zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto je hrvatski PSO i peti puta prolongiran?

Aljkavost, neprofesionalizam, krajnji diletantizam. Upravo ove riječi bez ikakvog pretjerivanja možemo upotrijebiti za ono što se dešava sa hrvatskim PSO-om. I ovo nije prvi puta. Zapravo svako uvođenje PSO-a u Hrvatsku je ista priča, prolongiranje i trošenje novaca poreznih obveznika. Istinski katastrofalno po putnike, po kompanije koje lete PSO i po zračne luke.

foto: Trade Air

Fijasko 2016. godine

I sjetimo se kako je to bilo prije 6 godina. Od IX. mjeseca 2013. Trade Air je letio PSO letove iz Zagreba do Osijeka, a od IV. mjeseca 2014. i iz Zagreba za Rijeku (koja glupost) pa dalje za Split i Dubrovnik.

Te 2016. je država odlučila značajno povećati broj PSO letova za Trade Air i neznatno povećati onaj za Croatiu. Trade Airu je uvela 16 tjednih letova na 6 linija i to iz Osijeka za Zagreb 6 tjednih letova, te po dva tjedna leta iz Osijeka za Pulu i za Rijeku, te iz Splita za Pulu, Rijeku i Dubrovnik. Ipak država je smanjila avion koji će se operirati na ovim linijama sa 30-seatera na 19-seater (kasnije 17-seater).

No, odluka o samom PSO-u nije donesena na vrijeme. I stoga je Trade Air prekinuo operacije, te više od dva mjeseca nije bilo letova. Trade Air je jasno rekao da nema ugovor i da ne može preuzeti rizik, pa je otkazao avion i letove. Kompanija je čekala ko zapeta puška, imala dogovoren avion, posade, novi red letenja (koji je i objavila), ali karte nije stavljala u prodaju. Radi toga Osijek jedno vrijeme nije imao ni jednog jedinog leta.

Napokon se nakon pritiska javnosti država pribrala i uvela letove nakon vrlo ozbiljnog prekida operacija. I Trade Air se pokazao, kao i uvijek, superprofesionalnim. Čim je dobio ugovor Trade Air se ubio, mobilizirao je prijevoznika, posade i operacije i doslovce u jedan dan krenuo sa novim letovima. Trade Air je tada angažirao Jetsreatm 32 nizozemske kompanije AIS. Kasnije je Trade Air promijenio operatera i prešao na Let-410 Turbolet češkog prijevoznika Van Air Europe. Interesantan je podatak da su dva Tuboleta koje je leto Van Air u Hrvatskoj upravo oni koje je prije u vlasništvu imao sam Trade Air i koje je prodao 2009. godine.

Naravno dva mjeseca stanke u operacijama napravilo je nezadovoljstvo putnika i zračnih luka, te je stvorilo dodatne troškove Trade Airu, samim zračnim lukama, ali i državi koja je potom morala plaćati više novaca za PSO radi putnika koji su putovanja organizirali alternativnim prijevoznim sredstvima, dočim su avioni po obnovi operacija bili prazni.

PSO koji provodi Trade Air je vrlo transparentan i imaju vrlo česte kontrole resornih državnih tijela nekoliko puta mjesečno. Da bi ostvarili sredstva iz PSO trebaju svakog mjeseca podastrijeti izvješće sa apsolutno svim računima za obnašanje linije, svim prihodima po putnicima, te uz fiksan dio, ovisno o stvarnim troškovima, ostvariti i varijabilni dio subvencije. Pritom im je maksimalna zarada moguća od najviše 5%, što je vrlo malo obzirom na obujam posla potreban za operiranje ovih linija.

foto: Croatia Airlines

 

Zašto je PSO prolongiran od 2020?

PSO se trebao provesti u III. mjesecu 2020. i novi PSO je trebao krenuti 29.3.2020. No, to se nije desilo. Država se pravdala da PSO nije proveden zbog Covida-19. Notorni nonsens! Taj PSO morao se provesti još u IX. mjesecu, dovršiti do kraja II. mjeseca (radi roka žalbe), te se provesti bez obzira na Covid-19 jer je do Covida-19 morao biti odavno dovršen. No, on to nije bio. Kako je to, do vraga, moguće.

Stoga je Trade Air letio do kraja III. mjeseca, sve osim Split-Dubrovnik kojeg je prekinuo prije radi zatvorenosti zračne luke radi zaraze. Nakon lockdowna u kojem su bile zatvorene sve zračne luke osim Zagreba Trade Air nije krenuo odmah sa letovima, nego tek nekih mjesec dana kasnije. No, ni Croatia nije pokrenula PSO letove osim jedan dnevni let Zagreb-Dubrovnik-Split-Zagreb, koji je nakon desetak dana prerastao u dva dnevna leta, a nešto kasnije su i letovi razdvojeni na četiri leta, po dva iz Zagreba za Split i iz Zagreba za Dubrovnik. Država je tada svojom „privremenom odlukom“ produžila prethodni PSO na još pola godine, do kraja X. mjeseca.

OK, hajde neka. Neka im je Covid-19 naletio „ko budali šamar“ i neka su dobili izgovor za svoj nerad. No, država je potom još tri puta produžila stari PSO iz 2016. i to u X. mjesecu 2020, u III. 2021, te u X. 2021. Pobogu, zašto???? Istovremeno nisu uvedeni planirani letovi iz Osijeka za Zadar i iz Zadra za Rijeku. Oni nisu uvedeni više od dvije godine od donošenja odluke!

Čak štoviše u X. mjesecu 2021. Trade Air je nakratko prekinuo i prodaju karata jer država nije donijela odluku o produženju letova na vrijeme, no kako je to bilo vrlo kratko operacije su se ipak nastavile u kontinuitetu.

I onda dolazi kraj III. mjeseca 2022. Trade Air je prekinuo prodaju karata za letove od 27.3. Naime, kompanija je sredila sve potrebne papire da se PSO produži do V. mjeseca kada će izaći novi PSO, no izuzetno dugo se čekao potpis anexa ugovora koji je došao tek potkraj III. mjeseca. Nevjerojatno! Posao od 15 minuta za nekog administrativca u Ministarstvu. Potom je sve odmah podneseno Agenciji i čeka se njihovo odobrenje. Trade Air je u međuvremenu potpisao ugovor sa Van Airom za dalji produžetak najma Let-410 Turboleta, no nije se osudio u prodaju staviti karte dok god ne dobije sve papire od Agencije.

Na koncu je Trade Air papire od Agencije dobio samo 3 dana prije prvog leta i pokrenuo prodaju u petak 25.3. za letove od 28.3. Majko mila!!!

Kako karte nisu bile u prodaji potencijalni putnici ih nisu mogli kupiti, a to znači da su se već odučili na alternativne prijevoze (autobus, vlak, automobil). A to pak znači daleko manji load faktor i daleko veće troškove po Ministarstvo. Ali koga briga. Pa nije to novac ministra i birokrata, oni troše novac poreznih obveznika. Mislite da je netko odgovarao za ovako flagrantno razbacivanje novaca? Naravno da nije!

Svaka čast Trade Airu što je krenuo u prodaju odmah po dobivanju papira. I što je uspio zadržati Van Air da ostane na stand by, te što je uspio nastaviti letove samo jedan radni dan prije prekida. Vrlo profesionalno i odličan odnos prema putnicima. No, zašto se tako nešto, do vraga, uopće desilo? Zašto ljudi u Ministarstvu i Agenciji dobivaju plaću? Za svoj flagrantni nerad?

foto: Trade Air

 

Zašto još jedno, peto prolongiranje?

I onda novi šok. PSO koji je raspisan krajem XII. mjeseca i imao je sve vrijeme ovog svijeta da se provede i ponovo nije proveden. PSO je trebao krenuti 1.5. no to se nije desilo. Čak štoviše ne zna se tko je pobijedio na natječaju, nije objavljena formalna odluka, stoga nije ni krenuo rok žalbe. Da se to obavi danas PSO neće krenuti još bar mjesec dana. Zašto, do vraga, i opet i još jednom?!?!?

I inače se država sa ovim PSO-om pokazala krajnje netransparentna. Kada je zamaaero zatražila uvid u dokumentaciju PSO-a, na što ima svo pravo temeljem Zakona, poslan nam je stanoviti obrazac kojim smo morali ispuniti uz izjavu o zaštiti tajnosti samog PSO-a uz prijetnju da ćemo biti pravno gonjeni ako odamo podatke iz samog PSO-a. Tajnosti? Kako PSO može biti tajan, kako nešto što će potrošiti 60+ milijuna EUR novaca poreznih obveznika u četiri godine može biti tajno?!?!? Zar je Ministarstvo posegnulo za metodama Sjeverne Koreje, drznulo se ponašati protivno najtemeljnijim pravilima Europske Unije?

I ne samo to. Iako smo potpisali sve tražene dokumente i obvezali se na tajnost, nikada nismo dobili samu PSO dokumentaciju. Više puta smo upozorili Ministarstvo da su se oglušili o naš opravdani i na temelju zakona utemeljeni zahtjev, ali nas je Ministarstvo potpuno ignoriralo. Ne vjerojatno. Pa takvo ponašanje se nije dešavalo ni u Jugoslaviji.

No, vratimo se na fijasko koji se trenutno dešava. Jasno, Trade Air nije mogao nastaviti operiranje linija za koje nema ni dovršen PSO, niti anex ugovora o još jednom prolongiranju, petom po redu. To je ogroman novac, što ako se država odluči za drugog prijevoznika, ako odustane od PSO-a? Tko će u tom slučaju Trade Airu naknaditi novac? Croatia je svoje PSO letove nastavila. Njih baš briga. Oni i ovako i onako troše četrdesetak milijuna EUR novaca poreznih obveznika godišnje i oni znaju da će njima sve gubitke naknaditi država. Kao i uvijek. Stoga im puca prsluk. I ovako i onako će vrlo vjerojatno dobiti novi PSO, a ako ga nekim čudom i ne dobe država će dati novac za te linije. Od kojih je dobar dio (Split i Dubrovnik) i ovako i onako profitabilan. No, Trade Air nije Croatia Airlines. Oni nemaju privilegiju pomoći od Hrvatske, njima država neće dati par stotina milijuna EUR koliko je do sada dala Croatiji Airlines. I stoga oni moraju okrenuti svaki cent i ne mogu ulaziti u tako velik rizik poslovanja.

Kako je jasno da se stari PSO iz 2016. ovaj puta više neće produžavati, a kako Trade Air nema novi ugovor za PSO 2022-2026. kompanija je raskinula ugovor sa Van Air Europe i njihov Let-410 Turbolet (OK-LRA) se vratio u Brno 30.4.

Kako se ovo 5. puta desilo? Pa, pobogu, ovo je posao jednog službenika Ministarstva od jednog radnog dana. Majko mila!!! Što je razlog ovome? Aljkavost državnih službenika, inercija ministra i državnog tajnika, potpuna ignorancija državnih službi? Jel moguće da je država zakazala i nije osigurala sredstva za ovaj PSO. Ako je to tako, kako je, do vraga, ministarstvo raspisalo natječaj bez osiguranih sredstava? Jel se država predomislila pa će pokrenuti drugačiji PSO? Ne vjerujem, ipak je ona tu krajnje inertna i prepisuje PSO koji je krajnje nelogičan i potpuno beskoristan, sa pogrešnim linijama, frekvencijama i načinom provođenja o čemu smo više puta pisali. Je li moguće da se na natječaj javio netko jači od Croatie Airlines i Trade Aira, a kome država ne želi dati PSO idućih četiri godine, pa sada traži način da ponovi natječaj ili „prilagodi“ pravila ili pak frizira samu odluku. Koji god od ova četiri razloga bio sve skupa je više nego tragično.

A tisuće putnika neće moći letjeti i gube vjeru u ove linije. Pa pobogu, ovo je već treći puta u pola godine da se linije otkazuju. Istim se gubi enorman novac poreznih obveznika jer su prvi letovi po obnovi letova uvijek prazni dok se ponovo ne ustali navika putovanja putnika. Enorman novac! A zračne luke nemaju letova i putnika. I neće ih imati još bar mjesec dana, vjerojatno i puno duže.

Putnici se konstantno javljaju Trade Airu i šalju im svoje pritužbe, proteste i frustracije otkazivanjem letova. Njih nekoliko desetaka dnevno. Trade Air te putnike prosljeđuje na Ministarstvo. I ponovo će se desiti kao i zadnja dva puta. Pritisak na Ministarstvo od strane putnika konačno će natjerati ljenčine u Ministarstvu da nešto naprave. A novac je izgubljen, povjerenje putnika je izgubljeno, država će davati dodatni novac zračnim lukama koje neće imati putnike i koje će stvarati dodatne gubitke. Bravo Hrvatska!

I sada se postavlja pitanje i političke odgovornosti resornog ministra i državnog tajnika, ili premijera ako novac za PSO nije osiguran, i osobne odgovornosti za radnike Ministarstva koji nisu proveli PSO eto već 5. puta. Tko će biti odgovoran i iz čijeg će se džepa naknaditi milijuni gubitaka koje će imati zračne luke, putnici i Trade Air.

foto: BAS

Trade Air na stand by

Prama nekim izvorima nitko osim Trade Aira se nije javio za PSO linije iz Osijeka za Zagreba, Zadar, Pulu i Rijeku, iz Splita za Dubrovnik, Pulu i Rijeku, te iz Zadra za Rijeku. Stoga je logično da će Trade Air dobiti ovih 20 tjednih letova na 7 linija. Trade Air neće dobiti liniju Brač-Zagreb koju će ipak dobiti Croatia Airlines iako je i za nju tražen avion od 30 mjesta. Croatia će je operirati sa avionom od 76 mjesta.

Prema izjavi koju nam je dao Marko Cvijin, direktor Trade Aira, kompanija je na stand-by. Uspjeli su nagovoriti mađarski BAS (Budapest Air Service) od kojeg će iznajmiti Embraer EMB-120 za ove letove da se strpi još mjesec dana i da ne iznajmi avion nekome drugome. To su isti oni EMB-120 koji su letjeli za Trade Air PSO letove od 2013. do 2016. No, i BAS je nestrpljiv. Dolazi ljeto, avioni se traže na tržištu. BAS ima tri ova aviona u floti. I neće još dugo čekati. Što ako se natječaj ne raspiše odmah, danas. BAS sigurno neće držati prizemljen i nezaposlen avion još i u VI. mjesecu. Što ako sva tri aviona iznajmi nekom trećem? Gdje će Trade Air u top sezoni naći avion sa 30 mjesta? Takvih u Europi ima jako malo.

Iskreno ne razumijem Cvijina. Što mu sve ovo treba? Zarada na ovim letovima je istinski malena (oko 115.000 EUR), a toliko muke i zezancije, toliko mrcvarenje sa krajnje nesposobnom državom. Jedan A320 donosi neusporedivo više u mjesec dana nego sve PSO linije u godinu dana. Što mu to treba?

Prošli PSO Trade Aira je koštao 2,3 milijuna EUR godišnje i još 10,3 milijuna za Croatiu Airlines. I da Trade Air je ovaj puta tražio više. Em se leti veći avion (30-seater), em ima 4 leta na 2 linije više, em je gorivo enormno poskupjelo. Vrlo vjerojatno će i Croatia tražiti bitno više novaca. Prvotni plan je bio da se za novi PSO plati 15 milijuna EUR, no vrlo vjerojatno će država morati dati više novaca od tog iznosa. Bitno više.

Obzirom na flagrantnu inerciju Ministarstva i činjenicu da ni nakon 5 prolongiranja Ministarstvo nije u stanju provesti PSO, nije ini čudo da se nitko u Ministarstvu ne osvrće na vapaje malih zračnih luka (Rijeka, Pula, Osijek i Zadar) koje smatraju da je PSO pogrešan, da su neke linije potpuno nepotrebne (Osijek-Zagreb, Rijeka-Zadar i Split-Dubrovnik), da je broj frekvencija neadekvatan, te da se za isti novac moglo napraviti daleko bolji PSO. Neusporedivo bolji. PSO koji bi istinski služio putnicima, bio benefit za zračne luke i prometnu povezanost Hrvatske, o čemu je zamaaero napisao nekoliko analiza.

Iz istog razloga ne treba ni čuditi da je Ministarstvo potpuno ignoriralo inteligentan prijedlog Trade Aira da se na linije uvede ATR-42. Bitno veći avion koji ima dovoljno prtljažnog prostora i operativnih potencijala. Takav avion bi imao dovoljan kapaciteta za tražene linije, mogao bi prevesti i manje grupe putnika, pa i sportskih organizacija ili turističkih grupa. Da se ovaj prijedlog usvojio Marko Cvijin je čak planirao i kupiti takav avion, te operirati vlastiti avion. Ovo bi značilo da bi Trade Air takav avion mogao operirati i na drugim linijama ili charterima dok nije zaposlen na PSO letovima. Nitko u Ministarstvu nije ni odgovorio na ovaj prijedlog koji je Marko Cvijin elaborirao i više puta poslao Ministarstvu.

Sve oko ovog PSO-a je tragično i katastrofalno. PSO nije dobar, on je zapravo ekstremno loš. Za istu svotu novaca mogao bi se napraviti neusporedivo bolji PSO koji bi stvarno pokrivao potrebe putnika i zračnih luka. Ali koga briga u Ministarstvu za potrebe putnika i zračnih luka? On je pet put prolongiran i sada kasni. Opasno kasni. Još nije ni proveden, još ne postoje odluke, još nije ni objavljen, nije objavljen ni rok žalbe, ne zna se kada će se krenuti, ali će ozbiljno kasniti spram planiranog 1.5. Ako se uopće i provede kasnit će bar mjesec i pola, ako ne i više. A putnici koji neće letjeti idućih mjesec i više dana, zračne luke koje neće imati putnika? Ma koga to briga u Ministarstvu? Oni dobivaju svoju plaću i puca im klinac za posao koji bi trebali odraditi i za koji su plaćeni.

Lijep pozdrav čitateljima iz Đurđevca gdje je ovaj članak pisan u gluho doba noći nakon silnih obveza koje sam tamo imao.

64 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sramota, tragedija i katastrofa. Pa Osijek ce sad imat samo 4 leta tjedno Croatie. Broj letova ce se osjetno smanjit i u Rijeci (4 tjedno). Manje letova ce imati i Pula, Split, Dubrovnik i Zagreb. Ova vlast je brdo nesposobnih idota koje sve treba zarvorit i napaltit im gubitke koje su proizveli.

Ljepa analiza svaka čast. Samo mala zarada 115 tisuća evrića hehe nije malo pogotovo u nas ali ok razumijem sto ste htjeli reci a PSO vjerojatno rade da im to poboljsa novcani priljev i fin izvjestaje kako bi lakse dobili lizinge za nove avione ( a i svaka kuna dobro dode). Trade air je bas ljepo organizirana kompanija nema sta 🙂

Nemas ti pojma. Nema gorih zidova od tradeaira… cijedi i izkoristava sve,pocevsi od radnika!

Isto kao u Amazonu. Ma nema šanse da je to izrabljivačka kompanija ako lijepo raste, nitko ne štrajka i nema sindikata.

To je rasistička izjava i trebala bi biti brisana

Nije blentava nego RASISTIČKA.
Molim Vas da obrišete taj komentar.

Stvarno dobra analiza. Trade air sigurno ima druge razlog zasto radi taj PSO. Minijaturna zarada tu sigurno nije najbitnija.

Da li je moguce da se neko drugi prijavio i da CA, u slucaju pravilno izvedenog izbora, ne bi na kraju dobila PSO i da je zbog toga sabotiran od strane ministarstva?

Alene, ako moze prijateljski savet: promenite naziv ili logotip sajta. Prvo slovo i logotip nikako ne sme pocinjati slovom Z izuzev ako nije neki geografski pojam ili rec iz recnika.
U suprotnom lako se moze desiti da dobijete aliena iz Poljske koji kruzi netom.
Na slican zacin je hakovan sajt Zbrlj
Ne odnosi se na geografski pojam niti na neku poznatu rec. A pocinje na Z.
Mozete staviti Zagrebacke Majoretkinje i bicete preskoceni

Ima li i jedno slovo abecede a da mu se ne može pripisati neko tajno značenje? Ovaj vaš post me podsjeća na arlaukanje iz Srbije o “ustaškim tramvajima” kada su prije 15-tak godina uvedeni Končarovi niskopodni tramvaji u Zagrebu a “šoferšajba” mu je bila u obliku slova “U”… Da se neka budala toga nije sjetila a ostale budale to prihvatile, nikom normalnom to ne bi ni upalo u oči…

Pokusajte da slovo Z iz logotipa cuvenog Zoroa javno bilo gde postavite u Beču. Samo Z iz logotipa.
I sacekajte da vidite reakciju ljudi. Bicete uzasnuti, garantujem vam

To vise govori o tome u kakvu je bananu otisao ceo svet. Budalastine

Garantiram vam da neće biti apsolutno nikakve reakcije. Sve dok to ne vidi neko netalentirano piskaralo koje samo sebe zove novinarom pa će to objesiti na velika zvona u nadi da će time dobiti trenutak “slave”!

Nece biti reakcije? Hmm, a zasto se onda toliko prosine podiglo zbog stola koji se nalazi ispred Srpske predstavnice za pesmu evrovizije?
Pola evropskih tabloida je pronaslo simboliku u obliku stola koji podseca na slovo Z.

LJudi, sve je danas ispolitizovano! Zivi bili pa videli koliko ce da se glasa za pesmu koja dolazi iz Ukraine!

U malenoj Hrvatskoj nije, ali je mnogim fanovima Eurovizije je to i te kako zasmetalo. Tako da je glupost univerzalna i ne tiče se samo šoferšajbe.

Ponavljam što sam gore napisao: “Sve dok to ne vidi neko netalentirano piskaralo koje samo sebe zove novinarom pa će to objesiti na velika zvona u nadi da će time dobiti trenutak “slave”!”. Narodu je svejedno, a mediji trebaju senzaciju da bi se prodali… Tu je upravo to bio slučaj: da neko piskaralo to nije napisalo, nitko normalan uopće ne bi ni došao na ideju to protumačiti kao neku potporu bilo kome…

Mozete umjesto ZAMA preimenovati u DAMA ili KAMA kako biste izmjegli mrsko slovo Z. Obje rijeci mogu biti akronimi – imam par dobrih i jako interesantnih prijedloga

I sada cete svi gledati kako izgleda sto ispred Konstrakte 😉

A koga zabole za sajbu na tramvaju u Zagrebu? Pitao sam caleta koji u to vreme bio student – kaze budalastina i fantaziranje! Pojma nema niti da je to postojalo! Izlazili smo u gard , isli na svirke, isli na more … koju budalu je zanimala sabna na tramvaju u nekakvom Zagrebu? Sednes na avion i velik ti je svet! U zivotu nije ni bio u Zagrebu!

Pa i Zagrebacke mazoretkinje pocinje sa Z… i Zagreb pocinje sa Z.. Sta camo sad prestat koristit slovo Z .. ? Kakve to veze ima sa ovom temom..? Uglavnom nabijem i tebe i slovo Z na K…

Izgleda da Vam je Ministarstvo prometa hakiralo stranicu da ne objavite ovaj članak… 😂🤣😂

Dokaz i da u EU korupcija cveta kao vrata. Slovenci uništiše avio-kompaniju i aerodrome. Hrvati imaju onako morsko dobro i puno aerodroma i opet uništavaju svoju avio-kompaniju i aerodrome. Jedino što se može zaključiti da je neko iz Vlade dao nalog ministru da uništi nacionalnu avio kompaniju, sprečava PSO i uništava aerodrome da bi stranci ušli na tržište. Drugog objašnjenja nema.

Ni u Er Srbiji ne cvetaju ruže, ali bar radi. Ali mi opet nije jasna politika Hrvatske i Slovenije. Vi ste bar u EU, a mi ne. Kako bi rekli lud zbunjenog

Dragi Alene ovo je klasični primjer Parkinsonovog zakona. 😀

Šta je špranca?

Na ovom jednostavnom primeru se vidi da je totalno nebitno da li je država EU ili kako ih nazivaju “trećeg” svijeta.
Džaba sve ako je mentalitet… kako ne treba.

Špranca šablona

Nimalo me ne iznenađuje ponašanje ministarstva.
Ministarstvo je po definiciji skupina državnih službenika. Državni službenici imaju specifičan način razmišljanja i ophođenja kako među sobom tako i prema nadređenima.
Nekome tko živi i radi u realnom sektoru i mora zaraditi novac to izgleda neshvatljivo i neodgovorno ali zapravo ima svoju logiku
Državni službenici vole šprancu. Sve što će napraviti napraviti će samo inicijativni isključivo ako je po špranci.
Državni službenici nikada neće pokazati samostalno inicijativu za unapređenje sustava. Nikada.
Državni službenici se apsolutno užasavaju donošenja odluka. Nikad i nipošto ne žele pokazati inicijativu i donijeti odluku jer ako donesu odluku bez obzira dobru ili lošu mogu biti prozvani zbog toga i navući si probleme na vrat.

Da prevedemo zašto se ne rješava PSO
Ne postoji špranca kako državni službenici trebaju rješavati PSO jer isti ima višegodišnji ciklus. Oni koji su riješili prošli vjerovatno su u međuvremenu horizontalno ili vertikalno napredovali u sustavu a novi koji su sad na njihovom mjestu jednostavno ne znaju kako da riješe problem jer špranca ne postoji a inicijativa kao takva ne dolazi u obzir.
Jedini način na koji se PSO može riješiti je da ministar osnuje radnu skupinu koja ima zadatak da napravi pravilnik kako se dodjeljuje PSO Nije isključeno da se angažira i vanjska konzultantska firma da pomogne je pri tom postoji mogućnost da se koriste “prijateljske” firme. Kad se pravilnik donese mora se odrediti opet ministricom odlukom tko će ga provoditi. Vjerovatno će neko postati načelnik uprave za dodjelu PSOa i dalje će ići jer će postojati špranca.

Baš naprotiv, PSO je dugoročna špranca koja se u određenim vremenskim intervalima mora produžavati, nedjelovanje po tom pitanju znači narušavanje šprance. Službenici bi trebali upozoriti rukovodeće da se približava vrijeme odlučivanja za novi ciklus PSO i u suštini dati sebi na važnosti… Međutim ovo što rade (ili ne rade) je vrhunac dilemtatizma. U redu je da PSO-a i ne bude, ali iza toga mora stojati odluka a ne da se, kao zaboravljena tegla krastavaca u špajzu, zaboravljena pokvari…

Šta je špranca ? Prvi put čujem u životu .

Nažalost dosad je PSO bio prerijedak da bi se inerciom sistema došlo do šprance. Trebao bi biti ali jednostavno nije. I zato je potrebno napraviti novi sistem odozgo.

Bilo bi dobro kada biste zatražili informaciju od Ministarstva pozivajući se na Zakon o pravu o pristupu informacijama. Imaju rok od 15 dana i moraju odgovoriti, odnosno mogu produžiti za još 15 dana u određenim slučajevima.

Ne branim ministarstvo nego bi bilo zanimljivo vidjeti njihov službeni odgovor na ta pitanja jer ovo je prilično neozbiljno i neuobičajeno da se kontinuirano prolongira nešto što je prilično jasno na temelju dostavljenih ponuda.

Onda ste trebali podnijeti prijavu povjereniku za informiranje za šutnju nadležnog tijela. Sramotno je da državno tijelo ne odgovara na zahtjeve građana, u ovom slučaju medija

Prije svega , u drzavnoj upravi postoji mali broj strucnih ljudi koji nisu vezani stranackom stegom, bilo kojeg predznaka ( najcesce ZNA SE stranka), koji su svjesni stanja u zrakoplovstvu pa i tako i u drzavi . Medutim isti su marginalizirani , nemaju mogucnost napredovanja i nemaju utjecaja u bitne odluke . Stoga ne zelim da se ovdje generalizira o drzavnim sluzbenicima kad je potpuno jasno (ZNA SE ) , ko upravlja sa cijelim sustavom .

Najcesce nisu u (ZNA SE ) stranci . Ispravak na komentar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!