zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Za PSO linije Srbija izdvaja 4,1 puta više od Hrvatske

Za nove PSO linije iz Kraljeva i Niša Srbija će izdvojiti enormnih 23,7 milijuna EUR. Linije će se operirati od 1.1.2022. do 31.12.2023. što znači da će za 10 linija, od kojih su 4 sezonske (iz Niša za Atenu i Tivat, te iz Kraljeva za Solun i Tivat) i 6 cjelogodišnjih država izdvajati 11,9 milijuna EUR godišnje. Sve linije imaju frekvenciju od 2 tjedna leta osim Beograda koji ima 4 tjedna leta.

To znači da će za 984 leta Srbija plaćati 11,9 milijuna EUR godišnje. Hrvatska za 3496 Croatijinih letova plaća 10,3 milijuna EUR. To znači da Hrvatska Croatiji po letu plaća 2.946 EUR, dok Srbija po letu plaća 12.093 EUR ili 4,1 puta više. Trade Air za 832 leta dobiva 2,3 milijuna EUR ili 2.764 EUR po letu. Samo na liniji Beograd-Niš prijevoznik će dobivati 70,42 EUR po sjedalu za povratni let, što je više nego što je trošak ove linije, pa i da avion ide potpuno prazan. Do ove godine Srbija je izdvajala manje od pola iznosa (5 milijuna EUR) za više linija tj. 12 linija (11 cjelogodišnjih) iz Niša.

Uz to Air Serbia nije ispoštovala prethodni ugovor u kojem je trebala operirati 12 linija do 2023. a umjesto toga je tijekom 2019. operirala tek 11 linija, u 2020. tek jednu liniju za Hahn, a u 2021. cjelogodišnju liniju za Hahn i sezonsku liniju za Tivat.

PSO će se provoditi u četiri različite grupe letova. U prvoj grupi su letovi iz Niša za Hahn, Cologne, Ljubljanu i Atenu, te iz Kraljeva za Solun. U drugoj grupi su letovi iz Niša i Kraljeva za Istanbul, u trećoj grupi iz Niša i Kraljeva za Tivat, a u četvrtoj grupi iz Niša za Beograd. Sve linija će se operirati sa avionom od 140 mjesta, osim letova iz Kraljeva, te letovi iz Niša za Atenu i dva leta za Beograd koji će biti sa avionom od najmanje 65 mjesta.

Prema uvjetima tendera evidentno je da jedino Air Serbia može ispoštovati uvjete u tako kratkom roku. Dakle, evidentno ja da se radi o ogromnom novcu koji se ničime ne može opravdati, te da se ovdje zapravo radi o flagrantnoj indirektnoj financijskoj pomoći Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Kraljevo

70 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Meni vi iz Srbije niste jasni. Umijesto da se dižete na zadnje noge za svaki euro potrošen bezpotrebno, vi na sva zvona hvalite i Vladu i JU i sve ostalo. Kada ćete shvatiti da ke to sve vaš novac?
A da, i ja pričam gluposti
Vi ne živite u demokraciji

Bogami vi pricate kao da zivite u Finskoj,nema na Balkanu demokratije,nedje je bolje,nedje gore ali slicno je to sve…I kod vas se za CA daje ogroman novac pa opet to prolazi i kod ove i kod prosle vlasti…

Aha, samo se tješite. Kad ne znate za bolje.
Ali vi sada spadate u hibridne režime…

Ja nisam iz Srbije tako da nemam sta da se tjesim,prije ce biti da ste vi zadoboljni sto ste bolji od njih a dje ste u odnosu na Evropu…Boga pitaj

Pa to sto je u EU ne znaci da je rijesila sve probleme koje ima,iskreno slazem se da je Hrvatska ispred regiona po vecini stvari ali sad da je to nebo i zemlja ne bih se slozio…ali svakako ovo nije tema za ovaj portal…

Kako to mislite da to sa CA prolazi? Ja ne vidim ni jedan jedini komentar u Hrvatskoj koji pozitivno gleda na izdvajanja za Croatiu Airlines.

Pa u CA se ulaze ogroman novac a ona isporucuje 0 rezultate tako da je normalno da niko nije zadovoljan,kod AS je drugacije jer iako se izdvaja jos veci novac jasno je da se za te novce nesto dobija(iako ne dovoljno) pa je logicno da ima ljudi koji to podrzavaju a i onih koji smatraju da je to pogresno…

JU daily MXP od juna

Idemoooo

Ovo je sada vec ozbiljna ekspanzija. Sigurno da stize jos stvari.

Inace BeG je danas pustio salter gde se izdaju taxi vauceri sa fiksnom cenom. Vise info na njihovom Instagramu

Nije, oba su na nivou 2019. dok je 2020. bilo u planu da se MXP digne na 8 ali se nije desilo zbog korone. Dakle ova dva trzista su se vratila na staro.

Ma govorim općenito. Kad sve uzmemo u obzir.

Bespotrebno trošenje novca iskreno. Bolji posao je napravila Hrvatska sa PSO

Slabo nesto ovde ide matematika? Hocemo li da ponovimo ili da ispravimo analizu?

Malo neozbiljna analiza.Koliko kilometara su duge linije JU a koliko CTN ,sa kojim avionima se letovi obavljaju,koliko se plaćaju aerodromske usluge na kojima kompanije lete? Kada odgovorite na ova pitanja,sve dsaberete i oduzmete dobićete jasniju sliku. Ne kažem da je iznos koji se izdvaja za JU mali ali takođe mislim da im treba pomoći u ovom pandemijskom vremenu.

Pravio sam neku brzu računicu. Otprilike se nudi max 0,08 evra po ASK u Srbiji, a u Hr se 2019 ostvarilo oko 0,055 eur po ASK. Razlika jeste ali s obzirom da se najveći PSO promet u HR obavlja na 2 profitabilne linije DBV i SPU onda nije loše. Bilo bi još bolje uporediti ostvarenje u SR sa ostvarenjem u HR.

Lepo…računajući ASK za svaku liniju. Npr. INI-HHN ASK=52*2*140*1334km x 2 =38.846.080 ask

Ok. Javite kad izracunate.

Jeste li izracunali?

Otprilike je prosečni udaljenost u srpskom PSO malo manji 2x od onoga u HR. 345 vs. 610 km.

Obrnuto..lapsus calami

Udaljenosti aerodroma sa great circle map. Nije 101% precizno ali dovoljno precizno.

Jeste li sigurni da je po sedištu 140 evra iz Beg…2x52x140 +2x52x65 = 21,300 sedišta godišnje…

Da, ali 2.9 M za 2 godine…tj 42,600 sedišta!

2.9 miliona / 42,600 sedišta nije jednako 140 evra po sedištu….

Ako se prijave na tender sa jedinačnom cenom koja podrazumeva 0% LF onda da. Nisam siguran da će se prijaviti na tender sa prognozom 0% LF.

Ne, u javnoj nabavci se specificira jedinačna cena tj. vaša prognoza gubitka za taj let. Isplaćuje se jedinacna cena x broj letova. Lepo sve piše u tenderskoj dokumentaciji

Kako ne? Pa evo, recimo, finski PSO je identičan!!

Imate na sajtu finskog ministarstva saobraćaja jedan PSO tender.

Jel Finska u EU?

Svaki PSO tender, pa i onaj u Hr funkcioniše na isti način i sadrži jediničnu cenu kao jedan od kriterija za dodelu ugovora. Štaviše, cena najčešće nosi najviše ponder poena.

Gorkov,
da li je istina da vam je autor ponudio da radite za njega ali da ste vi to odbili?

Ne bih imao šta da ponudim Alenu. Sve što pišem ovde je iz čistog hobija, a ne nekog posebnog znanja. Osim utopijske ideje i neuspešne realizacije da davne 2007-2008 napravim transnacionalnu aviokompaniju, sa vazduhoplovstvom imam skoro nikakve veze. Alenu je to posao, i bez obzira što se u 90% slučajeva neću složiti sa njim, neću mu ni pljuvati posao.

Ne stižem još. Ali biće.

OKI.

Spisak linija iz Niša je zaista neozbiljan. Ono što me najviše interesuje jeste cena i vreme letova Beograd-Niš, tu će se pokazati koliko je Air Serbia ozbiljna na ovom projektu.

To sve stoji, ali i mene interesuje da odem u Atinu iz Beograda preko Nisa. Siguran sam da taj let nece moci da se kupi direktan, ali bih uzeo kartu do Nisa i onda iz Nisa za Atinu. S obzirom da su to sve PSO letovi, trebalo bi da budu znacajno jeftiniji nego direktni let Beograd-Atina. Da li razmisljam pravilno?

Atina košta iz Beograda oko 120 eur i imaš desetak letova nedeljno tako da ti se ne bi isplatilo cimanje, sve i kad bi bilo moguće. PSO letovi nisu LCC letovi, ne moraju da budu jeftiniji (primer Croatia)

opet miješanje činjenica, nabacivanje svog mišljenja kao jedinog relevantnog bez sagledavanja stvarnog i realnog stanja.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!