zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koliko puta će se još odgađati PSO u Hrvatskoj?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ma što su bitni putnici, što su bitni aerodromi koji nemaju putnika (poglavito Osijek i Rijeka), što je bitan enorman gubitak novaca, što je bitan Trade Air koji mora zadržati avion, radnike, operacije, koji gubi ogroman novac? Tko će odgovarati za to da se PSO nije proveo već dvije i pol godine, a da od 30.4. više nemamo letova Trade Aira?  Trade Air je prvo trebao krenuti sa letovima 1.5. pa isto prolongirao na 15.6, pa na 4.7, pa na 18.7, pa na 1.8. i sada na 15.8. I prođe ljetna sezona bez PSO letova. Na opće oduševljenje osječkih turista, poslovnjaka, ali i turista na Jadranu koji godinama lete iz Pule i Rijeke za Split, te iz Rijeke i Splita za Dubrovnik. No, ovaj članak neće biti još jednom o tome. Ta sramota vapi do neba i to svi već jako dobro znamo.

Ovaj puta ćemo se pitati kako to Croatia nastavlja letjeti linije Zagreb-Dubrovnik, Zagreb-Split, Zagreb-Brač, Zagreb-Zadar-Pula, Split-Osijek i Dubrovnik-Osijek. Jel to država potpisala PSO sa Croatiom, ali nije i sa Trade Airom? Teško. A ako nije jel to Croatia planira dobiti novac od 1.5. do 15.8. za ove letove? Retroaktivno? Hm, hm, hm… bi li to bilo po zakonu i pravilima EU? Ili ga neće dobiti, a onda će raditi sa gubitkom i ponovo biti na teret poreznih obveznika? Ili neće biti na teret poreznih obveznika, a onda se treba pitati jesu li te linije uopće PSO! Jel ako netko može letjeti 3 i pol mjeseca linije bez novaca PSO-a onda nešto tu jako ne štima i treba se postaviti pitanje opravdanosti takvog PSO-a. Zašto Croatia nije prekinula ove letove kao i Trade Air? Trade Air si to ne može dozvoliti, njima nitko neće pokriti gubitak. Za razliku od nacionalnog prijevoznika koji je u 10 godina dobio preko 350 milijuna EUR.

43 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Juce u Zagrebu nekoliko puta vracali putnike sa leta za Brindizi i na kraju neki putnici na FR letu ostali izbaceni bez razloga iz aviona i ostali na aerodromu.

Nisam to nasao.
Gde je to objavljeno?

U temi :Zagreb sustiže Prištinu

Nije bez razloga. Bio je najvjerojatnije problem sa evakuacijskim izlaznim vratima i broj putnika je morao biti smanjen.

…” onda će raditi sa gubitkom i ponovo biti na teret poreznih obveznika?…”
A tko plaća PSO?

Fakticki drzava stedi 😍

Dobro, država.
Država ubire poreze od poreznih obveznika. Dakle ti naivci plaćaju ovako i onako

Croatia ne leti PSO linije sa istim kapacitetom i frekvencijama kao što je letjela dok je za njih imala PSO.

Jedina linija koja je istinski PSO je Zagreb-Zadar-Pula i ta je smanjena i to jako.

Ove ostale linije su sve krcate jer je ljeto. Osijek-Split lete i zato jer im je tako posložen raspored za Osijek-Minhen. I Brač moraju letiti dva puta tjedno kad je u kombinaciji sa Grazom i Linzom.

A vjerojatno očekuju i novce od države.

Ove linije od Croatije Airlines trenutno nisu pravi PSO. Krcate su jer je ljeto.

Moze da kaze ko god hoce svasta za Croatiu ali ovde se vidi da je dobra odluka bila da nastave da lete PSO zbog putnika i njihovih navika.
Da li ce pre ili kasnije naplatiti ili iz drzave uzeti neki drugi oblik “pomoci” poptuno je nebitno.
Ipak ima neku odgovornost prema putnicima i turizmu Hrvatske.

I u toku pandemije a i sada se jasno vidi da u nekim trenucima mozes samo na drzavnu kompaniju da se oslonis. Jeste, dajes gomilu novca ali ipak na kraju se vidi ukupni benefit.

Ne kazem da Trade Air iz svog dzepa treba da finansira gradjane i brine vise za njih nego za sebe jer ipak su oni privatna kompanija.

O čemu vi pričate? Zadržali su profitabilne linije koje im fidaju letove iz Zagreba. Zagreb-Zadar-Pula je porezan skroz.

Koliko vidim ta je linija na spisku onih koje OU i dalje opsluzuje. Makar tako stoji u clanku.

Popodnevni let je trokut, a prekonoćni je set od četiri leta, dva puta po dva. Ali čak i da je samo 11/13, to je smanjenje od 15%.

Popodnevni let je

ZAG-ZAD
ZAD-PUY
PUY-ZAG

A prekonocna rotacija je

ZAG-ZAD
ZAD-PUY
PUY-ZAD
ZAD-ZAG

Dakle jedan leg više. Svaka noćna rotacija koja je otkazana je veći rez nego kad je otkazana popodnevna.

Da Croatia nema neki dil ili neko obecanje onda ne bi ni letela. Ima svakakvih tamo ali nisu valjda toliki diletanti a da nemaju neki plan.

I kakav god da je aranzman ili obecanje Croatiu treba pohvaliti jer nije ostavila putnike na cedilu vec odrzava kontinuitet.

Кад бих био злонамеран, помислио бих да неко хоће да истера Трејд Ер из бизниса и да Кроација све преузме. Трејд Ер када запосли авион предвиђен за ПСО више га неће враћати.

Evo pomoći ću vam ja. Nema ni potrebe da išta komentarišete jer vas ništa čovjek ni ne pita a ako uprkos tome hoćete da komentarišete naučite ćirilicu, nije teška.

Vj Croatia samo ne pati na takve tričarije kao što je profitabilnost. A i trebalo bi promijeniti red letenja, to je ipak posao.

A Trade Air neće da ih tuži da bi ostao u poslu?

Problem je sto u analizi imate samo pitanja, a ne odgovore, nisam nista saznao iz teksta. Ima li sanse da vam ministarstvo odgovori na upit sto je s pso? Recimo to bi dobro doslo u ovu analizu.

2 puta

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!