zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Apollo financijski aranžmani u Air France-KLM

Muljaže i zakulisne igre kod velikih igrača planete su stvarno dostigle nestvarne nivoe. No, pazite sad ovo: SAS se nije prodao Apollo Grupi, iako je djelovalo da je to gotova stvar, nego iznenađujuće koncernu veznom uz Air France-KLM. Ali istovremeno Apollo je već imao dva financijska aranžmana u Air France-KLM. Prvi od 560 milijuna USD u VII. mjesecu i upravo drugi od nevjerojatnih 1,3 milijarde USD. Hm, hm, hm, hm…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

5 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mediju najvecim stockholderima Apolla su medju ostalim npr. Vanguard i Blackrock. Isti fondovi su vlasnickim strukturama vecine relevantnih kompanija i imaju snažan utjecaj na board tih kompanija te aktivno formiraju politike tih kompanija.
Obzirom da se radi o aktivnivnim investitorima mozete cijelu globalnu trzisnu utakmicu, ne samo u avijaciji, smatrati farsom.
Članci o globalnom “sukobu” su vam sjajni, medjutim to je sve samo kulisa. Ista ekipa vuce konce svugdje i zaje.ava se sa burzom i usput izbija pare svim ostalima. Malo pročačkajte vlasničke strukture svih većih avio kompanija, hotelskih kuća (Mariott, Hilton npr…) i najvećih agencija i ostalih aktera (Expedia, Booking Holdings, AirBnB, Tripadvisor, Sabre GDS npr…). Postat će vam jasno da ti svi subjekti posluju između sebe a ujedno su najveći subjekti u sektoru. Krajnji cilj je destrukcija svega ostalog. I to ne treba biti niti osobito pametan kada je sve setup.
Sve skupa je farsa, a da ste imali čast razgovarati sa senior managementom a i dobrom dijelu middle managementa tih kompanija, lišeni impresija njihovim titulama, uvidjeli bi ste da se više nego često radi o izuzetno socijalno snalažljivim likovima ali u osnovi totalnim idiotima koji nisu u stanju voditi ni firmu sa 5 ljudi.
Nažalost sve je setup a za sve ostale koje ovi nisu akvizirali je potrebna izuzetna sposobnost da se održe. .

Nije tako, pripisujete fondovima vanzemaljske sposobnosti, a još kad čujem da je iza svega par ljudi – ma svaka im čast onda ako su toliko sposobni…
Posao fondova je da ima deonice u različitim kompanijama, pobogu. To je bukvalno njihov biznis model, što više deonica u što više različitih kompanija, diversifikacija rizika. Logično je da ćete velike fondove videti u vlasništvu dosta kompanija. Ja bih zabranio te mega fondove ali to je druga tema.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!