zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tko bi mogao otvarati baze u regiji

U regiji, baze ima Wizz Air (Skopje 5 aviona, uskoro po 3 aviona u Beogradu i Tuzli, te 2 u Sarajevu), Eurowings (Priština 1 avion) i Ryanair (2 aviona u Zadru i uskoro 3 aviona u Zagrebu). No, niz aerodroma ima velik broj linija pojedinih prijevoznika i odavno bi mogli imati baze.

Split ima 15 linija easyJeta što je oko 35 tjednih letova u prosjeku tijekom ljeta, u top sezoni i bitno više. Ovo znači da bi kompanija mogla imati i dva bazirana aviona u Splitu. Wizz Air ima 11 linija iz Splita, te bi i on mogao imati baziran jedan avion. Bilo koja od ovih kompanija bi bez problema mogla imati 10 tjednih letova zimi. Bitno manje vjerojatno je da Eurowings pokrene bazu, te bi morao povećati broj letova i linija da se to desi. Obzirom na broj letova Croatia bi također mogla imati jedan ili čak dva bazirana aviona u Splitu.

I u Dubrovniku bi bazu mogao imati easyJet koji već sada ima 15 linija. Jednako tako bi easyJet mogao imati desetak letova iz Dubrovnika zimi. No u Dubrovniku bi sezonsku bazu mogla imati i Voleta koja ima 11 linija i neznatno bi trebala povećati broj tjednih letova. Volotea ima sezonske baze i najčešće nema letova zimi. Jet2 i TUI imaju dovoljno letova za bazu, no oni nemaju baze izvan svojih matičnih tržišta. Nije nemoguće i da Croatia ima bazu u Dubrovniku iako bitno manje vjerojatno nego u Splitu, te sa samo jednim avionom.

Da Eurowings poveća broj letova i linija iz Zagreba za oko 50% mogao bi otvoriti bazu. To bi i bilo logično, obzirom na ekspanziju Eurowingsa, te utjecaj Lufthansa Grupe u Hrvatskoj i Zagrebu.

Obzirom da Ljubljana nema nacionalnog prijevoznika LOT bi mogao napraviti isto što je napravio u Budimpešti, tj. bazirati jedan avion i pokrenuti letove na nekoliko linija. Ryanair i Wizz air imaju značajan broj letova iz Banja Luke, Niša i Podgorice, te Wizz Air iz Prištine, no broj tih letova trenutno nije dovoljan za baziranja aviona. Iako, ako bi povećali broj letova za 50% mogli bi bazirati jedan avion. Ostali aerodromi nemaju rezona otvarati baze izvan onih baza koje imaju jer nemaju ni izblizu dostatan broj letova za baziranje aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

EasyJet nece otvarati baze u Hrvatskoj, bar ne u nekom srednjerocnom roku, jednostavno zato sto Split i Dubrovnik nemaju dovoljnog potencijala za takvo sto. Sve linije koje sada obavlja easyJet za te dvi luke obavlja iz svojih baza sto znaci kad bi otvorili baze u Splitu ili Dubrovniku onda bi te baze u Njemackoj, Britaniji, Francuskoj, Italiji, Svicarskoj, Nizozemskoj izgubili neke letove a to za sada nije opcija. Osim turista treba postojati i dovoljna potraznja domaceg stanovnistva za letovima a za sada su te brojke vise nego skromne pogotovo zimi. Ono sto bi se moglo letit iz Splita zimi su London, Amsterdam, Basel i mozda Berlin a to ce radit bazirani avioni iz tih aerodroma, pogotovo jer se ne bi letilo svaki dan kao u sezoni. Cak i jedan Faro, Palma ili Malaga su sezonske baze koji imaju daleko puno putnika od Splita ili Dubrovnika i ljeti i zimi.

Da easyJet ima rezona otvorit baze onda bi ih i otvorio. Jeftinije im je letit iz vec uhodanih baza i ostvarivat profit. Osim toga kod easyJeta kad otvara baze nema ucjenjivanja, kokosarenja i trazenja mita ispod stole.

Ja vam mogu odgovorno i cinjenicno potrvdit da domace stanovnistvo ne koristi masovno usluge easyJeta u pred ili posezoni, to su pretezno turisti. Ima domaceg svita, ali u omjeru su minorni u odnosu na ove druge. Ako pogledate listu easyJetovih baza zakljucit ce te da su to daleko veca, potentnija trzista od Splita ili Dubrovnika, a o kupnovnoj moci necu ni govoriti. Osim toga A319 ili A320 treba i napuniti, jer nemamo manje zrakoplove. Lp

Iz Splita letimo iz vec uhodanih baza, a Basel, Liverpool, Glasgow, Bristol ma zapravo sve ove gradove sta ste nabrojali su daleko od Splita i imaju znatan broj letova i zimi i ostvaruju profit. Provjereno. Za Ryanair ili Wizzair necu puno govoriti ovde, za takvo sto bi trebalo imat uvid u popunjenost, uvjete ugovora itd. a to ne znam.

Ok, sta je to masovno po vama?

Ma nitko sretniji od mene tko je iz Splita, da easyJet pokrene letove i zimi, a tek otvori bazu, ali kao sto sam rekao to se u dogledno vrime nece dogodit.

Da ima rezona onda bi se i dogodilo. EasyJet je privatna firma, trzisno orijentirana i kad vidi da negdje ima priliku za rast i profit onda se tamo i koncentrira. To HR za sada nije slucaj.

Odakle vam informacija da je tih pet aviona prizemljeno i ne lete? Pa da, kompanije koje ste naveli odrade koji let tjedno zimi, ali nemaju bazu u Splitu ili Dubrovniku, napisao sam sto bi eventualno mogao letit easyJet zimi iz Splita, ali to je puno premalo a preskupo za otvorit bazu.

Ne bih se slozio da je isto je li avion stoji u Londonu ili Splitu. Otvarati bazu u Splitu ili bilo gdje drugdje kosta, upitno je koliko bi baza u Splitu bila profitabilna ako bi uopce i bila. Osim toga treba placati onda urede u Splitu, organizirati svu logistiku, catering…..London Gatwick ili Luton su uhodane baze, tamo imamo i maintenance i hangare, opet ponavljam prema potencijalu Splita jeftinije je letit iz vec postojecih baza nego otvarat bazu u Splitu.

Uglavnom ja vam iz egzatnih podataka o broju putnika, popunjenoscu kabine, ostvarenoj prodaji na letu mogu reci iz prve ruke da Split nema (za sada) potencijala za otvaranje baze ljeti a pogotovo ne zimi. Potrebno je imat uvid u vise toga i iz razlicitih uglova nego na osnovu samo reda letenja, da bi se mogao donit neki konkretni zakljucak.

Procitao sam sve komentare Anona koji radi u easyJetu. Bravo. Ovakvi ljudi treba da prave analize. Sve potkrepljeno, lepo objasnjeno, koncizno i sto je bitinije prave cinjenice a ne hipoteze.
Jos jednom veliko bravo!

TUI zimi prebacuje avione da lete po Kanadi i Americi ka Karibima, Mixico-u itd. Cak su i posade evropske.

Bilo bi dobro kad bi LOT bazirao barem jedan avion u ZG. Vrlo dobra kompanija sa značajnim brojem konekcija. Naravno, za tako nešto očekuje se i angažman MZLZ.

Hrvatska ima najvise potencijalnih baza. Fakat je za ocekivat da bude za dvije do pet godina bilo par baza u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i Puli. I da budu Zagreb i Zadar rasli ko baze Ryanaira.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!