zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto velike kompanije odlaze iz Beograda?

Beograd opako raste, broj putnika je otišao u nebesa, Air Serbia se enormno širi, dolaze i neke nove kompanije. No, najveći igrači odlaze iz Beograda? Zašto? I konačno, jel to dobro ili loše za Beograd? Ovaj problem je i te kako važan. Beograd se ovdje ozbiljno razlikuje spram drugih velikih zračnih luka Europe, razlikuje se čak i spram Zagreba. Stoga je i te kako bitno proanalizirati ovo stanje i iznaći neke zaključke.

 

 

Koliko Beograd raste

Prvo treba jasno i nedvosmisleno naglasiti da Beograd opako raste. OK, daleko je on još od Budimpešte, Bukurešta, Beča, Praga, Varšave… jako daleko. Beograd ima broj putnika u rangu trećeklasnih aerodroma Europe, poput Seville, Larnace, Basela, Palerma, Herakliona, Ibize, Toulousea, Malte, Glasgowa. Ove godine čak ga je i Tirana ozbiljno preskočila.

No, u regiji Beograd je klasa za sebe, on je daleko iznad svake konkurencije. Što najbolje govori koliko nam je regija u zapećku Europe. Beograd je prošle godine ima više nego duplo više putnika od prve konkurencije, Zagreba. Prvi puta u povijesti Beograd je imao više od duplo više putnika spram Zagreba (ako izuzmemo Covid-19 2020. i 2021. godinu). Beograd je prošle godine imao 7,9 milijuna putnika, Zagreb 3,7 milijuna. To znači da je Beograd spram Zagreba imao 4,2 milijuna više putnika, spram Prištine 4,5 milijuna više, spram Splita 4,6 milijuna, spram Skopja 5,1 milijun i spram Dubrovnika čak 5,5 milijuna više putnika. Opako!

Beograd je spram 2022. povećao broj putnika za čak 2,4 milijuna putnika. Ogromno. Primjerice Zagreb je povećao broj putnika spram 2022. za samo 0,6 milijuna putnika, Skopje za 0,7 milijuna, a Split za 0,5, a Priština za 0,4 milijuna putnika. Beograd je u dvije godine (2021-2023) povećao broj putnika za nevjerojatnih 4,7 milijuna. Spram 2019. Beograd je imao 1,8 milijuna putnika više (129,7%), Priština 1,1 milijun, Skopje 0,5 milijuna, a Zagreb samo 0,3 milijuna više putnika.

Beograd drži 24,4% putnika regije, što znači da svaki 4. putnika u regiji putuje preko Beograda. Zagreb ima 11,4%, Priština 10,5%, Split 10,3%, a Skopje 8,9%. Istim je i Srbija smanjila razliku u broju putnika spram Hrvatske sa 3,9 milijuna u 2022, na 3 milijuna u 2023.

Što se to desilo u Beogradu da je tako odskočio spram Zagreba i drugih zračnih luka regije? Vrlo jednostavno desila mu se Air Serbia. Air Serbia je u 2022. otvorila 15 novih i obnovila 6 linija, a u 2023. je otvorila 23 nove linije. To znači da je kompanija u dvije godine otvorila 38 novih, a sa obnovljenim linijama imala čak 44 linije više. To je više nego 100% linija nego je kompanija imala prije. Puno! Jako puno!

Jasno, postavlja se pitanje može li kompanija to izdržati financijski, organizacijski, sustavno i operativno? Evidentno je kompanija u 2024. povukla ručnu, te krenula stabilizirati operacije. Manje je aviona u wet leasu, daleko je manje kašnjenja i otkazivanja, ali je kompanije radi toga morala ukinuti čak pet linija (Cairo, Marseille, Cologne, Tel Aviv i Firencu). Od redovnih linija dodala je samo Mostar. Ipak i uz sva rezanja linija, frekvencije, te šok otkazivanja Marathona, Beograd je rastao cijelu 2024. Istina taj rast je u IV. mjesecu pao na samo 5,5% više nego godinu prije, što je manje nego niz drugih zračnih luka regije, ali ipak je rast. Konačno ostalih mjeseci Beograd je rastao više, u V. mjesecu 11%, u III. mjesecu 18,1%, u II. 22,2%. Ipak to je bitno manje nego je porast bio mjesecima prije.

Long-haul Beograda se temelji isključivo na Air Serbiji. Ona leti tri long-haul linije (New York, Chicago, Tianjin), koje imaju 6 do 11 letova tjedno. Od ostalih long-haul prijevoznika leti samo Hainan i to dva leta tjedno. Više stranih letova ljeti imaju čak i Zagreb (7 letova T’Waya i Air Transata), te Dubrovnik (4 leta Uniteda). Do kraja godine Air Serbia najavljuje i nove long-haul letova. I opet Beograd može zahvaliti Air Serbiji da je odskočio spram regije.

Nakon što je u zadnje dvije godine Beograd povećao broj baziranih aviona Wizz Aira sa 2 na čak 4, u 2024. je kompanija ozbiljno porezala Beograd i smanjila bazu na 3 aviona. Stanje jest privremeno radi problema sa Pratt & Whithey motorima koje ima Wizz Air.

Konačno Beograd je u zadnjih par godina imao ogromne infrastrukturalne radove i povećanja. Prvo je aerodrom dodao gateove na C-ekstenziju (8 novih aviomostova i 5 bus gateova) što je dodatnih 13.600 kvadratnih metara i koridor za dolazne putnike na 3. katu, no 2023. je otvorio novu Središnju zgradu terminala, koja se nalazi između starog Terminala 2 i novih C-gateova. Ovo je novi središnji ulazak u aerodrom sa nizom planiranih trgovina, ugostiteljskih i drugih objekata, uz ogromno povećanje check-in šaltera, linija za sigurnosni pregled i pregled putovnica, te karusala za prtljagu. Zgrada ima 11.000 kvadratnih metara. Radovi na ovom objektu će trajati do 2025. Aerodrom je dobio i novu umetnutu pistu od 3500 metara, te proširenu stajanku (apron), kao i nova parkirališta, te niz ostalih infrastrukturalnih objekata (energetske objekte, solarnu elektranu, upravnu zgradu…), kao i novi kontrolni toranj.

 

No, odlaze veliki

Dakle ekspanzija Air Serbie u Beogradu je ogromna. Istinski ogromna. Ipak nije da aerodrom nije imao i novih linija stranih prijevoznika u zadnjih 2 godine. U 2023. Letove za Beograd su otvorili AJet za Izmir i Sabihu, Arkia za Tel Aviv (uskoro će i Sun d’Or) i airBaltic za Rigu. Letove je uvela i Jazeera, te British, no iste su vrlo brzo ukinli u manje od godine dana letova. U 2024. nove letove ima SkyExpress za Heraklion (od 16.6.). U 2024. Air Serbia je uvela samo novu liniju za Mostar (od 15.4.), te charter za Mursu Alam (od 20.4.), dok je u zimu 2023. uvela letove za Porto (od 10.11). Ipak rezanja su u 2024. veća jer je ukinuto čak 9 linija. To znači da Beograd ima manje linija nego je imao 2023. Istovremeno u regiji niz aerodroma ima brdo novih linija. Tako je u 2024. Dubrovnik otvorio 21 novu liniju, Sarajevo njih 13, Zagreb i Split po 11 novih linija, Zadar i Tivat po 10 novih linija… Ogromna većina aerodroma regije ima više linija nego 2023. no ne i Beograd. Jako čudno i nešto na što nismo navikli.

Istovremeno tijekom zime 2024. (od I. mjeseca) Air Serbia je ukinula letove za Ankaru, Cologne, Firencu, Gothenburg, Izmir, Napulj, Salzburg, Cairo, Hamburg i Hannover. Čak 10 linija (17,5% svih zimskih linija). Tijekom zime kompanija je porezala 42 do 52 tjedna leta, a prilično je rezanja bilo i od IV. do VI. mjeseca. I Wizz Air je opako porezao letove od I. do III. mjeseca (čak 21 tjednih let). I Wizz Air ima značajna rezanja od III. do VI. mjeseca.

U 2024. Beograd je izgubio letove Jazzere (Kuvajt), Aegeana (Heraklion i Rhodos), te Britisha (London Heathrow). Uz to Beograd je u 2023. izgubio letove Air Francea i Vuelinga, a easyJet je sa 3 linije pao na samo jednu liniju.

Ono što najviše brine, a što je i tema ovog članka je da Beograd nema letove najvećih. Aerodrom je u posljednjih par godina privukao letove Air Francea i Britisha no iste je vrlo brzo izgubio. British nije izdržao ni godinu dana. Istim Beograd ima letove samo jednog (Lufthansa) od tri najveća legacy prijevoznika Europe. Zagreb ih ima sva tri. Kako to?

Da se razumijemo i iz Zagreba su otišli Finnair, TAP i Vueling. Beograd ima i letove Swissa, airBlatica, AJeta, easyJeta, Hainana, TAROMA, Air Caira i Air Montenegra, koje nema Zagreb, no sve to ne može anulirati nedostatak ova dva najveća igrača. Da odu dva od tri najveća prijevoznika to je istinski loše. I za aerodrom i za putnike.

Istovremeno Beograd nema letove Iberie, Air Transata, T’Waya i Ryanaira koje ima Zagreb. Ryanair kao daleko najveći prijevoznik Europe nema ni jedan jedini let u Beogradu. Vrlo čudno, poglavito što Ryanaira ima bazu u svim najvećim zračnim lukama šire regije: Ateni, Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, Beču, Milanu, Veneciji, Rimu, Zagrebu, a ima i 30 linija iz Tirane. Beograd ima manje LCC linija i letova od Zagreba. Vrlo čudno, nešto što nije bila praksa prethodnih godina. Wizz Air je velika prednost Beograda, no on nije Ryanair, on je daleko manji prijevoznik, on za razliku od Ryanaira ne dozvoljava konekcije, on ne akumulira dodatne putnike kao Ryanair. I tu je Beograd bitno iza Zagreba. Ozbiljno iza.

Uz to ove godine Beograd je imao značajna rezanja niza prijevoznika. Neki režu cijele godine, neki samo dio godine, no rezanja su Eurowingsa, LOT-a, Air Caira, TAROM-a, Austriana (manji avion), KLM-a, Qatara, Luxaira, Lufthanse. Luxair je za Beograd prije letio cijele godine, sada leti samo dva mjeseca (od 6.7. do 14.9.). Od planiranog trećeg tjednog leta odustao je airBaltic, a od sedmog leta Aegean, te je od letova odustala Aeroitalia.

Beograd je velik aerodrom. On ima gotovo 8 milijuna putnika. Tu bi svakako letove trebali imati British (ima Zagreb, Ljubljana, Split, Dubrovnik, Pula), Air France (ima Zagreb, Ljubljana, Split, Dubrovnik), Iberia (ima Zagreb, Split, Dubrovnik), Aer Lingus (ima Split, Dubrovnik), Brussels (ima Ljubljana, Split, Dubrovnik, Zadar), TAP, ITA (ima Split), SAS (ima Split, Dubrovnik, Sarajevo, Priština, Pula, Zadar, Tivat), Malta Air, Ryanair (ima Zagreb, Zadar, Dubrovnik, Split, Podgorica, Banja Luka, Niš, Sarajevo), Vueling (ima Split i Dubrovnik), Transavia (ima Ljubljana, Podgorica, Tivat, Split, Dubrovnik, Pula Rijeka, Zadar), flynasa (ima Sarajevo, Podgorica i Tivat), Air Arabie (ima Sarajevo) i Finnair (ima Ljubljana, Split, Dubrovnik). Jednako tako Beograd bi morao imati letove Air Transata ili Air Canade za Toronto, bar jedne američke kompanije, kao i još jedne kineske kompanije (Shanghai), Air Indie (Mumbai ili Delhi), kao i Emiratesa. Beograd bi morao imati daleko više linija Eurowingsa, easyJeta, Aegeana, Pegasusa i Norwegiana.

I sad se postavlja pitanje zašto je stanje takvo kakvo je? Četiri su osnovna razloga. Prvi je nizak standard Srbije, on je među najnižima u Europi, dočim je i broj putnika vrlo limitiran. Drugi je da Srbija ima jako malo inbound turista. Treći je razlog činjenica da Aerodrom Beograd ne radi dobro svoj posao, nema dovoljno radnika, avioni u beskraj kasne, predugo se čeka prtljaga, aerodrom je u lošem stanju. To legacy kompanijama ne treba. I konačno četvrti razlog je i najbitniji, Air Serbia je izuzetno jak igrač u Beogradu. Ona je neusporedivo jača od slabašnih Croatie i Air Montenegra, pa je samim time i ogromna konkurencija, te demotivator stranim kompanijama. Uz to Air Serbia se ne libi potući sa najvećim igračima, poput Wizz Aira, easyJeta, Swissa, Austriana, Lufthanse, Eurowingsa, Aegeana, Air Montenegra, TAROMA, Britisha, KLM-a, Pegasusa i Norwegiana sa kojima trenutno vodi ratove. I često kada ih dobiva. Jasno i to je demotivirajuće.

Je li to dobro za putnike. Jasno dobro je da Air Seriba ima ogromnu ekspanziju. U konačnici to je i najbitnije za Srbiju. Air Serbia je domaća kompanija, ona zapošljava domaće radnike, ona plaća porez u Srbiji, na nju država može utjecati, ona je ogroman benefit. No, ne imati najvažnije igrače Europe znači daleko lošiju konektiranost, neusporedivo lošiju. British je kompanija sa daleko najviše mogućih konekcija u Europi i među najvećima u svijetu. Air France ima code-share sa Air Serbiom, ali to nije isto kao kad imate vlastite letove (jednako tako Croatia ima code-share sa Swissom, pa je to neusporedivo). Stoga u konačnici to nije dobro za aerodrom (stranci plaćaju daleko više po putniku od Air Serbie i Wizz Aira), to nije dobro za putnike, cijene karata su bitno više nego kada lete i najveći prijevoznici, a na koncu to nije dobro ni za Srbiju koja nije vrhunski povezana što demotivira poslovnjake i turiste.

Stoga, da, Vinci treba i dalje motivirati Air Serbiu popustima i drugim benefitima, ali mora i te kako poraditi na tome da vrati Air France i British, dovede Ryanaira i druge bitne igrače u Beograd! To je bitno za aerodrom, za putnike i samu Republiku Srbiju.

Pozdrav čitateljima iz Bele Crkve i Pančeva (Srbija) gdje je ovaj članak napisan.

267 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jao jao JAOO. Pa ko nas bre ZAVADI

ALENE odlicna analiza… kao avionac iz Beg. I korisnik. Ja sam vas tekst razumio. Ali da vas dopunim… Za moje dugogodisnje iskustvo verujte da su manje vazni putnici vec ono sto se prevozi u avionu inkognito. I tu nema statistike i izvestaja. Tako da ne brinete za FZ.

Veliki problem. Što ih više ide to će domicilna kompanija imati više putnika.
Za aerodrom kao poduzeće to naravno nije dobro jer se dovodi u položaj monopsonije.

Da li se pod domicilnom kompanijom racuna i Wizz koji vraca 4. avion u BEG bazu? Opet ce ta domicilna kompanija imati vise putnika.To je naravno dobro za aerodrom.

Danasnji let JU 281 HAJ – BEG u 9.15 sati 138 od 138 lf 100% (A319).

Čestitke! Znači biće para za bonuse. Bolje da počnu da kupuju avione nego da se razbacaju parama. Nisu ni svesni da mogu debelo da odgovaraju zbog isplate bonusa bez pokrića i povišenih plata zaposlenima.

Mislim da je najveći problem to, što se Vinci odlučio da dozidjuje stari terminal.
U Zagrebu su sazidali novi terminal na drugom kraju aerodroma i novi terminal je počeo da radi punim kapacitetom.
U Beogradu zidaju ‘Skadar na Bojani’. Sve vreme su privremena rešenja i to doprinosi haosu i tome da je sve privremeno.
B platforma za ATR je posebno problematična. Dok se iskrcate i autobusom razgledate aerodrom oko surčinskog puta nastaju problemi sa konektingom, putnike čekaju i provode hodnicima dok ne nadju sve da ih ukrcaju na povezane letove.
Pošto sam nekoliko puta leteo sa aerodroma u Lisabonu, gde je takodje Vinci koncesionar, mislim da je u pitanju planiranje protoka putnika i arhitekte nemaju dobro rešenje. Naročito kada se povezujete na letove izvan šengena. To sam iskusio kad smo sa Šengen leta iz Venecije prelazili na let za Cabo verde.

Kad to povežete sa menjanjem zemaljske službe, ugovorima na manje plate i slično, dolazimo do problema koje imamo.
Što se tiče privilegovanog položaja Air Serbie u Beogradu /i Wizza u tom smislu/ – to je politika ekonomije obima. Ne možete uporedjivati takse za kompaniju koja ima hub u gradu sa nekom kompanijom, pa ma kako velika bila, sa jednim avionom dnevno. To je svuda tako.

Raspad domicilne kompanije je katastrofa. Pogledajte Ljubljanu. ‘Privatizovali’ su aerodrom, tako što su ga prodali državnoj nemačkoj kompaniji, koja štiti LH grupu, sa astronomskim cenama.
Bojim se da će se isto dogoditi i Zagrebu posle Croatinog uvodjenja A220.
LH grupa je najveći negativac u priči. Iscrpljuje kompanije koje kupi. Pa pogledajte koliki je protok putnika kroz Beč pre i posle LH preuzimanja Austriana. Praktično su preuzeli sve linije Austriana na ovim prostorima, izbacili Dasheve koji su bili idealni za ovo tržište i uveli Embraere 195 koji su preveliki i sve profitabilne linije vezali sa CRJ-900 na Munchen.
Bazirati rast na low costu je rizično. Pogledajte Tuzlu. Kako došli tako ošli, što bi rekli u Vojvodini.

Dozvoljavanjem lowcosta, domaćim kompanijama smanjujete manevarski prostor. Lowcosti im uzmu profitabilne linije i onda se smanjuje povezanost.
To se dogodili Adrii sa Londonom , istanbulom i Moskvom. Kad su ušli Easyjet Wizzair, Turkish i Rossiya umesto Aeroflota, uzeli su im sve proftabilne linije koje su im donosile novac. Direktni letovi iz Prištine su im smanjile punjenje na linijama preko Ljubljane i game over.
Mislim da će Tirana doživeti pad, kad budu podvukli crtu i ukinuli linije koje lete i Wizz i Ryanair. To je tipična borba za tržište, slično je bilo kad je Ryanair u Beču kupio Laudu i onda je Wizz napao sa letovima iz Beča i na kraju se tržište stabilizovalo. Slično je imala i Sofia i Bukurešt posle propadanja Blueaira.
Primer London iz Ljubljane. Sa nekoliko aviona dnevno /Adria, Wizz, easyjet British/, sad će biti triputa nedeljno.
Moramo priznati da su sva naša tržišta cenovno osetljiva.
Cena je osnovni kriterijum za odluku. Drugi je direktan let. Mi nemamo toliki broj poslovnih putnika za koje je bitno više letova dnevno .
Struktura putnika je bitna za odredjivanje donosnosti.
Air Serbia ima dosta putnika koji preko Beograda lete za Rusiju. To je trenutno zlatna jama. Zato je bio potreban rast pre svega u Španiji , Portugaliji i italiji.
Air Serbia čeka putnika u tranzitu. Prošli put smo kasnili za Ljubljanu jer smo čekali 10 putnika koji su kasnili iz Larnace. Koliko nam to išlo na živce, tih 10 ljudi je bilo prezadovoljno da su stigli na let uprkos kašnjenju. Balkanska fleksibilnost je nekad prijatnija nego zlobna Švabica koja te ne pusti na avion zbog 30 sekundi zakašnjenja jer je zatvorila gate ili ti naplati 50 evra za 2 kile overweight prtljaga- a znamo da se na našim prostorima ljudi ne pakuju nego se sele. Pošalji ti staramajku preko Šarl de Gola ili Hitroua…

Low costi žele da zarade što više na dodatnim troškovima. E tu su naši narodi štedljivi. I zato su letovi manje isplativi. ne kupuju rezervaciju sedišta, priority , lutrije i slične dosetke.

Sve to utiče na izbor prevoznika, hteli mi to ili ne.
Air Serbia ima problem sa avionom izmedju ATR i A320. Embraer 195 je dobro rešenje, ali je problem dostupnost aviona srednje startosti na tržištu. Zbog kašnjenja novih isporuka i kvarova PW motora, zamena flote kasni i zato ACMI kompanije imaju puno posla. Air Serbia je imala dobar plan sa Marathonom , ali je on neslavno propao iz dobro znanih razloga.
Ovo je samo moje razmišljanje. Analiza je odlična, moj cilj je bio dodati malo sociološke analize.

Jedna anegdota iz 2000-ih.
Umesto Beograd-Ljubljana leteo sam na Trst sa starim Jatom, oko Božića.
Kad smo sleteli odveli su nas na detaljni carinski pregled, verovatno je bila neka dojava.
Stali smo u red a oko nas psi, karabinjeri.
Psima su tekle sline, lajali su njuškali, bilo je vrlo neprijatno.
Ispostavilo se da su ljudi imali pune kofere šunki, kobasica, pršuta…Psi su poludeli, a dolasci u Trstu su bili kao u mesnici:)))
pa maaajke nose deci da imaju šta za praznik…

Sve pohvale. Baš ste dobar komentar napisali. Bravo!

👍

Odlična,zanimljiva i realna analiza, svaka čast

Na žalost popis stanovništva Albanije koji je upravo objavljen u velikoj mjeri objašnjava zašto aerodrom u Tirani ima toliko putnika, a to objašnjava i zašto je aerodrom u Prištini treći po broju putnika sa prostora bivše Jugoslavije. Milioni su otišli i dolaze dva ili tri puta godišnje, a roditelji jednom ili dva puta idu djeci širom Evrope u posjetu. Ti aerodromi, njihova infrastruktura, kapacitet i usluga, sa tim nemaju nikakve veze. Oni dobro rade jer su jedini.

Preko Beograda se leti na mnoga mesta u svetu, a preko Tirane maltene nigde, samo direktni letovi.

Er Srbija ima oko 40% transfera u Beogradu. Dijaspora nije vazna u Beogradu koliko je u Tirani.

Alene Vi biste prvi trebali da znate da JU ima preko 40% transfernih putnika sto je preko milion putnika. Na ukupan broj putnika to je skoro 20% aerodroma, a na 5% po Vasem komentaru

I Tirana drzi 95% putnika Albanije

“ Long-haul Beograda se temelji isključivo na Air Serbiji. Ona leti tri long-haul linije (New York, Chicago, Tianjin), koje imaju 6 do 11 letova tjedno. Od ostalih long-haul prijevoznika leti samo Hainan i to dva leta tjedno. Više stranih letova ljeti imaju čak i Zagreb (7 letova T’Waya i Air Transata)”

Zar su strani prevoznici bitniji od domacih? Zar treba da se da prednost strancima? Ali ovo cak i Zagreb? Pa za razliku od Beograda Zagreb je daleko od domaceg prevoznika koji ce leteti longhaul. Pritom obe kompanije su LCC, lete samo sezonski a da stvar bude jos gora taj T’Way leti sa jednim stopom ka Zagrebu sto je u ovo moderno vreme avijacije retkost.
Cak i da se longhaul u Beogradu temelji iskljucivo na letovima Air Serbia apsolutno ne vidim nista sporno. Ne vidim da se na primer Istanbul longhaul temelji na strancima nego iskljucivo na TK. I sad je to nesto lose? Ili ste hteli nesto drugo time da kazete?

Preko svake mere? Sta bi po vama bila prava mera za Air Serbiu?

Ova godina je posluzila da se operacije stabilizuju, da se flota stabilizuje i slicno. Za sledecu je najavljen rast ponovo.

Ne, nego treba da je pusti i da otvori po koju liniju na svakih par godina. Ili da im jedini poslovni model bude kako žicati sto vise para od drzave a da se sto manje radi.
JU je morala da povuce rucnu zbog onog incidenta sa Marathon-om a ne zbog preterane ekspanzije.
U principu su 4 a ne 5 jer TLV ne leti iz bezbednosnih razloga. Mozete da pisete koliko god hocete da druge kompanije lete dok JU ne, to je ipak odluka same kompanije da trenutno obustavi liniju do Tel Aviva. Ionako je tanka sa brojem aviona i jos fali da joj svako malo avion bude preusmeren na Bejrut ili Larnaku.
Za ostale 4 se slazem ali na kraju to je bio i cilj kompanije: da uzme sto poprilican broj wet aviona, ispita trziste – pogotovo za neke egzoticne linije poput te za Marsej a onda na osnovu rezultata da se vidi koje linije opstaju a koje ne.
Da je ostao najmanji Embraer Marathona verovatno bi makar Firenca i Keln bili i dalje u mrezi. Pogotovo Firenca koja ima ogranicenje sto se tice nosivosti aviona.

15? Cisto sumnjam. Cak i da su 15, sta je to spram ukupnog broja longhaul linija i frekvencija koje leti TK.
BEG ce i najverovatnije uskoro dobiti i drugog stranog prevoznika sto se longhaul linija tice. A i da ne dobije i da ostane samo JU opet je ogroman uspeh. Leteti iz Beograda za SAD i Kinu sa po 2-3 linije je ogroman uspeh za region pogotovo imajuci u vidu koliko jaci aerodromi od BEG poput OTP i SOF prolaze.

I opet pitam, cak i da je samo domaca kompaniia sa longhaul linijama, zasto to predstavljate kao nesto lose i naglasavate posebno? Zar jedna linija do JFK od strane JU manje vredi nego da je leti neka americka kompanija?

Rezanja nisu bila enormna pre incidenta sa Marathon-om. Bila su neka ali ne i enormna. Konacno Air Serbia nije uspela nadoknaditi nedostatak Embraera. Narocito onog najmanjeg. Prvi iz Bulgarie je stigao dosta kasnije a drugi jos vise. A broj sedista u Embraeru ne moze se poistovetiti sa A320 ili B738 koji su iznajmljeni naknadno. Dakle linija za CGN ne moze da opstane ni sa A319. U svakom slucaju JU je dodala FRA na 13 nedeljno sto je itekako uticalo i na CGN koji u blizini ima i DUS.

Moze da leti ko hoce, JU je imala odlican LF na liniji za TLV. Privremeno su suspendovali zbog situacije u Izraelu i sasvim je razumljivo zasto su to uradili. Vec lete ka Rusiji i to je ogroman rizik. Drugi im nije potreban. Ne znam da li vidite koliko je preusmereno aviona na Bejrut sve do pre par dana kada je i tu doslo obavestenje da nije vise tako sigurno zbog najave izraelskih vlasti da ce krenuti sa unistenjem Hezbolaha u tom regionu. Ali i dalje se rade preusmeravanja na Bejrut. Pogledajte samo danas koliko ih je bilo.

U cemu je problem sa ORD? Ne mozete na svakoj liniji ocekivati LF 100% a i linija je uvedena prosle godine. Ni JFK nije sazreo odmah nego dosta kasnije.

Ma kako nadoknadila? Koliko je E imala kada se desio incident a koliko nakon toga?
3 ATR nemaju veze sa Embraerima. Oni su svakako planirani za ovu godinu. Jos prosle godine smo znali da ce JU tokom 2024. imati 10 ATR ukupno. Dakle to je vec bilo uveliko planirao. I jesu prilagodili mrezu zbog novonastale situacije. Porezali su neke linije i smanjili frekvencije dok su na nekim morali kapacitet na A319 da povecaju.
Nista niste rekli za TLV. Pogledajte samo danas koliko je letova preusmereno na Bejrut. JU i nema bas ni kapaciteta da se seta tamo vamo izmedju Beograda – Tel Aviva i Bejruta.

Neke rute gutaju novac a neke donose ogroman profit. Na kraju ne mozete svuda da dobijate. Sto se tice TSN rekli su da je profitabilan i to najvise zbog karga. Uostalom JU ima profit i to je jedino sto je bitno. Znacaj koji ima za Srbiju je nemerljiv. Znamo kako prolaze aerodromi sa slabom nacionalnom kompanijom ili oni bez nje.

Verovatno vi znate bolje od Mareka koliko je uspesan Tianjin

““We launched Tianjin during Covid. There was no other option available to fly to China at the time due to the pandemic. Since those flights became profitable from day one, we don’t have the need to change to somewhere else at the moment”, Mr Marek, said last month.”

Takodje mora se reci da ni JFK nije bio uspesan od samog pocetka ali danas jeste.

Treba dati vremena ORD da se razradi i bice to dobro. Inace mora se reci da ovde ima ekonomskog rezona pogotovo zbog linija koje pune wide body avione.

Da nije tako zar bi imali 40 mil profita?

Neka je smanjen, razloge ne znamo a samim tim ne mozemo reci da to “sve govori”. Naprotiv, ne govori nista, postoje samo nagadjanja a njima se ne bih bavio.

ORD nije JFK a koliko ce mu trebati da bude profitabilan vi to zasigurno ne mozete znati.

Смањен је зато што су слали А330 на редовно одржавање а укратко после тога успостављени су летови за Чикаго. ЈУ у међувремену није додала нове А330 тако да није било простора да се повећа TSN. Па то ваљда знате ако пратите ЈУ.

Tel Aviv ne leti jer lesor ne dozvoljava svojim avionima let u opasnoj zoni ili traze dodatno osiguranje koje enormno kosta. Firenca je opsluzivana ATRom, ali nije bilo previse logike jer je Bolonja na 100km udaljenosti. Mada sa novim ATRovima, moguce da ce vratiti sledece sezone, ako malo smanje frekvencije za Bolonju. Keln i Marsej sa eventualnom dolaskom novih E175/190/195 mogu opet biti vraceni. Kairo je bio veoma profitabilan, ali je takodje problem u nedostatku letelica. Jer linija uzima vise od dve rotacije prosecne Evropske destinacije, obzirom da je na 3 casa leta od BEG. Sa novim kapacitetima, ta ce se linija najsigurnije vratiti od svih pomenutih

Pa eto forsirajte i vi OU preko svake mjere pa ćete možda imati i vi long haul tokom cijele godine.

Vucic i njegovi politicari rekli su da su Toronto i Sangaj sledeci posle Cikaga. Er Srbija nije poslusala forsiranje vlasti, te dve destinacije nisu bile sledece.

Fakat je spominjao Toronto posle Cikaga, 25.10.2022:

Najavio da će Er Srbija od aprila uspostaviti i direktne letove do Čikaga, a posle i do Toronta.

https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/gruner-otvorio-novi-pogon-u-vlasotincu-u-prisustvu-predsednika-vucica_1384843.html

Divno sto i Tel Aviv brojite u linije koje je JU morala da ukine, iako i sami znate da to nije bio njen izbor.

Normalno je ukinuti linije koje nisu dobro krenule poput Marseja, Kelna i Firence.

Prosto receno: nemaju profit…zato i ne lete. Nikakva mudrost. Praviti gubitke moze samo neko ko ima pokrice za to!

Mudrac, mora da govorite o Wizz koji je pravio gubitke u prethodnih par godina. Nikakva mudrost proveriti da li Er Srbija pravi pare, ali vidim da vama to bas ne ide.

Velike zapadnoevropske kompanije imaju daleko viši cost base nego Air Serbia, a posebno Wizz Air, otud nisu profitabilne na rutama gde ove druge dve jesu. Nije komplikovana računica.

Konkretno kada je UK u pitanju (i Irska) veliku ulogu igra sto gradjanima Srbije trebaju vize (cak i za tranzit). To su jedine dve zemlje u Evropi koje nam jos traze vize i nema naznaka da ce se to uskoro promeniti….

Hipoteticki nakon ukidanja viza broj putnika tamo bi eksplodirao.

Ko leti sa JU ili W6..vize mu nisu potrebne?

Apsolutno su potrebne. Cak i u tranzitu…. Cesto letim za Spaniju (posebno Malagu), preko UK bi mi bilo jefrinije pa bar duplo da presedam nego sto mi je da letim direktno ali avaaj… cesto mi se vise isplati da skoknem kolima do Budimpeste i da letim odatle direkt nego sa BEG… toliko budu skuplje karte da mi ne smeta da vozm 4 sata i platim parking na BUD… Place mi se kad vidim cene preko Skyscannera…

I to je bas neka visoka politika sto se Englezi prave Englezi i ne ukidaju nam vize… ali dobro bar nam ne trebaju za Kinu i Rusiju hahahaha 🙂

Bravo Alene.Odlicna analiza!

Omalovazavanjem Beogrqda se nece povecati vrednost Zagreba. Ove godine BEG prelazi 10 miliona putnika, presao je i Tiranu do sada u ovoj godini. Tako da to isto nije tacna informacija. Sto se standarda tice, gleda se kupovna moc. A posto Beograd ima stanovnika skoro kao cela Hrvatska, onda nije lose pogledati online statistiku za Beograd. Na tri opstine su prosecne plate preko 1500 evra. Beograd se razlikuje od vecine aerodroma, jer mu 90% putnika nisu lowcosteri koji naplacuju nekoliko desetina evea za karte, kao u Zagrebu, Sofiji, Tirani, Budimpesti, Bukurestu. I bolje da je tako. Legacy carrieri su vecinski uvek na ozbiljnim aerodromima. Drugi razlog je jacina AS koja se odlicno pozicionirala na BEG, te ostali nisu spremni za rat.

Sa Pinka😀

Alen nikada ne omalovazava BEG, N I K A D A!

Istim tonom pise i o Beogradu i o svom maticnom aerodromu.

Ali reakcije sa obe strane pokazuju jedno kolektivno stanje svesti – Hrvati su mahom realni i svesni da su kritike Zagreba realne, dok sa nase strane ograde stizu uvrede, pretnje i sitne provokacije.

O tome koliko je BEG ozbiljan aerodrom govori podatak da je na potezu od Budimpeste do Tirane tek treci najveci i uz SOF koja uvek dise za vratom.

I u zakljucku, dok se mi ovde busamo u grudi sa 3 prsta, lozimo na to ko je prvi aerodrom u najsiromasnijem regionu Evrope, Albanci su nas pretekli i tesko da ce da pogledaju nazad.

Najbolje je cutati, raditi naporno pa tek kada se ostvare rezultati nesto i pokazati. Nazalost kod nas je upravo suprotno – nerealne najave i nikakav rad i trud, pa kad rezultati (prirodno) izostanu onda su nam krivi i Hrvata i Albanci i Bugari i Marsovci.

Слажем се

Upravo tako. Alen je realan, citatelji su nerealni.

I dobro ste rekli iz Srbije stizu uvede i provokacije. Hrvati su realni i malo je takvih koji provociraju. Hrvati napadaju neprofesionalizam svojih kompanija, Srbi brane i najgore poteze kao da im zivot o tome ovisi.

Hrvati su realni , iz Srbije stizu uvede i provokacije. Interesantno. Mislio sam da postoje i dobri i losi ljudi, provokatori i eksperti i u Hrvatskoj i u Srbiji. To sto je neki komentar realan a neki ne, ne moze se utvrditi automatski na osnovu toga da li je poslat iz Hrvatske ili Srbije. Ne postoji kolektivna osobina ljudi iz jedne i druge zemlje, grupna karakterizacija nije bazirana na nauci vec nacionalizmu.

Hrvati napadaju neprofesionalizam svojih kompanija

Nema indikacija i dokaza da svi hrvatski komentatori to rade. Procitao sam mnoge koji tvrde da je Croatia Airlines profesionalna i da je odabir A220 dobra odluka. Na kraju krajeva dobro je imati dijalog o drzavnoj kompaniji iz svoje zemlje. Bizarno je kada napadaju kompanije iz drugih drzava, za koje ne placaju ni eura iz svojih novcanika. Jasna je motivacija za takve komentare.

A Srba?

Upravo tako. Alen jednako napada Zagreb i Beograd i realan je. To se za čitatelje iz Srbije ne može reči. Naporni su, nerealni, vrijeđaju, ma vrijeđaju i zdrav um.

👏👏👏

Tacno,uvek nam je neko drugi kriv…

ma jel moguce da neki pravi covek napise ovako nesto, a da nije bot…Srpski putnici nisu lowcosteri pa da placaju desetak evra kartu, nego oni placaju 500-1000, jer gde se ima tu se prosipa, jel tako hahaha…ja sam mislio da je osnovni interes putnika da plati prebacivanje od tacke A u tacku B sto jeftinije , a ne da se bahati za gluposti, ali eto, izgleda da, slusajuci ovo, nisam dobro mislio…Btw, frljati se nerealnim ciframa plata od 1500 evra sa Vucicevih propagandnih medija na portalu gde dolaze ljudi iz cele regije, pa i iz Srbije i Beograda, koji valjda licno znaju pravo stanje stvari, je stvarno smesno..Evo ja sam rodjen i zivim ceo svoj zivot u jrdnoj od tih vasih 1500 evra opstina, i vecina mojih drugara je odatle..Mozda se ne krecem u dobrim krugovima, posto se ne druzim sa lopovima, krimosima ili onima koji su preko stranke dobili poslove u drzavnim firmama, pa nemam dobar uvid, ali skoro svi u mojoj okolini nemaju platu vecu od 1000 evra, uglavnom je neki prosek oko 900…i verujte, putovali bi mnogo vise i cesce da imaju taj neki low cost kojim bi za nekoliko desetina evra otisli negde, a ne za 500-1000…ovako otputuju jednom, max 2 put godisnje…

Auuuuuu… Ovo je vrijedno barem tri pive i pola kile podriguše..

Podsetiću vas da je Srbija 4ta najsiromašnija zemlja Evrope sa godišnjim GDP -jem visine kvartalne dobiti jednog folksvagena. Verovatno je najzagađeniji vazduh na svetu koji se udiše u Beogradu, uticao na vaše kognitivne sposobnosti, ali to ne znači da imate prava da lupetate.

👏👏

Potpuni sam laik u ovoj struci ali citajuci ovaj clanak deluje mi vise nego suvislo.

Deo gde objasnjava zasto nemamo vise linija je jasan . Da niska ekonomska moc stanovnistva i nismo turusticka zemlja .jesmk ali ni blizu kao npr hrvatska a i Albanija poslednjih godina. Nemamo more na primer. Ali smo regionalno dobri . Vole okololne zemlje da dodju u srbiju i beograd.

Dosli bi oni svi ali nece da plate ulazak.Oni vise nisu glavni igraci.Nestalo im je para.

Kad videh ovoliki tekst pomislih da je neki testament😁kaze autor prvi prazlog sto nema “velikih ” avio kompanija je nizak standard Srbije.Dzaba Hrvatskoj “visok”standard kad njihovi gradjani ne mogu otici na njihovo more od visokoh cena mogu samo da gledaju ,pre neki dan reporataza o tome.Velike avio kompanije imaju velike uslove jer misle da posto su velike da imaju pravo na to.Ima jedna pesma stara koja kaze:Ako hoce nek dodje ako nece ne mora svakoj noci mora doci i jutro i zora…Vazno je da Beg raste i donosi profit.A sto drugi aerodromi u regiji imaju povecanje putnika to se dobro jer veca je konkirencija

Normalno da su u minusu kada su izgradili pistu i terminal.

Jedno ključno pitanje na koje bi odgovor mogao prilično razjasniti ko sve ima koliko benefita od razgranate mreže letova Air Serbije : koliko je Air Serbia, recimo u 2023. godini, imala transfernih putnika u apsolutnom broju i koliki je to procenat u odnosu na ukupan broj putnika, jasno u redovnom saobraćaju ? Na ovom portalu se mogu saznati, bolje reći sakupljeni su, mnogobrojni relevantni statistički podaci pa da čujemo i gore pomenuti, a onda da pokušamo iz toga izvući određene zaključke. A ako pouzdanog podatka nema dajte procenu.

Vaša analiza i preporuka da se dovedu bitni igrači u Beograd me navela na razmišljanje. Poslednja rečenica, gde se jasno vidi da je to bitno i za aerodrom, za putnike i samu Srbiju govori o vašoj nesebičnosti i iskrenoj želji da se pomogne. Divan je osećaj znati da u Zagrebu postoji neko ko se bori za najbolje interese putnika u Beogradu pa i čitavoj Srbiji. Ne mogu da zamislim nekog Beograđanina koji se sa podjednakom motivacijom bori za isti boljitak putnika u Zagrebu pa i čitavoj Republici Hrvatskoj! Potpuno je nezamislivo da neko u Beogradu radi tako za Zagreb kao što vi radite za Beograd! Hvala! Hvala! Hvala!

šlihtaro

po Srpski dupeuvlakač – šlihtara

Mislim da je čovjek samo sarkastičan.

I meni deluje kao 100% sarkazam. Da su analize zaista dobre za Beograd i Srbiju, Er Srbija i Aerodrom Nikola Tesla bi ih sigurno koristili.

Vasi komentari me odusevljavaju.Rado ih citam.

Razlog je intervencionizam vlade koja preko aerodroma štiti svoju kompaniju, a malo i Wizz. Ja ne znam da li takve popuste dobija recimo LH na FRA ili AF na CDG tako da ne mogu da sudim koliko je to fer ali nije neuobičajeno da biznisi favorizuju svoje najveće klijente (Paretov optimum: 20% aviokompanija će vam napraviti 80% prihoda). Budući da naše tržište nije ogromno ni preterano finansijski zanimljivo nema drugih igrača koji će se upustiti u borbu sa zaštićenom konkurencijom. Nisu kompanije gadljive da posluju i u polutržišnim uslovima ali moraju da imaju ma$$$an razlog (evo recimo Rio Tinto ima, a Iberia nema). Na BEG masnih razloga za letenje nema, aerodrom nije među najvećima, putnici nisu među najbogatijima. Er Montenegro jedini ima, osim baziranih kompanija na BEG, veliki profitni razlog da leti za Beograd. Er Srbija mora da prespoji putnike sa Kipra na let za Njujork da bi zaradila neke, za avijaciju, male pare. Sa druge strane, to nam je donelo dosta direktnih linija koje nikako ne bismo imali bez da platimo ili damo popust, samo ne našoj nego stranoj kompaniji. Tako da, nije ništa crno-belo. Meni se čini da ovaj model rasta u ovom trenutku razvoja nije loš, vreme će pokazati. Loše je upravljanje aerodromom, to mora da se menja.

Iz svega gore i dole procitanog, dolazim do zakljucka da je politika jedini parametar zasto BEG aerodrom nema velikih kompanija. I dalje stojim iza toga da su AF i BA letele taman onoliko koliko je dogovoreno. Kada ce ponovo biti na ovom aerodromu je huge pitanje.

Najvjerovatnije da je politika!

Lufthansa bi sletala u Beograd i kad nebi bilo piste.Ne moze AS da je skloni ipak ,odustala je od te price.
Cudi me da LH nece da pomete u BiH aerodrome.
Sta mislite oko Air Canada oce biti tu sta ?

Hoce li Canada uvoditi letove za Beograd

Objavite kolika je bila razlika u broju putnika Zageba i Beograda 2018 pre preuzimanja od strane Vinci, a kolika je u 2023. Ogromno uvećanje prednosti Beograda. To je realnost.

Argument je ocigledan. Koncesionar Beograda radi bolji posao od koncesionara Zagreba. Nije Beograd valjda kriv zao sto Croatia Airlines nije toliko rasla u Zagrebu?

I u Zagrebu je porastao broj zahvaljujući FR a ne drugih avio prevoznika! I?

Really? Pa Wizz je dovukao jedan ili dva aviona u međuvremenu. Dajte da vidimo udeo velikih kompanija na BEG 2018. i danas. Da vidimo broj letova Turkisha, Lufthanze i AF-KLM 2018 i danas, recimo?

Па и није баш, удео ЈУ у броју путника је мање више остао исти – око 50%.

Kako ne? Beograd je u 2023. godini imao 7,95 miliona putnika, a JU je u celoj mrezi imala 4,19 miliona.

JU let i iz Nisa i iz Kraljeva odakle akumulira oko 200.000 putnika godisnje, dakle iz Beograda je 4 miliona njih, u najboljem slucaju.

To znaci udeo JU od 50,3%, a vrlo verovatno je i ispod 50%.

Kao sto je vec neko napisao, ogroman problem predstavlja Beogradski aerodrom i njegova uzasna kasnjenja usled milion razloga, ali svi su vezani za los management…Pa pogledajte samo jucerasnji dan, ponedeljak 01.07, dan i kome nije bilo ni kise ni grmljavine ( do kasnih vecernjih casova)…Prvi jutarnji letovi ( od 06:30) su svi kasnili po pola sata, zasto? Onda su letovi do podneva kasnili prosecno oko sat, a letovi sa polascima do 14:15h su vec kasnili po 2, 2 i po sata…Kad sam poslednji out pogledao oko 18h, letovi od 16h pa nadalje nisu bili ni blizu za poleteti ( status- go to gate 😂)…Posle, uvece kad je krenulo grmeti i kisa pocela, nisam vise smeo ni pogledati…Cemu sve to, zasto bi se jedan legacy carrier upustao u to dolazeci u rupu koja guta vreme, i koja ce ih svakako izbaciti iz satnice rotacije…i tako svaki bogovetni dan, nije to neki izuzetak..
Ipak, jednu stvar nikad nisam mogao shvatiti- Iberia koja nikad nije ni pokusala leteti ovamo?
Iberijsko poluostrvo je uvek imalo lose veze sa Balkanom, i kulturne i poslovne i istorijske..ali ipak, to se menjalo u zadnjih 30 godina, i mogli su bar malo obratiti paznju..Air Serbia ( JAT) je takodje jako dugo cekala nesto, ipak su krenuli u akciju- i pogledajte sad- Iberijsko poluostrvo ima najvise letova Air Serbije, 7 destinacija , sa vrlo velikim brojem frekvencija, avioni stalno puni..
Vueling koji je prvi otvorio koridor je to tako traljavo i glupo uradio, sa neverovatno debilnim vremenima poletanja, da je iluzorno i komentarisati..TAP je takodje pokusao jedne godine, imali su i dobro vreme i dobre konekcije, i frekvencija nije bila losa, ali jako su se slabo reklamirali, verujte da u Beogradu niko nije ni znao da TAP leti ovamo..TAP inace ima odlicne long haul konekcije za USA, a i Juznu Ameriku, i vrlo povoljne cene, mogli su imati dosta transfer putnika iz BG-a
Poznajuci Spance, sto se tice ove dve njihove kompanije, mogu samo reci da je u pitanju bila lenjost, neposlovnost, pa cak i glupost..
Druga enigma mi je ipak EK..Pobogu , zasto?
Saljete low cost , ali ne i glavnog igraca? Ako Qatar moze da leti, sa slicnom ponudom za business i first class putnike, i relativno slicnim cenama u economy, zasto ne bi mogao i EK?
Transfer putnika za dalekoistocne zemlje i Australiju iz Srbije je jako veliki, Turkish i Qatar su puni na transferima odavde..posto sam verni putnik Turkisha i cesto sam u njihovom office u Bgu, znam sta mi i zaposleni kazu…

Potpuno se slažem s vama i imam gotovo identično razmišljanje, osim u dve stvari: prva, o kojoj sam već pisao više puta, jeste da je Iberia užasna kompanija i da imam najgora iskustva s njima na prilično širokom i raznovrsnom iskustvu; druga tema je da smo mi ipak žestoka provincija za velike igrače i da je nemoguće očekivati da će više njih doći kod nas.
I hvala za info za TAP, uopšte nisam znao da su ikada leteli za Beograd.

znate sta, ni Zagreb nije nista manja provincija, pa lete i Iberia i Emirates, a i British…Letele su velike svetske kompanije za Beograd jos davno davno, kad je postojao i veliki JAT koji im je bio jos veca konkurencija od Air Serbia…
Vise je tu razloga u pitanju, ali to da smo provincija, mislim da je ipak jedan od najmanjih razloga…
Inace, kad pomenuh JAT, izvinjavam se na trolu, ali moram ovo pomenuti- u junskom izdanju caspisa Elevate Air Serbia, na strani 60. veliki clanak, stoji naslov- Novi rekord, Najuspesniji april od osnivanja Air Serbia, dok u podnaslovu pise: srpska nacionalna aviokompanija je tokom aprila u redovnom saobracaju prevezla 303189 putnika, sto je najbolji aprilski rezultat od osnivanja 2013. godine.
Potom na strani 113. istog broja casopisa, stoji ovaj naslov- Šest decenija letenja za Amsterdam, dok u podnaslovu pise: Er Srbija je nedavno obelezila 60 godina letenja na liniji izmedju Beograda i Amsterdama. Avion srpske nacionalne aviokompanije je prvi put sleteo na pistu aerodroma “Šipol” u Amsterdamu 2. maja 1964. Danas, šest decenija kasnije, Er Srbija leti do 10 puta nedeljno toko. letnje sezone izmedju prestonica Srbije i Holandije.
E sad se ja ovde pitam ko tu nije normalan?
Kako je moguce da je jedna aviokompanija koja je osnovana 2013. godine uspela da leti 60 godina za Amsterdam, i da je nedavno proslavila sletanje prvog aviona na aerodrom Šipol 2. maja 1964. godine, kad sama tvrdi da nije postojala pre 2013. godine ???
Neka vremenska crvotočina, spajanje Ajnštajnovog prostor- vreme kontinuuma, šta li je? Neka metafizika svakako jeste..I sve to pise u istom casopisu koji mogu da pogledaju svi putnici ove kompanije tokom meseca juna, nalazi se u sedištima.
Inače, kad smo kod rekorda, samo jedno podsećanje, let te kompanije , JAT, sa kojom Er Srbija ima veze samo kad proslavlja njihove datume i rekorde, je 3. koji je sleteo na cuveni frankfurtski aerodrom po njegovom otvaranju..Prvi avion koji je sleteo bio je Lufthansa, drugi je bio Pan Am.

Pa nisam mislio zapravo samo na nas, u Srbiji, mislim na sve zajedno, pogotovo ovako iscepkane, sa sve manje stanovništva i sve većim socijalnim i finansijskim nepravdama i razlikama. Hrvatska ima nerealno veliko more i obalu, i brojne prirodne lepote, te ekonomija u ogromnom procentu (barem 20% bdp-a) zavisi od toga (što je možda i najviše u Evropi). Crna Gora i Albanija ovo prate + ogromna dijaspora u svim zemljama šire regije (jedino Slovenija ima racionalan razvoj iako ovde vidimo da je katastrofalna u vazduhoplovstvu, no mislim da su razlozi za to druge prirode). Dodatno, kao neko ko aktivno radi i putuje širom Evrope, ja ne vidim poštovanje naših balkanskih različitosti i nasleđa – ovogodišnja Evrovizija mi je odličan primer za to. Možda je jedino bolje objašnjenje – nema suštinskog poznavanja i razumevanja.
A što se tiče jugoslovenskih vremena i države od 20+ miliona stanovnika, iako ni najmanje nisam jugonostalgičar, svi mi – osim Slovenije – samo možemo da sanjamo takvu državu. Tada su se svi tukli za nas, da nas privuku i pridobiju, a nama je pak bilo bitnije da se potučemo među sobom i da se podelimo i razdvojimo.
Konačno, naši srpski šizofreni primeri koji nam tradicionalno ne manjkaju: slavimo poraz 1:0 od nikakvih Engleza prošle nedelje! A i da su nekakvi, gde su nam nestali hrabrost i vrlina? Dokle više da slavimo besmislene poraze…

Bolje živi… kako ko… 🙁

Verujte, uopšte ne zazivam Jugoslaviju jer da je valjala ne bi se raspala kako se raspala. No, objektivno i činjenično, teško da je iko – osim Slovenije – dobio ono što je želeo. Tranzicije, ratovi, prikrivene ili otvorene pljačke javnog dobra ili društvenog vlasništva, “elite” iz devedesetih… Svaka čast na svoj logistici i infrastrukturi no, Alane, moram biti brutalno iskren – Hrvatska je postala turistički rezervat Evrope od koga jako mali broj vaših građana ima koristi. I to vam govorim kao neko ko ima kuću na jednom ostrvu i ko smatra vašu zemlju za jednu od najlepših na svetu. No gde su vam ljudi? Uporedite popis iz 1990. sa ovim poslednjim.
Ozbiljna razlika trenutno je što je Hrvatska u EU a većina okolnih zemalja nije, te vaši premijeri i ministri redovno završe u hapsu, a posle šta bude. Naši su sada toliko protiv EU primarno zato što tako štite sebe od Sanaderove sudbine. I to nije samo ex-yu priča, Bugarska još gora, Grčka bila katastrofa pa su je ozbiljna pritisli, Mađarska pod internim EU sankcijama, Rumunija, Malta, Slovačka… Jugoslavija je bila reper u mnogo čemu ali se nije transformisala iznutra i nije ispratila velike promene na kontinentu. Plus su na vlast – i kod vas i kod nas – došli lažni nacionalisti / bivši komunisti / prevrtljivci i ketmani – i sve je otišlo dođavola.
Ja vrlo poštujem istinski identitet, kulturu i vrednosti svih naših naroda i zemalja u regiji (i stvarno se ne ograničavam samo na ex-yu već na širu Jugoistočnu Evropu), i smatram ih neverovatnim bogatstvom i raznolikošću, no da bi se do njih došlo, mora se ozbiljno kopati i posvetiti a zanemariti sve mitomanije koje predugo vladaju u javnom diskursu.

Izvini te, zar sve to niste imali i u Jugoslaviji?I Od razrusene zemlje, dobili ste najacu infrastrukturu. Sto se hotela tice, cini mi se da vam stranci ulazu u njihovu gradnju kao vlasnici istih. Ovo ostalo navedeno , mislim da vam EU daje ili pomaze iz raznoraznih fondova. Bez obzira na sve, cinjenica je da ulazete i pokusavate da odrzite standard sa EU, jeste malo teze , ali radite na tome.

ne znam da li Vam je poznat pojam slot(CTOT)
ali pre nego sto napisete nesto na ovom ,bar za mene,eninentnom sajtu ne proverite podatke..i naravno da se kasnjenja prenesu na skedece talase/valove..
kao posledica ovog Vaseg ne proverenog komentara ni ostatak Vaseg teksta sa pravom smatram ne tacnim..
naime radim na aerodromu i to ne za airserbiu…

“Wizz Air je velika prednost Beograda, no on nije Ryanair, on je daleko manji prijevoznik, on za razliku od Ryanaira ne dozvoljava konekcije, on ne akumulira dodatne putnike kao Ryanair.”

Ryanair ne nudi konekcije!

Svako može leteti kako god hoće, ali ovakvu vezanu kartu ne može da kupi preko Ryanaira. Može da kupi 2 odvojene karte, ali to je nešto sasvim drugo. Uostalom, da je to što tvrdite tačno i moguće, prilikom rezervisanja karte postojala bi ovakva opcija, a ona jednostavno NE POSTOJI! Evo i sad sam proverio letove upravo iz Charleroi kao i kombinaciju koju navoditi i ne postoji.

Bio bi dobar jedan članak na ovu temu i neki popis linija koje se mogu konektirati. 🙂

Link?

Naravno da Wizz akumulira dodatne putnike. U životu mi ne bi palo na pamet da odem na Expo u Dubai da nije njihovog leta.

Tačno je to što ste napisali da je jedan od najvećih razloga nizak standard građana Srbije. Jedan od velikih razloga je i dobijanje britanske vize. Za Srbe najkomplikovanije i najzahtevnije. Čak i za tranzit morate da tražite tranzitnu vizu. Zašto bi se iko maltretirao da putuje preko Londona kada ima toliko aerodroma u Evropi gde mu ne treba ništa (Frankfurt, Pariz, Amsterdam, Beč, Minhen…). Naravno tu je i konkurencija Air Serbije.
Što se tiče Rayanair-a možda se svesno gura van Beograda da bi Rayanair širio Niš. Verovatno bi više voleli da i Wizz ide više iz Niša nego iz Beograda ali tu su malo prijateljski politički razlozi (dobro odnosi Vučić-Orban).

Da li zaista verujete u to da Wizz nema nikakvih dodirnih tačaka sa mađarskom politikom i vladom? Da li zaista mislite da je bivši direktor državnog Malev-a slučajno postao generalni direktor Wizz-a? Da li mislite da je slučajno državni cargo A330 registrovan na Wizz? Mislim da ste u velikoj zabludi!

I da nisam dodao što se tiče Rayanair-a jedno su želje politike u Srbiji a drugo potrebe kompanija. Žele li da Rayanair leti više iz Niša moraće da se otvore više prema njemu. To je prosta priča

Gospodune Alene zasto bi TAP leteo za BEG kad air Serbia leti za Porto I Lisabon, AF se ne isplati let za BEG jer air Serbia leti 2 puta dnevno za CDG. Ista prica je i sa BA. Air Serbia je ukinula nepprofitabilne letove. Zasto bi letela za Firencu kad ima 6-7 destinacija za Italiju? Pisete o EK da nema manje avione a ne spominjete da su prestali da lete za ZAG I da umesto njih leti fly Dubai koji ima 2 dnevna leta za BEG kao i informaciju za koju sigurno znate da EK ozbiljno planira letove za BEG sa B777. I pored Vaseg nesumnjivog poznavanja civilnog avio-saobracaja I odlicnih analiza u ovom slucaju ima dosta nelogicnih stvari koje ukazuju na neobjektivnost. Izvinjavam se ako gresim ali, takav utisak sam stekao citajuci ovu Vasu analizu

Direktna informacija od visoko pozicioniranih ljudi u EK. I dalje ne verujem da takva informacija nije stigla do Vas. Uz duzno postovanje, srdacan pozdrav iz DXB

Zasto mi nije objavljen komentar o Wizz Airu?

Naravno da su mi tacni podaci.

Takodje, vec 7 dana mi brisete komentare na tu temu.

Alene, da li smatrate da će u skorije vreme biti pokrenuta bilo koja linija iz Beograda ka Maroku?

Ja ovde čitam samo poređenje Beograda i Zagreba, pretežno. Zašto ne poredite Beograd sa Tiranom ??? Kako je Zagreb glavni konkurent Beogradu ako je Beograd iznad Zagreba a od skora Tirana i iznad Beograda i samim tim i Zagreba? I Tirana je u regiji ….

Po meni, dva su osnovna razloga:

1. Konkurencija – Air Srbija je ozbiljno porasla, a i pre nego sto je porasla, bila je spremna na borbu sa mnogo jacima od sebe, kao sto je Vizzair. Uz dalje jacanje i favorizovanje Air Srbije, legacy prevozioci jednostavno ne vide racun da se “bore” za relativno skromno srpsko trziste. Uz generalni manjak aviona, lako je rezati Bg.
2. aerodrom Vinci Beograd – usluge na aerodromu su ispod svakog standarda. Prethodnih dana uz prvo letnje povecanje saobracaja, svedoci smo kolapsa na aerodromu – kasne bukvalno svi, aerodrom nema radnike da opsluzi postojeci saobracaj. Juce su ljudi cekali kofere po vise od 1:30h uz sva kasnjenja u dolascima. To nijedan legacy ne treba, posebno uz prvi razlog. Zapravo, jako je tesko da nadju razlog da lete trenutno za Beograd. Kad i ako se situacija popravi, opet ce doci.

Последњиј дана су велика кашњења због невремена. Пратите ситуацију ако већ пишете о томе.

Potpisujem. I kisa nikako ne sme da bude razlog kasnjenja. Pa kako je na drugim aerodromima, sto oni ne kasne zbog kise!? Nazalost u analizi ste rekli jednu surovu istinu a to je da je ceo region jako siromasan. Ja na to uvek kazem: ko nam je kriv kad smo ratovali. I dok smo mi ratovali, drugi npr Ceska, Slovacka, Poljska, Madjarska su napredovali. I to je to.

Ne kasni se zbog kise nego zbog grmljavine. To je pravilo koje vazi za sve aerodrome u svetu

Dakle, treba reci propuste ovog teksta

Neverovatna je greska da autor navodi broj uvedenih letova a istovremeno na kraju teksta govori o niskom standardu Srbije.

-” Air Serbia je u 2022. otvorila 15 novih i obnovila 6 linija, a u 2023. je otvorila 23 nove linije. To znači da je kompanija u dvije godine otvorila 38 novih, a sa obnovljenim linijama imala čak 44 linije više. To je više nego 100% linija nego je kompanija imala prije
– I sad se postavlja pitanje zašto je stanje takvo kakvo je? Tri su osnovna razloga. Prvi je nizak standard Srbije, on je među najnižima u Europi, dočim je i broj putnika vrlo limitiran.”

Dakle, nonsens na n-ti. Ako znamo da su P2P oko 70% svih letova onda dolazimo do jasne slike ko puni u najvecem slucaju avione u Beogradu. Kako mozete puniti 38 novih linija a da nemate domacu traznju? Naravno, nikako. Pre svega zato sto su mnoge od tih linija zapravo bivsi charteri gde se broj transfera odnosno stranih putnika meri u promilima.

Takodje, veliki je previd kad autor govori o tome koje strane avio kompanije ne lete za Beograd a istovremeno “zaboravi” da napise da na vecinu od linija gde bi strani operateri leteli zapravo vec leti Air Serbia. Dakle, nije slucaj kao u Zagrebu da kad odu TAP ili Finnair glavni grad Hrvatske vise nema nikakvu vezu sa tim gradovima. U Beogradu odlazi British ali JU 9 puta nedeljno leti za LHR a W6 7 puta nedeljno za LTN. Ne zaboravimo da i JU ima interline sa BA sto jos vise amortizuje odlazak Britisha. Pre ce ovde biti slucaj da je BA izgubio BEG nego da je BEG izgubio BA.

I tu mozemo povuci paralelu gde kad neka kompanija napusti BEG autor tvrdi da je “BEG izgubio XYZ” ali kad JU ugasi na primer CAI onda nije CAI izgubio JU nego je greska do Air Serbije jer “nije adekvatno pripremila trzsite”. Dupli standardi na koje smo navikli.

Za CDG AF ima code share sa JU a ovog leta je i povecan broj JU letova ka glavnom gradu Francuske sa 14 na 15 nedeljnih dok istovremeno W6 leti 4 puta nedeljno za BVA. Dakle ukupno 19 nedeljnih letova za “siromasne” gradjane Srbije ka gradu svetlosti.

Istina je da je easyJet otkazao BSL i BER iz BEG ali bi ovde obican citalac mogao doci u zabludu pomislivsi da je time BEG nesto izgubio dok je realnost takva da je posle odlaska U2 iz ova dva grada ponuda JU i W6 u BER kao i samo W6 u BSL postala jos veca i tako da danas putnici iz ova dva grada ka Beogradu imaju vise letova ka Beogradu nego stoje to bilo u vreme kad je i U2 leteo za BER i BSL.

Berlin danas ima 10 nedeljnih letova za BEG a BSL 5 letova sto je u vreme U2 bilo manje.

Potpuno je ista stvar i sa BCN – dan danas ima mnogo vise letova u ponudi izmedju ovog grada i Beograda nego sto je to bilo u vreme kad je i Vueling leteo za Beograd. Danas BEG ima 13 nedeljnih letova za BCN (ili skoro 2 leta dnevno) sto je u vreme Vuelinga bilo nezamislivo.

Spanija je tek posebna prica – Iberia i Vueling su tu u gubitku jer im JU ispred nosa uzima i putnike i trziste. Ne zaboravimo da JU leti ka 5 gradova Spanije (MAD, BCN, AGP, VLC, PMI) a niti jedna spanska avio kompanija jos nije uvela let za Beograd. Trziste i potraznja ocigledno postoji. Veliki propust!

Skandinavija je tek posebna prica a SAS se ponasa isto kao i Iberia / Vueling. JU ima otima putnike ispred nosa u OSL, CPH, ARN, GOT a oni ni prstom da mrdnu.

Propustili ste napisati da BEG jedini ima celogodisnje long-haul linije. Dakle, to sto T’Way i Air Transat lete za ZAG to se zavrsava cim zahladni dok to u Beogradu nije slucaj i od jeseni do proleca jedino Beograd ima ove linije u regiji.

Takodje ste propustili da napisete da od ove jeseni W6 povecava linije u BEG i u poredjenju sa avgustom Beograd ce u oktobru imati 20 W6 linija vise kao i cinjenicu da je China Southern najavila letove iz Sangaja za Beograd. Oni istina jos nisu u prodaji ali je vrlo jasno naznaceno da ce se oni desiti.

Greska je da Luxair leteo za Beograd tokom cele godine. To se nikad nije desilo vec su uvek pravili pauze u letenju u novembru, prvoj polovini decembra, drugoj polovini januara i u februaru.

Zaista je cudno napisati da autor govori o vecem broju linija Pegasusa a istovremeno zna da su one ogranicene bilateralnim sporazumom i da se nikako ne mogu menjati jer izmedju Srbije i Turske ne postoji open sky. Istovremeno izmedju Beograda i Istanbula ima 42 nedeljna leta.

Sto se tice konektiranosti autor je zaboravio da napise da je Beograd preuzeo od Zagreba primat grada sa najboljom konektiranoscu u bivsoj Jugoslaviji.

Ma pustite vi indirektnu konektiranost, ona koja je najbitnija je direktna ili najbolje kombinovana.

Da li vi zaista poredite Hrvatsku sa toliko dugackom obalom sa Srbijom koja more i nema? Ma da li je moguce??

Najvaznije konekcije preko LHR idu preko interlinea a sve ostale gde ne trebaju vize idu preko FRA, MUC, CDG, WAW, ZRH, VIE, ATH, DOH, DXB, IST, AMS. Vec je dokazano da nista LHR ne nudi vise nego ostali navedeni gradovi pogotovo jer su leteli samo 3 puta nedeljno sto je nista u poredjenju sa 13 KLM-a, 42 TK+JU, 30 LH-a, 14 FZ-a, 21 OS-a, 21 LX-a itd, 10 LO…Kap u moru!

Code share nije isto sem kad zbrajate LH/OS/LX letove sa OU letovima. Onda ih tretirate potpuno identicno. Hrvatksa mozda ima prema Parizu 100 letova nedeljno ali nema Zagreb a ovde poredimo gradove iz vec datog razloga. Zagreb ima skoro isto kao i Beograd, koji let vise.

Posto su konekcije U2 preko BSL i BER bile skoro nepostojece a danasnja P2P ponuda je mnogo veca nego sto je bila u vreme U2 letova onda je logicno da je sada bolja situacija. Umesto da se iscudjavate floskulamna bolje bi bilo da ste se pozabavili cinjenicama.

Ja nisam ni rekao da Luxair nije imao letova zimi vec sam samo demantovao vase navode da su leteli cele godine. Dakle, dokazano je da niste bili u pravu.

S obzirom da u redovnom saobracaju ima trenutno 51 nedeljna linija izmedju Srbije i Turske ne racunajuci mnostvo chartera vrlo je diskutabilno govoriti o “dozvoljavanju vise letova konkurenciji”. Pa, covece Turkish i Ajet zajedno sa Pegasusom imaju nedeljno 34 leta za Beograd!

Ni ja se ne slazem sa vama. Uvek je najbolje kad se moze leteti direktno a ne presedati. Iz Beograda mozete leteti u ovom trenutku na 107 destinacija sirom Evrope i sveta dok je taj broj u Zagrebu neuporedivo manji.

Mnogo puta vam je dokazano da broj stanovnika ne igra presudnu ulogu jer su BEG i ZAG imali skoro isto stanovnika i kad je razlika izmedju ova 2 grada bila samo 300.000 putnika. Danas je to vise od 4 miliona.

Zagreb uporedjujem sa Beogradom zato sto je isto kao i glavni grad Srbije smesten na kontinentu a ne na obali, zato sto je glavni grad svoje drzave a samim tim i centar svih vecih ustanova kao i diplomatskih predstavnistava. Istina, na strani Zagreba su jos i prednosti clanstva u EU, NATO-u i Schengenu ali Zagreb te prednosti nije znao da iskoristi. Eto, zato su ta poredjenja realna a nikako plod dvostrukih standarda.

Istanbul je destinacija koja tokom godine ima najvse polazaka iz Beograda. Kamo lepe srece da su nam sve destinacije toliko “zasticene”.

Niko nije rekao da indirektna konektiranost nije bitna nego da je direktna bitnija.

Itekako vam je dokazano da su vase predrasude o broju stanovnika vrlo pogresne.

BEG i ZAG se itekako mogu porediti ali to vama ne odgovara. U tom grmu lezi zec.

Zasto ste u prvom postu izbrisali podatke o XXX iz BEG? Tad nije bilo napisano da istina boli pa ste opet to isekli. Dakle zasto?

“Ali pobogu, da je standard veći, a ne među najlošijima u Europi, bilo bi i daleko više putnika.Ovako Srbija koja je skoro duplo veća od Hrvatske ima bitno manje putnika od Hrvatske.”

Ova tvrdnja je potpuna floskula i ne govori ama baš ništa o standardu jer tako gledajući Crna Gora je bogatija od Hrvatske jer u odnosu na broj stanovnika ima više avio putnika. Nonsens apsolutni.

Ajde vi meni objasnite onako natenane zašto je bolja konekcija preko Londona nego preko Pariza ili Amsterda

A to sto treba viza za transfer na LHR? To je nebitno i smatrate da nece odvratiti putnika transfera na LHR?

LHR nema najvise konekcija u Evropi, to imaju FRA, MUC, CDG i AMS.

Bogami ACI kaze da je AMS broj 1 aerodrom u Evropi za evropske konekcije. Hocete reci da Vi znate bolje od njih?

Kakva konekcija preko Londona?
To je katastrofa. Svi avioni preko Londona su puni Indusa, koji nenormalno smrde na svoj kari zacin. Ne moze da se dise u avionu. To nigde ne ulazi u statistiku, a tera ljude da izbegavaju London.
Istrazite taj problem.

Srbija je sironašnija od Hrvatske, to stoji, baš kao što stoji da se ta razlika smanjuje.
Srbija ima neuporedivo manje turista, to stoji, baš kao što stoji i da Hrvatska ima više putnika nego Srbija. No, velika većina tih putnika su upravo ti turisti, stranci, što nas dovodi do zaključka da siromašni Srbi putuju više od bogatih Hrvata!

“ Da postoji bilaterala između Srbije i Turske. Vrlo zastatjeli način letenja. No, to ne opravdava Srbiju da sama ne dozvoljava više letova konkurenciji. No, treba zaštititi Air Sebiju bar tamo gdje se to može. Jel to dobro za Beograd, Srbiju i putnike?”

Vama jasno da tu Turkish direktno sprecava Pegasus da se siri gde god je moguce. Bilaterala im super izgovor. Tu vise Turska stiti Pegasus (a znamo odnos drzave prema Pegasusu) nego sto Srbija stiti Air Serbia.

“ Za CDG AF ima code share sa JU a ovog leta je i povecan broj JU letova ka glavnom gradu Francuske sa 14 na 15 nedeljnih…”

Ne, ima 16. Dodatna dva leta su nedeljom i petkom kada ima ukupno 3 dnevna leta.

AV kopira model Erdoana i IST aerodroma. Ogromne protekcije i pomoć za državnu kompaniju.

Daje li? Sta pise u finansijskom izvestaju?

Pa ja pitam Vas – sta kaze finansijski izvestaj!

Ko veruje u finansijske izveštaje istočnih kompanija. I još državnih, rezimskih?

Јесте толико је фаворизује да она једна добаци до 50% удела на тржишту. Свашта човек прочита овде

Beograd je u 2023. imao 1.384.616 turista, a Zagreb 1,300,694, pa se ne može reći da je to malo. Standard jeste niži, ali ljudi iz Srbije putuju i naš je mentalitet da će se ljudi odreći mnogih stvari ali odmora nikako. Za London, Pariz i Barselonu ima svakodbenvnih letova W6 i JU, što nam govori da postoji značajna potražnja. Očigledno da IB, BA i AF smatraju da im ovo tržište nije isplativo i ne žele da se bore za njega.

Da ali turisti koji idu na more ne idu preko zagreba.
nije srbija baš toliko siromašna kako vi želite da predstavite
niko ne brani nijednoj kompaniji da leti. ali uvijek naiđe na tvrdo. zašto iberija nije uvela španiju. JU jeste zagrizla je sad i ne pušta
Glavni “baja” u Beogradu je JU i ona ne pušta druge.

Ma nije uopšte sporno da je Srbija jedna od siromašnijih država Evrope, niti da je standard nizak. Verujte, to Srbi najbolje znaju i osećaju. Ali ima veliku, tačnije ogromnu dijasporu, koja i jeste ciljna grupa, više nego sami putnici iz Srbije. Mislim da bi te veće aviokompanije trebalo da ciljaju tu dijasporu, pogotovu zbog relativno loše usluge Air Serbia-e, i nesrazmerno visokih cena. A što se tiče regije, pošto je sve u kontekstu regije, i sama regija je najsiromašnija regija u Evropi (šta reći, kad od okolnih država Srbije, jedino Hrvatska i Mađarska su osetno po GDP per capita iznad Srbije, Rumunija i Bugarska su na po 15 i 10% iznad, Crna Gora 5% iznad a ostali svi na 20% i više ispod). U takvom okruženju i sa takvom platežnom moći, ne može se puno očekivati. Čak i vaša Hrvatska spada u siromašnije zemlje Evrope, pogotovo u okvirima EU, ali isto tako ima komparativnu prednost u obali, moru i turističkom potencijalu, zajedno sa takođe brojnom dijasporom. Ova regija, kako god, živi od dijaspore u smislu aviosaobraćaja. Ljudi iz regije, iz bilo koje države okolo Srbije, nemaju dovoljno finansija da lete često i redovno jedni ka drugima, gde bi se najviše i ostvarilo rasta, jer regionalno umrežavanje je ključ i rasta i prosperiteta, kako ekonomskog, tako posledično i avio. Razlozi za to su brojni, verujem svima već poznati, pa da ne dužim ovde sad i o tome…

Mislim da ste pogrešno protumačili moj komentar, ali dobro. Ajmo ovako, od tih tri koje su iza Hrvatske, gde se sve tri nalaze?? U onome što bi se moglo podvesti pod šira regija (Mađarska, Rumunija i Bugarska). U tome i jeste problem, regija sama po sebi nije motor, već kočnica. I u tome leži, bar ja tako smatram, rešenje iz naslova. A što se tiče dijaspore, mislim da ipak i dalje to nije usporedivo, preko 6 miliona Srba van Srbije, sa oko 3 miliona Hrvata van Hrvatske. Čak i taj toliki broj dijaspore očigledno nije dovoljan najvećima da se ozbiljnije fokusiraju na naše tržište. U svakom slučaju, saglasan sam da odlazak ili nepostojanje najvećih legacy-a sa Beogradskog aerodroma jeste u konačnici problem, pogotovu što se time zatvara jedan monopolski koncept Air Serbia-e, i što ljudi ostaju uskraćeni za bolji doživljaj i veće mogućnosti interkonekcije. Svako dobro!

Ali 6 miliona…!!! Znači isto kao u matici? Realno je duplo manje.

Mozda jeste Hrvatska bogatija od Srbije, gledano statisticki, ali zasto se prazni duplo vise od Srbije? Slavonija je prazna.
Van letnje sezone Hrvatska je UBEDLJIVO NAJDOSADNIJA DRZAVA U REGIONU.
Beograd je Las Vegas za Zagreb.
Bio sam prosle godine u Zagrebu, 23 uvece, nigde nikoga, a u BG ludilo tek pocinje.
Split nije los u sezoni. Bilo je OK.
NE MOZE SE CEO ZIVOT STAVITI U STATISTIKU I TABELE.

Странци су јаки у Загребу јер је слаба ОУ. Да је она јача ови би били слабији.

‘No, ne imati najvažnije igrače Europe znači daleko lošiju konektiranost, neusporedivo lošiju. ”

Eto Zagreb ima te najvažnije igrače pa je pitanje sljedeće, ko je bolje konektiran?

За Београд најбоља повезаност се постиже ширењем мреже Ер Србије а после и Визера. То сви знају и то се подразумева. На крају крајева ACI извештај је поставио Београд изнад Загреба по повезаности тако да ..

U slučaju Beograda apsolutno ne znači jer jaka nacionalna kompanija kompenzira nedostatak velikih igrača i to vidimo u slučaju poređenja Zagreba i Beograda.Bolje pitanje bi bilo za BA, Iberiu, SAS, AF, kako to da jedna mala kompanija ima računicu da leti na njihove HUB-ove a oni nemaju?

Cije izvjesce?

Једино реално недостаје Ryanair, који би привукао нову класу путника, Emirates – FZ је стално пун на два дневна лета те свакако ту може доћи EK и по мени највећи недостатак – Ethiopian, који је управо потписао уговор са Атином.

JU мора нађи партнера на афричком континенту, за шта има савршен географски положај. То ће се изузетно исплатити убудуће.

PS: Французе треба што пре макнути из Београда. Овај к**** ког су поставили личи на кувара азијског фаст фуда у некој забаченој улици на периферији Берлина.

Видећемо шта ће ЕК урадити када China Southern покрене летове за Београд.

Moze samo da smanji letove za Dubai. Pored tri direktne linije (a dolazi i 4) za Kinu, pored jakog kodsera JU-TK, nije bas da EK moze da se proslavi u Beogradu.

Naravno. Zato sam i napisao da ce podviti rep. To je ipak ogroman broj putnika koji ce leteti direktno iz Beograda za Kinu a jos ako se i potpise neki kodser sa kineskom kompanijom za letove do Australije bice jos teze za EK (FZ). Nesto ne vidim da Qatar znacajno povecava broj letova.
O TK nema sta da se kaze. Zajedno sa JU akumulira ogroman broj transfera preko IST dalje u svet. Dobro da je i FZ opstao sa ovolikim brojem letova izmedju BEG i IST jer su ti letovi sigurno odneli veliki broj transfera.

Побогу па боље је да имамо што више директних летова из Београда него да морамо преседати! Брже и јефтиније се стигне директним летом до Кракова, Осла или Малаге него преко неког чворишта.

Beograd ima brdo letova za Istanbul što TK što JU, pa obzirom da TK leti u najviše destinacija od svih Evropskih prevoznika, dolazimo do zaključka da ima dobru konektiranost preko IST.
Nije da svi moraju letjeti preko zapadnih Hubova. Takođe konektiranost na istok je mnogo bolja od svih aerodroma regije, tu dominiraju QR, TK, FZ a uskoro i veliki prevoznik od 11 mjeseca kreće letjeti za BEG

U slucaju Beograda i Zagreba to ne stoji.

Па битнија је директна него индиректна

Pa vi volite da letite okolo naokolo.

Naravno da nije, ja ako hocu da letim unutar Evrope na letu do 2h, hocu da imam stopover u FRA ili MUC, da imam cekanje, pa da nastavim putovanje, da prosetam malo, odmorim. Ko zeli direktan let. Uopste niste u pravu.

Konektiranost nije samo indirektna vec i direktna (daleko vaznija) ali i kombinovana.

Odavno BEG i ZAG nisu u istoj grupi aerodroma. Jedan spada u do 5 miliona putnika a drugi u 5-15 miliona.

Zašto je direktna važnija!? Pa zato što manje vremena teba da se dođe do destinacije recimo, ili zato što to privlači više transfernih putnika i direktno jača u ovom slučaju nacionalnu kompaniju i direktno utiče na broj putnika aerodroma…. Čudno pitanje u najmanju ruku. Da li će putnik iz Sarajeva da izabere Zagreb ili Beograd ako želi da leti recimo u Njujork ili masu drugih destinacija za koje Zagreb nema direktan let? Eto zato je važnija direktna povezanost.

U varujanti izbora Zagreba ili Beograda če izabrati Beograd jer Zagreb je indirektno povezan sa Njijorkom a Beograd direktno i to je to. Direktna povezanost je mnooogo važnija od indirektne a vi pričajte šta vam volja, i onako su svi shvatili da pričate šuplje priče

Ono sto Beogradu najvise nedostaju nisu putnicki prevoznici nego kargo. Pogledajte sta je Budimpesta napravila, koja nema bitno bolje geografsko polozenje od Beograda. Sramota kako Vinci-a tako i drugih ucesnika.

Zato sto je Beogradu trebalo preko 10 godina da razmislja i razmislja sta joj je činiti i kako se utaliti. Zato bravo Budimpesta.

Nadam se da ce biti ukljucen broj direktnih linija, i broj kompanija koje lete na ova dva aerodroma, kao i spisak koliko koja kompanija ima linija. Mozda i najfrekventnije linije. Mada to za Beograd nece biti iznenadjenje, bice Tivat ili Podgorica. Bas me zanima za Zagreb. Verovatno neka gde se koristi ta indirektna konektiranost.

Kad sledeci put budete u Pancevu, obavezno posetite restoran Sajka.

Nedavno ste napisali da ne jedete skoro nista jer nema vremena

Hahaha, ne dirajte nam Alana.

Ako prolazite kroz Vrsac javite se u meil da Vas vidimo na kafi npr kluba Izazov na bregu gde je sjajan pogled na Vrsac i nas mali aerodrom Pilotske Akademije…

Алене, јесте били кад у Творници Пљескавица Коста (ТПК), преко пута Вјесниковог небодера?

и какав вам је роштиљ?

а запечени грах?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!