zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BiH odobrila pomoć aerodromima od 3,1 milijuna €

Na 244. sjednici Vlada Federacije BiH donijela je odluku o financijskoj pomoći aerodromima zbog Covida-19, a u visini 6 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Vlada smatra aerodrome ugroženim sektorima privrede Federacije BiH, pa je postupila po Uredbi o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima. Više od pola novaca dobio je Aerodrom Sarajevo, konkretno 1,8 milijuna EUR, od čega 102.000 EUR za oržavanje i poboljšanje likvidnosti, te izmirenje troškova poslovanja, a 1,7 milijuna EUR za dovršetak započetog projekta modernizacije i dogradnje terminala.

Tuzla je dobila 511.000 EUR, od čega 102.000 EUR za dovršetak projekta modernizacije i dogradnje terminala, vanjsko uređenje carinskog skladišta, te kupovinu zemljišta i šuma za eksproprijaciju. 409.000 EUR namjenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.

Mostaru je dodijeljen jednak iznos kao i Tuzli, no sav iznos od 511.000 EUR će se utrošiti za plaće, doprinose i poreze, troškove poslovanja, plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora operatera i odobravanje projekata od strane regulatora.

Fantomski i nepostojeći Aerodrom Bihać je pak dobio 256.000 EUR koji će se baciti, tj. oni će se utrošiti na izgradnju budućeg aerodroma, nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu, pazite sad, Grada Bihaća!?!?

Evidentno je da su Tuzli data velika sredstva za poslovanje, što samo dokazuje da pola milijuna putnika Wizz Aira ne može osigurati egzistenciju aerodroma, te da su prihodi od Wizz Aira skromni ili nikakvi, poglavito u Covidu-19. Jednako tako ogroman novac dat je Mostaru koji ove godine gotovo da i nije imao prometa. Samim time radnici će dobivati plaću više od godinu dana da ne rade ništa. No, najveći nonsens je i dalje bacanje novaca u nepostojeći aerodrom Bihać, koji se ovim tempom neće sagraditi još desecima godina. Stoga ostaje pitanje je li ova mega-kriza vrijeme za takvo bacanje novaca, ili se tih pola milijuna BAM-a moglo pametnije utrošiti na ostale aerodrome.

I dok svi ostali pomažu svoje nacionalne kompanije, a ne aerodrome, koji su ipak imali neke prihode (osim Mostara i nepostojećeg Bihača), BiH je odlučila postupiti drugačije. Svojem baziranom prijevozniku FlyBosniji, koji istinski nije imao mogućnost letova radi zabrana i ograničenja, posebno prema svom primarnom tržištu Saudijske Arabije i Bliskog Istoka, pa je ostvario tek par letova prema Antalyji, nisu dodijelili baš nikakvu pomoć. Iskreno kompanija radi ekstremno loš posao, no ni federalna vlast nije pokazala ni malo kooperativnosti i volje za pomoć. Što je vrlo neuobičajeno i nadasve neprihvatljivo, a kompanija ima svo pravo javno se buniti, poglavito što će sve ostale kompanije u regiji pomoć dobiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!