zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

ITA i Lufthansa na udaru Evropske Komisije

dopsinik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: ITA

Kao što je već preneseno na ovom portalu, Evropska komisija za konkurenciju (EC) je početkom 2024. odbila kompromisni plan integracije koji su ITA i Lufthansa predložile. Ovom presudom, pregovori su prešli u tzv. “Fazu dva”, dok je EC u sledećim danima dalje obrazložila svoju odluku, navodeći probleme u konkurentnosti za pet interkontinentalnih tržišta. Potpuno kontrarno obavezama Open Skies sporazuma između SAD i Evropske Unije, EC je između ostalog od Lufthanse i United-a tražila suspendovanje ruta za SAD, čime izaziva ponovnu intervenciju američkog DOT kao u slučaju restrikcija za slotove u Amsterdamu.

 

Šta je tačno zasmetalo EC?

U trenutku pisanja krajem II meseca, prvi komentari EC su stari preko mesec dana, a za njima su stigli noviji koji kontriraju prethodnim. Nakon odbijanja “januarske ponude” LHG, EC je pojasnila svoje zahteve. Po EC, Lufthansa ima dominantan položaj na trans-atlantskom tržištu, položaj koji će se još više ojačati prisustvom ITA-e. S obzirom da je Lufthansa članica A++ Joint Venture-a sa United-om i Air Canada-om, A++ se po EC treba takođe uzeti u obzir kada se priča o prodaji ITA-e, a samim time i A++ se onda mora sankcionisati. Iako predlaže oslobađanje slotova i da Lufthansa poboljša konkurentnost na rutama koje drži “izolovanim” od konkurencije, EC je očigledno zaboravila da su sve ove optužbe primenjive i za druge velike evropske kompanije, kao i njihove JV. EC dalje tvrdi da ITA i LHG ugrožavaju konkurentnost na letovima ka Japanu i Indiji recimo, obe države gde ITA leti samo za po jednu destinaciju, jednom dnevno, što naravno nema nikakve veze sa suzbijanjem konkurencije. Ovo sve važi pod uslovom da, kao i EC, smatramo da su letovi iz Rima i Frankfurta za Tokio trenutno konkurentni, što naravno nisu jer su u pitanju dve različite države i dva grada koji su udaljeni skoro 1000 kilometara, iz kojih postoji ogroman broj načina kojima se može stići u Tokio.

 

Prvi “paket” rešenja Evropske komisije

Prvobitna ideja EC za transatlantsko tržište je bila da Lufthansa oslobodi slotove novom konkurentu koji bi ušao na tržište. Za početak, najbitnija kritika je da “prisilno” dovođenje konkurencije nikada nije uspelo do sada. Tokom 2000ih je pokušano više puta na rutama Alitalia-e, Lufthanse, Austrian-a, Iberie i uvek se završi tako što nova kompanija ne može da održi profit i ubrzo obustavi letove, vraćajući status quo. EC je htela da doda i klauzulu koja bi potpuno zabranila otvaranje novih ruta iz Rima za SAD i Kanadu, jer bi se tako napravio monopol, što nije tačno. Vredi pojasniti da ova zabrana, kao i druge mere “ustupanja slotova” ili “omogućavanja ulaska na tržište” nisu uopšte dozvoljene jer EU i SAD imaju potpisan Open Skies. Čim su ove informacije izašle u javnost, ubrzo su procurele vesti da je “behind the scenes” stav EC bio da je situacija takva kakva je, osim ako se državni vrh Italiije i Nemačke ne odluči na pregovore uživo u Briselu između EC, italijanske premijerke Meloni i nemačkog kancelara Scholz-a. Validno bi bilo zapitati se zašto su ovi pregovori odjednom dobili toliko razvijenu političku dimenziju i ima li to veze sa predstojećim EU izborima u VI mesecu. EC se ubrzo predomislila, nakon čega je objavljena nova predložena metoda sankcionisanja kompanija. Da bi istu objasnili, moramo da se okrenemo ka dalekom istoku.

 

Kakve veze sa ovime imaju Korean i Asiana?

Iako se o tome vrlo malo pričalo, na primeru spajanja Korean-a i Asiana-e, EC je pokazala šta će ubuduće očekivati od kompanija, a istovremeno je pokazala svoju potpunu nesposobnost i ironično – nekonkurentnost. Za dobijeno “zeleno svetlo” od EC, Korean je pristao da žrtvuje; Asiana Cargo, zaposlene, avione i neke rute ka Evropi. Korean je takođe obavezan od EC da potpuno opremi konkurentnu aviokompaniju svime potrebnim za preuzimanje zatvorenih ruta. Srećni dobitnik će biti T’Way, korejska LCC kojoj će Korean ustupiti potrebne dozvole, infrastrukturu, osoblje i čak avione. I kad se mislilo da je EC dostigla maksimum svojih apsurdnih zahteva, izašli su komentari za ITA-LH. Na sve ove zahteve (kao i prethodne) EC je dodala da ITA/LH moraju da: potpišu codeshare sa novom konkurentnom kompanijom, da plate konkurenciji handling troškove, da dozvole konkurentu pristup Frequent Flyer programu, da konkurentu dozvole ulaz u svoje Lounge-ove, da se proda deo Lufthansa Technik i najgluplje za kraj, da United i Air Canada zatvore neke transatlantske rute – tip intervencije koji je kao što je već objašnjeno eksplicitno zabranjen zbog Open Skies-a. S druge strane IAG je kapitulirao pred zahtevima EC i tražio privremenu pauzu u pregovorima za Air Europa-u jer je video šta se i njima sprema.

 

Ko se ovde izvukao

Skoro godinu dana od kad su dve od tri glavne evropske grupacije (IAG i LHG) okupirane pregovorima sa EC o svakom bitnom i nebitnom detalju o kom je moglo da se priča, treća grupacija, AF-KLM, uživa. Dok EC u međuvremenu udara na JV, stopira integracije, postavlja pitanja upitne relevantnosti i sprečava širenje grupacija, saznaje se da će AF-KLM kupiti SAS. Kako EC ovo ne tretira kao ulazak u grupaciju, integraciju, nastanak antikonkurentnosti, zašto se ne traži Delta-i zatvaranje ruta? Pa, odgovor na većinu ovih pitanja se nalazi u normama i regulativama EC – u aviondustriji, kupovanje udela u kompaniji većeg od 20% EC smatra formiranjem grupacije – a AF-KLM, vredi podsetiti, kupuje udeo od specifično 19,9% SAS-a zbog čega će moći da potpuno zaobiđe intervenciju EC. Iako reputabilni medijski izvori iz Italije i Nemačke već uveliko pričaju o favoritizmu EC prema AF-KLM na osnovu političke prošlosti vodećih komisara EC, politika nije tema ove analize. Vredi samo zapitati se: Zašto je dozvoljeno da SAS već menja alijanse dok ITA i Air Europa ne smeju ni codeshare da potpišu sa svojim novim partnerima; zašto će se monopolizovati tržišta u Italiji i Španiji, ali ne i u Švedskoj i Danskoj; zašto se ne spominje Skyteam-ov JV, čiji su članovi Delta i Virgin?

 

Kuda ovo sve vodi?

Početkom III meseca, ITA i LH su dobile od EC četrdeseti zahtev za dodatne informacije od početka pregovora u VI mesecu 2023. U ovih devet meseci EC je promenila priču više puta, menjala fokus i uslove više puta i potpuno neoborivo oduživala pregovore zbog glupih razloga, da bi tek sada u poslednjem trenutku otkrila prave namere i želje. ITA i Lufthansa iščekuju krajem III meseca od EC konačnu “Listu prigovora”, čiji će sadržaj staviti tačku na pregovore – ili će se finalizovati do kraja V meseca ove godine, ili se ide dalje ka EU izborima, novoj EC i kraju pregovora najranije krajem 2024. Ono što je sigurno jeste da ovi pregovori, njihove kritike i predložena rešenja više uopšte nemaju smisla, kao i da problemi trenutne situacije zasigurno nisu više tehničke prirode, već interesne, a neki bi čak rekli političke. Korean i Asiana dele hub u Seoul-u iz kog obe kompanije lete na preko 40 destinacija. Iberia i Air Europa dele hub u Madridu iz kog obe kompanije lete na skoro 40 destinacija. ITA i Lufthansa Grupa ne dele hub, a iz Rima sve kompanije se preklapaju na letovima za samo četiri destinacije – Brisel, Cirih, Minhen i Frankfurt koji su hub-ovi Brussels-a, Swiss-a i Lufthanse. Po proceduri EC, ako stavimo na stranu konkurenciju od LCC, ko leti između Amsterdama i Pariza osim AF-KLM? Ko leti između Londona, Madrida i Dublin-a osim IAG kompanija?

Budućnost ITA-Lufthansa prodaje ostaje nesigurna. Reputabilni izvori navode da italijanska vlada odavno razmišlja o rezervnoj opciji u slučaju stopiranja od strane EC. Ovo bi skoro sigurno podrazumevalo da Lufthansa preuzme samo 19.9% ITA-e, dok bi primarni finansijer ostatka prodaje verovatno bio MSC, koji je originalno već bio partner Lufthanse u prvoj turi pregovora 2022. O izvodljivosti ovakve prodaje govori činjenica da je direktor MSC-a 2022. u intervjuu izjavio, od reči do reči, “da se sa Spohr-om oko svega dogovorio na telefonskom pozivu u roku od osam minuta”. Do kad se ne stigne do nekog dogovora, ITA preživljava sama. Delta i Air France su već ukinuli codeshare-ove na transatlantskim letovima, a ITA u proteklih četiri meseci potpisuje nove codeshare ugovore širom sveta, dok direktor tvrdi da “ITA više ne prži pare” i da je kompanija sada samoodrživa i spremna na profit u 2024.

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

EU funkcionira na principu interesa dvije najjače članice a to su Njemačka i Francuska.

Osim što ima brdo birokracije moje mišljenje je da Francuska blokira ovo preuzimanje.

Sami Talijani (mislim na građane) su jako nezadovoljni ITA Airwaysom.kako kažu za njim postoji samo Rim, a Milano je zapostavljen.

U stanju u kom je bio Milano je, po svoj zdravoj logici, zapostavljen (a zatim zatvoren) jer je bio najveci gubitas u celoj mrezi kompanije, kao i jedina neprofitabilna long-haul ruta.

Sad, kako se i zasto do toga doslo treba pitati direktore jos iz doba Alitalije 2000ih…

Slazem se doduse sa originalnim komentarom, tehnicki. To zato sto je aerodrom na kom je u Milanu ITA ostala, tj. Linate, izuzetno zapostavljen. Ne razumem zasto se ne otvaraju nove rute iako ITA koristi tek oko 85% svojih slotova.

Odlicna analiza, ali me zanima sta mislite o nekim temama koje niste spomenuli
1. Analiza jasno pokazuje da je Komisija potpuno promasila poentu za sankcionisanje ovog deal-a, ali sta bi onda bilo prikladna sankcija? Ipak je LHG cinjenicno najveca grupacija u Evropi
2. Sta ce biti sa ITAom u slucaju da deal uspe, a sta ako ne uspe?
3. Koji benefit Lufthansa ima od ITAe? Osim ociglednog za transfere, udarac na Skytem itd..

Hvala, namerno nisam o tome pricao da ne skrecem puno sa teme

1. Pa ako gledamo samo na LH-ITA, resenja su prilicno jasna. Generalno bi trebalo da se izbegava sankcionisanje ITA-e, posto je ista vec sankcionisana tokom prelaza iz Alitalie, od strane te iste EC, koja je pritom i prakticno napravila danasnju verziju ITA-e definisajuci velicinu flote kao i razne druge restrikcije. EC dize paniku oko transatlantskog trzista, tako da bi recimo trogodisnja zabrana na ulazak ITA-e u A++ trebala da zadovolji sve umesane. Sto se tice Linate-a, LHG je vec ponudila svoje slotove za liberalizaciju sto je potpuno korektna mera. Dodamo na to jos otkazivanje nekoliko ruta izmedju Italije i Nemacke gde realno postoji nekonkurentna situacija i svi su onda mirni.

2. Ako uspe – vrlo svetla buducnost za kompaniju. Instant aktivacija vec spremnih codeshare ugovora, zatim ubrzo spajanje sistema prodaje koje je vec vecinski gotovo i na kraju nakon nekoliko meseci ulazak u Star Alliance. Duboka integracija u Star, u LHG i MRO i ostale programe ce godinama trajati. Ako ne – ITA ce se vrlo sporo razvijati (kao i do sada) jer mora da pazi da ne ostane bez para. Postace izvesno profitabilna 2024. sto je dobro, ali tesko je predvideti ista konkretno.

3. Pa pored tih ociglednih iskreno ne vidim i neke velike “strateske” benefite. Prebacivanje dela putnika na FCO da bi se malo smanjila guzva na FRA i MUC ce biti korisno, kao i naravno udarac protiv AFKLM na Atlantiku, ali mnogo bitnije udarac na IB-TAP monopol ka Juznoj Americi, koja je trziste na kome je ITA neobicno jaka.

Slika i prilika duboko birokratizovanog sistema koji je odavno napustio merila meritokratije u procesu političkog napredovanja. Sve više mi liče na KPJ iz osamdesetih. Gomila besmislica i gluposti bez mozga. Tržište je odavno monopolizovano i podeljeno između velikih igrača a sad se prave ove besmislene predstave za javnost. Cela ta ekipa mi izgleda kao da pokupiš hiljade onih kretena koji pročitaju na internetu nešto što je popularno i bez udubljivanja krenu da veruju u to i onda takvim kretenima daš neku političku moć. Tako dobiješ zakon o prelasku na električne automobile iako isti zagađuju isto ako ne i više nego obični kad ukalkulišete sve emisije i shvatite da se struja i dalje proizvodi pretežno iz uglja i gasa. Samo da se donosi neka popularna odluka, ne pita se ni nauka, ni zdrav razum ništa. Pa maltretiranje evropskih farmera i sl. Takav sistem može da ima budućnost samo kao i naša bivša država. Nedemokratska birokratizacija institucija vodi u političko odumiranje.

Slažem se. Ja sam zapadno orijentisan ali ovo nije zapad slobode i napretka. Nažalost, a verovatno i namerno, kao jedina alternativa se nudi pro-Putinova vizija zapada, a u odnosu na to svaka nepodopština današnjeg zapada izgleda benigno, a ima ih baš dosta.

Potpisujem do zadnjeg slova. Jedino ste zaboravili korupciji koja je ogromna u tim krugovima. Pogledajte samo malo deal između von der Leyen i Pfizera…

Vi stvarno branite LH grupu?

jeli grijeh braniti Lh grupu? naravno da nije, kao sto nije grijeh braniti bilo koju grupu ili aviokompaniju.svaka grupa ili aviokompanija zeli biti bolja od druge i jaca a mi potrosaci odlucujemo kojoj od njih vise vjerujemo i dajemo svoj novac…

Ne branim LH grupu niti mi je jasno kako se taj zakljucak moze izvuci iz teksta.

Samo komentarisem da je ponasanje EC u slucaju ITA-e besmisleno kad se uzme u obzir cinjenica da je EC, bez preterivanja, tu istu kompaniju i napravila, postavljajuci limite za flotu, osoblje, handling itd.

U prevodu svete se Lufthansi. Nekome je muka od iste kompanije ili što je uništavala druge kompanije ili neko lobira da se udari packa nemačkoj. Jedna je od te tri opcije

Nije ni Francuska baš slaba sa uticajem u EU. Samo je pitanje na kraju ko hoće ili može da rizikuje politički konflikt do kog će neminovno doći jer će Nemačka do kraja štititi interese Lufthanse. AF-KLM jako odgovara da se Lufthansi malo sabiju rogovi. Tu već imate Francusku i Holandiju prilično jake i uticajne EU države.

Njemačka je sa ovom vladom na kraju i ova i ovakva vlada dozvoljava gotovo sve. Ne bih se začudio da je ova cijela farsa ciljana na uništavanje LH. I znaš što će zeleni nacisti napraviti? Ništa! Jer u njihovoj religiji nema mjesta za avionsku kompaniju… Oni osobno imaju doslovno privatne avione sa kojima mogu letjeti kuda i kada hoće (Flugbereitschaft)…

Tačno. Berbokova putovala po SAD autom da pokaže zelenu orijentaciju a prazan avion mislim A350 od vlade letio prazan. Ministrica za glupost

Vlada Olafa Šolca nije isto što i vlada Angele Merkel! Možda Makron misli da je došlo njegovih pet minuta u EU odnosima. Svejedno mislim da će se cela ta priča politički prelomiti i da vuk bude sit (Lufthansa i Nemačka) i ovce na broju (ostatak EU).

Ni vlada Merkelice nije bila bolja samo su vanjski faktori bili drugačiji i energija koja je bila garancija njemačkog napretka jeftina. Dolaskom zelenih nacista energija je poskupjela i nema je (tko normalan ide u jeku krize zatvarati tri atomske centrale?!?!?!). Nisam siguran koliko će se ovo politički prelomiti… Nema Njemačka više tu snagu. Ni privredno ni politički!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!