zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Wizz Air otvara 9 novih linija u BiH

Kao što smo jučer najavili Wizz Air je na današnjoj presici objavio nove linije iz Sarajeva i Tuzle. Iz Tuzle kompanija uvodi Nuremberg od 14.12. koja će operirati utorkom i subotom, te Milano Malpensa od 17.12. koja će operirati ponedjeljkom i petkom. Uz to kompanija povećava po jedan let za Beč, Friedrichshafen, Gothenburg, Malmo i Vaxjo, te dva leta za Basel. Sveukupno to je 11 novih letova za Tuzlu ove zime.

Kompanija je odustala od letova za London Luton, no pokreće sedam novih linija iz Sarajeva. 14.12. kompanija kreće sa letovima za Treviso (utorak i subota), Malmo (utorak, četvrtak i subota) i Hahn (utorak i subota), 15.12. za Cologne (ponedjeljak, srijeda i petak) i Sandefjord (srijeda i nedjelja), 16.12. za Hamburg (četvrtak i nedjelja) i 17.12. za Billund (ponedjeljak i petak). Wizz Air istim bazira i 2. avion u Sarajevu. Uz to kompanija povećava Copenhagen na 4 tjedna leta, Dortmund na 4 leta, Memmingen na 3 leta, Einthoven na 3 leta, Gothenburg na 3 leta i Stockholm Skavstu na 3 leta tjedno. Ovo znači da će Wizz ove zime imati 17 linija iz Sarajeva sa 44 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zar se na hrvatskom piše Nuremburg?

Očekivao bih u originalu, Nürnberg.

Imamo dakle Minhen, Zürich i Nuremburg?!?

Dajte molim vas tu listu pravila, potpuno sa zbunjen.

Ti nemaš izgleda preča posla?

Odlično! Baš prije par dana sam na jednom članku (kada je Wizz uvodio letove za Abu Dhabi) komentarisao koje linije bi se mogle otvoriri sa drugim baznim avionom. Iznenađen sam. Nisam znao da su spremni već da se prošire do kraja godine. Mislio sam da će to uraditi tek nekada početkom ljetne sezone 2022. Ove sve linije iz Sarajeva će sigurno biti profitabilne. “Napadaju” čak i Lufthansa grupaciju, s obzirom da su sada direktna konkurencija Eurowingsu za Keln (možda EW kao “odgovor” uvede letove za Dusseldorf) i Lufthansi za Frakfurt ( ipak je Hahn u pitanju, tako da je LH u prednsoti jer lete svaki dan i to za Fraport, mada je Wizz dosta jeftiniji, pa ćemo vidjeti). Venecija je prvi put povezana sa Sarajevom i dobar je “test” za istraživanje Italijanskog tržišta iz/za BiH. Mislim da je Tuzla zaslužila više od dvije destinacije. Već lete 8 godina iz Tuzle i puno su od nje dobili, pa su trebali uvesti još bar Charleroi, Copenhagen i Beuvais (mada bi oštetilo Sarajevo). Milano je dobar iz već navedenog razloga, a Nuremberg svakako prolazi zbog dijaspore. Razlog zbog kojeg Wizz povećava frekvencije u Tuzli je sigurno, nažalost, odljev stanovnika nakon pandemije u te zemlje. Sve više stanovnika se seli baš u te krajeve. Znaju da će tu biti još više putnika.
Uglavnom, da više ne dužim, Wizz će sigurno dovesti još bar jedan avion u SJJ 2022. godine. ( kako su krenuli, nadam se).

Slažem se.

Pitanje je sta ce biti u 12 mjesecu zbog pandemije

Zato u Beogradu nista.Od najavljenih linija uoci pocetka pandemije, osta jedno veliko nista! Bice treci avion,ali od njega ni traga ni glasa.Jedino sto su ova dva bazirana aviona zamenili vecim te time povecali broj dostupnih sedista, ostalo jedno veliko NISTA. Uvedose par sezonskih linija (letnjih do Grckih ostrva) i to je to.Celo leto nije bilo linije za Hanover,npr.

Kojih par? Samo dve.

Uveli su i Oslo. Nemam problem sa Grčkim ostrvima čak se nadam da će uvesti još neka i sledeće leto da možemo ko ljudi da letujem. Al ipak mislim da su potrebne i neke nove destinacije osim gastro segmenta. Imali su dobru najavu pre korone Barselona, Portugal, Salzburg. Da li će ih vratiti i kada

Izgleda da SJJ prati ZAG po broju novih LCC linija i da mu ipak Zagreb nece toliko odmaci koliko neki ocekuju.

Da, biće gusto. Za razliku od Zagreba, u Sarajevu dolaze avioni puni putnika u oba smera.

Puni avioni, a ukinuta linija za Luton.

Da li će Wizz nastaviti povećavati broj destinacija sa SJJ i u 2022g. Koja je vaša procjena?

Da, planovi su da se stacionira jos jedan avion u Sarajevu i pokrenu letovi ka WAW, FCO, BCN, BER, PRG and SZG.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!