zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li smisla linija Osijek-Minhen

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

I te kako da. Ogromna osječka dijaspora je u Minhenu, a preko Minhena Osijek može napraviti prilično mnogo konekcija za osnovna tržišta gdje je osječka dijaspora. Biti će i nešto turista na ovoj liniji (short-break u vrlo jeftinoj a prekrasnoj Slavoniji), a i nešto poslovnjaka (Hrvatska i Njemačka imaju najveću robnu razmjenu).

Ipak, bolja bi linija bila Osijek-Frankfurt. Ukalkuliramo li dijasporu u krugu 200 km od Frankfurta (sat i pola brzim vlakovima ili automobilom), Frankfurt ima gravitacijsku zonu sa više dijaspore nego Minhen. Uz to Frankfurt ima neusporedivo više konekcija, posebno prekooceanskih nego Minhen. Frankfurt (1.176 km) je i 350 km (3 sata vožnje) dalje od Minhena (828 km) pa to znači manje potencijalnih putnika koji koriste automobile, autobuse i vlak. Stoga bi neosporno više putnika bilo za Frankfurt nego za Minhen i mislim da je tu Croatia pogriješila.

Uz to ponavljam da je linija legacy carriera sa manje od 3 tjedna polaska promašaj. LCC imaju dva tjedna polaska, no legacy carrieri koji žele privući sve kategorije putnika (poslovnjake, političare, administraciju, sportaše, estradu, novinare, vjerske uglednike, znanstvenike, kulturnjake…) mora imati bar tri tjedna leta. U ovom slučaju to bi značilo letove ponedjeljak-srijeda-petak, a ne samo ponedjeljak-petak.

Tu se treba opravdano pitati, ako se isplate letovi iz Osijeka za Njemačku, a isplatit će se, zašto se isto tijekom zime ne organizira iz Pule, Zadra i Rijeke, a posebno iz Dubrovnika. Pula, Zadar i Dubrovnik nisu bitno manji od Osijeka, Rijeka je i veća. Sve te zračne luke imaju i osjetan broj turista, pa čak i zimi, posebno Dubrovnik. Sve te zračne luke nemaju letove prema inozemstvu tijekom zime, već samo mali broj letova prema Zagrebu, Rijeka čak ni to. Kako je moguće da Croatia tu ne vidi potencijale. Po tri tjedna leta iz Pule, Rijeke, Zadra i Dubrovnika za Frankfurt, svi sa Dash 8-400, osim Dubrovnika koji se mora operirati sa A319 radi udaljenosti, svakako ne bi smjeli biti upitni. Split ima 14 tjednih letova za Njemačku zimi (po 7 za Minhen i za Frankfurt). Kako onda ostale zračne luke ne mogu imati bar 3 tjedna leta?

I za kraj: Croatia Airlines još uvijek prodaje letove iz Minhena za Split u 10:10 sati kada će avion ići za Osijek, umjesto iza 14:40 kada će i stvarno operirati nakon osječke rotacije. Nevjerojatno. Dva tjedna po promociji linije, samo 24 dana prije prvog leta, oni i dalje nisu izmijenili tako banalnu stvar za koju treba doslovce 5 minuta posla. I prodaju putnicima pogrešne karte, kasnije će ih frustrirati promjenom leta, te će plaćati kompenzacije. Bravo Croatia!!! Možda i promijene taj let 2-3 dana prije nego krenu. Koji neprofesionalizam i inercija kompanije! Što, pobogu rade zaposlenici u toj kompaniji?

68 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Relacija Osijek -Frankfurt-Osijek ,iz Frankfurta svi imaju ljetove za druge destinacije cjelog svijeta.

Imate i iz Munchena svugdje gdje je našim ljudima potrebno.

Osijek ..Studkart…..najbolja linija

I te kako bi bila pozeljna linija Osijek Munchen.

Bojim se da nece biti ovo uspjesna linija, ako SLF bude iznad 50% nakon godine dana, placam rucak.

Radi se o dva totalno različita razloga.Postojanje bilo koje linije iz Osijeka je može opravdati samo dijasporom i ničim više.Tako da je Munchen odličan izbor i zanemarivo lošji nego Franfurt,Javni prijevoz i auto ceste u Njemačkoj su odlične i udaljenost između tig gradova nije nikakav problem jer je to puno bolja solucija nego biti 10 sati u autu.Ova linija i cilja takve putnike.Slijedeća bi mogla biti za London jer i tu ima potencijala.Treba biti realan da je dijaspora ovdje puno veći genrator putnika od bilo kojeg drugog razloga kao što je turizam na obali.Ovdje je još broj turista zanemariv,oni postoje i mogu samo pomoći liniji da se bolje puni isto kao i lokalni putnici.Evo baš moji prijatelji njih 4 su prošli tjedan išli Ryanairom iz Zagreba da linija postoji ovdje to sigutno ne bih bio slučaj.Također je realna Švicarska jer popunjenost Wizz nije bila problem.I to je za Osijek limit (uz ljetne linije prema obali) i oni druge prihode moraju tražati na druge načine.Osijek je pre blizu Beogradu i Zagrebu da mi mogao nešto značajnije rasti.Sa druge strane zimske linije Iz Pule,Durovnika i Rijeke stvarno nemaju smisla ni malo.Jedino iz Splita koji ih ima i rade bez problema.Duborvnik je pravi svjetski turistički dragulj ali koje se zimi pretvori u veliko selo.Ja sam jednom prilikom prije nekoliko godina bio tamo zimi i stvarno ne znam kome i čemu bi taj let služio.Dubrovnik je skoro dva puta manji od Osijeka sa poprilično malom okolicom i nalazi se jako blizu granice.I stvarno mi nije jasno odakle bi putnici punili te avione.Pula je opet duplo manja relativno je blizu Zagreba i opet bi linija bila vezana samo uz turizam.Uz to je jako blizu Italije koja ima nemjerljivo više linija.Rijeka ima isti problem.Preblizu je Zagebu i Italiji i tko želi letjeti može jeftinije i brže to obaviti na taj način.Kada postane bogatija država gdje će putnici letjeti jer žele i mogu a ne zato što moraju onda seslažem da bi trebale sve ove linije postojati.Ali dok nam se zračni promet toliko oslanja na turizam na obali to stvarno nema smisla.

Iz Dubrovnika sam i nažalost moram se složiti s tobom, uz napomenu da se prije korone napokon počelo popravljati stanje s zimskim letovima iz Dubrovnika, ali je sad to vraćeno 10 godina unazad.

Koji su brojevi putnika na tim letovima?

O kojim ste to letovima pisali? Iz kojeg grada?

Ja sam negdje pročitao da je zimi Croatia iz Dubrovnika za Frankfurt znala letjeti i sa svega 40 putnika u A319. Osijek ima smisla, ali jadranski aerodromi mislim da nebi funkcionirali. Sumnjam da će i Ryan išta postići sa zimskim linijama ako ih uopće uvede….

Ma mislio sam na Ryanair u Zadru što planira ostaviti nekoliko zimskih letova. Strah me da i u Zadru neće biti ”kruha” po zimi….

Što se tiče DBV-FRA znam da sam negdje pročitao podatak da je zimi znalo letjeti svega 40 putnika po letu. Dok to ne nađem, evo jedan članak kada je linija ukinuta prvi put krajem 2013.g.

”Od ove zime ukida se zimsko letenje na relaciji Dubrovnik – Frankfurt koje je Croatia airlinesu donosio veliki gubitak, kazao je predsjednik uprave Krešimir Kučko. Prezentirani troškovi te linije su preveliki te ih se ne može kompenzirati iz javnih proračuna, koji takav rashod nisu ni planirali, usuglasili su se sudionici sastanka.”

Svi takvo stanje na toj liniji potvrđuju. Imate li vi drukčiju informaciju?

Pričamo o Dubrovnik-Frankfurt.

Za razliku od Zagreba ovde su realnije cene, koliko sam video najjeftiniji povratni let je oko 130 evra (samo ručni prtljag).

Bravo Ryan, kao da su počeli efekti da CA postane bolje kompanija… 🙂 🙂

Ma sigurno je BB u pravu. Ryan će CA uzeti ogroman dio profita na linijama iz ZAG i nije ni čudno da profit moraju tražiti u sekundarnim gradovima. Tko bi rekao, dolazak Ryana u ZAG je zapravo super za OSI.

Već vam je elaborirano sa činjenicama da daleko više dijaspore gravitira Munchenu nego Frankfurtu. Vaša informacija da bi Frankfurt pokrio više dijaspore je upotpunosti netočna, a to su pokazali brojevi.

Legacy linija sa manje od 3 tjedna leta je promašaj? Odakle vam to? Od europskih kompanija tu informaciju zasigurno niste dobili jer su linije od 2 tjedna leta (barem na početku) sasvim normalna praksa. Evo nekih od primjera: JU BEG-RJK, SK CPH-ZAD, BT RIX-SPU, LH RJK-FRA, BT RIX-TRD, BT RIX-BGO.

Ponovo ponavljam, linija DBV-FRA se pokazala promašajem kao i većina cijelogodišnjih linija iz DBVa. Jednostavno nema potencijala kojeg vi mislite da ima. S druge strane, ne razumijem vašu opsesiju sa letenjem preko zime iz obalnih destinacija gdje OU već leti. Zar ne bi bilo logičnije imati bolje konekcije preko Zagreba, a samim time postizati manji broj letova sa većim LF?

Koleba se jos uvek da li Zagreb da bude hub ili iz svakog mesta/sela za Frankfurt da se leti.

Nije istina. Pisali smo i daleko je više dijaspore živilo u Munchenu i okolici. Isto vrijedi i za 200 km oko.

Što fali Air Srbiji? Što su oni, brodarska kompanija u Kazahstanu pa da se ne može koristit kao primjer? A osim toga što je sa Air Balticom?

Ova linija nije leisure, ali je za dijasporu. Poprilično linija za dijasporu ima frekvenciju od 2 tjedna leta. Ništa čudno. Sa dodatnim trećim letom nećetw napraviti čudo kao što i sa 2 tjedna necete propasti. Sasvim uredu frekvencija za početak linije namijenjene dijaspori, ovakvih ima dosta i na Baltiku.

Nemamo se što ne slagati. Brojevi govore svoje i oni su činjenica. Ne možete na drukčije načine to interpretirati.

Air Srbija je otvarala ne leisure linije sa 2 tjedna leta i prije pandemije.

Bergen, Trondheim, Aberdeen i Ekataninburg su leisure? Bome nisu, te linije su većinom za dijasporu ili transfere. Hibridna ili ne hibridna, još uvijek su svojevrsni legacy, a ni cijene im baš nisu nešto niske. Oni su primjer da se linije za dijasporu mogu letjeti sa 2 tjedna leta. Ponavljam sa dodatnim trećim letom nećete napraviti čudo kao što i sa 2 tjedna nećete propast.

Trolanje?

Hajde da iznesem brojke. U Bavarskoj imate 126.000 Hrvata. U Hessenu, Saarlandu, Rhineland Palatinatu i Nord Rhineland Westphaliji imate 111.000 Hrvata. U Baden Wuttembergu ih ima 122.000 no to je između Munchena i Frankfurta stoga da je veći dio bliže Frankfurtu. Mogli bismo reći 70.000 bliže FRA i 50.000 bliže MUC. Uz to navedimo i 35.000 koji žive u austrijskim područjima blizu MUC. Sve u svemu Munchen je bolji za Hrvatsku dijasporu uvijek bio.

Ali ih je ipak imala zar ne? I linije su logički funkcionirale.

To su Air Balticove linije koje se lete sa frekvencijom od 2 tjedna leta.

Kao geografski prodesor sa sigurnosti znam da je u Minhenu više dijaspore nego frnkfurtu ali s 200 km rqdijusa ipak je frankfurt…

Pa da razriješimo taj Gordijev čvor… Nek otvore i liniju za Frankfurt i Anonymus sit i Alen na broju…
I stvarno mislim da obje linije imaju smisla pa neka su i 2x sedmično u LC varijanti.

Po meni linija itekako ima smisla i biti će dobar početak za ZL Osijek.

Zanima me hoće li je CTN ostaviti i u ljetnom redu letenja jer mislim da sigurno ima linija s kojima bi CTN mogla ostvariti veću zaradu na moru.

Što se tiče linija za ZAD ili PUY mislim da ih CTN ne želi povezati s FRA ili MUC jer bi onda poprilično patila linija za ZAG jer velika većina putnika koja koristi tu liniju zapravo ide dalje za FRA, CDG ili AMS, ali opet tu se radi o PSO pa ne mogu biti u minusu. Nisam ni sam siguran.

Alene, koji bi onda bili kriteriji za ukidanje neke PSO linije?

Postoji li mogućnost da npr. nakon uvođenja linija ZAD – FRA netko u vladi kaže: OK, sad linija ZAD-ZAG nema nekog smisla i potrebe i mi je više nećemo financirati?

U “normalnim” vremenima linija ZAD-ZAG je imala negdje oko 40 putnika. Kad bi CTN uvela liniju ZAD – FRA onda pretpostavljam da bi u danima kad bi bile aktivne obje linije na letu za ZAG bilo 10 putnika, a na letu za FRA 50 jer računam da bi ta linija i privukla jedan dio putnika koji za FRA idu preko SPU.
Mislim da bi bio takav razvoj situacije.

Alene, iz pouzdanih izvora znam da je u razdoblju od 11/2019 do 03/2020 ta linija imala u prosjeku manje od 40 putnika prema ZAG.

U redu. Izgleda smo se krivo razumjeli.

Sve u svemu mislim da ipak precijenjujete potencijale što se tiče domaćih putnika iz Dalmacije za vrijeme zimskog reda letenja.

Želite reći da trebamo ignorirati hub u Zagrebu i isključivo feedati Lufthansu?

ma kakav hub u Zagrebu – pa CA nije u stanju napraviti red letenja da netko iz Dubrovnika ili Splita stigne na avion prema munchenu ili frankfurtu nego se putuje 2 dana, a kamoli sustav valova. O povratnom letu da ne pričamo.
Jedino ako očekujete da ryan radi hub u Zagrebu….

To ne znači da se bolje konekcije na više letova ne mogu složiti. Mogu se, i to bi bilo daleko bolje tijekom zimskog reda letenja nego ideja o letovima za Frankfurt i Munchen iz gotovo svakog hrvatskog grada.

Frankfurt vam sluzi da idete dalje kroz Evropu i svet. Makar smo to ukapirali za gradjane Hrvatske. Ako imate iz Dubrovnika, Splita, Rijeke/Zadra i Pule za FRA, onda sta ce vam Zagreb? Sve to teraj preko FRA jer ipak je on najbitniji.
Uzeti par onih Turboletova da povezuju Zagreb sa gradovima na moru a sve ostalo za FRA.

Na koncu ce OU leteti samo PSO linije ! Ostalo ce Ryan i LH grupa.

trolanje. kao i tvoje da će FR letjeti zimske linije i ZAD.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!