zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO-OTKAZIVANJA: Ryanair se povlaći iz Tuzle

Ryanair otkazuje letove iz Tuzle za Stockholm od 31.5. (letio je 2 puta tjedno), za Beč od 30.5. (letio je 3 puta tjedno) i za Memmingen do 30.5. (iako su još danas popodne imali jedan tjedni let za Memmingen). Istim se Ryanair povlači iz Tuzle nakon samo pola godine operiranja. Evidentno je Wizz Air ovdje izvojevao pobjedu. Jako loše i za aerodrom i za putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

157 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

stalno kašnjenja, otkazivanja, jedino rešenje za otkazan.let tražiti svoje pravo za maltretiranje

Eventualni problem oko Ryanairovih neplaćenih faktura za putnike prevezene sa tuzlanskog aerodroma, prelit će se i na banjalučki aerodrom jer Direkcija neće dati odobrenje ni za letove iz Banja Luke. 
Sta ako Ryanair-u bude zabranjeno da leti i iz BNX
Kako ce se to odraziti na BNX g.Alene?

Nadam se da nece doci do ovog 3 scenarija

Samo sto se iz Tuzle povlaci a iz Banja Luke ne..to je sumnjivo..prije ce biti da nema dovoljno putnika izTuzle

Da povlaci se iz Tuzle ali mu moze biti zabranjeno da leti i iz Banja Luke

Da moze tako pise

Mozda nastavi letiti iz Tuzle
Nova BH objavila da je dogovoren sastanak izmedju Ryanaira i MAT za sledecu sedmicu
Ryanair da zeli ukinuti ne bi ni dolazio nit zakazivao bilo kakav sastanak..

U Tuzli se na odvojenom salteru placa taksa od 2KM za Ryanair-ov let, obavezna za sve putnike. Zna li neko o cemu se radi?

Da, za sve letove. Izguglao sam informaciju. Taksa je navodno uvedena 30.08.2020. TUZLA – Međunarodni aerodrom u Tuzli susreće se sa finansijskim problemima zbog smanjenog obima poslovanja u vrijeme pandemije koronavirsa te je menadžment morao krenuti sa određenim rezovima. Radnicima je nadolazeća plaća smanjena za 20 posto, poništen je konkurs za prijem novih zaposlenika, a putnicima se uvode takse.

Nije mi poznato, zaista. To mi je bio prvi let iz Tuzle. Pitam iz razloga sto nikada prije na drugim aerodromima, pored kupljene karte, nisam morao placati odvojenu taksu.

Iz AIP BIH

1.3.1 BOSNIA AND HERZEGOVINA DIRECTORATE OF CIVIL AVIATION (BHDCA) CHARGES
According to the Bosnia and Herzegovina Directorate of Civil Aviation Decision on the Amount of Charges to be paid by Aircraft Operators per transported departing Passenger and per Ton of Goods/Cargo transported from Airports in Bosnia and Herzegovina, published in “BIH Official Gazette” No 4/17, Aircraft Operators shall pay to BHDCA charge of:
per transported passenger departing from Bosnia and Herzegovina airports in the amount of:
1 BAM in 2017;
2 BAM as of 1/1/2018; and
3 BAM as of 1/1/2019.
per ton of transported good/cargo on scheduled and charter flights departing from airports in Bosnia and Herzegovina in the amount of:
20 BAM in 2017;
30 BAM as of 1/1/2018; and
40 BAM as of 1/1/2019.

》》SAOPŠTENJE BHDCA ZA TAKSU《《

Povodom natpisa u medijima da avio-kompanija RyanAir obustavlja operacije sa Aerodroma Tuzla zbog naknade od tri konvertibilne marke po putniku u odlasku sa aerodroma u BiH, a radi blagovremenog, tačnog i objektivnog informiranja javnosti, navodimo sljedeće:

Na osnovu člana 13. stav (1) tač. c) i d) i člana 13. stav (3) Zakona o zrakoplovstvu BiH, Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine je 2017. godine, a na osnovu saglasnosti Vijeća ministara BiH, donijela Odluku o visini naknade koju plaćaju operatori zrakoplova po prevezenom putniku u odlasku i visini naknade koju plaćaju operatori zrakoplova po toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj 4/17) kojom se obavezuju operatori zrakoplova koji obavljaju operacije sa aerodroma u BiH da plaćaju naknadu po prevezenom putniku i robi u odlasku sa aerodroma. O stupanju na snagu navedene odluke, putem međunarodnih zrakoplovnih publikacija (AIP), upoznati su svi zrakoplovni subjekti koji prometuju u i iz BiH.

Navedenom odlukom propisano je da aerodromski operatori u BiH Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH dostavljaju mjesečne izvještaje o prevezenim putnicima, odnosno teretu, po svakom pojedinačnom operatoru zrakoplova u redovnom zračnom prijevozu, te da na osnovu tih izvještaja, Direkcija vrši faturisanje prema avio-kompanijama. Takođe, za operatore zrakoplova za povremeni zračni prijevoz (čarter), aerodromski operatori naplaćuju predmetnu naknadu za Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH odmah nakon slijetanja ili neposredno prije polijetanja zrakoplova.

Ističemo da je, u periodu od stupanja na snagu pomenute odluke, samo Aerodrom Sarajevo uredno i blagovremeno dostavljao izvještaje na osnovu kojih je Direkcija avio-komanijama slala fakture. Aerodromi u Tuzli, Mostaru i Banjaluci te izvještaje nisu dostavljali, zbog čega je Direkcija bila primorana pokrenuti sudske sporove protiv ovih aerodroma za nadoknadu štete koju je pretrpjela. Zbog navedenog, a nakon pravosnažnih sudskih presuda, svi građani Bosne i Hercegovine platiće nadoknadu štete iz budžeta.

Da je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH u pravu pokazuje i činjenica da su nakon što su pokrenuti sudski sporovi, i drugi aerodromi, uz sarajevski, počeli dostavljati izvještaje o prevezenim putnicima. Napominjemo da navedenu naknadu u svom zakonodavstvu imaju sve zemlje u regiji, kao i zemlje EU i sve avio-kompanije uredno plaćaju te naknade. Takođe, iznos naknade koji je propisala Direkcija je među najnižim u državama regiona i EU.

Na osnovu člana 23. Pravilnika o odobravanju letova propisano je da avio-kompanije moraju izmiriti eventualne finasijske obaveze prema Direkciji prije nego što podnesu zahtjev za odobravanje letova, te kompanija koja ne izmiri svoje obaveze prema Direkciji neće dobiti odobrenje bez obzira sa kojeg aerodroma u BiH izvodi operacije.

I BNX isto na listi 😉

Kako i pa Ryanair ako ne plati nece letiti ni u BNX Alene a to nije dobro

Na osnovu člana 23. Pravilnika o odobravanju letova propisano je da avio-kompanije moraju izmiriti eventualne finasijske obaveze prema Direkciji prije nego što podnesu zahtjev za odobravanje letova, te kompanija koja ne izmiri svoje obaveze prema Direkciji neće dobiti odobrenje bez obzira sa kojeg aerodroma u BiH izvodi operacije.

Izjava BHDCA .

Treba ukinuti tu naknadu. Direkcija ima milione na racunu za zgradu koju treba da kupe ali nikako. Direkcija ubire i dio sredstava od preleta koje dobija od BHANSA. Direkcija je trenutno budzetska organizacija i treba da postane samoodrziva agencija. I sa novcem od preleta imace dovoljno sredstava da samostalno funcionise. Tako da je ovaj namet suvisan. Namet je ostao u starom zakonu. Zalosno je da se trazi 3km jer je u mnogim drzavama ta naknada i manja npr u Srbiji 97eurocenti u BiH 1,5e.
Obzirom da je populacija u BiH 3 miliona sto je npr Beograd sa okolicom i avijacija je nerazvijena, ovaj namet je totalno suvisan ma sto god mislio o aviokompanijama.

Direkcija ta treba da se ukine i vrati na entitetskih nivo

Statistika vecerasnjih letova JU:

BEG – BLQ: 62/72 = 86,1%
BEG – PRG: 68/72 = 94,4%
BEG – VIE: 70/72 = 97,2%
BEG – ZAG: 72/72 = 100%
BEG – TGD: 72/72 = 100%, oba leta u subotu i oba u nedelju 100% LF
BEG – SVO: 138/138 = 100%
BEG – LCA: 133/140 = 95%

Od ovih podataka samo je SVO tacno. BLQ ima 4 vise, ostali po par putnika manje, negde 2 a negde malo vise poput LCA. Verovatno se nisu pojavili na letu.

Na primer jer ZAG kasni skoro 4h u dolasku i svi transferi sa tog leta su automatski skinuti sa letova za koje su bili cekirani, pa se broj putnika za nijansu smanjio.

Eto, znaci BLQ je sinoc imala 91,7% LF. Lepo.

A ako je let rasprodat, sto se moze videti na sajtu, da li je i to nepouzdana informacija?

Nego sta znaci kada karata za odredjeni let vise nema u prodaji?

Povlaci se privremeno, tj. privremeno mu je zabranjeno dalje letenje.

Nije dobro ni za BNX jer RYANAIR je na crnoj listi sad je MAT sutra ce morat isto ovako u BNX da plati jer ako ne plati bit ce istjeran jer je ponavljam na CRNOJ LISTI…

Nece bankrotirati nego ce mu biti zabranjeno da leti sa bilo kojeg aerodroma u BiH.

Dajte Alene ne zezajte se to ce upropastiti BNX jer je Ryanair kod njih glavni

Pogodite to Ryanair strašno

Baš se Ryanair nasikirao zbog velikog BH tržišta

✈️ Ryanair (privremeno) ukida sve letove iz Tuzle❗

Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, saznaje Klix.ba.

Naime, aviokompanija Ryanair privremeno je obustavila prodaju karata za tri destinacije ka kojima saobraća sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a prema trenutno dostupnim informacijama, letovi prema Beču, Memmingenu i štokholmskom aerodromu Arlanda odvijat će se do juna ove godine.

Prema nezvaničnim informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, razlog leži u plaćanju sporne takse u iznosu od tri konvertibilne marke po putniku koju Ryanair treba uplaćivati Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Naime, Klix.ba nezvanično saznaje da je protekle sedmice održan sastanak u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH na kojem je rečeno da Ryanair mora izmiriti dugovanja prema BHDCA-u za dosad realizirane letove iz Tuzle, a koja se ogledaju u taksi od tri marke po svakom putniku, odnosno prodatoj karti.

Tokom sastanka je dogovoreno da je rok za isplatu dugovanja mjesec dana, u suprotnom će se ova aviokompanija naći na crnoj listi, odnosno neće joj biti omogućeno saobraćanje sa tuzlanskog aerodroma.

Dok se novonastali problem ne riješi, Ryanairu je, nezvanično saznajemo, onemogućena dalja prodaja karata. Naš izvor navodi da će nakon isplate dugovanja, Ryanair dobiti dozvolu za realizaciju letova iz Tuzle.

Zanimljivo je da se uplata takse po putniku odnosi samo na letove koji se realiziraju iz Tuzle, ali ne i iz Banje Luke, na čijem aerodromu Ryanair također ima uspostavljeno saobraćanje. Upravo zbog toga je za ovu aviokompaniju sporno plaćanje takse, za koju, kako nam je rečeno, ranije nisu znali.

Za razliku od Tuzle, karte za letove iz Banje Luke i dalje je moguće kupiti za linije koje postoje do kraja oktobra ove godine.

Iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli za Klix.ba je potvrđeno da od aviokompanije Ryanair nisu dobili zvaničnu odluku o eventualnom prekidu linija.

Inače, saradnja sa tuzlanskim aerodromom i Ryanairom zvanično je uspostavljena 1. novembra prošle godine, sa letovima ka tri destinacije. Ova saradnja doprinijela je dodatnom razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla koji uz ovu aviokompaniju također radi i sa Wizz Airom.

Evo razloga svi su odma poletili da kazu kako je do MAT…

Znaci da Ryanair nece ni tih 1.5€ da plati od prodate karte… uskoro ce biti ako se Ryanair ne uplati nece biti nista od letova…

Ko zna sta Ryanair radi na drugim aerodromima…

Ja ne znam. Valjda isto mora platiti na BNX?

Direkciju treba ukinuti

I sasvim slucajno se to poklapa sa datumom kada “neka” kompanija treba da otvori bazu na SJJ…

Pa receno je da ce baza biti otvorena u maju ili junu, zar ne?

Pa evo april je poceo, a od baze nista jos. Maj ce vrlo uskoro, ako planiraju tad, kad ce karte u prodaju? Nebitno ko planira, ozbiljno se kasni ako zele da krenu u maju.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ryanair-obustavlja-letove-iz-tuzle-sporna-taksa-koju-moraju-placati/230331063

Gospodine Alene, kakva je to taksa koju Ryanair mora plaćati za obavljanje letova u Tuzli, a za Banja Luku ne? Sad odjednom dolazi na naplatu, umjesto da se na početku to reguliralo..

Ipak nije do WIZZ i MAT nego ima nesto izmedju
Ako plate dug valjda nastave sa letovima

Tu taksu placa Wizz zasto ne bi Ryanair

I na let sa wizz air plaćaju se takse od 2 KM. Na Sarajevskom aerodromu toga nema uopšte. Ali da bar iskoriste te pare od taksi i naprave pristojnu cestu od Živinica do aerodroma. Ono sada što imaju, nazovimo nekim putem je sramotno.

Svaka vazduhoplovna vlast naplacuje taksu po odlazecem putniku i ona u BiH iznosi 1.54EU.Tako da je ova vijest po meni nonsens.Svi je moraju platiti,niko nije izuzet.Tacno da jeste ta taksa jako skupa za razliku od regiona.Srpski direktorat naplacuje 0.98EU po odlazecem putniku.

Iz BHDCA kazu da je to najniza cijena takse u EU..U BNX ne placaju taksu avioni lete i dalje u TZL ne placaju taksu linije otkazane NIGDJE VEZE

To ne važi za Srpsku. Ne treba plaćati taksu na BNX

Loše je baš jer nema konkurenciju Wizz ali šta sada

Kada možemo očekivati stabilizaciju u bosanskoj avijaciji? Toliko je dinamično, baze i linije se otvaraju i zatvaraju preko noći kao da je u pitanju London. Suviše aerodroma na malom tržištu, isti modeli subvencija, iste kompanije sa kojima pregovaraju… Ne vidim puno smisla u svemu tome, rast na tržištu je posledica društvenih kretanja (emigracija, arapski turizam, određeni rast standarda…), a ne nekog angažmana avio industrije. Nema sistema, stihijski se radi, dognam-prodam, ubacim Rajana, pregovaram sa Wizzom, izbacim Rajana, izbacim Wizza, ubacim opet Rajana, smenim jednog drugog petog, dovedem svog, i tako u krug.

Ne postoji bosanska avijacija. Avijacija BiH jedino ili Srpska i federalna

Avijacija BiH nije isto kao bosanska avijacija??? Svašta Bože

Pa država se zove Bosna i Hercegovina. Ne Bosna.

OT – statistika nocasnih letova JU:

BEG – TIA: 64/70 = 91,4%
BEG – OTP: 56/72 = 77,8%
BEG – IST: 111/142 = 78,2%
BEG – SKP: 62/72 = 86,1%
BEG – ATH: 135/140 = 96,4%

Moracete da verujete na rec, dokaz ne mozete dobiti.

Eto ipak mozete i Vi da pogledate check-in mape i vidite da govorim istinu. Moj izvor su check-in mape. One su javno dostupne svima na sajtu kompanije.

Očigledno da se Ryan air povlači sa aerodroma Živinice ,nakon što su mediji objavili da MAT uopće nema upotrebnu dozvolu i da su zgradu terminala napravili na tuđoj zemlji.Takođe ni dozvolu za rad ne posjeduju što je ustanovio ured za reviziju FBiH.Logike nema da jedna aviokompanija koja besplatno slijeće na MAT ,ostavlja takve privilegije.

[…] Kompanija Ryanair se povlači iz Tuzle nakon pola godine, navodi regionalni avio-portal Zamaaero. […]

[…] Kompanija Ryanair se povlači iz Tuzle nakon pola godine, navodi regionalni avio-portal Zamaaero. […]

Steta, a bas sa njima letim za TZL u subotu…

Zamislite da aviokompanija ukine letove sa aerodroma na kojem ne plaća niti jedan cent takse,Letovi za Beč iz Tuzle sa Ryanair su bili puniji nego sa Wizz i jeftiniji.Još jedan dokaz da aerodrom u Živinicama ne ispunjava niti tehničke ,a o drugim standardima da ne govorim.

A i linije koje su imali sve upitne Stokholm su imali wiz već imao to mislim trebali su neke gdje nema wiz.
Malo ako se razumijes otvorio bi liniju koja nema konkurenciju

Da ali danas pišu kao da je rayan bio dužan pa zato im ukinuli

[…] Kompanija Ryanair se povlači iz Tuzle nakon pola godine, navodi regionalni avio-portal Zamaaero. […]

Koji link? Gde je ovde link?

Mozete li mi pomoci, kako da kliknem na taj link? U komentaru nema linka.

Sve ukazuje da ce Ryanair u Sarajevo,jer od svih mogucih Avioprevoznika oni jedino nocu lete.

Bome Ryan slabo leti noću.. do 1 završava uglavnom sve letove, dok wizz ima nekoliko sa/za istočne zemlje

Adi

Па да сам управа загребачког аеродрома ја бих ово са опрезом пратио. Они су се удружили са овим крајње суровим и непредвидивим играчем. Рајанер постаје истински доминантан у Загребу посебно сада када OU тоне све дубље и дубље. Постајати све зависнији од Рајанера може бити мач са две оштрице а та оштрица ће постати све оштрија уколико Рајанер добије тендер за покретање ових субвенционисаних и комерцијално неисплативих линија.

Све у свему, ово су истински добре вести за околне аеродроме са којима конкурише Тузла а посебно Београд. Део Босне и Хрватске који лете из Тузле и Београда сада имају још лакши избор – Тесла all the way.

Па одлазак Рајанера из Тузле је добра вест за околне аеродроме. Добро, за све сем Осијека који се истински мучи већ деценијама.
Али одлазак Рајанера из Тузле је пре свега добра вест за Бања Луку и Београд а до одређене мере и за Боснусарај.

Nema to veze jer Wizz leti na istim tim linijama

Tko zna mozda MAT ima neki deal sa WIZZ pa su zato otjerali RYANAIR
Jednostavno Wizz je glavni u TZL i neda nikome pric radi sta hoce

Fino je W6 odigrao. Kratko vreme bio FR i to znaci da sigurno nece vise doci u Tuzlu posle ovoga. Tako da W6 zna da Tuzli ostaju samo oni i da Tuzla mora svaku ucenu da ispuni inace odose i oni.

Sta je Tuzla mogla ucinit da sprijeci ovo?

Ryanair nije jos nista rekao povodom ovog koji supci

A što bi trebali govoriti konkretno?

Zašto bi išfa rekli? Otkazali su tri linije u malom gradiću.

Točno to. Nebi da su se oni dužni nekome pravdati, kao da zatvaraju Stansted bazu a ne par linija na mikro aerodromu u Tuzli.

Vidite kako nekada prisan odnos sa direktorima aerodroma i poznavanje povjerljivih informacija mogu stetiti. Nijednom u tekstu niste spomenuli aerodrom Sarajevo i uticaj ovog povlacenja na njega. Zasto?

Znate li da jedan LCC uskoro otvara bazu u Sarajevu? Dobar novinar bi pokusao da istrazi i nadje korelaciju izmedju ovog povlacenja Ryanaira iz Tuzle i nove LCC baze u Sarajevu.

Да стварно се ту завршава.

Da li objektivno moguce da se Ryan povlaci iz Tuzle da bi fokus prebacio na Sarajevo? Eto da ne bude da spekuliramo na vec poznati fazon, ajmo reci, da li je cesta pojava da se LCC povuce s jednog aerodroma u blizini drugog da bi se fokus prebacio tamo?

Ryanair nije imao bazu u Tuzli i imao samo tri linije. Za Ryanair je to ništa. Nema to veze sa eventualnim otvaranjem baze na SJJ

Zanimljivo. Alene, da li je ovo prvi put da se Ryan povlači ovako brzo sa nekog aerodroma? Šta mislite kakav uticaj će ova situacija imati na BNX i Ryanove operacije sa istog u smislu određenih povećanja frekvencija te dodavanja novih linija? Pozdrav za Vas

Pre par godina Ryanair se vrlo brzo povukao iz Maribora.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!