zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Koje su posljedice kupnje Air Europe od IAG-a

IAG kupuje Air Europu. Prva velika akvizicija nakon Covida-19. Zadnja akvizicija u Europi se desila 2015. kada je IAG kupio Aer Lingus. Znači 8 godina već čekamo na akvizicije i nastavak konsolidacije. Od 2017. ogroman je sukob EUB3 (Europe Big 3) o čemu ovaj portal piše periodično svakih pola godine. Kupnja Air Europae sprema se od 2019, pregovara se već četiri godine. No, ova akvizicija će bitno promijeniti stvari u Europi.

Koje akvizicije su se desile do sada

U zadnjih 20 godina desile su se brojne akvizicije u zrakoplovstvu Europe, a konsolidacija je u punom zamahu. Konsolidacija? Tako lijepa riječ iza koje se zapravo krije predatorska strategija tri velika igrača: Lufthanse, Air France-KLM-a i Britisha. Predatorska strategija kojom se proždiru mali i slabi igrači, a veliki postaju još veći.

I ovdje Europa rapidno trči kopirati svog starijeg brata SAD. SAD je konsolidaciju dovršio 2015 kada je US Airlines ušao pod American. Prije toga je 2012. United inkorporirao Continental, a 2010. Dalta je inkorporirala Northwest. Desetljećima prije toga ovi veliki igrači su prožderavali male igrače, ogroman broj malih. Tako je Delta kupila Chicago and Southern Airlines, Northeast Airlines, Western Airlines, preuzela imovinu Pan Americana, Northwest, a ima dionice u LATAM-u (20%), Aeromexicu (49%) i Virgin Atlanticu (49%). I eto danas imamo tri velika legacy prijevoznika u SAD-u, dva velika LCC (Southwest i JetBlue), te par manjih igrača (Alaska, Frontier, Allegiant, Hawaiian, Sun Country). Usporedbe radi American ima 199,3 milijuna putnika, a Sun Countri njih tek 3,6 miijuna.

Lufthansa je kupila Air Dolomite (2003), Swiss (2005), Eurowings (2006), Brussels (2008), Austrian i bmi (2009). 2021. je pokrenula Eurowings Discover. Uz to kompanija ima po 50% u SkyExpressu i AeroLogicu. Lufthansa ima Lufthansa Cargo, Lufthansa CityLine i Edelweiss. Kompanija je osnovala i ukinula SkyExpress Deutschland (2011-2020), Lufthansa Italia (2009-2011), Luftfahrtgesellschaft Walter (2017-2019), a bila je i suvlasnik 19% JetBluea (2007-2015).  Kompanija je u finalizaciji pregovora za kupnju ITA-e, te je istakla volju da kupi TAP Portugal i SAS. No Lufthansa Grupa nije bila uspješna u kupnji Norwegian iako se trudila, a prepustila je bankrotu Spanair iako su svi mislili kako će kupiti kompaniju i spasiti je od propasti.

Air France i KLM su se ujedinili 2004. godine te su u kompaniju ubacili Martinair i Transaviu, kao i regionalne kompanije HOP! i KLM Cityhopper. Air France je pokrenuo Transaviu France, a ima udjele i u Air Cote d’Ivore (20%), Air Corsici (12%), te manje od 10% u Kenya Airwaysu, Air Tahitiu, Air Maruitiusu, Air Calendonie, Gol-u, Royal Air Marocu i NS Internationalu. Air France-KLM je osnovao i ukinuo Joon (2017-2019), a bila je nadomak kupnje 31% Virgin Atlantica, no netom prije Covida-19 sir Richard Branston je odustao od prodaje. Air France-KLM je bio suvlasnik Alitalie, a sa Deltom se trudio kupiti ITA-u, no ovdje pobjedu uzima Lufthansa Grupa. Kompanija je najavila borbu sa TAP Portugal. No Air France-KLM jedini nije uspješan u kupovini kompanija.

British i Iberia su se ujedinili 2011. Već iduće godine kupuju bmi od Lufthanse, pa kupuju Vueling (2013.) i Air Lingus (2015.). Kompanija je pokrenula Level (2017.), a upravo kupuje Air Europau. U grupaciji su još BA CityFlyer, Aer Lingus Regional, Iberia Regional, Iberia Express, Euroflyer i IAG Cargo. Kompanija je pokrenula i ukinula Level Europe (2018-2020). Kompanija se jako trudila kupiti Norwegian, čak je neprijateljski preuzela 5% kompanije, a najavila je i interes za TAP Portugal.

Kako je IAG kupio Air Europu

Evidentno svi žele spajanje Iberia i Air Europe. Iberia se opako trudla, Air Europa je očajna i pred bankrotom i  treba slamku spasa a financijske zalihe od kupnje 20% udjela u kompaniji se brzo troše. Kako ne može na zelenu granu jedina joj je opcija spajanje sa drugom, jačom kompanijom.

Španjolska motivira obije kompanije na spajanje. Naime, država će radije imati jednog prijevoznika koji će zajedno biti bitno jači nego dva manja. To znači daleko više putnika preko Madrida i Barcelone, daleko veće prihode, bolju konektiranost, više zajedničkih linija i frekvencija, veći udio u prometu Europe. Već sada je Španjolska dominantna za letove prema Latinskoj i Srednjoj Americi. Ovime bi još više odskočila, ubila bi svu konkurenciju u Europi, Zapadnoj Aziji i Africi, te potpuno dominantno vladala tržištem Latinske Amerike.

Time bi se dobilo i više letova i za Sjevernu Ameriku i Afriku, što je Španjolskoj i te kako važno. U kontekstu bliske suradnje sa Britishem koji je dominantna u Europi sa letovima za Sjevernu Ameriku i Levelom koji ima najviše letova upravo za Sjevernu Ameriku, istim bi se dobio nevjerojatan potencijal potpune europske dominacije letova prema oba američka kontinenta.

A sami putnici i antimonopolistička borba? Ma koga to zapravo interesira u businessu. Šarada za javnost koja se stavlja ne u sekundarni plan nego u najdonju policu kada su nacionalni strateški interesi u pitanju. Naći će Španjolska izgovor za antimonoplizam u brojnim letovima Rynaira, easyJeta, Voloteje, Norwegiana, Wizz Aira, Air France-KLM-a i Lufthanse prema Španjolskoj, iako sve ove kompanije nemaju letova prema Latinskoj Americi ili ih imaju malo, pa se zapravo time nikako ne utječe na većinu potencijalnih putnika koji će imati posljedice spajanjem. Naglašavat će ona kako za Latinsku Ameriku letove imaju španjolske kompanije Iberojet, Plus Ultra, Wamos i World2Fly iako sve ove kompanije lete malo letova, prvenstveno lesiure i charter letove. Istaći će Španjolska i letove iz Latinske Amerike LATAMA, Aerolineas Argentinasa, Aeromexica, Aviance, Boliviana, Conviase i Cubane iako sve ove kompanije nemaju ni 10% letova Iberie za Latinsku Ameriku.

Air Europa je prvo blisko surađivala sa Air France-KLM-om, te je ušla u SkyTeam. Potom je kratko ušla u joint venture sa Ryanairom, te hladno odbacila Air France-KLM. Potom se vratila u deal sa Air France-KLM i sa njima potpisala joint venture. No, vrlo brzo krenula u pregovore za prodaju IAG-u i koketira sa oneworldom. Da se nije desio Covid-19 kompanija bi se prodala IAG-u za milijardu EUR, no sada je deal dogovoren za pola tog iznosa. IAG je već dao 100 milijuna Air Europai za 20% kompanija kako bi ista preživjela do okončanja pregovora. Ovaj iznos je za procijenjenu vrijednost od 500 milijuna EUR.

Čudno je da se Air France-KLM ne bori za svog bliskog partnera. Kako god Iberia je stavila ultimatum i rekla ako se dogovor ne postigne do kraja godine da odustaje od Air Europae. I Air Europa je shvatila poruku, zbrojila 2+2, prisjetila se drugih kompanija koje su kalkulirale i pritom propale poput Wow-a, Norwegiana, Stobarta, Alitalie, Darwina, AtlasGlobala… Air Europa baš i nije imala alternative, kompanija bi imala jedva sredstva do ljeta, tu bi se malo oparila, ali iduću zimu sigurno ne bi preživjela. Air Europa je kalkulirala sa Air France-KLM, Ryanairom i IAG-om, no na koncu svoj put završava u raljama predatora IAG-a.

IAG je već platio 100 milijuna EUR za 20% Air Europa-e, a sada će platiti još 400 milijuna za preostalih 80%. Prisjetimo se da je IAG bio voljan platiti milijardu EUR 2019. godine i taj deal se skoro zatvorio, bio je netom prije potpisivanja. I onda je došao Covid-19. IAG je prepolovio ponudu, prepucavalo se skoro tri godine, Air Europa je nastojala izvući koji EUR više, no na kraju je bilo kako je ponudio IAG, 500 milijuna EUR za 100% vlasništva.

IAG će prvo platiti 200 milijuna EUR i to 100 milijuna u gotovini i isto toliko u dionicama IAG-a. Potom će drugi dio platiti nakon godinu dana, a treći nakon dvije godine. Air Europa će se inkomponirati u Iberiju u idućih 18 mjeseci.

 

Što IAG dobiva ovom kupnjom

Ovim dealom u prvom redu će profitirati Iberia, bitno manje Vueling, a ponajmanje British i Aer Lingus. I svima je jasno da se Air Europa kupila za Iberiu. No, ne zanosimo se. British i Aer Lingus su potpuno dominantni u Europi za letove prema Sjevernoj Americi, Iberia je u Europi dominantna za letove prema Latinskoj Americi, poglavito po preuzimanju Air Europa-e, a Srednju Ameriku zajedno pokrivaju British i Iberia. Time će IAG kao grupacija biti potpuno dominantan prema oba američka kontinenta. Opako. Ogromna prednost spram Lufthansa Grupe, Air France-KLM-a i Turkisha. Ogromna.

IAG (Iberia, Iberia Express, British, Aer Lingus i Vueling) ima 48,35% udjela u Madridu, a Air Europa ima 18,88%. To znači da će kopanije zajedno imati preko 67% u Madridu. Naravno, europski regulatori će uzeti nešto slotova novoj kompaniji i dati će ih konkurenciji, no budite sigurni da će nova kompanija imati preko 60% udjela u Madridu. Huge! Ryanair ima 10,53% udjela u Madridu.

Air Europa ima letova koje nema Iberia i to za: Asuncion, Cancun, Cordobu, Medelin, Punta Cana, Salvador de Bahia, San Pedro Sula, Santa Cruz de la Sierra, Alghero, Tunis. I ovo je daleko najbitnija stvar za Iberiu. Ovime će dobiti 10 novih linija, prvenstveno u Latinskoj i Srednjoj Americi, što će definitivno povećati jačinu Iberie i dominaciju na ovom kontinentu.

Air Europa trenutno leti na istim linijama kao i Iberia iz Madridra i to za europske destinacije: Alicante, Amsterdam, Atena, Barcelonu, Bilbao, Bruxelles, Corunu, Frankfurt, Grand Canariu, Ibizu, Lanzerot, Lisabon, London, Malagu, Milano, Minhen, Palma de Mallorca, Paris, Porto, Rim, Tenerife, Valencia, Vigo, Zurich, Santorini. Izvan Europe Air Europa leti na linijama za koje leti i Iberia i to za: Bueinos Aires, Caracas, Guayaquil, Havanu, Limu, Marrakesh, Miami, Montevideo, New York, Panama City, Quito, Santo Domingo, Sao Paulo, Tel Aviv. Jasno da će na nekim od ovih linija zajednička kompanija povećati broj frekvencija ili kapacitet aviona korištenjem većih i isplativiji aviona,

No, veći dio kapaciteta se neće duplirati i svakako će se osloboditi. Taj dio kapaciteta Iberia će uporabiti za nove linije sukladno svojoj novoj strategiji Iberia 360, u kojoj kompanija želi linija na sve četiri strane svijeta, kako bi Madrid postao istinski megahub i jedan od top svjetskih aerodroma. I da za očekivati je da Ibaria sada poveća broj letova za Njemačku, Istočnu Europu, Bliski i Daleki Istok, Indijski podkontinent i Afriku. Ozbiljno poveća. Iberia trenutno ne leti primjerice za Singapore, Peking, Delhi, Seoul, Bangkok, Jakartu, Dubai, Dohu… Ne leti Iberia ni za Beograd, Skopje, Sofiju, Solun, Varšavu, Tiranu… Budite sigurni da će za sve ove destinacije Ibaria  vrlo skoro pokrenuti letove nakon ujedinjenja sa Air Europaom.

Sa ovakvom logikom Madrid vrlo lako može preskočiti Amsterdam i zasjesti na 4. poziciju u Europi, te se ozbiljno približiti Parizu CDG na 3. mjestu. Ovo vam izgleda nevjerojatno? Amsterdam ima ograničenja, uskoro će smanjiti broj letova sa 500.000 na 440.000, a Madrid ograničenja nema, sinergija Iberie i Air Europe će napraviti ogromnog benefita, te će Iberia 360 odbaciti kompaniju i Madrid u nebesa. Pred Iberiom su samo dobri dani, a i najveći pesimisti vide ogroman skok koji će Madrid i Iberia ovima imati.

Jasno, zajedničkim tržištem nova i jača Iberia mogla bi otvoriti ne samo nove linije za sjever (Europa), istok (Europa i Azija) i jug (Afrika), već i još pokoju liniju za Latinsku, Srednju i Sjevernu Ameriku. Sada je to bitno veće tržište, sada će biti putnika i za neke manje linije u Latinskoj Americi koje se prije nisu mogle otvoriti radi manjka potencijala.

Iberia trenutno ma flotu od 82 aviona (A320 obitelji, A330-200, A330-300 i A350-900), te ima 21 naručeni avion. LCC Iberia Express u floti ima 22 aviona A320 obitelji. Air Europa pak u floti ima 39 aviona i to Boeinge B737-800, B737MAX8, B787-8, B787-9, a ima i 46 naručenih aviona. To znači da će zajednička flota imati 121 avion i 67 naručenih. No, ovo je vrlo loše po zajedničku kompaniju jer će morati letjeti dualnu flotu, što stvara dodatan trošak.

Air Europa Express, regionalna kompanija Air Europae u floti ima četiri regionalna aviona, 2 ATR 72-500 i 2 Embraera E195LR. Ovi avioni nisu kompatibilni sa regionalnom flotom Iberia Regionala-Air Nostruma koji leti CRJ1000, CRJ200 i ATR 72-600, pa je za očekivati da će se ova kompanija ugasiti, a avioni izbaciti iz flote. Air Nostrum u floti ima 39 aviona, što je više nego dostatno za feedanje nove Iberia ujedinjene sa Air Europaom. Ovo znači da će nova Iberia ukupno imati bar 160 aviona. Velika brojka.

IAG-u više nije bitno preuzeti TAP Portugal iako je najavio borbu za njega. OK, sa TAP-om bi dobili nešto letova za Latinsku Ameriku, poglavito Brazil, gdje je Iberia relativno kratka. No, tu ekspanziju nova Iberia pojačana Air Europa-om može odraditi i sama. TAP tu više nije bitan. On je krucijalan Lufthansi pošto joj je dugogodišnji partner, a time bi Lufthansa dobila i odskočnicu za Ameriku, pošto sa Buxellesom ima pokrivanu Afriku, a to će hendlati i preko ITA-e, sa Austrianom ima pokriven Istok, dok zajedno sa Swissom ima jake veze prema Sjevernoj Americi. Air Francu je TAP bitan jer je izgubio joint venture sa Air Europaom i konekcije na Latinsku Ameriku, a izgubio je i ITA-u, što je istinski ogroman udarac na kompaniju. Krajnje je vrijeme da se Air France-KLM trgne.

Preuzimanje Air Europe od strane IAG-a je ogromna stvar za planetu, još više za Europu. Kockice će se sada bitno promijeniti. Kupovinom ITA-e sve će se još jako zakomplicirati, a tek TAP će stvoriti nove odnose u Europi. IAG je ovime izuzetno odskočio. On je sada odletio u nebesa, on je potpuno dominantan za letove prema Zapadu, prema obije Amerike. Lufthansa će sa ITA-om također odskočiti, poglavito u letovima prema SAD-u i u budućnosti Africi, što je intencija Lufthanse da motivira kod ITA-e. A zaostaje samo Air France-KLM, ozbiljno zaostaje. Nije jasno i što Turkish čeka. No, o tome u članku idući tjedan.

Pozdrav čitateljima iz Beograda gdje je ova analiza djelomično napisana.

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hoće li se Air Europa nakon spajanja ukinuti kao brend ili će njihovi avioni i dalje letjeti s njihovim logom?

IAG će ovime skočiti gore. Prezet će dominaciju na Zapad u obije Amerike. Ogromno je to.

Dominaciju na Zapadu uzeo IAG, dominaciju na Istoku Emirates i Qatar. Što je ostalo Lufthansi i Air France-KLM?

Spajanje Iberije i Air Europa je samo jedma od opcija. Do sada se IAG jos uvek nije zvanicno oglasio na tu temu. Ono što je verovatnije da se dogodi jeste da Air Europa nastavi sa svojim poslovanjem i zadrzi svoj brend. I Vueling i Aer Lingus su zadrzali svoj brend, ne vidim sto ne bi mogla i Air Europa. Pritom, Air Europa ima potpuno drugaciju flotu od Iberia-e i bilo bi za Iberia-e veoma tesko i skupo da uvedu jos tri nova tipa aviona u svoju flotu (ATR 72, Boeing 737 i Boeing 787). A i oneworld bi i te kako odgovaralo da dobiju jos jednu novu clanicu.

Prvo vrijeme ce sigurno stati Air Europa ko brend al za 3-4 godine ce oni to lijepo involvirati u Iberiu.

Ovo će istinski promijeniti stvari u Europi. Bome se intenziviralo to oko kupnje kompanija.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!