za Toronto ostati će samo Air Transat sa dva tjedna leta sve do kraja X. mjeseca. Air Transat je sa letovima krenuo skoro mjesec dana prije prvotnog plana, no ipak prema Torontu je ostala samo 1/3 svih prvotno planiranih letova koliko bi ih se realiziralo da je svoje planirane letove obavila i Air Canada.

Croatia Airlines ima niz povećanja na svojim frekvencijama iz Zagreba. No, kompanija obnavlja samo jednu svoju liniju, onu za Barcelonu. Za razliku od toga Croatia je svoju liniju za Dublin prepustila Ryanairau, a istu će tijekom tri mjeseca top sezone prebaciti na Split, te se u Zagreb vraća tek u IX. mjesecu. Jednako tako Croatia je odlučila četiri svojih nekadašnjih linija iz Zagreba ne obnoviti iako na njima nije imala konkurencije, već ih prebaciti na Split i to Bukurešt, Milano, Stockholm i Prag, a gdje ima žestoku konkurenciju eminentnih, etabliranih i izuzetno jakih prijevoznika (easyJet, Smartwings, BlueAir Norwegian, SAS, TUI). Blentavo i nelogično, no kada se Croatia ponašala logično? U ovom slučaju ponašaju se baš kao malo dijete koje se sveti jer je MZL Zagreb dovela Ryanaira. Kao da je MZL Zagreb imala alternative i kao da Zagreb upravo radi Croatie nije kasnio dobrih 15 godina za ostalim aerodromima Europe te bio uvjerljivo na posljednjem mjestu po broju LCC linija.

Neosporno će Zagreb ove godine imati blizu tri milijuna putnika i vrlo će vjerojatno ponovo zasjesti na 1. mjesto u Hrvatskoj, no da nije bilo ovih rezanja Ryaniara vrlo vjerojatno bi ponovo preskočio Prištinu. Sada se to desiti neće. Broj zagrebačkih putnika će i te kako ovisiti o tome hoće li Ryaniara rezati i u VII. i VIII. mjesecu, te najesen i ove zime. Kako god biti će interesantno pratiti razvoj situacije idućih mjeseci.

Stanje u regiji ukupno gledano nije loše. Ipak, ono neće biti onako dobro kako se prvotno najavljivalo, te nikako neće biti onako dobro kako je trebalo biti. Šteta! Ostaje nam nada da će 2023. biti bitno bolja.

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

SP-RSV сутра напушта Загреб, иде у Будимпешту. Остају два авиона у Загребу (Ryanair).

Занимљиво, ја нисам знао за то. Врло занимљива чињеница.

During the peak summer months, between July and September, Macedonia will be at 111.7% of 2019 capacity levels or the fifth in Europe, followed straight behind by Montenegro at 110.8%. The number of departing seats from the Serbian market will reach 110.4% during the third quarter, positioning itself as the seventh fastest recovering market on the continent. Croatia’s capacity levels will be slightly up on three years ago, at 102%. It has positioned itself as the eleventh fastest recovering market in Europe. All of the existing data is subject to change.

Zagreb ima istinski velik broj novih linija i frekvencija (Ryan, Finnair, Air Transat, Norwegian, Lufthansa, Aegean), no Beograd raste samo na Air Serbiji. Broj novih linija drugih kompanija je jako mali.

Da nema Vucica koji daje toliko ogroman novac za Air Serbiu Beograd bi istinski imao skroman rast.

Jedino je ovde nov Finnair. Svi ostali su vec leteli za ZAG. Tako da je to zapravo nista novo pogotovo kad se uzme u obzir ko se jos nije vratio u Zagreb (Emirates, Korean, Air Canada, Brussels…)

Bili bi vi presrecni da imate nekog kao Air Serbija u Zagrebu ali posto nemate ljubomora cini svoje.

A sta je tu lose sto JU raste? Da li shvatate da je za domacu privredu bolje da bude jaka domaca firma koja ce akumulirati kapital. Kompanije kao FR i W6 odvlace kapital iz Beograda i Zagreba u Budimpestu i Dablin. JU i OU to cine samo sa Zagrebom i Beogradom.

Srbija financira svoju nacionalnu kompaniju sa ogromnim iznosom novaca, ali ona bar nekog vraga donosi Srbiji. Da nema Air Serbie Beograd bi bio jako lose povezan sa svijetom.

Ono sto je vidljivo je da Air Serbia vrlo mnogo povecava broj destinacija ali one imaju jako malo tjednih polazaka, tek 2-3 leta tjedno. Politika kompanije koja nije bas objasnjiva. No, ocito je strategija kompanije imati sto vise lokacija na koje lete. Mozda to i nije krivo, ali nekako mi izgleda da je to volja drzave (Vucica) da se srpska zastava vijori na sto vise aerodroma. Nekako mi to djeluje kao u vrijeme JATa kada je bilo bitno da se SFRJ zastava sto vise vidi po svijetu.

Nije ostalo nešto puno destinacija koje JU može lansirati odmah sa dosta frekvencija. Osim Minhena ne vidim nijednu destinaciju koja bi krenula od 4-5x nedeljno što je za BEG neki OK nivo frekvencije. I naravno Antalija i Hurgada, kad bi postale redovne linije.

Strategija JU je da se krene sa manje i dodaje po potrebi. E sad, neke detinacije su zaglavljene sa niskim nivoima frekvencija iako bi uz nešto napora to moglo da ide dosta češće – ovde mislim na Brisel koji izgleda od cele Evrope samo u Beogradu nije city break destinacija, potom Madrid koji verovatno ne može da postane novi Amsterdam ali može da povuče mnogo više transfera, a i sam Amsterdam mora da ode na 7-8x nedeljno sa JU; onda Banja Luka koja tu nešto visi sa 2x nedeljno umesto da ode na 6x; recimo Solun u sezoni opušteno 5-6x itd.

I da pohvalim ono što sam kritikovao – video sam juče njihove bilborde i banere posle duže vremena, super, samo napred.

Slažem se. Dodao bih tu i Split i Dubrovnik kao vrlo zrele za povećanje frekvencija i raniji start letova.

Alene jeste li to vi?

Regija je trash, recimo to jednostavno.

Koliko je smanjenje/pobećanje u kapacitetima ( available pax seats) u odnosu na 2019?

Da Air Serbia nema toliku masu povecanja koje financira Vucic Beograd bi imao tek par novih letova. Koliko? Tek 4. Jako skromno

Da nisu toliko spustene cene za Ryanair u Zagrebu isti nikad ne bi dosao u Zagreb i samim tim bi Zageb bio u vrlo losoj situaciji.

“Drugi” je vrlo sirok pojam.
Ne skidaju svi gace pred Ryanom.

Ryanaairovi putnici ne trose na aerodromu.

Alene, mozete li da navedete konkretno barem jednu od tih statistika, izvor i autora?

No dobro, ne morate milijardu primera, može jedan?

Nažalost zbog političke situacije između Srbije i Kosova komentatori na ovom portalu (a i na ostalima) zaobilaze ogroman uspjeh Prištine. Često čitamo da Beograd razvaljuje, da Zagreb raste itd. ali realno u regiji je jedini šampion Priština. Sve ostalo je loše ili dobro, ali Priština je fenomen. I tako je bilo tijekom cijelog kovida. Na Ex-Yu i ovdje se to rijetko uopće spominje u komentarima. Priština je u globalnom vrhu.

To nije tacno. Samo sam ja vise puta napisao kako PRN razvaljuje i to bez novih baziranih aviona i bez nekih velikih povecanja.

Iz Beograda sam i više puta sam ovde pohvalio sjajan rezultat PRN, a čitao sam takve komentare i od drugih komentatora iz Srbije. PRN nesporno razbija i to, da ne zaboravimo, i dalje sa viznim režimom prema EU. Da tih viza nema vrlo je moguće da bi PRN imala veći broj putnika od BEG u nekim mesecima. Nadamo se naravno da će se i BEG razvijati kako je planirano. Nek svi rastu i svakom super.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!