zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Trade Air i Croatia otvaraju Zagreb-Priština

Linije u regiji u načelu nisu predmet velikih analiza zamaaero. Obrađujemo neke velike long-haul linije poput Emiratesovog Dubai-Zagreb, Air Canadinog Toronto-Zagreb, Koreanovog Seoul-Zagreb, Unitedovog i Deltinog New York/Newark-Dubrovnik, Hainanovog Peking-Prag-Beograd ili Air Serbijinog Beograd-New York ili pak neke značajnije europske linije.

No, ova linija je vrlo interesantna radi dva razloga. Em je to povratak Croatie na tržište Prištine, em je to prvi ozbiljan deal Croatie Airlines i Trade Aira. Linija je više nego interesantna i radi načina operiranja.

foto: Trade Air

 

Trade Air će letjeti za Prištinu

Croatia Airlines je letjela za Prištinu od 26.10.2008. kada je krenula sa operacijama 4 puta tjedno sa Airbusom A319 (utorak, četvrtak, subota i nedjelja). Idućeg ljeta kompanija je povećala broj letova na pet (uvođenjem letova ponedjeljkom) od 19.6.2009. Tako je letjela i zime 2009/10, no sa manjim avionom Dash 8-400, ali i letovima ponedjeljkom, srijedom i petkom koji su noćili u Prištini, te četvrtkom i nedjeljom koji su išli u popodnevnom valu (14:40). U ljeto 2010. Croatia je povećala broj letova na 7 tjedno, pri čemu su 3 bila u popodnevnom valu, a 4 su noćila u Prištini, te su svi letovi bili sa Dash 8-400, a jedan sa A320. Iduće zime Croatia je ponovo operirala pet puta tjedno i to dva leta popodne i tri u noćenju. Od te zime Croatia je za Prištinu letjela isključivo sa Dash 8-400. U ljeto 2011. kompanija je letjela 7 tjednih letova četiri u noćenju i tri popodne. Iduće zime Croatia je povećala broj letova na 6 tjedno (tri popodne i tri u noćenju). Ljeto 2012. je bilo najbolje za ovu liniju. Kompanija je letjela 7 tjednih letova i svi su noćili u Prištini. Zima 2012/13 je bitno smanjila broj letova, te je kompanija letjela samo 4 tjedna leta u noćenju u Prištini (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). U ljeto 2014, zbog restrukturacije kompanije, Croatia leti za Prištinu tek dva tjedna leta sa noćenjem na Kosovu (utorak i petak). Iduće zime kompanija je letjela tri tjedna leta sa noćenjem (srijeda, četvrtak i nedjelja). U ljeto 2016. kompanija ponovo leti samo dva tjedna leta, da bi na koncu kompanija zime 2016. liniju pretvorila u sezonsku. U ljeto 2017. Croatia je operirala Prištinu samo dva puta tjedno i to tek od 11.7. do 5.9. Bila je to i posljednja godina operacija ove linije, Croatia nakon toga više nije letjela za Prištinu.

Od subote 13.12. liniju za Prištinu otvara kosovski prijevoznik MyWings. Liniju će u načelu operirati Trade Air i vodi se pod Trade Airovim brojem C31001/1002. No, do kraja III. mjeseca liniju će za MyWings operirati Croatia Airlines sa Dash 8-400, dok će nakon toga liniju operirati Trade Air sa Airbusom A319.

Kako god, Croatia Airlines će na liniji imati code-share ugovor, te će letove voditi kao svoje, pa čak i kada će liniju operirati Trade Air od III. mjeseca. Ovime se zapravo napravio izuzetan deal između Trade Aira, MyWingsa i Croatie Airlines. Win-win sa sve tri strane.

Linija se otvara na inicijativu MyWingsa koji je ove godine otvorio niz linija i traži svoje niche. Neke od tih linija nisu uspjele, broj putnika je bio premalen i MyWings te linije iduće godine neće operirati, primjerice Maastricht.

Nakon što se MyWings odlučio za liniju obratio se svom partneru Trade Airu, te je ustanovio da je Airbus A319 Trade Aira prevelik za ovu liniju, te je zamolio Trade Air da kontaktira Croatiu koja ima bitno manji avion Dash 8-400 (sa tek 76 putnika). Marko Cvijin, CEO Trade Aira je to i učinio. Kako sve troškove linije plaća MyWings, Croatia je objeručke prihvatila ovaj deal, poglavito što će istim dobiti značajan novac tijekom zime, nešto point-to-point putnika, a povećat će i broj kontektiranih putnika preko Zagreba sa još jednom linijom.

Konačno, ovime će Croatia letjeti liniju tijekom zime kada ima mnogo nezaposlenih kapaciteta, te za to dobivati novac, a ljeti kada su joj kapaciteti zaposleni 100% liniju će obnašati Trade Air, a Croatia će na istoj imati code-share. Savršen deal za Croatiu Airlines.

Bravo Croatia. Nakon pokretanja linije Osijek-Minhen, ovo je već drugi izvrstan potez kompanija ove zime. Što se to dešava sa Croatiom? Već je drugi puta hvalim u tako kratko vrijeme!

No, naravno, odlična ideja se mora uprskati realizacijom. I kao što je na liniji Minhen-Osijek izostao ozbiljan marketing, te iz Minhena linija ima samo 6 možebitnih konekcija na Lufthansinim letovima, radi čega je broj potencijalnih putnika ekstremno smanjen, tako i ovdje imamo jedan ogroman problem. Naime, letovi su planirani krajnje nelogično ponedjeljkom, srijedom i subotom i to Zagreb 12:15 – 13:25 Priština 14:10 – 15:25 Zagreb. I time letovi mimoilaze ogromnu većinu možebitnih konekcija u Zagrebu. U povratku linija će imati konekcije na tek tri leta za Frankfurt, dva leta za Bruxelles (ponedjeljak i srijeda), te tri leta za Zurich (ponedjeljak, srijeda i subota). Linija će se moći konektirati i na jedan let za Istanbul Turkisha (ponedjeljak), uz šesterosatnu stanku na tri tjedna leta za Split i Dubrovnik, te ponedjeljkom i srijedu na letove Trade Aira za Osijek također sa šest sati čekanja u Zagrebu. U povratku na Prištinu se konektiraju letovi iz Beča (subota), Frankfurta (sva tri dana), Istanbula sa Turkishem (sva tri dana), Minhena (ponedjeljak), te uz pet sati čekanja iz Splita (sva tri dana), Dubrovnika (sva tri dana) i Osijeka sa Trade Airom (ponedjeljkom i srijedom) uz pet sati čekanja.

Obzirom na frekvenciju letova iz Prištine za Istanbul i Munich, ovi letovi nisu konkurentni preko Zagreba, a kako Zurich i Bruxelles mimoilaze dolazne letove za tek par minuta, zapravo ostaju samo letovi za Frankfurt, Split, Dubrovnik i Osijek.

Najlogičnije bi bilo da Croatia noći u Prištini, tj. da iz Zagreba kreće u 21:20 (u Prištini u 22:30) i vraća se oko 7:25 (iz Prištine oko 6:10). Logičnije bi bilo čak i da Croatia leti Zagreb 14:20 – 15:30 Priština 16:00 – 17:15 Zagreb. I ovakvim dva sata kasnijim letom bi se dobila daleko veće količina konekcija npr. prema Prištini iz Amsterdama, Beča, Bruxellesa, Copenhagena, Dublina, Dubrovnika, Frankfurta, Istanbula, Minhena, Osijeka, Pariza, Splita i Zuricha. Iako u odlasku bi tih letova bilo bitno manje.

Ipak, ovaj puta ne možemo krivicu svaliti na Croatiu Airlines. Croatia Airlines je ponudila ove letove u 12:15, ali je ponudila i letove koji bi išli iz Zagreba oko 21:15 i noćili u Prištini, te se vraćali u Zagreb oko 7:30. Čak štoviše, Croatia je ponudila za ove noćne letove nižu cijenu, što je i logično jer bi tada imala konekcije na baš sve svoje letove. No, prištinski operater nije htio letove sa noćenjem, nego ove usred dana jer smatra da će na liniji letjeti samo point-to-point putnici. MyWings inače leti samo point-to-point putnike na svojim linijama i koncept konekcija im je stran.

No, ipak ovo je nonsens. MyWings je ovdje trebao uči u tal sa Croatiom po kojem bi plaćao kompaniji da leti ovu liniju, ali da troškove linije smanji sa svakom prodanom kartom Croatie. Ako bi ti letovi bili u noćenju, sigurno je da bi Croatia prodavala više karata obzirom na konektirane putnike. Samim time bi i trošak ove linije za MyWings bio bitno manji.

Nažalost, tu pomoći nema. Ekipa koja vodi MyWings leti isključivo za dijasporu, njima je koncept konektiranih letova potpuno stran, oni ga ne razumiju, a i prilično su tvrdoglavi. Stoga nitko od aktera nije mogao utjecati na MyWings i njihovu logiku poslovanja. Šteta, konektirani letovi bi dali daleko veću šansu za preživljavanje linije.

Naime, ako linija ne poluči dovoljno dobre rezultate, MyWings će je vrlo jednostavno ukinuti. Ona se otvara u katastrofalno vrijeme najmanjeg prometa, bez konekcija i sigurno neće polučiti velike brojke putnika. Pitanje je hoće li MyWings tako rezonirati i nastaviti operacije u proljeće kada ovaj ugovor ističe i kada bi liniju trebao preuzeti Trade Air sa bitno većim avionom. Stoga nisam baš optimističan nad potencijalima ove linije.

Uz to linija se otvara prilično kasno, MyWings se vrlo kasno sjetio da bi se ista mogla operirati, pa je prodaja na istoj otvorena tek 25 dana prije prvog leta. Why, pobogu? Letovi se u ovom momentu prodaju po 299,98 EUR za povratnu kartu (149,99 EUR u jednom smjeru), što je barem duplo preskupo od realne cijene.

Naravno, Croatia Airlines letove još nije stavila u prodaju, iako su oni na tržištu već skoro tjedan dana. Budi oni to, tamo negdje 6-7 dana prije prvog leta! Što se čeka, Croatia Airlines????

Kada u III. mjesecu liniju preuzme Trade Air operaciju nad istom će voditi MyWings, te će MyWings sam odlučivati u koliko sati će letjeti Trade Air. Obzirom na point-to-point logiku MyWingsa za očekivati je da će letovi od proljeća imati i još manje logike za Croatiu Airlines i da će imati još manje potencijalnih konekcija. Loše, loše, jako loše!!! Nepotrebno i neracionalno. MyWings, obzirom na pet aviona koji za njih lete, te na činjenicu da nemaju konektiranih letova, bi uz vrlo malo napora mogao postaviti logične letove sa priličnim brojem konekcija preko Zagreba, te si time povećao broj putnika Croatijinim putnicima, i smanjio troškove ovih letova.

Ova linija nije prvi deal Trade Aira i Croatie Airlines. Kompanije već dugi niz godina imaju uspješan code-share na Trade Airovim linijama Osijek-Zagreb, Osijek-Pula, Osijek-Rijeka, Split-Pula, Split-Rijeka i Split-Dubrovnik.

foto: Air Serbia

 

Bi li Air Serbia i Air Montenegro mogli letjeti za Prištinu?

Za Prištinu je davno letio JAT, ali je i Montenegro Airlines letio nekoliko godina svakodnevno uz noćenje u Prištini i konekcije na letove preko Podgorice. Adria je letjela liniju čak 14 puta tjedno (dva puta dnevno), sve do bankrota 2019, a u Prištini je imala i bazu sa dvije linije (Frankfurt 8 puta tjedno i Minhen 6 puta tjedno).

U ovom momentu linija Zagreb-Priština će biti jedina regionalna linija iz Kosova, obzirom da liniju ne leti ni Air Montenegro, ni Air Serbia, a ni FlyBosnia.

Air Serbia već godinama pokušava otvoriti liniju Priština-Beograd. Ona bi imala smisla. Prvenstveno bi liniju koristili konektirani putnici, ali bi na njoj bilo i point-to-point putnika. Ipak nemojmo se zavaravati, ta linija bi prvenstveno imala jaku političku konotaciju i Srbija bi ju samim time financirala. Linija bi nakon Covida-19 mogla imati i sedam tjednih letova. No, zbog političkih okolnosti ova linija se nije otvorila, a ne vidim ni političke realnosti da se linija otvori u doglednoj budućnosti.

Stoga je, pod američkim patronatom, bila ideja da Eurowings, koji ima baziran avion u Prištini, otvori letove između Prištine i Beograda, a isto je već bilo i dogovoreno 2019. godine. No, zbog Covida-19 ova linije se nije otvorila. Hoće li se to desiti nakon Covida-19 prvenstveno ovisi o političkim prilikama i komercijalnoj procjeni Eurowingsa.

I Air Montenegro bi imao logike otvoriti letove prema Prištini. Liniju bi koristili turisti, point-to-point putnici (posjet rodbini i prijateljima, te poslovnjaci), ali i konektirani putnici. Naravno, da bi ova linija uspjela Air Montenegro bi prethodno morao otvoriti daleko više linija nego ih trenutno operira iz Podgorice (samo Beograd, Frankfurt i Ljubljanu). Sa tako malim brojem linija i frekvencija nema nikakvog smisla pokretati letove prema Prištini.

Na koncu, ako se konačno otvori Air Slovenia kompanija će sigurno u prvom valu linija imati letove prema Prištini, koja je bila jedan od najboljih i najfrekventnijih linija iz Ljubljane. Četiri tjedna leta sa vrlo brzom intencijom na sedam tjednih letova nikako nisu upitna.

Realno FlyBosnia je mrtva kompanija i sa svojom poslovnom logikom, i ako nekim čudom krene letjeti idućeg ljeta, nema nikakve šanse otvoriti Prištinu. A i broj potencijalnih putnika na letovima iz Sarajeva za Prištinu je toliko malen da nema logike da se ova linija otvori u daljoj budućnosti.

Svakako ova linija je više nego dobrodošla za Croatiu Airlines, ona je otvara bez ikakvog rizika, zimi je na račun MyWingsa zaposlila kapacitete, a ljeti kada ima 100% popunjenosti kapaciteta će za nju letjeti Trade Air. Ostaje samo vidjeti hoće li linija preživjeti ovu mršavu zimu, te hoće li se nastaviti na proljeće.

 

Pozdrav čitateljima iz Beograda, Bele Crkve, i Aranđelovca gdje je ovaj tekst pisan.

72 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Hah, otela Croatia liniju Air Serbiji pred nosom.

Ova linija je vrlo bitna za Zagreb. Još da Croatia poveca broj letova za Skopje na svakodnevne i to bi za ovo vrijeme Covida-19 bilo dovoljno.

Bilo je price oko ovoga cini mi se, odlicna linija, sigurno ima potencijala. AirSerbia je pokusavala, ali verovatno nije bilo politicke volje, sa obe strane. Iako Kosovari lete sa BEG bez problema, koristeci kosovske pasose.

Vidim većina u komentarima je već otpisala liniju. Ja bi ipak sačekao da se počne letjeti pa ćemo onda brojati mrtve. I da, mislim da će linija itkekao uspjeti 🙂

Koje mrtve ćemo brojati?

Nisam nikad čuo tu izreku…

🙂

Eto bar ce kontigent Hrvatske vojske na Kosovu imati cime da se prebacuje u hrvatski vojni kamp u toj drzavi.

Naravno da ne koriste zračni prijevoz nego zemaljski bus.

HV koristi prijevoz autobusima osim u slučaju kad to nije moguće kao što je bilo npr. u Afganistanu. Sve ovo po Europi radi se cestom, eventualno prugom.

Naravno da ne idu preko Srbije nego Crne Gore kao članice NATO-a. Prijelaz preko Srbije sigurno ne bi bio posut cvijećem kao što je to bilo 1991. kad su u suprotnom smjeru išla malo teže vozila.

Pa isto preko Dubrovnika i Crne Gore na granicu CG i Kosova.

Vrlo malo će tu liniju koristit HV, možda samo kad idu na odmore odnosno kad putuju pojedinačno. Nemoguće je prevoziti kontingent civilnim letom s obzirom na broj i opremu (uključujući i naoružanje) koje nose.
Da, i nema hrvatskog vojnog kampa (kao nacionalne kategorije) nego je HV jedna od vojski u NATO kampovima u sklopu KFOR. Te fore sa hrvatskim kampom su ložači iz BG koristili ne bi li podigli svijest svojeg naroda da sad HV sudjeluje u “okupaciji” njihovog teritorija.

Sve je moguće ali nisam baš vidio primjere da cjelokupni kontingent neke vojske koji ide u misiju skupa s naoružanjem i opremom putuje redovitom zrakoplovnom linijom, o tome vam pričam. Naravno da A319 što se tiče kapaciteta može prevesti sve te ljude kao charter ali sigurno ne na redovnoj liniji. Osim toga cijena chartera u odnosu na cestovni prijevoz je neusporediva.
Prema tome tu liniju će koristiti samo pojedinačni pripadnici kad idu na odmor ili se vraćaju.
Inače “ekskluziva” to se i sad radi samo iz Skopja.

Jednu stvar moram priznati HR aviokompanijama. Ne samo da nisu razvili rivalstvo, već izrazito dobro surađuju jedni s drugima. Pohvalno.

Vrlo često je TDR uskakao ad hoc kada je neka mašina od OU kratkoročno ispala. Jednom sam letio za MUC u 18.35 na 436 i doslovno u zadnji čas su promijeni Q400 sa F100

S obzirom na to da Air Serbia zbog politicke situacije vjerojatno nece letjeti za Prištinu još godinama, a da je broj potencijalnih konekcija iz Podgorice premali CTN je trebala učiniti sve da linija ima što više potencijalnih konekcija preko ZAG, ali ne moze ih se kriviti jer nisu oni ti koji odlučuju.

Uz ovakvu satnicu i cijene izvjesno je da bi se linija mogla ukinuti i onda bi CTN po meni trebala otvoriti svoju koja će iskoristiti potencijal Prištine u potpunosti prije nego netko treći uleti na to tržište.

Realno od ova linije sa ovakvom politikom nema previše šansi. Da su je pokrenuli na proljeće i Bože pomozi ovako… Ne vjerujem da ima toliko P2P putnika zagreb – Priština. OU i ovako ima slabu mrežu linija, a sa ovakvim vremenima polaska i dolaska slabo će ko ići preko zagreba. Radije će preko Ciriha, Beča ili Istambula.
JU ima svu motivaciju ovog svijeta za tu liniju i mislim da bi bila realna ali su problemi daleko od rješivog – nema volje kod privremenih vlasti na Kosovu. Opcija sa Eurovingsom mislim da nije pretjerano realna. Jester sve dogovoreno i trebalo je krenuti ali oni dole imaju puno prevelik avion. Tu ima posla za ATR 72 možda i dvas puta dnevno, ali za A320… teško

Kakva privremena vlast na Kosovu? Oni koji su na vlasti su izglasani za vlast do sljedećih izbora.

Je li možete prestati sa svojim nacionalističkim napadajima jer ovo stvarno nije mjesto za to? Ovo vam nije prvi put vidim.

Problem je obostran, ne stvara problem samo Kosovo.

Ha, što čovjek može nego tu vlast nazivati privremenom kad je to narativ vladajućih u Srbiji, a njima se nitko ne smije usprotiviti. Ne bi bilo dobro da netko napiše da je ta vlast tamo izabrana od naroda koji tamo živi i da nikakvi mokri snovi iz BG neće tu državu i narod vratiti tamo gdje su nekad bili.
Inače puna potpora uvođenju linije makar i s ovako čudnim redom letenja.
Interesantno je da najave idu nakon posjete Plenkovića Kosovu. Očito se i o tome razgovaralo.

Ne znam zasto se politika dozvoljava ovde. Ali ajde, oni i jesu privremena vlast. Po istoj onoj rezoluciji UNa, po kojoj je i hrvatska vojska na Kosovu. Sad sto neki postuju rezolucije UN a neki ne, je sasvim druga stvar. Nije to nikakav nacionalizam, jednostavno to im je naziv.

A administratori su trebali da izbrisu ovakve postove..

Anonymous7 je imao još nacionalističkih napadaja ovdje.

Oni nisu privremena vlast kada su izglasani kao vlada do sljedećih izbora.

I poprilično je nacionalistički gledati da je problem jednostran kad takav nije.

Nije nelogicno ako se uzme u obzir da je vas interes da na forumu ima sto vise komentara.

Fraze “JU ima svu motivaciju ovog svijeta …” i “… oni dole imaju puno prevelik avion.” su mi nekako poznate i ja znam samo jednog covjeka koji ih moze napisati. Lijepo bi bilo da se potpise punim imenom i prezimenom.

Kako ste zakljucili da ja smatram da se Vi osobno krijete iza Anonymous7?

Odlican posao za sve. I logican. Bravo. Sad je Zagreb dobio ono sto Air Serbia pokusava dobiti tolike godine. Sad je jos manja sansa za Air Serbiu da pokrene liniju.

Sam da prebace letove na nocenje, bilo bi tu putnika sigurno.

Nisam znao da se JU godinama bori da otvori Prištinu. Imate neki izvor za to?

Moram reći da nisam obavešten o tome.

Čak kada se progugla, izlaze potpuno suprotne informacije:
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=01&dd=22&nav_category=640&nav_id=1645087

Vučić je više puta naglašavao da Srbija ne želi da AirSerbia leti na aerodrom Adam Jašari i slično.

Linija Beograd – Priština svakako neće postojati dok ne bude bilo političke volje i tu se slažemo. Sa druge strane, mislim da ta linija svakako ima više komercijalnog potencijala od linije Priština – Zagreb.

Po mom mišljenju, šteta je što ta linija ne postoji, ali šta da se radi.

Linija je za svaku pohvalu, vremena su ok za P2P jedino ne znam kakav će biti LF kod te nenormalne cijene. Očito računaju na to da će zimi ljudi radije dati te novce nego ići autom na put. Jedno bi se trebalo razmisliti a to je ljetna linija PUY-PRN. To je linija sa ogromnim potencijalom s obzirom na veliku kosovsku dijasporu u Istri. Ali i makedonska dijaspora albanskog porijekla je jaka i stoga bi i oni letili za PRN pa dalje cestom.za Makedoniju. Dok je Adria letila LJU-PRN, strahovito puno ih je iz Istre išlo u LJU.na let…

Kad bi OU imala malo pameti pa da svoju flotu u toku ljeta postavi na sve jadranske aerodrome po jedan/dva aviona svašta bi mogli. Na koji god aerodrom da ubodu neće pogriješiti. Tri puta sedmično Pristina Pula sa Dash-om bi bila odlična. Ovako… može se samo pisati.

Croatia vec 25 godina preko ljeta ima baze SPU DBV, samo da znate da ne pisete bezveze

Kako ne. Kad dođu u Zagreb onda mogu malo preko Zadra do Pule. (sarkazam)

Čudna kombinacija, udružuju se kao da treba da polete za Australiju, a ne na liniji sa dobrim potencijalom koja opušteno može da iznese par nedeljnih letova. I šta su napravili, liniju sa osrednjim tajmingom, nenormalnom cenom i poleću je nekoliko nedelja nakon najave? To je mogla i OU sama…

Nema nista od ovoga. Malo lokalaca I malo transfera. Dajem im par meseci…top

Dečki vi ste zaboravili na jednu stvar kad govorite da nema konekcija. Ryanair. Oni lete na sve strane pogotovo od prosinca/decebmra. Ne samo ovi s kosova nego općenito svi putnici će preko Zagreba sad imati masu opcija.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!