zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Aerodromi Crne Gore se bune protiv države

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

V.d. izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore gđa. Ana Lončarević upozorila je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da je poslovanje aerodroma Podgorica i Tivat dovedeno u opasnost, zato što se Aerodromi ne mogu naplatiti od dugova Montenegro Airlinesa. Direktorica naglašava da postoji ogromna vjerojatnoća da će se aerodromi zatvoriti ako se Aerodromi ne naplate iz dugova koje su dobili po pravosnažnim presudama protiv Montenegro Airlinesa. Radi se o iznosu od 9,4 milijuna EUR. Uprava Aerodroma je imala sastanak u Ministarstvu kapitalnih investicija gdje ih nije primio ministar nego državni tajnik za zračni promet. Definitivan stav ministarstva je da se neće uplatiti novac po presudama, a Aerodromi Crne Gore ističu da će istim država postupiti protivno pravosnažnim presudama, na što pravo nema nitko, pa ni Ministarstvo.

Uz to Aerodromi naglašavaju da su u 2020. uplatili 10 milijuna EUR dobiti iz 2019, koju sada mogu potraživati nazad na ime gubitka poslovanja u 2020. Uz to Aerodromi ističu da je u Centralnoj Banci Crne Gore blokiran iznos od 3 milijuna EUR koje Aerodromi Crne Gore imaju kao depozit u Atlas Banci, a koji novac su tražili da im se vrati po isteku oročenja, a Atlas Banka je to odbila napraviti.

Uprava naglašava „ovo je branša u kojoj nema prostora za igranje sa ozbiljnim stvarima jer držanje aerodroma otvorenim za promet po cijeni ugrožavanja sigurnosti može imati fatalne posljedice“. Aerodromi tvrde da nemaju ni za plaće, ni za elementarne potrebe, te su istim prinuđeni zatvoriti za dalje operacije. Aerodromi smatraju da bi zatvaranje istih imalo nesagledive posljedice po Crnu Goru koja je u prvom redu avio-destinacija, a čime bi se potpuno uništila turistička sezona, toliko bitna za egzistenciju države. Aerodromi naglašavaju da bi država u tom slučaju morala naknaditi avioprijevoznicima troškove i gubitak zarade, a što su milijunski iznosi.

Aerodromi Crne Gore naglašavaju da nikada nisu bili korisnici državne pomoći, te da to ne traže ni sada, već samo traže svoja prava po presudama. Aerodromi Crne Gore naglašavaju da su do sada uplatili preko 100 milijuna EUR u proračun Crne Gore. Aerodromi ističu da nisu primili baš nikakvu pomoć čak ni u Covodu-19 jer Vlada nije prepoznala Aerodrome kao subjekt kojem je pomoć potrebna, iako su Aerodromi pretrpjeli ogromnu štetu zbog dvomjesečne zatvorenosti i prekida prometa sa Srbijom i Rusijom, kao i ekstremno smanjenog obujma prometa u 2020. Crna Gora je pomogla cestovne, pomorske i priobalne prijevoznike, ali ne i zračnom prijevozu.

Nova v.d. direktorica naglašava da je, temeljem odluka Vlade Crne Gore, više desetaka milijuna EUR uplaćeno Montenegru Airlines od strane Aerodroma Crne Gore i traži da takva praksa ne bude i ubuduće sa Air Montenegro jer bi isto bilo protivno EU regulativi, ali i zdravom razumu.

Uprava traži od Vlasti da ne donosi odluke vezane uz Aerodrom bez konzultacija sa Aerodromom poput popusta kompanijama, otvorenosti, snižavanja cijena isl. jer isto radi ogromne probleme Aerodromu, te ima za posljedice upitnost operativnosti aerodroma. Samim time ovo znači da se isto dešava, a što je potpuno protiv zdravog razuma i temelja poslovanja aerodroma u svijetu.

Ovo je već četvrti leš koji je ispao iz ormara zatvaranja Montenegro Airlinesa. Prvi je stavljanje putnika pred svršen čin da moraju nabaviti nove karte kod konkurentskih prijevoznika iako su imali kupljene karte za Montenegro Airlinesa vezano uz novogodišnje praznike kada je kompanija zatvorena (25.12.). Drugi leš je gubitak code-share ugovora, IATA prava i slotova. Treći leš je gubitak licence svih aviona Montenegro Airlinesa radi četveromjesečnog prizemljenja. Ovaj četvrti leš je možda i najgori, a otvara i pandorinu kutiju naplate od strane SMATSA-e i ostalih vjerovnika. Vlast je odlučila impulzivno odvesti u stečaj Montenegro Airlines, ne razmišljajući o posljedicama. Sada ostaje dug od preko 100 milijuna EUR stare kompanije koji će država morati platiti, te već preko 40 milijuna EUR ulaganja u novu kompaniju iako ista još nije ni blizu polijetanja, a Crna Gora je već 4 mjeseca bez prijevoznika. Sada je već evidentno da bi bilo daleko jednostavnije, ali i neusporedivo jeftinije da je vlast restrukturirala stari Montenegro Airlinesa sa novom upravom i manjim brojem zaposlenika. A što sam ja govorio 25.12. i u brojnim tekstovima nakon toga?

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koja je to ludnica. Vlada CG ne želi isplatiti Aerodromu Crne Gore, kojoj je CG vlasnik, novac temeljen na pravomoćnoj presudi. Ovo je poražavajuće za CG, da ne uvrijedim neku drugu državu ili kontinent usporedbom, ali ovo je teška sramota i praktički nepojmljiva u međunarodnim odnosima.

ne znam da li ste shvatili, izvrsne presude su pravosnazne bile jos u mandatu prosle Vlade koja je vrsila pritisak da se ne realizuju, a nova je nastavila u istom stilu.

Nije nebitno,jer je sve ovo bilo poznato godinama.Dugovi su se svesno gomilali i čekalo se da se dogodi čudo.I tako je višedecenijska briga prešla na drugoga,koji je povukao iznuđen potez.Uporno kao mantru ponavljate kako je ukidanje MA bio najgori mogući potez.Ubrali smo iz prve šta je Vaš stav.Mislite da bi “nova” MA bila likvidna i da bi mogla servisirati ove dugove?Vrlo teško ili nikako,naročito u času krize Covid-19.Naprotiv,nastavilo bi se sa povećanjem gubitaka i zaduženja,kao da je to nešto najnormalnije.MA je toliko bila zahvaćena gangrenoznim tkivom,da bi nastavak “poslovanja” u bilo kojoj varijanti nalikovao podgrevanju mrtvaca.S obzirom na globalno katastrofalni pad avio-saobraćaja,šteta je najmanja moguća. Pa,oni nisu bili u stanju da održe bar na pozitivnoj nuli ovu kompanijicu i pored tolike pomoći i odlaganja plaćanja dugovanja.Potpuno se slažem sa Vama da će većinu dugova morati da plate.Pozdrav…

bitno je, nova direktorka nije htela da krivicno odgovara sto nije naplatila izvrsne presude sto ce se desiti bivsem direktoru pre ili kasnije

takva odluka u formalnom smislu ne postoji

Mislim da i dug prema kontroli leta Srbije i CG nije regulisan.
Kako misle na Teslu nije mi jasno ili misle da je neko lud .
Ofarbace iste avione u drugu boju i drugi naziv i nismo mi duzni nego oni.
Nista mi nije jasno .
A Air Srbija samo povecava kapacitet i to baš .Atr postaje slucajnost.

Učinak g. Bojanića me neodoljivo podsjeća na učinak Joze Radoša kad je postao ministar obrane u RH. Kad završe, ne preostaje puno tog…. “Definitivan stav ministarstva je da se neće uplatiti novac po presudama” – kad se ministarstvo odluči ne pridržavati pravomoćne presude, zašto onda građani moraju? Fascinantna bahatost

Potpuno se slažem sa Vama.Bahatost.Ali,znate onu narodnu izreku: “ni ćuran ne želi na svadbu,pa ipak dođe tamo i to prvi”.Pozdrav…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!