zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto subvencije ne zahtijevaju zimske letove?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Split

Hrvatska turistička zajednica ima projekt „udruženog oglašavanja“ po kome daje 50% sredstava za aviokompanije koje lete za Hrvatsku, dok ostalih 50% daje lokalna zajednica (županijska, gradske i općinske turističke zajednice, hotelijeri i drugi subjekti).

No, ono što je više nego čudno je činjenica da ovaj program subvencija ne obvezuje prijevoznike da lete cijele godine. Jasno je da subvencije neće natjerati prijevoznike da imaju isti broj frekvencija ljeti i zimi, jer zimi doslovce nema putnika. No, subvencije bi ipak trebale motivirati putnike na korištenje barem nekoliko letova zimi.

Stoga bi bilo racionalno da turistička zajednica uvjetuje prijevozniku da zimi mora odraditi 1/10 letova. To znači ako easyJet leti 45 tjednih letova za Split ljeti, onda bi morao letjeti bar 5 letova zimi. Jednako tako ako Jet2 leti 12 letova ljeti, morao bi imati bar 1 let zimi. Wizz Air pak sa 22 tjednih letova ljeti morao bi imati bar 2 leta zimi. Ovime bi Split dobio nekih desetak letova zimi, što bi bitno povećalo broj zimskih letova i smanjilo sezonalnost. Osim Wizz Aira, Jet2 i easyJeta iz Splita bi zimske letove po ovom ključu morali imati i LOT, Norwegian, SAS, TUI i Volotea, dok zimske letove već ima Eurowings.

Takvih letova bi bilo i iz Dubrovnika (easyJet, Eurowings, Jet2, Norwegian, Smartwings, TUI, Volotea), Pule (easyJet, Ryanair, TUI), Zadra (Ryanair, easyJet) i Rijeke (Eurowings). Nikako ne mogu dokučiti logiku da Turistička zajednica ne uvjetuje bar nešto zimskih letova. Možda je 1/10 previše zbog nedostatka potražnje, ali 1/15 ili 1/20 svakako bi morale biti obveza kompanije koja bi akumulirala nešto zimskih letova iz Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dugogodišnji sam turistički djelatnik. Stvari su vrlo jasne po pitanju sezonalnosti. Popunjavanje zimskih mjeseci će se dogoditi postepeno nakon što se popune 04,05 i 10 mjesec, gdje ima još ogromnih rezervi. Aviokompanije, turističke agencije, hoteli – svi su oni “naštimani” na raspored 05 mjesec – 10 mjesec i nitko neće prvi sam poletiti bez putnika, otvoriti hotel bez avio gostiju ili ako si agencija, samostalno prodavati neke proizvode na tržištu i izlagati se riziku, jer obično plaćaš neke predujmove hotelima koji moraju znati da će držat hotel otvorenim (u grupnoj prodaji ima dosta promjena: novih termina ili otkazivanja)

Budućnost za kasno jesenski, rano proljetni i zimski turizam imaju uglavnom urbane sredine i “hit destinacije”.

Svjetli primjer je Dubrovnik koji je prije pandemije u godinama 2017-19 počeo ugošćavati zavidan broj gostiju/putnika iz Azije od 12 do 03 mjeseca. To su uglavnom bili penzioneri na malo većim turama, cijene su bile prilično niske, no barem su održavale život, oko polovice dubrovačkih hotela je radilo i bilo sretno sa 50-60% popunjenošću. Barem su pokrivali troškove hladnog pogona.

Tako nešto bi se moglo očekivati u Splitu, Zadru, dok su Istra i Zagreb također krenuli tim smjerom (Istra i Zagreb su specifični – Istra radi blizine za vikend turiste, a Zagreb je city break/poslovna destinacija).

Međutim, jedna Makarska, Tučepi, Brela, Biograd pa i otoci za sad nikog ne zanimaju – barem za ovaj tip “klasičnog turizma”.

Medicinski turizam + time share koncept bi dovelo putnike/goste specijalnih interesa iz Skandinavskih zemalja, V. Britanije itd.

Dakle, može se, ali ne po postojećoj recepturi. Pomaka je bilo, no trebat će 3 godine da se vratimo na 2019.

Zar se Easy Jet u Splitu uopće plaća? Ryan se definitivno plaća u Zadru, kao i u Rijeci, ali Easy Jet?

A u Zagrebu se Ryanair ne placa?

On se subvencionira na način niži taksi koje nudi aerodrom. To nema veze sa klasičnim subvencioniranjem linija iz proračuna.

Nadam se da cete imati vise uspeha nego pre 2 godine kad ste napisali sledece:

“Već sam istraživao „udruženo oglašavanje“. Nakon 20-tak sati nisam uspio doći do konkretnih brojki od kojih bi se mogao napraviti kvalietetan tekst.”

Jel ima u Hrvatskoj, u stvari sigurno ima ali ne znam kako se zove i dal funkcioniše kao u BiH da Vam se moraju dostaviti informacije. Tražite, ako ne daju imate pravo žalbe povereniku ili kome već i njemu moraju.

Mislim da se zasigurno onda više ne plaća, a ni ZL ne nudi niže takse prijevoznicima. Svi imaju jednake uvjete.

Zato su i dosli.

Koji je iznos koji avio kompanije dobijaju iz ovog fonda?
Koja pravila avio kompanija mora da ispuni da bi dobila taj novac?

No, svake godine se do 2019 taj iznos povecavao, zar ne?
Zna li se koliki je bio 2019 ukupan iznos koji je podeljen avio kompanijama iz ovog fonda i da li se zna koje su kompanije to na primer iz Zagreba dobijale?
Hvala.

Zna li se da li je tzv. projekat “Positioning Croatia as an airline destination” zapravo “udruzeno oglasavanje” ili je to neki novi izvor novca pomocu kojeg su strane kompanije sa dalekih destinacija bile privucene da lete za hrvatske aerodrome?

2019
The Ministry has launched an eight million euro project entitled “Positioning Croatia as an airline destination”, with plans to double its budget next year. “The project aims to attract carriers from far away markets”, Mr Cappelli said.

Inace 2018 je hrvatski ministar izjavio da ce fond udruzenog oglasavanja biti dupliran naredne godine sa 4 na 8 miliona evra.

Da li i OU dobija ovaj novac?

Pa bio je onaj podatak za Rijeku kada je Ryan tražio da mu plate za prošlu godinu, pa se nisu mogli dogovorit ko će to platiti. Izgleda da je to riješeno čim Ryan ponovo leti.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!