zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

ITA i Lufthansa će finansirati konkurente

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: ITA

Dijalog između ITA-e, Lufthanse i Evropske komisije za konkurenciju (EC) ulazi u nov period aktivnosti usled približavanja konačnog roka presude za prodaju 41% ITA-e. Nakon više odbijenih ponuda i potpunog kolapsa dijaloga između dve strane, deluje da je EC ipak počela polako da popušta oko nekih zahteva ali i da se uporno drži drugih, čime se povećava nesigurnost oko konačne presude, koja se očekuje do 6.6.2024. Jedino što je sigurno jeste da će na direktne i indirektne načine ova presuda, kakva god bila, puno koštati ITA-u i Lufthansu.

 

Rezimirano

EC ima tri glavne kritike za prodaju ITA-e Lufthansa grupi (LHG), koje se odnose na hipotetičku tržišnu situaciju koja bi bila loša za putnike. Prva kritika se odnosi na nekonkurentnu situaciju na milanskom aerodromu Linate, na kom bi kombinacija ITA-LHG držala oko 65% svih slotova. Druga kritika se odnosi na nekonkurentnost na rutama iz Italije ka Centralnoj Evropi – misli se primarno na rute za LHG hubove, ali i na sekundarne rute kao što je recimo Bari-Hamburg. Treća i najudarnija kritika jeste na long haul tržište, na kom EC traži oštre penale za obe kompanije, nešto što je pogotovu loše po ITA-u koja se tek podigla na noge što se tiče finansijske održivosti. EC je u III mesecu identifikovala čak 39 ruta za koje smatra da su potrebne korektivne mere.

 

Loše pretpostavke koče pregovore

Prva i najbesmislenija pretpostavka EC jeste da se Ryanair, kao i druge LCC, ne mogu smatrati konkurencijom ITA-i i LHG jer lete sa sekundarnih aerodroma koji su udaljeni od gradova, kao i jer LCC ne prevoze high-yield putnike na long haul rutama. Iako je jasno da ovo uopšte nema smisla, vredi podsetiti da je Italija, barem u domenu avijacije, diskutabilno najviše deregulisano i liberalizovano tržište u celoj Evropi. Konkretnije – ITA je po broju putnika tek na trećem mestu nakon Ryanair-a i easyjet-a. U nacionalnom saobraćaju ITA ima udeo od oko 25%, dok tržišni lider ima udeo od 45-50%. Ryanair je već 10 godina najveća italijanska kompanija po broju putnika i leti sa svakog aerodroma u državi sa adekvatnom pistom za B737, uz izuzetak jednog – Linate. Tzv. “city aerodrom” Milana ima ograničenja za slotove. Jedina ozbiljno prisutna LCC na aerodromu je easyjet koji ima nekoliko dnevnih letova ka evropskim prestonicama. Easyjet je slotove za ove letove dobio 2009. od regulatora da bi razbio monopol Alitalia-e na aerodromu – ovo će postati relevantno kasnije. Ovde primarno pravi problem to što je EC u analizama konkurencije iz Milana uzimala u obzir samo Linate, potpuno ignorisajući Malpensu i Bergamo – dva aerodroma koji su među najvećim bazama easyjet-a i Ryanair-a. Treće na redu, long haul rute. EC smatra da recimo; s obzirom da Luthansa ima Joint Venture sa ANA za letove ka Japanu, a ITA leti za Tokio bez direktne konkurencije, da će nastati nekonkurentna situacija na ovom tržištu – iako za let iz Evrope do Japana ima barem 15 drugih alternativnih opcija preko Evrope, Persijskog zaliva, Kine i Jugoistočne Azije. Naravno, s obzirom da je ITA “klasična” aviokompanija oko ovih ruta se pravi najviše problema, jer je EC identifikovala osam problematičnih long haul ruta – od 15 ukupnih na kojima ITA trenutno leti.

 

Predložena rešenja – šta prolazi kod EC, a šta ne

Apelom na prethodne odluke, ITA i LHG su izbacili iz analize oko 20 od početnih 39 ruta. Pet ruta na kojima ITA ne leti ali koje bi navodno imale nekonkurentnu situaciju, kao što je Firenca-Njujork su odbačene. Neke od evropskih ruta su takođe odbačene, a obe strane su se složile da promene metod analize. Ako na ruti nakon ulaska ITA-e u LHG ostane barem jedan LCC konkurent, ruta se ne uzima u obzir za analizu. Ako nema ni jedan konkurent, onda se traži “Remedy taker” – kompanija koja će, naravno uz kompenzaciju, uskočiti na kontroverzne rute kao novi konkurent. U slučaju ovih ruta mediji tvrde da će Remedy Taker najverovatnije biti Condor ili Volotea. Na Linate-u, LHG je poboljšala prethodnu ponudu – da se otarasi svih svojih slotova i da ostane samo ITA, time što sada nudi dodatne slotove koje će onda ITA morati da preda. U pitanju su 11 ili 12 dnevna slot para (9 LHG, plus 3 ITA), koje će ponovo morati da preuzme “Remedy Taker”, koji će ironično izgleda ponovo biti easyjet – isto kao i 2009. Easyjet je više puta izrazio veliko interesovanje za dodatne slotove na aerodromu koji bi mu omogućili da konačno otvori bazu. Po pitanju long haul ruta, ITA i LHG predlažu dva rešenja – prvo je zamrzavanje cena na kontroverznim rutama na nekoliko godina, a drugo je da se postavi višegodišnji moratorijum na ulazak ITA-e u A++ Joint Venture. Stav EC za ove predloge je trenutno nepoznat, ali izgleda da će oni ostati najveći problem.

 

Trenutna situacija – subvencije i slotovi

Ukratko rečeno,  tri uključene strane se ubrzanim tempom “prepucavaju”, dok se datum konačne presude približava – datum je pomeren na 4.7.2024., ali poslednji “paket” rešenja mora da se preda do kraja V meseca da bi ostalo prostora za novu tržišnu analizu. Novinari koji su imali pristup dokumentima EC tvrde da je polovinom V meseca EC podnela svoje konačne kritike i da situacija ne deluje dobro po ITA-u.

EC se i dalje drži pet interkontinentalnih ruta za koje nema rešenja, traži da Lufthansa oslobodi slotove u Frankfurtu, kao i da ITA potpiše ugovore koji će olakšati putnicima iz Italije da putuju preko drugih hubova za SAD – drugim rečima, ITA će morati da potpiše codeshare-ove sa AFKLM, British-em, Iberia-om da bi radila feeding za long haul rute konkurencije. Na rutama između hubova LHG i ITA-e počeće da lete easyjet i Volotea na trogodišnjem ugovoru, naravno sa kompenzacijom od ITA-e i LHG, a slotove će morati da obezbede ITA i LHG. Linate ostaje u problemu – ITA i LHG zajedno nude oko 12 slot parova, dok EC traži 30 i odlazak LHG sa aerodroma, čime bi oborila udeo ITA-e sa 60% na 45% slotova. Stručnjaci sumnjaju da će ITA prihvatiti bilo šta više od kompromisa za oko 15-17 slotova. ITA je upozorila komisiju da će pokrenuti postupak za liberalizaciju slotova na aerodromu u slučaju da EC pretera sa zahtevima. Ova liberalizacija bi za sve umešane kompanije imala ogromne posledice, koje su detaljnije objašnjene u nedavnoj analizi.

 

EC – (Ne)Evropska komisija za konkurenciju

Mišljenje stručnjaka već mesecima jednoglasno ponavlja isto – godinama se nije dogodilo spajanje kompanija koje je imalo toliku saglasnost kao spajanje ITA-e i LHG, koje imaju podršku svih sindikata, obe vlade, oba vlasnika kompanija, kao i svih stručnjaka evropske avijacije. EC svojim ponašanjem postavlja katastrofalno loš presedan za spajanje drugih evropskih kompanija. Šta će se sve tražiti u budućnosti od kompanija? Pod uslovima koji se očekuju od ITA-e, ni jedna od tri velike grupacije (LHG, IAG, AFKLM) ne bi ni mogla, a ni htela da kupi ITA-u. Šta će EC tek reći kada dođe na red prodaja TAP-a, AirEuropa-e, jednog dana i LOT-a? Ove kompanije žive od letova za Severnu i Južnu Ameriku, dva tržišta na kojima bi onda po novim standardima nastala nekonkuretna situacija. Šta će EC reći kad AFKLM poveća svoj udeo u SAS-u? Da li će jednog dana u dalekoj budućnosti, u hipotetičkom slučaju prodaje kompanije, čak i Air Serbia morati da finansira konkurenta da se ne bi monopolizovali letovi za SAD iz Beograda?

Evropska Komisija rizikuje da otvori metaforičku pandorinu kutiju problema sa regulacijom tržišta. Ovakvo ponašanje će predvidivo imati velike političke posledice i dovešće do pogoršanja odnosa između članica EU. Ovo je poslednja stvar koja je trenutno potrebna aviokompanijama Evrope koje su i ovako i onako pod udarom sve jačih Azijskih konkurenata sa beskrajnim izvorima finansiranja.

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

[…] detalji nisu poznati, ali poslednje poznati ugovoreni penali za ITA-u jesu, a isti su u nedavnoj analizi detaljno objašnjeni. Mogu se podeliti na tri “problematična” sektora – prvi su letovi […]

“Jedina ozbiljno prisutna LCC na aerodromu je easyjet koji ima nekoliko dnevnih letova ka evropskim prestonicama. Easyjet je slotove
za ove letove dobio 2009. od regulatora da bi razbio monopol Alitalia-e”

Zar nije Easy-u dozvoljeno samo za FCO da leti jer je tu Alitalija imala monopol? Kako onda ima letove ka evropskim prestonicama?

Jeste, ali samo na trogodisnjem ugovoru. Nakon te tri godine EZY je mogao da radi sta god zeli sa tim slotovima i odmah je zatvorio FCO a otvorio AMS,ORY i BER

Sjajna analiza Ivane. Zar je moguće da ovoliko reguliraju avio tržište? Kad bi svuda ovoliko regulrali ne bi bilo preskupih ljekova, niskih plaća i ogavnih uvjeta rada u Italiji. Ali njih očigledno boli uvo za sve i samo ubacuju regulacije tamo gdje ih je i onako već previše, tj. u avijaciju.

Upravo, potpuno su promasili priliku i poentu. Da se formiranje JV 2010ih bolje regulisalo i da je bilo vise restrikcija mozda bi danas imali i cetvrti JV preko Atlantika, a naravno ne bi ni bilo trenutnih problema oko prevelikih grupacija

EU ima pravo. Ta kompanija se nesmije prodati.

Monopol.

Sorry, ali ne želim da se europsko zrakoplovstvo svede na tri legacy kompanije koje će diktirati gotovo sveukupnim tržištem.

A možda i nije.

Sjajna analiza Ivane.

Hvala!

Kako je EU uopste mogla da smisli rutu Firenca-NYC? Zar ne slecu na Firencu samo regionalni avioni?

Tacno, Firenca je efektivno ogranicena na max A319/B737.

EC je ovu rutu obelezila kao rutu na kojoj ce postojati monopol nakon prodaje ITAe, ali na indirektnoj ruti FLR-JFK, tj. uzimajuci u obzir transfere. EC tvrdi da ce prvenstveno ITA/Swiss drzati preko 50% kapaciteta na FLR-JFK sa transferom. Ovo i nema nesto puno smisla pored 12 dnevnih letova AFKLM samo za CDG i AMS, u poredjenju sa 4+4 ITA/Swiss za FCO/ZRH.

Jos neke od ovih “nekonkurentnih” transfernih ruta su valjda Katanija/Bolonja-JFK i Napulj-Washington. Logicno sve su odbacene jer ne postoji monopol na ovim rutama

Neće držati ITA i Swiss, ali hoće ITA, Austrian, Brussels, Lufthansa i Swiss koji će onda imati 5 dnevnih letova sa A319 (ITA i Brussels), 2 dnevna sa A220-100/E195-E2 (Swiss), jedan dnevni sa E190-E2 (Swiss) i 9-10 dnevnih letova sa E195 (Air Dolomiti (LH) i Austrian).

EC je uzela u obzir samo ITAu i Swiss za analizu rute FLR-JFK.
Cak i ako se uzmu u obzir SN,OU i LH idalje nema monopola na ruti – EC igrom slucaja poredi samo sa AFKLM, a zaboravljeni su IAG, TAP i SAS.
Pritom Firenca nije ni “najugrozeniji” aerodrom. U Trstu recimo ne postoji ni jedna Legacy kompanija pored ITAe i LH, pa Trst ipak nije ni jednom spomenut.

I? Kako to mijenja činjenicu da će prilikom preuzimanja ITAe LHG držati 50% kapaciteta svih legacyja koji nude letove za SAD?

Ne menja jer nece drzati 50% ukupnog kapaciteta, a cak ni 50% odlaznih letova sa FLR. Ako se gledaju samo AF i ITA/LHG mozda hoce, ali na trzistu postoje i druge kompanije (KLM, IAG itd…)

Takodje postoji i proverena cinjenica da je referentna kompanija za letove USA-FLR upravo Air France, zatim Delta-AF, a tek na trecem mestu Delta-ITA sto ce se isto promeniti ove godine jer je Delta ukinula sve transatlantske codeshareove sa ITAom.

Na kraju krajeva treba i razmisliti o tome kako koja kompanija koristi svoje letove za Firencu. LHG kompanije pretezno lete za FLR tako sto kupe transfere iz cele Evrope, ne toliko iz SAD. AF ima sest dnevnih letova za JFK, na svaki od kojih se transferi sa sest dnevnih letova za FLR lepo uklapaju, dok se samo dva od cetiri dnevna leta ITAe sa FLR uklapaju za JFK transfere, jer letovi ITAe pretezno sluze za nacionalne transfere, kao i manjim delom za transfere ka Juznoj Americi.

Sve u svemu, da rezimiramo – EC ima smislenije rute na kojima bi trebalo da polemise o nedostatku konkurencije nakon prodaje ITAe – indirektne rute kao sto su FLR/BLQ/CTA-JFK definitivno ne bi trebale da budu ovoliko relevantne

To su političke igre. Lufthansa je do sada bila bahata, a sada je naišla na nogu 😂

Pa, iako se trudim da zaobidjem politicki ugao, stvarno je tesko reci da ovde nema barem malo politicke umesanosti 🙂

To daleko prelazi bahatost Lufthanse…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!