zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Airbus otkupljuje slotove radi Uniteda

Nije prošlo ni dva dana od kada je United izjavio da traži alternativu za B737-10, a Airbus je krenuo pregovarati sa naručiocima da otkupi slotove za proizvodnju A321neo kako bi mogao udovoljiti Unitedu ako se isti odluči na Airbus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

ЕрБас врши притисак на приходе Боинга…

Можда циља да постане сувласник Бпонха.

У садашњим условима када Кинези продиру у све индустрије и оживљавања уједињене руске авиоиндустрије, обједињавање авиоиндустрије на Западу има логике.

Питање политичке воље више него економије.

Европа је тренутно водећа само у авиоиндустрији, можда је смишљено да им се да нешто заузврат.

Moment kad neka Američka vlast proda Boing bilo kome je momenat kad oni propadnu. Zanimljivo je koliko Boing ima uticaja u Washington’u i koliko se gleda na njega kao na zadnje lice američke industrije.

A što se tiče Rusa i Kineza. Kad budu sustigli Evropu suočiće se sa cenom razvoja novih tehnologija. Nešto što Kineska ekonomija nije do sakoro morala a Ruska nije skoro radila.

Бомбардир је ЕрБасов уместо да га је купио Боинг.

Фабрика која прави трупове за 737 Макс прави и делове за крила за ЕрБас.

Боингова инспекција је лоша:
https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/spirit-aero-made-blowout-part-boeing-has-key-role-sources-2024-01-07/

ЕрБас прави авионе у Алабами.

Трамп је већ имао два сукоба са Боингом – 737макс и ЕрФорс 1.

Амери потапају европску индустрију аутомобила (Дизелгејт и електрична возила Тесла и Кинези), а и хемијску која веома зависи од цене гаса. Политика зна да су споразуми неопходни. Војни део Боинга је недирнут (ко зна…) и никада неће бити део било каквог споразума.

Nije ovo Airbus uradio bez razgovora sa United-om. Ovo jasno ukazuje da je United ozbiljan u nameri da odustane od B737-10 i da ga zameni sa A321neo.

Ne mora, ali kao sto je covjek rekao, nije to bez razloga, ocito je da ako im airbus nadje dovoljno slotova, united bi vrlo vjerovatno presau u njihov tabor

Bas tako.

Naravno, pritisak je, ali i planiranje backup opcije.

Mislim da United svakako nema želju da prelazi na Airbus. Međutim, Boeing evidentno ima probleme sa finalnom kontrolom i kvalitetom i nešto se ne vidi da su pristupili tom problemu sistematski. Štaviše, FAA je pre 5 dana blokirala planove Boeing-a da proširi proizvodnju MAX-a. Sve to kad se uzme u obzir, evidentno je da će Boeing imati problema sa isporukama u sledećih X godina, makar nemali nikakve nove incidente i da odmah krenu da rešavaju postojeće. Sa te strane, United koji već ima u floti nešto malo A319, A320 i A321neo, ima rezona da razmišlja o tome kako će da se razvija u godinama koje dolaze. Tako da, sa jedne strane, ovo je sigurno pritisak na Boeing za dodatne ustupke, ali sam siguran da ako procene da Boeing neće moći da ispuni svoje obaveze, da će uzeti bez mnogo razmišljanja avione od Airbus-a. Jedna stvar je da vam Boeing plaća kompenzacije zbog kašnjenja, druga stvar je da krenete da gubite tržište zbog potencijalno hroničnog nedostatka aviona.

United je bio sprema za vreme Bombardiera da uzme veliku narudzbu C series 300 aviona, i onda je Boeing uleteo sa MAX-om i drzava sa duty taksama. Da je plan ostao oni bi imali mix flote sto sada nije slucaj.
Vrlo verovatno ce United ipak uzeti A321, cisto da smanji rizik, jer su se dobro opekli sa zadnjim incidentom

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!