zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska u IX. mjesecu skoro milijun putnika

U IX. mjesecu hrvatski aerodromi su imali 930.000 putnika i to:

  • Split 328.886 putnika (u IX/2020 75.881)
  • Dubrovnik 207.558 putnika (u IX/2020 40.952) na 2506 operacija (u IX/2020 1386), te 112,1 tonu carga (u IX/2020 6,6 tona)
  • Zagreb 191.092 putnika (u IX/2020 65.963), na 3401 operaciji (u IX/2020 1995), te 943 tone carga (u IX/2020 823 tone)
  • Zadar 116.591 putnika (u IX/2020 14.433), na 1854 operacije (u IX/2020 622), te 0,2 tone carga (u IX/2020 nije bilo carga)
  • Pula 59.790 putnika (u IX/2020 11.785)
  • Osijek 1440 putnika (u IX/2020 949) na 219 operacija (u IX/2020 156), aerodrom nije imao carga ni ovog ni prošlogodišnjeg IX. mjeseca

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

63 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ako se ne treba pominjati da je hrvatska turisticka destinacija jer prosto jeste onda ne treba pominjati ni to da je beograd jedini aerodrom u srbiji uz maleni nis jer prosto to je tako,ovdje svako spomonje samo ono sto mu odgovara da bi dokazao da je je Bg ili Zg bolji a sustina je da su oba aerdroma daleko od nekih znacajnih brojki

Milijuna putnika je stvarno dobra brojka. Znaci Hrvatska je od srpnja do rujna imala 3,1 milijun putnika. Vrh. Srbija je u isto vrijeme imala tek 1,4 milijuna. Ostali i manje od toga.

Biju kompleksi samo tako. Javi se na kraju decembra

Oh,ne.Evo ga opet.

Ma gdje si legendo? Davno te nije bilo, falio si nam.

Manje od 40% prometa iz 2019, pa to je baš jadno.

Je li baš svaka tema mora biti izgovor za mjerenje tko ima većega? Stvarno mi je puna pipa tipova poput tebe, i mislim da nisam jedini.

Prema prostoj računici, zbrojem ovih podataka, Split bi trebao imati oko 353 000 putnika. Ako je gore dobro napisano.

Nedostaju neke cifre kod brojke za Split

Osijek 1440 putnika na 219 operacija bez karga! Više bi koristi od pšenice bilo u ravnici slavonskoj.

Tragedija

A šta vi sad mjerite? Ko ovde spominje regiju? Možda je bolje da usporedite Hrvatsku sa nekom drugom turističkom velesilom jer da vam nije turizma avio saobraćaj bi bio na nivou Zagreba ili možda čak i Osijeka. Možda ipak to jeste tragedija.

A šta je vama sada? “da vam nije turizma avio saobraćaj bi bio na nivou Zagreba ili možda čak i Osijeka” Koja je poanta ovoga? Naravno da ne bi, kao što da Njemačka nema 80 mil stanovnika nebi imala onoliko putnika ili da Srbija nema 7 mil. stanovnika nebi imala onoliko putnika. Besmislen komentar.

bukvalno. čuj da vam nije turizma, zašto bi neko uopšte polazio od te pretpostavke sem zato što je frustriran. da srbiji nije bezviznog režima i odnosa sa rusijom, imala bi 2 leta nedeljno za moskvu. da srbiji nije glavno turističko tržište crna gora, leteli bi jednom dnevno u podgoricu. ili da srbiji nije bezviznog režima sa EU leteli bi do pariza 3x nedeljno a ne 3x dnevno. sve su ovo jako glupe i nepotrebne pretpostavke.

Upravo to i govorim, autor poredi bez potrebe broj putnika u jednoj turističkoj velesili i zemlji koja je praktično bez turizma a uzgred rečeno to uopšte nije tema. Zašzo je ovde uopšte spomenut promet u čitavoj Hrvatskoj i poredio se sa regionom? Komentar je o Osijeku! Kompleksi?

Tako je, riječ je bila o aerodromu Osijek koji nema turizam pa se samo povukle paralele.

ma dajte, poređenje čiji je duži je i srbima i hrvatima nacionalni sport pa ćemo sigurno sad ovde da ispravljamo krivu drinu. naš dragi predsednik svakodnevno meri BDP i obavezno ga poredi sa hrvatskim. pa šta, čemu trigerovanje

I autor to obožava da radi.

Komentar je bio o Osijeku, pojma nemam kakve veze imaju ostali Hrvatski aerodromi tim bolje bilo kakvo poređenje?

Do juce je bilo da se Zagreb i Split ne mogu uporedjivati jer je jedan leisure a drugi kontinentalni aerodrom a sad se mogu porediti cela Srbija bez ijednog leisure aerodroma sa celom Hrvatskom koja ima 6 leisure aerodroma.

Licemerje, ali ono najvece!

Cime se vi razbacujete?
Ne znam da li vam je sledeci dokaz “smjesan”

Anonymous
Odgovori Anonymous
04.10.2021. 12:22
Evo i Split kao primjer to potvrđuje, oko 70% septembar 2021 u odnosu na 2019, Zagreb 55%, isti uslovi ista država.

Alen Šćuric
Author
Odgovori Anonymous
04.10.2021. 14:17
Da, ali ne i isto okruženje. Split je leisure zračna luka, Zagreb nije.

E onda i poredite države koje imaju masovni turizam sa Hrvatskom a ne region u kojem samo Hrvatska i Crna gora ga imaju, ili poredite samo Hrvatsku i Crnu Goru. Ja sam samo rekao da Osijek nije isplativ aerodrom i bilje da pšenicu tamo uzgajaju, manje će biti gubitaka za državu.

Sta je vama?

pšenica je nesporno korisna uvek i svuda, u osijeku bi više koristi bilo da su posadili mandarine!

Ili banane, sve bi bilo bolje od aerodroma u koji su po pisanjima spremni uložiti još 50 miliona eura da poprave dubiozu u kojoj se on već nalazi, komedija.

potpuno off topic, ali da pitam: pričate o evropskoj uniji u trećem licu kao da vi niste evropska unija. zašto?

Evropske fondove pune i građani Hrvatske, tako da su to vaše uzaludno potrošene pare, glupost veća nego ulaganje u aerodrom Morava.

Nije tačno da bi bilo finansirano nešto drugo uzaludno, ovde se novac dodeljuje projektima iz sektora saobraćaja, dakle bilo bi potrošeno na bilo šta što Hrvatska predloži i komisija odobri. Nije neki činovnik u Briselu otvorio mapu i uočio aerodrom u Osijeku, nemojte prebacivati na EU nesposobnost hrvatske vlade da predloži kvalitetniji saobraćajni projekat za 50 miliona evra. Ili je možda Hrvatska toliko saobraćajno jaka da ni nema pametniji projekat od rekonstrukcije osiječkog aerodroma. Ja ipak mislim da je u pitanju politička korupcija – da kažemo da radimo nešto i za Slavoniju, evo ovde ima nekih 50 miliona za saobraćaj i regionalni razvoj, super daj to, taman da napravimo i galantno otvaranje, lepo se slika. Da ne pričamo kako će nešto miliona i da se lepo razlije po stranci i džepovima. Što da se, Alene, lažemo da je do Brisela?

nema šanse? pa šta je onda sa svim tim korupcionaškim aferama, čak i uskok ponekad ulovi neku zverku

Zašto ne bi povukli novac iz EU fondova za razvoj prometne infrastrukture ako nam se to nudi? Povlačili su novac i Poljaci i Rumunji za svoje manje regionalne zračne luke pa su ih razvili, privukli još prijevoznika, a samim time se poboljšala povezanost u njihovim krajevima.

Jedan od projekata koji smo predložili je bila nova samoborska pruga od Zaprešića do Samobora pa nije prošla JASPERS jer EU ju je smatrala pre skupom za projekt od takve važnosti. Da je obnova ZL Osijek nelogičan projekt odbili bi i to financirati i nisu.

Možete li mi navesti što bi bilo logičnije da je županija od infrastrukturnih projekata prijavila od ovoga?

Lapsus *ali nisu.

Shvatio sam da ste ipak u pravu. Slavonija se toliko prazni uprkos sjajnoj infrastrukturi i odličnom standardu da će joj uskoro zaista najpotrebniji biti moderan aerodrom za svu tu dijasporu. Uopšte se ne šalim, stvarno mislim da ste ipak vi u pravu.

Pa to je istina, dijaspora je sve veća i veća. Tako da će nam trebati više linija i bolja aerodromska infrastruktura. Pogledajte samo kakvi su aerodromi po Rumunjskoj, dosta njih imaju nove terminale zahvaljujući EU koji im služe za dijasporu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!