zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Komparacija letova Air Serbia i Croatie iz Mostara

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia na liniji za Mostar je potpuno potukla Croatiu Airlines koja liniju operira već više od godine dana. Naime, prema informaciju koju smo dobili od Marka Đuzela, direktora Zračne luke Mostar, Croatia ima oko 50% load faktora na liniji za Zagreb, što je oko 38 putnika, dok Air Serbia ima oko 80% load faktora, ali na bitno većem avionu (Embraer E190), tj. ima oko 86 putnika u prosjeku na letu. Obije kompanije lete tri tjedna leta. To znači da Air Serbia ima više nego duplo više putnika na letovima, točnije 126,3% više. Zašto je to tako?

Croatia Airlines svakako ima bitno više P2P putnika na liniji za Zagreb, nego Air Serbia za Beograd. Broj hrvatskog življa u Hercegovini je značajan, broj srpskog življa na tom prostoru je daleko manji. Obije kompanije lete iz obližnjih aerodroma, Croatia iz Splita, Dubrovnika i Sarajeva, Air Serbia iz Splita, Dubrovnika, Sarajeva, Banja Luke i Tivta. Dakle, putnici su u prvom redu orijentirani na Mostar i neposrednu okolicu. Croatia bi trebala prevoziti i niz hodočasnika za Međugorje. No, tu dolazimo do osnovnog problema. Croatia nema letove za hodočasnička tržišta, a to su Poljska, Italija, Irska, Portugal i Španjolska, a ima tek malo letova za Francusku. Air Serbia za sva ova tržišta ima vrlo velik broj linija i frekvencija. Pa umjesto da hodočasnike prevozi Croatia, to čini Air Serbia. Tek nešto zagrebačkih hodočasnika koristi ovu liniju, no oni prvenstveno u Međugorje odlaze autobusima i automobilima, a ne avionom.

Stoga je prvi problem Croatie nedostatak linija koje bi se konektirale. Broj linija iz Zagreba je jako skroman, za razliku od Beograda gdje je on daleko veći. Nausporedivo veći. Croatia još nije obnovila 7 linija iz Zagreba koje je letjela do Covida-19, Air Serbia je u zadnje dvije godine enormno povećala broj linija. Pa Croatia iz Zagreba leti 18 linija na koje se mostarski letovi mogu konektirati, a Air Serbia njih 70. To je četiri puta više linija.

Još veći problem je vrijeme operiranja. Air Serbia, naravno, leti Mostar u 2. valu koji se idealno nadovezuje na sve letove prema zapadnoj, sjevernoj i istočnoj Europi, kao i Turskoj i interkontinentalnim linijama, Croatia Airlines noći u Mostaru ponedjeljkom i petkom, kada postoje konekcije, no srijedom let je usred ničega. On kreće iz Zagreba u 11:30,  a vraća se u Zagreb u 14:00 sati. Na ove letove se ne veže gotovo ništa, nekih 2-3 leta. I dok se u Air Serbiji na let čeka tek 30 do 90 minuta, kod Croatia se na dobar dio konekcija mora čekati i po 8, čak i više od 10 sati. Stoga Air Serbia ima većinom konektirane putnike, dok je Croatia osuđena prvenstveno na P2P putnike. Meganonsens Croatie Airlines! Naravno.

Posljednji i najveći problem su cijene letova. Croatia ima abnormalno visoke cijene letova iz Mostara, bezobrazno i neprimjereno visoke, Air Serbia ima cijene koje su ispod prosjeka. Razlika u cijeni karata je enormna. Usporedili smo period u zadnjem tjednu VI. mjeseca, dakle za malo manje od mjesec dana, pošto je to otprilike vrijeme kada većina putnika kupuje karte. Pogledajmo linije na kojima lete obije kompanije, dakle za:

  • Zagreb/Beograd: Croatia za Zagreb 117 EUR, Air Serbia za Beograd 94 EUR
  • Amsterdam: Croatia 592 EUR (trajanje leta 4:30/12:35 sati), Air Serbia 413,84 EUR (trajanje leta 4:55/4:30 sati)
  • Copenhagen: Croatia 498 EUR (trajanje leta: 10:50/12:35 sati), Air Serbia 310 EUR (trajanje leta 4:20/18:10 sati)
  • Frankfurt: Croatia 462 EUR (trajanje leta: 3:15/3:10 sati), Air Serbia 323 EUR (trajanje leta: 4:20/4:40 sati)
  • Paris: Croatia 487 EUR (trajanje leta 5:05/5:25 sati), Air Serbia 346 EUR (trajanje leta 4:25/4:25 sati)
  • Zurich: Croatia 423 EUR (trajanje leta 3:50/4:45 sati), Air Serbia 332 EUR (trajanje leta: 4:45/5:00 sati)

Dakle, evidentno je Croatia skuplja 90 do 188 EUR. Ogroman novac. I zašto bi onda netko koristio Croatiu? I vidi čuda da Air Serbia ima više putnika.

Croatia od svojih letova preko Zagreba nema konekcije na Barcelonu, Berlin, London LHR, Skopje, Stockholm i Tiranu, dok Air Serbia iste ima. Iz nekog čudnog razloga Croatia ne dozvoljava letove iz Mostara za Bruxelles i Beč iako ima konekcije. Pobogu pa zašto putnici iz Mostara ne mogu za Beč i Bruxelles???? Za Minhen konekcija je moguća samo jedan od tri dana u tjednu, iako Croatia i Lufthansa imaju čak tri do četiri leta dnevno. Nevjerojatno!

Nije bitan nedostatak Croatie, no ipak treba spomenuti i da Air Serbie na liniji leti sa suvremenim jetom, Embraerom E190, dok Croatia leti sa sporim, bučnim i neudobnim Dash 8-400. Ako putnik bira kojom će kompanijom letjeti, a iste imaju iste cijene i konekcije, uvijek će odabrati jet. No, kada tome dodamo daleko bolje konekcije i neusporedivo veći broj linija Air Serbie, te niže cijene, sve je jasno.

I na kraju zaključak. Ovaj primjer Mostara nije izdvojeni primjer. Croatia tako leti na cijeloj svojoj mreži i nije konkurentna Air Serbiji u Skopju i Sarajevu, a slabo je konkurentna i u Puli, Zadru, Dubrovniku i Splitu. I onda se kompanija čudi da propada, da nije profitabilna i da toliko zaostaje za Air Serbiom.

367 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne znam je li netko u ovih 300+ komentara postavio pitanje kolika je razlika između ZAG i BEG u aerodromskim taksama i ostalim davanjima koja su uključena u cijenu karte, odnosno koliki dio cijene karte stvarno ide prijevozniku. Isprike ako je već spomenuto.

Beograd je uglavnom imao vece takse, u jednom trenutku ga je Zagreb prestigao, ali je kasnije i Beograd opet poskupeo. Sigurno Alen ima trenutne informacije. S tim sto u Beogradu imate popuste posle odredjenog broja prevezenih putnika. A u Zagrebu ko zna, kolike li subvencije dobijaju Ryan i Croatia. To je EU, moralo bi da bude transparentno.

Sta je s cenom BGD-TVT-BGD 🤔 ?!!!

Tivat

Je li nema code share i konekcije Croatia Airlines za te destinacije? LOT za Poljsku, pa oni su u istoj alijansi? Varsava-Zagreb-Mostar?

Iskreno glupo. Sami sebe ogranicavaju. Ne vidim da bi LOT kocio to. Jer bi dobio nove putnike i trziste. Verovatno samo birokatija i ne razmisljanje sluzbenika u Croatia A. Nikome ne pada na pamet.

Vidim da ste detaljnije obradili ovo, odlicna tema. Mozda neko iz Kroacije i procita to pa razmisli vise o tome.

Koliko znam Croatia je pomogla Mostaru riješi dokumentaciju i procedure, a početkom letenja da bude vidljiv na svjetskoj mapi letova. Velika je stvar kada ti Star Alliance prijevoznik počne da leti. To znači da si vidljiv na svjetskoj razini. Alen to ne razumije jer previše voli Srbiju.

“Koliko znam”

Ne zna.

Federacija blokira planove za aerodrom Trebinje pa Air Serbia mora praviti novce u Mostaru?

Zar direktor zračne luke ne bi smio zadržati podatke o load factoru unutar tvrtke?

zanimljiva vest: [IATA AGM 2024] Er Srbija uvrštena u „Hall of Fame“ časopisa „Air Transport World“, zajedno sa avio-kompanijama „American Airlines“, „Delta Airlines“, „Air Canada“ i „Emirates“

Ajoj, mora da je Vucic potplatio 🤣

Strašno šta Vučić radi.

Ma da, sram ga bilo! I Bajdena što je progurao American airlines o Deltu,, šeika za Emirates itd.

Croatia bi trebalo da se vise osloni na network/scheduling uskladjivanje sa STAR alliance posebno jer im je i CEO kvalitetniji, sto mu je i IATA priznala

Koja je to kompanija “Star alliance” i tko joj CEO, gdje joj je Home Base i gdje joj je HUB? Kuda leti i sa kojim avionima te pod kojom zastavom?

Star Alliance ima HQ u Frankfurtu, dok je manji HQ u Singapuru.

CEO Star Alliance je g. Theo Panagiotoulias.

Chairman Star Alliance je g. Scott Kirby, ujedno i CEO United Airlines.

Jasno da je Dejan Dević mislio na CEO Croatia airlinesa I njegovu funkciju u IATA.

@anon03.11: vi govorite o udruženju Star Alliance, komentator je sugerirao da postoji zrakoplovna kompanija toga imena…

A pa onda bi Star alliance trebalo više da se uskladi sa Croatiom…

Da.

Pobogu zašto ne bi znali za Croatia Airlines?

Strateška greška OU proteklih decenija je:

Mostar je tretirala kao politički let ne trudeci se nikada da on postane kom isplativ
Nastojanje da pošto poto hercegovački destinatori dolaze preko SPU i DBV
Umjesto da razvija ZAG kao regionalni hub, ona je postala LH fider.
Što se Mostara tiče, bilo je samo pitanje vremena kada če neiskrena OU politika stići na naplatu (jer međunarodna zajednica ne dozvoljava zatvaranje ZL Mostar). Čak vidimo i promociju, između ostalih načina, novih političara budućnosti poput Đuzela i Kordiča.

Dobra analiza. Možda se OU probudi iz zimskog sna

Dobar tekst, super ste izlistali razloge…
Dobar je bio i marketing za ovu beogradsku liniju, ovde su bile vesti o tome i turističke reportaže o Mostaru, a u Mostaru bilbordi… Mislim da je to platila Privredna komora Srbije, bar je njihov logo na reklami. Dobar je i tajming pokretanja linije. Svakome preporučujem Mostar za neki vikend/produženi vikend, jako zanimljiv grad i okruženje i to ne samo za naše pojmove…
Treba imati u vidu i da je Republika Srpska u neposrednoj blizini Mostara, ne znam naravno broj stanovnika u okruženju ali je moguće da P2P potražnja nije toliko beznačajna. I na kraju, efekat Rusi – oni se sada, zbog viza, kreću slobodno samo u trouglu Srbija-BIH-CG i ima ih jako puno.

Jako dobar članak, ali ovo da Srba nema dosta nije baš točno. Veliki broj baš tih Srba iz Nevesinja, Gacka, Bilece, Ljubinja, pa i Trebinja leti iz Mostara, što iz isplativosti letova, što iz razloga loše cestovne povezanosti, što nije zanemarivo. Iz zapadne Hercegovine do Zagreba ne treba više od 4,5 sati vožnje automobilom, dok za Beograd taj put iz istočne Hercegovine traje do 7 sati. Kad znamo da u zračnu luku treba doći sat ranije, znači ustati se u 04.00 sata da biste pošli iz Mostara u 06.00 i stigli u Zagreb u 07.00, te do grada još sat, na isto se svodi duljina puta iz Širokog Brijega, Ljubuskoga ili Međugorja. S druge strane, put do Beograda je puno dulji, pa ljudi radije idu avionom, pogotovo po ovim cijenama. Vikendom je primjetan velik broj mladih ljudi iz Hercegovine koji idu u Beograd radi provoda…A o Beogradu kao hub – ste sve rekli… Drago mi je da je Mostar oživio i nadam se daljnjem rastu broja putnika. Otvaranjem i 4 linije sa Sky Alps – om je također pun pogodak i zalog za prosperitet ove make zračne luke. Uz to veliki broj čartera iz Irske, Italije i Libanona, jamče za mostarske pojmove dobru godinu, a dogodine možda i rekordnu…Velika hvala i Croatia Airlinesu, dosada je Mostar živio isključivo na njen račun preko čartera za Beirut, Irsku i Italiju.. Mi koii ovdje živimo i radimo to ne zaboravljamo, za razliku od mnogih koji zlurado komentiraju današnju situaciju…

Ima u Istočnoj Hercegovini oko 60-70 tisuća Srba, u Mostaru ih ima nekoliko tisuća, ali jako velik broj Srba iz Vojvodine je doselio iz Istočne Hercegovine, a također i prije rata je Srba u Mostaru kada se pribroje Srbi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni bilo oko 30 tisuća.

Hvala na odgovoru. Ja ovdje živim i znam o čemu pišem isto kao što biste Vi pisali i stanju u svome kraju. Jaje mi namjera polemizizirati, niste u pravu za Srbe iz južne Hercegovine, možete se ili ne morate složiti s tim. Vama Hvala na promicanju Mostara kao destinacije. Srdačan pozdrav, Davor – ovo jeste moje ime

Da moguće je da Rusi koriste Mostar ili će ga koristiti kao blizo jeftino zanimljivo a njima treba “izađi-vrati se” zbog viza.

Za 1. maj je Mostar bio pun Rusa. Nemaju oni mnogo izbora kad su na Balkanu, a ima ih nekoliko stotina hiljada koji sada ovde žive i vole da putuju. Da li oni pune avione? Ne. Da li oni pomažu da avioni budu bolje puni? Da.

а ви сте били у Мостару за 1. мај?

G. Scuricu,posto imate prijatelje u Mostaru: kakva je situacija tamo sto se tice nacionalnosti da li treba biti oprezan uvece na primer ako covek ima beogradski dijalekat.? Naravno da nemislim da se diskutuje politika ali da se nadjem u nekom baru,disku….hvala unapred

Znaci opasno je.

Sanse da upadnes u probleme su ti jednako kao i svugdje na Balkanu. Prakticiraj ono sto Englezi zovu “common sense” i neces imati problema.

Zašto na Balkanu. Zar nije jednako opasno u Zapadnoj Europi ili SAD, da be spominjemo druge. Balkan nije ništa bolji ni lošiji nego drugi. Na ovakvim bi se portalima trebalo pisati o temama koje gosp. Alen potencira, a ne politici ili stanju u društvu. Iste ne možemo zanemariti, ali zašto ih potencirati u tematskih portalima, osim ako nisu provokacija. Pozdrav svima iz Mostara, sigurnog za sve koji ovdje dolaze…

Konstantno pričate sa prijateljima iz Mostara o Rusima?

значи да их има иначе не би причали о њима

значи да има Руса у Мостару јер иначе са својим пријатељима из Мостара не би причали о русима

Ali neka ovaj portal stalno napada Air Serbiu i neka je on ustašoidan. Ali vidi čuda ovaj članak, kao i niz drugih, hvale Air Serbiu i pljuju protiv Croatie Airlines. Kako to komšije?

комше су необјективне

Zar mora da se održava ta besmislena napetost? Čemu te niske strasti, ma sa koje strane dolazile? Pobogu, da pokušamo da to izbegavamo?
Ovaj članak je odličan i to je ono po čemu Zamaaero može da se podiči. Odlična analiza, uživanje je čitati.

Ja ne vidim cemu ovde neko iznenadjenje.

Od pocetka je bilo jasno da ce zbog svoje siroke mreze u BEG JU ovde razbiti OU.

Bojim se da ste u pravu Alene. Croacija će postati nova fiding ćerka Lufthanze uskoro…

Mislio sam kao Dolomiti ili drugi…

Najžalosnije od svega je da Croatia dobiva velike novce da održava tu liniju (o tome je bilo riječi na ovom portalu prije mjesec dana) i uza sve to radi takve gluposti. Ne znam da li Air Serbija dobiva kakvu subvenciju, pretpostavljam da ne?

Zar je preduvjet za subvenciju nizak LF?

Od kad to? Tako nesto ne pise u javnom pozivu!

Znači Croatia konstantno radi dobru stvar? Zašto bi imali veći LF ako će tako izgubiti subvenciju?

Čemu ako bi tada izgubili pozamašne subvencije?

Pročitao sam. Logika je još uvijek na Croatijinoj strani.

Bože moj govorim o liniji za Mostar. Ako je uprava Mostara toliko kretenska neka OU muze subvencije.

Da jer s tim novcem placaju gubitke na drugim linijama…

Mislite da linija mozes biti isplativa kada se daju konekcijskih letovi za samo 70 eura po smijeru?? Koliko du ima dobiti kada 2 leta platite samo 70 e?

Da,imali su ponudu konekcijskih letova po cijenama od 70 e smjer..tako da sigurno na njima nemaju dobiti

Dakle OU radi odlican „posao“. Nizak LF, dobija novac za to a linija se „vrti“. Zasto da rade vise, maltretiraju se kada mogu bez putnika zaraditi vise nego da imaju LF oko 80%.
Oni su u fazonu: radi pametno a ne mnogo.

Ali to je tako pogrešna politka… To im prolazi danas, sutra će doći neko i reči će ej, što mi plaćamo njima, kad evo AirSerbia isto leti a njima plaćamo manje, ajde da ih pitamo da im plaćamo još dva leta nedeljno a da otkažemo OU.

Hoće li AirSerbia leteti zimi za Mostar?

BREAKING

Treći najveći turistički operater, FTI Touristik iz Nemačke, je upravo proglasio bankrot!

Prema informacijama, više desetina hiljada putnika neće otputovati na svoje odmore počevši od sutra, dok će čak 11.000 radnika biti otpušteno!

Ovo je samo još jedan dokaz u koliko lošem stanju se nalazi nemačka ekonomija, nakon što su već izgubili status najveće i najjače evropske ekonomije.

Nije, ali nije isto. Thomas Cook je bankrotirao zbog svojih loših poteza, a država nije uradila ništa da ga spasi. A trebala je. Ovi pucaju zbog nečeg drugog.

Zvanicna informacija za FTI Touristik je da je bankrot usledio zbog smanjene traznje za rezervacijama kao i zbog toga sto je niz ukljucenih strana zahtevao punu isplatu unapred umesto iz vise delova.

Thomas Cook je bankrotirao iz totalno drugih razloga koji uključuju i Brexit.

Jeste se dogodio nakon, ali su pripreme za isti trajale jos dok je Thomas Cook radio. I nije se uspeo prilagoditi novoj situaciji. To je, jasno, jedan od 5 razloga za bankrot.

Kod FTI-a je situacija drugacija i izvori jasno kazu da je u pitanju manjak potraznje (posledica opsteg smanjenja BDP i kolicine novca koju ljudi imaju) i avansna isplata potrazivanja (posledica nesigurnog ekonomskog trzista Nemacke).

Brexit je zapoceo 23.6.2016. kada je isti izglasan, a zavrsio se 31.1.2020. kada je Britanija izasla iz EU. U tom periodu kompanije su se morale prilagoditi na nova pravila poslovanja posto nakon Brexita nisu vise bili na EU trzistu.

Konacno, izneo sam Vam link iznad koji je jasno opisao kako je Brexit uticao. U pitanju je vrlo respektabilan biznis portal. Vi znate bolje od njih? Tesko bogami.

а за Загреб путују само Хрвати, за Београд само Срби?

па ево и ви и ја смо Хрвати па путујемо врло често за Београд

ви пуно путујете за Београд а Хрват сте, ја исто тако

па то вам је доказ да не путују само Срби за Београд нити само Хрвати за Загреб

Ma obojica ste sumnjivi jer pisete cirilicom, ljudi moji pa to nije moguce da bi pripadnik hrvatskog naroda to radio 😀😀

Croatia je realno za pare otisle na Rafale mogla imat svoje siroktrupce i zamjeniti dobar dio flote sa A319 i E19 , izbacit propelerce…Zemlja je u Nato-u .Ulaganja u vojsku trebaju biti simbolicna.

To nije istina,Nato-u morate platiti harač što ste deo njih.

To bi bio samo teret za OU.

Hoćete li pohvaliti Air Serbiu na posedovanju backup aviona ovog leta?

Jedva krpaju kraj s krajem? JU sada ima 3 backup aviona, 1 ATR je backup i 2 A319.

Dolaskom desetog ATR-a bice ukupno 4 aviona kao backup.

Kako onda krpaju kraj s krajem jedva?

E195 je planiran od 1. jula, ne sada, stoga se nema sta “krpati” trenutno.

JU trenutno ima viska kapaciteta, a to je danas potvrdio i CEO Jiri Marek.

Ne vidite?

Trenutno su na servisima 2 A320 – YU-APH i YU-APO.
Trenutno je na servisu i 1 ATR – YU-ASA.

To je dakle 3 aviona van saobracaja, i JU nema ispada trenutno, nema otkazivanja letova, nema situacija da let kasni jer nema slobodnog aviona da ga odradi i slicno.

I upravo se to i poklapa sa informacijama koje je izneo CEO Jiri Marek i koje su poznate – da kompanija ima trenutno 3 backup aviona (2 A319 i 1 ATR) koji upravo sada lete umesto tri aviona koji su na servisima.

Ne, ovo nisu planirani servisi vec neplanirani ispadi. Redovni servisi na ovim avionima su vec odradjeni tokom zimske sezone.

Da. Sva tri aviona su tokom zime vec bili na servisima. Sigurno da nece imati dva planirana servisa u manje od 6 meseci, pobogu!

Konacno, kompanije rade servise tokom zime, ne tokom leta. Sada je 3.6. i sezona se zahuktava, sada se ne planiraju servisi.

Verovatno vi bolje znate od Mareka.

Treci A330 dolazi krajem jula ili pocetkom avgusta, a poznato je i da 1. jula ulazi u hangar na radove i da je slot rezervisan kod Lufthansa Technik za radove na stajnom trapu.

Sami ste pohvalili Mareka, da je genije, da zna više o civilnom vazduhoplovstvu od svih vaših sagovornika itd. Čemu onda sada ova priča kada je Marek napravio istinski vrhunsku priču (naravno ko radi taj i greši).

A zasto samo njega optuzujete za “Jatovanje”, dok drugim direktorima to ne zamerate?

Џевад проваљује, палалић проваљује…

Rekli ste da je genije indirektno. Evo iz Vaseg clanka:

“Nakon intenzivnog trosatnog razgovora jedan na jedan Marek me istinski fascinirao. Iskreno, mene je teško fascinirati, ali ovaj čovjek je čudo. Istinski čudo! Nevjerojatno inteligentan, nevjerojatan kapacitet, i ima ogromno poznavanje zrakoplovstva regije i svijeta. Prava enciklopedija. Iskreno, malo je ljudi koji mi mogu parirati u znanju zrakoplovstva. Marek je tu superioran i jedan od rijetkih kojima sam se ja doslovce poklonio.”

али и даље тврдите да вам је знањем супериоран и клањате му се?

Tacno, proslw godine je bio cirkus i fijasko. . Ali morate priznati da je ove godine izuzetno, izuzetno oprezan!

Pricamo o kasnjenjima i otkazivanjima, pobogu!

Ove godine nema ad-hoc otkazivanja, nema masovnih kasnjenja (dakle – ima kasnjenja, ali ne kao prosle godine) i nema ad-hoc wet-lease aviona.

Dakle Marek je naucio lekciju od prosle godine i popravio stanje u kompaniji. To je za pohvalu ili ne?

Izbaceni su ATR72-200 i 500, izbaceni su B733, doslo je 10 ATR76 aviona u flotu, otvoren je ORD, otvoreno je 40+ destinacija za 2 godine, leti se za TSN sto i jeste Peking, zamenili su ekspresno i uspesno Marathon koji je napravio glupost, i pored velike ekspanzije poslednje 2 godine i ove godine imaju povecanje putnika, uvode novi tip aviona u dry lease flotu (E195).

Ako se to zove jatovanje onda ga u potpunosti podrzavam.

A da to nije neka vrsta taktike i zamajavanje konkurencije Alene? Er Srbija je potukla masu konkurencije i legacy i low cost kompanija, sigurno ponekad nije ni loše baciti dimnu bombu a sami ste kazali da je izuzetno agilna kompanija. A videćete da kreće Cluj-Napoca od 10 meseca o.g. sa ATRom 😉

A sta cemo sa najavama Karstena Spohra da Alegris stize u Lufthansu jos pre 5 godina? Evo stigao tek pre mesec dana.

To nije jatovanje? Ma neeee, fulao je samo 5 godina… Niste ga nikada osudili za ovo i slicna jatovanja.

Pardon – Lufthansovanje, ne Jatovanje.

A niste čuli da kasni 777X na kojem je prvobitno trebao biti ugrađen Alegris.

Vaš komentar je čisto SNSovanje.

Mnogo vise se stvari ostvarilo i na tome im treba cestitati.

Od zemalja za potencijalne hodočasnike koje ste naveli JU za Irsku ne leti a Poljsku simbolično. Sa druge strane Španija a naročito Italija su odlično pokrivene. Čudi me da OU ne može ponuditi dobre konekcije za Irsku.
Ipak dobar je početak za JU vidi se da su dobro uradili domaći zadatak. Što je očekivano od njih. U ovom trenutku da mrežom destinacija koje nudi Croatia zaista nema šta da traži. I mislim da ni tip aviona tu ne igra posebnu ulogu, OMO-ZAG je kratak i nije problem što je turboprop. Obzirom na subvencije i niže troškove Dash-a Croatiu uopšte nije briga koliko će prodati karata jer po ovoj ceni sigurno lepo zarade. A JU je u startu krenula oštro, brdo konekcija, bolja vremena i dump cena. U ovom poslu nema milosti.

[…] Zračna luka Mostar ima popunjenost aviona (load factor) na letovima Croatia Airlines od oko 50 posto, a  na letovima Air Serbia oko 80 posto, objavljeno je na regionalnom avio portalu Zamaaero. […]

Ima neke fine ironije u činjenici da katoličke hodočasnike prevozi kompanije iz pretežno pravoslavne države. 😊

Pa valjda smo se u 21. veku malo izdigli izvan toga 🙂 Neko ce u Medjugorje mozda doci iz Australije i Emiratesom npr. pa presedati, kako to nazvati? 🙂 Ili nekim Kinezima? 🙂

Putnik gleda gde mu je jeftinije i bolje. Posebno neko ko ima 500 evra da plati kartu.

To u principu nema veze, ne prevozi halal hodočasnike u Meku pa da oni paze i da li je pilot poštovao da ne jede ništa od izlaska sunca

Potpuno netočno. Veliki broj hodočasnika za Međugorje dolazi na Split i Dubrovnik, pa i Sarajevo niskotarifnim prijevoznicima, da ih ne imenujem. Iz Irske za Mostar ove godine dolazi 18 čartera (svake srijede), iz Beiruta od 22. kolovoza do početka listopada 16 chartera, sve sa Croatia Airlinesom.
Iz Italije veliki broj hodočasnika dolazi, osim Sky Alps – om, Lux wingsom i Air Italiom – u najavi preko 40 chartera iz Palerma, Catanije, Reggio Calabrije i Olbie tijekom ljeta. Malo objektivnosti ne škodi, osim ako nije u interesu provokacija, a smatram da takvima ovdje nije mjesto.

Bas sam pricao sa prijateljima iz Mostara, njima je dosta da idu dva sata do najblizeg aerodroma i ovakva linija Air Srbije sa dobrim konekcijama je pravo osvezenje. U isto vreme, dosta ljudi iz Beograda sada planira i da poseti Mostar jer do sada to nije bilo realno moguce sem da se potrosi nenormalno vreme, kako god i kuda god da se krene.

Ali će ih biti sve vise- sigurno.

Nije, definitivno cu se sloziti, ovo je presedacka linija, kako ja volim da kazem “po naski” (feeder za vas koji volite english). 🙂

Putnika koji ce leteti dirrektno nece biti puno cak ni ako potencijalno bude vise letova takvi ce bas biti u manjini i pretezno ce biti poslovni ljudi.

Srbi vole Mostar i broj turista jeste sve veci i veci ali nekako je nama lepse u Hercegovinu doci kolima ili busom, pa lagano razgledati lepote i voziti se unaokolo, spojiti sa Sarajevom, Trebininjem, Neumom itd. Ja tu ne vidim avion kao sredstvo putovanja prosecnog turiste iz Srbije.

Potpuno krivo, Alene. Ja radim dolje i znam tko dolazi… Iznenadili biste se

Cini mi se da OU I dalje ne prodaje vecinu presedanja iz Tirane!

Pa da, nisam ocekivao da budu bas toliko glupi. Kako ce napuniti te letove

Zasto ne istrazite razloge zbog cega Plenkovic podrzava gubitasa i svesno odrzava nesposoban OU kadar?

Istinski hrabro, Alene.
Sad kad Vas Plenki nagazi, a znamo koliko je sujetan, bit će još manje posla za mažoretkinje…☹️

јесте већ судјеловали у Владиним пројектима?

Ovo je clanak star 2,5 godine.

Valjda je neki update potreban.

A ne Plenković nego bogami vi. Imate nenormalno visok PDV da biste bacali pare u bunar bez dna.

Dobra analiza Alene. Evo jednog zanimljivog primera: Prijateljica Hrvatica koja živi u Frankfurtu a inače ima rodbinu u Federaciji BiH severno od Tuzle leti za Beograd (ili Er Srbijom ili Lufthansom) pa onda iz Beograda putuje automobilom ili minibusom 170km do rodbine pošto Tuzla više ne funkcioniše kao ranije. Njoj odgovaraju slotovi za Beograd pa stoga tako putuje iz Srbije kroz Hrvatsku pa u BiH i kaže da joj tako najviše odgovara i po pitanju cene i po pitanju vremena. Nisam mogao da verujem.

Daleko najveći problem za Croatiju su preskupe cijene karata ZAG-OMO.

Gdje?

Pročitajte moj komentar još jednom.

Kažem da je glavni problem cijena karte za P2P putnike između Zagreba i Mostara i obratno.

Da su skupe konekcije.

Previše se koncentrirate na konekcije, a premalo na pravi problem, a to su previsoke cijene P2P karata.

To je previsoka cijena i zato je LF nizak.

Pa previsoka je jer konkurencija nudi nize. JU je itekako konkurencija Croatiji i nudi nizu cenu.

Za P2P ne znaci, ali za konekcije itekako znaci.

Apsolutno se ne racuna tako, pobogu!

Dobra bi bila cena da nema subvencija. JU ja pametnija jer psiholoski drzi ispod €100

117 € je toliko dobra cijena da je krajnji rezultat LF od 50%.

Logicno bi bilo da bude niza u pocetku kako bi privukli putnike. Pa morate nekako skrenuti paznju putnicima koji su navikli na autobus. Oni u startu misle da je avion preskup. OU je morala da nudi neke karte pa makar i 2 po letu za manje od 100 ojra.

A kako JU moze da naplacuje tek 20 EUR vise nego autobus?

Evo za 8.7. – 15.7.
JU naplacuje 11.044 RSD za povratnu kartu, sto bi bilo 94 EUR. Autobus je 75 EUR za povratnu kartu.

Zasto Croatia ne bi mogla da naplacuje isto 20 EUR iznad cene autobusa? Cena autobusa do Zagreba je 80 EUR, sto onda Croatia ne stavi cenu od 100 EUR i time bude konkurentna?

Pa ako je kod JU realno da budu 20 EUR skuplje od autobusa, ne vidim zasto isto ne bi bilo realno i kod OU?

Povratna autobusna karta do Mostara definitivno nije 80€ već je daleko manje.

Više se isplati ići osobnim automobilom, a to ne bi trebao biti slučaj.

I ne, problem nije u cijenama konekcija. Problem je ponajprije u previsokoj cijeni avionske karte između Zagreba i Mostara.

Cena avio karte ZAG-OMO ne bi smela da bude iznad 100 EUR povratno, dakle 25% skuplje nego autobuska povratna karta.

Sada je ona 45% skuplja i logicno da se ljudi pre opredeljuju za autobus gde jos imaju i prtljag ukljucen u cenu.

Pa kako je kod JU cena ispod 100 EUR realna? I pritom Croatia ima manji trosak po sedistu jer koristi propelerac, a ne mlaznjak.

Dakle – apsolutno nikakve logike nema da OU ima vecu cenu od JU za OMO.

117€ je smeće cijena kao što je i većina Croatijinih cijena smeće.

Cijena od 100€ je apsolutno realna za ovako kratak potez, za liniju koja je subvencionirana i za liniju prema aerodromu koji ima niske takse

Realna je. Samo što vi i Bajić to ne znate.

Realno je 90 do 100 eura što nije velika razlika od 117€, ali je značajno za jednog putnika.

A tih je trenutačno 38 na letu gdje leti avion sa 76 sjedala.

A najveća megaglupost je da subvencionirana karta do Mostara dođe 117€.

Apsolutno se slažem

A zašto se ne bi letjelo za 90€?

Eto vam odlične cijene od 117€ i odličnih rezuktata na liniji.

A vi ste radili u mnogim kompanijama koje su naplaćivale 90€ za povratnu kartu i pritom gubile novac?

Za sve vas koji ne živite ovdje – cijene su takve kakve jesu, vrijeme polaska i dolaska u Mostar i iz Mostara su loši. Tko od nas mora putovati, putuje i točka. Ali i takvi kakvi jesu su nam prozori u svijet. I nije cijena Air Serbije puno jeftinija, vrlo brzo cijene se izjednače sa Croatiom, zahvaljujući LF. Lako je komentirati s aspekta velikih zracnih luka i velikog broja niskotarifnih prijevoznika, budite cijelu godinu ovamo pa ćete vidjeti tko putuje i gdje se putuje… A zimi i Croatia dobro dođe, kad nema drugih.

Pa zasto ne bi mogla da bude koliko i JU cena?
Pritom OU leti sa propelercem koji je jeftiniji nego mlaznjak koji JU koristi.

Nema potrebe? Itekako ima jer je LF prenizak.

Ako je zanemariva razlika u cijeni neka se spusti cijena na 90 eura i gotova priča. Ali ne ne, zašto bi OU ikad išta pametno napravila. Neka im je karta 117 eura, tko hoće do Mostara ići će autom.

Vidim da je zanemarivo. Eto im lijepog i krasnog LFa od 50%.

Ako Air Serbia može imati kartu od 80,90 i 100€, onda može i OU

Neka i OU onda ima takve cijene karata isključivo za Mostar.

Obzriom da je LF nizak očito ima potrebe.

LOAD FACTOR JE 50%!!!!! AKO NEĆE SNIZITI CIJENE LF ĆE SLABO RASTI!!!

Dash uopće nije jeftiniji za operiranje od E190.

Treba dodati i da je Zagreb i zapadnije i severnije od Beograda, tako da bi samim time i zbog geografije let Croatie trebao da bude bolji za konektiranje… ali avaj….

To I nema Puno uticaja jer za Mostar JU salje mlazni avion Tako da let traje 35′

Tako je. Air Serbia ina znatno vece troskove ovde, abopet znatno nize cene i leti opusteno profitabilno sa Embraerom posebno kad se nadovezu konekcije profitvsano raste.

DHC-8 je brz, tu bi Croatia trebala sa tim avionom da poentira… Ali…

Block time je 50′, sam let je oko 35′

Mostar – Beograd je ispod 40 minuta, često i 35 a ne 50

Evo bas sada gledam, OMO-ZAG je obicno izmedju 42 i 43 minuta.
OMO-BEG varira od 30 do 40 minuta, najcesce 33, verovatno kada porani pa ne mora da hvata red za sletanje.
Dakle brze se stigne za Beograd nego za Zagreb.

A rulanje u odlasku i dolasku ne postoji, Flight radar pokazuje samo trajanje leta, bez taksiranja. Gate to gate ne može da bude to vreme.

Drugačija logika poslovanja.
OU ide s tim da je linija na dobitku kako god da okrenu. Imaju subvenciju i to je to. Neće da se trude oko linije. sa druge strane Ju ide sasvim drugim putem. OK je nećemo raditi sa minusom. sigurni smo. Ali ajmo sve uraditi kad već nemamo rizik da radimo što bolje, potpuno neopterećeni uspjehgom linije. Mostar nije veliko tržište ali sigurno da sedmično ima 300/400 putnika kojima treba prevoz asvionom. Neko će u ameriku neko na sjever, istok zapad, poneko u rusiju i nabere se to.

Vjerujem da imaju i neki dogovor sa aerodrom da će dobiti neki bonus ako dođu do određenog broja putnika.

Croatia nema logiku 🙂 Ne razmisljaju oninnista do da linija eto prosto postoji.

Air Serbia razvija trziste sa druge strane. Uopste se nemojte iznenaditi ako se sutra (citaj sledece godine) sa 3 leta poveca na 7… A pritom OMO ima konacno ok menadzment koji ce to da podrzi…

Da ali OU je glupa jer ako JU nastavi da ih gazi Mostar im nece obnoviti subvencije vec ce oh dati JU da povecaju letove sa 3 na 4 ili 5.

Kako je krenulo Air Serbiji nece ni trebati subvencije, komercijalno ce profitirari sa konekcijama…

Zašto bi to Mostar učinio?

Bože moj ne bi li da su linije za Beograd i Zagreb tu zbog konekcija. I Beograd i Zagreb su tu ponajprije zbog P2P prometa i nema nikakve logike da Mostar ukine subvecije OU te ih da sve JU.

Dijaspora definitivno ne daje 350-450€ za povratnu kartu Air Srbiji.

Velikom većinom P2P putnuci. Neka vam direktor Mostara ili Marek to potvrde.

Apsolutno da ima. Da dijaspora ima te novce za povratne karte odavno bi se održale sve linije prema Zapadu

Jeste sigurni? Za početak, najveći broj putnika su ljudi porijeklom iz ovih krajeva koji dolaze posjetiti svoje, barem je tako ova prva dva mjeseca.
Tko ide u Beograd – poslovno ljudi i mladi vikendom, nerijetko 30 putnika individualno ide za vikend u Beograd i vraća se u nedjelju. Ima i putnika u tranzitu, ali za sada ne previše. Najviše Skandinavija, prvenstveno Oslo…

Da li Mostar radi nocu? Da li JU moze da uvede let u 00.30?

mOSTAR MORA DA DAJE ou TO JE SAD POLITIČKO PITANJE. aLI DA NE VALJA NE VALJA. dŽABA TEBI SVE SUBVENCIJE KAD LJUDI NEĆE DA LETE S TOBOM, ok MOŽDA SE ZA PAR GODINA NEŠTO I PROMIJENI, ALI ĆE PUTNICI DO TADA STEĆI NAVIKE I ONDA SVE DŽABA. a I ju SE ZNA DOBRO POTUĆI I SA JAČIM NEGO ou

Jeste sigurno da Mostar daje subvenciju? Možda Mostar dabija od nekoga drugoga, pa je ove godine konačno uspio isfinacirati i BEG???

генијалци из Бузина! и онда треба Бајићу повећат плаћу

Bajic je genije za razliku od vas.

“Geniju” flota raste pa se i na to žalite.

Pa čovječe sada flota raste pa se žalite na to.

Rasti će već ove godine.

Strašno, bruka i sramota. Pa ako postoji jedna destinacija van RH gdje će putnici radije birati Croatiju, to je svakako Mostar tj okolina sa Širokim Brijegom i ostalim hrvatskim i konzervativnim selima okolo. Pa pobogu, Croatija je imala toliko mjeseci da se profilira i JU je pokosi za mjesec dana?! Na jednoj jedinoj liniji(van RH) punoj konzervativnih Hrvata i hodočasnika?! Pa ovo je za nepovjerovati.

Putnici ce birati ono sto im je bolje i jeftinije…. posebno kada je vazdusni saobracaj u pitanju…

Croatia ima samo bolji potencijal koji ne koristi… Jos kad izbace DHC-8… Kako oni misle leteti za Mostar sa A220 ziv nisam da saznam?

Bolje da za Mostar ide A220-100 nego Dash. Mostar-Zagreb je ogromno tržište i sramotno je da na tu liniju ide Dash, a na liniju Beograd-Mostar E190.

A trenutko je sa 50% LFa stanje sjajno?

Neće biti tragično ako poundite niže cijene karata.

A ako se desi?

Neka onda kompanija propadne i gotova priča. Zašto bi održavali neprofitabilnog prijevoznika sa Dashevima i previsokim cijenama?

A Vi tog istog premijera izglasavate vec treci put zaredom. Ocigledno da ste zadovoljni davanjem novca Croatiji.

Premijer je HDZovski lopov.

Izgleda da kada su pare u pitanju politicka uverenja postanu manje bitna

Pa Croatia ina zlatnu koku koje se odrice svesno. DHC-8. Budale!!!!

Nema sanse da budu profitabilni sa A220-100!! Matori Embraer 195 je daleko profitabilniji od tog modela na linijama poput Mostara

Matoru moj nemaš ti pojma koja je mašina A220-100. Na A220-100 troškovi po sjedalu su daleko daleko niži nego na E195.

DHC-8 je smatran “zlatnom kokom” isključivo na ovom i onom drugom portalu. Ostatak svijeta zna koje je to smeće od aviona u 2024. godini.

U Evropi retko ko koristi Q400 jos uvek. To su jedino jos Croatia, SkyAlps i Luxair.

Taj avion su iz flota izbacili: LOT, airBaltic, Olympic, Austrian i jos niz kompanija.

Uuuu, gle ti čuda da ga nisu svi izbacili.

Luxwing? Koji k je Luxwing?

Luxwing je nerelevantna kompanija i za njih gotovo nitko nije ni čuo. Blesav primjer.

Ajme majko kako malo znam o zrakoplovstvu jer nisam upoznat sa postojanjem jednog malteškog čarteraša bez ijednog putničkog redovnog leta koji ima dva pišljiva Dasha? Wow.

Zašto bi Icelandair bio nerelevatna kompanija? Ili Wideroe?

Imaju svega dva Dasha koje koriste za čartere i ACMI, a ostatak su private jetovi. Ni malo relevantna kompanija među kompanija koje se bave redovnim čarterima i redovnim putničkim letovima.

Spomenuo sam Luxwing jer je blesav primjer. A bome ni Icelandairove, Widereove i SATAine operacije Dashevima nisu primjer.

Nisu mi relevantne kompanije sa 4 redovne linije.

Bože moj je li tko rekao da je Wideroe nerelevantan?

Citaoci ne hvale Q400 kao takvog vec propelerac. Da OU ima pameti uz A220 bi vratili ATR koji je bolji i smisleniji za njih nego Q400 i A220 posebno na linijama poput svih onih do 90 minuta.

Ruku na srce najveca greska je bila penzionisanje ATR-a. Cija je to bila uopste ideja?

Ne bi. Troškovi prelaska sa Q400 na ATR su neopravdano veliki u slucaju Croatie. Treba zadržati Q400. Uz sve nedostatke koje taj avion ima njihovi troškovi za Croatiu bi bili minimalni a benefiti ogromni! Govorimo iz ugla Croatie, ne globalno.

Nije ni čudo da je stanje u Croatiji ovakvo kakvo jest kada se ne gleda globalno.

Cime potkrepljujete to da su smece? Evo ja kazem zasto mislim da su im zlatna koka. CTNovi avioni su u najboljim godinama, otplaceni, idealni za region, imaju posade, avion moze mogu mnoogo toga sto moze i regionalni mlaznjak (a sto ne moze ATR). Cime ih menjaju? A220-100 koji pripada sasvim drugoj kategoriji? Zabavno 🙂

Apsolutno nemam volje objašnjavati osnove koje su svima izvan ove regije jasne. Ako vas zanima zašto je smeće proučite zašto je Dasheva sve manje i manje u Europi, ali i svijetu općenito.

Možda je uprava kontaktirala Vidjelicu i odmah zatim kreću bolji poslovni rezultati!

“Iz nekog čudnog razloga Croatia ne dozvoljava letove iz Mostara za Bruxelles i Beč iako ima konekcije.”

Croatia prodaje konekcije ka BRU, doduse samo sredom uz vreme putovanja 06:45.

Za Bec ne prodaju, to je megaglupost.

“Pa Croatia iz Zagreba leti 18 linija na koje se mostarski letovi mogu konektirati, a Air Serbia njih 70.”

Ovo nije istina.

Croatia prodaje konekcije iz Mostara za:
1. Amsterdam
2. Brisel
3. Kopenhagen
4. Frankfurt
5. Minhen
6. Pariz
7. Pula
8. Zadar
9. Cirih

Dakle, to je svega 9 mogucih konekcija.

U prodaji ne postoje konekcije za:
1. Berlin
2. Dubrovnik
3. London
4. Sarajevo
5. Skoplje
6. Split
7. Tiranu
8. Bec
9. Barselonu
10. Brac

Dakle, ovih 10 opcija nije moguce kupiti, od kojih pak 3 nisu ni realne (Dubrovnik, Split i Sarajevo), no ostalih 7 je nonsens da ne postoje.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!