zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zanimljivosti Registra zrakoplova Hrvatske

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

U Registru civilnih zrakoplova Republike Hrvatske prvi u abecedi registra je ADV (registarski broj 500) Cessna registrirana od Adventure Driven Vacations d.o.o. (kratica imena) i to je jedini avion u registru pod slovom A. Ostali avioni nose prve slovne oznake B, C, D, E, J, K, L, M, P, R, S, T. Vladin avion (Challenger 604) ima oznaku  9A-CRO.

Svi avioni Trade aira počinu sa BT i mijenja im se zadnje slovo (pa je tako posljednji A320 BTI). No, prva dva slova BT je imala i Cessna od North Adria Aviationa (BTT), pa će tu oznaku, jednog dana, Trade Air morati preskočiti.

Croatijini pak avioni nose prva dva slova registracije CT ako su jetovi, a to su do sada bili 737-200, A319  i A320 (posljednji A319 nosi oznaku CTN), a CQ ako su Dash 8-400.  No, ATR-72 su imali također CT oznake, samo su zadnja slova bila kraj abecede (CTS, CTT, CTU).

Helikopteri nose prve slovne oznake H i I. Baloni nose prve slovne oznake O, ultralake i amaterske letjelice nose oznaku U, a jedrilice, zmajevi i slične letjelice nose oznaku G.

Povijesni avioni imaju prvo slovo X. Među povijesnim avionima samo su dva aviona, replika Penkalinog CA-10 (prvi avion izrađen u Zagrebu) koji nosi oznaku XCA, te Soko N-60 koji je godinama bio u Karting centru Zagreb i sada se restaurira (XGB).

Simpatične oznake ima:

 • 9A-DAM (Antonov An-2, Air Tractor),
 • 9A-DHL (Cessna 172N, fizička osoba),
 • 9A-DOG (I-3, fizička osoba),
 • 9A-GAJ (SZD 51, „Krila Kvarnera“),
 • 9A-OPA ( S-160, Balon klub Zagreb),
 • 9A-PET (Cessna 182J, Air Medulin),
 • 9A-RED (Cessna F 182Q, Delić Air),
 • 9A-SIN (8GCBC, Aero klub Split),
 • 9A-TIM (Paper PA-31T, A.Air Service)
 • 9A-UDO (amaterski, fizička osoba)
 • 9A-UFO (Stoch HS, fizička osoba)
 • 9A-USA (Pioneer 200, Shaft)

Interesantna registracija je 9A-HAG (Robinson R22) koji pripada, ni više ni manje, nego MUP-u. Nadam se da ovaj policijski helikopter nije imao ništa sa haškim procesima.

Prvi helikopter koji je koristio Ivica Todorić (Agrokor) je nosio oznaku HIT, a novi HTI, koji je i dalje ostao pod tom oznakom iako ga Todorić više ne koristi, a registriran je na Fortenova Grupu.

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zanimljiva tema teksta!
Zanimljivo da se u registrakim oznakama Trade air-a ne razlikuju tipovi letelice, mada nije ni da ima raznovrsnu flotu. Npr. u Srbiji avioni AirSerbie su podeljeni po prva dva slova: AP-A320/319, AN-737, AR-A330, AL-ATR 72. No, verujem da ste planirali da napisete nesto i o nama komsijama.
Zanima me je li 9A-UFO trazio ovu oznaku, najzanimljivija je. Bilo je i ovde trazenih tablica skoro od strane AirPinka, doduse vulgarnih oznaka.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!