zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Aerodromi Crne Gore financijski pozitivni

Aerodromi Crne Gore završit će 2021. sa više od milijun EUR dobiti. Plan je bio da gubitak u ovoj godini bude 3 do 4 milijuna EUR. No, ipak je ostvareno više od 5 milijuna EUR razlike. Promet kompanije je ove godine bio 22 milijuna EUR, 65% prihoda ostvarenog 2019. godine. Ovo je posebno bitno jer su aerodromi u III. mjesecu na računu imali tek 350.000 EUR, a dugovalo se i Upravi prihoda i carina čak milijun EUR. Kompanija je nesmetano isplaćivala plaće i sve ostale obveze. Kompanija je ozbiljno smanjila troškove. Primjerice za reklamu i propagandu su 2019. utrošili milijun EUR, ove godine samo 12.000. Za reprezentaciju je 2019. potrošeno 107.000, ove godine tek 35.000. Zarade radnika su  u 2019. bile 14 milijuna EUR, ove godine 12 milijuna.

Bilo je nekih kadrovskih promjena, a pojačana je i kontrola rada svih službi. Pokrenuto je i nekoliko kaznenih (krivičnih) postupaka gdje je postojala osnovana sumnja na zlouporabe u poslovanju. Prema Goranu Jandreoskom, CEO Aerodroma, postoji i zlouporaba financijskih resursa Aerodroma, što je predano Tužiteljstvu.

Jandreoski je naglasio da u oba aerodroma Crne Gore bez certifikacije i jedini su takvi aerodromi u Europi. Aerodromi Crne Gore imaju prioritet raditi na tome. Aerodromi rade na novoj sistematizaciji radnih mjesta koja će optimizirati svako radno mjesto, te na novom kolektivnom ugovoru. Jandreoski smatra da ima višak radnika, da ih aerodromi trebaju između 430 i 450, ali da ne treba otpuštati radnike, već da treba naći opravdanje za njihov rad. Aerodrom gradi solarne panele, koji će smanjiti troškove aerodroma.

Članovi borda su poručili da su opravdali imenovanja na pozicije, uključujući i CEO-a Jandreoskog, iako je bili sumnji i kritika. Naglašeno je da ovaj rezultat nije produkt 9,4 milijuna EUR koje su Aerodromi dobili od duga Montenegro Airlinesa, jer je isti ušao u bilancu i stanje uspjeha za 2019. godinu, a ne za ovu godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Preduzeće je bilo privatna prćija jedne male stranke, i prethodna dva direktora (Đuričković i Orlandić), su bili pravi partijski vojnici. Gospodin Jandreoski radi stvarno odličan posao, i samo se nadam da aparatčici iz nove vlasti biti dovoljno pametni i puste ga da radi.

Od kada je doslo do promjene vlasti u CG ovo je jedini primjer gdje je na celo drzavnog preduzeca dosao profesionalac i nestranacka licnost…Kad bi nam ovi rezultati bili putokaz kako treba i sa ostalim drzavnim preduzecima…

ACG su uvijek poslovali sa dobiti izuzetak je bila samo 2020.

Bravo Jandreoski. Vidi se da lik zna poso.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!