zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air France-KLM planira Milano – New York

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Air France

CEO Air France-KLM (AFKLM) grupe je u nedavnom intervjuu za italijanske novine Corriere neočekivano izjavio da kompanija razmatra otvaranje letova između Milana i Njujorka. Dodavajući konfuziji, CEO je detaljnije objasnio da se razmatraju letovi sa milanskog aerodroma Linate, a da bi na istim leteo A321neo – tip aviona koji je grupacija tek nedavno prvi put dobila. Ovi komentari su izuzetno neočekivani, ali mnogo relevatnije – potpuno nejasni. Pred otvaranjem ove rute stoji veliki broj prepreka, koje čak i kada bi AFKLM mogao da ukine, izazivaju reakciju drugih kompanija koje bi uništile dominantni položaj koji AFKLM ima nad tržištem severne Italije.

 

Promena strategije

Aerodrom Linate, koji se često naziva “city” aerodromom Milana, je favorit aviokompanijama i putnicima zbog blizine centru grada u poređenju sa Malpensom i Bergamom koji se nalaze na većoj udaljenosti od grada. Saobraćaj je izuzetno ograničen, a slotove je skoro nemoguće dobiti da bi se favorizovala Malpensa. AFKLM Grupa, barem među “legacy” kompanijama, ima samo dva interkontinentalna hub-a – Pariz i Amsterdam, koji imaju svoje velike mreže feeder letova. Koncentrisanjem putnika obe kompanije mogu da održe vrlo veliku količinu letova ka Severnoj Americi. Transferi su dominantni na većini ruta, dok je P2P saobraćaj postao sekundarni prioritet. Ovome doprinosi joint venture i ekstenzivna mreža transfera koju glavni partner Delta nudi iz Njujorka i drugih hub-ova na istočnoj obali SAD. Ruta sa Linate-a za Njujork bi predstavljala novu teritoriju za AFKLM. Grupacija sa Linate-a nema nikakve rute osim za svoje hub-ove, a feeding bi mogla jedino da pokupi kad bi letovi išli na JFK, gde bi Delta mogla da šalje transfere za SAD. Ovo znači da bi se ova ruta fokusirala primarno na P2P putnike. Problem takođe pravi sam avion – kompanija je tek nedavno dobila prvi A321neo. Isti je preuzela Transavia, ali u all economy konfiguraciji koja definitivno nije pogodna prekookeanskim letovima. Za sada je poznato da će i KLM dobiti ovaj avion, ali isto u konfiguraciji koja nije pogodna transatlantskim letovima. AFKLM takođe ima opcije za još 60 aviona ovog tipa koje bi mogao da preuzme Air France, ali pitanje je kad bi ovi avioni stigli kad se uzme u obzir činjenica da su Airbus-ovi delivery slotovi za A321neo rasprodati više godina unapred.

 

Zašto je ovo trenutno nemoguće

Linate je do pre 30 godina bio glavni aerodrom Milana. Krajem 90ih Malpensa je renovirana, napravljen je novi terminal i išlo se ka tome da se aerodrom pretvori u pravi interkontinentalni hub. U sklopu ovih planova je čak Alitalia tu prebacila hub iz Rima, a regionalna vlada je zakonski ograničila saobraćaj na Linate-u uvođenjem: ograničenja broja letova po satu, zabrane letova van EU i zabrane na širokotrupne avione. Regulacija je modernizovana 2021. tako da ograničava Linate na letove do 1500 km razdaljine, da bi se zaobišao izlazak UK iz EU, dok zabrana široktrupnih aviona i dalje postoji. Ovo sve u suštini poentira da je otvaranje letova za JFK barem trenutno nemoguće. Takođe je upitno da li bi AFKLM mogao da dobije nove slotove u Njujorku i da li bi ti slotovi bili pogodni za ove letove. Treba isto držati na umu da AFKLM takođe i na Linate-u ne može trenutno da dobije nove slotove za ove letove, zbog čega bi bilo neophodno otkazivanje već postojećih letova ka hub-ovima. Povodom rasprave oko slotova, relevantna postaje i prodaja ITA-e, koja je glavna kompanija na aerodromu sa oko 65% svih slotova. U kombinaciji sa drugim kompanijama Lufthansa grupe, ITA i proširena grupacija će držati oko 70% svih slotova na aerodromu. Upravo zbog ovoga je Linate do nedavno bio u samom centru konflikta ITA-e i Lufthanse sa EU zbog regulisanja buduće nekonkurentne situacije. Formalno barem, do sada nije otkriveno rešenje iako je Lufthansa u pregovorima imala više predloga, čak i da potpuno obustavi sve letove za Linate i tako oslobodi dodatne slotove. Držeći na umu sve ove probleme, može da se primeti trend.

 

Treba (optimistično) pogledati širu sliku

CEO AFKLM-a je vrlo dobro svestan svih ovih ograničenja, ali je ipak na vrlo jasan način najavio da kompanija na ovim letovima radi – što sigurno ne radi uzalud. Tajming ove objave je specifičan – dogodila se ubrzo nakon objave kritika EU za ITA-LH prodaju. Jedna od tri glavne tačke ove kritike je bila upravo situacija na Linate-u i kritike dominantnosti ITA-e, za koju trenutno nije dogovoreno rešenje. Vrlo je moguće da Air France pokušava da signalizuje koja rešenja i koji tok pregovora favorizuje, da bi povukao kritike koje je kompanija iznela Komisiji za konkurenciju (EC). Ovaj “manevar” može da ima dobre, ali i vrlo loše posledice po AFKLM. Opšte je poznato da je usled turbulentnog toka pregovora za ITA-u situacija između Italije, Nemačke i EU vrlo napeta, mišljenje političara a mnogo bitnije i stručnjaka je da EC namerno opstruira prodaju ITA-e i zbog toga isti sada razmišljaju o potezima suprostavljanja u kojima je upravo Linate u centru pažnje. Ova situacija bi mogla da se “dobro” završi jedino u slučaju u kom bi pregovori ITA-e, LHG i EC doveli recimo do omogućavanja letova za SAD sa Linate-a pod izgovorom Open Skies sporazuma između EU i SAD. Sve ostale restrikcije bi ostale, što znači da bi svaka kompanija morala sama da se snađe za kako da iskoristi ovu novu mogućnost. Ovo bi sigurno izazvalo otvaranje ruta ITA-e, JetBlue-a, verovatno Delta-e i United-a, kao i premeštanje LaCompagnie letova sa Malpense.

 

Realniji pogled na situaciju

Ono što je mnogo verovatnije je alternativa prethodnom ishodu, alternativa koja bi nesumnjivo bila totalna katastrofa za AFKLM, kao i za Skyteam. Jedna od predloženih mera “suprotstavljanja” EC je potpuna liberalizacija slotova na Linate-u, koja bi omogućila širenje svih kompanija uključujući ITA-u i Lufthansu. U opticaju je i relaksacija restrikcija na destinacije, a čak i potpuno ukidanje restrikcija. Ovaj ishod bi omogućio ITA-i da preduhitri AFKLM time što bi praktično preko noći sve svoje A321neo, kojih trenutno već ima četiri, bazira na Linate-u i da zatim sa svojom već uspostavljenom feeding mrežom odmah otvori letove za SAD koji bi imali praktično garantovani uspeh. Ako se na ovo još doda ogromna P2P potražnja, kao i feeding Lufthansa Grupe, ovo bi isteralo AFKLM sa tržišta i kompanija bi praktično preko noći izgubila značajan broj putnika na svojim feeding rutama sa Linate-a za Pariz i Amsterdam, kao i sa drugih italijanskih aerodroma. Pod udarom bi takođe bila i Delta koja bi izgubila putnike na rutama za Malpensu. Najveća ironija u oba slučaja bi bila to što ITA ovde ne bi imala nikakvu efektivnu konkurenciju – niko od mogućih konkurenata, uz izuzetak JetBlue-a i LaCompagnie, nema adekvatan avion za ovu rutu, tj. premium konfigurisan A321neo sa “lie-flat” biznis klasom. Nasuprot ovome, A321neo ITA-e je konfigurisan sa “lie-flat” biznis klasom, kao i sa Premium Economy kabinom za ukupan kapacitet od samo 165 sedišta. Svi A321neo USB3 kompanija imaju sedišta “Američke prve klase”, svi B757 USB3 su zastareli, KLM će svoje A321neo dobiti tek sredinom 2025. i to u “evropskoj” konfiguraciji, a Air France će u slučaju aktivacije opcija za kupovinu prve avione dobiti bliže 2030. nego današnjici.

Pored svega ovoga, ostaje nejasno zašto bi AFKLM pokušavao da otvori ovu rutu. Ako CEO blefira, ništa time ne postiže. Ako je ozbiljan, upitno je zašto jer su preduslovi potrebni za otvaranje rute preveliki da opravdaju rizik. AFKLM se u Italiji već nalazi u idealnom položaju, pogotovu kad se uzme u obzir da će u relativno bliskoj budućnosti izgubiti istorijskog partnera na tržištu, a ipak će uspeti da održi dominantan položaj.

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

[…] EC se i dalje drži pet interkontinentalnih ruta za koje nema rešenja, traži da Lufthansa oslobodi slotove u Frankfurtu, kao i da ITA potpiše ugovore koji će olakšati putnicima iz Italije da putuju preko drugih hubova za SAD – drugim rečima, ITA će morati da potpiše codeshare-ove sa AFKLM, British-em, Iberia-om da bi radila feeding za long haul rute konkurencije. Na rutama između hubova LHG i ITA-e počeće da lete easyjet i Volotea na trogodišnjem ugovoru, naravno sa kompenzacijom od ITA-e i LHG, a slotove će morati da obezbede ITA i LHG. Linate ostaje u problemu – ITA i LHG zajedno nude oko 12 slot parova, dok EC traži 30 i odlazak LHG sa aerodroma, čime bi oborila udeo ITA-e sa 60% na 45% slotova. Stručnjaci sumnjaju da će ITA prihvatiti bilo šta više od kompromisa za oko 15-17 slotova. ITA je upozorila komisiju da će pokrenuti postupak za liberalizaciju slotova na aerodromu u slučaju da EC pretera sa zahtevima. Ova liberalizacija bi za sve umešane kompanije imala ogromne posledice, koje su detaljnije objašnjene u nedavnoj analizi. […]

Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

I do believe all the ideas youve presented for your post They are really convincing and will certainly work Nonetheless the posts are too short for novices May just you please lengthen them a little from subsequent time Thanks for the post

Alene, da li Severna Koreja ima svoju avio kompaniju?

Koju? Kako se zove?

Nov sam, zelio bih jako procitati o istoj! Hvala unaprijed! 🙂

Jeste li sigurni da se zove Air Koreyo?

AF raste u ZAG, mozda lete ZAG-JFK?

I jos jedna stvar, obicni neo nema dolet, treba im minimalno LR ako ne i XLR a koliko znam, ITA ima obicne neo.

Jel je u clanku iznesena ideja da bi to mogla ITA jer ima neo.

Kakogod, nece ni AF, jer oni jos uvjek nemaju ni jedan neo, a kamoli xlr.
Ok trasavia, ali neo u toj konfiguraciji ni slucajno nema domet. LR sa tri spremnika i sa velikom premium kabinom bi mogao ovo odraditi

Avioni ITAe su trebali da budu LR, ali su trenutno svi do sada isporuceni kao obicni neo, uz mogucnost konverzije na LR koja se radi dodavanjem dodatnih rezervoara u cargo prostoru.

S obzirom da je avion vrlo lako konfigurisan, sa samo 165 sedista, izvesno je da i obicni neo moze da se ovde uklopi.

Nije to samo ugradi dodatne tankove.

Mtow za obicni neo je 93t, za LR 97t.
Ovisno o ugradjenom hardweru, nekad je to samo kupiti dodatni papir od airbusa, pa dobijete dodatnu tezinu, nekad nije.

Oglaseni dolet 321lr je 4000nm, znaci nekih 3500-3600nm doleta u praksi.

Ova ruta vam je 3550, sto bi bilo na samoj granici moguceg, vjerojatno bi funkcionirala ljeti, no zimi bi bilo upitno.

Znam ja sve to, hvala svakako na informaciji.
Ja koliko sam upucen ITA je uzela sav hardware osim dodatnih rezervoara. Tako da samo njih ugrade i uzmu dodatnu papirologiju od Airbusa.
Preostali A321neo bi navodno trebali da stignu sa vec ugradjenim rezervoarima

trziste italije je nezasito s JFK, a sj italije ima puno poslovnih putnika. ovo bi lako moglo da bude uspjesno preko citave godine, pogotovo u kodseru s deltom pogotovo zbog velicine aviona. isto tako, imalo bi puno vise smisla za par godina kad se zavrsi T1 tako da transferi budu laksi na T4 na JFK. delta pregovara sa ministarstvom drzavne bezbj. da nema recekiranja torbi sto je jako naporan dio transfera u SAD, tako da bi i ovo islo na ruku ovoj ideji. mislim da nije nemoguce, ali nije bas da moze sutra.

Verovatno će nabkraju dozvoliti kao deo šireg dogovora o koncentraciji LH-ITA.
Oslobodiće Linate kao najatraktivniji aerodrom za mnoge druge opcije. Moraće i da prepuste deo slotova.
Baš bi bilo lepo da može direktno da se sleti na Linate iz Njujorka 🙂

Zašto ne bi??

Ne bih bas rekao da je celo trziste nezasito kad se uzmu u obzir nedavna smanjenja AA i DL, i to upravo za Italiju. Za business putnike mozda jeste nezasito doduse.

Ostalo se slazem, ali zavisi sve od konkurencije

smanjenja su van sezone za DL. mxp sa 14 na 10 na tri mjeseca. moje razmišljanje je da dl smanji zapravo s 14 na 7 van sezone a JV (AFKLM) uzme 7 s manjim avionom. to je neto sličan broj putnika ali delta oslobađa avion a ostaje više letova i bolji reliability – moguće čak i bolji LF u konacnici upravo jer ostaju dva leta dnevno. to je više filozofiranje jer svašta treba da se ostvari ali eto.

Znam ali je i to ipak indikativno za izabrane rute. Ali ova ideja za AFKLM totalno ima smisla, a ocigledno je i primenjena ako uzmemo u obzir privremeno suspendovanje nekih ruta.

Evo recimo izmedju Italije i SAD se moze reci da je JFK-FCO neka vrsta “flagship” rute, koja uvek ima jaku potraznju i umanjenu sezonalnost. A upravo na toj ruti Delta treba da ima samo jedan dnevni let tokom WS24/25, dok ITA povecava na tri dnevna leta. Pritom ovo nema veze sa ukidanjem codeshareova izmedju AZ i DL jer su isti vec ukinuti pocetkom 2023. za prekookeanske letove. Nesto tu ne stima sa strane DL.

DL je uvijek bila preoprezna, a i vjerovatno im treba aviona.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!