zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koje prijevoznike bi trebali imati Sarajevo, Priština, Skopje i Ljubljana

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Do sada smo obradili koje bi prijevoznike i linije trebao imati Zagreb i Beograd. No, da vidimo što nedostaje najvećim kontinentalnim aerodromima regije koji nemaju nacionalne prijevoznike.

Skopje ima jako malo lagacy prijevoznika. Nakon što je u Skopje došla Lufthansa situacija je bolja, ali aerodromu još nedostaju Air France (Paris), British (London), ITA (Rim) i SAS (Copenhagen). Naravno dobro bi došli, ali su manje realni Iberia (Madrid), Brussels (Bruxelles) i KLM (Amsterdam). Uz to Skopje bi svakako trebalo imati bitno više LCC i to drugu liniju Norwegiana (Copenhagen ili Stockholm), Transavie (Paris ili Amsterdam), Vuelinga (Rim, Barcelona), pokoji let Ryanaira, te još par linija easyJeta (sada leti samo Genevu), kao i nekoliko linija Eurowingsa. Eurowings je pokušao sa Skopjem, no ipak je odustao od letova. Ovo iskreno najviše nedostaje Skopju. Svakako nedostaju letovi flydubaia ili Qatara, koje je aerodrom prije imao.

Iz Prištine je otišao British i LOT a Lufthansa ne leti nego umjesto nje za Frankfurt i Minhen leti Eurowings i to sa malom količinom frekvencija. To su najveći problemi Prištine. No, aerodromu svakako nedostaje još Air France (Paris) i SAS (Copenhagen i/ili Stockholm). Ne bi bilo loše da aerodrom ima KLM (Amsterdam), ITA-u (Rim) i Brussels (Bruxellse) iako TUI leti za tamo.  Aerodromu bi svakako dobro došli letovi Ryanaira, te još pokoja linija Wizz Aira i easyJeta. Aerodromu nedostaju letovi Transavie, Vuelinga i Flydubaia ili Qatara.

Sarajevo jako treba letove Lufthanse za Minhen, Britisha (London), Air France (Paris), KLM-a (Amsterdam), Brusselsa (Bruxelles), SAS-a (Copenhagen i Stockholm), Aegeana (Atena), Royal Jordaniana (Amman), Iran Aira (Teheran), MEA-e (Beirut), te Saudie (Riyadh ili Jeddah). Dobro bi došli letovi Iberie (Madrid), ITA-e (Rim), Air Malte (Malta). Aerodromu nedostaju i letovi Ryanaira, easyJeta, Vuelinga (Rim), više linija Eurowingsa i Wizz Aira. Svakako bi linija Qatara trebala postati cjelogodišnja.

Na koncu Ljubljana ima mnogo prijevoznika koji su naknadili bankrot Adrie. No, nedostaju letovi KLM-a (Amsterdam), Iberie (Madrid), Austriana (Beč), SAS-a (Copenhagen i Stockholm), Air Malte (Malta) i British kao cjelogodišnja linija. Ne bi bili ni loši letovi ITA-e (Rim), Luxaira (Luksemburg), TAROM-a (Bukurešt), TAP-a (Lisabon), Bulgaria Aira i Air Albanie (Tirana). Naime Lisabon, Bukurešt, Sofija i Luxemburg su glavni gradovi Europske Unije, a za Tiranu je Adrida imala i 14 tjednih letova. Ljubljani jako nedostaju LCC. Pa nema letove Eurowingsa, Ryaniara, Norwegiana (Copenhagen, Stockholm) i Vuelinga (Rim i Barcelona) koji i te kako ozbiljno nedostaju, a daleko više linija bi trebalo biti Wizz Aira i easyJeta. Svakako bi dobrodošao Pegasus i Qatar, kao i Croatia za Dubrovnik.

43 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve južno od Save i Dunava a istočno do Une ili krajnjem slučaju Drine je siromaštvo, sa zaostalom privredom i niskom privrednim i administrativnim aktivnostima. Sve velike kompanije svoja sjedišta za ovaj dio Evrope imaju u Beogradu i/ili Zagrebu, strana vojska je ostala još na Kosovu, dijaspora koristi LCC i stoga nije realno očekivati IAG, SAS, AF, KLM…

Nadam se da će se SAS vratiti u Sarajevo

Letio. Vidjeli nema dovoljno potražnje, profita i više ne lete. Vjerovatno svoje kapacitete mogu uposliti na drugim relacijama sa puno većom maržom. Priština, Sarajevo, Skopje to su evropski Džuba, Kampala i Bangui.

“Priština, Sarajevo, Skopje to su evropski Džuba, Kampala i Bangui” Wow kakvi su ovi rasisticki inapadi i kako se ovo uopste tolerira

Sramota

jel to pise bogatas?

Pristina treba letovi za BEG, tako mogu lako do SAD i drugih metropola

Nece se to desiti. A i da se desi nekako, JU to ne moze da leti pa ni da ima konekcije.

Zato sto JU ne moze da leti tu liniju.

Postojao je 2020. god. Američki predlog da letove između Beograda i Prištine obavlja Lufthansa odnosno Eurowings gde ne bi bilo direktnog potpisivanja ugovora već bi zainteresovane strane potpisale ugovor sa avio kompanijom.

Pristini treba Er Srbija za Beograd.

JU to ne moze leteti.

Kako moze Maroccan za Zapadnu Saharu? Politiku na stranu, i to je to. Zapadna Sahara je puno problematicnija od Kosova

Može jer je Zapadna Sahara pod kontrolom Maroka. Kosovo pak nije pod kontrolom Srbije.

Sarajevu trebaju letovi za Budimpeštu, Barcelonu, Ankaru, Izmir, Baku, Qassimm, Cairo i Tunis pored navedenih

Barselona je na Balkanu uvek bila popularnija od Madrida a Madrid ste naveli.
Naveli ste Bejrut. Znaci moze za Bejrut gde inflacija divlja, gde je politicka situacija vrlo nestabilna a ne moze za Kairo koji je koliko puta veci od Bejruta? Za razliku od Beograda odakle idu transferi za Kairo iz Kaira za Sarajevo ce leteti Egipcani koji ce isto tamo “letovati” kao i ostali a znamo koje destinacije se nude na tim prostorima.
A zasto ne Tunis? Do Tunisa pa posle do letovalista. Sta fali Tunisu?

Nouvelair ce imati carter letove za Sarajevo iz Monastira, dva puta sedmicno od 05.juna do 09. septembra (ponedjeljkom i srijedom). Letovi za Hurhadu su u velikoj potraznji tako da su turisticke agencije zatrazile dodatne letove , pa su letovi Hurgada-Sarajevo povecani sa dva na cetiri leta sedmicno.

Budimpešta zato jer dok je linija bila uspostavljena, bila je sasvim ok popunjenost. Barcelona i Sarajevo imaju posebne veze, a iz godine u godinu broj turista iz Španije se povećava u BiH i obrnuto, Tunis je skoro svake godine imao sezonske letove za Sarajevo, zašto onda ne i ove ? A Kairo zato jer Egipat postaje u BiH sve više primamljiva ljetna destilacije za građane. Baku bi imao potencijal, jer se turisti iz Azerbejdžana u BiH duže zadržavaju nego ostali, onda dosta projekata na koridor 5c kroz BiH rade firme iz Azerbejdžana, a i linija bi povećala broj turista

Wizz air je obustavio letove zbog covida, kao i Lufthansa za Munich, pa i dan danas nisu povratili, iako ima veliki potencijal. Sarajevo od svih gradova regije ima najbolje veze i saradnju sa Barselonom. Samo jedan od primjera je taj da je tokom agresije na BiH i Sarajevo Barselona dodala novi disktrikt na svojoj teritoriji i nazvala ga Sarajevo. To je grad koji je daleko najviše sredstava izdvojio za obnovu Sarajeva. Od svih europskih gradova Barselona je izabrala Sarajevo da zajedno oraganizuju olimpijske igre 2030 godine itd itd. Ima još mnogo toga…. Btw Sarajevo je veće i od Skoplja i od Prištine, ali ima manji broj putnika sticajem mnogih okolnosti. Cairo ima potencijal sezonski, jer bi BiH građani tamo ljetovali isto kao što ljetuju u Turskoj, Tunisu, Grčkoj, a Egipat se više isplati i od Hrvatske sada. I nigdje ne piše pravilo da BG i ZG moraju imati prvi neke linije, pa tek ostali. Sarajevo je imalo letove za Riyadh, Jeddah-u, Sharjah, Qassim, Amman,… dok niko nije imao, pa zašto ne bi ni za veliki Baku.

Uvijek ista tema. Sarajevo se guši taksama i politikom ! Također treba li navesti da pored Sarajeva ima Tuzla i Banja Luka kao aktivnim aerodromi dok je Priština i Skopje relativno sami. Također Bosanci su lijen narod, nismo navikli da letimo, mi bi autom do New Yorka. Generalno treba poticaja za sve linije koje nedostaju a prije svega Brisel, Barcelona, Copenhagen i Minhen. Dohu na cjelogodišnju zbog ogromnog broja konekcija. Sve u svemu možda Skopje i Priština imaju vise putnika ali kakvih, iskreno gradovi bez duše.

Niste razumili ovo “možda”. Bilo je potvrdno a ne upitno.

@00.42 Izvinite, ali koja patetika!

Sarajevo ima potencijal i za Budimpeštu i za Minhen i za Barselonu. Također teoretski ima potencijal da bude bolji i od Skoplja i Prištine, ali kažem nije zbog mnogih faktora. A sve ostalo što sam napisao držim se toga.

Sarajevo nije vece od Skopje, kako ste to samo izmislili 🙂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!