zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

OTKAZIVANJA: Smartwings otkazao letove za Dubrovnik

Češki leisure prijevoznik Smartwings je otkazao sve letove između Praga i Dubrovnika. Linija je trebala prometovati svakodnevno. Ovo je ozbiljan udarac ZL Dubrovnik. Kompanije je upravo započela sa letovima prema Splitu, a isti će prometovati četiri do sedam letova tjedno do 9.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

46 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Glavno da je cijena karte Dubrovnik Zagreb preko 1500 kuna

Prestrašno.

Mislim da je ovo neposten potez Smartwingsa prema dubrovackom aerodromu ukoliko se uzmu u obzir da ima 4 leta za Split. Ova dva aerodroma su priblizno iste velicine i logicno je i ocekivano da Smartwings ima barem 2 leta sedmicno. Ovo se moze nazvati diskriminacijom Dubrovnika u odnosu na Split.

To što dobiva novac ne znači da treba izmišljati toplu vodu, već znači da treba imati logičnije poslovanje.

Da, jako je nelogično da postoji direktan let iz Zagreba za Berlin, Prag ili Dablin

O čemu vi?

Croatia Airlines operira letove sa 8/9 hrvatskih aerodroma. Točnije leti na sve aerodrome na koje može, a samim time ispunjava svoju svrhu.

To se slažem.

No 3 PSO linije i 6 međunarodnih je ispunjavanje svrhe, pogotovo ako uzmemo u obzir da rijetke kompanije lete išta izvan svojih hubova i glavnih baza.

Tko definira koje su ispunjene svrhe?
Vi ne, ja također ne. No onda bi trebao postojati nekakav standard koje implementiraju sve uspješne europske aviokompanije u poslovanju.

Ispunjena svrha avioprijevoznika bi se onda trebala gledati po tom standardu. A standard je takav da su ovo ispunjene svrhe za aerodrom koji je treći po veličini dok su prva dva hub i glavna sekundarna baza. Prije koji dan sam vam konkretnim brojevima dokazao kako to funkcionira u Aegeanu. I sistem je takav da imate hub i imate glavnu sekundarnu bazu. I naravno da ovo dvoje imaju neproporcionalno svega naprema drugima.

Zašto ne može? Ponavljam da vi niste osoba koja definira u zrakoplovstvu trendove, a niti sam ja. Standard kod kompanija je da takav omjer nije ništa čudno, a to se najbolje vidi kod Aegeana, ali i kod TAPa i Swissa.

I ponovo mi je obrisan komentar? Što je neslaganje s vašim mišljenjem postalo trolanje?

Gospodine analiticare, ako se vodite tom logikom (koju, BTW, smatram pogresnom) da se OU treba prvenstveno voditi socio-demografskim a ne ekonomskim principima, cak i tom slucaju niste u pravu. Sredstva koja su stanovnici Splitsko-dalmatinskke zupanije su visestruko veca od sredstava koja su uplatili kroz poreze gradjani Dubrovaco-neretvanske zupanije pa stoga OU treba visestruko vise vratiti gradjanima Splita i splitskom aerodromu.
The End

A tako očito vi razmišljate.

Ne trebaju se uzimati u obzir porezni obveznici iz pojedinih krajeva već isplativost letova. I zato treba otvarati linije sa bar određenom dozom komercijalnih principa, a ne po principu tko više uplaćuje ili koliko koji aerodrom ima putnika. Po vašoj teoriji o proporcionalnosti i “anti-diskriminaciji” Osijek bi trebao imati međunarodne letove, iako se vi žestoko protivite letovima iz Osijeka i prozivate neprofitabilnima.

O moj…

To što OU gubi novce ne znači da je svaki potez ne logičan niti da bi trebali sve okrenuti naopačke.

Ne, već kažem da ne postoji ni jedan argument, niti iza takve strategije postoji komercijalno opravdanje. Proporcionalnost letova sa brojem putnika je nešto što nitko u Europi ne implementira i to dobro znate.

Prozivali ste ih neprofitabilnim i da ih OU nije trebala uvesti.

Kada je otvorena baza u Splitu u vašim tekstovima je pisalo da je riječ o izmišljanju tople vode. Kada se otvorila linija OSI-MUC ništa vam nije valjalo. Kada je otvorena linija za Prishtinu na vrlo neprofesionalni način od strane MyWingsa vi ste se žalili da je to OU krivica.

Nemojte nas ovdje praviti ribicama. Svi se sjecamo vasih tirada o tome da OU pravi ogromnu gresku jer seli letove na aerodrom na kojem ima mnogo vise konkurencije.
A vase podrzavanje linije Osijek – Minhen nije nesto cime biste se trebali hvaliti. Imalo upucena osoba bi znala da ova linija nema perspektivu i da je to bila greska OU.

Ne bih rekao da je greska OU sto je u ovom trenutku prepustio Zagreb Ryanairu i nije se upustio u rat koji nije mogao dobiti. Rekao bih da je OU napravio jedini ispravan potez ovdje i Ryanaira ostavio da se bori sa niskim LF u Zagrebu – ispravnost ovog poteza potvrdjuju i ogromna Ryanairova otkazivanja ovog ljeta. Stoga cestitke za pametan potez.

Naravno da ce Ryanair otkazivati. Pratite situaciju sljedece sedmice.

Da, velika katastrofa za Zagreb.

Sada mozete zbijati sale ali vidjecemo vas sta cete pisati nakon nepovoljnih vijesti u utorak.

Nadam se da ste vidjeli sta se desilo sa letovima Ryanaira. Ja sam vam to najavio prethodne sedmice a vi se mozete pitati kako sam znao.
Neki ljudi imaju pouzdane izvore 🙂

Zagreb ce do kraja ljeta imati jos nekih losih vijesti ali o tom potom.
Ili se mozemo dogovoriti o saradnji ako dobro placate prave analiticare i novinare.

Vidite da vam logika nema nikakvog smisla 🙂

Nije ovo diskriminacija, jednostavno im očigledno zbog nečega nije odgovaralo, nažalost. Nadomjestit će neka druga kompanija. Dubrovnik uvijek nađe alternativu, a između ostalog, Air Serbia je već najavila povećanje letova za DBV i sigurno će biti još povećavanja drugih kompanija, tako da ovo po mom mišljenju nije značajna šteta.

Smartwings ostaje u Dubrovniku i letjet će za Katowice, Varšavu, Gdansk i Poznan.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!