zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Wizz Air u problemima – globalni sukob 18. dio

Za razliku od Covid-19 godina u posljednjih pola godine se dešavalo svašta-nešto. Svakako glavna tema je enorman pad Wizz Aira koji istinski dovodi u pitanje egzistenciju same kompanije.

Ono što je obilježilo zadnjih dva mjeseca su enormni problemi sa operacijama diljem Europe. Naime, niz aerodroma i avio kompanija imaju problema sa zaposlenicima. Problema imaju jer su otpustili velik broj zaposlenika tijekom Covida-19, koji su promijenili zanimanje ili otišli u prijevremene mirovine. Uz to kompanije su tražile od zaposlenika da se cijepe što neki od njih nisu htjeli pa su napustili radna mjesta. Na koncu broj putnika je naglo porastao nakon Omikrona na što aerodromi nisu računali. Aerodromi i aviokompanija skoro dvije godine nisu školovali kadar. I sada su u ogromnim problemima. Najviše problema imaju London Heathrow, London Gatwick, Manchester, Dublin, Amsterdam, Stockholm, Varšava i Frankfurt, te British, KLM, SAS, Wizz Air i easyJet.

Eurocontrol je izračunao da su zračne kompanije izgubile 18,5 milijardi EUR u 2021. godini. Eurocontrol tvrdi da su kompanije u 2020. izgubile 22,2 milijarde EUR, dočim je akumulirani gubitak za obije godine čak 40,7 milijardi EUR.

Iako sam odlučio da u ovom nastavku članka neću pisati o stvarima vezanim uz Rusko-Ukrajinski rat, jednu crticu moram napisati. Najveći avion na svijetu Antonov An-225 Mryia je uništen u ruskom napadu na Hostomel Aerodrom (baza Antonova). Ovo je istinski kulturocid i zrakoplovstvo svijeta je ovu informaciju vrlo teško prihvatilo.

 

Lufthansa bi kupila ITA-u

Lufthansa je prvo početkom zime izjavila da će operirati 18.000 „letova za duhove“, tj. letova bez putnika kako bi zadržala pravo slotova, a zbog obveze 50:50 slotova. Uz to je Brussels objavio da će imati 3.000 takvih letova do kraja III. mjeseca. Europska Unija je izjavila da Lufthansa ne mora letjeti letove duhova. Na kraju je i Michael O’Leary, lijepo spustio Luftici, te je rekao da je pronašao način kako Lufthansa može riješiti 18.000 letova duhova i to tako što im je jednostavno poručio: „Prodajte putnicima karte na tim letovima“. O’Leary je rekao da su Lufthansi puna usta priče o zaštiti okoliša, a onda će odletjeti 18.000 letova bez putnika. O’Leary smatra da je ovakav način štićenja slotova neprihvatljiv i zapravo je neekološko blokiranje konkurencije. Lufthansa je tijekom zime i otkazala 33.000 letova.

Lufthansa je objavila da otvara još jednu regionalnu feeding kompaniju sa posebnim AOC-em, tj. drugi CityLine. Kompanija će imati 40 aviona i operirati će iz Minhena i Frankfurta. Kompanija je na ovo prisiljena jer sindikati pilota Vereinigung Cockpit ograničava broj aviona koji može imati CityLine. Nova kompanija će prvenstveno zapošljavati pilote koji su ostali bez posla likvidiranjem Germanwingsa. Jasno, Lufthansa će pritom imati lošije ugovore nego ima u CityLine i opako uštedjeti.

Uslijed izumiranja četveromotornih putničkih zrakoplova, dogodilo se i jedno uskrsnuće. Najveći operater Airbusa A340, njemačka Lufthansa, odlučila je uz zrakoplove A340-300 koje nije prestala operirati, vratiti iz mrtvih i najveće primjerke iz te obitelji, A340-600. Doduše radi se o samo 5 letjelica od ukupno 22 šestotke koliko ih je Lufthansa operirala prije pandemije koronavirusa. Sudbina preostalih, niti 20 godina starih zrakoplova je kanibalizacija i rezanje.

Lufthansa ima problema sa kapacitetima, ali i treba veće avione kako bi umanjila efekt problema sa zaposlenicima, dočim bi operirala manje frekvencija većim avionom. Stoga kompanija razmatra reaktiviranje dijela od 8 prizemljenih Airbusa A380 ili uvođenje Boeinga 777-300ER u flotu. Konačno Lufthansa je planirala u flotu uvesti B777-9 već 2021. godine. Kako će ovaj avion kasniti bar 4 godine, kompanija ima problema sa kapacitetima. Upravo Boeing nudi 777-300ER kao kompenzaciju za kašnjenje 777-9.

Lufthansa je prije Covida-19 htjela pojedine modele aviona stacionirati u Frankfurtu ili u Minhenu. Tako su A350-900 trebali biti bazirani u Minhenu. No, Covid-19 je sve poremetio pa su A380, 747 i A340 prizemljeni, a A350-900 su stacionirani i u Frankfurtu. Sada se Lufthansa vraća prvotnom planu te će svi A350-900 biti stacionirani samo u Minhenu.

Lufthansa je digla kredit od 2 milijarde EUR. Kredit će se utrošiti na zatvaranje prijašnjeg nepovoljnijeg kredita od 700 milijuna EUR, dok će 1,3 milijarde biti potrošeno na likvidnosti kompanije. Ovo pokazuje da Lufthansa nije u dobrom stanju. Kredit će se vratiti u roku od tri godine. Lufthansa prodaje i 20% u Lufthansa Techniku. Vrijednost Technika je 5-8 milijardi, pa će Lufthansa time zaraditi 1-1,6 milijardi. Lufthansa je u uspjela u manje od dvije godine vratiti svu pozajmicu Njemačke od 9 milijardi EUR i time izbaciti Njemačku iz svojih upravljačkih struktura što je bio prioritet kompanije.

No najveća vijest je da Lufthansa želi kupiti ITA-u. U ovom momentu Lufthansa želi 20% udjela, a shopping gigant MSC bi imao 60% udjela, dok bi Italija zadržala 20%. Uz to postoji i druga ponuda, investicijskog fonda Cartares, za koju se smatra da je zapravo ponuda Delte i Air France-KLM-a. IndigoPartners koji je bio treći zainteresirani je još jednom odustao od kupnje kompanije nakon početnog interesa. Napravljena je i procjena vrijednosti ITA-e. Kompanija vrijedi od 1,2 do 1,4 milijarde EUR, što znači da bi Lufthansa za 20% vrijednosti trebala platiti oko 280 milijuna EUR. Na koncu je šest članova Upravnog odbora ITA-e je dalo ostavku jer se ne slaže sa privatizacijom kompanije.

ITA je objavila da želi iste poticaje koje imaju LCC na malim aerodromima u Italiji. LCC dobivaju oko 400 milijuna EUR u subvencijama malih aerodroma i lokalnih vlada. ITA to smatra nepoštenom konkurencijom i traži identične uvjete. ITA je u samo dva i pol mjeseca uspjela napraviti 170 milijuna EUR gubitka. Nastavi li tako u godinu dana će natuči preko 800 milijuna EUR gubitka.

Od važnijih vijesti ostalih kompanija Lufthansa Grupe treba izdvojiti da Air Dolomiti više neće imati talijanskih domaćih linija već se isključivo fokusirati na feedanje Minhena i Frankfurta. Air Dolomiti više ni nisu talijanska kompanija. Iz Verone i drugih aerodroma više ne lete brojne inozemne linije, već samo prema dva Lufthansina huba, a svoju bazu imaju u Minhenu. Oni su zapravo samo drugačije obojani avioni Citylinea.

Eurowings će 1.7. ove godine ući u Lufthansin Miles & More. Istim se gasi Eurowingsov dostadašnji Boomerang Club (30.6.), a nagradne milje tog programa će preći u Miles & More. Eurowings Europe koji je stacioniran u Austriji po drugi puta smanjuje broj linija i frekvencija. Prošli puta velika rezanja linija i frekvencija su bila 2019. kada su se linije ponovo vratile Austrianu. Na koncu Eurowings Europe svoje sjedište iz Beča seli na Maltu. Eurowing Europe ima baze u Beču, Salzburgu, Palma de Mallorci, Prištini, Pragu i Stockholm ARN. Kompanija u floti ima 19 aviona A320 obitelji.

I na kraju jedan bitan podatak. U ovom momentu u Europi najviše aviona u floti ima Lufthansa Grupa (590), slijedi Ryanaira (462), te Turkish (332). Najviše naručenih aviona u Europi ime Wizz Air (329), pa Lufthansa (209) i Ryanair (161).

 

IAG ušao u vlasništvo Air Europae

IAG se puno premišljao netom prije i tijekom Covida-19 da li da kupi Air Europau ili ne. Prvo su skinuli cijenu sa milijardu EUR na pola, tj. na 500 milijuna. No, na kraju ni to nije prošlo, odustali su od Air Europae iako su ostavili mogućnost da naknadno kupe kompaniju. Čak štoviše IAG je isplatio Air Europai 75 milijuna EUR jer je odustao od kupnje, no to mu je dalo pravo na prvenstvo u pragovorima za kupnju nakon Covida-19. Kompanija je dala i 100 milijuna EUR pozajmice Air Europai. Na koncu je Iberia objavila da preuzima 20% Air Europae do kraja 2022. i to za 100 milijuna EUR. Desili se potpuno spajanje dviju kompanija zajedno će imati 70 širokotrupaca.

British je objavio osnivanje novog LCC Eurofyer koji će letjeti sa London Gatwicka. Kompanija je trebala početi sa letovima krajem III. mjeseca no isto se još nije realiziralo. I Vueling je objavio da će u Gatwicku bazirati tri aviona i pokrenuti pet novih linija, dočim će broj linija ovog IAG-ovog LCC-a sa Gatwicka biti čak 13 i to prema Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. IAG sada u grupaciji ima čak četiri LCC, Vueling, Iberia Express, Level i Eurofyer. Jako čudno i nepotrebno. Iskreno trebali bi imati ne više od dva LCC brenda, uskotrupni Vueling i širokotrupni Level.

British je napravio i jedan drugačiji potez, pa tako leti pet letova za Frankfurt sa Airbusom A380, no ovi letovi nisu putnički, već služe isključivo radi carga. Kompanija tovari cargo u prtljažni prostor aviona i prevozi teret prema London Heathrowu.

IAG je tri godine nakon objave nakane, naručio 25 Boeinga 737-8200 i 25 B737-10. Uz to kompanija će imati 100 opcija. Avioni će se isporučivati od 2023. do 2027. Ovaj deal moraju potvrditi još dioničari IAG-a. IAG je do sada operirao samo Airbusove uskotrupce. Istovremeno British Airways je jedna od rijetkih kompanija koja je zadovoljna sa Airbus A380 flotom. Za razliku od velikog broja kompanija koja je izbacila ovaj avion iz flota, ili je pak nezadovoljna istim najavila da ga neće još dugo operirati British čak razmišlja o nabavi dodatnih rabljenih A380. Kako god British je jedina kompanija na svijetu koja će do ljeta operirati cijelu svoju flotu A380, njih 12.

Nakon dvije godine British obnavlja „klokansku liniju“, tj. liniju London LHR – Singapore – Sydney i to svakodnevno, kasnije 6 puta tjedno. Linija će se operirati sa Boeingom 787-9, a povremeno i sa B777-300ER.

Nažalost, British Airways je odlučio smanjiti broj letova ovog ljeta za 5% zbog manjka zaposlenika, poglavito posada. Istim će broj letova biti na 80% broja letova iz 2019. Rezanja će biti na short-haul linijama.

Aer Lingus i American Airlines pokreću široki code-share na letovima između Europe i SAD-a, uključujući i letove iz Manchestera.

U grupaciji se desila i jedna nenadana vijest. British više nije broj 1 kompanija grupacije. Naime, u 2021. najviše letova imao je Vueling, njih 111.321. U isto vrijeme British je obavio 108.148 letova, Iberia 102.462, te Aer Lingus 24.428 letova.

 

Air France-KLM nabavio 100 aviona

Air France-KLM je istinski ima problema. Ne samo da je od vlada dobio pomoć od 15 milijardi EUR, lansirao obveznice, digao kredite, već je prodao i dodatne dionice za 2,3 milijardi EUR. Ni jedna druga velika kompanija Europe nije prikupila ovoliko novaca da preživi Covid-19.

Kompanija je potpisala jedan neuobičajen code-share sporazum, sa indijskim LCC IndiGo. No, nakon što je Air France-KLM potpisao code-share sa grčkim regionalnim prijevoznikom Sky Expressom, sada su sporazume potpisali i Transavia, te Delta.

Dovršava se restrukturiranje unutar sustava Air France-KLM-a. Kompanija je ukinula Joon, vešekratno povećala flotu Transavie, izbacila niz modala iz HOP!-a, racionalizirala modele u KLM-u i Air Franceu. Posljednji korak je da je Air France HOP! prodao svih 14 CRJ1000 Jetcraft Commercial LTD. Air France HOP je prije četiri godine imao preko 100 aviona. No, Air France je odlučio ozbiljno posjeći kompaniju. Nakon što proda ovih 10 aviona (do XII. mjeseca 2022). kompanija će imati tek 34 aviona (15 E170 i 19 E190).

Air France će potpuno preurediti svoju prvu klasu. Uz to kompanija je odlučila i obnoviti lože za putnike prve klase. Ovime Air France želi privući ove najbogatije putnike od drugih kompanija.

KLM ima ozbiljnih problema. Tako jedne subote nije primio ni jednog putnika prema Amsterdamu na večernjim letovima, već su mu avioni letjeli prazni prema svom hubu. KLM je ovo napravio kako bi što više putnika koji su zapeli u Amsterdamu moglo napustiti aerodrom. KLM je svjestan da je ovime stvorio ogromne probleme putnicima koji nisu mogli otputovati prema Amsterdamu i na istome se ispričao, ali tvrdi da nije mogao postupiti drugačije. Istovremeno aerodrom Amsterdam je zamolio aviokompanije da ne koriste aerodrom jer želi smanjiti broj putnika kako bi ih mogao ishendlati sa premalim brojem zaposlenika. Nije jasno kako Amsterdam ne može ishendlati putnike, obzirom da ima tek 83% putnika iz 2019. kada je uspijevao opslužiti sve putnike. Na kraju je Amsterdam objavio da će prihvaćati samo 70.000 putnika na dan, što je 13.500 sjedala manje nego su kompanije planirale (-16%), a zbog manjka zaposlenika. Najviše će stradati KLM, koji je izjavio da će smatrati Shiphol odgovornim za financijske posljedice koje će kompanija imati radi ove odluke.

I na kraju glavna vijest za grupaciju. Air France-KLM je kupio 100 Airbusa A320obitelji, sa opcijama za njih još 60. Narudžba je za A320neo i A321neo, a prvi avioni će stizati od 2023. Avioni su namijenjeni obnovi flote KLM-a, Transavie i Transavie France. Ovo znači da su i ove tri kompanije odlučile preći sa B737 na A320obitelj. Air France je pak naručio četiri Airbusa A350F, uz opcije za još 4 ova aviona. Ovo je 4. kompanija koja je naručila ovaj avion.

Turkish će se preimenovati

Turkish Airlines će se preimenovati u Turkiye Hava Yollar. Kompanija smatra da je ovo ime bliže Turskoj i da bolje predstavlja tursku kulturu i njene vrijednosti. Jako glupo uništiti jedan od najvećih i najpoznatijih brendova u svijetu.

Turkish Airlines je smanjio broj naručenih Airbusa A350-900 za tri primjerka, te sada ima 20 naručenih ovih aviona. No samo 2-3 mjeseca kasnije Turkish je naručio šest Airbusa A350-900. Avion će se isporučivati ove i iduće godine. Radi se o neisporučenim avionima Aeroflota, a avioni su ostali u Aeroflotovim bojama, samo sa natpisom „Turkish“. Postoji ogromna šansa da ih Turkish samo „čuvaju“ za Aeroflot. Samo par dana kasnije Tukishev LCC AnadoluJet je objavio da preuzima 5 Boeinga 737MAX8 koji se nisu isporučili S7.

Turkish je odlučio otvoriti novu charter kompaniju koja će biti specijalizirana za prijevoz ruskih turista i isključivo će njih letjeti, a pod imenom Southwind. Kompanija će imati sjedište u Antalyi. Turkish je potpisao sporazum za 1,5 milijuna turističkih sjedala za ovu sezonu. Kompanija ima flotu od pet aviona. Turkish ovime dobiva petu kompaniju (uz matičnu kompaniju, LCC Anadolujet u kojima ima 100%, SunExpress u kome ima 50% i Air Albaniu u kojoj ima 49%). Ova leisure kompanija u prvom redu osnovana je kako bi se sa Turkisha maknula stigma letova prema Rusiji, prijetnji bombama i kako bi kompanija u vrijeme Rusko-Ukrajinskog rata mogla dovoditi preko milijun turista u Tursku.

I na kraju udarna vijest. Iako Turkish od 2003. godine u floti ima isključivo širokotrupce i velike uskotrupce (A320obitelj i 737), a zadnje regionalne BAe146 iz flote je izbacio 2006. godine, sada je odlučio flotu povećati za 30 regionalnih aviona. Stoga pregovara sa Airbusom za A220 i sa Embraerom za E195-E2. Uzme li Turkish A220 isti neće imati više od 126 sjedala obzirom na Tukishevu konfiguraciju, poglavito business klase. Jednako tako E195-E2 ne bi imao više od 108 sjedala. Ovo je ozbiljan odmak kompanija od sadašnje strategije, a omogućit će kompaniji da leti i na manje aerodrome, te poveća frekvencije na postojećim aerodromima.

 

Ryaniar masovno gubi sudske sporove

Ryanair se popeo sa 5. na 4. mjesto na svijetu preskočivši United Airlines. Kompanija je povećala kapacitete za 27%.

Kompanija stalno otvara nove baze pa je tako bilo i u ovom polugodištu, no pritom je napravila i jedan ogroman i neočekivan potez, ukinula je bazu u Frankfurtu. Ryanaira je u Frankfurtu imao 18 linija. Svih 5 tamo stacioniranih aviona biti će prebačeno u druge baze a radnicima će se ponuditi posao na drugim lokacijama. Kao razlog Ryan navodi povećanje cijena na aerodromu u Frankfurtu.

Ryanair je zaprijetio da će ukinuti 20 linija ako Portugal hitno ne oslobodi slotove koje blokira TAP Portugal i koje neće koristiti. Ryaniar smatra da nije fer da se slotovi toliko dugo blokiraju i da se ne omogući Ryanairu da ih iskoristi. I na koncu je kompanija napravila ono što se zaprijetila. Ukinuo je 19 linija iz Portugala. Ryaniar će ovime imati čak 5000 letova manje iz Lisabona. To znači smanjenje bazirane flote sa 7 na samo 4 aviona, 900.000 manje putnika, te 150 izgubljenih radnih mjesta. A  ako je to mogao napraviti u Lisabonu, onda to može napraviti bilo gdje. Ovo je poruka i Zagrebu i Zadru.

Tijekom zime Ryanair je smanjio broj frekvencija za 33%. Kako je kompanija izgubila čak 400 milijuna EUR u godinu dana jasno je da je morala nešto poduzeti. Rezanja su ogromna, pa i kod nas u regiji gdje je Ryanair ozbiljno posjekao Zagreb, Niš, Banja Luku i Podgoricu.

U posljednjem polugodištu Ryanair je izgubio nekoliko desetaka sporova protiv avio-kompanija, svojih djelatnika i drugih institucija, od kojih je većinu sam pokrenuo. Izgleda da pravna služba Ryanaira više nije toliko uspješna, ili pak da je kompanija više pretjerala sa tužakanjem svega i svakoga, pa i bez realne osnove.

Ryanair je još jedna kompanija koja je napala Boeing. Naime, O’Leary je izjavio da „Boeing trči okolo kao kokoš bez glave“. Ryanair je objavio da Boeing ne ispunjava obveze prema Ryanairu te da kompanija ne dobiva svoje avione na vrijeme.

Ryanair ozbiljno kritizira program Fit for 55. Naime, ovaj program povećava takse samo i isključivo za letove unutar Europe. Prvi argument koji iznosi Ryanaira je da će ovime aviokarte postati dostupne samo za bogate putnike i političko-vladine elite. Dugi argument je da će se ovima osjetno smanjiti P2P letovi, te povećati hub and spoke letovi, a to znači još veće zagađenje obzirom da putnik mora obaviti dva leta za istu destinaciju i to sa manjim, neučinkovitim i manje štedljivim avionima, te uz manji load faktor po svakom avionu. Samim time Ryanair smatra da će se ovako trošiti više goriva, te daleko više zagađivati. No, glavni argument Ryanaira je da samo 6,2% long-haul letova stvara 51,9% svog zagađenja. Ali, ovi long-haul letovi su izuzeti iz povećanja taksi. Zašto pobogu? Stoga Ryanair danas plaća daleko više taksi nego Lufthansa, Air France i KLM zajedno, iako stvara tek 1/4 emisije štetnih plinova. Koje to ima logike?

Na koncu Rynair je bijesan radi uvođenja taksi od 10 do 25 EUR po odlaznom putniku iz Mađarske od VII. mjeseca. Kompanija je obavijestila putnike da moraju platiti još 10 EUR ili će im vratiti novac za kartu i neće ostvariti let. Ryanair je izjavio da će iz Mađarske povući svoje kapacitete i prebaciti ih na druga tržišta. I Wizz Air je žestoko reagirao protiv ovih taksi. Samo par dana nakon ovog napada Mađarska je objavila da je pokrenula istragu protiv Ryanaira. Istraga će utvrditi je li Ryanair imao nepoštenu praksu prebacivanja troškova na putnike.

Wizz Air u ozbiljnim problemima

Wizz Air je u istinskim problemima. U XII. mjesecu Wizz Air je najavio brdo novih linija u regiji i Europi. No, potom je u I. mjesecu krenuo sa ogromnim rezanjima. Samo iz Skopja kompanija je porezala 14 linija. Ukupno u regiji Wizz Air je privremeno prekinuo sa operacijama na 56 linija. Većina tih letova nije prometovala do III. mjeseca, no neki ne prometuju do sredine IV. mjeseca, a neki ni do V. mjeseca.

Kompanija je izbacila obveznice u vrijednosti od čak milijardu EUR. Ogroman iznos. Wizz Air je u 2021. napravio gubitak od 652 milijuna EUR ovo je za 63% više nego što je gubitak Ryanaira, pri čemu je Ryanair tri i pola puta veća kompanija. Godinu dana prije Wizz je izgubio 482 milijuna EUR, što je preko 1,13 milijarda EUR u samo dvije godine. Za taj novac propadale su i daleko veće kompanije od Wizz Aira poput Kingfishera i Air Berlina. Bez obzira što je najveći financijer kompanije JP Morgan, najveća i najutjecajnija financijska institucija svijeta, pitanje je može li kompanija tako što preživjeti i do kada će JP Morgan imati strpljenja. Ogroman je to novac. Sada je jasno zašto je Wizz Air imao toliko ogromna rezanja od I. do IV. mjeseca.

Kompanija je porezala 20 linija iz Beča. Iako je Ryanair u tom istom Beču povećao broj linija za 15. O’Lery je za zamaaero rekao da im je cilj u Beču maknuti Wizz Air. I evidentno su uspjeli. Iako su 2018. Ryanair i Wizz Air imali jednak broj linija i letova, sada je omjer skoro 1:3 u korist Ryanaira. Ryanair je dodao 128% sjedala u Beču u usporedbi sa 2019. Ryaniar u ovom momentu ima skoro 20% udjela u Beču, dok Wizz Air ima tek 8%. Austrian ima 47% udjela. Beč je bio perjanica Wizz Aira, nešto gdje se kompanija dokazivala. Poraz u Beču je više nego indikativan. Konačno Wizz Air je ukinuo i pet baza u zadnjih godinu dana (dvije u Norveškoj, Dortmund, Doncaster i Riga).Konačno kompanija je morala napustiti i bazu u St.Petersburgu radi Rusko-Ukrajinskog rata iako je tamo uložila ogroman novac i ratovala sa Pobedom. Ukidanje baza kompanija prije nije radila i isto je vrlo indikativno.

Zašto se to dešava Wizz Airu? Ryanair i Wizz Air su u Covidu-19 htjeli preuzeti što više putnika od slabe konkurencije koja nije mogla odgovoriti. Zbog toga lete po ekstremno niskim cijenama karta i uz loš load faktor. Obije kompanija su otvorile gomilu baza i linija. U 2020. Wizz Air je otvorio 250 novih linija i 15 baza, tri puta više nego 2019. Naravno to gubi velik novac. No, za razliku od Ryanaira koji je logično sa ekspanzijom krenuo u V. mjesecu 2021, Wizz Air je krenuo u VI. mjesecu 2020. Puno prerano. I pritom izgubio istinski ogroman novac.

Je li se Wizz Air pritom zaletio? Čak je i Varadi priznao da su imali gomilu velikih pogrešaka. Je li pritom Wizz Air slomio zube? Je li pretjerao? Hoće li se izvući? Idući mjeseci to će nam pokazati.

Kompanija je u Covidu-19 masovno otvarala baze u Velikoj Britaniji i Italiji. Je li to pametan potez? U Velikoj Britaniji ogromne baze ima easyJet i Ryanair, a LCC osniva i British. Konačno tu je i prejak Jet2, TUI, British i Virgin Atlantic sa brojnim linijama. Uz njih postoji i 5 manjih regionalnih prijevoznika koji imaju stotinjak aviona. I Air Lingus ima brdo linija iz Britanije, te dvije baze (Manchester i Belfast). Nisam siguran koliko Wizz Air ovdje ima prostora.

U Italiji je stanje još gore. Ryanaira u Italiji ima nevjerojatnih 18 baza, a baze imaju i easyJet, Vueling, te Blue Air. Ogroman broj letova imaju ITA, Lufthansa (Air Dolomiti), Eurowings, Transavia, Norwegian i Neos. Wizz Air je posljednji krenuo na ovo tržište. Nisam siguran da za njega ima mjesta i da će se uspjeti profilirati.

Wizz Air je u konačnici relativno mala i krhka kompanija. Oni imaju tek 154 aviona, 3,5 puta manje od Ryanaira, duplo manje od easyJeta. Tek malo više od Transavie, Vuelinga i Eurowingsa. A ponašaju se kao da su ravni Ryanaira i više od toga. Imali su bitno veći gubitak od daleko većeg Ryanaira. Teško tako što podnijeti mogu.

I sada Wizz Air kreće u novu avanturu. Žele još jednu kompaniju na Bliskom Istoku. U Abu Dhabiu imaju ogromnu konkurenciju Etihada i njegovog LCC Air Arabia Abu Dhabi. I opako se kolju, troši se velik novac. No, u Saudijskoj Arabiji situacije će im biti još gora. Uz ogromnu i bogatu Saudiju (151 avion), tu su još i dva vrlo profilirana LCC flynas (39 aviona) i Flyadeal (21 avion). Uz njih lete još i Nesma, te SaudiGulf, te nekoliko charter kompanija. Nema tu kruha. Mislim da se Wizz Air ovdje opako zaletava. Iskreno bolje da srede operacije u Europi, da pokriju preostala tržišta poglavito u našoj regiji (baze bi trebali otvoriti još u Podgorici, Banja Luci, Nišu, Ljubljani, Splitu, Dubrovniku, Puli i Zagrebu), do kraja pokriju tržište Poljske, Češke, Rumunjske, Bugarske i Mađarske, da definiraju Italiju i Veliku Britaniju gdje su krenuli sa ekspanzijom, a tek onda mogu razmatrati dalju ekspanziju na Bliskom Istoku.

Niti mi je jasna strategija kompanije, niti kako mogu preživjeti toliko grešaka i tako ogroman gubitak novaca. A i dalje kreću grlom u jagode. To nikako ne izgleda dobro.

Wizz Air je dobio 15 dnevnih slotova na London Gatwicku koji su prije pripadali Norwegianu. Zbog toga će kompanija bazirati četiri dodatna Airbusa A321 na Gatwicku. Wizz Air želi još slotova na Gatwicku, te se upravo radi Gatwicka bunio da treba oduzeti slotove svima koji ne mogu ispuniti 80% letova iz Gatwicka. Ovo će svakako naštetiti novom Britishevom LCC EuroFlyer.

Wizz Airu su četiri aviona zapela u Ukrajini, tri u Kijevu i jedan u Lavovu. Istim broker iz Pariza za Wizz Air traži dva aviona koji bi odveli posade do Lavova i Kijeva u slučaju prekida borbi ili dugog „prozora u borbama“, a kako bi te posade hitno vratile aviona iz Ukrajine. Avion mora biti na dispoziciji odmah u slučaju prekida borbi ili „prozora“. No, izvlačenje ovih aviona se ni nakon četiri mjeseca nije desilo. Uzgled, Wizz Air je izjavio da će imati 7% manje letova u III. mjesecu radi situacije u Ukrajini.

Wizz Air planira otvoriti još jedan AOC, ovaj puta na Malti. Sve pripremne radnje i dokumenti sa EASA-om i CAD-om (Direktorat civilnog zrakoplovstva Malte) su već sređeni. Kompanija će se zvati Wizz Air Malta. Ovo je 4. kompanija u portfelju Wizz Aira obzirom da kompanija ima Wizz Air (Mađarska), Wizz Air UK i Wizz Air Abu Dhabi. Wizz Air je zatvorio dvije kompanije do sada: Wizz Air Bulgaria i Wizz Air Ukraine. Wizz Air će ovima dobiti niz poreznih i drugih olakšica, te će iskoristiti benefite AOC Malte kako je to napravilo niz kompanija među kojima i Ryanair koji ima dvije kompanije na Malti (Lauda Europe i Malta Air). I Eurowings je najavio da će otvoriti AOC na Malti.

Wizz Air je objavio da će nakon stanke od devet mjeseci ponovo krenuti sa letovima za Rusiju. Letove će raditi Wizz Air Abu Dhabi obzirom da Ujedinjeni Arapski Emirati nisu uveli sankcije Rusiji i od tamo se normalno leti za Rusiju. Wizz Air će iz Abu Dabija pokrenuti dvije linije ka dva ruska grada, Moskvi i Krasnodaru. Na liniji za Moskvu Vnukovo će letjeti čak 4 puta tjedno od 30.10.2022. (ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom), dok će za Krasnodar letjeti 2 puta tjedno od 1.11.2022. (utorkom i subotom).

Na kraju kompaniju su nagazili i američki sindikati u zrakoplovstvu, te aviokompanije radi neznatnih cargo letova koje kompanija planira obaviti sa A330. Wizz Air je odbacio sve optužbe te je objavio da su sve optužbe o kršenju radnih prava potpuno neosnovane i netočne. Wizz Air smatra da ovime američke kompanije žele utjecati na regulatore da mu se ne odobre dozvole za letove prema SAD-u. Jasno je da se ovdje ne radi o cargo letovima, nego da sindikati i aviokompanije preveniraju letove Wizz Aira prema SAD-u sa A321XLR koji će se vrlo brzo destiti.

 

Ostali

Nakon velikog broja sale and leaseback ugovora koje je u posljednjih dvije godine imao easyJet, već neko vrijeme nismo imali tih ugovora. No, sada je easyJet objavio da je dao još 10 svojih Airbusa A319 na sale and leasebak kompaniji Aergo. EasyJet je imao 70% aviona u vlasništvu, no nakon pandemije ta je brojka pala na 50%. EasyJet je i smanjio broj sjedala na svojim Airbusima A319, sa 156 na 150 sjedala čime će na letovima moći imati 3 umjesto 4 kabinca. Na ovaj način kompanija će „uštedjeti“ 435 kabinaca. EasyJet je odlučio smanjiti broja aviona na Berlinu na 11, te otpustiti 275 zaposlenika. EasyJet je prije pandemije imao 34 aviona u Berlinu, koje je tijekom pandemije smanjio na 18. Eurowings je objavio da želi zaposliti sve otpuštene radnike easyJeta.

Air Nostrum i CityJet ponovo razmatraju mogućnost spajanja kompanija. Kompanije su već dogovorile spajanje, ali su od istoga odustale radi Covida-19.

AirBaltic je otvorio svoju četvrtu bazu i to u Tampare, Finska od 1.5.2022. Do sada su na aerodromu 4 kompanije (Finnair, SAS, Ryaniar i Evelop) imale 5 linija. Potez je vrlo logičan a Tampare ima i te kakve potencijale za bajpasiranje Halsinkija.

LOT obnavlja letove na liniji Budimpešta-New York, od VI. mjeseca 2022. Ovime se LOT vraća u Budimpeštu koju je potpuno posjekao tijekom Covida-19. Linija će se u početku letjeti tek tri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota). Letovi će se letjeti u W-rotaciji kao Varšava-New York-Budimpešta-New York-Varšava.

Air Malta će prepoloviti broj zaposlenih, te će umjesto 890 imati 420 zaposlenika. Kompanija će se više temeljiti na charterima i leisure linijama, nego na redovnim linijama, obzirom da je to za kompaniju isplativije. U ovom momentu kompanija ima samo 62 pilota, bitno manje nego prije Covida-19 kada je kompanija imala 131 pilota. Kompanija u ovom momentu ima tek 7 aviona, bitno manje nego je imala prije par godina, kada je imala i 17 aviona.

Nova Aer Lingusova regionalna kompanija Emerald Airlines je pokrenula letove čak 9 mjeseci prije plana kako bi što prije zamijenila bankrotirali Stobart. Kompanija je ekspresno otvorila i bazu u britanskom Belfastu gdje je bazirala ATR-ove 72-600, te leti za Birmingham, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leeds Bradford i Manchester. Kompanija će na ovim linijama imati code-share Aer Lingusa i British Airwaysa.

Bankrotirali Flybe je ponovo krenuo sa letovima iz svoje dvije baze u Birminghamu i Belfastu. Kompanija je otvorila liniju Birmingham-Belfast koja operira 4 puta dnevno. Potom će otvoriti još 22 linije do kraja VIII. mjeseca. Dobar dio linija će letjeti prema Amsterdamu i London Heathrowu. Za Heathrow će letjeti iz Belfasta, Leedsa i Amsterdama. Za Amsterdam će letjeti iz Birminghama, East Midlandsa, Belfasta i London LHR. Od inozemnih linija letjet će još iz Birminghama za Avignon i Brest, kao i iz Southemptona za Avignon i Toulon. Ostale linije su domaće. No, istovremeno je Emerald udara direktno na Flybe. Čak 5 od 6 linija Flybea iz Belfasta ima konkurenciju i istim linijama Emeralda. Emerald je i požurio sa bazom kako bi krenuo operirati prije Flybea.

TAP Portugal je izgubio 18 pari slotova u Lisabonu zbog ogromne svote novaca koju je dobio od svoje vlade (2,6 milijardu EUR).

Islandski startup Niceair, objavio je prve linije i Akureyri Aerodroma (Sjever Islanda) i to za Copenhagen (dva puta tjedno, od 2.6.), London Stansted (tri put tjedno od 3.6.) i Tenerife South (jednom tjedno od 8.6.). No, već prvog dana prekinuo je letove za London radi administrativnih problema.

Norwegian, nakon što je ponovo otvorio bazu u Stockholmu i Copenhagenu, otvorio i bazu u Helsinkiju. Kompanija iz Helsinkija operira čak 27 linija i imati 5 baziranih aviona. Među kojima i linije za Prištinu, Split, Dubrovnik, Pulu i Tivat. Sve linije su sezonske osim Prištine koja je cjelogodišnja. Iako je Norwegian otkazao narudžbu za Boeinge 737MAX tijekom ogromne krize kompanije u Covidu-19, sada je ponovo naručio 50 ovih aviona, točnije B737MAX8. Avioni će se isporučivati između 2025. i 2028.

Cargo gigant Maersk (čije kontejnere možete vidjeti diljem svijeta) odlučio je pokrenuti vlastitu aviocargo kompaniju. Baza kompanije će biti u Billundu, Danska. Maersk u floti planira imate 2 Boeinga 777F i tri 767-300F. Kompanija je imala aviooperacije do 2005. godine. Maerskova glavna konkurencija CMA-CGM je pokrenula aviocargo kompaniju 2021. godine.

Alitalia je prodala svoj handling Swissportu, a MRO diviziju Atitechu, talijanskoj privatnoj MRO kompaniji. Ove dvije kompanije zapošljavaju 4100 djelatnika.

TUI otkazuje 1/4 svih letova iz Manchestera, točnije 43 tjedna leta tijekom VI. mjeseca. Kompanija naglašava da je na ovo primorana radi ogromnih redova na Manchesteru rezultiranih manjkom osoblja aerodroma. Kompanija se ispričava putnicima, no naglašava da je na ovo prisiljena.

Švedska je izjavila da više neće davati novac SAS-u. Švedska je u zadnjih 20 godina dala kompaniji čak 834 milijuna USD. SAS je u vrlo lošoj financijskoj situaciji i nije jasno kako će preživjeti bez dodatne pomoći. Stoga je možda slamka spasa vijest da Konzorcij stranih investitora koji nisu iz Švedske sakupio se sa ciljem da investira u SAS. SAS se nada pretvoriti 2 milijarde USD u dionice, te mu treba još 969 milijuna USD za preživljavanje. Kompanija u ovom momentu ima 94 aviona i leti na 123 destinacije, sa 708 dnevnih letova. Ipak samo par dana kasnije javila se Danska koja je objavila da će nastaviti financirati SAS.

Nakon što je Norse objavio letove ovog ljeta iz Osla (za New York, Los Angales, Orlando i Ft.Laudardale), te iz Gatwicka za Oslo i New York, sada je objavio početak letova iz Berlina za Los Angeles i New York. Linije kreću 17. i 19.8. Ovo je iznenađujući potez obzirom da Norwegian iz kojeg je došao cijeli management u Norse, nije letio iz Berlina long-haul linije, te da je Eurowings odustao od long-haul letova iz Berlina prije nekoliko godina. Ovo je i ogroman udarac na Lufthansa Grupu.

Volotea će ovo ljeta imati 36% više kapaciteta nego 2019. i oko 16% više putnika. U Voloteinoj mreži najviše ponuđenih kapaciteta ima Nantes, pa Oblia i Cagliari. Najveća Voloteina tržišta su u Italiji, pa u Francuskoj i na trećem mjestu je Španjolska. Volotea je otvorila i nekoliko baza među kojima i onu u Lurdesu.

U posljednjih šest mjeseci bankotirali su ili prekinuli operacije bugarski Tayaranjet, grčki Lumiwings, ukrajinski Ocean, švedski Air Leap, britanski JOTA i rumunjski Rom Cargo.

Lijep pozdrav čitateljima iz Beograda i Apatina gdje sam bio četiri dana i gdje je ovaj članak napisan.

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bass opsirno i detaljno. Cestitam. Nego AK je kulturocid unistenje Aviona sta je onda zabrana ruske knizevnosti u bibliotekama i uopste Risk g jezika vec godinama??

U Ukrajini itd ali ne bih detaljno gde i sta. Otislo bi na politicke teme.

Lijepo, puno tema obrađeno u tekstu
Zanimljivo, pitko za pohvalu
Tu i tamo koji tipfeler je čak i simpatičan

Odlična analiza. Pozdrav

Želim im svima brzu propast. Iz vlastitog iskustva znam da je avijacija leglo ološa.
Kod nas se radi o UDBA-škim kadrovima i djeci iz južno slavenskih potemkinovih sela, a i vani nije drugačije samo se strukture drugačije zovu. Menadžerski kadar diljem industrije su druga generacija određena za zbrinjavanje u ovakvim pseudo državnim mastodontima. Jedina razlika od prve generacije jest što su potpuni nesposobni poluobrazovani idioti.

Tako je u većini profesija. Opšta kriza struke, svi znaju sve, a zapravo niko ne zna ništa.

Opet Vi o tome da LH ima 14 A380. Dva linka sam vam zalepio, vas prijatelj je potvrdio i Vi i dalje tvrdite da LH ima 14 A380.
Ostali su joj 8 jer su 6 vracena Airbus-u.

https://www.dailysabah.com/business/transportation/turkish-airlines-weighing-ipos-joint-ventures-for-cargo-regional-units

Turkiš se mora čupati. Izgleda nije sve tako sjajno i bajno kako su prikazali u izvješću od prije par mjeseci.

Hoćete li objaviti otkazivanje Blue Air-ovih letova za Split? Nema ih više u prodaji, a na liniji jedino ostaje Croatia koja očito dobro prodaje karte na toj liniji.

Može link?

Put putujeeeem, a žao miiiii

Занимљив и обиман чланак. Хвала Вам.
Добронамерна примедба: Türk hava yollari (што је, заправо, одувек, био изворни назив компаније), а не како стоји у тексту.

U recesijama stradaju oni koji imaju tanak novčanik. Wizz Air nema kredita, još uvijek spremnih da ih finansiraju i ušao je u 2020. sa dosta novca na računu.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!