zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Koja je strategija Air Serbie

Da, u prošloj godini Air Serbia je imala vrlo mnogo grešaka. Ogromna ekspanzija sa 100% više linija u 2 godine je uzela danak. Jednostavno kompanija nije imala kapacitete, snage i znanja da to provede. Pa smo imali enormna kašnjenja i otkazivanja letova, dobrim dijelom radi manjka aviona u floti. Kompanija je svašta nešto uzimala u wet lease, gotovo sve kompanije su noname, male i nepoznate kompanije, što je na kraju rezultiralo i vrlo opasnim incidentom Marathonovog Embraera E195. A330-200 kasne već više od godine dana od prvih najava. I pitanje je kada će na koncu doći. Davale su se ishitrene i nepotrebne izjave, u prvom redu Jirija Mareka, CEO kompanije, koje se na koncu nisu ostvarile. Nepotrebno Jatovanje na koje nismo naučili od kada je otvorena Air Serbia, bivši CEO-i su se toga jako čuvali. Na koncu cijeli sustav nije bio održiv pa kompanije ove godine ima tek jednu novu liniju (i jedan novi charter), a ukinula ih je 4, tri manje nego 2023.

No, usprkos svih tih problema i nepodopština Air Serbia je ipak vrhunska kompanija. Ona je superagilna, ona reagira u dijeleću sekunde i skuplja kajmak kao prva, ona se odlično restrukturirala, obnovila flotu i riješila se preskupih aviona, ona ima ogromnu ekspanziju, leti linije koje su bile nezamislive, čak im povećava i broj frekvencija, dakle uspješne su. Kompanija je objavila visok profit. Kompanija je stvorila istinski hub u Beogradu. Što bi Hrvati dali da se Croatia vodi i blizu tome. Craotia koja ima bitno više perspektive, ali nije ni blizu Air Serbiji, ni blizu 50% Air Serbie, kako po broju putnika, broju linija i veličini flote. Iskreno ogroman respect za Air Serbiu. Respect do neba.

 

 

Koja je strategija kompanija

Još 2013. Air Serbia je prvo napravila ogroman iskorak spram Jata i postavila sustav 4 stvarna vala. Jat je prije toga imao čistu stihiju, a konekcije su bile slučajne, od putnika se očekivalo da čekaju po 8 i više sati na konektirane letove. Sustav valova je postavljen kako slijedi:

  • 4.val dolasci od 5:10 do 5:35
  • 1.val odlasci od 6:05 do 7:45
  • 1.val dolasci od 11:00 do 12:30
  • 2.val odlasci od 13:00 do 14:00
  • 2.val dolasci od 16:00 do 16:25
  • 3.val odlasci od 17:00 do 18:35
  • 3.val dolasci od 22:10 do 23:40
  • 4.val odlasci 00:30 do 1:05

 

Jasno odlasci i dolasci ovise o dužini trajanja leta (nije isto let do Zagreba ili Beča u usporedbi sa letom do Pariza ili Amsterdama), kao i valovima na destinaciji, no u načelu može se reći da 4. val dolazi do 5:30, da 1. val odlazi od 6:05 i dolazi do 12:30, da 2. val odlazi u 13:00 i dolazi u 16:25, da 3. val odlazi u 17:00 i dolazi oko 23:30, te na koncu da 4. val odlazi u 00:30. Time se dobiva ogromna konektiranost, naravno kada sustav radi. No, i velik rizik, jer neka ispadne samo jedan avion ili ozbiljno kasni, pa ga moraju čekati svi konektirani avioni u idućem valu to je ozbiljan problem koji nakon toga kaskadno uništava sve valove. Kada se radi o ozbiljnim poremećajima, a kakvih je prošle godine Beograd imao puno i puno previše, onda se sustav potpuno urušava i ne može se stabilizirati do idućeg dana, a u dva slučaja nije se stabilizirano ni idućeg dana, nego tek za dva dana.

Pritom su 1. i 3. valovi prema zapadnoj i sjevernoj Europi, a 2. i 4. prema feeding destinacijama, tj. prema istočnoj i jugoistočnoj Europi. Time se dobiva da putnici iz Podgorice, Tivta, Sarajeva, Skopja, Atene, Soluna, Sofije i ostalih feeding destinacija mogu putovati prema Zapadnoj Europi i nazad. Napominjem da su Zagreb i Ljubljana aerodromi u 1. i 3. valu tj. spadaju pod zapad. To znači da imaju jako malo konekcija prema Europi, ali zato se mogu konektirati na sve letove u regiji i jugoistočnoj Europi. Ipak, u zadnjih par mjeseci i Zagreb i Ljubljana imaju više od 14 letova pa imaju letove i u 2. valu uz konekcije na Europu. Ovo je toliko različito od Croatie Airlines koja ima stihijske valove i katastrofalno lošu konektiranost, a putnici često moraju čekati i po 8 sati, što je potpuno demotivirajuće.

Ima nekih letova koji lete u međuvalovima poput Podgorice i Tivta u 1. i 3. valu, ili pak Zuricha u 2. valu, ili onih letova koji su izuzetno dugi pa ne mogu ući u šablonizirane valove. No, i ovdje je kompanija nastojala bar jedan leg ovih linija postaviti u pripadajućem valu. Pa tako linija za Moskvu petkom ne odlazi u 3. valu, nego u 15:20 sati tj. 2. valu, a vraća se u 21:20 tj. nešto prije 3. vala.

Kada ovi valovi funkcioniraju, a u većini godine funkcioniraju, to znači da putnici u Beogradu imaju kratko vrijeme konekcija, te da su mogu konektirati na nekih dvadesetak letova. Prilično respektabilno.

Logika kompanije je da pokuša napraviti po dva dnevna leta prema svim destinacijama. Naravno to ne može za masu destinacija, no uspjela je takve letove napraviti u 1. i 3. valu (zapadna Europa) i to prema Beču, Ljubljani, Parizu, Rimu, Zagrebu i Zurichu; u 2. i 4. valu (feeding) prema Ateni, Larnaci, Podgorici, Skopju, Tirani, Tivtu; te u kombinaciji valova prema Budimpešti, Moskvi i Istanbulu. Niz destinacija ima desetak tjednih letova i sve te linije idu ka tome da postanu linije sa dva dnevna polaska što će se sigurno vrlo brzo desiti, a to su: Amsterdam, Barcelona, Bukurešt, Milano i Prag.

Sve destinacija koje imaju 14 tjednih letova lete jedan let u 1. a drugih u 3. valu. To je i logično. Na taj način ne samo da se rade dobre konekcije, nego se i radi to da putnik može iz Beograda otputovati npr. za Paris (dolazak u 9:15) i vratiti se isti dan (polazak iz Pariza u 20:25).

One destinacije koje imaju 6 do 10 tjednih letova su razmještene po redu letenja tako da pola polazaka ide u 1. valu, a pola u 3. valu, npr. 1-3-5— ujutro i -2-4–7 popodne ili 12-456- ujutro i 1-34-67 popodne. Na taj način se dobiva da čak i letovi koji imaju samo 6 tjednih polazaka mogu imati konekcije od bar tri tjedna leta iz onih feeding destinacija koje lete samo jednom dnevno (npr. Sarajevo) u 2. valu. Linije koje imaju 10 tjednih polazaka imaju i 5 tjednih konekcija.

Strategija kompanija je da što više poveća broj linija kako bi potencijalni putnici mogli imati što veći izbor. Kompanija iz Beograda leti 35 cjelogodišnjih linija za zapad i Aziju, te 14 cjelogodišnjih feeding linije, kao i 14 sezonski linija za zapad, te 9 feeding sezonskih linija. To znači da kompanija iz Beograda leti 52 cjelogodišnje i 23 sezonske linije ili njih 75 ljeti. Dodamo li tome i cjelogodišnje PSO linije iz Niša i Morave, njih 5, te 4 sezonske linije, dolazimo do brojke od 84 linije. Cilj kompanije je da do svoje 100. godišnjice ima 100 linija, što znači da u idućih 3 godine (do 2027.) mora otvoriti još 16 linija. Kako sada stvari stoje ove godine otvoriti će 2-3 interkontinentalne linije, što znači da 2025, 2026. i 2027. mora otvoriti po 4-5 novih linija. Nije nemoguće.

Naglašavam da kompanija ne otvara samo linije prema zapadu nego i feeding linije, pa je u zadnje vrijeme otvorila letove za Varnu, Ohrid, Budimpeštu, Kazan i Mostar, a obnovila letove za Zadar i Rijeku.

Iskreno da mi je netko rekao da ima potencijala za letove iz Beograda za Bolognu, Budimpeštu, Krakow, Lyon, Nuremberg, Tianjin, Bari, Hannover, Izmir, Palermo, Salzburg i Varnu rekao bih mu da je lud i da nema šanse. Ali očito ima, kompanija tamo leti, na nizu tih linija povećava frekvencija. OK, u slučaju Geneve, Nice, Trsta, Ammana, Colognea, Caira, Firence i Marseillesa su pogriješili i te linije su ukinuli. Jel malo tih pogrešaka? Nije. Skoro 20% novih linija kao pogreška sigurno da nije malo. Bi li kompanija morala bolje istražiti tržište prije nego pokrene letove. Bi. Ali realno i puno je linija koje su uspjele.

Kompanija je napravila i jedan superlogičan potez pa je brojne charter linije pretvorila u redovne. Ovo je i te kako logično. Na ovaj način kompanija i dalje omogućava turoperatorima i turističkim agencijama zakup dijela letova, ali prodaje svoje letove i na slobodnom tržištu, što je i te kako dobro radi sve većeg broja osoba koje same rezerviraju smještaj i letove poglavito preko npr. booking.coma. Uz to ovo omogućuje i konektirane letove iz feeding destinacija prema tim leisure destinacijama. To znači bitno više putnika, bolje konekcije, bolji odabir linija za putnika. Više nego logično i za svaku pohvalu.

Bitna strateška odrednica kompanije je da reagira supergailno, tj. daleko prije svake konkurencije. Sjetimo se promptnih reakcija na bankrot Adrie (Ljubljana), Montenegro Airlinesa (Podgorica i Tivat), Blue Aira (Bukurešt), Ernesta i Air Italye (Milano), Astre (Solun) i AtlasGlobala (Istanbul). U svim ovim slučajevima kompanija je odmah reagirala, bitno prije konkurencije, pa i najvećih igrača, reagirala odlično i pokupila vrhnje. U nekim slučajevima agilnost nije imala rezultata, pa je tako benefit povećanih letova za Bukurešt nakon bankrota Blue Aira bio relativno skroman, a u slučaju zatvaranja baze Wizz Aira u Sarajevu najavljeni veći avioni (A319 umjesto ATR 72) i povećanje broja frekvencija na koncu se ipak nisu desili.

Zbog toga kompanija vrlo promptno šalje veće avione u slučaju štrajkova i drugih poremećaja da uzme što više putnika kompanijama koje su hendikepirane tim poremećajima. Tako različito od ponašanja Croatie Airlinesa koja to nikada ne radi. Iz isto razloga kompanija redovno povećava broj frekvencija, a čak i reaktivira sezonske linije za vrijeme novogodišnjih (i božićnih) praznika, te Uskrsa.

Kompanija pokušava imati što više veličina aviona. I dok je imala flotu od svega 16 aviona u njoj je imala ATR 72 (68-72 sjedala), Airbus A319 (144 sjedala), A320 (164-180 sjedala) i A330-200 (257-268 sjedala). Dakle tek tri tipa aviona. Vrlo prihvatljivo. No, kada joj se flota povećala na 22 aviona uz još 8-9 aviona u wet leasu uveli su i novi tip aviona koji je između ATR 72 i A319, a to je Embraer E190 i E195 (110-118 sjedala). Tih aviona kompanija je u floti imala 4, a ovog ljeta trebala je imati 5. Odličan avion koji je taman nedostajao kompaniji. Sa njim je mogla pokrivati linije koje su imale manje putnika, te povećavati broj frekvencija, a odličan je bio i zimi. No, nakon incidenta Marathona 18.2. ove godine kompanija je prekinula suradnju sa kompanijom i sada više nema Embraera u floti. Prema nekim najavama ovog ljeta bi mogla imati tri ova aviona, a siguran sam da će vrlo brzo flotu ovih aviona ponovo popesti na 5-6. Što je i te kako potrebno kompaniji. Istim kompanija ima avion od 72 sjedala, od 118 sjedala, 144 i 176 sjedala. Odlična kombinacija koja može pokrivati sve segmente poslovanja. Bravo Air Serbia. A imati 4 modela na nekih 27 aviona u dry leasu je više nego prihvatljivo.

Kompanija je u zadnjih dvije godine uvela pravilo da iznajmljuje samo avione stare do 10 godina (osim širokotrupaca). Za sada u floti ima 1 avion stariji od 20 godina, 18 aviona starih 10-20 godina i 5 aviona mlađih od 10 godina. Tri aviona su uzeta kao mlađa od 10 godina, ali su u međuvremenu prešli 10 godina starosti. Iskreno nije problem iznajmiti ni avion star do 15 godina i operirati ga još pet godina, no u načelu iznajmljivati avione stare do 10 godina jest dobra logika.

Ipak kompanija nema ni jedan jedini svoj avion, svi avioni su u lizingu. Čak je i Jat imao svojih aviona. U Europi ovo istinski nije uobičajena praksa. OK, neke kompanije imaju velik broj aviona u lizingu, ali ipak imaju i nešto vlastitih aviona. Ovo je to čudnije što kompanija objavljuje profit od 40 milijuna EUR. Za taj novac mogli bi uzeti 2 polovna (10 godina stara) A320, ili pak 4-5 ATR 72. Što čeka kompanija da ne kupuje vlastite avione?

Air Serbia ima jako puno aviona u wet leasu. Prošle godine je imala 8 do 10 aviona u wet leasu, a čak je i ove zime imala 8 aviona u wet leasu. Jako puno, što stvara velik trošak kompaniji. Poglavito zimi. Jako malo kompanija ima zimi wet lease. Naime, ljeti uz ogroman load faktor i visoke cijene karata kompanije si još mogu priuštiti wet lease, no zimi uz nizak load faktor i niske cijene karata? Zašto kompanija ima 1/3 flote u wet leasu? Prvo Air Serbia ima premalo pilota i kabinaca i ne može  ih toliko mnogo pribaviti u tako kratko vrijeme. I tu opet dolazimo do pretjerane ekspanzije. Stoga je jedina opcija da se pokrije tako velika ekspanzija posezanje za wet leasom. Drugo, kompanija još uvijek nije sigurna da će joj sve te silne linije proći i donositi profit. Evo ove godine ukida 4 linije. Stoga joj je bitno lakše ukinuti jedan ili više aviona u wet leasu nego uzeti avione u dry lease što je ipak bitno duže financijsko opterećenje u slučaju odustanka od linija. No, wet lease je skup, on je nesiguran i rizičan, što se najbolje vidi u primjeru incidenta Marathona i raskida ugovora sa AirConnectom, on stvara nezadovoljstvo kod putnika koji ne putuju sa avionom Air Serbie i u standardu Air Serbie nego sa nekim drugim avionima. U prošloj godini kompanije je operirala ATR 72-600, ATR 72-500, Dash 8-400, Embraer E175, E190, E195, Boeing 737-400, B737-800, Airbus A319, A320 i A330-200.

Kompanija je krenula sa povećanjem long-haul linija u XII. mjesecu 2022. uvođenjem Tianjina. U V. mjesecu 2023. krenula je i sa letovima za Chicago. Istim je povećala i broj letova za New York na svakodnevne. U jednom momentu kompanija je imala čak 11 tjednih letova za ove destinacije. Za iduće ljeto planira se dolazak trećeg A330-200 i još dvije linije za Kinu, a od jeseni ove godine i četvrtog A330-200 uz još jednu liniju za SAD. No, kako je treći A330-200 bio najavljen za VII. mjesec prošle godine, pa za XII. mjesec prošle godine, pa za V. mjesec ove godine, pitanje je da li je VII. mjesec ove godine i stvarni mjesec dolaska aviona u flotu. Kako god kompanija ima volje vrlo skoro širiti svoje long-haul linije, samo je pitanje kada će se to desiti.

Na koncu kompanije je promijenila strategiju usluga pa je od butik kompanije sa vrhunskom uslugom prešla na hibridni model vrlo blizak LCC. Sve se u kompaniji naplaćuje. No, kompanija ima i niz usluga koje prodaje prije leta i na letu (pa čak i torte i ruže tijekom leta). Iskreno, ovo je daleko više nego što ima i jedna kompanija u regiji. Čak je i poslovna loža krenula dobro raditi i puna je radi čega kompanija otvara još jednu kod C gateova.

 

 

Što možemo očekivati od Air Serbie u budućnosti

Strategije su postavljene. Jasno da tu može biti odstupanja i da se neke stvari mogu neznatno promijeniti, ali mislim da je ovo pravac u kojem će se kompanija kretati u doglednoj budućnosti. I to u svim segmentima koji su gore navedeni.

Stoga mislim da će kompanija i dalje raditi na tome da što više linija ima bar 6 tjednih letova (tri prije podne, tri poslije podne), uz intenciju da što prije dostigne po 14 letova za što više destinacija. Iskreno nakon 14 letova tjedno mislim da će kompanija povećavati kapacitete aviona, pa me ne bi čudilo da u dogledno vrijeme nabave i A321. Već su najavljivali to kao mogućnost.

Kompanija će i dalje povećavati broj linija, do broja 100, ali i dalje nakon 2027. iako vjerojatno usporeno. Povećavat će i frekvencije, ali i broj linija na feeding destinacijama. Pa je za očekivati da će u doglednoj budućnosti letjeti za Brač, Maribor, Cluj, još poneku destinaciju u Grčkoj, ali ne bi se čudio da i otvore neku egzostičniju feeding destinaciju poput Brna npr.

Za očekivati je da će kompanija u budućnosti još neke linije iz chartera pretvoriti u redovne. U prvom redu to se odnosi na Kafeloniu, Kos, Prevezu, Samos, Skyatos i Zakyntos. Linije prema Turskoj, Egiptu i Tunisu će bitno teže preći u redovne radi bilateralnih sporazuma, ali obzirom na odnose sa Turkishem i broj letova nije nemoguće da nešto od frekvencija za Antalyu postane redovna linija.

Budite sigurni da će kompanija i u budućnosti biti jako agilna. Iako u slučaju Tel Aviva nije pokazala uobičajenu agilnost. Niz kompanija je već u I. mjesecu obnovio letove za Tel Aviv, ostale su to učinile u III. mjesecu, no Air Serbia nije, niti će skoro. Bojim se da je ovaj puta rezultat nedostatak aviona prvenstveno radi prekida suradnje sa Marathonom. Stoga je moguće da u idućim mjesecima nećemo vidjeti poslovičnu agilnost kompanije. No, kada se situacija sa avionima sredi budite sigurni da će kompanija i ponovo biti vrlo agilna.

Za očekivati je da kompanije mijenja Airbuse A319 u A320. To je svjetski trend, a to je i najavila. Jednako tako uvjeren sam da će kompanija rasti sa flotom Embraera E195 na bar 6 ako ne i 10 aviona u doglednoj budućnosti. ATR 72 će ove godine porasti na 10 primjeraka što je i logična brojka. Ne vjerujem da će ta flota još puno rasti, možda 1-2 aviona i to je to. A330-200 će rasti na 4 aviona u doglednoj budućnosti, a nakon toga će se ekspanzija usporiti. Bilo bi logično da je četvrti širokotrupac veći A330-300 koji bi se onda mogao kombinirati na linije koje imaju veću potražnju. Iskreno se nadam da će kompanija u budućnosti poraditi na većem širokotrupcu.

Nadam se da će kompanija u budućnosti uzimati i mlađe avione od 10 godina, dakle 5 godina i mlađe. Nadam se da će i krenuti kupovati avione, a ne ih imati samo u dry leasu. Jednako tako se nadam da će u dry leasu nabavljati i potpuno nove avione poglavito A320neo. Daj bože da koji od tih novih aviona uspije i kupiti. Kako god kompanija mora poraditi na tome da ima nešto aviona u vlasništvu. Kako radi svoje sigurnosti, tako i radi operativnih razloga.

Tri linije u SAD-u i isto toliko u Kini, a što kompanija planira u doglednoj budućnosti svakako je velika stvar. No, kompanija bi trebala letjeti i za Toronto u Kanadi, a u budućnosti razmišljati i o letovima za Indiju, Japan i Južnu Koreju, te zimi za Kubu i Cancun.

Na koncu kompanija bi morala razmisliti o tome da sustavno školuje i zapošljava više pilota i kabinaca da ne ovisi više o wet leasu. Također bi morala ozbiljno razmisliti da vrati hendling u kompaniju obzirom na probleme koje je imala sa hendlanjem od Vincia, a nisam siguran ni da Menzies sa logikom smanjenja plaća ide u pravom smjeru. Kompanija bi ozbiljno morala poraditi i na tome da otvori jedan hangar za servisiranje avione ta zaposli više mehaničara, pa da radi i checkove i zahtjevnije održavanje sa svojim kadrom, tj. da manje ovisi o vanjskom maintenanceu koji se pokazao neučinkovit, nesiguran i sa velikim prolongiranjima rokova. Što kompaniji stvara ogromne problem. Croatia ima vlastiti maintenance i sada se vidi koliko to istinski vrijedi.

Kako god već ovo sada što je Air Serbia napravila je ogromna stvar. Kompanija se dobro vodi i usprkos problema koje su imali u prošloj godini ona je svjetlosnim godinama daleko od Croatie ili Air Montenegra. Ona je stvorila istinski hub u Beogradu, raste i razvija se. Stoga iskreno jedan ogroman bravo za Air Serbiu. Ove godine kompanija je očito odlučila stati na loptu i povući kočnicu, te srediti operacije. Uspije li to, pa nastavi li sa ekspanzijom 2025. biti će to istinski vrhunska kompanija.

167 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Strategija je očigledno da sačekaju dolazak novih aviona pa tek onda objavljuju proširenja. Kao posledica toga je dodatno rezanje frekfencija za špic sezone. Za sada 16 letova manje u odnosu na prošlu godinu.
Amsterdam 9 -1
Ankara 2 -2
Atina 13 -1
Banja Luka 2
Bari 3
Barselona 8 -1
Berlin 7 -1
Beč 14 -4
Bolonja 5
Brisel 1 -1
Budimpešta 16 -1
Bukurešt 12 +3
Cirih 21
Čikago 3
Diseldorf 7
Dubrovnik 7 +1
Firenca 0 -2
Frankfurt 13 +6
Geteborg 2 -1
Hanja 2 -1
Hanover 2 -1
Hamburg 2 -1
Iraklion 4
Izmir 2
Istanbul 13 -8
Kairo 0 -3
Katanija 2
Kazan 2
Keln 0 -3
Krakov 4
Krf 2
Kopenhagen 7
Larnaka 12 -2
Lion 2
Lisabon 3 +1
Ljubljana 17 +3
London 9
Madrid 4 +1
Malaga 2 -1
Malta 3
Marselj 0 -2
Milano 9 -1
Moskva 19 +6
Mostar 3 +3
Napulj 2
Nirnberg 2 -1
Niš 4
Njujork 7
Ohrid 4
Oslo 6 +1
Palma de Majorka 5 +2
Palermo 2
Pariz 16 +2
Podgorica 21
Porto 2 +2
Prag 9 -2
Pula 4
Rijeka 2
Rodos 4
Rim 9 -3
Salcburg 2 -1
Sankt Peterburg 6 +3
Sarajevo 7
Skoplje 14
Sofija 12 +3
Solun 8
Soči 2 -1
Split 6
Stokholm 7
Tirana 14
Tivat 38 -2
Tjenđin 1
Valensija 2 -1
Varna 4
Venecija 4
Zadar 3
Zagreb 11 -3
Štutgart 4

Tel Aviv je stopiran do daljnjeg. Bolje je i ovako dok ne budu sigurni da je avion obezbeđen nego da seku u poslednji čas kao prošle godine.

Tel Aviv se ne leti ovog leta. Obnavlja se od zimske sezone.

Nije dobro sto cekaju dolazak aviona kako bi povecali frekvencije?

Letovi su porezani zbog incidenta sa Grcima i nedostatka aviona. Frekfencije će sigurno početi da povećavaju kako budu pristizali avioni. Pojavila se informacija da su prošle godine platili 5 ml evra na ime naknade putnicima zbog kašnjenja i otkazanih letova. Dobar deo tog novca su dali zbog najavljenih letova na osnovu planirane isporuke aviona koji su kasnili i po 2-3 meseca.Ovo što sada rade je mnogo bolja varijanta,manje penala i manje nezadovoljnih putnika.

Dobar clanak.

Najveci problem Er Srbije, osim svega gore pomenutog i najveca rupa u njihovom poslovanju je Cargo segment. On se totalno, ali totalno ignorise, sto od strane kompanije sto od aerodroma Beograd koji ne ulaze u Kargo infrastrukturu. Er Srbija ima (ili je imala) avione 737 i Atr-72 u svom vlasnistvu koje je mogla pretvoriti u kargo. Time se bavi cak Jat Tehnika. Budimpesta ima nekih 20 redovnih kargo linija, vrtoglavo se razvijaju prema istoku kako ih neki nebi preduhitrio na tom pravcu, Beograd, Bukuresta i slicno. Po meni to je najveca rupa u poslovanju Er Srbije. Zbog karga bi mnoge destinacije postale profitibalne i mogli bi da lete i sa 100 putnika za Kinu profitabilno ako je Kargo pun. Tako je Budimpesta dobila vec 5 linija za Kinu UPRKOS zestokom viznom rezimu. Tako da je to tema na kojoj Er Srbija MORA da proradi ako planira postati ozbiljan regionalni i evropski igrac.

Za kraj, jedna primedba clanku. Nelogicno je sto se kompanija toliko fokusira na A330-200. A330-300 ili cak veci sirokotrupac bi mogao biti mnogo isplativiji i logicniji na nekim linijama, pogotovo ako se uzme u obzir Kargo, posebno prema Kini.

Nije pisalo.

Upravu ste sto se tice carga, i za ASL i za BA.

Ne opada cargo opako već je problem u ogromnoj ponudi, previše cargo aviona je na raspolaganju za istu količinu robe. Cargo poslovanje se zasniva na sasvim drugim standardima od prijevoza putnika, čak je i niskotarifna kompanija u kojoj letim na NEO ponudila avione za cargo poslove i radili smo letove za Dubai. Zbog toga veliki broj cargo aviona čeka kao višak, količina carga raste podosta sporije od kapaciteta za prijevoz tog carga.

Ne bi mogle letjeti za Kinu sa 100 putnika, otkud vam ta ideja? Da bi bili profitabilni sa 100 putnika morali bi na svakom letu voziti 30 tona eurokrema ili plazma keksa kao cargo, a to bi za duplo manju cijenu prevezle cargo kompanije koje se time bave. Air Srbija sasvim dobro posluje ovako kao nacionalni prijevoznik, lider u regionu, Marek ih je doveo u red bolje nego itko ikada, čak je uspješniji od Zreleca, najboljeg direktora bilo koje aviokompanije u povijesti naših prostora. Teško da bi AS išta poboljšala s 737 i ATR preradama u cargo verziju, Budimpešta koju spominjete je Cargo hub, to znači centar za distribuciju carga, nema veze s aviokompanijom. Nikola Tesla bi mogao postati alternativni cargo centar, ali to zahtjeva ogromna ulaganja za koja Vinci, očigledno, nema interes.

Ne znam odakle vam ideja da ga poredite sa Zrelecem, neuporedivo. Imovina kompanije u njegovo vreme i danas, nebo i zemlja.

Sada se naplacuje od $4 do $7 po kg, zavisno od vrste tereta. Mislim da je to skoro 100% povecanje u pordjenju sa cenama pre kovida. Znaci oko $550-600 dolara po prosecnoj ceni na
115kg (prosecna tezina jednog putnika sa prtljagom). Ako bi uspeli da ubace koji kg na letovima, sigurno bi im se isplatilo. Koliko kosta jedan putnik?

U pravu ste Alen, nece biti nista od Majamija.

OK, svi kazu da ce 22. aprila biti objavljeno. To znaci da nije vise u fazi pregovora, nego da je ispregovarano sve vec i da su u toku finalne pripreme.

ovo je najlosija kopanija,uzas avioni stari,kasne otkazuju,niko ozbiljan ne leti sa njima,ja sam se prevario jednom za duseldorf i na kraju ga otkazali

Očigledno je preko 4 miliona “neozbiljnih”. Svako ko je leteo više od jednom i sa više od jednom aviokompanijom realno će oceniti AS kao klasičnu evropsku kompaniju, usluga je neki hibridni model i ne odudara od nekog standardnog evropskog legacy-ja (Turkish je jedini u Evropi koji je iznad toga značajno). Preveliko hvaljenje ili prejaka kritika AS usluge mi uglavnom govori da ili neko nema dovoljno iskustva letenja uopšte ili sa njima nego politički komentariše.

Zasto Air Serbia ne leti za Dubai , kad Fly Dubai ima 2 leta dnevno ?

U januaru je AirSerbia otkupila četiri A319 od lezora, tako da ima a ione u svom vlasništvu.

3

Zasto ne verujete?

Ako se nije pisalo, ne mora da znaci da se nije desilo…..

Bio bi red da o tome izveste vlasnike – građane Srbije. Kupovina aviona nije stvar koja se krije.

Mali je licno izjavio da siroktrupci dolaze u julu i septembru.Znaci rekao je ministar finansija
Ne vidim razlog zbog cega nebi tada dosli.Ljudi su i najavili dolazak za sest mjeseci a to je upravo tad.
Srbija treba uspostaviti liniju za Vladivostok umjesto Guangzhouo ,da kompletira ruski prostor.To bi bila turisticka senzacija pogotovo zimi sa najboljim skijalistima.Tu liniju ne drzi niko sem Rusa…

Samo podsetnik da je taj isti ministar rekao i da nije prepisao doktorat, kad ono međutim… Ljudi koji verujete političarima, šta je bre vaš problem?

Luda ideja, skijanje u Vladivostoku. Prvo se vozite 20 sati do Vladivostoka, pa se četiri dana oporavljate jer vas jet leg satre, pa onda uživate u turističkoj senzaciji najboljih skijališta. A to sve imate na par sati vožnje autom od Beograda. Svakakve budalaštine osvanu u komentarima.

Kompanija prilično radi na transfernim putnicima. Danas sam za prijatelja iz Soluna gledao cene karata za Amsterdam. Cena povratne karte iz Beograda je 312 evra a cena povratne karte iz Soluna, preko Beograda je 290 evra za isti termin.
PS. Dva Maratonova Embraera, bez Air Serbijinih oznaka parkirana na Atinskom aerodromu na udaljenoj stajanci.

Cestitke na analizi. Bili ste i vise nego fer u sveobuhvatnom analiziranju rada kompanije.
Moram napomenuti da je uspostavljanje 4 talasa u funkcionisanju ASL saobracaja, jedna od najboljih zaostavstina bivseg partnera, ETIHAD-a.
Sto se tice handlinga, mislim da su sansu za to propustili, i da u trenutnoj konstalaciji “snaga” , to ne bi bio bas pametan potez. Kostalo bi ih mnogo ,vise nego sto ih je kostalo kada su ga imali. Prvenstveno mislim na strucan kadar, koliko onaj za rad toliko i onaj koji bi bio potreban za stalne obuke, rampa bi ih dosta kostala, mislim na tehniku, jer vise nije u sastavu AB , plate koje bi morale biti adekvatne danasnjoj traznji i dr. Ne znam kakav su dogovor napravili sa Menzeisem , ali bih im preporucio da izadju iz sablona nacina rada kao sto je bio u BA, jer kao HUB moraju na tom nivou i da vode saobracaj.
DA, bio bi im potreban jedan hangar, mislim da su i imali mogucnosti za tim, a zasto nisu iskoristili , ne znam. Time bi sebi omogucili vecu sigurnost u redovnosti odvijanja saobracaja. Naravno , sa vecim brojem i bolje placenim mehanicarima.
Ulaganje u stabilnost kompanije. Najveci imperativ. Sto manje kozavisnickog odnosa i vise oslanjanja na svoje snage.

Hoće kao da ove godine stabilizuju operacije i dovedu se u red pre sledeće ekspanzije. Bojim se da to ne ostane samo na lepim rečima i željama i da sledeća godina bude 2023 V.2.0. Letnja sezona je počela a neke stvarne korake na poboljšanju operacija ja ne vidim. Trebalo bi te Embraere uvesti konačno, nove 330-ke, 320-ke, FF program… Eto opet neki dan poispadalo nekoliko ATR-ova. Ajde dobro ima još vremena, novi je hendler to je dobro a sreća pa i konkurencija ove godine u defanzivi, LH i W6. A putnici će na žalost morati još da trpe… Nije sjajno ali bar se vidi da rade i neka agilnost da kažem, nije samo inercija.

Nije dobro pocelo? Pocelo je toliko dobro da ce Air Serbia imati prvi milion putnika par nedelja ranije nego u 2023. Reci cete da to prvi put cujete.

Kada ćete objaviti finansijski izveštaj Air Serbie za 2024. godinu?

Jeste li proverili da nije već objavljen?

Objavljen je jutros.

Profit 40,63 miliona, subvencije 0.

U Martu 15% vise putnika nego isti mesec prošle god

Pa ako je clanak o JU, sta mislite?

Er Srbija naravno

Bravo Alen, hvala na tekstu. Ali neka vi pisete samo protiv Air Serbie i neka ste srbomrzac.

Скоро све се слажем са вама.

– Исти такав инцидент је имао и Флај Дубаи а то није но нејм компанија. Можда нешто збуњује пилоте на аеродрому. Свакако мора да се поради поново на бишеслојности безбедносне архитектуре.
– туристички летови у зимском периоду ка Куби и Азији би били пун погодак. И Мајами гарант. Можда прве године не буде профитабилно али када се стекне навика код путника.
– јако ће имати за једну тако малу компанију занимљив микс летова ка Америци и Азији и по Европи.
– хитно треба да купе авионе који ће им покривати зимски минимум ка Подгорици, Тивту, Бечу, Паризу, Франкфурту и Русији. Остало може комбинација вет и драј лиза.
– сагласно тим капацитетима преузети назад што више хендлинга и одржавања. Ипак се показало да се на странце не може ослонити и да су им кадрови које шаљу у Србију недорасли локалној ситуацији.

Evo da prenesem jos jedan utisak. Putovao sam sa zenomb i detetom od 14 god na liniji Wizz Air Beg Paris Bove. Odlucih i ja da uzmem jeftine karte od 30 evra. Prilikom check in wizz nas razbacao po avionu tj nismo sedeli zajedno. Nisam hteo doplatiti za spajanje porodice. MIslio sam da ce dete biti bar sa jednim roditeljom. Nosili smo samo ranceve. Zena je rekla da joj je bilo ok, sin i ja smo imali isti komentar. Veoma tesno i neugodnoza 2 i po sata sedenja. Ako ranac ide ispod nogu nemate gde staviti noge. Pri tome sedista previse blizu pa kolenima udaram u naslon ispred. Nije moguce spustiti naslon sedista jer nema mesta za to. Da sam doplatio za rucni prtljag kostalo bi me oko 55 eura po putniku. Nisam dobio sendvic, u redu, ali da ne dobijes vodu za ovoliko dug let ? Posto je guzva u avionu dugo se ceka na toalet,pa stjuardese stalno opominju putnike da se vrate na sedista. Iskreno fali jos jedan toalet jer je mnogo ljudi.
Od Bovea do Parisa ide bus. 18 evra za 90 minuta voznje.
Zato sam u povratku uzeo Air Serbia za 90 eura. Osecao sam se kao putnik u avionu,svi smo sedeli zajedno,dobio sam sendvic i vodu i trazio jos jedan seendvic. Dobio ga gratis. Imali smo jedan rucni kofer i tri ranca.Mesta koliko hoces i nisu svi zauzeti.sediste mozes oboriti,toaleti slobodni. Dolazak na aerodrom RERom za 50 minuta i 12 evra.
Kad se sve sabere i oduzme dodjes na istu cenu. Ali se u drugom slucaju vozis avionom. Kao covek!

Preleteli ste pola Evrope za 30 evra, ne vidim mesta za bilo kakvu žalbu. To je srž low cost kompanija. You get what you pay for.

A i ovo sa “mesta koliko hoćeš” je glupost. Ništa Air Serbia nema više mjesta nego Lufthansa, Ryanair ili Wizzair. Zaboravili ste napisati da vlak Gare du Nord – Paris CDG isto košta 13€.

OK, razlika u ceni je 60 eura po karti, za to ste dobili bliži (i komplikovaniji) aerodrom, 250 ml vode i udobnije sedište. Ručni kofer niste dobili u toj ceni. Wizz nije mogao da vam ponudi bliži aerodrom, ali vodu i bolje sedište ste kod njih mogli dokupiti i to svakako košta manje od 60 eura.
Nekome to odgovara, nekome ne. Neka cveta hiljadu cvetova, a vi uberite koji vama odgovara.

Kako to mislite da rucni kofer nije ukljucen u JU cenu?

Nek vi pljujete po Šćuricu i nek on samo piše negativno po Air Serbiju. Nek je on srbomrzac, ustaša i što li već. A što je sa ovim člankom? Što i opet je ustaša i srbomrzac? Jel vam sad neugodno? Niti je ovo prvi članak kojim hvali Air Serbiu, niti ih ima malo. No, čim opravdano kritizira Air Serbiju, odmah svi na zadnje noge. Koja nacija.

Zašto bi kupovali avione, kada ste rekli da je povoljnije uzeti leasing?

https://zamaaero.com/27/03/2024/novosti-iz-regije/air-serbia-dobiva-8-i-9-atr-72-600/#comments

Alen Šćuric
Author
Odgovori osušeni kroasan nije dobar
27.03.2024. 08:55
1. Kad ga iznajmite imate mjesečni trošak, a nemorate se odjednom istovariti sa gomilom para. U načelu se avion u lizingu lezoru isplati u 10 godina, sa 10 godina su na break-evenu, nakon toga su u čistom profitu. To znači da vi zapravo svake godine platite 1/10 vrijednosti aviona.

2. Sve je bitno brže, avion dobite u par mjeseci (ili čak tjedana), kada ga kupite čekate ga godinama.

3. Porezno je bolje po vas.

Over gore ste naveli zašto je bolji leasing.

Koji su razlozi zašto je posle 5 do 7 godina bolja kupovina?

Besplatan biznis savet ako ima ko da procita tamo

Zasto bi citali u OU i JU kad znaju bolje od vas?

Odlicna analiza, svaka cast za tekst.
Mislim da bi vas odeljak o pretvaranju charter linija u redovne trebalo kopirati i okaciti na sve sajtove koji se bave aviosaobracajem, jer predstavlja odlicno kratko obrazlozenje zasto su u 21. veku redovni letovi ka leisure destinacijama mnogo bolji nego charteri…Zato sto postoji jako puno ljudi koji i dalje zive u 70-tim i 80-tim godinama 20. veka, i kojima je turisticka agencija i dalje pojam za bilo kakvo putovanje, pa makar i do Palickog jezera, iako su agencije vec oodavno izgubile taj primat u organizaciji necijeg putovanja.
Jos jedna crtica- sta mislite o Air Serbi-jinim feeding rutama za long haul rute? Mislim da bi se tu moglo napraviti malo vise koordinacije, jer pokretanjem novih linija , koje se evo vec toliko dugo najavljuju, mozda bi paralelno trebalo dodati i par feeding ruta, pogotovu one sa bliskog istoka, sta mislite o tome? Takodje long haul leisure rute, mislim da i tu Air Serbia ima potencijala, jer realno moze da pokupi dovoljno putnika iz okruzenja, ljudi mnogo vise putuju na daleke destinacije, i to i u samostalnoj reziji, a u zadnje vreme imamo u ovom nasem regionu i dosta stranih radnika koji dolaze sa tih leisure destinacija, pogotovu iz Azije- pricam prevashodno o Vijetnamu, juznoj Kini ( regija Kantona i okoline), Sri Lanci, Indiji, pa i Indoneziji..Pogledajte samo broj izdatih viza za Tajland drzavlljanima Srbije i Hrvatske u konzulatima u Zagrebu i Beogradu, pa ce sve biti jasno..Pola tih ljudi i ne koristi agencije za organizaciju putovanja..
Sta mislite da li bi otvaranje nekoliko leisure long haul ruta za Aziju, a tamo odakle i dolaze strani radnici, bilo ucinkovito? Tipa Vijetnam, Indija ili Sri Lanka, ili cak Indonezija..posto znamo stav Mareka o Bankoku, mada drugi aerodromi na Tajlandu nisu upitni, s tim sto odatle nema puno radnika koji rade na ovim nasim prostorima..

Koliko god agencija ima minusa toliko ima i pluseva

Ma nisu. Ali za neka putovanja prosto jesu.

Za air srbijine leasure destinacije agencije su povoljnije jer su karte u jakim terminima preskupe.
Ali svakako najveca prednost agencija u Srbiji je u to sto te kreditiraju i sto mozes da placas na rate i nakon povratka sa putovanja i time rasteretis kucni budzet. Buking i sajt air srbije zahtevaju citav iznos odjednom. Zato recimo ja ako je mala razlika sa odlucim za agenciju jer nam je tako porodicno za nas 4 puno lakse. Da ne govorim o last minute ponudama.

Da, ima u tome istine, ali je to vise primenljivo za neke blize destinacije, tipa Grcke, gde i sam smestaj moze da ispadne jeftiniji ako se uzme preko agencije..Za daleke destinacije uglavnom morate sve uplatiti u 2, max 3 rate, i to do 7-10 dana pred put, nikako posle..Cemu onda uopste placanje na rate, ako sve pare moram isplatiti unapred, pre puta? Mogu isto tako sam sakriti te pare od sebe samog, ako je to razlog, i pokupiti ih neposredno pred put..
U svakom slucaju, kad se sve sabere, do daleke destinacije je ipak prilicno jeftinije putovati u samostalnoj reziji, a karte se uvek prate u kupe na promocijama, logicno, tako da i u peak season moze da se nadje jeftinija cena nego sto bi se dalo agenciji za kartu…
Svakako, agencije ce i dalje imati poklonike, ali zasto se odreci vise od 50% putnika – koji dolaze sa feeding ruta , putnika u samostalnoj reziji i poslovnih putovanja, gastarbajtera takodje, da bi ceo avion dali samo agenciji u vidu chartera..
Nema nikakvog rezona..mozda je nekad imalo, pre 40 godina, kada je ogromna vecina ljudi putovala preko agencija, a tih gastarbajtera sa egzoticnih destinacija nije bilo puno..

Booking.com ima razne opcije placanja…i kaze lepo kada se novac skida sa racuna ili sa placa na licu mesta…ako vlasnik tako odredi…

Za familiju od 4 clana platiti odjednom 3000-4000 eur je za mene licno puno. Uplatimo na sajmu i razvucemo na rate do novembra letovanje. U zabludi ste oko agencija, ja radim u farmaceutskoj kompaniji i sa njih par saradjujemo oko kongresa avio karata team bulidinga itd. Imaju sve vise putnika i sve vise posla. I dalje mi nije jasno kako su im autobuski aranzmani tako jeftini ( avio ne ako uzmem kartu na promociji air srbije onda je samostalno jeftinije). Ali evo za karneval u Veneciji smo od jedne agencije uzeli aranzman sa bus prevozom i 2 noci u lido di jezolu za 99 eur po osobi i bilo je fenomenalno. Solidan bus, vrhunski turisticki vodic. Taj isti hotel na bukingu je bio za nas 2 ukupno 220 eur a kod njih smo platili 200 sa prevozom. Tako da agencije ocigledno u direktnim zakupima su daleko ispod bukinga sa cenom i zato i opstaju.

Kao sto sam i napisao, za neke blize destinacije, tipa Grcke, agencija moze biti jeftinija, jer imaju direktne zakupe smestaja..Eto znaci to ima i u Italiji..Ali za daleke destinacije to ne ide tako..Inace, svakako da busom preko agencoje moze ispasti prilicno jeftinije nego avionom, ali mi ovde pricamo o avio – saobracaju i charterima vs. redovnih linija, a ne o drumskom saobracaju, tako da ste malo promasili temu..
Svuda gde se mora ici avionom, agencija je skuplja, a skuplja je i za ture koje podrazumevaju avionski prevoz..Moze se jeftinije proci samo na bus turama, jer zakupe autobuse na duze, pa karta ispadne jeftinija dosta nego kad bi si kupovali bus kartu, i jeftinije je za par zemalja tipa Grcke, gde imaju direktne zakupe smestaja..
To je to, a za aviokompaniju je Alen lepo objasnio zasto je u ovo doba 21. veka redovna linija mnogo bolja i isplativija od chartera..a i putnicima je naravno bolje

da, za poslovna grupna putovanja firme uglavnom koriste agencije, zbog lakseg opravdavanja sredstava..Ali realno, neka sekretarica bi sve to mogla sama uraditi..
Ali znate kako, kad placa “firma” a ne iz svog dzepa, onda sve bas briga

E pa Montezuma, Alene I svi drugi koji su ukljuceni na ovaj prvi post da vam razbijem iluzije.
Agencije u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH (da ne idem dalje jer je rec o regiji) obaraju recorded iz godine u godinu po broju putnika, prometa, profitu. Nije istina da je sve samostalno jeftinije jer to sto aviokompanija pusti 3 karte po promo jeftinoj ceni ne znaci da su sve ostale po toj ceni. Prednost agencija jeste u tome sto u paketu dobijate jeftinije nego kada samostalno kupujete pojedinacne usluge jer to agencija zakupljuje mnogo ranije I za mnogo novca unapred. Npr individualno nikada necete dobiti u Turskoj bolju cenu nego preko agencije u paketu. Razlog sam vec napisao gore. I naravno velika prednost je kreditiranje I placanje na rate. Sad to sto vi ne idete ne znaci da ste pametniji od drugih (iako mislite da jeste) vec su vam navike takve. I isto tako celiki broj ljudi nema da iskesira odmah 3-5000eu za porodican odmor. A posto vam je booking.com najveci izgovor, raspitahte se kod hoteliers da li ih vole I pod kojim uslovima rade sa njima, kao I da li ste nekada imali potrebe za support od booking.com-a (ako niste onda ste srecnici). Ima naravno jos Ali nema potrebe prisati ako ni ovolih par redova ne skapirate

Vi ste apsulutno rva osoba za koju sam za svojih 20 godina rada h turizmu cuo da je zadovoljan sa “podrskom” booking.com-a!!!! Ali ok ajde da kazemo desava se 😀
Jeftinije jeste za Vas jer imate Genius 2 pretpostavljam. Ali onda se vracam za moj predhodni post. Da li znate pod kojim uslovima hotelijeri rade sa njima? Pogotovo sto imate G2. Svaki hotel kada vidi vasu rezervaciju preko booking.com je prosto odusevljan 😀 Da nemate G2, da li bi vam bilo jeftinije? Pa opet na prethodni post, jednostavno Vase navike I mogucnosti su takve a vise od 90% ljudi ih nema ili jednostavno nema vremena za to, pa zato koriste agencije. Jer cak I kada koristite booking.com nemate uvek jeftiniju opciju u odnosu na agencije

Gospodine, odali ste se da radite u turizmu, za koju agenciju 😉?
Jasno je da vi ovde reklamirate sebe, tj. putovanja preko agencija, ali dosta stvari koje ste napisali nisu tacne..
Prvo, nikad, ali nikad mi put nije ispao jeftiniji preko agencije, nego ako samostalno organizujem..I znate koja je razlika- ono sto potrosim na putu, sve ukupno sa prevozom, smestajem, i svim troskovima tamo, je identicno sumi koju iskesiram agenciji za njenu ponudu..Sve ostale aktivnosti, hrana, pice, ulaznice , lokalne ture- su dodatni novac koji potrosim , ukoliko idem agencijom..
Vec sam vise puta napomenuo, za par zemalja, Grcku, eto mozda i Tursku, i predhodni citalac je napisao, i neke destinacije u Italiji tipa Venecije i okoline, agencije imaju zakupljen smestaj i istina je da moze ispasti jeftinije, ali to je samo i iskljucivo za one destinacije gde ljudi idu na more, na prvu plazu sa sitnom decom i nista ih drugo ne zanima…Sve ostale ponude su preko agencije daleko skuplje, nego kad bi sami organizovali..Pri tome, zar stvarno mislite da 90% ljudi u 21. veku zeli da putuje samo tamo gde im vi odredite…To je prica od pre 30-40 godina, kad nije bilo ni interneta ni tolikog poznavanja jezika..Gospodine, sad je ceo svet umrezen, kao malo vece selo, i nema tu vise nikakvog cimanja koje vi navodite, sa par klikova na kompjuteru napravite vasu licnu turu i otputujete..Ko bi uostalom, vise voleo da putuje tamo gde mu drugi nacrtaju, nego tamo gde sam zeli i odredi…
Navedite mi koje to agencije kreditiraju putnike za daleke destinacije,? Posto smo mi ovde pricali o charterima vs. redovnih aviolinija, izmedju ostalog i za daleke destinacije..Vi agenciji mozete da platite u nekoliko rata, ali ceo iznos mora da bude uplacen pre otpocinjanja putovanja, uglavnom 7 ili 10 dana pre putovanja..ja to ne zovem kreditiranje, nego uzimanje para unapred..Mogu i sam da dam pare nekoj tetki da mi cuva, ako mislim da cu ih potrositi, pa da mi vrati pare pred put…I bolje tako, da tetka moze da obrne moje pare, a ne agencija…Putujem cesto, vise puta godisnje, na neke destinacije u jugoistocnoj Aziji, koje su jako popularne medju turistima, i srecem cesto i nase turiste iz ovog regiona..Uvek ih pitam, dok pricamo, kako su dosli..Vise od pola je samostalno..To se moze i lako proveriti, brojem izdatih viza u konzulatima Tajlanda u regiji npr. i brojem putnika iz svih agencija koje organizuju putovanje tamo..Ili za Vijetnam takodje..Da ne pricamo koliko se jeftiniji smestaj i aviokarta moze naci za Mauricijus ili Maldive i daleko jeftinije proci nego preko agencije..O Juznoj i Centralnoj Americi da i ne pricam, tu vas put u samostalnoj reziji ispadne duplo jeftiniji..Svakog meseca sam u Spaniji i Italiji, i tamo srecem stalno nase turiste..Mislim da 80% ljudi tamo dolazi samostalno bez agencije, jer tek sporadicno cujem da je neko stigao agencijom..Ljudi uglavnom idu na produzeni vikend, city tour, ili eventualno 7 dana gde obidju 2 -3 mesta..Cak i one poznate babe putnice koje su ranije svako malo putovale sa agencijama po egzoticnim destinacijama, sad imaju svoje kružoke i sve samostalno organizuju, jer su shvatile da im je mnogo jeftinije i zanimljivije da same prave svoje ture..
Jednostavno, svet je postao umrezen, agencije su vrsta u izumiranju, sve manje ljudi ih koristi i to je to..
Vama su ostali uglavnom jos oni sto idu Grcka Turska na more svake godine, jedna plaza smestaj i to je to…

Bravo Montezuma svaka cast na trudu da nametnete svoje misljenje i izbor!!! Svako ima pravo da bira sta mu je bolje i za svoj novac i to pozdravljam. Agencijama gde su ljudi u fazonu ja pa ja u opet ja iskreno nisu ni potrebni iz xy razloga.
Ja ne reklamiram niti krijem sta radim, ako ste citali komentare ranije mogli ste da vidite. Nikada nisam napisao gde radim. Inace postoji nesto sto se zove istrazivanje trzista pa se na osnovu ponude I traznje bazira ponuda. Tako da ako 90% ljudi zeli da ide npr na Krf bazirace se ponuda a vi ostali 10% ste u tom slucaju nebitni. Ima masa ljudi koji tako sami na par klikova sve hoce sami pa posle kuknjava i pomagaj, a ima i takodje ljudi koji dosta rade pa jednostavno nemaju vremena. Ali svakako nisam dosao ovde da vas ucim AH poslovanju niti ubedjujem. Danas svi rade sve tako da za sve ima mesta… pa cak I za vas koji ne volite agencije
Alene, nemaju svi G2 ili G3 tako da nije svima jeftinije. Inace ako ste G3, super za vas, ali vas hoteli ne zele da vide 😀 jer su na vama I booking.comu u debelom minusu. Ali opet to nije do vas jer ste u isto vreme pozeljni I nepozeljni kao klijent.
Obrni okreni ima mesta za sve nas I vas 😀

Ja sam mislio isto kao i vi petnaestak godina dok na nagovor kolege nisam zamolio za ponudu agenciju u Bg-u koja radi privatna putovanja preko nekog velikog Nemackog operatora. Dobio sam tri godine zaredom ponude za dalje tropske destinacije koje su bile preko 30-35% bolje od onog sto sam dobijao na bookingu. Cak su mi dva puta izbacili i cene karata suludo bolje od ostalih jer su imali neke posebne promocije od Turkish-a koje niko drugi nije imao. Svasta je moguce i sve treba istrazivati i proveriti. Posle korone sam jednom putovao i takodje je bilo jeftinije od bookinga ali ne toliko dramaticno, tipa 15-20%.

Malo me zacudio vas komentar..Nisam ovde da bi nametao svoje misljenje, nego samo iznosim svoje misljenje…posto mi je posao bio usko vezan sa turizmom nekoliko desetleca, a i evo putujem preko 40 godina konstantno, to mi je ljubav i hobi kao sto su nekima cigare ili kola, mislio sam da mogu da ispratim te tokove razvoja turizma, i nacina kako ljudi putuju..Agencije niti volim niti ne volim, nisu moj “cup of tea” ali nista vise od toga..samo iskustveno zakljucujem da su se potrebe ljudi promenile, i okolnosti kako upraznjavaju putovanja..A sto se tice istrazivanja trzista na nacin na koji ste ga opisali, da li ste se zapitali kako uopste nesto postane popularno a nesto ne? Mislim da su tu malo vece pare u pitanju, tj. da je marketing glavni motor..Kako bi onda drugacije objasnili da je Dubai i UAE jedna od glavnih turistickih destinacija, a pogotovu ljudima sa ovih prostora?..Ili Kostarika , u sred onih drugih prelepih i zanimljivih zemalja? Samo cisti marketing, nista vise…ljudi kad odu na odmor u Dubai npr. , pa se vrate kuci, i pitate ih da li bi ponovo isli tamo na odmor, sta mislite sta je njihov odgovor, a da su bili bar jos negde drugo na odmoru u zivotu?

Поштовање, господине Шћуриц! Верујем Вам. Хвала Вам што нама, заинтересованим лаицима, приближавате цивилно ваздухопловство.

У недељу З1. марта у Цирих из Београда је летео А330, Тесла. Неко мој је био на том лету. Изненађен.

To je bio pilotski trenažni let. Za obuku pilota na A330 kompaniji je jeftinije da odradi neki kraći evropski let. Najčešće je išla Moskva ali išle su i druge destinacije.

Odlična i pre svega OBJEKTIVNA a aliza. Iako Vas često kritikujem u komentarima Alene, sve pohvale za ovaj članak.

Bravo za analizu. Skidam kapu.

Zašto AIR Serbia Mostar obavlja sa A319. Zar to nije malo prevelik avion za tu liniju?

Pa cak je i e 190 velik za tu liniju

Da bi ATRom leteli za Mostar potrebne su dodatne obuke posade što im se ne isplati u ovom trenutku. Mostar ima vrlo specifičan i komplikovan prilaz, otuda A319 dok ne stignu Embraeri…

Prvih nekoliko letova je sa A319. Prvo radi promocije, govorilo se i da će Vučić ići na promotivni let. Ujedno u Mostaru je sajam privrede od 16 pa bi trebalo da bude veće opterećenje.

Već je sledeći sa e190 možete provjeriti

A zasto je onda E190 u redu letenja od 15.4. ako ne dolazi?

Pa vi eto pogledajte na sajtu JU i videcete da je E190 u redu letenja.

Evo dokaz da jeste: https://ibb.co/zRBrLzL

Zasto Foglaru verujete apriori? Pritom Foglar nije okacio sliku kao dokaz, dok evo ja jesam. Sta cemo sad?

Pa i u Amadeusu je naveden E190, Foglar sam potvrdio!

Nikada nije ni bio naveden za sve dane, vec samo do kraja aprila meseca.

Pa sto onda Vi ne koristite Amadeus, a ne sajtove kompanija?

Molim vas da ne sirite dezinformacije. Bugarin E90 stize sredinom aprila dok u julu stizu dva E95 koja ce nositi srpske registracije. To su cinjenice koje nazalost ne mozete vise proveriti sa JU menadzmentom.

JU je iz Amadeusa izbacila sve letove sa 190/195 i na sve stavila A319… Dakle nista od 190/195.

Nevjerojatno: kada sam jutros pisao, bili su sve 319, sada ide ovako:
1 JU 634 15 BEG 2 OMO 1335 1425 0 19APR24 22APR24 E90 0:50
2 JU 634 1 BEG 2 OMO 1530 1620 0 15APR24 15APR24 319 0:50

ali ako mu daš kao datum oko 10.06. onda dolazi samo 319:

1 JU 634 157 BEG 2 OMO 1335 1425 0 03MAY24 25OCT24 319 0:50

Ovdje se više ne zna tko pije a tko plaća…

Eto, dakle E190 zaista jeste u redu letenja.

Neke dane jeste postavljen A319 ali to je ili problem taj dan sa e190 ili možda tražnja. Treba gledati datume da se ne poklapaju sa nekim događajima. Kolega mi reče da nije bilo mjesta san dva prije skokova sa starog mosta.
Za Pariz će ići a332 za vreme olimpijade

Slazem se da se ne zna ko pije , a ko placa, ali za ovo se odavno zna:
JU 350 Y 15APR 1 BEGFRA HK1 0620 2 0705 0905 E90 E 0 S
*1A PLANNED FLIGHT INFO* JU 350 12 MO 15APR24
APT ARR DY DEP DY CLASS/MEAL EQP GRND EFT TTL
BEG 0705 MO JCDWI/M YB/S E90 2:00
HKMQLVUETPR/S
OZN/S
FRA 0905 MO 2:00

COMMENTS-
1.BEG FRA – DEPARTS TERMINAL 2
2.BEG FRA – ARRIVES TERMINAL 2
3.BEG FRA – ET/ ELECTRONIC TKT CANDIDATE
4.BEG FRA – CO2/PAX* 113.94 KG ECO, 113.94 KG PRE
(*):SOURCE:ICAO CARBON EMISSIONS CALCULATOR

CONFIGURATION-
E90 Y 100

Ne lazite!

Mostar 19.4. ide sa E190

Ne trčite pred rudu, isto tako ste se ponadali da od Embraera nema ništa pa ste ih ipak videli u Amadeusu. Dakle?

Ono što se po pilotskim krugovima priča je da u AS pokušavaju napraviti tim za E190/195. TRI/TRE kapetani, piloti sa upisanim tipom, objavljeni razgovori i sa pilotima koji su imali upisan EMB. Završava se testiranje pilota koji bi išli na školovanje za sva tri tipa… Znači nekih dešavanja ima ali ne znam koliko je vremenski moguće da se sve to realizuje do početka letnje sezone. Sve deluje na dugom štapu. Ono pto je za sad sigurno je da gledaju da iškoluju što više svojih ljudi da bi što manje zavisili od drugih.

Da, tu ste u pravu. Letnja sezona je krenula, možda uspeju da spreme par posada za pik sezone. Mada, s ove distance jako kasne.

@anon 14.51 i svi ostali nevjerni Tome: dakle kao prvo ja se nisam “ponadao” da avioni neće doći. Ja mogu samo ono prenijeti što je navedeno u Amadeusu (@anon 15.20: imate Screenshot Amadeusa gdje je sve vidljivo, za mene je Amadeus daleko pouzdaniji nego jedna stranica bilo koje kompanije – pa zaboga cijeli sustav rezervacija ide preko njega). Kao drugo: osobno mi je svejedno čime će letjeti. Što se mene osobno tiče, mogu i sa 332 za OMO. Meni ni iz džepa ni u džep. Ali ono što je meni malo čudno: ovdje neki tvrde da su ti avioni sigurni a čak niti u EX-YU nema nikakvih podataka o tome. Da su ti avioni sigurni, već bi se oni raskokodskali o tome… Stoga: ja vjerujem tek kad vidim. A ako to nekome ne paše, molim lijepo. Ali da je čudno da JU stalno daje drugačije podatke u AMA, jest…

Predlažem da ih pustite malo na miru. Imali su ozbiljan incident pre malo više od mesec dana, a sad se bavimo svakodnevnim proverama šta su ubacili u Amadeus. Aman, leteće čime budu imali da lete. Ako bude moralo ićiće A319, ako ne bude moralo znači da su završili novi posao sa Embraerima. Cenim da bi slično uradila bilo koja kompanija. Svakako ćemo znati sve kako se sezona bude odmotavala, a već je i krenula, dakle u pitanju su nedelje ili mesec dana… Premnogo se nagađa ovde, bez potrebe.

Nece sa A319.

Trenutno se ubacuje šta se ima samo da se ne otkazuje. Tako je A319 leteo Tiranu sa 23 putnika. Kada stignu svi ATR-ovi i ako se sredi situacija sa Embraerima i to će se srediti. Inače kada mora da se otkazuje prve žrtve su uvek Budimpešta i Zagreb.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!