zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

NAJAVE: KLM 26 tjednih letova za Hrvatsku

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

KLM je prolongirao drugi dnevni let za Zagreb, no sada je objavio te letove od 1.3. Kompanija će do 28.2. letjeti jednom dnevno sa Embraerom E190 sa polascima iz Amsterdama u 9:40 i dolaskom u Zagreb u 11:30, nakon čega iz Zagreba odlazi u 12:10 i dolazi u Amsterdam u 14:30. Od ponedjeljak 1.3. kompanija kreće sa drugim letom u ponedjeljak, srijedu i subotu sa polascima u 20:55 i dolaskom u Zagreb u 22:55, gdje noći do idućeg dana u 6:30, pa dolazi u Amsterdam u 8:30. Od utorka 9.3. KLM će imati svaki dan dva dnevna leta i to oba sa Embraerom E175. Od 29.3. kompanije mijenja red letenja pa kreće iz Amsterdama u 13:40 i u 20:45 uz dolaske u Zagreb u 15:30 i 22:35. Iz Zagreba odlazi u 06:25 i 16:00, uz dolazak u Amsterdam u 08:25 i 18:05. Svi letovi su sa E190, iako je u par dana na letu izlistan i E175. Ovo je ogroman odmak Zagreba i odlična konekcija preko Amsterdama. KLM više u svojoj prodaji nema letove Croatia Airlinesa koji na liniji leti jednom dnevno.

Za Split kompanija planira letjeti od 1.4. U prvom tjednu planira letove imati u četvrtak 1.4., petak 2.4. i ponedjeljak 5.4. Letovi kreću iz Amsterdama u 9:50, dolaze u Split u 12:05, uz povratak u 12:50 i dolazak u Amsterdam u 15:15 sa Embraerom E190. Ovi letovi su vezani uz uskršnje praznike. Potom do 17.4. leti samo subotama. Od petka 23.4. kompanija leti svaki dan. Od 5.7. KLM kreće sa dva dnevna leta. Prvi jutarnji kao i do tada, a drugi u 14:50 sa dolaskom u Split u 17:00 i povratkom u 17:45 uz dolazak u Amsterdam u 20:20. Radnim danom na liniji je Boeing 737-700. Kompanija subotom neće imati letova. U nedjelju kompanija popodnevni let ima nešto kasnije iz Amsterdama u 16:30, uz dolazak u Split u 18:45, te povratak u 19:25 i dolazak u Amsterdam u 21:55. U nedjelju jutarnji let kompanija ima sa Boeingom 737-800, a večernji sa malim Embraerom E175.

Ove godine kompanija ne planira drugih letova u regiju, pa čak ni za Dubrovnik i Beograd. Ipak 21 tjedni let od IV. mjeseca i 26 tjednih letova od VII. mjeseca za Zagreb i Split je više nego fascinantno. Kako i Air France planira povećati broj letova na dva dnevno iz Zagreba, uz letove iz Dubrovnika i Splita jasno je da se radi o ozbiljnom udaru na Lufthansa grupu.

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“Ove godine kompanija ne planira drugih letova u regiju, pa čak ni za Dubrovnik i Beograd.” Tvrdili ste vi.

Nije baš da neće biti letova u regiji ipak?

KLM sa dvodnevnom vezom za Zagreb je fantastičan iskorak i vrlo dobrodošla novost. Hubovi Lufthansa grupe su Zagrebu svakako iznimno važni ali bili su nedostatni u mnogo pogleda. Pokrivenost Lufthansa i Austriana je izvrsna na nekim tržištima ali loša na drugima. KLM ima neusporedivo bolje veze za UK, Irsku, Iberiju i Latinsku Ameriku. I sad je i direktna konkurencija Lufthansi za cijeli svijet, sa dosta dobrim cijenama iz Zagreba. Vijest je više nego izvrsna za Zagreb i putnike riz šireg kruga. Ipak, mislim da će nas dvodnevni KLM letovi sigurno koštati dvodnevne Air France veze s Parizom.

Možda još važnije, a meni osobno presudno, je da se KLM odcijepio od Croatije. Raskid codesharea sa Croatijom je bio za očekivati, i jako je dobra vijest. Croatia ima notorno loš on-time performance na letovima za Amsterdam u oba smjera i mene je osobno više puta demotivirala za odabir Amsterdama kao transfer huba. Croatia ne isplaćuje kompenzacije za kašnjenja i propuštene veze kako bi trebala, a Amsterdam je jako težak aerodrom za nadoknaditi vrijeme kad je konekcija uska a nadolazeći avion kasni. Dosad mi je rizik putovanja preko Amsterdama u jutarnjem terminu bio jednostavno prevelik, jer prvi leg leti Croatia. Čak i u povratku kad je veza u biti zagarantirana jer Croatia redovito kasni me je uvijek demotiviralo to da ću u Zagreb sletiti pola sata ili sat vremena kasnije nego je planirano. Te neozbiljnosti sad više nema jer dobivamo prekonoćni KLM let. Istinski izvrsno.

I još nešto – Lufthansa je postala previše inertna na tržištu za Zagreb. Dozvolili su Croatiji da preuzme Frankfurt, Zurih, većinu putnika za Beč itd. Jasno, njima je to jeftinije. Ali meni je to ogroman problem. Osim toga što je Croatia nepouzdana za kratke transfer times, ima još nešto: ako dođe do otkazivanja leta npr. ZAG-FRA ili ZAG-VIE, Lufthansa rijekto prebacuje putnike sa jednog Croatijinog leta na drugi usprkos codeshareu i čak i kad je avion relativno prazan. Četiri puta prošle godine mi je bio otkazan let preko Lufthanse a koji je bio operated by Croatia Airlines, i u sva četiri slučajeva me nisu mogli prebaciti na alternativni let ako ta alternativa nije bio Austrian ili Lufthansa na polaskuu iz Zagreba. Na Croatiju više ne prebacuju. To je ogroman problem kad se let otkaže tri-četiri tjedna unaprijed jer je putniku onda jedina opcija otkazati let, zatražiti povratk novaca, i onda platiti astronomski veću cijenu za novi let u isto vrijeme. To mi se dogodilo četiri puta prošle godine.

Zadnje, ovo za Dubrovnik je iznenađujuće, ali nije nešto novo: prošle godine je bilo više letova iz Dubrovnika za Krakow, Belfast i Kijev nego za Amsterdam. A SPU-AMS je bila prometnija ruta nego čak i SPU-VIE. U Puli je Rotterdam bio međunarodna destinacija broj 1. Više letova nego London Gatwick i London Stansted zajedno. Samo neka KLM tako dalje i nastavi, meni paše. Lufthansa Grupu jako volim, ali partnerstvo sa Croatijom im je jako inertno.

i Zagreb i Split sa dva dnevna leta? Ogromno. Al nije li čudno da su odlučili imati po dva dnevna leta za ova dva grada, umjsto da su imali npr. 7 letova iz Splita i 5 iz Dubrovnika. Zar to ne bi bilo logičnije?

Split im je ogroman uspjeh od početka, tako da ne vidim zašto bi srezali frekvencije u Splitu te ih prebacili na drugi aerodrom. Ako se ne varam, lete 8 tjednih letova za Split od 2018.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!