zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Lufthansa u regiji otkazala 14 tjednih letova

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Lufthansa je od 1.12. suspendirala letove iz Minhena za Zagreb, Split, Dubrovnik i Sarajevo. Još u ljeto je Lufthansa suspendirala letove iz Minhena za Beograd, dok letove za Ljubljanu nakon koronakrize nije ni pokretala. Početkom XI. mjeseca Lufthansa je letjela iz Minhena za Zagreb 9 tjednih letova, za Sarajevo njih 3, te po jedan za Split i Dubrovnik. Ovime je Lufthansa dodatno smanjila broj letova u regiju za čak 14 tjedno (2 dnevno).

Lufthansa je odlučila dodatno smanjiti broj letova ove zime na samo 25% prošlogodišnje brojke, iako je prvotni plan bio 50%. Kompanija se, zbog toga, odlučila privremeno fokusirati na Frankfurt, te je ozbiljno smanjila broj letova i konekcija iz Minhena. Stoga ne treba čuditi prekid operacija iz Mihena i za regiju.

Za Frankfurt je Lufthansa smanjila broj planiranih letova iz Beograda za 1 (sa 10 na 9 tjedno). Ipak u tjednu prije božićnih praznika Lufthansa će za Beograd operirati i jedan let tjedno više od plana, njih 11. I za Ljubljanu kompanija će neposredno prije Božića povećati broj letova na svakodnevni, što nije bila praksa od početka zimskog reda letanja kada je najveći ljubljanski prijevoznik operirao tek 5 tjednih letova.

Kompanija je do proljeća suspendirala letove iz Frankfurta za Zagreb. No, zato ima jak code-share ugovor sa Croatiom Airlines koja je u potpunosti preuzela ovu liniju te je neposredno pred Božić planira operirati 18 puta tjedno, jedan let tjedno više nego u prvom tjednu XI. mjeseca. Iako su neki portali regije najavili pokretanje letova Craotie na liniji Zagreb-Minhen isto nije točna informacija i kompanije nije pokrenula ove letove. Ipak Croatia će i dalje letjeti na liniji Split-Minhen koju će neposredno prije božića obnašati čak 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak, subota). Nažalost, nakon ponedjeljka 4.1. Croatia se vraća na dva tjedna leta za Minhen iz Splita (ponedjeljkom i petkom). Iz Splita Croatia ima i jedan tjedni let za Frankfurt (subotom). Za Dubrovnik Croatia je suspendirala sve letove i za Frankfurt i za Minhen.

Iako Croatia netom prije Božića ima čak 23 tjedna leta za Frankfurt i Minhen (više od 3 dnevno), a nakon novogodišnjih praznika leti 21 tjedni let za ove hubove, krajnje je nelogično da nije pokrenula letove iz Zagreba za Minhen kako bi se na iste mogli konektirati letovi iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Pule, Osijeka, Sarajeva i Skopja. Ovako letove Split-Minhen mogu koristiti tek putnici iz Splita i pokoji putnik iz Zagreba preko Splita što je krajnje nelogično jer znači da let od sat vremena na sjever radi preko juga i produžava ga na više sati. Potencijalni putnik svakako će se prije odlučiti na konekcije iz Zagreba za Minhen preko Beča ili Frankfurta. Krajnje nelogično, no na to smo već navikli u Croatiji Airlines. Jednako tako je krajnje nelogično da subotom Croatia ima tek jedan dnevni let za Frankfurt iz Zagreba. Minimum za ikakve konekcije je dva dnevna leta. Obzirom na 19 tjednih letova prema Frankfurtu iz Zagreba i Splita, nema baš nikakvog smisla da jedan dan u tjednu Zagreb ima ispod minimalnog broja letova za konekcije kako preko Frankfurta, tako i iz regije preko Zagreba.

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jos jedan nonsens u nizu istih od strane uprava kompanija. Razmisljam i ne mogu pronaci niti jedan logican argument zasto se ne bi letelo na liniji ZAG-MUC i tako se cela Hrvatska povezala, no ne cudi.
Jedna dobronamerna ispravka: iza rimskih brojeva se ne pise tacka jer su oni sami po sebi redni brojevi.

Al ajde, barem su za zimske praznike povećali malo frekvencije. I operiraju sportske chartere. Možda se i sjete oni ili LH otvoriti tu liniju ponovo. Kao što je i Austrian Airlines učinio u slučaju Beča.

Sada sam potrazio na internetu i otkrio sam jos jednu cudnu stvar nasih prostora. Po srpskom pravopisu (od Vuka) se iza rimskih brojeva ne pise tacka jer su sami po sebi redni brojevi, ali po hrvatskom pravopisu su rimski brojevi jednaki arapskim te zahtevaju tacku ukoliko treba da budu redni. Po meni malo cudno, no dobro.
Izvinjavam se na nepotrebnoj ispravci, bila je iz najbolje namere.

Mislim da ne moze nepismen covek da pise OVAKVE clanke i analize te da nikada necete biti proglaseni nepismenim.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!